Piratpartiet i siffror och grafer, mars 2009

Mars var något av en långsam månad, mitt emellan Ipred-voteringen i riksdagen den 25 februari och den då pågående pirate-bay-rättegången, och att Ipred tar effekt idag den 1 april. Det är högt tempo efter mars, det var högt tempo före mars, men just mars var lite långsam. Det syns om inte annat väldigt tydligt på vårt medlemsinflöde:

Medlemsantal de senaste 30 dagarna. Notera hur inflödet sticker iväg den 31 mars.

En långsam dag i mars kunde vi ha 30 nya medlemmar, netto. (Det kan man å andra sidan jämföra med MP, som fick 65 nya medlemmar netto på hela förra året. Och de var de enda som gick plus öht av riksdagspartierna.)

Att mars var en långsam månad syns också på hur vi omnämnts i bloggosfären, jämfört med historik:

Men det är så det är ibland. Vissa perioder debatteras inte Piratpartiets frågor lika intensivt som andra. Och mellan nu och valet kommer de här frågorna att stå i fokus. Jag föredrar därför att se det som att mars var sista tillfället att vila upp inför den stora stormen — vår valrörelse börjar nu på lördag.

Dessutom är trenden i grafen fortfarande tydlig.

Om man ska titta på antal blogginlägg och artiklar som helhet, så har vi minskat marginellt från februari. Vi hade 93 artiklar i gammelmedia, ner från 104 i februari. Det är ingen större skillnad och vi har ingen märkbar närvaro gammelmedialt.

Bloggar är intressantare. Från att haft 757 poster i februari, och därmed varit på tredje plats efter S och M, så hade vi 549 i mars, och låg då i klass med riksdagens stödpartier i allmänhet.

Men nu till bättre nyheter. Dels är det så att våra frågor kommer att vara de enda som debatteras mellan nu och valet, med goda skäl (jag ska bl.a. battla Pontén i TV4 strax) så mars var helt enkelt en stiltjemånad, och dels fortsätter våra idéer att dominera bloggosfären. Det här är Knuffs rankinglista, viktad efter placering. Vi står alltjämt för ungefär 1/3 av idéinflytandet i bloggosfären. Inte för 1/3 av de politiska idéerna, utan 1/3 av alla idéer, och är överlägset största influensen.

Jag har också extremt goda nyheter när det gäller vårt donationsprogram, Guldpirat, där vi helt enkelt uppmanar de som kan och vill att donera en frivillig slant varje månad. Det har tagit en rejäl sving uppåt i mars (och vi uppmuntrar fortfarande alla som kan att börja donera — vi behöver verkligen pengarna nu i valrörelsen, vi har gjort av med nästan tvåhundratusen bara på att köpa valsedlar, vi får dem inte gratis). Månadsinkomsterna har ökat från 55k till 84k. Men det behövs fortfarande mer pengar. Vi trycker valmaterial för alla pengar vi har just nu, och har fortfarande massor av aktivister som står ute i landet och skriker efter mer att dela ut. Donera gärna per månad eller i en klumpsumma just nu så att vi kan köpa mer valmaterial.

Idag är det 49 dagar till valurnorna öppnar.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mind

  Jorå, en tusing kom lastad, trots arbetslöshet (tillfällig hoppas jag =) )

  Minds senaste bloggpost: Köttkampen

 2. David Eliason

  Länkarna på adressen “http://www.piratpartiet.se/donera/” fungerar inte. Om man däremot tar bort sista slashen i adressen (dvs “http://www.piratpartiet.se/donera”) så fungerar de.

 3. maloki

  Jag har svårt att acceptera om det är för bra för att vara sant och således vara ett aprilskämt, eller om det är fullt seriöst! Det ger väl med sig i morgon.
  🙂

  malokis senaste bloggpost: EXTRA EXTRA Piratpartiet: nu bil-ligare!

 4. Micke Aspfors

  Det roade mig att kolla finska piratpartiets situation; enligt partiets hemsida har partiet 963 medlemmar. Det behövs 5000 understödjare för att bli upptagen i partiregistret. Partiet har en lång väg att gå…

  Micke Aspforss senaste bloggpost: Kinesiskt ordspråk

 5. Daniel

  Roligt att se siffrorna och följa utvecklingen. Dessvärre jobbar jag med 95% engelsmän, danskar, polacker, fransmän och holländare. Det är jag och tre stycken svenskar på jobbet.

  Dock försöker jag övertyga dem om att piratpartiets mål är önskansvärda, och nödvändiga i dagens samhälle.

  Dessvärre möts jag av samma motstånd som av min familj. De tittar, ler lite snällt och nickar för att sedan tyst säga “Ja, ja, han kommer väl att lära sig att rösta på rätt parti sen”. Det vill säga de ser mig med “foliehatts-varning”.

  Det jag lagt märke till är att åldersgruppen över min (runt 40+) allt som oftast tycker man för ett jäkla liv och oroar sig i onödan.

  Jag läser med glädje ditt nyhetsbrev och argumentationsövningarna, dock faller jag ibland när de frågar något specifikt. Så jag får väl läsa på mig lite bättre.

  Jag tror att det är oundvikligt att piratpartiet kommer representeras i både EU och i riksdagen. Mitt intresse för politik har definitivt ökat och jag håller stenkoll på olika beslut där ute, och t o m börjat blogga. Jag insåg att jag inte kunde hålla tyst ett ögonblick till.

  För att citera en favoritsnutt på Youtube (tappat länken): Jag tror att innan man kan göra en förändring måste man bli förbannad. Inte bara lite småsur och knyta näven i fickan, utan fy helvetes jäkla förbannad, Så förbannad så man reser sig, öppnar fönstret och skriker “JAG HAR FÅTT NOG. JAG ÄR FÖRBANNAD”.

  Detta har Piratpartiet hjälpt mig att bli. Inte på er, utan på vår situation som medborgare man bara kan kalla hjälplös.

  Ojsan, jag tappade tråden lite där, men stort tack för siffrorna.

 6. jlund

  Crap helt enkelt.
  Varför hann jag inte se någonstans att Rick skulle vara med live innan jag missade det?

  Nåja, ni pekar säkert mig mot ett reprisdatum eller i annat fall en torrent.

 7. Beelzebjörn

  Du vill inte se det.
  Lita på mig…

  *suck*

 8. Ratcher

  jlund:

  Finns på Swebits…:-)

 9. Johan Öbrell

  Det var inte så värst spännande, personligen tyckte jag att herr Pontén fick diktera tonen rätt mycket och att det var alldeles för lite tid. Dessutom hade Ekdahl(?) en lite oseriös inställning till Piratpartiet som politiskt parti.

 10. Beelzebjörn

  Det var rent nedslående.
  Vi framstår som fildelningsivrare som av ren snorungementalitet fortsätter fildela.

  Inget av det principiellt viktigaste kom fram.

 11. Lars

  @Daniel:

  “I AM AS MAD AS HELL, AND I’M NOT GOING TO TAKE IT ANYMORE!”

  Network.

 12. Joppe

  Är det bara jag som inte hittar programmet på TV4 Replay? Bara massor av andra program.. :/

 13. Nami

  Jag tror att Piratpartiets siffror kommer att öka mera, när domen mot TPB kommer den 17 april 😉

 14. Irped, Ipredia & Ipredator « maloki

  […] det blev ett väldigt stort uppsving med nya medlemmar i Piratpartiet igår. Rick gick igår ut med siffror för senaste månaden som visar en tydlig uppgång de senaste dagarna och ännu mer bara under gårdagen. Det som inte […]

 15. Ipred, Ipredia & Ipredator « maloki

  […] det blev ett väldigt stort uppsving med nya medlemmar i Piratpartiet igår. Rick gick igår ut med siffror för senaste månaden som visar en tydlig uppgång de senaste dagarna och ännu mer bara under gårdagen. Det som inte […]

 16. HR

  Det verkar vara seriöst, folks ställningstagande alltså.

  Nås 20000 medlemmar före eller efter valet?

 17. PMyran

  Sant, mkt nedslående debatt(?)program…

  Båda sidorna hann bara pinka in reviret sedan var det dags för nästa ämne. Ingen seriös konstruktiv debatt uppstod och efter inslaget så ringde öronen av Ponténs gamla “Gratis är gott”… *suck*

  Rick, du kanske skulle ha kontrat lite snabbt med “10 år efter Napster och var är de lagliga alternativen jfrt med TPB??”, men tiden räckte väl inte antar jag…

 18. Rick Falkvinge

  PMyran: Jag vill inte att de ska ta fram lagliga alternativ – jag är inte så intresserad av vad de hittar på som industri. Jag vill att vi tillsammans ska få bygga Biblioteket i Alexandria 2.0.

  Vad de hittar på vid sidan av får väl de tycka är kul, typ.

 19. Detta lär oss historien « Jeppelin

  […] etc.). När det dessutom får folkliga reaktioner, t.ex. genom att Piratpartiet får tusen nya medlemmar varje gång en sån grej körs ett varv i media, så tror jag att jag kan förstå känslan av att […]

 20. PMyran

  Rick: Sant. Är bara lite trött på “juristen” Ponténs eviga “Gratis är gott”-mantra och rädd för att det ska sätta sig lite för hårt i medvetandet hos Johan Hakelius-typernas medvetande…

 21. PMyran

  Johan Hakelius skulle var länkad:
  http://scriptorium.se/josh/2009/04/01/sadarja/

 22. HR

  Hej jag spådde i februari att april avslutas med 13000 medlemmar. Fel jag hade, det kan bli högre, tusentals.

  Jag har återgått till ett perlskript som ger hur mycket som medlemstalet har ökat senaste dagen.

  Sun Mar 29 00:00:01 CET 2009: 12470
  Mon Mar 30 00:00:01 CEST 2009: 12481 11
  Tue Mar 31 00:00:01 CEST 2009: 12533 52
  Wed Apr 1 00:00:01 CEST 2009: 12650 117
  Thu Apr 2 00:00:02 CEST 2009: 13031 381
  Fri Apr 3 00:00:03 2009: 13434 403

  Den sista har perl skrivit ut och de tidigare la jag till manuellt som referens.

  Jag drar slutsatsen att resultatet i euvalet kan överraska även för den som räknar med att vi “precis” kommer in.

 23. Jonas

  Det jag mest undrar över hur 17 man ska få folk som Ponten att förstå: att X antal nerladdningar av vad det nu än må vara inte med automatik innebär att upphovsmannen/förlaget/etc förlorar X * försäljningspriset. Oavsett om X är 100, 1000, eller 50,000 nerladdningar.

  Jag kommer inte ihåg ordagrant vad han sade i eran “sammandrabbning” men något i stil med “Det som stjäls är inte ett fysiskt exemplar men det är en förlorad intäkt”. Sorry, riktigt så enkelt är det nu inte…okay, han måste väl säga så eftersom han företräder upphovsrätts-industrin för jag hoppas innerligen att han inte är så korkad att han tror att alla fildelare skulle ha köpt allt de laddat ner ifall kopiering hade varit fysiskt omöjligt.

 24. Mind

  Det verkar vara en regel snarare än undantag att alla såna streamingtjänster ska vara helt värdelösa. Jag har försökt se TV4-debatten nu ett bra tag hos mina föräldrar. De har ett lite långsammare ADSL. Resultatet är att streamningen börjar om från början när man hunnit en bit in i programmet…. gång på gång på gång, lagom för att se ett reklaminslag om och om igen.

  Minds senaste bloggpost: Njuta av regnet

 25. RedLib

  Såg ‘debatten’ sent omsider. Det var löjligt lite tid avsatt. Men det är ändå en stor seger att ponnte medger att man inte stjäl verken! Det citatet får inte slarvas bort.

  Kontringen från ponnte att man stjäl kunder är absurd i sig själv, och mycket lättare att ta ner.

  RedLibs senaste bloggpost: Akta er, vi tillämpar lagen fel!

 26. charly

  skicka vad ni trycker upp – pappers-kvalité, storlekar, antal färger (1 för svartvit, 4 för färg), upplaga (antal ex) etc. så kanske jag kan fixa bra priser till er från swepo.se

 27. mesut ozil arsenal

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web
  the easiest thing to be aware of. I say to you,
  I certainly get annoyed while people consider worries that they just do
  not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out
  the whole thing without having side-effects , people could take
  a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Comments are closed.

arrow