Bollocks!

Jag kallade nyss påståendet att kopiering är stöld för “bollocks” på en livedebatt i BBC. De blev ordentligt upprörda… Tydligen är deras mediekultur markant annorlunda än den svenska, igår satt jag i den livedebatt på TV4 där Marcus Birro satt och förklarade lugnt och sakligt in i kameran att (ordagrant) “Vänstern har knullat runt med makten en gång för mycket” (apropå AMF-pensionerna).

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Erik S

  Ja, bollocks räknas av vissa som brittisk vulgärslang, men det är bara bra att du får britterna att spärra upp öron och ögon och sätta sitt the i halsen.

  Hela upphovsrättsindustrin har ju sedan länge försökt muta in ordet “Egendom” som via upphovsrättsintrång “Stjäls” och det är utmärkt att någon säger till på skarpen att detta faktiskt är, well, bollocks!

 2. Rick Falkvinge

  Jag tyckte att jag använde så milda kraftuttryck som det bara gick 🙂

 3. Lars

  Birro är författare, han kan komma undan med sånt. En hel del svenskar hade nog också höjt på ögonbrynen om du eller Pontén hade börjat prata om pungkulor under debatten.

 4. Sami

  Haha, vad skönt! Jag har bott i Edinburgh! Bollocks är ju väldans populärt trots allt i vardagstal.

  Samis senaste bloggpost: Bojkotta bokförlag, filmbolag, skivbolag som nyttjar IPRED

 5. Tobbe

  Underbart! 😀 Sauce? Vill hemskt gärna se inspelningen.

 6. Danne
 7. Aki

  Haha 😀 Håller med dig, Rick, bollocks är väl den vekaste svordomen i engelskan. Skulle varit intressant att se hur de reagerat om du sagt att det var “shit”, att det “sucks” eller liknande.

  Akis senaste bloggpost: Minimöte för LUP imorgon fredag 19:00

 8. maloki

  Ahhh härligt 😀

  malokis senaste bloggpost: Ipred, Ipredia & Ipredator

 9. Yamiko

  lol, men shit vad överkänsliga de är! 😀
  Link plz?

  Yamikos senaste bloggpost: Belgien protesterar mot påven

 10. Alsn

  Går det att se TV4-programmet och BBC-programmet på nätet någonstans? Bonuspoäng om det finns som torrent någonstans!

 11. Mattias

  Min svenskalärare berättade för mig en gång att (Det här var iofs ca 30 år sen) hon hade sagt “Do you get it?” Till några högt uppsatta en gång under sin vistelse i England (Istället för Do you understand it). De hade uppfattat det som vulgärt. De är överkänsliga.

 12. Mattias

  Rick: Hur reagerade dom som gjorde att de var upprörda? Sa dom till dig efteråt eller under själva debatten?

  Finns det att se någonstans?

 13. Robĉjo

  …men hade du sagt “dog’s bollocks” i stället så hade det varit något positivt. 🙂
  Svordomen kan ju vara den vanligaste jag hör i engelska språket, men då umgås jag mest med irländare.

 14. Sofia

  Det är inte alltför många år sen brittisk press rapporterade att en högt uppsatt politiker hade använt ett fult ord i riksdagen, och så sent som härom dagen meddelade Irish Times att en ursäkt inte var att vänta från den Fine Gael-ledare som hade svurit under ett möte nyligen. Svordomar grövre än ‘feck’ verkar fortfarande inte anses ha någon plats i det formella rummet/samtalet.

 15. Albert

  Min erfarenhet av engelsmän är att de använder oerhört små nyanser i språket. Om en engelsman vill markera att något är struntprat så tror jag “rubbish” är ett lagom grovt uttryck.

  Men de måste ju förstå att du är svensk och de kan inte förvänta sig att du ska behärska alla deras töntiga nyanser. “Globish” tror jag det kallas, den minsta gemensamma nämnaren av engelska som man kan förvänta sig att alla kan kommunicera via internationellt.

 16. Tommy Eriksson

  Engelsmän känsliga för svordomar! Det var nytt. Det räcker att se en film för att höra en hel del så varför var de så känsliga nu? Kan det vara för att du inte är britt.

  Tommy Erikssons senaste bloggpost: Årsmöte för Ung pirat

 17. Peter

  Synd om det fick dem att ignorera dina argument och istället gjorde att de fokuserade på ordval.

  Peters senaste bloggpost: Låg chans att ACTA-förhandlingarna öppnas?

 18. Putte

  Svenskar fattar inte att det anses EXTREMT olämpligt och ett socialt Faux Pas att använda svordomar i USA (och till vis del i och UK).

  Svenskar (som Filip & Fredrik från tv5) tror att de är coola när de åker till USA och säger “fuck” i varje mening. Denna typ av språk markerar för amerikaner att man är gangster eller kommer från slummen för amerikaner (eller är en korkad utlänning som inte fattar sociala koder).

  Å andra sidan. Lyssna på debatter i brittiska underhuset. Där använder de elakheter, ironi och sarkasmer som skulle vara helt omöjliga i Sverige. Det vill säga, det är OK att säga elakheter om IPR, men då ska det vara vitsigt, intelligent och innehålla kraftutryck som är hämtade från Oxford English Dictionary eller något avancerat synonymlexikon, inte från gatan.

  Dessa böcker ger en fördjupning:
  Honourable Insults, Parliamentary Sauce and Right Honourable Insults

 19. Putte

  Eleganta förolämpningar:

  http://insults.net/

 20. Slumpad svensk

  Rick, att säga “bollocks” i brittisk direktsändning är ungefär samma stilnivå som att säga “kuk” i svensk radio. Det har sin plats, men kanske inte i en debatt om immaterielrättslagar.

 21. Pete

  Finns den här debatten streamad någonstans?

 22. Helena

  Varför svär Rick så mycket? Var och varannan bloggpost innehåller svordomar.

  Det ger ett totalt oseriöst intryck och riskerar att stöta bort folk helt i onödan.

 23. Rick Falkvinge

  Helena: Jag är mig själv, helt oförställd. Den dag jag tar på mig en gråmask och bara har inövade svar så är det dags att byta ut mig.

 24. Helena

  Rick: Det finns massor av “inövade” svar på din blogg. Du driver ju en partilinje, eller hur?

  Självklart anpassar du – precis som alla andra – ditt språkbruk efter situationen. Det handlar inte om att ta på sig en gråmask. Det handlar bara om att ge ett seriöst och professionellt intryck, så att man inte stöter bort folk HELT I ONÖDAN. T.ex. genom att använda grovt förolämpande svordomar i brittisk direktsändning.

  Det finns gott om utrymme att “vara sig själv” inom de ramarna.

 25. Matt Danton

  Debatten i TV4 http://thepiratebay.org/torrent/4819306/Kvallsoppet.Med.Ekdal.S04E11.SWEDiSH.PDTV.XviD-RUViL

  Någon som kan länka till den i BBC? Eller vet vad programmet heter?

 26. Mattias

  Rick: Kan man se debatten i BBC? Var du i England eller var det nån sorts videodebatt.

 27. RikMatts

  Fram till Internet var BBC huvudinformationskälla för världens bildade människor, av alla religiösa och politiska inriktningar. Språket skall alltså passa alla som förstår engelska i hela världen, oberoende av kultur, religion etc etc.

  Som Fritiof Nilsson Piraten påpekade en gång kan man nuförtiden inte ens säga “stoppnål” utan att någon enögd känner sig träffad,

  “Nonsense” hade nog varit bättre.

 28. narnigrin

  Svordomar är känsligt stuff i brittisk media … 🙂

  narnigrins senaste bloggpost: Blisomfolk och lite ventilera

 29. Marcus

  Att folk är för fina i kanten för kraftuttryck är mer ironiskt. Så som samhället ser ut idag och dit vi är påväg, är svordomar en välbefogad rättighet, själv tycker jag att svordomar överlag är ganska meningslösa, även om dom pryder sin plats ibland. Att få britter lite upprörda rör mig inte i nacken, lite svordomar har ingen dött av.

 30. Aki

  Jag börjar bli riktigt less på alla som klagar på Rick hela tiden.

  http://samhalletsspion.mangaworld.se/?p=118

  Akis senaste bloggpost: Låt Rick vara

 31. Helena

  Aki: Själv är jag jävligt less på arrogansen och självgodheten inom piratrörelsen. Det borde ligga i partiets intresse att vara inkluderande. Fattar ni inte att det finns folk som i allt väsentligt delar Piratpartiets värdegrund, men som tvekar p.g.a. Ricks plumpa uttalanden? Är ni t.ex. inte intresserade av religiösa pirater? Varför inte?

  Att sitta och slänga sig med grova svordomar i BBC skadar INTE dem som tar illa vid sig. Det skadar piratrörelsen. Hur orättvist och löjligt ni än tycker att det är, så ger det vatten på kvarn åt alla som uppfattar piratrörelsen som omogen, naiv och substanslös.

  Jävligt onödigt.

 32. Hans J

  @Helena:

  Är du “jävligt less” och tycker du att det är “Jävligt onödigt”?

  Är du ute efter att mucka gräl inom piratrörelsen?
  Skriv ett privat email till Rick.

 33. Sippan

  Helena: för de flesta svenskar som inte är intimt förtrogna med brittisk engelska så är inte “bollocks” en grov svordom, utan det uppfattas som lika oskyldigifierat som “helsike”. Antagligen för att typiskt brittiska ord låter så himla gulliga jämt, och för att man är van vid amerikanska svordomar.

  Sippans senaste bloggpost: Märkligt citat av Kronfågel/Svensk Handel?

 34. Loffe

  Helena:

  Att BBC blir upprörda över en svordom behöver inte nödvändgtvis innebära att det engelska folket blir upprörda av samma sak. Tvärtom, de kanske uppskattar lite jävlar anamma. Vem vet.

 35. Dennis Nilsson

  Tack Rick, för att du är en riktig sanningssägare, och för all den tid och engagemang du lägger ned på att försvara vår demokrati och yttrandefrihet.

  Gällande denna diskussion om vilka ord man skall använda för att uttrycka sig så är denna debattvideo med Frank Zappa väl värd en titt. Alltid kan man lära sig något. 🙂

  Flera sådana här härliga sanningssägare som Frank Zappa då, och Rick idag skulle göra susen.

  I denna debattvideo säger Frank Zappa många sanningar som gäller än idag:

  http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=8ISil7IHzxc

  Debbaten handlar om hur mycket samhället skall “skydda” sina medborgare mot “farliga” texter i musik.

  Byt ut det debatterade ordet “incest” till “pedofiler” så handlar denna debatt om Internet idag.

  Jag lyfter av hatten för Frank Zappa, att han hade modet att stå upp för det fria ordet.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Total Onslaught 226B – UN Occult Agenda

 36. Nina

  Haha..! 🙂 Jag säger ‘good on ya!’ 😀

  Ja, det är knepigt ibland det där, med de olika “osynliga koder” och nyanserna i en mediakultur i olika länder.. jag som svensk har också uppfattat “bollocks” som en lite svagare svordom… som typ “helsike, struntprat, åt helvete”… men det kanske var just sammanhanget här… britter svär verkligen som få andra, överallt.. men kanske inte i debatter.. (och kanske i synnerhet inte när dessa är i BBC ;)).. den osynliga koden kanske då är att man “ska verka seriös och tona ner sig”.. och att det är en allmän vedertagen praxis i UK.. politiska debatter har säkert har ett annat tonläge i England, och andra “koder” (än vad vi har i Sverige i Debatt med Janne Josefsson ;)).. jag vet inte.. men: sen är det väl också så att i UK så anses fortfarande BBC *posh* av gemene man (och att man då automatisk kanske har en annan “kod” i debatter där) eftersom BBC i England fortfarande har en slags respektfull, seriös “överklass”-ställning (gentemot andra TV-kanaler) än vad t.ex SVT har i medialandskapet här… BBC har liksom det där “högre seriösa anseendet” kvar i England… men det är väl därför också som så många britter dissar BBC och ser på ITV, Channel 4 & Sky mfl, efter olika regioner… de har ju fortfarande en större regionsindelning där bland TV-kanaler som också fortfarande är mer politiskt laddad: ITV (Grananda) t.ex är ju fortfarande i mångt och mycket “Northern television” (från arbearstäder/områden som Mancherster, Liverpool mm) och är mer röda/socialistiska i sina program, framtoning & produktioner, och arbetar som en motpol till just BBC (som många anser som det posha “överklass Londons television”.. detta har hängt kvar sen 60-talet för många britter..).. många engelsmän i norra england tittar just därför inte på BBC utan ser ITV, och det är ofta ett ideologisk ställningstagande.. i England är fortfarande uppdelningarna mellan TV-stationer i högre grad politisk än i Sverige, i olika sändningsområden (även om det börjat luckrats upp de senaste åren, men det sitter fortfarande kvar hos många britter)..

  I alla fall… många svenskar tror kanske att BBC är “hela englands TV” och vi kanske också tror att den anses som så av Engelsmännen, men så är det ju faktiskt inte..

  tja, man kan läsa om engelska TV-stationer, dess historia och regionella sädningsområden här (för den som vill förkovra sig i det brittiska mediaklimatet):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Television_in_the_United_Kingdom

  …annars tror som några påpekat här ovan jag att de flesta folk bland gemene man som såg debatten runt om i England tyckte nog att det bara var kanon att du sa bollocks, haha… (men du kanske tappade lite förtroende hos någon Lord & Lady Posh som satt och följde debatten i sin London-lägenhet på finaste gatan i Kensington eller Hampstead eller så.. 😉 men det är ju bara att ta nya tag med dom! 😀 )

  Skulle f.ö. också hemskt gärna vilja ha en länk till BBC-debatten om en sådan finns, vore intressant att se (typ frågor, tonen, känslan och hur frågan i stort uppfattas).. jag får väl surfa runt lite få se om jag hittar nån länk.. 🙂

  har förstått att fildelningsdebatten är mycket mer “efter” i England och betydligt känsligare offentligt än här i norden.. så därför behövs det uppenbarligen mer av det slaget där; så bra jobbat! 🙂

  Ninas senaste bloggpost: …och in kommer en pingvin…

 37. Helena

  Loffe: som jag skrev tidigare så är problemet inte att ett fåtal människor eventuellt blir upprörda. Problemet uppstår när piratrörelsens kanske främsta företrädare framstår som obildad och taktlös, och därmed inte värd att lyssna på.

  Jag har inte hört debatten i fråga (vet någon namnet på programmet?), men jag har bott tillräckligt länge i England för att veta vad ordet “bollocks” betyder och i vilka sammanhang det används.

  Jag har också sett Ricks språkbruk här på bloggen. Svordomarna är kanske effektiva för att elda på den inre kretsen av sympatisörer, men nu gäller det att övertyga alla andra. För vi är väl inte nöjda med 0,63%?

 38. J

  Jag kan föralldel roas av svordomar och hetska kommentarer, men jag tycker man ska ta sympatisörers oro på allvar utan att för den skullen ta illa vid sig av konstruktiv kritik. Om flera som sympatiserar med piratpartiet inte känner att de röstar på någon som kan föra deras talan och leda partiet framåt är det ingenting man bör vifta bort. Resultatorientering. Man måste våga vara taktisk hur tråkigt det än må vara vissa gånger för frågornas skull.

  Jag skulle vara orolig om en person jag höll med i 99% av fallen i debatter använde sig av svordomar istället för att argumentera. Dessutom, i samma sekund jag säger att någon är idiot urskuldar jag faktiskt också den personen, för vi kan väl inte ställa krav på idioter? Det är bättre att de medvetna personer som röstar igenom integritetskränkande lagar får ta ansvar för det.

 39. Helena

  J, tack för ett bra inlägg. Jag är en av dem som sympatiserar till 99%.

  Jag tycker att Rick har gjort ett fantastiskt jobb med Piratpartiet. Men eftersom han gjort de här otroligt viktiga frågorna till “sina” har han också ett enormt ansvar att förvalta dem ansvarsfullt.

  Det finns ingen plats för fler aktörer, Piratpartiet “äger” frågan. De här idéernas politiska framtid står och faller med Piratpartiet. I det läget bör man inte vara nonchalant. Tvärtom bör man göra allt man kan för att vinna folks förtroende och ta kritik på största allvar.

 40. Andreas

  det verkar vara nått fel på flödet..? kommentarsflödet fungerar men varken inläggsflödet eller via piratpartiet LIVE… någon annan som har samma problem eller är det bara jag?

  Andreass senaste bloggpost: Läs inte detta inlägg!

 41. J

  Helena, I agree.

 42. Mikael

  @Helena:
  “Jag har inte hört debatten i fråga (vet någon namnet på programmet?), men jag har bott tillräckligt länge i England för att veta vad ordet “bollocks” betyder och i vilka sammanhang det används.”

  Jag har också bott i England ett tag, och för mig betyder inte “Bollocks” några könsdelar när det används på det här viset. Jag arbetar ibland med översättning från engelska till svenska och skulle förmodligen välja något i stil med “Skitsnack!” om jag stötte på “Bollocks!” använt i en debatt. Du kanske upplever det som grövre, men jag tror inte de flesta engelsmän gör det.

  Sedan skulle man naturligtvis aldrig höra engelska drottningen ta order “skitsnack” i sin mun heller, så jag kan förstå att de skitförnäma sprättarna på BBC fick blodstörtning. Tacka vet jag Channel 4. 😉

 43. Andreas Hämäläinen

  Jag måste passa på att berömma framträdandet i kvällsöppet. Det gjorde du riktigt bra!

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: Min musiksmak har blivit försörd, nu har jag börjat gilla techno också….

 44. baloo

  > Är ni t.ex. inte intresserade av religiösa
  > pirater? Varför inte?

  Piratpartiet behöver tänkande människor, inte sinnesslöa personer.

 45. Helena

  Baloo: tack för ditt inlägg.

  Undrar vem som är mest sinnesslö… Eller är du nöjd med förra valresultatet?

  Jag visste inte att Piratpartiet tog ställning i religionsfrågor.

 46. gn

  Kan det inte vara så att de blev upprörda över just det faktum att någon i debatten vågade stå för att det är just rent struntprat att fildelning är stöld?

 47. Mattias

  @Helena “Jag har också sett Ricks språkbruk här på bloggen. Svordomarna är kanske effektiva för att elda på den inre kretsen av sympatisörer, men nu gäller det att övertyga alla andra. För vi är väl inte nöjda med 0,63%?”

  Jag tycker detta är typiskt för hela piratpartiet, och inte bara för Rick. Det känns som att vi gärna eldar på inre frågor, men inte riktigt tar steget ut. Som att vi predikar för dom redan frälsta. Ett exempel på det är piratpartiets vågmästarstrategi. Alla gillar den, ingen vill byta bort den. Men för 99 procent av Sveriges befolkning uppfattas den som oseriös.

  Om vi bytte ut den och tog ställning i vänster-höger frågan så skulle vi förlora många kärnväljare. Men jag tror också att vi skulle locka många nya väljare som skulle uppfatta piratpartiet som ett seriösare alternativ. Man tycker det är viktigare att behålla kärntrupperna än att nå ut till den stora massan.

  Jag vill tillägga att jag tycker att Rick gör ett bra jobb och att min respekt bara har växt för honom sen jag började följa partiet. Jag var inte helt säker från början.
  Jag har inget emot svordomar.

 48. Pirater! Call to Arms! « maloki

  […] började genast leta lite, ville hitta klippet från när han sa “Bollocks” och annat skoj. Jag visste sedan tidigare att Piratpartiet ska ha ett mediaarkiv någonstans och […]

 49. Daniel Nyström

  @Helena & Mattias:

  Till viss del kan jag förstå dig Helena. Man skall se till at inte vara exkluderande mot någon grupp i samhället genom språkbruk eller raljant text. Sättet som Rick skriver på är oerhört ärligt och utlämnande och jag kan förstå att det kan slå lite fel i vissa fall.

  Värt att tänka på är dock att vi är ett parti som förespråkar extrem öppenhet och detta för att kunna inkludera alla typar av människor, oberoende av ras/tro/ursprung/etv. Att våran partiledare visar att han är människa är en bra sak, och för mig är han som vem som helst i mängden. Ett exempel på det är de möjligheter man har att, som du nu gjorde, förklara att du tycker det är stötande. Finns inte många partier du skulle kunna göra det i.

  Är det någonting som jag inte vill se så är det en uniform och helt regisserad Reinfeldt kopia som enbart yttrar små gulliga ord för att locka massorna. Det vore fel, då det inte är den riktiga människan utan någon slags fasad.

  Mattias, angående det här med vänster/högerfrågan… Om vi skulle göra nåt sånt, ja då skulle vi inte bara tappa några kärnväljare. Då skulle vi tappa basen för allt vi tror på.

  Vi skulle behöva börja förhandla med den sida vi valt, och de frågor vi har att förhandla med är alla baserade i mänskliga rättigheter.

  Det är det som de nu sittande partierna sysslat med från 2006 och som har gett oss FRA-lagen, IPRED, Datalagringsdirektivet och annat skräp.

  Centerpartiet har (hade?) ett öppenhetsmanifest som var starkt fokuserat på integritetsbiten, men det “förhandlade” de bort, och se vad deras egna bloggare skriver idag om deras resultat i senaste opinionsundersökningen.

  Sammanfattat så tycker jag att den position och ståndpunkt som vi har idag är bra, och att vi inte bör förändra den då mänskliga rätigheter inte är något att förhandla med.

  Daniel Nyströms senaste bloggpost: IPRED, it’s not about file-sharing

Comments are closed.

arrow