Fildelningen gick inte alls ner igår

Second Opinion sågar påståendet att fildelningen gick ner igår, och frågar sig varför medierna helt okritiskt vidareförmedlar Antipiratbyråns påståenden om att en minskad Internettrafik beror på att Ipred tagit effekt mot fildelningen.

(Nättrafiken gick tydligen ner lika mycket den 1 april 2008.)

TTs originaltelegram innehöll ett uttalande från NetNods VD, som konstaterade att det inte gick att dra några slutsatser om att trafiken hade minskat över huvud taget på det underlag som användes för artikeln. Detta valde dock de flesta medier att klippa bort, till förmån för Antipiratbyråns segeruttalande.

Gammelmedia, källkritik ffs! Om ni ska hålla på så här, så behövs ni inte. Och presstödet behövs absolut inte.

[purpleline]

UPPDATERING: Rubriken är lite missvisande. Det går inte att säga att fildelningen inte gick ner igår. Men det går heller inte att säga att den gick ner. Det data som användes för artikeln kunde inte användas som bas för det påståendet — vilket också källan till datat tydligt angav.

[purpleline]

UPPDATERING 2: Aftonbladet verkar ha varit först ut med den här storyn (att NetNod säger att det inte alls går att dra sådana slutsatser). Bra gjort! Jag ser dessutom att storyn kommer från TT, så det kan vara jag som inte har sett den i andra tidningar. Återigen, hatten av — självkritik är oersättligt.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Pete

  Haha, jag satt och funderade på hur trovärdiga de sifforna var igår, och jag spekulerade om att det var propaganda från motståndarsidan.

  Givetvis vill de visa allmänheten att IPRED fick effekt direkt, men att tala osanning brukar väl sällan gå hem. Sen att gammelmedia publicerar vad som är juicy för dom är väl ingen större nyhet.

 2. HR

  Tror inte på detta.

  Det är IPRED som har skrämt mig och andra.

 3. Drottningen

  jag tror att internettrafiken går ner 1 april varje år för att gemene man är rädda för virus och tror att om man bara håller sig borta den dagen så går man säker. Och kvällstidningarna hakar ju på och varnar för ett nytt supervirus varenda år.

  Drottningens senaste bloggpost: Ekonomiskt tänkande

 4. job

  Det här med frågan om presstödets vara eller icke-vara, det är inte heller en Piratpartiet-fråga va?

  jobs senaste bloggpost: Vanliga frågor, del ett: varför kampen mot kapitalet (fortfarande) är relevant

 5. Patrik

  Gammelmedia knullar till fakta – igen. Det finns en god anledning till att bloggar drar, med dess mängd beräknad, procentuellt mer trafik än sidor med “kvalitetsnyheter”. Pfft.

  Patriks senaste bloggpost: IPRED i bild

 6. Tuxie

  Dessutom, kollar man på graferna så ser man att dippen som har varit 1-2 april bara tar oss tillbaka till den nivå vi låg på i oktober. Det är inte värre än så alltså.

  Tuxies senaste bloggpost: OneSwarm är ett villospår

 7. Rick Falkvinge

  job: Nej, det är inte en PP-fråga, men samtidigt är jag faktiskt partiledare för ett parti som knackar på dörren till riksdagen. Informationsinfrastruktur är däremot en PP-fråga.

  Det är en helt ärlig varning till gammelmedia att “skärp er nu för fan”.

 8. Källa?

  Den här grafen verkar visa stockholms trafik, av URL namnet att bedömma. Jag tycker jag ser en väldigt tydlig sänkning i trafiken, men om det beror på IPRED är ju en annan sak.

  http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/Stockholm.html

 9. Jörgen E

  Själv avvaktar jag vad IPREDATOR har att komma med innan jag bestämmer vilken proxy jag ska använda och sedan kör för fullt igen…

 10. Källa?

  Autonomica.se tycks vara opererad av netnod.se, som tycks vara nån seriös organisation som har att göra med internet infrastrukturen i sverige.

  “Netnod operates Internet exchanges in five cities in Sweden. Focus is on common services for the Internet as well as a highly stable and robust infrastructure service..”

  Deras statistik för hela sverige visar en liknande tendens: http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/All.html

  Hur förklarar du påståendet att fildelningen inte alls gick ner i ljuset av dessa? Visst, man kan inte se att det är fildelningen som har minskat, men om inte fildelningen så vad? Hypotesen att fildelningen har miskat är i alla fall trovärdig i ljuset av IPRED nyheterna, kan inte tänka mig nåt annat som skulle ha orsakat en lika stor dipp i trafikmängd?

  IOFS studerade jag inte netnods sidor så mycket, kan hända att de mäter någonting som inte representerar internet trafikmängden.

  (Jag är piratpartist, men vill gärna se att uttalanden är baserade på fakta).

 11. Rick Falkvinge

  Källa: Jag vet för lite om NetNod — jag baserar det på uttalandet från NetNods VD, att det inte går att dra några sådana slutsatser.

  Om inte han vet, vem skulle då veta? Det är hans företag som gör graferna.

 12. janne

  Ja netnod sa att det gick ner MEN samtidigt sa dom ju att trafiken till thepiratebay var normal från Sverige. Så alltså beror det väl inte på fildelarna?

 13. Markus Wiechel

  Intressant att du skrev om detta. Tänkte faktiskt själv kolla upp det. 🙂

  Markus Wiechels senaste bloggpost: Skrämmande infiltration

 14. Peder

  Man ser ju tydligen iofs en ökning i trafiken före den 1a april så minskningen ser större ut än vad den var om man istället jämför några månader tillbaks istället så ser man att den idag är på samma nivå som i augusti förra året.

  http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/all_year_sum.png

  Antar att vetskapen om att lagen skulle komma ökade fildelning tills att dess den gick live.

 15. […] Jag finner det märkvärdigt att av alla svenska bredbandsleverantörer så är det bara Bahnhof som har invändningar mot den nyligen införda IPRED-lagen. Mycket märkvärdigt. Om det här med dippen i nättrafik verkligen beror på IPRED, eller om det kommer att bli en bestående förändring, är förstås osäkert. Man ska vara försiktig med att döma om nergångens orsak och man ska framför allt inte okritiskt svälja antpiratlobbyns segerjubel. […]

 16. JET

  Om inte annat så är det oerhört oseriöst av APB att dra några slutsater eller större växlar på vad som skett över en natt. De fildelare jag känner som oroar sig för Ipred (en klar minoritet, f.ö.) har toktankat senaste månaderna, så man måste dels titta längre bak än 24 timmar och dels jämföra med hur trafiken ser ut vid den här tiden på året i vanliga fall.

  Men vad väntar man sig av en förening vars chef och talesman tror att “erhålla” är en synonym för “erbjuda”?

 17. Rick

  Ökning eller minskning spelar ingen roll för mig. Men hur Pontén och gammelmedia manipulerar… Usch!

  Ricks senaste bloggpost: News: Spotify: iPhone, US Market Next Big Thing

 18. Mattias

  Jag tror att mycket av nedgången kan bero på att fildelningen minskar. Jag och många med mig avvaktar IPREDATOR, öppna nätverk, att oneswarm ska bygga ut sig osv. Iofs har jag läst nånstans att pirate bays trafik inte minskade ett dugg igår utan snarare gick upp.

  Vad däremot INGEN av de konventionella medierna skriver är att fildelningen har gått upp de närmaste veckorna för att folk har toktankat. Det borde iaf vara så. Finns det någon källa på längre tid än en vecka tillbaka så man kan kolla hur det har ökat överlag?

  Sen var det ju vackert väder igår också.

 19. Sigge

  Som Mattias säger, man ska nog faktiskt inte underskatta vädrets krafter, inte ens på Internet. En vårdag som igår, som blir den första riktigt fina vårdagen kan mycket väl hålla folk borta från datorn. Speciellt saker som youtube osv drog nog nitlotten igår när man kunde vistas utomhus i solen.

 20. Rick

  Kriget fortsätter.
  http://tt.se/start/
  14:30 Två män gripna för fildelningsbrott
  Två män i 30-årsåldern i Skövde har anhållits misstänkta för brott mot upphovsrättslagen. De greps i går vid en husrannsakan. Enligt åklagaren har männen avkodat många filmer och lagt ut dem på nätet. (TT)

  Ricks senaste bloggpost: News: Spotify: iPhone, US Market Next Big Thing

 21. Rick

  Engström har tydligen pratat med BBC News.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7978853.stm

  Ricks senaste bloggpost: News: Spotify: iPhone, US Market Next Big Thing

 22. Z

  Heh, har dom avkodat filmerna? Så många frågor uppstår, har dom varit krypterade tidigare? Eller har dom kanske lagrats som morsekod tidigare. Skönt att någon tar sig tid att avkoda materialet iaf. så det blir användbart

 23. T

  Förlåt, det var mitt fel! Jag glömde sätta på min bittorrent-klient, jag har -jättemånga- seeds och att Antipiratbyrån utnyttjar min bakfylla till sin egna propaganda är upprörande!

  Ts senaste bloggpost: and a Happy New Yeaaaaarrr!

 24. Kluris
 25. maloki

  Haha! Jag blev påhoppad om det där idag av en kompis. Jag hade ingen comeback då, inget vettigt att säga (förutom det simpla att försäljningen INTE gick upp med 30%).
  Nu har jag lite nytt stoff.. Yeha! :>

  malokis senaste bloggpost: Ipred, Ipredia & Ipredator

 26. Kluris

  Jag skulle vilja se trafik-siffror från TPB. Att trafiken gick ned är klart, men hur mycket av trafiken var fildelning? Om det finns en diskrepans mellan Netnod och TPB, då blir saken intressant och mycket allvarligare, för det betyder att medelsvensson strypt sin fullt legitima informationsinhämtning av rädsla!

 27. […] ett 30-procentigt fall i den svenska internettrafiken, immateriellrättslobbyn jublade och gammelmedia nickade duktigt och skrev om hur IPRED redan hade vunnit över de stora stygga piraterna, när faktum var att […]

 28. Rick

  @maloki
  Det gäller bara futtiga 24 timmars trafik. ONE FUTTIG DAY. 😉 De försöker bara skrämmas.

  Ricks senaste bloggpost: News: Spotify: iPhone, US Market Next Big Thing

 29. Rick

  “Om inte annat så är det oerhört oseriöst av APB”

  Vem har nånsin påstått att dom är seriösa?

  Ricks senaste bloggpost: News: Spotify: iPhone, US Market Next Big Thing

 30. Jonathan hakufu

  Varför trafiken har gått ner det har med vädret att göra. folk går ut istället för att sitta vid datorn. Så vad jag tror så har inte trafiken direkt blivit så mycket mindre. Bara att folk går ut i solen

 31. Martin

  Hittils ser dock trenden ut att hålla i sig, men det har ju varit härliga dagar här i Stockholm, första glassen utomhus för året, en afterwork eller annat trevligt.

  Men det spelar faktiskt ingen roll om fildelningen minskar eller ens om den upphör helt. Får vi nu inte en motsvarande ökning av musik, film och dataprogramsförsäljningen så är ju lagen verkningslös. Då behövs inte lagen, då har mediaindustrin ljugit och det är bevisat bortom rimligt tvivel att lagen vilar på en falsk grund.

 32. Simon

  Jag är dock ganska säker på att internettrafiken dök som den gjorde på grund av IPRED.
  Det finns ingen annan rimlig förklaring på den stora dippen.
  Men jag tror även att trafiken kommer återgå till normalt inom några veckor.

 33. mats p.
 34. Dalle

  Siffrorna direkt från Netnod Internet Exchange säger en annan sak:
  http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/all_month_sum.png

 35. Ari

  är det inte dax o börja öka trafiken igen då? ska själv börja med hela 100 topplistan på tpb på film ,musik osv. så kanske gammelmedia börjar haja till oxå.

 36. Jörgen Ericsson

  Ipredator säger att de kanske kan komma igång på onsdag… Kan bli intressant statistik då…

 37. Dalle

  Om man ser till deras (IFPI, MAFIAA, et.al.) argument om sjunkande försäljningssiffror pga ökad fildelning, så vore det logiskt att försäljningen ökar med 30% om fildelningen minskar med 30%. Deras experter sade t.ex. i rättegången mot TPB att den minskade försäljning berodde till 100% av fildelning.

 38. Putte

  FYI: Kämpar för Net Neutrality

  http://www.handsoff.org/blog/

 39. Putte

  Nu börjar även telekomanalytikerna att på allvar
  räkna på en värld där IPR har fallit (även om de
  inte gillar det).

  Titta på denna rapport där en analysfirma gör tre scenarios för hur marknaden för online video kan komma att utvecklas.

  Ett av dessa scenarios kallar de “Pirate World”

  http://www.stlpartners.com/telco2_online-video-distribution/contents.php

 40. Ignyte

  Dataspelsbranschen ( http://www.dataspelsbranschen.se ) hävdar att webbtjänster för spelförsäljning ökat, såsom för Gamers Gate som ökade med 20% ( http://gameplayer.se/pub_text.php?pub_id=13628 ).

  De drar indirekt kopplingen till IPRED, men jag är väldigt skeptisk till att man verkligen skulle kunna se så stora effekter så snabbt.

 41. Sven

  Att dataspelsförsäljningen ska ha ökat med 20% kan ju inte vara annat än skitsnack. Väntade alla tills efter 1 april och sedan sprang och köpte spel direkt. Det har ju inte ens släppts något bra sedan dess och alltså borde alla som var intresserade redan ha tagit hem det då.

 42. Rug

  Önskade effekten är väl ändå inte att minska internettraffiken. Effekten man vill ha är väl att alla som inte vågar tanka längre går ut och handlar skivor. Även om det skulle vara så att det tankas lite mindre tror jag inte det handlas mer skivor. Snarare tvärt om. Jag tänker iaf aldrig handla filmer eller musik av en industri som jagar sina kunder med blåslampa. Kan man inte donera pengar via paypal till de artister man gillar i stället? 🙂

  /Calle

 43. Martin

  Jag tänkte bara rapportera att Göteborgs-Posten (s.k. gammelmedia) skrev om denna nyhet i sin helhet (vad jag vet) i pappersversionen av dagens tidning, men på nätet fanns inte allt med. Varför kan man ju spekulera i – den som betalar får veta mer/mest? 😉
  Rubriken var “Pirate Bay nästan oberörd av Ipred”.
  Citerar här en viktig del som stod i papperstidningen:
  “…Men Peter Sunde (Pirate Bay) påpekar också att nättrafiken normalt har ganska stora variationer och att förra årets 1 april gav en svårförklarad 30-procentig nedgång.
  Och Kurt Erik Lindqvist, vd för företaget Netnod som driver internetknutpunkter, är mycket skeptisk till medieuppgifterna om att den illegala fildelningen skulle ha minskat med 30 procent.
  Det är bedömningar som bygger på Netnods trafikgrafer som finns tillgängliga på nätet.
  -Det är folk som läst in saker själva i våra grafer. Det får stå för dem. Jag vill inte dra någon slutsats om fildelningen även om andra verkar vilja det, säger Lindqvist till TT.
  -Det enda vi kan se är hur mycket trafik som passerar Netnods knutpunkter. Men vi är inte representativa och ingen vet hur stor trafiken är som inte passerar Netnod.
  Netnod driver sex centrala knutpunkter i Sveriges del av internet, två i Stockholm samt i Göteborg, Malmö, Sundsvall, Luleå. Långt ifrån all internettrafik passerar företagets noder.”
  Göteborgs-Posten 20090404
  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=487235&ref=puff

  mvh
  /M

 44. Hjälp till med Ipredia.se « Piratpartisten

  […] som egentligen handlade om Ipredia att deklarera krig mot poltikerna…?! I alla fall så har Falkvinge förklarat att IPRED inte alls haft någon inverkan (som går att bevisa) på den illegala fildelningen, trots […]

 45. PAYload

  den går upp, snoka lite på netnods sida så ser ni att det var en dipp, inget mera

 46. Grå

  14 000 medlemmar. Kan vi få se ett pressmeddelande?

 47. HR

  @Grå: saknar nyhetsvärde – kom tillbaka när det passerar FP. 17799. Alternativt när UP passerar MUF.

  Båda händelserna kan ske på samma dag om vi har kraftig ökning.

 48. Peder

  Såg någon som skrev det någon annanstans men ni borde verkligen fundera på att byta namn till Privatpartiet, och ha fokus på privatliv och sen bredda politiken.

  Då kommer ni bli stora =)

 49. Ideella konsumenter dödar upphovsrättsbranschen? | Illinoise

  […] i nättrafiken på 30%, men om detta verkligen är på grund av IPRED är inte alls lika säkert då en lika stor minskning skedde vid samma tid förra året. Detta är såklart ingenting som tidningarna nämner, nyhetsvärdet minskar ju då, men en […]

 50. Blay » Blog Archive » Delade objekt - April 6, 2009

  […] Fildelningen gick inte alls ner igår […]

 51. Mattias

  Jag tycker det är ganska konstigt att internettrafiken gick ner i stort, men inte piratebaytrafiken? Trenden har ju hållit i sig nu några dagar. Är det någon mer som tycker att detta är skumt? Har man skrämt vanliga svenssons informationshämtande? Har folk slutat titta på youtube nu i rädsla att åka dit?

  Om dessutom Bittorrenttrafiken står för 80% av all trafik i Sverige, som vissa säger, då är det ÄNNU konstigare att den sammanlagda trafiken går ner, när Piratebay står still. Det skulle betyda att icke-bittorrent trafik gått ner 60% eller nåt liknande.

 52. Fredrik

  Fildelningsstatistik i all ära, men när får vi se antipiratbyråns statistik på lavinartade ökningar i försäljningen av skivor, DVD:er och datorspel?

  Nej just det, ingen skillnad kommer synas.

 53. Bengt

  @Peder: Har själv gått i exakt samma tankar så sent som förra veckan men ännu bara pratat om det.

  Jag tror det skulle innebära en fördel att lägga tonvikten på integritetsfrågor och privatlivets helgd framför fildelning och upphovsrättsfrågor. Då tilltalar man sannolikt en ännu större målgrupp samtidigt som det kan finnas ett mervärde att få ett “mer rumsrent” namn.

  Det finns gott och väl utrymme för alla nuvarande frågor i partiet, men ett namnbyte till “Privatpartiet” skulle troligen öppna upp dörren för vanliga svenssons.

 54. […] Rick Falkvinge (PP) » Fildelningen gick inte alls ner igår rickfalkvinge.se/2009/04/03/fildelningen-gick-inte-alls-ner-igar – view page – cached Second Opinion sågar påståendet att fildelningen gick ner igår, och frågar sig varför medierna helt okritiskt vidareförmedlar Antipiratbyråns påståenden om att en minskad Internettrafik beror på att Ipred tagit effekt mot fildelningen. — From the page […]

Comments are closed.

arrow