Valkampanjen: Skänk 250 kronor idag!

Godmorgon, pirater.

Jag har bra nyheter och sämre nyheter. Nej, förresten: jag har helt fantastiska nyheter, och en liten vägbula som vi säkert kan komma över.

De fantastiska nyheterna är att Piratpartiets valrörelse är igång. Det officiella startskottet var i lördags, och våra aktivister ger ett engagemang som vi inte var i närheten av i riksdagsvalrörelsen 2006. Då var vi 3-4 personer vid en flygbladsutdelning eller något liknande event när vi skulle synas på stan. Nu är vi typiskt 15-20. Stockholmsdistriktets blogg och Göteborgs valkretsledare Kalle Vedin berättar lite mer. Malmö gjorde en suverän video och lade den också på Facebook.

Den lilla vägbulan är att valmaterialet som vi beställt (bild på pall i Stockholm) tar slut i en rasande fart. Det som vi trott skulle ta två månader att dela ut till väljare kommer att räcka i max en vecka till, och är redan slut på några ställen. Så mycket bättre har vi blivit, så mycket mer entusiasm och engagemang finns för att bygga kunskapssamhället som är präglat av mångfald, öppenhet och medborgarrätt. Men våra aktivister skriker efter mer material att dela ut till väljare. Mer, mer, mer! Vi har leende, engagerade händer i hela landet, som delar ut, delar ut, delar ut, men som snart kommer att vara tomma.

Därför måste vi genast skaffa mer valmaterial. Massor. Och för det behövs pengar. Därför vill jag be dig att skänka 250 kronor till partiet idag. Just idag. Just nu.

250 kronor räcker till ungefär 500 foldrar att dela ut. Ett par aktivister på stan delar ut det till väljare på under en timme. Vi är 15-20 aktivister vid varje aktivitet i varje stad, med massor av städer, och två månader till valet. Vi lägger en panikorder idag för de sista reservpengarna på ungefär en halv miljon flygblad och hundratusen foldrar till, men det behövs mer, mer, mer! Det där räcker bara en eller max två veckor till med nuvarande tempo. Vi har ett enormt engagemang och kan nå långt fler än tidigare med våra idéer. Det måste vi ta vara på!

Så sätt in 250 kronor idag på bankgiro 5760-2229, eller direkt till vårt konto i SEB, 5403-1002815! Du kan också donera med kort.

(Samtidigt vill jag påpeka att man naturligtvis inte är en sämre människa om man anser att man inte har råd med det här, eller vill bidra med ett mindre belopp. Många av våra medlemmar är studenter, och vi bidrar alla på de sätt vi kan och vill. Alla som är med och sprider idéerna – på det sätt som just den individen kan – är med på tåget för att bygga kunskapssamhället.)

Och medan jag ändå skriver, så vill jag passa på att berätta om ännu bättre nyheter. Över tusen medlemmar och aktivister får det här nyhetsbrevet för första gången; vi är nu över fjortontusen medlemmar och ungefär 2500 aktivister. Välkomna ombord! Tidigare nyhetsbrev finns här. Jag vill poängtera (och repetera för alla oss andra) att det är vi alla som bygger Piratpartiet, som bygger kunskapssamhället. Andra partier har en megafonpolitik: man går med, får inbetalningskort, och sedan kommer all kommunikation från PR-byråer och reklamskyltar på stan. Inte Piratpartiet. Piratpartiet, det är vi. Det betyder också att det är vi, du och jag och vi alla, som sprider idéerna – helt enkelt genom att prata om dem med våra vänner, kurskamrater, släkt och kollegor.

Såhär inför påskhelgen vill jag särskilt tipsa om att prata med släkten, om du ska träffa dem. Satsa inte så mycket energi på att förklara för dem som aldrig kommer att förstå, även om det kan vara en kul övning – nu är valet nära, nu måste vi mobilisera alla röster vi kan få. Satsa på, som jänkarna säger, lågt hängande frukt. Värva röster. En person som redan tycker som oss, men inte hade tänkt rösta, och som du övertygar att och rösta på Piratpartiet, ja, den rösten är precis lika mycket värd som den där personen du aldrig kommer att kunna övertyga, och mycket lättare att nå.

Butiken har också lyckats förhandla fram ett specialpris på små klistermärken, som bara gäller den här veckan: 79 kronor för 420 stycken, inklusive frakt och allt. Där finns också nya modeller av T-shirts i vitt eller svart med lila detaljer, för alla som velat ta på sig piratkläder men inte gillat de helt lila. (Det finns naturligtvis fler T-shirts.)

Imorgon är det två månader till valdagen. Vår valrörelse är igång. Det är det här vi har tränat för. Det är det här vi har övat för. Nu kör vi.

[purpleline]

Veckans argumentationsövning

Veckans argumentationsövning är en återkommande del av nyhetsbreven som hjälper oss alla att prata om Piratpartiet med våra vänner och bekanta. Varje vecka tar upp en ny aspekt.

Dagens övning handlar om de, som har svårt att rösta på partiet på grund av dess namn. Namnet Piratpartiet. Det är en lite ovanlig inställning, men den förekommer.

Här är exempel på saker du kan svara, när någon klagar på Piratpartiets namn. Välj efter tycke och smak, och anpassa till ditt eget språk och situation:

“Du har böcker från Jan Guillou i bokhyllan. De kommer från Piratförlaget. Det går tydligen bra?” (förutsätter nu att personen faktiskt har sådana böcker, annars kan man pröva med “Jan Guillou driver Piratförlaget. Det är ett av de mest framgångsrika i Sverige.”)

“När skivindustrin kallar dig för tjuv, bandit och rövare för att du delar med dig till kompisar av film och musik, så som vi faktiskt lärt oss sedan lekis – ja, då är det dags att ta tillbaka ordet pirat och visa att det är något bra, att det är ett föredöme.”

“Jänkarna kallar sig också för pirater. USA blev en ekonomisk stormakt genom att strunta i alla andras patent och upphovsrätt och kopiera hejvilt – industrispioner blev till och med folkhjältar. Europeerna som försökte skydda sina monopol kallade dem för jankes, det holländska ordet för pirater. USA på den tiden visste att kopiering föder framsteg. Idag försöker de hindra andra länder att utvecklas på samma sätt, men de kallar sig fortfarande för yankees – alltså pirater – och dessutom är de ganska stolta över att kalla sig så.”

“Om man kallas pirat för att man sprider kunskap och kultur, om man kallas pirat för att man står upp för medborgarrätt och rättssäkerhet framför amerikanska industriintressen och lobbyorganisationer – ja, då är jag pirat, och stolt över att vara det.”

…och sist men inte minst, ett lite roligare svar:

“Är det bättre att göra som de andra partierna, och inte ha någon vettig politik?”

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael

  Jag skickar en femhundring och tackar som Centerpartist för att ni för fram de frågor våra Centerpartistiska riksdagsledamöter borde ha hanterat.

  Enligt demoskop har Vi i Centerpartiet tappat 43 % av våra väljare sedan sista mätningen, om det vore till Piratpartiet kan jag leva med det 🙂

  Mikaels senaste bloggpost: Har Centerpartiet tappat 13 eller 43 procent av sitt väljastöd?

 2. Yamiko

  250 kr är på väg 😀

  Yamikos senaste bloggpost: Dagens favoritlåt

 3. Isaksson

  Ni bad om det, tamigfan!

  250 riksdaler överfört.

  Kämpa på!

 4. Fredrik

  Överföring upplagd, 250 kr landar på kontot imorgon. 🙂

 5. zoltr

  Jag kör över 250:- från mig. Kan också ställa upp som sponsor om någon inte har råd. Första som svara med hur mycket du har råd med så fyller jag upp till 250 för dig med. ex. Du skänker 50 jag skänker 250 + 200. Utmanar också andra att också bli sponsorer.

 6. HR

  Femhundra spänn har skickats nu med en gång. Vinn valet.

 7. Tisse

  500
  Yarr

 8. Gymråttan

  Uppmaningen följd med glädje – go, go, go!

 9. sav

  Det får bli 500 när jag kommer hem från jobbet och kommer åt bankdosan….

 10. opassande » Blog Archive » Gott och blandat

  […] Falkvinge berättar att Piratpartiets valrörelse satt fart. Partiet har inte några stora pengar att röra sig med så det vill till lite svärmekonomi […]

 11. […] guldcitat från det senaste av Rick Falkvinges nyhetsbrev, som ramlade in i min inkorg för bara en liten stund sedan (temat är “Jovisst, de har ju en […]

 12. Sami

  500 kr skänkt. Då är frågan: Hur får jag själv tag på lite av detta material, så jag kan dela ut där jag bor?

  Samis senaste bloggpost: Har FBI inget bättre för sig?

 13. narnigrin

  @zoltr: Önskar jag hade en ekonomi värd namnet så jag kunde hänga på! Go you!!

  Som läget nu är säger jag istället: 250 spänn, ja, tamejfan. Vad man kan, det gör man.

  narnigrins senaste bloggpost: “Men alltså, PIRAT-partiet …”

 14. Calle Rehbinder

  Nu känner jag mig nästan lite snål, för jag satte omedelbart in 250:-, och här har ju alla satt in 500:- 🙂

  Hur som helst – bra initiativ. Det man inte talar om att man vill ha, får man sällan.

  Calle Rehbinders senaste bloggpost: Piratpartiet – det enda vettiga alternativet

 15. Stefan

  Något jag undrar över är vad som menas med att Piratpartiet bygger kunskapssamhället. Kunskapen är väl fri idag? Det finns väl ingen som stoppar någon från att dela med sig av sin kunskap? Eller är det så att ni endast avser patent, vilket är en begränsad del av den kunskap som idag finns i samhället? Kunskap är ett stort begrepp.

 16. Patrik

  500 insatt.
  Se nu till att vinna så det skriker om det, så visar vi de sittande asen hur det ska gå till

  Kan vara smidigt att lägga in ett par olika knappar till paypal. 250, 500, 1000, t.ex. Undermedvetet väljer då många människor att sätta in 500 eftersom ingen vill vara snål, men heller inte betala “för mkt” att de får leva på nudlar 🙂

  Just a tip 🙂

  Patriks senaste bloggpost: Ja man kan följa lagen, men det tjänar väl ingenting till?

 17. Jonas

  SEK 500 på väg

 18. Mikke

  250 spänn från en snål smålänning.

 19. Blubb

  Ett skepp kommer lastat med 500 dubloner… 🙂

 20. Gregor

  Jag satte in ett jämnt belopp: 256 kronor. Bättre det än sätta 1000 gånger mera på Ifpi:s konto.

 21. Andreas Hämäläinen

  sådärja, nu har jag donerat 250kr.

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: Min musiksmak har blivit försörd, nu har jag börjat gilla techno också….

 22. Anders

  Vilken timing, tryckte in 700 spänn imorse så att det blev 1200 på ett år (gav Rick en 500-hundring i julklapp) 😉

 23. maloki

  Ska se över min ekonomi och sätta in pengar genast! 🙂
  Ägnat mig åt lite födelsedags shoping idag, bland annat en lila blus, och en lila handväska! 😉 Kommer upp på bloggen om en stund. Men ja, några lappar borde det finnas över till Partiet 🙂

 24. belorn

  — Stefan, Jag rekommendera att du läser om NDA (tex på Wikipedia).

 25. infallsvinkel

  Om materialet tar slut på vissa orter får de väl i värsta fall printa ut svart/vitt material från webben och sprida det. Har nån något bra tips på sådant material???

  Naturligtvis är det överlägset bäst med snyggt och upptryckt valmaterial, men svartvitt utprintat material är bättre än inget alls!

  500 kr. på väg.

 26. pp medlem

  MEN SLUTA SKICKA SMS TILL MIG!!!
  sms-tjänsten har blivit loopad på nåt sätt så jag är upp i 23 mess om att träffa rick falkivinge i luleå….
  26st nu….
  27…

 27. Rebecca

  DET VIKTIGASTE ARGUMENTET KOMMER HÄR:

  Tycker du att nedmonteringen av den demokratiska rättsstaten är obehaglig (FRA, IPRED, ACTA, datalagring, nätcensur osv.) men är inte så engagerad i fildelning och andra konstigheter som ungdomar håller på med?

  Tycker du att det är obehagligt att all din epost och webbsurfande är avlyssnat av en skugglik FRA-byråkrati som ingen har någon insyn i?

  Tänk på att valet till EU-parlamentet inte påverkar vem som blir statsminister i Sverige.

  Om du är djupt besviken på Reinfeldt (eller Sahlin) men inte vill att det andra blocket ska vinna 2010 kan du rösta på Piratpartiet till EU som en ren proteströst.

  Om (PP) gör ett riktigt bra val till EU tvingas regeringen (och även S) ta dessa frågor på stort allvar och lyssna på denna opinion.

  Om du bara är bitter och förbannad är det mycket bättre att rösta på (PP) än på (SD) eftersom både regeringen och (S) i tysthet redan börjat anpassa sig till att (SD) är ett hot i valet 2010. Att rösta på (SD) ger därför inte så mycket extra.

  Däremot skulle ett bra val för (PP) ge stort utslag i Stockholm, eftersom regeringen idag nästan struntar i alla protester mot FRA-lagen och allt annat. Om (PP) kommer in i EU kanske regeringen inser att FRA-lagen inte är värd att förlora valet 2010 på.

  (Dessutom var SD i tysthet för FRA-lagen innan det stora bråket om FRA-lagen började förra året. SD tror att den bara kommer att användas för att spionera på araber och därför gillar de den.)

 28. Erik S

  500kr överfört.

 29. André

  250 kr på väg! Kämpa på!

 30. Kristian

  Vad gäller för klistermärken egentligen – får man smälla upp sådana på offentliga platser? Det ger kanske partiet en dålig image om det sitter en ligist-aktig lapp i hissen, på busskuren, på tågdörrar och liknande?

  Kristians senaste bloggpost: trollmedia

 31. PierreE

  300 kronor på väg tiill partikassan… sorry Warner music jag har visst inte råd att köpa “slätstruken mainstream pop vol. 666” denna månad heller. :p

  Appropå ordet Pirat som tas upp i argumentationsövningen så kan man man väl knyta an ordet Pirat i namnet till Piratradiorörelsen och dess verksamhet som kanske äldre kan referera till? Bara en känsla jag fick i tanke på att hitta något att jämnföa med som inte accosierar till verksamhet liknande den som bedrivs vid Somalias kust (för att ta till med det värsta att accosiera med på engång), eller är jag helt lost på detta spår?

 32. Erik

  Tog mig en funderare över vilket belopp jag ville sätta in. Jag gillar ju piratpartiet, så då kan vi utgå från PIRAT (bas 36). Att jag vill ge pengar är så att säga roten till hela uträkningen, så vi kör det.

  Nu gillar jag ju inte upphovsrättslobbyn, tycker rentav att de är lite av roten till det (onda) vi kämpar mot, så det drar vi bort.

  Alltså: √(PIRAT₃₆) – √(LOBBY₃₆) ≈ 513₁₀

  Lite krystad motivering och ev. felräknad, men men… 🙂

 33. Tommy Eriksson

  250 kronor på väg så snart jag kommer åt banken.

  Tommy Erikssons senaste bloggpost: Hemsidan fixad

 34. Erik Larsson

  Sådär, 250 kr var det. Hoppas ni använder pengarna väl. 🙂

 35. Nils

  250 kr även från mig!

 36. Fredrik

  @Gregor & @Erik: Haha… pirater är så härligt nördiga ibland 🙂

  250 kronor från mig, och jag sponsrar nästa person efter zoltr.

 37. Jocke

  500 dubloner på väg!

 38. Mind

  Vassego!

  Minds senaste bloggpost: Katten i ögonvrån

 39. Anders Wallin

  Rick varför inte lägga upp material på hemsidan som är enkelt att ladda hem och skriva ut(mindre färg så fler kan skriva ut). Då når vi ännu fler och för en mindre peng. Men visst skall se om jag har en gömma någonstans där det ligger pengar…

 40. swebear

  Mitt stöd och 250 kr har du från mig.

 41. David

  1000 kr överfört. Någon som kan slå det?

 42. Lasse

  250 Kr från en Hallänning på gränsen till Småland

 43. Gustaf

  Re: Anders Wallin

  Se:

  http://wiki.piratpartiet.se/reklamarkiv

  Men jag håller med om att det behövs både uppdateras och länkas till från hemsidan….
  /Gustaf

 44. Piratdebatt « Bitchslap Barbie

  […] övrigt behöver PP pengar. Jag har inte donerat nåt än, men jag ska nog, såvida jag inte drabbas av svår chock när jag […]

 45. Kristian

  Jag vill också sätta in jämna belopp. Ni inkasserar 512 guldmynt… så fort internetbanken slutar jäklas : (

  Kristians senaste bloggpost: trollmedia

 46. emma

  Det finns trycksaker för utskrifter för de hågade: http://forum.piratpartiet.se/Topic132445-56-1.aspx

  emmas senaste bloggpost: Gott och blandat

 47. Tobbe

  Tack för det jobb ni lägger ner på att bevara demokratin! 512 riksdaler överfört. Har dessutom tecknat upp mig som guldpirat. Skäms lite för att jag inte har gjort detta tidigare… =*(

 48. maloki

  Då har man blivit guldpirat då o/

  malokis senaste bloggpost: Valkampanjen är i full gång!

 49. Jonathan

  600 över nu 🙂
  kör hårt pirater! tyvärr kan jag inte hjälpa till med valrörelsen från Norge 🙁

 50. BP

  250kr… tack för att ni finns.

 51. Grå

  500 kr i särskilt kampanjstöd och äntligen fått tummen ur och lagt in en återkommande betalning på 100 kr i månaden, så nu är jag väl inte bara pirat utan dessutom med guldglans.

 52. Perty

  250:- På väg… Redan guldpirat…

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 53. Födelsedagsshoping « maloki

  […] idag, toppen veckorbrev ifrån Falkvinge. Förvånad att han inte har nämnt “the Falkvinge Rickroll” ännu dock. Jag tog mig […]

 54. Per

  250:- coming up!

 55. Gunnar

  Piratpartiet till EU!
  +500:- från mig, keep up the god work!

 56. PatrickR

  Apropå partinamnet, här är ett annat svar jag gillar.

  “Det är ett lysande namn eftersom det är solklart att vi då har att göra med någon som inte har vettiga ståndpunkter att komma med. Precis som när någon börjar reta dig för ditt namn på mellanstadievis. Det är ju svårt att ha något emot integritet och åsiktsfrihet.”

 57. Klas

  @Erik

  Jag fick det till 503kr, men det kan lika gärna varit jag som räknat fel.

  Hur som helst, mitt intresse i det hela var att se hur mycket lobbyn kostade PP. Om det inte varit för lobbyn i uträkningen hade du donerat 6678kr. Alltså 6175kr i uteblivna donationspengar pga lobbyn. Detta är förstås uppenbar stöld.

 58. Stefan

  2^8 kr på väg.

 59. Andreas

  5000 från mig. Jag tror att det slår dig Klas. 🙂

 60. Erik

  Klas: smått ironiskt, eller hur? 😉

  Det är nog lika bra att jag ser över mitt program… Knåpade ihop det på två koppar kaffe (egen tidsenhet) för länge sen och det skulle inte förvåna mig om det räknar lite fel i vissa situationer.

  Detta är dock inte rätt plats att diskutera programmering, så istället lyfter jag bara på hatten för alla som hjälper till, och särskilt för de som vi lyckas värva.

 61. Stefan

  @Erik
  Jag kunde inte låta bli att dra det genom octave (funkar lika bra i matlab):

  octave:1> sqrt(base2dec(‘pirat’,36))-sqrt(base2dec(‘lobby’,36))
  ans = 513.41

  Ditt program verkar funka som det ska.

 62. Nicholas

  Det nederländska suffixet -ke betyder “liten”. (Jämför med det sydtyska suffixet -le; -chen på rikstyska). “Janke” betyder alltså “lille Jan” eller “lille John”. Uttrcket har sitt ursprung i Nya Amsterdam, numer känt som New York, är mycket riktigt grundordet som “yankee” eller “jänkare” är härlett från. Det är möjligt att det användes som slang för pirat, men det kan ju vara bra att veta isf, så man inte blir tagen på sängen när man står och argumenterar.

 63. Andreas

  200 spänn får ni av mig, men jag ska lista ut hur jag fördubblar min guldpiratinbetalning också ^^

  Andreass senaste bloggpost: Uppgradering pågår

 64. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Low hanging fruit

  […] Falkvinge avslutade gårdagens utskick med en […]

 65. Johan

  499,50 till späckhuggaren. Eller späckhuggaret, om man ska följa genus… 😉

 66. Andreas

  Här får ni 100 kr från mig.

  Är “dubbel” guldpirat sedan tidigare = 200 kr/mån.

  VÅR FRIHET!

 67. Ingen speciell

  Drog iväg 2600:- motsvarande retroaktiva guldpirat-insättningar från januari 2006 fram till att jag blev guldpirat. Pre-guldpirat donationer borträknade från summan.

  Någon mer som matchar detta och blir nästa kompletta guldpirat? 😉

 68. Systematiska vallöftesbrott - Ny Populär Strategi? « Nemokrati

  […]    SVD: “Riksdagspartierna ska locka väljare på nätet“, rickfalkvinge.se: “Skänk 250 kr idag!”,  SVD2,  SVD3,  SVD4,  SVD5,     DN2,     […]

 69. Per

  Hur mycket har insamlingen gett? Är det en bråkdel som skriver här att de donerat eller är det nästan alla?

 70. Grodan

  Per: Det är nästan helt säkert en bråkdel. Ingen jag känner som donerat pengar har kommenterat det här(iofs inte sjukt många datapunkter, men det borde ge en fingervisning).

 71. […] det helt rätt att skicka in Christian Engström just dit. Till kärnan av hela apparaten. När Rick bloggade om att det behövdes pengar för att trycka upp flygblad, tillsammans med att ‘vanliga’ personer såsom […]

 72. Hans J

  Här får man skämmas! 🙁
  Jag i samma grupp som gammelpartierna, IFPI, Expressen…

  FY FAN!

  Jag har först idag, nyss – skickat mina 250 :- till inköp av broschyrer och valmaterial!

  Förlåt, snälla att det tog så lång tid!

 73. Joel

  Tänkte bara tillägga att det vore väldigt uppskattat om du kunde lägga till källor till vissa påståenden (nu och i framtiden), i det här fallet historian om jankes.

 74. PRIVACY - IT’S A CRIME « Calandrellas blogg

  […] felaktighet (för de som har mänskliga rättigheter- och demokratiövertygelser). Rick talade i ett nyhetsbrev för ett par veckor sedan om att vi ska sikta på att plocka “low-hanings […]

 75. Daniel (MaxH) Johansson

  […] Christian Engström eller Anna Troberg till just det stället. Till kärnan av hela apparaten. När Rick bloggade om att det behövdes pengar för att trycka upp flygblad, tillsammans med att ‘vanliga’ personer såsom klasskamrater […]

Comments are closed.

arrow