Sexhundratusen i svarta pengar?

Enligt Brokep finns det ett videoklipp på när Henrik Pontén berättar att Rouge, infiltratören på Bahnhof, fick sexhundratusen kronor mer eller mindre i handen för sitt arbete.

(Personen ställde dit en server med piratkopierat material som Kronofogden kunde “hitta”, så att Antipiratbyrån kunde stämma Bahnhof.)

Pontén har tidigare berättat att dessa pengar inte finns i någon redovisning någonstans, för att APBs metoder inte ska kunna kartläggas.

Det som plötsligt slog mig är frågan varför Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten inte är mer intresserade av Antipiratbyråns verksamhet. En utbetalning på svartlön på sexhundratusen kronor till en person är inte småpengar — kroggruppen på Stockholmspolisen skulle hjula på kontoret av lycka om de hittade något så flagrant. Här finns det ju i svart på vitt.

Att det sedan nu är fastställt att APB också har begått ett uppenbart dataintrång, det gör naturligtvis inte saken bättre. I den händelse att Solna tingsrätt skulle lämna ut namnet på personen bakom abonnemanget, och det kommer fram vem som äger FTP-servern, så att det finns någon målsägare som kan vittna i en rättssal om att den faktiskt var privat, så kommer Piratpartiet att lämna in en polisanmälan mot Antipiratbyråns utredare, samt mot Antipiratbyrån som arbetsgivare och mot Danowsky för stämpling till det här brottet. (Innan det finns någon målsägare är det svårt att åtala.)

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Klaus

  Jag skulle gärna vilja se den där videon. Det finns ingen länk från brokeps sida.

 2. Mind

  Det skulle inte förvåna mig en sekund om det är sant, inte heller om alla andra olagligheter om Antipiratbyrån är sanna. Problemet är ju bara att de verkar i det närmaste ha diplomatisk immunitet här i Sverige. Det kan ju faktiskt hända att de inte har gjort minsta lilla fel, men hur ska vi veta? Alla anmälningar mot dem läggs ju automatiskt ned utan utredning.

  Minds senaste bloggpost: Härlig Piratdag!

 3. Neo

  LYCKA! Tack rick du gjorde just min dag komplett med att piratpartiet kommer polisanmäla dom för dataintrång

 4. Fredrika

  @Mind

  >”Alla anmälningar mot dem läggs ju automatiskt ned utan utredning.”

  Jamen det kan du väl ändå inte kritisera? Det var rimligtvis en avgörande del av anställningsavtalet med Jim Keyzer, att alla framtida polisanmälningar mot APB, Ifpi och dylika, omedelbart skulle läggas ner utan att utredas.

  “Anställer” man någon med ett stort framtida pensionsavtal, ska man givetvis ha full valuta för pengarna.

  Detta har ju t.o.m. Beatrice Ask sagt är helt i sin ordning, att företagen tar tillvara på kompetensen på arbetsmarknaden, och möjligheterna som vissa har beroende på vart dom arbetar till vardags, med genomtänkta anställningar.

  =)

 5. Mind

  Fredrika: Det har du ju rätt i =)

  Minds senaste bloggpost: Härlig Piratdag!

 6. Pierre

  Vad ironiskt! Ex. Hells Angels ska man ge polisen och rättsväsendet mer resurser att jaga har dettidigare sagts men Antipiratbyrån ger man polisiärauppgifter och bägge två använder samma metoder att bedriva verksamhet. Bara det i ensamt majestät är väl klart bevis på systemfel.

 7. Bryt

  Det sorgliga med allt detta är att jag är relativt övertygad om att branschen(branscherna) i stort hade haft alt monetärt att vinna på att släppa det upphovsrättsliga kylskåpet. Här pågår alldeles uppenbart en märklig och oroväckande typ av lobby- och marknadspolitik(ett finare ord för maffiaverksamhet), utvecklingsfientlighet och konservativ propaganda på hög nivå.

  Och som medborgare och kulturkonsument förväntas man ställa upp på undermåliga och knöliga produkter, när man vet att där finns bättre alternativ som snabbare når fler.

  Förhållandet marginaler/omsättning är inte heller helt statiskt. Men tydligen ska tiden själv motas i grind för att de som har vill ha mer?

  Nä. Dumheter.

 8. Blubb

  Den som vill kolla upp hur Rouge har/inte har deklarerat dessa pengar, kan ju kolla upp hans riktiga namn och personnummer här: http://www.flashback.se/hack/2005/03/13/

  Vill man kolla upp hans inkomstuppgifter, samtidigt som man vill vara anonym, så kan man köpa en taxeringskalender för det område där han bor, alternativt gå själv till skattemyndigheten och kolla upp saken (men då är jag inte hundra på hur anonym man kan vara).

  Skattemyndigheten vill inte digitalt berätta inkomstuppgifter på folk, men ringer du deras folkbokföringsavdelning kan de iaf berätta tillräckligt så du vet vilken taxeringskalender du ska ha.

 9. Blubb

  …och rimligtvis borde taxeringskalendrar för tidigare år även finnas på kungliga biblioteket 🙂

 10. Martin

  Rouge fick väl pengarna som en gåva – och då är det ju skattefritt.

 11. Schonke

  Hmm… Om det inte var för att brokep anger källan som “Henrik Pontén inför videokamera han missade se vid #spectrial” låter 600.000 nästan som något APB skulle få för sig att säga för att få fler informatörer.

 12. Rick Falkvinge

  Fokuset här börjar komma på Rouge… jag är mer intresserad av APBs uteblivna skatter, arbetsgivaravgifter etc.

 13. Anonym fegis

  “Att det sedan nu är fastställt att APB också har begått ett uppenbart dataintrång”

  Är detr verkligen ställt utom allt rimligt tvivel att de har gjort det, eller är det en sanning som fastslagits av en enig bloggosfär?

  En sak Henrik har berättat om APBs strategier är att “de spelar spelet”, vilket mycket väl kan innebära att de köpt sig ett konto med hjälp av material de fått från rättighetsinnehavarna. Om de blivit insläppta på servern för att de har snyggt material att köpa sig en plats där för, och alltså blivit en del av “scenen”, handlar det fortfarande om solklart dataintrång då?

  Med det sagt: Visst borde APBs ekonomi utredas grundligt om det handlar om såna summor som inte redovisas någonstans.

 14. Tommy

  Går det inte lämna in en anmälan till ekobrottsmyndigheten och/eller skatteverket om skattefusk?

  Video + redovisning = tillräcklig bevisning?

 15. nils2

  Antipiratbyrån drivs som ekonomisk förening och verkar inte ha skickat in någon årsredovisning till Bolagsverket. De är sannolikt inte skyldiga att göra det. Å andra sidan:
  “Företag som är skyldiga att upprätta årsredovisning men som inte är skyldiga att självmant skicka in den, kan föreläggas att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Bolagsverket utfärdar ett sådant föreläggande när någon begär det.”(länk)

  nils2s senaste bloggpost: Antipiratbyrån förlorar sitt varumärke

 16. Johan

  Oavsett om man ska lämna in årsredovisning eller inte måste man självfallet skatta för eventuella anställda. Och, nej, man kan knappast kalla det för en gåva – det är en utbetalning som kompensation för utfört uppdrag, dvs lön, och ska beskattas.

 17. Robert Wictorzon

  @Anonym fegis: Stämmer det att servern är privat så spelar det väl ingen roll _hur_ APB fått tillgång till den. De som driver servern har inte tillhandahållit material till allmänheten. Att APB lyckas ladda ner Guillous samlade verk visar bara på att de kan hantera en FTP-klient.

  Möjligen så har vissa av serverns användare spridit material vidare via IRC, MSN, TPB och annat, men servern som sådan är fortfarande inte publik!

  Men som sagt, detta gäller OM servern verkligen är privat.

  Robert Wictorzons senaste bloggpost: Hår

 18. Arthur

  Tja, om det fins bevis kan en vanlig polisanmälan fungera. Annars kan Du ju kolla upp vem som sköter deras pågående rassia mot svartjobb och tipsa honom.

 19. Rick

  Loves it!!1! Pontén måste fällas!

 20. Anonym fegis

  @Robert Wictorzon: Nej, det spelar ingen roll i frågan om huruvida servern tillhandahållit material till allmänheten eller inte (vilket det verkar högst otroligt att de gjort). Men det kan spela roll i frågan om huruvida APB gjort sig skyldiga till dataintrång eller inte, vilket var vad min frågeställning handlade om. Bloggosfären verkar rörande enig om att de gjort sig skyldiga till det, men VET man det? APB bör bekämpas, men det kan vara bra att ha torrt på fötterna innan man säger sig vara tvärsäker på hur onda de är.

 21. Robert Wictorzon

  @AF: Då är jag med. Läste lite suddigt första gången 🙂

  Robert Wictorzons senaste bloggpost: Hår

 22. Accidental Pirate

  Jag har för mig att det blev en polisanmälan gällande den planterade servern men att den lades ner av —Jim Keyzer(!)

  Om man skall slåss mot dom oddsen är det nog kört 🙁

 23. Fredrika

  @AP

  >”Jag har för mig att det blev en polisanmälan gällande den planterade servern men att den lades ner av —Jim Keyzer(!)”

  Ära den som äras bör, för att färska upp minnet hos alla, så var det även Keyzer som lade ner utredningen mot flera svenska skiv- och filmbolag för deras beställda DDos-attacker av MediaDefender mot Pirate Bays servrar.

  http://copyriot.se/2008/04/18/jim-keyzer/

 24. Stoffe

  Det vore otroligt skönt om:

  a) sagda film kan läggas upp/delas ut – är det inte otroligt märkligt att den inte finns överallt i just den här deltagarkulturen – om den finns?

  b) innehavaren av servern eller annan person med riktig kännedom kunde gå ut och (anonymt men trovärdigt, till exempel via journalist och källskydd?) bekräfta exakt under vilka omständigheter servern drivits.

  Spekulation har en otäck tendens att bli sanning i bloggvärlden, speciellt när partiledare och liknande hakar på tåget (se t.ex. pizzeria-grejen för några månader sen).

  Hårda fakta vinner målet!

 25. Rick

  Här var en lustig grej. Nilssons egen IP som framgår av en bilaga i Danowskys föreläggande är en *intern IANA IP* 192.168.150.3. Dessa IANA-IP kan ej användas på själva Internet.

  ~~~
  Comment: This block is reserved for special purposes.
  Comment: Please see RFC 1918 for additional information.
  Comment: http://www.arin.net/reference/rfc/rfc1918.txt
  ~~~

  Pontén/Danowsky kan således inte bevisa intrång.

 26. Rick

  @Fredrika:
  Kan man inte göra en JO-anmälan mot Keyser?

 27. Blubb

  Håller med, jag skulle väldigt gärna vilja se filmen.

  I väntan på den, så kommer här en tidningsnotis som handlar om just skattefusket: “ANTIPIRATBYRÅN MED-
  VERKADE TILL SKATTEFUSK”
  http://www2.realtid.se/ArticlePages/200708/24/20070824115651_Realtid875/20070824115651_Realtid875.dbp.asp

 28. 77.53.104.*

  Servern var privat
  User plus lösen krävdes
  Alltså var den inte public

 29. Fredrika

  @Rick

  Vet ej. Enligt kommentarerna till detta inlägget:

  http://rickfalkvinge.se/2008/04/24/dagarna-da-korruptionen-kom-till-sverige/

  ..gjordes det ivarjefall en polisanmälan mot honom, men den lades ner. Efterföljderna till det kan läsas om här:

  http://213.136.32.242/index.php?view=forum&a=thread&id=50653

  Men vad förväntar du dig av JO? Dom frågade inte ens ut motparten i JO-anmälan mot Piratebay-tillslaget, så dom kunde märka om det fanns några som helst skillnader mot polisens historia av hur tillslaget gick till.

  http://rickfalkvinge.se/2007/04/03/jk-anmalan-av-jo/

  Hur det gick med Falkvinges JK-anmälan vet jag inte. Kan ha missat om det har hänt något på den fronten, men det fanns ingen trackback.

  Falkvinge?

 30. polymeriska tankar » How To Watch Teh Internet

  […] tanke på att mer och mer tyder på att lobbyister världen runt kämpar med näbbar och klor för att förvandla det fria multikultivägnätet vi […]

 31. ST

  Huh, 600 000 :-.

  Är inte det ganska lite i det här fallet egentligen. 600K för ett “hederligt” svart byggjobb är väl en sak då folk knappt höjer på ögonbrynen, men vad är värdet på 600K i relation till någonting som han kommer att dras med för väldans lång tid framöver, allt för att ha agerat någon form av nyttig idiot, som tydligen verkade speciella penga behov?

  Bara för det relativa: men 600 000 :- år 2005 hade inte ens räckt till ett par nya original B&W Nautilus högtalare, exkl dom 8 slutsteg som “krävs”.

  ***

  Sen undrar jag varför det är en sådan fixering vid att polisanmäla folk som bättre passar in i ett lukrativt scenario i civilrätten, där bevisbördan inte är lika “tung”?

  Ja menar man bekämpar ju eld med eld, eftersom det fungerar då det som minst ger ett noll summe spel.

 32. Björn Persson

  Rick: “Här var en lustig grej. Nilssons egen IP som framgår av en bilaga i Danowskys föreläggande är en *intern IANA IP* 192.168.150.3. Dessa IANA-IP kan ej användas på själva Internet.”

  Jaha, så Nilsson satt bakom en adressöversättande router. Det gör nästan alla nu för tiden, eftersom Internetoperatörerna aldrig får ändan ur vagnen med IPv6. Vad har det med saken att göra?

 33. Stoffe

  Björn har helt rätt. Vad vi inte behöver är folk som tror att de kan hitta rena lögner i protokollen när de inte förstår hur nätverk fungerar. Ja det är jätteskoj att leka tre deckare och tro att man kommit på boven med handen i syltburken, men det tänk efter: vet du vad du talar om?

 34. Stoffe

  Ok tillbaka efter X antal timmar och fortfarande ingen film, enda slutsatsen är att den inte finns. Piratbyrån är inte direkt kända för att hålla på material… så är det rent hittepå eller vad är bakgrunden?

 35. Samarbetet gör oss starkare « Stormhierta - utveckling NU

  […] att göra skillnad och sprida en positiv syn, eller så kan man bli en del av en piratkultur som granskar makten, uppmanar till frihet (i form av öppna nätverk i Ipredia […]

 36. Martin

  @Johan
  Om det finns anstälningsavtal, om det inte finns kontrakt och om det inte finns arbetsbeskrivning där APB utalat ber Rouge om en tjänst så kan APB säkert hävda att de 600 000 är en gåva.

 37. Daniel och de små tomtarna

  […] censurera sitt innehåll från Piratebay-länkar, men det går mindre bra. Rick funderar också på varför skattemyndigheten inte undersöker antipiratbyrån lite […]

 38. Vi dansar i Pirate Bay-domens fotspår. ♥ Momo Jord

  […] med andra och våra vardagliga företeelser. Låt inte FRA, Ipred, upphovsrättslobbyister, mutor, antipiratbyrån eller politiker som glömt sitt hjärta hindra dig från att […]

Comments are closed.

arrow