Frankrike röstar ner "Three Strikes"

I ett oväntat drag röstades den franska repressiva Hadopi-lagen ner. Lagen handlade om att stänga av internetanvändare på upp till ett år då de anklagades för något av upphovsrättslobbyn, och Lobbyn hade satsat oerhört mycket prestige på att få igenom den i Frankrike. Sarkozy har också satsat mycket prestige på att få igenom den på Europaparlamentsnivå.

I en lagskärpning precis innan omröstningen, så skulle lagen skulle också förbjudit öppna nätverk, och därmed Internetcaféer, gästnätverk på företag, etc (eller åtminstone i praktiken förbjudit dem, eftersom de skulle gjorts ansvariga för allt som skedde genom abonnemanget). De avstängda skulle också tvingats betala för abonnemanget under tiden de satt i social husarrest.

Nu ska man inte dra för höga hästar på det här utslaget, för lagen verkar ha kunnat röstas ner genom att så många konservativa parlamentsledamöter sjukskrev sig att socialisterna fick övertaget i kammaren den dagen. En väldigt avancerad form av civil olydnad (gentemot partiledningen) och civilkurage, måste jag säga.

Men det är fortfarande så att Lobbyn har ett väldigt starkt fäste i Frankrike. Det kan vi bara möta på europeisk nivå. Därför är det viktigt att få in personer som förstår frågorna i Europaparlamentet.

Twinglande: SvD, DN.

[purpleline]

UPPDATERING: Det var inte bara konservativa som var frånvarande. Lagen röstades ner med siffrorna 21-15. Det är ganska anmärkningsvärt för en sådan här lag, när Assemblée Nationale har 577 ledamöter.

Tydligen är det så att, som en kollega skrev, franska ledamöter går från jobbet lite tidigare inför stora helger.

Eller små helger.

Eller lunch…

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Frankrike stänger INTE av fildelare « Sådd bland tistlar

  […] Lagen skulle förutom att stänga av folk från internet även förbjuda öppna nätverk. […]

 2. Anaïs

  Triumf!!! Ändå..!

  Anaïss senaste bloggpost:

 3. Einar, Norge (som fortsatt ikke er med i EU)

  Puh. Dette var gledelig nytt! Jeg blir glad av å høre at enkelte parlamentsmedlemmer har samvittighet nok til å trosse egen partiledelse. Det er viktig å tenke sjæl.

 4. Calandrella

  “En väldigt avancerad form av civil olydnad (gentemot partiledningen) och civilkurage, måste jag säga.”
  Det finns förstås en teoretisk möjlighet att slumpen gjorde att väldigt många borgerliga faktiskt blev sjuka idag… Skrev ner några tankar om lagen och dylikt på http://calandrella.wordpress.com/2009/04/09/i-en-demokrati-finns-principer/.

  Calandrellas senaste bloggpost: I en demokrati finns principer

 5. Patrik

  Detta kändes mycket skönt. För en gångs skull hörs rösterna av de som inte vill ha, som du väldigt väl uttryckte det, social husarrest.

  Patriks senaste bloggpost: Yttrandefrihet måste gälla för alla

 6. Rick

  Allons enfants! 🙂

 7. Wiktor

  Bara tanken på att ett så mäktigt EU land som Frankrike försöker få igenom något liknande inom hela EU gör att piratpartiet där direkt får min röst för att försöka göra något åt dumheterna.

  Skönt ändå att det inte gick igenom men man kan utgå från att Nicolas och resten inte har gett upp.

 8. Klara

  Socialisterna rädder dagen!
  Ska vi gissa att de som vanligt inte får några tack av “liberalerna”?

 9. Steve

  Gör ditt eget informationsföreläggande! Flooda tingsrätterna med ipred!

  http://www.relaqsa.net/informationsforelaggande.pdf

 10. Sidvind

  Händelsen väcker ju tanken att det svenska systemet med kvittningsmän i riksdagen egentligen är ganska dåligt. Här skulle ju det här aldrig kunnat hända och tveksamma riksdagsledamöter får inte denna lätta utväg…eller med andra ord: utan kvitting hade vi kanske inte fått FRA-lagen.

  Sidvinds senaste bloggpost: Skillnaden mellan Annika och Dawit

 11. ConnyT

  Vive La France!
  Men Sarkozy kommer nog igen ska ni se… Men man får njuta åt de få små segrar som finns dessa dagar… 😉

  ConnyTs senaste bloggpost: Ryggrad någon?

 12. RikMatts

  På tal om Frankrike var det en väldigt bra intervju du gav i förra veckan.

  http://www.fluctuat.net/6768-Entretien-avec-Rickard-Falkvinge

 13. Calandrella

  Wiktor: Glädjande att du valt att lägga din röst på Piratpartiet! Gå gärna med i partiet också, på https://pirateweb.net/Pages/Public/SE/NewMember/New.aspx, om du inte redan gjort det.

  I övrigt var det knappast såsom jag trodde lite, en slump, med tanke på de extrema frånvarosiffrorna. På ett sätt blir jag mörkrädd: tänk om tjugo procent varit för HADOPI-lagen i parlamentet, men så hade den ändå gått igenom för att bara stödjarna var där! Lite sjukt system…

 14. Oskar Hanberg

  Tur att det finns NÅGRA politiker kvar som inte är helt sönderköpta av upphovsrättsmaffian.. Fy fan vad hemskt om en sådan grej letar sig upp i EU-parlamentet.

 15. […] Svenska Dagbladet, Rick Falkvinges blogg, Metro, Mårtensson och Sådd bland tistlar, DN1 och DN2 och […]

 16. […] DN och bland andra Rick Falkvinge tar upp frågan. Spara och/eller dela med […]

 17. Hej Lobotomi

  “Dra för höga hästar”? Begåvat, Dick! 😀

 18. Stefan

  @Rick

  Din RSS-feed verkar trasig, det senaste jag ser i Sage är Sverigeturne: Gävle

 19. Rick
 20. Marcus

  Förbannat märkligt, tror jag ska testa att säga samma sak på mitt jobb, att jag går hem efter lunch, för jag vill vara ledig?

  Jag antar att dom får ganska fina löner för att sitta i parmanentet, då ska dom jävlar i det arbeta också, fast idag var det kanske bra att de inte gick till jobbet..

 21. Rick

  ‘Förkylning duger’. De har det ganska jobbigt skulle jag tro. Det var politiskt självmord att rösta för och politiskt självmord att rösta emot. Då återstår bara sjukskrivning. Tack och lov har de bra sjukförsäkring i Frankrike. 😉

 22. Den sociala dödsdomen » Teflonminne

  […] och lov blev det – än så länge – ett franskt NEJ till den föreslagna apokalyptiskt överdrivna HADOPI-lagen som var tänkt att göra det lagligt […]

 23. HADOPI, Där satt den! - counterblows

  […] höll i hatten, även om det var för att en majoritet tog påskledigt.annat intressant.mer hos Falkvinge och HAXandra bloggar om: HADOPI FRANKRIKE QUELLE […]

 24. Putte

  Frankrike är extrema när det gäller upphovrätt.

  Efter att någon konstnär som levde fattig och blev berömd efter sin död införde Franrike den bisarra regeln DROITE DE SUITE för att ge konstnärens arvingar plåster på såren.

  Det är en omsättningsskatt på några procent på andrahandsförsäljning av konst. Om ett auktionshus säljer en tavla målad 1940 för 100 tusen ska några tusen skickas till konstnärens efterlevande.

  Naturligtvis är det bara topp 1 procent av alla konstnärers dödsbon som detta ger några pengar till.

  Tyvärr lyckades Frankrike tvinga på hela EU denna tokregel för några år sedan. Konsekvensen blev att de internationella toppauktionerna av modern konst flyttat utanför EU.

  Kanske inte världens viktigaste fråga, men något för PP att bita i Bryssel.

 25. Christophe

  Visst är det en stor seger för de demokratiska krafterna i Frankrike. Nationalförsalmingen sa nej, och det skrivs om det i varenda tidning och basunneras på TV. Det är bra för debatten och för att väcka alla fransmän som skulle ha missat vad Sarkozy och sin inkompetenta kulturminister Christine Albanel försöker införa.
  Tyvärr betyder det inte tillbaka till ruta ett. Under våren kommer antagligen texten att presenteras till nationalförsamlingen och Senaten, med en bombsäker majoritet för att säkerställa att dagens bragd uteblir nästa gång.
  Ibland är det dock skönt att få sådana små segrar 🙂

 26. […] to pass one more legislative procedure though, which was the Constitutional Council. Fortunately, they denied this potential rape of democratic procedure and what’s left of France’s […]

 27. Leo

  Glad Påsk!

  Och välj nu rätt ägg i påsk. De ruttna är inga höjdare!

  Leos senaste bloggpost: Välj rätt ägg i påsk – politiska påskägg

 28. HADOPI «

  […] om röstningen mot Hadopi-lagen hos IDG, SvD, DN, Rick Falkvinge, XOR och […]

 29. Henrik Hoffström

  Hur skulle det vara med Nej är Nej lag som som säger att något som röstas ner inte får tas upp igen förrän efter nästa val. Jag är rejält trött på att idiotiska lagar får försöka myglas igenom hur många gånger som helst.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Hall of shame 1

 30. Varför inte? » Påskledigt

  […] och annat som hör påsken till, vill jag passa på att nämna att Frankrike (tack och lov!) röstade nej till Hadopi-lagen. Dessutom ser det ut som om det finns hopp om telekompaketet från […]

 31. Anono

  Såg på politikerbloggen att du har ett sexliv. Grattis 🙂 Det verkar vara mer än vissa mediakåta skandaljournalister har. Vilka patetiska stackare.

  Glad påsk.

 32. Putte

  En sak till:

  Samtidigt är grodätarna extremt tuffa och kräver öppenhet mot IT-företag som inte är franska. De gav sig på Apple för att iTunes var sluten och nu vill de tvinga Orange att ge upp sin ensamrätt att sälja iPhone i Frankrike.

 33. EricJ

  Nedröstningen sägs vara en smula pinsamt för Franske presidenten Nicke Sarkozy som lobbat rätt hårt för att lagen skulle gå igenom. I dagens (nåja, gårdagens) DN kallade han det för “Löjliga manövrar” och “Beklagade beslutet djupt”.

  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/sarkozy-om-piratnederlaget-lojliga-manovrar-1.841983

  Jag gissar att han gnisslar tänder över påskhelgen, kommer tillbaka till jobbet nästa vecka, ringer runt till sina kontakter, skäller lite på dem, och slänger sedan upp ett reviderat förslag för omröstning igen. Vi har definitivt inte sett det sista av Hadopi/3-strikes-lagarna: det är alldeles för mycket prestige, för mycket ego och — definitivt — för mycket pengar involverade.

  EricJs senaste bloggpost: OneSwarm, a pirates dream?

 34. Gregor Samsa

  Hur skulle det här med avstängning fungera egentligen om man inte har kopparkablar i huset utan endast IP-TV samt IP-telefoni? Dum fråga kanske, men är det möjligt att “inaktivera” bredbandet och fortfarande ha aktiv tv + telefon eller stoppas allt? Någon med lite insikt?

 35. Vilka ska ha credd för Hadopi-triumfen? « >> hannes2peer

  […] april 2009 Jag är förvirrad, vilka är hjältarna som stoppade Hadopi-lagen, sjukskrivna högerpolitiker eller chockkuppande socialister? Posted by Hannes Filed in politik Tags: hadopi No Comments […]

 36. Ignyte

  På tal om Frankrike.. Internets framtid ser mörk ut om man får tro följande DN-artikel om nya Telekom-lagen: http://www.dn.se/kultur-noje/forhandlingar-i-bryssel-om-eus-telekompaket-1.844537

Comments are closed.

arrow