Två härliga nyheter från Tyskland

Från två olika håll nås jag av två härliga nyheter från Tysklands piratrörelse:

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Jag gör ett snabbförsök att komma med en “något bättre” översättning:

  Klartecken till förändring! Piratpartiet deltar i Europavalet!

  Det tyska piratpartiet deltar för första gången i sin historia i EU-valet. Valmyndigheten har idag fredagen den 10 april 2009 godkänt piratpartiet för deltagande. Efter att piraterna under den senaste veckan kunnat överlämna mer än 5000 underskrifter till stöd för sin starka kandidatlista var alla förutsättningar för framgångsrikt deltagande uppfyllda. Valmyndigheten har idag bekräftat detta.

  Toppkandidaten till europaparlamentet, Andreas Popp glädjer sig enormt : “Piratpartiet medverkar nu för första gången i ett rikstäckande val. Med oss har medborgarna nu möjligheten att rösta för ett konsekvent dataskydd, för transparent politik och för en tidsålder med fri information. En ny frihetsvänlig säkerhetspolitik brådskar liksom en anständig upphovsrätt. Varje enskild röst för Piratpartiet ökar trycket på de etablerade partierna att allvarligt ta itu med dessa frågor. Den som betraktar våra chanser att nå framgång i detta vårt första försök att nå europaparlamentet som utsiktslösa måste betänka att väljarna med varje enskild röst gör det helt klart att de ser de lösningar och sätt att tänka på som presenterats från “gammelpartierna” som helt föråldrade.

  Vi uppmanar därför all röstberättigade: Välj en ny politik för informationssamhället! Ge din röst den 7 juni till Piratpartiet. Klartecken till en förändring!”

 2. Mind

  Nice!

  Minds senaste bloggpost: Härlig Piratdag!

 3. Grå

  “För informationssamhället”
  Gillar den enkla sammanfattningen. Rymmer väldigt mycket av vår politik.

 4. Anders Andersson

  Slagordet “Klarmachen zum Ändern” som hängt med ett tag nu (bland annat i partiets kampanj i delstatsvalet i Hessen) bör nog översättas “Klart för ändring” för att anspela på samma piratmässiga ordlek…

 5. Hans J

  “Klarmachen zum Ändern”

  Må jag vara förlåten. Jag kunde inte låta bli att associera till “Klart att äntra” (Det är ju piratverksamhet vi sysslar med) 🙂

  Jag har nu ägnat ett par fruktlösa minuter åt att försöka hitta Ingo:s (Ingemar Johansson) version av “Klart till drabbning” på YouTube. Tyvärr har jag inte hittat den utan enbart referenser till filmen med samma namn”. Jag hittade heller ingenting på “Google”…

  Men visst vore det väl härligt om denna “Ändern” kunde komma som en av Ingos berömda högerslag: Ett slag och inget mer behövs…

 6. Rick Falkvinge

  “Klarmachen zum Ändern” har jag fått förklarat för mig av Piratenpartei snarast betyder “Klart till drabbning” eller mer specifikt “Klartecken för bordning”, alltså att klättra ombord på den andra skutan (parlamentet).

 7. Rick Falkvinge

  “Ändern” är alltså “äntring”.

 8. Hans J

  Nu var det bara en “snabbis” jag gjorde. Jag körde enbart på hastighet i klarställandet…

  Men när jag rådfrågar mitt lexikon så ser jag:

  ändr|a 1 ändern; (byta) verändern, wecheln;”…

  äntr|a entern (ett fartyg ein Schiff); (klättra) klettern”…

  Men associationen var helt klar
  DET ÄR DAGS FÖR PIRATPARTIET ATT ÄNTRA SAMHÄLLSSKUTAN.
  Den kurs som detta skepp är åt helvete och vi måste justera kursen!

 9. Anders Andersson

  Jag bara antog att det var en ordlek som fungerar lika bra på svenska som på tyska, men för säkerhets skull vill jag konsultera Otto Hoppes tysk-svenska ordbok från 1901 (skolupplagan):

  ändern, sv. I. tr. ändra, förändra; ombyta. Daran lässt sich nichts ändern det kan ej ändras. II. rfl. ändra sig, förändras. III. itr. h. Mit etw. ändern byta om med ngt.

  entern, sv. tr. äntra.

  Så det verkar vara helt analogt; det klassiska utropet inför en bordning (gör) klart för äntring har ersatts av det snarlika (gör) klart för ändring. Det är alltså ledet “-machen” som betyder “gör”, fast det brukar man nog utelämna i svenskan.

  Så den förklaring Rick har fått verkar syfta på ursprungsuttrycket (som är minst lika passande) snarare än på partiets egen ordvits. Går den att översätta till fler EU-språk med bibehållen poäng, tro?

 10. En riktigt Glad Påsk efterallt! « maloki

  […] det tredje i ordningen efter Sveriges Ung Pirat och Finlands Piraattinuoret (information ifrån Rick idag). Nu finns vi ju även i andra länder också för mer information om det hänvisar jag till […]

 11. Kent

  En annan god nyhet från Tyskland:
  Hartmut Mehdorn, Koncernchef för Deutsche Bahn, avgår sedan det avslöjats att han godkänt avlyssning av de anställdas epost.

 12. Bertil Wennergren

  Min tyska fru bekräftar att det handlar om en ordlek med “entern”/”ändern” = “äntra/ändra”. Det funkar ju faktiskt ännu bättre på svenska: “Klart för ändring!”

Comments are closed.

arrow