Falska hotbrev om Ipred cirkulerar

Alldeles för många har hört av sig till Piratpartiet och varit oroliga för att de fått falska e-mail från Antipiratbyrån som hävdar att de kommer att bli stämda. Vi har fått ett drygt dussintal med Antipiratbyrån som fejkad avsändare. Med tanke på den handfull som hört av sig till oss, så är det en informerad gissning att det skickats tiotusentals. Det här är ett exempel på sådana brev (just det här har vi har fått flera olika personer, ofta skickat till hotmailadresser):

Du är härmed delgiven som skäligen misstänkt för brott mot upphovsrättslagen 8 § b (2006:511) Detta är ett sammarbete mellan Antipiratbyrån & Polisen som genom Datainspektionens beslut den 13 oktober 2008 beviljats undantag från 21 § personuppgiftslagen för att använda IP-adresser för att säkra bevisning
om upphovsrättsintrång. ( http://www.datainspektionen.se/pdf/beslut/antipiratbyran_und antag.pdf ) Det har efter en längre tids spaning framkommit att Ni är medlem i ett fildelningsnätverk – sk BitTorrent protokoll. Då detta brott är att betrakta som grovt löper straffskalan från minimum 6 mån till max 2 årsfängelse. En rättighetshavare har dessutom rätt att begära skadestånd förintrång i upphovsrätt via
civilmål 21 § a (1986:32). Då ni nu blivit delgiven misstanke om brott kommer du kallas till förhör via brev. Detta skall undertecknas och återsändas. För frågor gällande detta ärende vänligen ring dagtid mellan 13-15; 08-545 475 50. Uppge ditt namn och vad du är delgiven för, därefter växlas du automatiskt rätt.

MVH Jonas Åkergren
08-545 475 46 Antipiratbyrån.

Det här är, på svenska, förjävligt. Någon tycker alltså att det är kul att sitta och skrämma upp vanliga människor.

Det är till och med så att det är kriminellt att skicka ut det här brevet — bara polisen får delge misstanke om brott, och det går att rubricera det här som föregivande av allmän ställning. Det går också att klassa det som urkundsförfalskning, eftersom det är en fejkad avsändare.

Det finns massor av saker som säger att det är fejk rakt igenom, för den som är orolig. Till att börja med har Antipiratbyrån inte fått ut några abonnentidentiteter ännu. Domstolen håller fortfarande på att mangla de första Ipred-fallen. För det andra så innehåller en sådan abonnentidentitet inte e-mailadress. För det tredje så är brevet fullt med felstavningar, för det fjärde kan de inte ens beteckningen på upphovsrättslagen (som är 1960:729), och för det femte får som sagt bara polisen delge misstanke om brott.

Till råga på allt ber den fejkade avsändaren brevmottagaren att ringa upp Antipiratbyrån och tala om vad de har gjort!?

Om någon får ett sånt här brev, släng det. Eller meddela oss på Piratpartiet. Gärna komplett med headers, så att vi kan spåra det till källan och polisanmäla för trakasserier, föregivande av allmän ställning, urkundsförfalskning, försvårande av kulturspridning och vad annat vi kan hitta på. Sånt här är förjävligt — jag avskyr när någon tycker det är kul att spela på folks rädsla.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Sven

  Ja sånt här är förjävligt. Blir nyfiken på vem som sitter och sprider ut sådant här och varför. Skulle inte bli förvånad om det är någon som sympatiserar med APB eller upphovsmännen som vill skrämma folk.

 2. Jonathan

  Jag tror inte att det är någon på motståndarsidan, dessvärre. Jag tror det är någon som tror att det här hjälper vår sak – alternativt bara vill skämta med folk.

 3. scaber nestor

  Detta är nog bara början.

  Vänta tills “riktiga” kravbrev från bedragare börjar skickas ut.
  Även om bara en av 50 betalar de tusenlappar de krävs på så kommer det att handla om tiotusentals brev och miljoner kronor i intäkter på kort tid.

  scaber nestors senaste bloggpost: Fel nummer på eniro.

 4. HR

  Abuseanmälan rekommenderas då inte om PP är intresserad av VEM som leker spammare.

 5. Naljs

  Tycker det är tråkigt för mig och många andra som fortfarande drar sig för att fildela numera. Vi behöver pepp och info om hur läget verkligen ser ut! Inte falska hotbrev.

 6. Drakvakt

  Jag håller med scaber nestor om att vi kommer se många falska utpressningsbrev i framtiden. Detta är ju bara ett resultat av IPRED-lagen.
  “Om skivindustrin får tjäna pengar på utpressning, varför kan inte jag också göra det?”
  Vi får hoppas att PP kan hjälpa till i sådana här lägen, och det hade ju varit till stor gagn för PP också.

 7. Jonathan

  Scarab Nestor: Jo, på FPs hearing om IPRED försökte jag argumentera om den risken, men de flesta där ansåg att det var omöjligt att sådant skulle ske. Hur det skulle förhindras sade de inte.

  Breven som skickas ut är högst lika utpressningsbrev och nu har de ju till och med en lag att peka på, inte en falskt köpt tjänst…

  Jonathans senaste bloggpost: Fri Kultur…

 8. Jonas

  Av hotmailets språk kanske man kan dra slutsatsen att det är en person med svenska som modersmål, men att han (för det är troligen en man) är ung och ovan att läsa och skriva. Han använder Ni (och ni!) som tilltal, det gör ju bara folk födda mellan 1985 och 1995. Dessutom inkonsekvent; han skriver du ett par rader längre ner.

  Det finns ingen myndighet som heter “Polisen”, varje distrikt är en separat myndighet. Det heter saker som “Polismyndigheten i Västra Götaland” eller “Rikspolisstyrelsen” osv…

  Vem är det här stackaren, Jonas Åkergren?

 9. I Want to Know

  Öppet brev till Statsminister Fredrik Reinfeldt

  Som väljare röstar jag på det politiska parti och politiker via personval, vars politik jag mest håller med om. För att kunna göra det valet, så måste jag få information om partierna och politikers åsikter och planer för framtiden.

  Problemet som jag ser det, är att jag idag som väljare inte har tillgång till all information om dig som politiker, för att kunna veta vad du planerar för min framtid.

  Organisationen Bilderberggruppen, som du, Fredrik Reinfeldt är med i, där mäktiga politiker och företagare från hela världen träffas och diskuterar framtiden, har jag som väljare ingen insyn över vad som sägs. Ni påstår er ha tystnadsplikt.

  Hur ska jag som väljare kunna veta att du inte för en dold politisk agenda inom Bilderberggruppen emot mig som väljare, med tanke på att du faktiskt flera gånger bevisligen har verkställt en politik som du sedan offentligt påstår dig vara emot?

  Ett exempel som får mig att misstänka att du för en dold agenda emot mig som väljare är att du påstår dig vara för att svenska företag ska vara svenskägda. Samtidigt så driver du en privatiserings politik, som tillåtit utförsäljning av svenska statliga bolag, som gjort att dessa svenska bolag till stor del blivit utländskt ägda.

  Information är makt, döljs information för dig så får du mindre inflytande över ditt liv.
  Du Fredrik Reinfeldt har varit med och drivit igenom lagar som FRA lagen och Ipredlagen, fast du tidigare har sagt att du inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration. Samtidigt ska du som politiker ha rätten att diskutera världspolitik i hemlighet inom Bilderberg Gruppen. Varför ska du som politiker ha utökad insyn över vad jag som medborgare gör, samtidigt som du förnekar mig insyn i vad som diskuteras bland de mäktigaste människorna på jorden inom Bilderberggruppen?

  Att du påstår dig vara på Bilderberggruppens möten som privatperson får mig att ställa följande frågor. Vem betalar dina resor och hotellkostnader när du deltar på Bilderberggruppens möten? Är det du privat eller partiet?

  Oavsett så kvarstår dock det faktum att du döljer för allmänheten, vad som sägs i dina politiska diskussioner som privatperson med andra mäktiga politiker, inom Bilderberggruppen. Hur ska jag då kunna veta som väljare att du inte för en dold politisk agenda som privatperson inom Bilderberggruppen, där ni medlemmar sedan försöker förverkliga eran politik, utan att avslöja vad ni har för bakomliggande motiv för väljarna?

  Varför ska det vara acceptabelt att mäktiga politiker diskuterar världspolitiska frågor inför stängda dörrar? Har inte väljare rätt att få ta del av denna information, så att de vet vad de röstar på för politik? Varför ska jag lita på dig som politiker när du döljer information för mig?

  Du säger att du är på Bilderberggruppens möten som privatperson och att det därför ska anses vara en privatangelägenhet. Men det här är ju knappast en privatangelägenhet av det slaget att du sitter och pratar privat med din familj vid middagsbordet eller med dina kompisar på ett café. Bilderberggruppens möten är ju ett stort arrangemang där människor i ledande maktpositioner i världen träffas och diskuterar världspolitiken.
  Varför ska inte mäktiga människor som dig bli analyserade av media när du diskuterar min
  och allas framtid på Bilderberggruppens möten?

  Tack på förhand för svar.

 10. HR

  “Nej. Delgivning kan inte ske genom ett vanligt brev. (för det är väl ett pappersbrev du fått?)”

 11. Rick

  Påminner om en Smurf-DDoS attack. Ansändaren kanske vill trakassera APB med en massa telefonsamtal.

 12. Calandrella

  För en gångs skull är det mycket synd om Antipiratbyrån. Nog för att de har en del tveksamma metoder, men att få sådant här spritt i deras namn är knappast särskilt roligt…

 13. Falska hotbrev om IPRED @ Elkers.se

  […] rapporterar både Polisstaten och Rick Falkvinge […]

 14. Marco Baxemyr

  Fy för sådant här.

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: IPRED och Aprilskämt

 15. Emma

  Enligt mina beräkningar är redan nu Piratpartiet klara för EU-parlamentet! http://klorofyllterrorism.blogspot.com/2009/04/pp-klart-for-europaparlamentet.html

  Emmas senaste bloggpost: PP klart för Europaparlamentet!

 16. Emma

  eller, jag missade en nolla i mina beräkningar. fan. I vart fall kommer ni ju ändå in 😉

  Emmas senaste bloggpost: PP klart för Europaparlamentet!

 17. […] mänskliga rättigheter? Jag vill gärna ha svar på detta, och eftersom Christian Engström och Rick Falkvinge är våra största företrädare frågar jag er: kommer Piratpartiet inta någon särskild position […]

 18. Evert

  APB kan inte på eget bevåg delge någon någonting.

 19. Evert

  Endast myndighet kan delge beslut eller uppmaning att inge handling eller uttalande.

 20. Evert

  Delgivningar skickas ALDRIG, ALDRIG ut via e-post.
  Legitimation krävs för att delgivningen ska vara giltig.

 21. Evert

  Förslag på sökord: delgivning skett lag äger vitsord § rättegångsbalken delgivningen begärts delgivning önskas delgivning ske särskild form handlingens innehåll intyg utvisande tiden framställningen begäran begärda förfarandet Såsom bevis delgivningshandlingen översänts § delgivningslagen handlingen fogas

 22. Enligt Min Humla » Vad var det jag sa?

  […] Falkvinge rapporterar att falska delgivningar om brott mot upphovsrättslagen skickas ut per email. Jag hatar att behöva […]

 23. Jenny

  Rysligt fult. Men föga förvånande. Självklart kommer allsköns skojare och elakingar utnyttja denna dåliga lag.

 24. Anders Troberg

  Om inte delgivningen överlämnas personligen av en polisman eller som ett rekommenderat brev så kan den tryggt ignoreras.

  Eller, ännu bättre, låtsas gå på den och ring och skäll som fan på APB. Bara för att det är en ful taktik att skicka ut sådana falska delgivningar så innebär det inte att vi inte kan utnyttja situationen till fullo.

 25. Rick Falkvinge

  Emma: Postningen du länkar till verkar inte finnas?

 26. Spirit

  Om detta är fallet så är det ju helt otroligt att folk fildelar öppet med en helt oskyddad identitet.Så djävla dumt så de förtjänar tamigfan att åka dit.Att man sedan köper dessa lotterimail är ju ännu mer fantastiskt !?.Ovanpå detta kan man läsa om en helt vild pajkastning mot alla håll till vem som kan vara skyldig.Nä,nu får ni skärpa er.Rena dagisfasonerna.Svara ni på alla Nigeriamail också !?.

 27. Mist

  Precis vad jag sa innan IPRED med mera drog genom.

  Vänta nu bara på att liknande brev levereras av en otäck motorcykelknutte i handen som sedan går och det står att man ska betala 10k eller dras inför domstol för fildelning till konto xxx xxx xxx osv.

  Räcker iofs att de börjar skicka ut massvis genom posten och 1-2% går på det och det innebär massiv förtjänst får idioterna bakom.

  Men det var såhär politikerna ville ha det.. och nu får svenska folket hosta upp vad kalaset kostar.

 28. maloki

  Gahaa! tappade ju bort mig i allt när jag skulle skriva om det här också. Aja får se om det blir något annat inlägg.. 🙂
  Bra att det tas upp i varjefall.

  malokis senaste bloggpost: Nyheter i Piratshopen!

 29. Rick

  “För en gångs skull är det mycket synd om Antipiratbyrån.”

  Det är aldrig synd om Antipiratbyrån.

 30. Putte

  Humor för pirater.

  Pouge är teknikredaktör på New York Times, 4 minuter, elakt och vansinnigt roligt om RIAA:

  http://www.youtube.com/watch?v=xF7cHmyEJ-c

  … vilket även visar att det redan 2007 nästan var mainstream att håna lobbyn på konferenser.

 31. cnab

  Hej! Off topic men … På fredag den 17 april är det dom i målet mot sökmotorn The Pirate Bay. Och inför detta faktum har SvT lokalt Skåne gjort ett Eftersnack som är alldeles fenomenalt bra. Titta innan det plockas bort!

  http://svtplay.se/v/1519164/sydnytt/eftersnack_14_4

 32. Petter

  Tänk vad mail fildelningsföreningen, mediabot.se kan få nu om de har medlemmar som får sådana “skämtmail”.

 33. Jim

  Tror nog att det blir en hel del stämningar, så på nåt sätt måste man ju skydda sig, antingen vpn, eller slippa betala på nåt annat sätt!

 34. Nicke

  Ja, mailade mediabot för att ställa lite frågor, fick bra svar på allt, verkar seriösa.

  Kanske ska hoppa över VPN och “försäkra” mig istället.

 35. Nicke Karlsson

  Det är fel att bara polisen får delge misstanke om brott. Även åklagare och ett fåtal andra myndigheter som utreder brott får också delge misstanke om brott: t.ex. Skatteverkets Skattebrottsenhet och Ekobrottsmyndigheten.

Comments are closed.

arrow