Imorgon avgörs mycket

Imorgon, fredag, publiceras domen i rättegången mot The Pirate Bay. Det här blir ett kort nyhetsbrev innan jag återkommer imorgon så fort vi vet mer. Även om allt sans och vett säger att de måste frikännas, även om jag satt i rättssalen och konstaterade att åklagarsidan helt misslyckades med att påvisa att de gjort någon brottslig handling, så kan jag inte vara helt säker på att de kommer att frias.

Men först: tack för alla donationer till valkampanjen! I det förra brevet bad jag alla som kunde och ville att donera 250 kronor. Vi fick ihop ungefär 150.000:- extra till valmaterial. Tack, alla, det var otroligt välbehövligt!

Imorgon faller alltså domen. Om det blir en fällande dom, så betyder det i allt väsentligt att Internet är olagligt. Effekterna är enorma. Rent konkret innebär det att man skulle få juridiskt ansvar för allting man länkar till eller pekar mot på sina sidor — ungefär som om man skulle kunna dömas för de brott, som personer man någon gång nämnt vid namn, begår. I hur många led då? Det vet ingen.

Om det å andra sidan blir en friande dom, så innebär det en enorm prestigeförlust för Lobbyn. Det kommer inte att gå många dagar innan vi ser justitieministern på TV sägandes något i stil med “bevisen ledde fram till slutsatsen att de var oskyldiga, så nu måste vi ändra lagarna, så att samma bevis i stället skulle dömt dem som skyldiga.”

Endera vägen, så är det en politisk fråga. Jag återkommer i ett nytt nyhetsbrev så fort vi vet utfallet. Intresset från media är högt — uppe i stratosfären — och domen kommer att få omedelbara konsekvenser, även om den kommer att överklagas.

Medan jag ändå skriver, även om det är som en teaser inför morgondagen, så vill jag passa på att peka på två saker inför lördagen. Om du bor kring Stockholm eller Malmö/Lund, så kommer det tillfällen att visa sina känslor med domstolsutslaget på lördag — oavsett vad utslaget blir och vilka känslorna är. Lokala funktionärer gör utskick om tider och platser. Om du bor i Göteborg, så vill jag tipsa om ett seminarium på lördag om övervakning, fildelning och upphovsrätt, där bl.a. Christian Engström deltar. Det är vår valkretsledare i Göteborg, Kalle Vedin, som anordnar.

Som slutlig notering har det precis framkommit att den svenska regeringen arbetar i Bryssel och EU för att medborgare ska kunna stängas av från Internet utan domstolsprövning, samtidigt som de säger raka motsatsen här hemma. Enda sättet att få rätt spår mot framtiden är verkligen att få in nytt blod i EU-parlamentet och riksdagen.

Som tur är kan vi göra precis det. Valurnorna öppnar om 34 dagar, den 20 maj.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael Nilsson

  Mer detaljer och en sågning av Henrik Hanssons patetiska försvarslinje här:

  http://www.fjellner.eu/utlovad-uppdatering-vad-galler-telekompaketet/

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: FRAntologi.se lanserad!

 2. fredrik

  Hoppas, hoppas TPB blir frikända!
  Men, jag tror de blir fällda. Varför? – Jo, domaren och nämndemännen har låtit sig bli helt bortfintade av åklagarsidans (bristfälliga) tekniska mumbojumbo att de inte förstår bättre.

 3. venaja

  Tjena Rick!

  Alltele kommer inom kort att gå ut offentligt med att de också FÖLJER lagen. Håll ögonen öppna.

  En förfrågan också: Har du möjlighet att lösa så att länkarna i dina poster öppnas i nya fönster när man klickar på dem. Orkar inte högerklicka varjegång ja vill se en flik, och ändå återvända till din sida sen :p

 4. Andreas B

  Jag fick ett gott intryck av domaren under rättegången. Han gjorde ett bra och sakligt intryck tycker jag. De politiskt tillsatta nämndemännen är jag däremot inte lika övertygade om. Återstår att se.

 5. venaja

  Nu blev det jevligt fel angående flikarna..
  Jag menar att länkarna ska öppnas i nya flikar, så klart.

 6. Patrik

  Förvånar mig inte alls om de blir fällda, det är ju som sagt en politisk rättegång. Men något prejudikat kommer inte finnas oavsett – det måste upp i HD innan nåt vattentätt prejudikat sätts.

 7. Micke A

  Tyvärr blir dom fälda pga som nämts innan här 🙁 Detta är som sagt en politisk rättegång där politikerna/Nämdemänen går Lobyisterna till mötes.

 8. RikMatts

  En fällande dom har ju den fördelen att det framstår som klart för gemene man att kampen inte är om “the jury box”, handlar om upphovsmän och “tjuvar”, utan att kampen är politisk, övergått till “the ballot box”, för att använda Ricks uttryck.

  Låt oss bara hoppas att det är sista lådan som behövs – nästa låda (“the ammo box”) är en Pandoras ask of no return.

 9. HR
 10. Viktor

  Nä. Vad det betyder är att man ska rösta på Eva-Britt Svensson

  Viktors senaste bloggpost: Regeringens feltänk i budgetproppen

 11. venaja

  Bahnhof har startat en ny site: http://www.integrity.st/index.php

 12. nef

  @ venaja
  Den sajten är allt annat än ny. Faktiskt så fyller den 2 år om 10 dagar. 🙂

 13. nef

  rättelse: 3 år är det t.o.m. 😀

 14. kenny_lex

  På tal om ansvar för det man länkar och pekar till på Internet, hur hade det sett ut i andra och mer analoga samanhang?
  http://kennylex.blogspot.com/2009/03/en-serie-att-tolka.html

  kenny_lexs senaste bloggpost: Dagens ekonomi

 15. Tor

  @venaja
  Om du använder Firefox är det bara att klicka med musknappen i mitten (förutsatt att du har en sådan) för att öppna en länk i en ny flik.

 16. Daniel Wijk

  @venaja: Som webbnisse bör man inte själv bestämma hur länkar sak öppnas i användarens webbläsare utan det ska avgöras utav användaren och dennes webbläsare. Du kanske kan fixa något tillägg till Firefox som låter dig specificera hur länkar ska hanteras?

 17. Rick

  @Tor: eller för oss som använder ett mer avancerat OS: cmd-tangenten. 😉

 18. Marcus

  @Fredrik

  Jag följde varenda minut av rättegången via svt24.se och mitt intryck av domaren var bara gott, saklig och rättvis. Nämdemännen kan jag inte uttala mig. Som sakkunnig lyssnare kan jag inte se vart det finns belägg för att fälla PP, åtminstone inte på det som åklagarsidan yrkade. Men jag har slutat vara förvånad.

  Ska bli mycket intressant att höra domslutet imorgon kl 10

 19. Humlan

  AllTele länkar numera till Integrity.st på sin hemsida… Kanske inte behöver byta till Bahnhof ialla fall…

  Humlans senaste bloggpost: Världens bästa påskägg

 20. venaja

  @tor: thanks! missat att scroll-knappen fyllde den funktionen i FF.

  @Daniel Wijk: Hade inte reflekterat så mkt över vilken ände felet låg i. Uppmärksammade bara att i t.ex. Opassandes blogg öppnades länkarna i nya flikar men inte här, så jag påpekade det i all hast.. Men nu vet jag tack vare er =)

  Thanks again!

 21. Spectrial.S01E25(final).PROPER.HDTV-XviD.CTU.avi « Piratpartisten

  […] om rättegången mot Pirate Bay-killarna: Omg Internets, Rick Falkvinge, Anna Troberg, 100 steg till, Leo Erlandsson, Opassande, satmaran, Piratpartiet […]

 22. Hörnet av Världen » The Pirate Bay fälldes idag

  […] måste nog hålla med Rick Falkvinge i hans uttalande: “om det blir en fällande dom, så betyder det i allt väsentligt att internet blir olagligt&#…. Vad kommer vara gränsen för medhjälp upphovsrättsligt brott? En ISP som erbjuder hög […]

 23. Varför inte? » Se upp Google för nu kommer dom efter er

  […] att länka på internet. Det låter helt absurt, men det är slutsatsen. Rick Falkvinge var inne på det spåret igår: Rent konkret innebär det att man skulle få juridiskt ansvar för allting man länkar till […]

 24. Blogghelvetet.se » Blog Archive » Hands up and drop that torrent

  […] På sätt och viss är det numera olagligt att ens länka till Microsoft, eller till en annan blogg. För innehållet är faktiskt upphovsrättskyddat. Så jag bryter nu egentligen emot lagen eftersom jag länkat till flera bloggar. Kan inte någon polisanmäla mig, för att se hur det skulle gå? Rent konkret innebär det att man skulle få juridiskt ansvar för allting man länkar till eller pekar mot på sina sidor Rick Falkvinge […]

 25. Vad i helvete?! « Blog Archives « Erika Nilsson's Thoughtbook

  […] före detta arbetsgivare, dömdes idag till ett års fängelse och drygt 30 miljoner i skadestånd. Hyperlänkar är alltså härmed att anse som olagliga. Varsågod och dö, […]

 26. Meldanya

  […] har alltså tingsrätten gjort det dom inte fick, olagligförklarat internet. Ett års fängelse för alla  åtalade och 30 miljoner i skadestånd. The Pirate Bay kommer iaf […]

 27. Mr V

  Men varför behöver ni pengar och donationer…när inte artisterna och konstnärerna som ni laddar ner utan att betala uppenbarligen ska klara sig utan…om ni tror så mycket på er idé (som ni förutsätter att skapande människor gör) ska ni väl inte behöva pengar?

 28. Henrik

  @Mr V:
  1. Ingen är tvungen att donera pengar.
  2. Piratrörelsen har många likheter med Opensource-communityt, där donationer i all möjlig form ges.
  3.Artister i alla former kan få betalt. Spotify är exempelvis en trevlig tjänst jag skulle kolla på om jag vore du, du kan få en gratisinbjudan av någon som redan har det, eller betala om du känner för det.
  4. Trevlig helg! Svaren på dina frågor finns över hela internet, ut och läs och ifrågasätt

  Don’t worry – we’re from the internets. It’s going to be alright. 🙂

 29. Patrik

  @Mr V
  Vem sa att artisten inte ska få betalt? De får betalt – på mängder av sätt.
  För övrigt, hur mkt tror du en artist får betalt för sin skiva? När allt kommer omkring, nästan ingenting. Skivor är reklam-verktyg för en artist.
  För deras producerande företag är det en annan femma. Tror du att pengarna från IPRED-stämningarna går till artisten? Nej. 100% till företagen och dess advokater.

  Ditt resonemang att artister tjänar pengar på skivförsäljning är felaktig, vilket bara bevisar att du gått på deras bullshit och lobby-snack.

 30. Eld i berget « Paranoianormal

  […] av en regering för att denna bok totalt skall förlora sitt anseende, och reduceras till brasved. Det är vad som håller på att hända i detta ögonblick, i och med att lagar som ingen respekterar, accepterar eller bryr sig om stiftas långt ovan […]

Comments are closed.

arrow