Mitt tal på Medborgarplatsen

Mitt tal från piratdemonstrationen på Medborgarplatsen (och vilken väl vald plats), tillsammans med lite bilder —

[purpleline]

Vänner, medborgare, pirater:

Jag heter Rick Falkvinge, och jag leder Piratpartiet.

Etablissemanget har förklarat krig mot vår generation.

Etablissemanget har förklarat krig mot nästa generations industrier. Nästa generations medborgare. Nästa generations samhällsdeltagande.

Politikerna uppför sig som inkompetenta stupfulla elefanter med förbundna ögon som trumpetar omkring i en äggpaketeringsanläggning. De är digitala analfabeter, och de förstör vårt samhälle. Det finns ingenting som ursäktar det.

Allt detta för att de låter sig hunsas av främmande makt. Av gårdagens dinosaurier.

De säger att det inte finns korruption i Sverige. Varför utfördes då en rättsvidrig razzia 2006 på direkt order av främmande makt? Varför dömdes då våra folkhjältar Anakata, Tiamo och Brokep på order av Hollywood? Varför mutades den utredande polisen Jim Keyzer med ett toppjobb av samma Hollywood?

Polisen mutades för att etablissemanget har upptäckt att det finns ett nytt verktyg. Ett som gör att vi kan diskutera samhällsfrågor utan deras godkännande. Att vi kan tänka själva. Att vi inte längre går att kontrollera.

Till de politiker som känner sig hotade av Internet har jag bara en sak att säga: Försvinn ut ur vår riksdag!

För nu är det dags att bygga om. Bygga nytt. Bygga samhället för en ny generation. En ny generation av medborgare, en ny generation av industrier, och en ny generation av deltagande.

Vi behöver politiker som tror på framtiden, och som inte låter sig hunsas av gårdagens dinosaurier. Dagens politiker har prövats och misslyckats. De bygger inte, utan river ner och förstör. Därför måste vi byta ut dem.

Som tur är kan vi göra precis det. Det är Europaval alldeles runt hörnet. Valurnorna öppnar faktiskt om bara 32 dagar, den 20 maj. Prata med vänner, kollegor, kurskamrater. Det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma den här ändringen – för vi har inte Hollywoods reklam- och lobbybudget. Men det vi har, det slår Hollywood på fingrarna, och det är våra valsedlar och allmänna val. Därför måste vi prata om Piratpartiet med våra vänner. Därför måste vi alla få våra vänner att gå och rösta. Därför måste vi alla använda EU-valet till att skicka en väldigt kraftig signal:

“Skärp er, eller också åker ni ut ur riksdagen också.”

Vi kallas pirater. Vi kallas pirater för att vi står för medborgarrätter, för att vi tror på framtiden, och för att vi vill bygga om för en ny generation.

Jag heter Rick Falkvinge, och jag är stolt pirat!

(paus)

Gå och rösta!

[purpleline]

Författaren Anna Troberg pratar till massorna på Medborgarplatsen.

Författaren Unni Drougge gör samma sak.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Klara

  Jag stod brevid några poliser under Ricks tal och tjuvlyssnade på vad de sa:

  “Vad vill de här typerna?”
  “Att allt ska vara gratis.”
  “Vem ska då betala för hans (Falkvinges) socialbidrag?”

  suck…

 2. Kalle

  patrullerande poliser har nog aldrig anklagats för att vara tänkande individer.

 3. eijis

  Härligt hoppfulla människor man mötte idag. Finns hopp så finns också viljan, och jag såg viljan idag hos många av mina medmänniskor.

  Lite tråkigt bara att Ung Pirats Ordf inte hade förberett något tal utan stod mest och var fånig. Oengagerat och ytligt är två ord som gör sig påminda direkt. Bättring önskas och krävs om man vill göra sig hörd idag.

  Ändå måste jag säga att alla som talade idag (även Ung Pirats Ordf) gav mig hopp om att vi faktiskt tillsammans kan göra något åt det här snedvridna system som vi kallar demokrati, och idag kändes verkligen som att man nyttjade våra demokratiska rättigheter. Underbart!

 4. Marcus

  Den 7 Juni blir det skrällseger för Piratpartiet, det har jag bestämt 🙂

 5. of_darkness

  @eijis

  Kan vara bra att poängtera att du menar ordföranden för Lokalavdelning ungpirat Stockholm och inte förbundsordföranden i förbundet ungpirat.

  För talar man om ungpirat sådär så menar man faktist förbundet och inte någon av lokalavdelningarna.

  Nu vet jag inte om han hade tänkt o deltaga från början ens så, jag visste inte heller om jag skulle deltaga elelr inte förrän idag, men ajg är ingen direkt talare och jag kände inte att jag hade nått att säga där direkt, jo de hade väl vart uppmaningar om att starta lokalavdelningar i ungpirat:P Men kändes inte riktigt som tid o plats för det..

  //districkts ordföranden Stockholmsdistriktet av ungpirat-

 6. Håkan Eriksson

  @Klara & Kalle:

  Nu ser ni det på helt fel sätt.
  Den frågan ni bör ställa er är ju vart informationen inte kommit fram. Om det erbjudits ett ordentligt alternativ eller om det bara illegal nedladdning förhärligats?

  Har inget alternativ till dagens system nått fram så är det väl en helt naturlig kommentar?

  Försök nå ut med ett alternativ istället, om ett sådant finns. Så kan säkert vanligt folk som de båda politikerna vinnas över.

  Håkan Erikssons senaste bloggpost: Idiot blev tillsagd av vakter

 7. Blubb

  Det är klart att det är viktigt att ha ett tal ordentligt förberett för sådana här tillfällen. Men vad jag känner att det här också visar, är att detta faktiskt är en genuin gräsrotsrörelse med allt vad det innebär.

  Vi i Piratpartiet är inga fetavlönade politrucker som bara pratar på av gammal vana. Det här är en ung folkrörelse som har vuxit fort, och det är inte lätt att gå från vanlig medborgare till att kunna vara en fullfjädrad talare med allt vad det innebär av retorik-kunnande – speciellt om man är ung och kanske därför inte har hunnit studera talarkonsten så mycket. Det är inte alla som kan prata som Rick när någon kommer med en mikrofon bara sådär.

  Min uppfattning var att folk runtomkring ändå tyckte att ordföranden från Ung Pirat Stockholm sa bra saker, och att det var bra att han vågade gå upp och prata även om han inte hade hunnit förbereda sig. Kom ihåg att det var ju kanske inte ens tanken från början _att_ han skulle ha hållt ett tal – vi stod ju då och väntade på Ferm som inte kom och det behövdes folk som ville komma upp och säga något, och det var härligt att se hur många det var som vågade tala gå upp och säga något, och det kändes som att alla bidrog med något viktigt.

  Vi behöver folk som är modiga i den här rörelsen, vi ska inte racka ner på dem som vågar tala, utan på alla sätt hjälpa dem att bli ännu bättre. Jag vet att jag inte skulle kunnat tala oförberett inför en så stor folkmassa i alla fall men det känns helt underbart att vi inom Piratpartiet faktiskt vågar ge en mikrofon till någon som säger sig vilja framföra något. Det gav i alla fall en otrolig vi-känsla under mötet: alla vi som var där var viktiga, och vi skulle inte bara stå och lyssna – detta är deltagarkultur på riktigt.

  Men kunskapen om hur man håller bra tal (även oförberedd) kommer nog undan för undan allt eftersom vi växer och lär oss, och vi håller ju på och bygger upp en organisation för att även kunna hjälpa folk att bättra på sin medie- och talarvana – även det gör vi svärmvis. Det som Unni D. sa var verkligen sant: det är en folkrörelse från ett tvärsnitt av svenska folket, och vi skriver historia i detta nu.

 8. Nandi

  Angående tal så hoppas jag på att fler kan posta sina bidrag i PP’s forum. Då kan man söka sig dit för att få inspiration och tips på formuleringar. Just nu är det bara mitt bidrag där och det är på intet sätt perfekt. Olika tal passar olika personer, vissa är ödmjuka i sin framtoning och andra kommer med skarpa och väldigt kraftfulla inlägg. Det ena är inte nödvändigtvis sämre än det andra, men alla är vi olika. Ett tal kan kännas mesigt för något och alldeles för aggressivt för någon annan.

  http://forum.piratpartiet.se/Topic140121-357-1.aspx

 9. Henrik

  Kan bekräfta det där om poliserna. Klantigt av dem att inte kunna hålla sig objektiva. Så synd på alla poliser som gör ett bra jobb därute, att sänka ryktet bara pga en dum kommentar. Stäng mun och fokusera på jobbet istället, säg vad ni vill på fritiden. Eller byt yrke och säg vad ni vill på jobbet =)

 10. petri

  Visst är det lite synd med oförberedd tal speciellt om man inte är en person som lider av oraldiarré. Jag var själv sugen på att gå fram men är erfaren nog av den uppenbara risken att drabbas av tunghäfta. Jag tror att det ligger nära till hands men jag uppskattar högt modet på personen i fråga. Vi är inte och ska inte vara medietränade yrkespolitiker. Vi ska bara se till att alla partier är tillåtna i framtiden dvs. yttrandefrihet.

  Andra punkten ovan är mycket viktigt. Vi når inte ut till allmänheten. Piratpartiet kopplas enbart till fildelning av den olagliga sorten.

  Hur ska vi nå gemene man som även de två poliserna egentligen är dvs. väljare?
  Hur ska vi få dem bli intresserade av sin framtid, sina barns framtid, sina barnbarns framtid (eller vänners barns framtid) istället för att springa i ekorrhjulet (till nöjesindustrins förtjusning)?
  Hur ska vi få fram att Piratpartiet har tre oförhandlingsbara punkter nämligen
  – reformera upphovsrätten
  – främja innovation istället för patentmakeri
  och sist men inte minst
  – rätten till skyddat privatliv, något som Sverige var bland världens bästa förra århundradet.

  Det fanns ett tillfälle idag på Medborgarplatsen men … jag är ju ingen talare.

 11. Sjöholm

  Tack Rick för ditt engagemang, jag tror som “blubb” att Piratpartiet håller på att skriva historia med ett parti byggt på en deltagarkultur som är unik både i Sverige och i Europa.

  Jag önskar att deltagarna i folkrörelsen bakom PP kommunicerar sina känslor direkt till Hollywood och deras Europeiska kollaboratörer på det enda språk som dom förstår.

  Mao. minimera alla mediainköp t.o.m nästa riksdagsval, från företag som mer eller mindre har hånat sina kunder i samband med TPB rättegången.
  (Scaber Nestor har gjort en lista.)
  http://scabernestor.blogg.se/2009/april/not-a-penny-to-the-creators.html#comment

  Det vore inte helt fel med en Europeisk bojkott som tydligt visar både medieindustri och lagstiftare att dom håller på att gå över gränsen till vad deras “kunder” anser vara acceptabelt.

  Sjöholms senaste bloggpost: Sagan om ACTA -Imperiernas återkomst.

 12. Jonas

  Ett utmärkt tal Rick!

 13. James Hampion

  Fira det friat kopierandet med att offra er för PP!!! Låt era ansträngningar blomma!
  http://www.rosor.dk/v/rosor/Rosor-89.JPG.html

 14. Andreas Hämäläinen

  Glöm ej bort att det finns lagar strax utanför partiprogrammet som kan användas till att stärka våra frågor. En konstitutionsdomstol värd namnet hade stoppat FRA-lagen långt innan den hade hunnit till omröstning, då den så uppenbart strider mot grundlagen.

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: TPB blir dömda…

 15. Society reborn, and/or why I love the Internet » Teflonminne

  […] SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, EX1, EX2, EX3 Relevant Swedish Blogs: Rick Falkvinge(pp), Christian Engström(pp), Deepedition, Drottningsylt, HAX, Opassande, Svensk Myndighetskontroll, […]

 16. Martin

  Utmärkt Rick! Aftonbrisen ökar!

 17. DNs inställning skrämmande « Politikerförakt 2.0

  […] läsning: DN Rick Falkvinge HAX SVD […]

 18. En tanke, bara. « MaSkoPi

  […] Lästips: Josh, Drottningen, Opassande, Rick. […]

 19. Mandala | Demonstrationspunk i lila och svart

  […] bay-domen. Det är en vacker vårdag men ganska kallt och blåsigt … På Medis-trappan stod Rick Falkvinge och de andra i sina lila tröjor och talade, och där nere stod vi och applåderade uppmuntrande […]

 20. […] men det behöver vara långt. Vreden över PirateBay-domen är stor både i bloggosfären och utanför och medlemmarna rasar in hos Piratpartiet. Många ser det som att domstolarna tillslut har […]

 21. Anders Forsman

  ja säger bara grattis till oss – nu tar vi dom!

 22. Uploader @ Scen

  Vi tar ju dom lätt! Nu tar vi o vinner detta!!!!

 23. Daniel

  PP Omnämns i 22 nyheterna i TV4 om några minuter

 24. Micke

  Hrjsan Rick. Kalasbra tal. Undrar om du kan lägga upp flera bilder fårn dagen. Såg att du sprang omkring med en kamera 🙂

  MVH Micke

 25. Sippan

  Inslaget i 22-nyheterna i TV4 var samma som 19.30. Oerhört nedlåtande rapportering tyckte jag. Har TV4 nån sorts vendetta mot Piratpartiet? >=/

  Sippans senaste bloggpost: Ett enfrågeparti

 26. Daniel

  Antagligen.. TV4 finasierar ju filmproduktioner i sverige. Så jag är inte förvånad 😀

 27. Mist

  Fint tal där Rick! Jag är stolt över att ha dig som Partiledare! (trots att jag var lite rajraj över den där TV4 debatten förrut ^^ )

 28. Mitt tal pÃ¥ Medborgarplatsen « Fremling

  […] Mitt tal pÃ¥ Medborgarplatsen Mitt tal pÃ¥ Medborgarplatsen […]

 29. Sippan

  pp > kd!

  Sippans senaste bloggpost: Ett enfrågeparti

 30. Rick

  @Klara:
  Man blir mållös. Avståndet till Internet och kunskaper för dessa typer är enormt.

 31. Johan

  Medvinden för partiet kommer att fortsätta. Men ni ska också få se att granskningen av såväl enskilda partifunktionärer som partiets politik kommer att ta fart. Jag hoppas alla är väl förberedda på ett motsatt drev.

 32. Niklas Pedersen » Hello, world!

  […] There was a demonstration against the judgment today here in Stockholm, which I visited with some of my friends from school. A lot of people, I estimate it to around 500, came there despite the cold weather and the short notice. A lot of interesting people held speaches, among them Rick Falkvinge (President of the Pirate Party) and Anna Troberg (author and second Vice-President of the Pirate Party). I’m a member of the Pirate Party since long ago (member #104), but I haven’t participated in any activities yet so this was the first time I saw either of them AFK. Rick actually sounded a little too pro piracy in the beginning of his speach, but he had valid points and got well received from the crowd. His speech is available in Swedish here. […]

 33. Thomas Tvivlaren

  @Sippan: “Inslaget i 22-nyheterna i TV4 var samma som 19.30. Oerhört nedlåtande rapportering tyckte jag. Har TV4 nån sorts vendetta mot Piratpartiet?”

  Host, host…men jag trodde det var allmänt känt vilka som äger TV4?

  Det är m.a.o. knappast någon slump att de riktigt bra rapporteringar och djupa granskningar som gjorts om ex TPB eller FRA-övervakningen gjorts av SVT (och då i synnerhet Rapport och deras reporter Struwe). Personligen tycker jag vi bör vara mer selektiva och ge SVT förtur på deltagande framöver. TV4 suger tyvärr valballe… Man må tycka vad man vill om stats-TV men dess nyhetsrapportering regerar än så länge vad gäller objektivitet vid en jämförelse med konkurrensen. Därmed inte sagt att det inte kunde vara bättre. 🙂 Och nu väljer jag att utesluta snuttifikationstrams som “Debatt” och liknande där allt går ut på att låta aktuella frågor bli en summarisk pingpongmatch där Josefssons pålästhet (eller brist därav) fäller avgörandet för utgången.

 34. GroundX

  Vet att det är emot lagen att länka nu för tiden, men jag kunde inte bry mig mindre:

  http://www.youtube.com/watch?v=-qo9MGKFbyM
  http://www.youtube.com/watch?v=bAnK0r-0e5w
  http://www.youtube.com/watch?v=lM1ZxEOGAGI

 35. Marcus

  Det här handlar inte om nedladdning av copyrightskyddat material nåmer, det handlar om att det svenska rättsväsendet har havererat och agerar springpojke åt USA. Att införa lagar som kränker den personliga integriteten.
  Att dömma kollektivt, dessutom utan att något egentligt brott har begåtts av dom åtalade.

  31 år gammal och nyfödd pirat !!

  7 Juni kommer skriva historia och är början på framtiden

 36. fredrik

  Jäklar vilken dag!

  UNNI!
  Vilket tal – det kom från hjärtat!

  Stora kramar
  Fredrik, Elina och Robert

 37. anonym

  @Håkan Eriksson

  varför ska jag vinna över politiker som våldtar mig och min generations verktyg för yttrande frihet och information och kultur och min integritet, sedan vill peka ut oss som kriminella för att en döende industri som vägrar ändra sig och råkar sitta på lite för mycket pengar pressar dem, politikerna har även vägrat att lyssna på vad folkrepresentanter, professorer och internetentreprenörer har föreslår precis som industrin kunde göra om sin handlings modell men vägrar för dom ser ingen princip i det även när deras nuvarande modell håller på att falla, istället för att Utveckla industrin vill dom att folket ska ändra sig och att utvecklingen stoppas eller kontrolleras av dem.

  EU är även en Fars, Iden med Europa Unionen var om öppna gränser och öppen handel inom Unionen, det var en Fantastisk Spridning av både kultur och industrialistiska satsningar. men nu ska dom även bestämma över vad det individuella medlems länderna har rätt till att göra inom sina egna gränser för att kontrollera dem.

  dessutom tänker skaran göra ett öppet värktyg där alla kan dela och lyssna och lära oavsett vart du kommer ifrån, till ett program där du vistas för att handla all dynga dom anser vara värdig Granskad och sedan Accepterad av lika sinnade som dem för att kunna kontrollera nått som är öppet och fritt. nej tack jag har säkert inte ens samma intressen när det kommer till information, musik eller kultur efter som dom vill kontrollera den medan jag vill kunna kunna sprida den till alla jordens kanter medan jag tar del av ny och intressant information och kultur. speciellt den kulturens musik och innovation som just personer, författare, musiker och filosofer besitter i det okända universum som är just internet. för att sedan kunna sprida den vidare till min egen kultur. Utveckling ska inte stoppas den ska Omfamnas och Älskas och sedan spridas så fler kan tadel av den.

  vad politikerna just nu gör tvingade av medias lagliga lobbyist och jurist maffia är motsatsen och som jag pekat ut tidigare är en Våldtäkt mot frihet och även Integriteten för att inte tala om Utvecklingen som dem vill kontrollera och stoppa för att passa sin egen agenda.

  ledsen om det blev lite långt jag skrev från hjärtat.

 38. eijis

  @ of_darkness
  Ja visst ja. Det har du rätt i :D.
  @ Blubb
  Absolut, jag håller med helt och hållet. Däremot hade jag personligen högre förväntningar, och det lyste igenom med mina ordval. My bad. Och jag ber om ursäkt. Mitt inlägg var inte menat att reta, utan mer som en “recension” av vad jag upplevde med ögon och öron. Som sagt, jag är hoppfull och tror på den här rörelsen. Och vi måste bli bättre.

 39. h2p

  @sippan och @Thomas Tvivlaren, jag tyckte inte att TV4:s rapportering var då dålig. Klockren screencast/tutorial för hur man går med i partiet :D, och reklam för hur smidigt och enkelt det är att gå med!

  h2ps senaste bloggpost: epic plakatverkstad lol

 40. Rick

  ‘patrullerande poliser har nog aldrig anklagats för att vara tänkande individer’

  I vissa delar av USA kan man inte bli snut om man är bevisligen (genom IQ-tester mm) intelligent.

 41. Rick

  ‘Vi är inte och ska inte vara medietränade yrkespolitiker.’ Scenvana betyder inte att man är falsk.

 42. Rick

  ‘Har TV4 nån sorts vendetta mot Piratpartiet?’ Stenbeck företag. Döm själv.

 43. Snoop

  Bonnier, menar du, Rick.

 44. Ola S

  Lite off topic kanske:

  Varför sjönk Ung Pirats medlemsantal från 10881 för en knapp timme sen till 9999 och verkar ha stannat där?

  Se Annas inlägg på Twitter-feeden om att UP gått om V i medlemsantal.

 45. Ola S

  Nu verkar det vara åtgärdat, uppe över V:s medlemstal nu 🙂

 46. Machel

  Själv räknade jag med att Piratpartiet lätt skulle komma över 20000 medlemmar innan helgen är över. Med lite mindre än 24h timmar kvar av helgen, så har Piratpartiet kommit upp i den summan (och med råge). Hoppas alla som är aktiva medlemmar, och även icke medlemmar röstar Pirat i EU-valet.

  Vi behöver några vettiga människor i makten, som vet hur saker och ting ska vara i 2000-talet, och inte hålla sig kvar till 1900-talet.

 47. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-04-19

  […] Mitt tal på Medborgarplatsen- Unni Drougge sida vid sida med Rick Falkvinge framför en hel del demonstrerande folk. Tycker fortfarande de borde paketera sitt budskap under annat namn, utan ordet “pirat”. […]

 48. […] då det höga tonläget att gynna PP? Tveksamt. Att kalla alla som inte håller med PP för idioter som inte förstår […]

 49. Z

  “Vår generation”? Rick är ju 37 år gammal, för fan, hans generation är samma 60- och 70-talister som Henrik Pontén tillhör… är detta Ricks sätt att hantera sin 40-årskris?

 50. Sippan

  60- och 70-talisterna är väl ändå den generation som gått längst fram i internetrevolutionen och *skapat* alla internet-infödda ungdomar. Henrik Pontén har av någon anledning bestämt sig för att slåss på fel sida, till skillnad från de mossiga gubbar i regeringen som över huvud taget inte är kapabla att förstå internet. Jag gissar att det är de sistnämnda som Rick ville avfärda som de äldre generationerna.

  Sippans senaste bloggpost: Fler kulturella upplevelser

 51. Per Axbom
 52. Max Keiser for president

  Lyssna på veckans avsnitt av Max Keiser och Stacy Herbert där de tar upp domen mot Piratebay, tillväxten av Piratpartiet och fildelning i allmänhet.
  De pushar också för sin nya kommande tjänst piratemyfilm.com

  http://maxkeiser.com/2009/04/19/1026-the-truth-about-markets-18-april-2009/

  Max Keiser for presidents senaste bloggpost: Max Keiser blog: Revisiting boycott & hedge fund campaign against Coke

 53. Per Axbom

  Jag har nu skrivit engelska undertexter till ditt tal:

  http://www.youtube.com/watch?v=4qFZsJnGuB8

  Per Axboms senaste bloggpost: Piratpartiet – filmer från demonstration på Medborgarplatsen

 54. […] Falkvinges tal under demonstrationen på lördagen. Anna Troberg, Röda Malmö och Unni […]

 55. […] i Haight-Ashbury/San Francisco. Nu kanske samlingarna sker virtuellt? Om man i den fysiska världen får ihop 1000 personer med en dags varsel är det stort […]

 56. Koka soppa på er, fildelare! « Svart tumme

  […] är det en maktdemonstration som sipprar fram som en frätande undertext i debattinläggen? Självutnämnda småpåvar lovar […]

 57. The Toff’s Thoughts » Hey! It’s working!

  […] the leader of PP said a few days ago during his rather flame-fanning speech at Medborgarplatsen in Stockholm, “I have only one thing to say to all those politicians who feel themselves […]

 58. Robert

  jag tycker att internet har funnits så länge nu så att de e snart på tiden att man får lov o ladda ner idag man vågar ju inte de idag tack vare den duma ipred lagen. men jag kan också förstå artisterna om inte kännar några pengar. då tycker jag att då om man laddar en låt gratis på nätet tillex så ingår artisten i skivbolaget så får dom betala pengar åt artisten på något sätt då.

 59. Andreas Rönnqvist

  […] över PirateBay-domen är stor både i bloggosfären och utanför och medlemmarna rasar in hos Piratpartiet. Många ser det som att domstolarna tillslut har […]

 60. Återta lite kulturidealism, bitte (part 1) « MMN-o

  […] koncentrerat oss för mycket på den stenhårda marschen i strid mot “etablissemanget” (Falkvingeretorik). Att “bekämpa storebror” etc. I största allmänhet att arbeta “för stärkt […]

Comments are closed.

arrow