Just nu: 932 nya medlemmar per timme

Sedan Aftonbladets artikel om att vi är det fjärde största partiet, så ökade inflödet markant från en redan skyhög nivå. Effekten syns tydligt som en diskontinuitet i lutningen. Senaste timmen fick vi 932 nya medlemmar.

Medlemskurvan idag, fram till nu. Det syns en tydlig ökning i inflödet runt kl 1415.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Axel Kronholm

  Samma gamla tjat – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4940523.ab

  Axel Kronholms senaste bloggpost: Ja till 138:an på tisdag!

 2. RikMatts

  Den av mediaindustrin avfärdade ankungen (ok falkvingen då) har blivit en svart svan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory

  En känsla av overklighet smyger sig över mig. Var är haken i allt det här?

 3. Nicholas

  Haken är att det krävdes utförsäljning av vår rättssäkerhet till främande makt för sätta igång det här.

 4. Daniel Westman

  Vilken tomte Ulf Bjereld är som påstår att medlemsökningen till stor del beror på att det är så lätt att gå med i partiet.

  Daniel Westmans senaste bloggpost: Nu börjar arbetet..

 5. Anonym

  Om man blir medlem i piratpartiet vilka register hamnar man i då? Jag tänker rösta på piratpartiet i EU-valet men jag vill bevara min anonymitet. Hur kan jag stödja och samtidigt vara anonym?

 6. christoffer

  @axel.. notera att Ulf Bjereld som är den som klagar och som beskrivs som statsvetare. Är aktiv kristen socialdemokrat. så han har all anledning att försöka trivialisera händelsen.

 7. Ahruman

  Anonym: i princip är det bara partiet som får hålla reda på ditt eventuella medlemskap, men det kan förstås inte uteslutas att någon annan part ändå har koll på det.

  Det bästa sättet att stödja PP anonymt är förstås att rösta för partiet i EU-parlamentsvalet. Ett annat sätt är att göra en anonym donation – jag antar att det går att göra en anonym kontant bankgiroinbetalning, men jag har inte kollat.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 8. Lars

  @Anonym:

  Ditt namn och födelsedatum hamnar i Piratpartiets och eventuellt Ung pirats medlemsregister, ingen annanstans. Det är bara några få funktionärer som har tillgång till hela listan, och lokala funktionärer som har tillgång till “sin” del. Det är extremt olagligt att sprida information från registret vidare.

 9. Jessica

  Underbart! Såhär gör man när man gör politisk succé skulle jag tro.
  Och kanske mina mail till Aftonbladet om att de sannerligen fick sätta lite fart på pressarna hade ett litet bidragande. Vore ju roligt i så fall. 🙂
  Min 55-åriga mor är i alla fall numera stolt Pirat!

 10. Dodgy

  Tror vi kan ha ett litet problem på halsen.

  Det verkar som att systemet inte kollar av om man av någon anledning dubbelregistrerar sig. Vi testade just här hemma och både jag och min sambo har varit medlemmar ett bra tag nu men vi testade att gå med som medlemmar idag igen för att se om systemet protesterade om man dubbelregistrar sig och det gör det inte.

  Detta bör åtgärdas asap, i och med att detta kan missbrukas å det grövsta och det kommer att reflektera väldigt illa på partiet som sådant.

  Särskilt eftersom “medier” redan kritiserar rekryteringsprocessen. Och om min sambo och jag kommer på idén att testa systemet så lär det inte dröja länge innan någon journalist gör detsamma.

 11. blog.rdj.se » Piratpartiet överallt i media!

  […] dessa spikar så rullar det på konstant. Använd denna räknaren, så ser ni själva. Vi hade idag även en manifestation i Göteborg, […]

 12. Marcus

  @ Dodgy, såvitt jag förstått det hela så görs kontroller av medlemskapen imellanåt, men det borde iaf säga ifrån om man reggar sitt personnummer två gånger?

 13. Dodgy

  @Marcus

  Jo jag tycker också att det automagiskt borde säga ifrån när samma namn/födelsedata reggar sig mer än en gång.

 14. Rick Falkvinge

  @Dodgy, med ojämna mellanrum går funktionärer igenom och tar bort dubbletter. Det är såpass få att det enkelt kan göras manuellt.

 15. Dodgy

  Ah ok, skönt att veta att det modereras. Blev lite lätt orolig där ett tag =)

 16. Brian Levinsen

  Jag undrarde lite, fins det någon åldersgräns för att bli medlem i PP?
  Det jag tänkte på är hur många % av dom so, är medlem är gammla nog att ha lov att rösta till valet?

  Brian Levinsens senaste bloggpost: Emilia is born.

 17. Galactic

  Jag gratulerar er för era hög medlemsantal. http://www.piratpartiet.se/medlemsantal ser ut intressant nu…

  (Jag ber om ursäkt för min dålig svenska, det är inte mitt först språk)

 18. Luddevig

  Brian Levinsen: Läs första kommentaren till inlägget i länken så får du en någorlunda översikt. http://rickfalkvinge.se/2009/04/19/arsmote-for-ung-pirat-hylte/#comment-25764

 19. c

  Det är ju lika lätt(dvs gratis) att gå med i ung vänster, fast de upplever ingen sån här ökning. Alltså faller det argumentet.

 20. nef

  @ Dodgy & Marcus
  Tänkt ett varv till.

  Iom att medlemsskapet är skyddat (även om jag säger rent ut att jag är medlem i Piratpartiet så får inte någon från Piratpartiet bekräfta att så är fallet) så är det ingen vidare bra idé att någon som känner till mitt personummer ska kunna registrera mig som medlem och på så sätt få det automagiskt bekräftat att jag redan är medlem.

  nefs senaste bloggpost: Ivrig jakt?

 21. Henrik Hoffström

  Mitt förslag på hur man bemöter “Det är så lätt att vara medlem”:

  Det vore intressant att jämföra äpplen med äpplen. Därför kanske samtliga riksdagspartier borde införa gratis medlemskap för all som går med under säg maj månad som ett experiment.

  Om de inte är intresserade av detta borde man kunna sluta sig till att de är en smula rädda för vilket resultat det skulle få.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Hall of shame 1

 22. Pastor Bentonit

  @c, angående Ung Vänster:

  Synd på ett sätt, de borde också öka; jag har varit vänsterpartist hela livet och lär väl fortsätta så vara. Jag var även med i KU på åttiotalet. Dock går troligen min röst med viss vånda (Erik Josefsson [v] är mästerlig) till PP och Christian detta EU-val.

  Arrr!

  /Pastorn

 23. Rev. Smith

  Det är bara att sga grattis!
  Hoppas ni får det som krävs för att komma in i EU-parlamentet. Jag håller tummarna.

  Frågan är mest hur PP hanterar att över 80% av medlemmarna inte varit med tidigare i PP.

 24. Jonas

  Jaha….

  Låt säga att de andra partierna tog bort sin medlemsavgift…
  Skulle de då plötsligt få en massa nya medlemmar?

  Hur kan man på allvar hävda att det är svårt att gå med i de etablerade partierna? Det är så fullständigt urlöjligt!

  Om Bjereld är statsvetare borde han veta bättre. T.ex borde han veta att socialdemokratin är ateistisk.

 25. Erik Nordström

  Helt sjukt! Det här är ju för bra för att vara sant?!
  Är det sant? Alla jag känner är antingen likgiltiga, motsatt åsikt, eller tycker att det inte är skäl nog att rösta annorlunda. Jag är rätt kass på att övertyga tror jag. Jag menar, det tog mej själv lång tid innan idéerna stegvis mognade, men när de väl gör det är det en ganska häftig känsla! Som att komma vidare till nästa level. Man når en högre abstraktionsnivå.
  Ska försöka med en runda till.

 26. msn00b

  Hehe
  Det är ju inte så lite roligt att vi pirater dels blir anklagade för att tycka att gratis är gott och i samma andetag så blir vi kritiserade för att vi inte heller TAR betalt.

  Att betala för att stödja ett partis medlemsantal är ju förövrigt helt vansinnigt, att de andra partierna inte förmår skilja mellan donationer och medlemmar får ju stå för dem. Vi har ju sannerligen bevisat att man inte behöver ta betalt, människor donerar så gärna så. Vad är det förresten för något medlemmarna i andra partier betalar för? Får man ens lov att kalla det för att man tar betalt utan att man levererar en vara eller tjänst?

  För övrigt skulle jag vilja råda medlemmar som tidigare varit medlem i något annat parti att kontakta sitt gamla parti och verkligen kontrollera att ert namn tagits ur rullorna, jag fick tjata ett bra tag innan de fattade att de skulle ta bort mig som registrerad medlem trots att jag inte betalat på många år.

  msn00bs senaste bloggpost: Wishing I could LOL

 27. Colldén

  “Dodgy, med ojämna mellanrum går funktionärer igenom och tar bort dubbletter. Det är såpass få att det enkelt kan göras manuellt.”

  Hittills ja, men nu när medlemsantalet ökar med tusentals om dygnet och man snart kan räkna med att få mycket hårdare kritisk granskning från medierna kanske det är på sin plats att tighta till registreringsprocessen lite.

  Det borde faktiskt finnas någon automatisk spärr mot dubbelregistrering, t ex genom att kräva personnummer, om inte annat för att lättare kunna värja sig mot kritik.

 28. caldaean

  Klart smartast borde vara att låta registreringar fullföljas, men att de helt enkelt inte läggs in i databasen om de är dubbletter. Den ansökande får ingen negativ feedback (dvs, det går inte att kontrollera om ngn är med), samtidigt som databasen hålls ren per automatik. Loggar om dubbelregistreringar kan sparas lokalt på serversidan för att kunna spåra och analysera, men som sagt: inget som syns utåt.

  Och som Colldén säger, en kraftig tillökning ger ökad gransking; manuella ‘cronjobs’ kanske inte är tillräckligt.

  caldaeans senaste bloggpost: Changes and migrations

 29. Mackan Andersson

  Jag blir otroligt impad och skänker en liten glad tanke till de stackars tekniker som nu, antagligen med en rulle silvertejp och en halvfull burk med gem, håller på och försöker trösta PP:s servrar…

  Mackan Anderssons senaste bloggpost: Att bryta mot det förväntade

 30. Daniel

  Colldén, Om det blir värre mer fler användare så lägger man väl bara till fler moderatorer?

 31. Marcus Nilsson

  @Nef

  Well, det är väl så för andra partier också, personnummer kan man missbruka, har man personnummer och adress, så kan man ju skicka in varenda sida i alla de där reklambladet man får hem, och ge någon 100st prenumerationer på allt möjligt skit. Dessutom är det på samma sätt andra partier tar in medlemmar, med just personnummer för att vara säkra på att det både är en riktig person, och för att ungå att någon reggar sig flera gånger. Vet inte riktigt vad det är jag ska tänka om?

 32. Ahruman

  Colldén, ett system som spärrar dubletter direkt läcker information om medlemskapet och vore därmed både oetiskt och olagligt.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 33. caldaean

  För att förtydliga min egen kommentar tidigare: Vad jag menar är att om man redan finns med i databasen läggs man inte till igen, men sidan beter sig som att man lyckats registrera sig. Dvs, precis som om man inte funnits där från början. Det skulle vara en potentiell lösning, även det säkert går att hitta bakvägar vad gäller det också.

  caldaeans senaste bloggpost: Changes and migrations

 34. Colldén

  Ahruman, som caldaean säger borde det väl gå att automatiskt blockera en dubbelregistrering utan att den som försökt utföra den nödvändigtvis blir varse om det.

  Kräver inte samtliga övriga riksdagspartier att man registrerar sig med sitt personnummer?

 35. Ahruman

  Colldén: just nu skulle det funka, men när det bara är några registreringar i timmen (som vanligt) skulle det gå att se läckan genom att medlemsantalet inte påverkas.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 36. Anders

  Att trycka på medlemsknappen må vara enkelt, men det är en lång jobbig politisk process fram till att man gör det valet…

 37. Colldén

  “Colldén: just nu skulle det funka, men när det bara är några registreringar i timmen (som vanligt) skulle det gå att se läckan genom att medlemsantalet inte påverkas.”

  Om man nu verkligen behöver medlemsstatistik som uppdateras i realtid 😉

  Aja, så länge de manuella kontrollanterna klarar av att granska en sådan här medlemsström tvivlar jag inte på siffrorna för egen del, men är mer orolig för hur det kan komma att framställas av elaksinnade journalister.

 38. Dodgy

  “Aja, så länge de manuella kontrollanterna klarar av att granska en sådan här medlemsström tvivlar jag inte på siffrorna för egen del, men är mer orolig för hur det kan komma att framställas av elaksinnade journalister.”

  Det var just det som var min oro till att börja med också.

 39. Jennifer

  Om varje medlem sen övertygar tre andra av sina vänner, föräldrar, osv. att rösta på PP är man uppe i 100 tusen röster – och i närheten av att komma in i Bryssel.

 40. Markus G.

  Om aftonblaskan fortsätter att raportera ökningen och raportering leder till fortsatt ökning som givetvis måste raporteras får du en positiv feed-back loop. 😉

 41. Erik

  måste medlemskapet bekräftas varje år eller ngt i den stilen? När försvinner man som medlem såvida man inte säger till?

  Eriks senaste bloggpost: Ingen champagne till Folkpartiet – men vad ska vi slå vad om nu?

 42. William

  Hemsidan kraschar av belastningen. Kan vi fixa? :/

  Williams senaste bloggpost: SJÄLVKLART

 43. […] uppsving av medlemmar. Sen kom en stor, av mig ogillad, kvällstidning och skrev om uppsvinget, vilket gjorde att det nu ökat lika mycket till. Även om jag tar den ökningen med en nypa salt på grund av tidningens populisminställning och […]

 44. Anders Andersson

  För att helt eliminera risken för registerläckage bör man inte bara ge den som anmäler sig två gånger samma bekräftelse båda gångerna; man bör även uppdatera de offentliga medlemssiffrorna så att båda anmälningarna ser registrerade ut, även om den andra anmälningen blockerades internt.

  Vilket i praktiken är precis den lösning som tillämpas idag. Ja, grävande journalister kommer att stå i kö för att testa om man kan anmäla sig två gånger, och “avslöja” vilket omfattande fusk som därmed blir möjligt. Vi kan inte ge dem någon annan respons bara för att de är journalister; alla medlemsanmälningar hanteras likadant.

  När problemet blir verklighet, genom en skandalartikel i kvällspressen, så får vi hantera det då, genom en dementi. Efter några upprepningar av samma myt och åtföljande dementier fattar nog läsarna hur det ligger till. Vi kan omöjligen förebygga “problemet” genom att lägga en snitslad bana för alla journalister att följa.

  För övrigt får vi ju numera tusen nya medlemmar varje gång någon tidning nämner “Piratpartiet” i antingen negativa eller positiva ordalag. Är det verkligen värt besväret att ge pressen mindre att skriva om?

  Så länge “medlemstalet” på webbsidan hoppar fram och åter i tiotusental på grund av bristande serverkapacitet har vi viktigare problem att lösa än några hundra dublettregistreringar.

  Och eftersom medlemsanmälningarna inte hanteras av en ensam (mänsklig) kanslist i Stockholm utan kontrolleras av hundra (?) lokala funktionärer, så är inte uppskalningen till fyrsiffriga medlemsökningar per dygn ett lika allvarligt problem för oss som det skulle vara för folkpartikeln (som det partiet benämndes på 1970-talet när det balanserade farligt nära fyraprocentspärren; numera tycks ordet användas om enskilda partiföreträdare). Bland alla nya medlemmar kan vi nog rekrytera några nya funktionärer.

 45. KKTHNXBYE

  jag hoppas att… jag mins inte rickigt vad hennes namn var längre men hennes ord brinner i mig fortfarande, att vi pirater var “en liten högljud Skara” nu inser att vi är en högljud och väldigt förbannad bataljon, och vi tänker inte låta oss bli trampade på i integritets debatt mer.

  Ohoy! Ohoy en pirats liv för mig!

 46. Sveriges nya folkrörelse « Jacob Dexe

  […] och trötthet tänkte jag återkoppla lite till lördagens demonstrationer och Piratpartiets galna medlemsökning de senaste […]

 47. Dodgy

  Den där kontrollen som görs verkar inte riktigt hundraprocentig, för jag fick precis en drös “Piratpartiet: Välkommen till Piratpartiet!” Mail i min inbox. Vilket jag finner lite konstigt i och med att samma namn, telefon-nr, adress, mailadress funnits i PP’s system sedan förra året då jag gick med.

 48. Rickard Olsson

  Dodgy, kontrollen görs i EFTERHAND. Systemet skickar ut de där automatiskt så fort du gått med, sedan kontrolleras uppgifterna manuellt och dubletter tas bort.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Elektroniska val

 49. Thomas

  Helt fantastiskt och VÄLDIGT imponerande. Detta måste ju helt klart vara något som aldrig tidigare hänt inom politiken.

  Hoppas vi får in PP i både eu och riksdag sen! Räkna med min röst!

 50. Anders Andersson

  I princip skulle uteblivna välkomstmeddelanden per e-post kunna stoppas (förutsatt att dublettkontrollen görs per automatik i stället för manuellt) utan att röja medlemskapet för någon utomstående, eftersom de skickas till samma e-postadress, men betänk att inte heller e-post är någon garanterat “privat” kommunikationskanal, utan det kan räcka med att någon annan ser hur stor e-postlåda jag har för att avgöra huruvida jag fick välkomstmeddelandet eller ej. Dessutom skulle en sådan kontroll förutsätta att man registrerar sig med samma e-postadress båda gångerna. Samtidigt finns det personer som delar e-postadress (medlemmar av samma familj), och de skulle därmed förhindras att bli medlemmar båda två.

  Den begärda kontrollen är helt enkelt alldeles för komplicerad för att skötas automatiskt, särskilt som syftet bara skulle vara att lösa ett upplevt problem hos ett fåtal, inte ett verkligt sådant. Det vore att skjuta mygg med kanoner.

  Jag tror mig dock se ett litet fel i den detaljerade medlemsstatistiken, det sista diagrammet med rubriken “Membership Throughput Per Year, 2006 at Center, 2009 at Rim”. I färgförklaringen står det bland annat (just nu):

  23,330 (mörkgrön) Still active, renewed
  7,512 (mellangrön) Still active, unrenewed

  Jag har inte lagt märke till detta tidigare, men med tanke på de senaste dagarnas dryga fördubbling av medlemstalet finner jag det orimligt att tre fjärdedelar av de nuvarande medlemmarna skulle ha hunnit med att förnya några medlemskap. I diagrammet är det också den mellangröna färgen som dominerar, inte den mörkgröna. Läser jag förklaringen fel, eller är antalen på de två översta raderna inbördes omkastade?

  Diagrammet närmast ovanför, “Membership Durations”, ser däremot riktigt ut, med 27.480 “Not renewed yet”.

  Det är förstås inget akut eller allvarligt problem, men jag ville nämna det någonstans för framtida kontroll och eventuell åtgärd.

  Jag förstår om belastningen på servrarna just nu motiverar att ett antal grafer utelämnas, men det skall bli intressant att se åldersstaplarna när de återkommer. Tidigare låg Ung Pirat på ganska jämnt hälften av partiets medlemstal, men det senaste dygnet verkar ungdomsförbundet ha sackat efter med något tusental. Jag misstänker (och hoppas) att det är en större andel äldre personer (> 25 år) som nu upptäckt partiet och valt att visa sina sympatier.

  Det har möblerats om en del i den geografiska statistiken också. Hallands län låg tidigare överst i medlemstäthet, men har nu förpassats till tredje plats efter Västerbottens och Uppsala län. Umeå kommun har växt kraftigt, och även Uppsala stretar uppåt i placeringarna.

 51. HR

  Feeden till “lekstuga” har tagits bort, alltså den sidan som innehöll medlemsantalet i sifferform. Jag använde den i ett skript som kördes varje midnatt där medlemsantalet hämtades en gång och skillnaden beräknades (I Perl kan man göra följande: $c=$a-$b; vilket fungerar utmärkt som en subtraktion av tal fast det är strängar.) varefter tidpunkt, aktuellt antal och skillnad mot föregående körning skrevs till en textfil och nytt temporärt värde sparades i en fil som skrevs över varje gång.

  Nu har jag inaktiverat detta i cron tillsvidare.

 52. Mikaela Pettersson

  Med risk för att upprepa något som förmodligen redan har sagts flera gånger i detta kommentarsfält:

  Det är otroligt uppmuntrande att se denna tillströmning av medlemmar, vilket bevisar att det svenska folket vägrar att bli mer nertryckt i skorna.

  FRA och IPRED har kommit som plötsliga bomber, försvarade med tal gällande terrorister och annat – men vad hjälper väl det när de riktiga terroristerna är de stora film- och skivbolagen som får möjlighet att stifta lagar för att gynna sin egen industri?

  Jag har själv varit en person har blundat för den integritetskränkning som har skett de senaste månaderna i en otroligt hög takt – men ser nu äntligen klart igen.

  Härligt att det är fler som verkar göra det!

  Mikaela Petterssons senaste bloggpost: Jag är en pirat!

 53. HR

  Rick, du ville ha 25000 medlemmar i partiet 2009.
  Du ville ha 50000 medlemmar i partiet 2010.

  Säg att vi tar en/två platser i EP, hur många är vi då i juli 2009?

 54. HR

  Rick, du ville ha 25000 medlemmar i partiet 2009.
  Du ville ha 50000 medlemmar i partiet 2010.

  Säg att vi tar en/två platser i EP, hur många medlemmar är vi då i juli 2009?

 55. Piratpartiet växer rejält 2 « Aspiebloggen

  […] som skriver: Maloki, Falkvinge, […]

Comments are closed.

arrow