Tiotusentals nya kollegor

Otroligt välkomna ombord till Piratpartiet.

De orden säger jag till de tiotusentals nya kollegor som vi har fått sedan det förra nyhetsbrevet. För det är faktiskt tiotusentals. När vi passerar 34711 medlemmar, så passerar vi också vår tjugotusende medlem sedan domen publicerades i fredags. När jag skriver detta är vi inte speciellt långt därifrån.

Och vilken dom sedan. Människor som sparkar någon blodig och fortsätter sparka får inte så hårda straff. Etablissemanget tar i så de spricker för att statuera exempel, hota och skrämma till lydnad. Den här domen har ingen förankring i någon del av verkligheten som kan beskrivas med fysikaliska lagar.

Just därför är det så glädjande att så många har bestämt att inte låta sig skrämmas, utan i stället har bestämt sig göra skillnad och bygga om för en ny generation. En ny generation av medborgare, en ny generation av industrier, och en ny generation av samhällsdeltagande – ett deltagande där etablissemanget inte kan kontrollera medborgarnas diskussioner.

Till dem av oss som varit med ett tag, så vill jag tala om hur oerhört viktigt det är att vi alla hjälper våra nya kollegor in i organisationen. Bjud in. Visa. Vägled. Vi har bokstavligt talat tusentals händer som vill hjälpa till att bygga om – och både de och vi vill att vi alla ska jobba tillsammans.

Till alla våra nya kollegor, så vill jag peka på ett par olika sätt att komma i kontakt med organisationen. Forumet är det enklaste sättet, men det kan lätt upplevas som “lite rörigt”, på ungefär samma sätt som Titanic hade “en liten läcka”. Ett snabbare sätt att komma i direktkontakt med oss är att använda vår IRC-server, irc.piratpartiet.se. Om du inte vet vad det är, så klicka här och börja bara prata med oss.

Om du hellre tar direktkontakt, så ring våra funktionärer! Du hittar dem genom att gå till kartan här och klicka på området där du bor.

Hur vi arbetar

För våra nya kollegor, så arbetar vi inte riktigt som riksdagspartierna. Vi har ingen byråkrat som sitter och skriver en check på 60 miljoner till en PR-firma som sedan sätter upp affischer över hela stan medan byråkraten går och fikar. Vi vet att det är vi själva som förändrar, som bygger om. Vi är både påhittiga och orädda för skit under naglarna, på alla nivåer i organisationen. Vi arbetar tillsammans, vi förändrar tillsammans, och är stolta över det.

Påhittigheten visar sig till exempel i att vi har en “trepiratersregel”. Kortfattat: Om tre pirater är överens om att ett nytt och oprövat sätt att kampanja är bra, så innebär det automatiskt grönt ljus från högsta ort. Ingen med formellt ansvar behöver frågas om lov. “Kör, bara kör”, som vi säger. Den enda omedelbara haken är att det då inte får kosta några pengar, men inte ens den regeln är absolut — just nu är inställningen “behåll kvittona, så betalar vi tillbaka så fort vi får råd efter valet, och var måttfull”. Som exempel, så är det inte måttfullt att köpa en projektor, men däremot att köpa trästavar, kartongbitar och lim för att göra skyltar.

Ofta blir det bra. Ibland blir det fantastiskt. Då delar vi med oss av erfarenheterna, så att fler kan kopiera det fantastiska. (Vi tror på det här med att kopiera varandras idéer.) Någon enstaka gång blir det fel. Då lär vi oss något som organisation. Vi pekar aldrig finger, utan vi vet att vi alla vet partiets bästa, och alltid agerar för att vi ska lyckas tillsammans. Vi litar på varandra. Det är något av en ledstjärna.

Ett exempel på ett sådant initiativ är att bloggen Lillebrorsan precis satte ihop en banner. Ett enkelt initiativ, men ett som får effekt. Logotypen finns på Presscentret, för den som behöver. Våra profilfärger finns på wikin.

Frivilliga donationer

Som ni alla såg vid medlemsregistreringen, så är själva medlemskapet gratis, men vi uppmuntrar frivilliga donationer från dem som anser sig ha råd. Vi är helt och fullständigt beroende av sådana donationer för att ha råd med det nödvändiga – framför allt trycksaker. Valsedlarnas tryck och distribution kostar tvåhundra tusen. Vi har ytterligare en halv miljon på foldrar, flygblad, et cetera. Men vi har ett kärt problem: vi har så många kollegor, och det är så starkt intresse, att allt material tar slut långt, långt snabbare än vi hade kunnat hoppas på.

Därför tänkte jag upprepa en fråga jag skrev i mitt förra nyhetsbrev: om du är en ny kollega, och känner att du vill bidra ekonomiskt, så är det vanligaste sättet att göra det att bli Guldpirat – alltså att sätta in en liten överbliven slant varje månad. Vi föreslår hundra kronor som en jämn summa, men det viktigaste är att det är varje månad, inte vad beloppet är. Läs mer om Guldpirat.

Men just nu skulle vi uppskatta en startinjektion, om du vill bli guldpirat. Det är nu vi behöver pengar till mer, mer, mer valmaterial. Foldrar, affischer, flygblad, skyltar. Om du känner att du har råd och vill och kan – och ingen kommer att anse dig vara en sämre pirat för att du låter bli, vi bidrar alla på de sätt vi vill och kan – så lägg gärna upp en stående överföring i Guldpirat, och börja med en lite större injektion i kampanjkassan, till exempel 250 kronor.

Om du vill. Den delen är viktig. Om du vill.

En annan sak jag måste nämna i det sammanhanget är att alla donationer till partiet är anonyma. Vi bekräftar eller förnekar aldrig att någon är donator.

Veckans argumentationsövning

Ofta skickar jag ut argumentationsövningar. För att göra en lång historia kort, så är det bra svar på vanliga frågor, som är praktiska att ha i bakfickan. För det är vi alla som sprider idéerna – som jag sade tidigare, så betalar vi inga miljoner till någon PR-konsult, utan vi sprider idéerna själva i våra egna sociala nätverk. Till våra kollegor. Kurskamrater. Klasskamrater. Släkt. Vänner. Det är enda sättet vi kan växa på, och det är enda sättet vi har växt på.

Just nu angriper etablissemanget vår trovärdighet. Jag hör framför allt två invändningar: “Men ni är ju ett enfrågeparti!”, eller varianter, och “Men det är ju gratis att bli medlem hos er.”

Vi tar dem en i taget. Vi börjar med klagomål på att vi skulle vara ett enfrågeparti. Här är några saker du kan svara – anpassa till ditt eget språk, och säg dem gärna högt för dig själv en gång, för då kommer de bättre när du behöver dem:

“Vi är inte ett enfrågeparti. Då kan du lika gärna kalla moderaterna för ett enfrågeparti för marknadsekonomi, eller sossarna för ett enfrågeparti för arbetarrätt. Planfria Korsningspartiet, det var ett enfrågeparti. De hade en fråga – att bygga en planfri korsning. Vi tar upp tusentals nya frågor, både kring medborgarrätt och kring ett helt nytt politiskt område – makten över kultur och kunskap – som politikerna helt enkelt inte förstått är viktig.”

“Det är ingen skillnad värd namnet på riksdagspartierna idag. Åtminstone inte mellan blocken. Är det bättre att vara som dem, att vara nollfrågepartier?”

“Om vi hade velat höja momsen på dill också, hade vi haft två frågor då? Hade vi varit dubbelt så trovärdiga då, jämfört med nu? Eller kan vissa frågor vara viktigare än andra – som grundläggande medborgarrätt och rätten till ett privatliv? Det kanske är viktigare än att justera decimaler i välfärdssystemen?”

Sedan går vi vidare till “Det är ju gratis att bli medlem.” Här är lite svarsförslag på det:

“Det stämmer att vi inte har någon obligatorisk medlemsavgift. Vi tycker inte att det ska kosta pengar att ta ställning politiskt. Däremot uppmuntrar vi frivilliga donationer, och får in ungefär 80 kronor per medlem och år i genomsnitt – vilket ligger ungefär i par med riksdagspartierna.”

“Ja, det är gratis. Och? Jag vet ingen som väljer politiska åsikter efter var det finns röda prislappar. EXTRA, EXTRA, REA PÅ ATT BLI CENTERPARTIST! BARA NU PÅ TORSDAG! Nä. Så funkar det inte riktigt.”

“Ja, det är lätt att bli medlem i Piratpartiet. Det är lite av hela poängen — frågan är fel ställd. Frågan är i stället varför riksdagspartierna anstränger sig för att göra det svårt att bli medlem hos dem? Vill de inte ha medlemmar?”

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Perty

  Appropå moms på dill skulle jag tycka ett bra förslag vara att faktisk sänka momsen på digital “kultur” till 0% alternativ 1%.

  Om vi tar med det i nästa partiprogram kan vi ju få två frågor 🙂

  Pertys senaste bloggpost: Varför MP3 böcker är dyrare. The facts.

 2. Markus "LAKE" Berglund

  Nej, Piratpartiet har många medlemmar, det håller jag med om, däremot bör man vara lite försiktig på vilket sätt man jämför sig med andra partier på sin hemsida:

  Hur mycket medlemmar har Piratpartiet, egentligen?

  I övrig är det bara att gratulera till en välförtjänt “medlemsexplosion”!

  Markus “LAKE” Berglunds senaste bloggpost: Hur mycket medlemmar har Piratpartiet, egentligen?

 3. Hans J

  Dom gnäller om att det är så lätt att bli medlem i Piratpartiet.

  Dom gnäller om att det är gratis.

  Att frivilligt donera till Piratpartiet är också enkelt:

  HÄR BLIR DU GULDPIRAT!

 4. Jonas

  Tyvärr missade du att skriva att donationerna är (alltid) anonyma!

 5. Rick Falkvinge

  Jonas: Tack! Fixat. Det går ut vid hel timme.

 6. Anders W

  Riksdagsman: Fusk bakom piratökning
  Fjärde största partiet i Sverige. Så beskriver sig Piratpartiet efter tillströmningen av nya medlemmar efter Pirate Bay-domen. Men finns alla medlemmar på riktigt?

  Inte Kalle Kula i alla fall. Han är en påhittad person som registrerats som medlem i Piratpartiet. Nu får partiets registreringsmetoder kritik.

  “Även om det hos de andra går bra att ansluta sig via nätet brukar det dock krävas dels att man betalar en slant och dels att man faktiskt existerar”, skriver moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark i en debattartikel på Politikerbloggen, som också ligger bakom registreringen av Kalle Kula.

  Så står det i en artikel hos metro http://www.metro.se/2009/04/20/31466/riksdagsman-fusk-bakom-piratokning/

  Nu kommer alla fulknep och smutskastningar…

 7. Oskar

  Det vanligaste motargumentet jag har hört är faktiskt ungefär något sådant men snarare; “Det finns ju inget som hindrar att någon skriver upp någon annan som medlem utan dennes vetskap”

  Jag har dock fått för mig att med så bra ansvariga också lokalt så kollar de ofta upp medlemmarna, mailar eller ringer för att se om dom vill vara med på en aktivetet eller så, och då skulle ju bluffar uppdagas ganska snabbt. Det är iallafall vad jag brukar svara på det argumentet 🙂

 8. Andreas Carlbom

  Det finns dock ett argument som ingen motståndare till piratpartiet kan ge ett bra svar på, nämligen EU’s och den Svenska regeringens inställning att resultaten rättfärdigar medlen.

  Att sen upphovsrätten är helt galen i sin nuvarande form är ett argument som tar lite tid för folk att förstå, tyvärr, men tillsammans ska vi lyckas!

 9. ctail

  Ungefär så här brukar jag argumentera i enfrågefrågan:

  De två partierna, Alliansen och Koalitionen, som tävlar om regeringsmakten i Sveriges riksdag är på det hela taget enfrågepartier: det ena vill i princip sänka skatten en aning och det andra vill höja den en aning. Fast de förbehåller sig rätten att göra tvärtom ifall omständigheterna skulle vara sådana att det verkar fördelaktigt.

  Piratpartiet kan sägas vara ett enfrågeparti med demokratin som sin enda fråga. Det är fövånande hur många som tycker att det är principiellt viktigare att höja eller sänka skatten en aning än att värna om demokratin i opposition mot de krafter som vill urholka den.

  ctails senaste bloggpost: Fildelande halmgubbar

 10. Fredrik

  Vill bara påpeka här att en polare utan problem skrev in en annan vän som ett skämt i Sverigedemokraterna, han betalade en slant och det var på intet sätt praktiskt omöjligt, däremot ganska lyckat som skämt då den utsatta vännen fick massvis med utskick varje månad till hans mors stora förskräckelse. När vännen i fråga försökte gå ur partiet så visade det sig vara lättare sagt än gjort dock.

 11. Aiue

  ctail: väl skrivet, väl skrivet.

  Visst blir man lite deprimerad över att folk utgår från hur många hundralappar dom får kvar i plånboken när dom ska rösta.

 12. Hans J

  Med ett sådant FANTASTISKT stöd som Piratpartiet nu har så är frågan:

  Ska Piratpartiet kräva en regeringspost?

  Det som ligger nära till hands är då posten som Infrastrukturminister på näringsdepartementet!

  Det är ett totalt misskött departement!
  Det är också ett departement där Piratpartiets specialkunskaper om acceptabel kommunikation skulle kunna innebära ett lyft för hela samhället!

  Med hänsyn för personlig integritet och en delad kultur så får vi då äntligen ett anständigt liv!

  Rick Falkvinge: Är du redo att börja städa upp infrastrukturen?

 13. Birch

  “Nollfrågepartier” – lysande i all sin enkelhet. Det är något jag varit inne på i ett par decennium nu, men aldrig riktigt lyckats verbalisera. Tack för den. Och “vertikalitet”! 🙂

  Birchs senaste bloggpost: Perspektiv på TPB-domen

 14. Arthur

  Finns det inte en viss risk att det är medlemmarna som kommer att rösta på partiet och att det är rösterna ni får? Ni har ett imponerande antal medlemmar men man misstänka att många är för unga för att få rösta. Får alla rösta så behöver man om jag inte tar fel 150000 röster för ett svenskt mandat med 50% valdeltagande.

 15. Gregor

  Man anklagar oss piratpartister för att vi vill att allt på nätet skall vara gratis. Nåja, det kan diskuteras, men jag undrar vad det är för fel när man sopar framför egen dörr först och möjliggör gratis medlemskap i Piratpartiet.

 16. För integriteten, framtiden, och friheten. » Teflonminne

  […] I samband med den fullkomligen vansinnigt hårda domen i Stockholms Tingsrätt mot killarna som varit inblandade i torrent-trackern The Pirate Bay så föll slutligen den absolut sista långt väntade droppen som fick Svenskens bägare att rinna över, och den rann över med råge. Piratpartiets medlemsantal fullkomligen exploderade över en helg. 1000, 2000, 5000, 10000, 15000, snart 20000 nya kollegor! […]

 17. Hans J

  @Artur:

  Broder! Omsorgen om Piratpartiet är rörande. Man blir lätt tårögd när man ser ett sådant engagemang.

  Nu vet jag inte var du bor men hör av dig till ledningen för Piratpartiet där du bor så är jag säker på att du kommer att välkomnas med öppna armar vid nästa flygbladsutdelning.

  Varenda enstaka individ behövs för precis som du skriver så kommer det att hänga på en skör tråd om vi ska lyckas få in vår kandidat!

  Christian Engström heter vår kandidat!

 18. Anton

  Arthur: Du har helt rätt i det, men våra åsikter hörs mer idag än för ett år sedan. Det är tydligt att vi växer och media börjar att uppmärksamma oss. Vi kanske lyckas väcka debatten och det är en vinst väl värd att fira.

 19. Janne

  Vi är ett ungt parti och precis som när man kastar ner en sten i vattnet, så plumsar det mest där stenen träffar ytan, men sen sprids sakta ringarna längre och längre.

  Vår kraftiga medlemsökning är som plumset och nu sprids ringarna dagligen i gammelmedia och får allt fler att diskutera våra frågor.

  På mitt jobb, låg ett ex av Pirate Bay domen på fikabordet och för varje diskussion så närmar sig folk Piratpartiets åsikter. Blir förundrad över hur bra pålästa de flesta av oss är. Om våra riksdagsledamoter bara haft hälften av vår kunskap, så hade vi inte behövts… ;o)

  Jannes senaste bloggpost: Janne: Vigsel för homosexuella

 20. Jagh H

  Tävla om att göra Piratpartiets bästa valfilm!

  Läs mer i tävlingens facebookgrupp: “Tävling: Gör Piratpartiets valfilm!”

 21. Jagh H

  Kan nog vara lämpligt att posta länken till tävlingen också:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=63023792706

 22. Joshua_Tree

  Jag kan inte sluta fnissa åt “höjd moms på dill”. Jag ser framför mig en uppeldad partiledare som med driven stämma propagerar för MEDBORGARRÄTT och höjd moms på dill. Nu väntar jag bara på att någon ska ta saker ur sitt sammanhang (som vanligt) och börja sprida att Piratpartiet är ett dillfientligt parti. 😉

  Joshua_Trees senaste bloggpost: Att få lön för sitt arbete

 23. Rick

  Höjd moms på dill i all ära. Men vi måste sänka priset på svartpeppar oxå. Det börjar blir rörigt redan. 😉

 24. Calle Rehbinder

  Om man ska vara riktigt petig så hette enfrågepartiet i Åkersberga Planskilda Korsningspartiet, inte Planfria dito. Det fanns även ett parti i Botkyrka kommun som hette Aktionsgruppen mot flyg på F18.

  Båda dessa partier agerade främst lokalt, och satt i två mandatperioder. Aktionsgruppen mot flyg på F18 satt i Botkyrka kommunfullmäktige 1985-1991, och Planskilda Korsningspartiet satt i Vaxholms kommunfullmäktige 1976-1982.

  Jag kommer också att blogga om detta framöver. Detta med s.k. enfrågepartier, och varför PP inte kan betraktas som ett sådant.

 25. Melkor

  Enfrågeparti, fåfrågeparti eller allfrågeparti – än sen?
  Om frågan/frågorna engagerar människor så till den grad att tjugotusen går med i ett parti på mindre än en vecka så är det uppenbarligen viktiga frågor som inte kan viftas bort med obefintliga analyser som “det är ju gratis att bli medlem”.

 26. Mathias

  En idé bara som någon gärna får sno eller förbättra.

  Kommer ni ihåg när de brände BH:ar på 70-talet? Vore det inte en fin idé att mana till insamling av gamla cd/dvd/vinyl-skivor och sen samlas på lämplig plats för offentilig destruktion (för att naturligvis visa vårt missnöja med mediaindustrin som helhet) och sedan bära askan/mjölet till Warner och Sonys kontor och dumpa den på deras trappa.

  Det skulle vara rätt lätt att få ihop folk med lite varsel som skulle vilja komma och förstöra skivor tror jag, det är effektfullt plus att gammelmedia direkt kommer att se den historiska parallelen.

 27. teufel

  Mathias:
  Nej, det går inte. Ljud- och bildmedia bör betraktas som ej återvinningsbart material. Öppen förbränning på gatan utan rening bör inte ske, med hänsyn till miljön.

  Mitt förslag är att införskaffa en styck sopbil, måla den helt svart och sätta vit logga på, dit vare medborgare kan gå och slänga sina cd-skivor, vhs-band och dvd-skivor.
  Alltså nåt som liknar Farligt avfall-bilen i Göteborg:

  http://www.goteborg.se/wps/portal/!ut/p/c0/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gjU-9AJyMvYwMDSycXA6MQFxNDPwtTIwNfE_2CbEdFAA82xW0!/?WCM_PORTLET=PC_7_25KQB2J30020F02TTFSF4M3041_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/goteborg.se/goteborg_se/invanare/bygga_bo/avfall_och_atervinning/har_lamnar_du_avfall/lnkrubr_n560_byggabo_avfallatervinning_lamna_farligtavfall/art_n560_bb_avfall_lamna_farligtavfall_turlista

 28. Shaun

  Hur ställer ni er till andra pirater, såsom de utanför Somalia m fl kuster?
  Det framgår inte av er/din ställning utåt..

 29. Johan

  Shaun: Självklart försvarar Piratpartiet inte kapningar, kidnappningar, stöld, osv. Ordet “pirat” i Piratpartiet ska inte ses som “sjörövare”, utan snarare som “en som kämpar mot etablissemanget för att skydda mänskliga fri- och rättigheter”. Piratpartiet för denna kamp på ett lagligt och demokratiskt sätt, och någon likhet med piraterna utanför Somalias kust utöver namnet anser vi oss inte ha. Vi förespråkar visserligen sådant som är olagligt idag, men vi vill hellre förändra lagen än att en stor del av landets befolkning ska bryta mot den.

 30. Anna

  Att gå med i Piratpartiet är ju som att skriva på en namninsamling i protest mot en sakfråga. Det var så jag såg det när jag klickade i min auppgifter, inte för att arbeta med er valkampanj eller att rösta på er i EU-valet.

  Politik kräver en mycket bredare grund, en ideologisk grund. Feministiskt initiativ och Miljöpartiet arbetar ju tex med samma frågor. För min del blir nog rösten på Schyman i EU-valet. Hon känns trovärdig på många plan.

 31. Hans J

  Varje människa har sin uppfattning om varför man går med i ett politiskt parti.

  Går man med i moderaterna så gör man det för festerna och de snygga tjejerna hette det när jag bodde i Göteborg

  Många som är medlemmar i socialdemokraterna är det för “alla är ju med” och man vill ju inte stöta sig med all på arbetsplatsen

  Om det var “fri åsiktsbildning kan man fråga sig varför så mycket större andel av befolkningen är medlemmar i KD i Jönköping än i övriga landet.

  Jag är med i Piratpartiet därför att jag vill kämpa för:
  – delad kultur
  – fri kunskap
  och
  – ett skyddat privatliv

  Inget annat parti i Sverige tar så tydligt ställning i dessa så LIVSVIKTIGA frågor!

  Då är det också naturligt att arbeta för och rösta på Piratpartiet!

 32. Melkor

  Anna: Jag tycker att det är trågikgt att du går med i piratpartiet med utgångspunkten att du inte ska rösta på PP, men det är positivt att du tar ställning i frågan om fritt informationsflöde. Håll dig uppdaterad i debatten så kanske du ändrar uppfattning om vilka du ska rösta på när valet kommer.

 33. L

  Enfrågesparti, flerfråge, etc..

  Borde man inte tala om Viktigfråge-parti istället? Känns som att man kan hitta bra många frågor som ingen någonsin kommer bry sig om (några som raskt faller en i minne är ju jordgubbs-, sylt-/marmelad-, gurk-bestämmelserna från EU-medlemsskapet).

  Synd att vi har ett politiskt system där det i princip finns en röst som styr (statsministern) mha sju underlangare (våra “kära” riksdagspartier). Det skulle vara kul att se hur vissa omröstningar skulle ske om det var helt anonyma omröstningar och det var lättare att personrösta. Det finns nog rätt gott om pirater utan träben i riksdagen som inte vågar visa sina färger öppet.

 34. RedLib

  Grattis och lycka till.

  Men räkna att få slita hårt för rösterna. Jag hoppas men är inte alls säker på att det går vägen. Normalt har uppstickarpartier en boost i missnöjesröser som bara dom räcker till ca 3%.

  Men nu finns fi, junilistan och inte minst sd.

  Ni får nog räkna med att ni måste slita ihop ‘riktiga’ röster. Tungt, när man för en gång skull skulle gilla den boost-effekten :-/

 35. Tor

  Det kanske bör klargöras att Politikerbloggens testregistrering, som återges i Metro, av en påhittad person vid namn Kalle Kula avslöjades och raderades innan de ens hann publicera sitt inlägg (det är bara att läsa kommentarerna).

  Så kontrollen verkar fungerar bra och medlemsstatistiken är nog förhållandevis tillförlitlig. Vidare är det olagligt att göra som politikerbloggen gjorde när de angav falska uppgifter.

 36. Rick Falkvinge

  @Calle: Planskilda korsningspartiet hette de, ja, naturligtvis.

 37. Viktor

  Nja, jag skulle nog vilja säga att piratpartiet verkligen är ett enfrågeparti. Likt miljöpartiet, som fortfarande är ett enfrågeparti men där den parlamentariska situationen har tvingat dem ta ställning i ett antal andra frågor där man i slutändan framstår som ideologiskt förvirrade och yra. Det finns ingen anledning för piratpartiet att presentera sig som något annat än ett enfrågeparti då det antagligen skulle desarmera dem.

  Viktors senaste bloggpost: Tvättstugevandaler

 38. Ignyte

  @Viktor Fast enfrågeparti är ett för snävt begrepp fortfarande. Borde det inte begreppsmässigt vara lämpligare att kalla det för sakfråga-parti, eller huvudfråge-parti. Det är begrepp som skulle visa mer på att man är politiskt medvetna om annat än huvudfrågan, men att det fortfarande existerar i en bredare kontext.

 39. Ignyte

  “men att det” efter sista kommat ska vara ett “och att den”

 40. Viktor

  @ Ignyte

  Visst, men vad skulle PP göra om man måste ta ställning till EMU, Irakkriget, homoäktenskap, jobbskatteavdrag, socialföräkringssystem, miljörestriktioner, EU-prioriteringar, vägtullar alternativ trafiksaktt, försäkringsregleringar, lagboksformuleringar, licensavgifter osv osv osv.

  Alla partier har inte åsiker om precis allt då det helt enkelt inte är praktiskt genomförbart. Vad jag vet att PP vill göra i en parlamentarisk situation är att man vill stödja regeringsbildningen som bäst tillmötesgår PPs krav, och det är fullt rimligt. Resten av tiden skulle PPs ledamöter kunna göra i prakitken ingenting. Samma sak vill man göra i parlamentet, skuffa över de frågorna på andra. Det är dessutom en sanning med modifikation att de etablerade partierna inte gör något, alla vet att V och MP är avigt inställda och att ledamöter från höger och vänster protesterat och tagit strid i parlamentet redan mot märkliga formuleringar i telekompaktetet. Regeringen gör inget, helt enkelt på grund av att man hycklar om sin eu-politik men det är en annan situation egentligen.

 41. Björn

  Tack för länk, kul att du gillade!

  Björns senaste bloggpost: Bångstyriga medborgare

 42. Det är svårt att var konsekvent

  […] även om det är lättare med att hantera bara en fråga. Det senare håller dock inte partiledaren Rick Falkvinge med […]

 43. Ignyte

  @ Viktor

  Visst är det så. Jag anser dock fortfarande att PP har rätt i att det samtidigt inte är rätt att kalla de just “enfråge”-parti… Vi kanske kan kompromissa om ett “få-fråge”-parti 😉

 44. Piratpartiet är som en Facebook-grupp | Tomas Melin

  […] de in 20 000 nya medlemmar, vilket är ett fantastiskt resultat. Slås självklart upp stort på Rick Falkvinges blogg och på partiets […]

 45. Viktor

  @ Ignyte

  Ok, det kan vi komma överens om.

  Viktors senaste bloggpost: Tvättstugevandaler

 46. Dynamic Man » Internet går inte säkert än

  […] Välkommen till revolutionen. Tags: fildelning, informationssamhället, integritet, internet, rättssäkerhet, revolution, telekompaketet […]

 47. Hans J

  Sveriges Television ber om din hjälp med att utforma informationen inför EU-valet!

  För att de frågor som är angelägna för oss överhuvudtaget ska diskuteras är det viktigt att du framför detta till SVT:

  http://svt.se/2.91992/1.1177082/vad_undrar_du?lid=puff_1522098&lpos=extra_0

  Länk till Sveriges Televisions “Aktuellt”-redaktion

  Låt SVT veta vad vi tycker är viktigt!

 48. HR

  Se till att ge aktivisterna uppdrag t.ex att distribuera valsedlar när det blir aktuellt.

  Det vill säga maila aktivisterna om det när vallokalsystemet är på plats.

 49. Piratpartiet är inte alls onödigt - En krokofils vardag

  […] som ett av förslagen till motargument är att de inte bara driver en fråga, utan flera stycken. Här heter det till exempel att:“Vi är inte ett enfrågeparti. Då kan du lika gärna kalla […]

 50. Valdagen « Blog Archives « Erika Nilsson's Thoughtbook

  […] och citerade även en kommentar på Politikerbloggen, som sammanfattat det hela väldigt snyggt. Rick Falkvinge har förstås haft en del att säga om saken också. Om man verkligen vill ha kött på benen när man snackar om PP som ett […]

Comments are closed.

arrow