19636

Klockan elva nyss har det gått fyra dygn sedan justitiemordet mot operatörna av The Pirate Bay offentliggjordes. 30 miljoner i skadestånd, att jämföra med ett våldtäktsoffer som får 75000.

Etablissemanget ska bestämma vilka som är onda och goda, och inga är så onda som de som utmanar samma etablissemangs kontroll över vilka som är onda och goda.

Resultatet är att medborgare har tagit upp knytnäven ur fickan i tiotusental. På exakt fyra dygn fick Piratpartiet 19636 nya medlemmar. Det är ungefär lika många som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans (19810). Det är i runda tal tjugo tusen nya kollegor på fyra dygn. Och tillströmningen fortsätter.

Men det finns en siffra som är ännu mer talande. Vi håller koll på vilka som är aktiva medlemmar — s.k. aktivister — och inte. (Ok, det går alldeles utmärkt att vara aktivist utan att vara medlem, men bara för att göra en illustration så leker vi här att aktivister är aktiva medlemmar.) När domen föll, så hade vi ungefär 2500. Nu har vi 10266.

Annorlunda uttryckt har vi fler aktiva medlemmar än Miljöpartiet har medlemmar. Annorlunda uttryckt, så har vi fyrdubblat vår aktivistkår inför valrörelsen. (Vid riksdagsvalet 2006 hade vi 1600 aktivister och 400 funktionärer.)

Just nu skrivs det överallt om Piratpartiet, och jag är på väg till Växjö på min turné efter att ha spenderat gårdagen i Jönköping.

Nu tar vi hem det här. Nu är inte vår utmaning att vinna opinion. Nu är vår utmaning att få folk att gå och rösta. Det, och att distribuera de förbaskade valsedlarna. Men det är en logistisk utmaning.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Neobob

  Tja rick härligt o höra att du e ute o turnerar, och välkommna till alla nya pirater 😀 Nu kör vi hårt o visar dom gammla politikerna hur folket vill ha det!

  o föresten rick så undrar jag tar du din turne till örebro?

 2. Neobob

  kanske rättare sagt ska editera de där såg nu att du kommer till örebro den 24e.. tyvär e jag bortrest då 🙁 så då blir min fråga kommer du till örebro nå fler gånger o talar :D?

 3. Panterdjuret

  Det gör mig hemskt glad att få veta att det går så mycket framåt. Hoppas att det ska gå lika mycket framåt även i framtiden, även om medlemstillströmningen kanske stillar sig en aning.

  Ska bli intressant att se hur det går i valen!

  /Pao

  Panterdjurets senaste bloggpost: Mail to Catherine Trautmann

 4. Mattias

  idag röstas 138an i telecompaketet igenom också.

  Gör det inte det så är vi körda 🙁 Då kan vi säga adjö till det internet vi har lärt känna sedan 1994.

 5. Shaun

  Är väl inte aktiv medlem, men känner mig tvungen att prata med många om denna sjuka demokrati. En demokrati som inte bara lyssnar på, utan rättar sig efter företag i en större nation.
  Vad kommer inte hända om Kina blir kulturspridarna?? Läskigt ju!

 6. Yamiko

  Skitbra! Jag är väldigt optimistisk inför EU-valet. ^_^

  Yamikos senaste bloggpost: Bryssel som mål (med flaggan i topp)

 7. Bengt Svensson

  Från Smålandspostens ledarsida 2009-04-21, pappersversionen.

  Piratpartiet avslöjat
  Finns Piratpartiets medlemmar på riktigt? När Politikerbloggen registrerade den påhittade personen “Kalle Kula” välkomnades han som medlem. Kontrollen framstår i det närmaste som obefintlig. Det är något som borde bekymra Ungdomsstyrelsen, som gett den närstående organisationen Ung Pirat ett bidrag om 1,3 miljoner kronor för i år.

  Förhoppningsvis har SMP:s öppna ställningstagande för övervakningslagar och polisstat satt sina spår i upplagesiffrorna, så nu försöker man smyga in små sabotage i stället. Jodå SMP, vi vet var ni står för!

 8. Anders Troberg

  75 000 låter okarakteristiskt mycket för ett våldtäktsskadestånd. Jag tror de brukar ligga på typ hälften av det, och det är om det är speciellt brutala omständigheter.

 9. Meldanya

  […] så skriver Rick Falkvinge om piratpartiets medlemssiffror. Lite rolig […]

 10. Enligt Min Humla » Rick Hingstbånge

  […] så fantastisk i halmen som Veronika Svärd tycks tro. Det förklarar ju ett och annat. Nästan 20 000 nya medlemmar på fyra dygn. Inte undra på att Rick såg sliten ut sist jag såg honom i […]

 11. Göran

  Vad är definitionen av aktivmedlem?

  Jag är medlem och donerar pengar varje månad men har inte haft möjlighet att hjälpa till lokalt med att t.ex dela ut flygblad etc.

  Vad är man då?

 12. Jonas

  Suck klaga på att (pp) inte har kontroll på medlemmarna.

  SSU hade ju tiotusentals påhittade medlemmar. De siffrorna låg dessutom till grund för stora bidrag.
  Det var ju rent bedrägeri.

  Varför skriver inte SMP istället om hur svårt det är att gå ur politiska organisationer?

 13. Kreatörsrevolution efterlyses at andra sidan

  […] blir mer och mer tydligt var konsumenterna står i fildelningsfrågan. Kanske det är dags för en liknande revolution i kreatörernas […]

 14. Ola

  Ang. SMP:

  Brottsbalken 14 kap. 1 §: Den som, genom att skriva annan, verklig eller diktad, persons namn eller genom att falskeligen förskaffa sig annans underskrift eller annorledes, framställer falsk urkund eller ock falskeligen ändrar eller utfyller äkta urkund, dömes, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för urkundsförfalskning till fängelse i högst två år.

  Kalle Kula är inte längre medlem i piratpartiet för övrigt.

 15. Tor

  Jan Rosén kallar piratpartiet för “dimproduktionernas mästare” vid Seminariet om TPB-domen. Unga människor kallar han för “största gratisätargruppen”.

 16. Hans J

  Olika partier har offentliggjort att de kommer att KÖPA reklamplats inför EU-valet i TV4.

  Detta betalar de med SKATTEPENGAR som dessa partier beviljat sig själva!

  Piratpartiet får inga sådana pengar! Massmedierna vägrar till och med Piratpartiet att få delta i debatter!

  Det är alltså direkt ODEMOKRATISKT!

  Varför inte döpa om “partistödet” till PROPAGANDASKATT!

 17. Hans J

  Och dessa partier kallar “fildelare” för tjuvar?

  Politikerna i EU ersätter sig själva rent enormt!
  Sedan ska skattebetalarna betala deras EU-kampanjer!

  FY FAN!

 18. Leo

  På tal om valsedelslogistik, hur går det med volontärsystemet?

  Leos senaste bloggpost: Piratpartiet fördubblat på två dagar

 19. Blysprutan

  75000 per våldtäktsfall låter mycket, men om vi leker med tanken så skulle dessa 30 mille betala ungefär 400 väldtäktsoffer.

 20. KKTHNXBYE

  KEEP THE FIRE BURNING! ITS TIME TO TAKE BACK OUR RIGHTS! AND FIGHT FOR INTEGRITY!

 21. Magnus

  Göran: Defintionen på aktiv medlem är
  att man registrerat sig som aktivist.
  Man klickar på Bli aktivist! på partiets
  hemsida. Man får mejl som skickas till
  aktivister när aktiviteter är på gång.

 22. Thimpu

  Du kan inte jämföra EN våldtäkt med TIOTUSENTALS medhjälp till upphovsrättsbrott. Om du absolut skall dra till med denna uttjatade och populistiska jämförelse så får du titta på vilket straff man för om man utför tiotusen våldtäkter.

 23. Jens Rydholm

  Göran : Om man donerar pengar månadsvis är man guldpirat !

 24. Jonas

  @Thimpu:
  33 fall av upphovsrättsintrång, inte tiotusentals!

 25. Kattsand

  Går det inte att förutom valsedlarna i vallokalerna också lägga upp valsedeln väl synlig och färdig för att skrivas ut klippas till som pdf på hemsidan? Om dessutom alla bloggare och andra lägger ut den på sin sida borde man kunna få bra spridning på valsedlarna? Det är förhållandevis lite extrajobb för att vara mer säker på att alla får valsedlar.

 26. Lennart Lindsjö

  Jmfr våldtäckt blir kanske fel .. rån är bättre. Det är kriminellt att tex i samband med rån åsamka medmänniskor chock, rädsla och psykisk skada. Rånarna blir skadeståndsskyldiga till sina offer. Den förfärliga Ipred-lagen och jakten på fildelare kan med viss matematik jämföras med bankrån. Om 10 personer blir drabbade av bankrån med max terrorvärde 10 poäng ger detta ett värde på 100 poäng. Om två miljoner människor blir drabbade av intigritetskränkande och utpressningshot med terrorvärde 1 (lågt räknat) ger detta ett terrorvärde på 1000000 motsvarande 10000 bankrån. De tio personerna på banken är offer. Det är alla som använder internet också eftersom filmer och musik urskiljningslöst kommer rätt in i våra vardagsrum.Våra politiker har tillåtit terror mot sin egen befolkning dom är satta för att skydda! Överdrivet? Inte alls. Nervositeten är här redan. Vi gluttar ut mellan våra gardiner redan.

 27. Anders Andersson

  Kattsand, det är inte tillåtet att använda egenhändigt tillverkade valsedlar i allmänna val i Sverige. Skälet är att det inte skall märkas på färg eller papperskvalitet vilken valsedel som syns genom hålen i ett förslutet valkuvert.

  För övrigt blir det totalt sett billigare att låta Valmyndigheten trycka upp valsedlarna för 3,5 öre styck och skicka ut dem till partiets distributörer än att själv åstadkomma något liknande på skrivaren hemmavid. Enbart pappersarket med fyra hemgjorda “valsedlar” kostar nog mer än 14 öre (tänk toner/färg till skrivaren med mera), och vi skall bara inte tala om den arbetstid du får lägga ned på utskrifterna.

  I vallokalen kommer valförrättarna att lägga ut “blanka” valsedlar som det står “Val till Europaparlamentet” och några siffror på, men ingen partibeteckning. Om man saknar färdig valsedel för det parti man vill rösta på, då tar man en sådan blank valsedel, skriver partiets namn på den för hand (penna skall finnas i varje valbås) och lägger den i valkuvertet. Man kan inte personkryssa någon kandidat med en sådan valsedel, men det spelar inte så stor roll eftersom Piratpartiets kandidater redan är anmälda och rösten tillgodoräknas partiet.

  Det går förmodligen fortare att skriva “Piratpartiet” för hand än att leta reda på en PDF att skicka till skrivaren där hemma.

 28. Mattias

  Kattsand, Det är nog ingen bra idé. Valmyndigheten har säkert speciella regler för hur en valsedel får se ut och råkar du beskära den lite fel finns nog risk för att sedeln blir ogiltig. Det enda säkra sättet är att beställa valsedlar från valmyndigheten.

  Jag har jobbat på ett företag som bland annat sysslar med automatisk inläsning av olika papper, och vissa grejer är MYCKET känsliga. Råkar man ha ett kryss någon millimeter för långt till höger längst upp på pappret gick det inte att läsa in osv.

 29. Rick

  Om det nu tjänar till något så har vi försökt med att analysera ‘logiken’ i TPB-domen. Fast på engelska så flera fattar vad som försiggår.

  http://rixstep.com/1/20090421,00.shtml

  Gratulera till PP som vi anser vara det enda partiet i Sverige.

 30. Johan

  Vänta lite. De fyra dömda i TPB rättegången har alltså gjort ett brott likvärdigt 100 våldtäckter var.

 31. Jens Rydholm

  Johan : Ja, något ditåt. Och här har du bilder på några av offren (och förövarna/sjörövarna):
  http://blog.brokep.com/2009/04/20/people-in-pictures/

 32. Tom

  » 33 fall av upphovsrättsintrång, inte tiotusentals!
  Filerna laddades ner betydligt fler gånger än 33. Dessutom spelar det inte någon roll om det är 33 eller 33333. Jämförelsen är totalt ointressant.

 33. Susanne

  » Och här har du bilder på några av offren (och förövarna/sjörövarna):

  Undra varför man inte tog med en bild på Carl Lundström? Han kanske inte är cool nog att tilltala kidsen…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Carl_lundstrom.jpg

 34. Jens Rydholm

  Susanne: Carl Lundström är inte med eftersom han helt enkelt inte ingår i den gemenskap som driver TPB.

 35. Ryktet om min död | Dexion

  […] 30 miljoner i skadestånd, att jämföra med ett våldtäktsoffer som får 75000.” (Rickfalkvinge.se 19636 – 2009 04 […]

Comments are closed.

arrow