Korruption och förbannad rättsröta

En vecka efter den hårda domen har fallit i The-Pirate-Bay-målet, så visar det sig (nyhet från Ekot) att domaren är medlem i Föreningen För Upphovsrätt, och umgås privat med upphovsrättslobbyns advokater som var part i målet.

Det här är fanimej så genomgripande korruption och rättsröta att det är helt oacceptabelt och oförlåtligt. Domaren “har själv bedömt att han inte har varit jävig”. Det här är en skamfläck för hela rättssystemet, och rättegången måste göras om från början.

Detta kommer efter nyheten i samma mål att den utredande polisen fick ett toppjobb på ett av de målsägande företagen, Warner Brothers, innan utredningen ens var helt färdig. Sådant kallas mutor och korruption och den mutade polisen heter Jim Keyzer. Ja, hans namn förtjänar att nämnas igen och igen.

De amerikanska lobbyföretagen har verkligen lyckats med att ta korruptionen till Sverige. Jag hoppas politikerna är nöjda med att ge dem speciallagar som ger dem mer befogenheter än polisen.

För det är inte jag, och det är dags att byta ut politikerna.

Piratpartiet är nästa generations medborgarrätt och ställer upp i EU-valet. Det går att rösta mellan den 20 maj och 7 juni.

UPPDATERAT: Nu även i ett pressmeddelande.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jens Rydholm

  Läste nyheten nyss, efter att ha sett den i Twitter-feeden. Det här är verkligen något av det allra sjukaste jag hört i det här målet, vilket säger en hel del.

 2. Erik

  Jag är inte direkt förvånad, men visst är det förjävligt.

  Men du, det går väl att rösta fram till den 7 juni, inte “från”.

 3. Petter Ericson

  Det går väl att rösta från den 20:e maj, /fram till/ den 7:e juni?

 4. Martin

  Det är ganska klart att det är toppen av isberget vi ser. Korruptionen går garanterat ända upp till politikerna, annars kan en sån här industri inte få egna speciallagar så enkelt. Det är inte bara i Sverige upphovsrättsindustrin jobbar med att pervertera politiken och rättssystemet, de är redan i full gång i övriga europa, man kan fråga sig vilka de har i sin ficka i Frankrike till exempel.

 5. Mikael Hedberg

  Alltså… det som stör mig mest är nog egentligen hur fruktansvärt klumpiga dom är. Tror dom inte att sånt här kommer upptäckas, eller?

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost: How It All Went Wrong

 6. Niklas

  FYFAN!!!

  Borde inte Reinfeldt snart se till o stämma röven av hela mediaindustrin för att de förstör ett demokratiskt land.

  Snart står vi på listan tillsammans med halva sydamerika, som land som förstördes av USA:s vansinne…

  Det är nästan så att den gamla punkaren i mig vaknar och tar över och åker till tokhult och delar ut ett gäng välbehövliga pungsparkar.

  Niklass senaste bloggpost: Tingsfel

 7. Andreas B

  Går vi om (C) nu, tro?

 8. Arhac

  Av nån anledning så är jag inte alls förvånad över den här nyheten.

  Vad är chansen att rättegången tas om? Jag lägger mina pengar på att det blir nåt slingrande icke-svar och sedan lämnas det som det är.

 9. Anaïs

  Men!! TBPs advokater måste ju kasta sig över det här – omedelbart!! Det här är en skandal av enorm dignitet. Verkligen ett tack till Ekot. Det här måste bli internationellt känt…

  Anaïss senaste bloggpost: Gisslansituation

 10. Linus

  Nu även som förstanyhet på SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2783119.svd

 11. Daniel Nyström (PP STHLM)

  På Engelska här http://www.icmpecho.com/2009/04/23/qp-judge-in-tpb-trial-has-conflicting-interests/ om någon vill sprida.

  Tiny-länk finns i min twitterfeed (dnystrom).

  Daniel Nyström (PP STHLM)s senaste bloggpost: Q.P. – Judge in TPB-trial has conflicting interests

 12. projO’s blog » Blog Archive » Domaren i TPB-målet jävig!

  […] Andra om detta: Rick Falkvinge – Korruption och förbannad rättsröta […]

 13. Linus
 14. Sippan

  Arhac: Det funkar ibland, men i det här fallet tror jag inte att det här är nåt som folk kommer att glömma bara för att någon försöker tiga ihjäl det.

  Sippans senaste bloggpost: An old Steve Reeves movie

 15. Glenn
 16. Arhac

  Sippan: Jag hoppas verkligen att det blir tillräckligt med liv för att något görs åt saken.

  Då är ju nästa fråga vem som gör beslutet om en ny rättegång. Är det justitieminister Beatrica Ask? Då vet man ju redan nu vad resultatet blir…

 17. TPB domaren jävig! « Soundness in a soundless world

  […] (Fildelning, Piratpartiet, Politik, spectrial, upphovsrätt) Trodde de verkligen inte att detta skulle komma fram? Det har visat sig att domaren i målet mot personerna bakom The Pirate Bay var jävig. […]

 18. […] att domaren självmant borde avsagt sig målet, som nu kanske behöver göras om. Uppdatering: Rick Falkvinge kallar det “korruption och förbannad rättsröta”. Svenskan, Aftonbladet och […]

 19. Erik S

  Jag är rätt övertygad om att den där domaren har tillgång till ett diskret nummerkonto i ett europeiskt alpland. Ett nummerkonto som lika diskret fylldes på med en icke oanselig summa då domslutet föll 17:e april.

  Betänk att Kennedy (skivindustrin) själv under rättegången vittnade om att de spenderade 1 miljard USD per år för lobbying och andra aktiviteter. Att belöna en domare eller polismannen Kim Keyzer är från deras sida en god investering samt dessutom småpotatis avseende beloppen.

 20. Simone

  Det har ju länge varit prat om vad Moderaterna fick sina 30 miljoner ifrån till rigsdagsvalet. Låt mig bara säga, att jag har en del misstankar.

 21. GroundX

  Okej, varför är jag INTE förvånad över detta? Tur/bra att det tas upp i alla fall.

 22. NG

  Det värsta av allt är att förmodligen ingenting kommer att hända. Man upphör fan aldrig att förvånas.

  NGs senaste bloggpost: Sanslöst

 23. Tamm

  Man kanske inte ska bli förvånad men det hindrar mig inte från att bli väldigt ledsen när jag får höra om sådant här. Piratpartiet har min röst, och alla röster jag kan samla ihop! Vi bara MÅSTE komma in i riksdagen nästa höst!

  Tamms senaste bloggpost: Svensk rättssäkerhet, ett minne blott?

 24. janne

  Tänk om det värsta skulle inträffa, att den inte görs om. vad i hela fridens namn skulle hända då?

  Hela Sverige vallfärdar till riksdagshuset och skriker?
  Man blir faktiskt mörkrädd av denna rättsröta som smugit sig in. usch.

 25. Tette

  – Jag kommer kräva att hovrätten undanröjer tingsrättens dom, säger Peter Althin, som företräder TPB:s Peter Sunde.

 26. Tette
 27. Mathias

  Tänkte först att vi skulle skicka blommor till P3-redaktionen, men sen slog det mig att det kanske är bättre att betala radio&tv-licensen! .-)

 28. Lars

  Det är inte alls säkert att detta bedöms som delikatessjäv. På SFU:s hemsida kan man läsa:

  Föreningen tar inte själv ställning i rättspoltiska frågor och svara[r] därför inte heller på remisser. Bland medlemmarna finns företrädare för olika rättighetshavargrupper, personer verksamma inom medie- och teknikbolag, akademiskt verksamma personer, advokater, företrädare för utbildnings- och bibliotekssektorn samt andra personer som rent allmänt är intresserade av upphovsrätt.

 29. Jonas

  Gjorde inte PB och dess advokater lite bakgrundskollar innan rättegången? Borde de inte sett att domaren Tomas Norström namn förekom bland de “andra” om de gjort det.

  Bra att det kommer fram men lite bakgrundsfakta som de gör i USA skulle inte skada.

 30. Lars

  Tonläget i PP:s pressmeddelanden är ofta alltför högt uppskruvat. Budskapet riskerar att försvinna. Dagens meddelande är ett tydligt exempel. Ibland är det nog bra att låta texten mogna en stund.

 31. Jäv domare i rättegången mot The Pirate Bay? | Framtidsvisioner

  […] Jan Lindgren, Opassande, Rick Falkvinge Etiketter: Fildelning, Rättssäkerhet, The Pirate Bay, Upphovsrätt […]

 32. Teufel

  JO-anmälan någon?

 33. MrArboc

  Det här blir ett stort “Skämmes tamigfan!” till försvarsadvokaterna, Piratbyrån och övriga lobbyister för TPB – ja, jag tittar på er, kära Piratpartister.

  Det här borde ha kollats upp och lyfts fram i ljuset av Er, och det skulle ha gjorts före rättegången.

  MrArbocs senaste bloggpost: En liten knubbig en!

 34. Allvarligt talat « Harald Åberg

  […] är jag inte ensam om att tycka till om det här: Rick Falkvinge är förbannad. Opassande tycker det ser bra märkligt ut. Svenskan, Aftonbladet och Sydsvenskan […]

 35. Jakob

  Det som förvånar mig är att detta kan komma ut så långt efter rättegången. Jag trodde i min enfald att man kollade om domaren var jävig innan man började med målet. Och med all bevakning, hur kan detta ha sluppit igenom?
  Mycket märkligt. Inte omöjligt som Peter Sunde insinuerade att Wadsted och c&o var med och skrev domen, eller iaf hade väldigt direkt påverkan och tillgång till den innan.

  Blombomba Roger Wallis istället ;D
  Fan vad den mannen verkar vis.

 36. Fredrik

  Som Peter Althin sa på följande fråga i SVD:s artikel:

  Hur kan det komma sig att ni inte visste?

  – Jag utgår ifrån lagstiftningen, där det tillkommer domaren att själv pröva det här. Jag har ingen möjlighet att kontrollera alla hans komplicerade inblandningar, säger Peter Althin.

  Det är alltså domarens jobb att pröva detta inför rättegången, det vill säga utreda eventuellt jäv. Totalt omdömeslöst av honom att inte avsäga sig målet och man börjar ju direkt undra ifall han snarare har valt att ta målet just på grund av hans egna särintressen.

  Detta måste undersökas djupare, framkommer det mer skandalösa detaljer så är det läge att utreda lobbyns verksamhet som helhet, inte bara i Sverige utan i Europa.

  Förövrigt borde Thomas tilldelas alla rättegångskostnader personligen ifall målet ska prövas om på tingsnivå, det ska fan inte vi skattebetalare göra.

 37. Fredrik

  Förövrigt, blir det en liknande medlemsbom för piratpartiet efter denna skandal så är vi snabbt förbi moderaterna. Något säger mig att gemene svensk blir mer upprörd av att höra att deras rättsväsende är korrumperat än av att ett par enligt lagen “kriminella” får för höga straff på fel grunder.

 38. Rättssäkerhet? | Dalkvist.se

  […] kommer att explodera, jag har läst om det här: rick, emma, piratpartiet, jan, svd, aftonbladet, […]

 39. Thomas

  Det var bland det jävligaste jag hört! Fyfan alltså, vilket svineri. Den där dommaren borde absolut INTE få behålla sitt jobb!

  Räkna med min röst i alla val framöver PP! Jag ska också se till att värva alla jag kan! Det ska bli ändring!

 40. Matti

  Razzian mot Bahnhof – rättskandal eller inte? : http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article34986.ece

  Innan ni läser artikeln – försök att gissa namnet på domaren som beslutade om tillståndet för husrannsakan.

 41. Richard

  SFU har knappt 400 medlemmar och tar enligt egen utsago inte aktivt ställning till upphovsrätt utan vill diskutera den. Vore det inte ytterst lämpligt om ett tusental pirater gick med där för att bidra med lite “kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”?

 42. Rikard

  Ångrar ju knappast att man blev medlem nu i PP. Tänkte efteråt att kanske man blev lite för ivrig och skulle ångra sig men idag blir man med råge övertygad om att ens val att bli medlem var rätt.
  Kanske ett en-fråge-parti men när våra andra partier fullkomligt säljer ut våra rättigheter så är just den här frågan så viktig. Och den frågan blir ju så många fler ju längre vi ser att våra traditionella politiker är beredda att göra för att sko sig själva.
  Dags att vi höjer rösten ännu mer så folket blir upplysta om den korruption som genomsyrar vårt samhälle och som vi blundat för så länge.

 43. Susanne

  På vilket sätt hjälper en röst på PP i EU-valet i just den här frågan? PP försöker ju göra stor profit på denna “skandal” men det framgår inte vad man vill göra åt saken om man når framgångar i EU-valet.

 44. Fogge

  Jag har tyvärr inte 250:- per år att lägga på att förstöra en förening, men annars är det en intressant idé – demokrati på sitt finaste sätt, majoritetsdiktatur… 🙂

 45. Corrupted judge in The Pirate Bay case | loxley.se

  […] agree with Rick Falkvinge (PP) when he says (in swedish) “Det här är fanimej så genomgripande korruption och […]

 46. AndersH

  Ett medlemsskap i Svenska föreningen för upphovsrätt är inte självklart jäv, det kan mycket väl handla om att han enbart är intresserad av ämnet “kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.

  Att han har nämnduppdrag ihop med Monique Wadsted för Stiftelsen .SE är också svårt att värdera, de behöver ju inte vara polare för det. Sverige är ett litet land, och det finns inte så många jurister på den nivån. Det blir självklart att alla känner alla och träffas i olika sammanhang.

  Då känns väl styrelseposten i Svenska föreningen för industriellt rättsskydd mer tveksam.

  AndersHs senaste bloggpost: 2009-04-15: Stora killen har största spaden.

 47. Jens Rydholm

  Susanne,

 48. Jens Rydholm

  (Fel knapp, försöker igen)

  Susanne, det Piratpartiet vill göra är att verka mot övervakningslagar och privatpolis. Detta framgår mycket tydligt i partiets politiska program och annan information. Du verkar läsa det som skrivs på våra politiska bloggar ganska mycket på sista tiden, så det vet du säkert egentligen.

  Denna skandal ändrar inte vad Piratpartiet vill göra. Däremot gör det garanterat ännu fler väljare arga på den väg samhället tar, vilket ytterligare ökar det stöd vi har.

 49. Meldanya

  […] Rick Falkvinge skriver mer. Nu måste jag till mattelektionen. Mer kommer senare. Share: […]

 50. Christian

  Inte helt oväntat, eller?
  Visst är detta en skandal men problemet återfinns inte endast inom “kriget om” copyrighten.
  Det är ett ettablerat fenom: Lobbydemokratin.
  Kapital, intresseorgan, stater, finansinstitut, banker (IMF), globala företag, tankesmedjor; alla som har makt eller inflytande påverkar idag politiken.
  USA är ett lysande exempel på detta med avfällingen Monsanto™ *
  Fildelningen är egentligen en oviktig men samtidigt så fundamental rättighet som måste värnas till varje pris.
  Här finns det inte utrymme för komprimisser.
  För i slutändan handlar inte detta “krig” om fildelning utan om varumärkets makt över individen.

  Jag kommer rösta på PP i både EU valet(juni!) och i riksdagsvalet, enbart baserat på integritetsfrågorna. Problemet är att enbart en fråga då kommer behandlas, när det finns en sådan uppsjö av problematik som korrumperar “vårat” föråldrade demokratiska system.
  Släng gärna ett öga på http://www.ekonomiskreform.se för att se en annan grupp människor som börjat engagera sig i en kanske viktigare fråga än fildelning.
  Piratpartiet skulle behöva breddning.
  Det finns ju redan gott om partier i vår riksdag som idkar kohandel.
  Man ska aldrig “rösta bort” sunt förnuft och integritet.

  * ett jordbruksföretag som livnär sig genom att använda lobby och så vis få in representanter inom FDA och högsta domstolen för att kunna ta patent på allt som handlar om föda och livet. Kolla på http://www.youtube.com/watch?v=c_OJcPKEYDE

 51. Tor
 52. Stefan Pettersson

  Det här visar ju att underhållningsbranschen bara kan existera i en miljö av korruption.

  Planterade pirater, köpta snutar, korrupta domare – hela grejen luktar träsk.

 53. Tor

  “Sedan Ekot avslöjat att domaren i The-Pirate-Bay-målet umgås privat med upphovsrättslobbyns advokater” skriver ni i pressmeddelandet. Är det inte att gå till överdrift? Det låter som om de träffas och umgås på fritiden, men det finns det väl knappast belägg för.

 54. Anders

  Istället för att ta om alltihop så är det väl inte mer än rätt att det nu blir försvarssidan tur att ta en av sina polare, som dessutom är medlem i Piratpartiet, och sätta denna person som domare i Hovrätten. Den dealen kan jag gå med på och jag kan inte se hur åklagarsidan kan ha något att invända mot det.

 55. Ignyte

  Wadstedt är ju pinsam, och en katastrof för sig själv. Grodorna verkligen dräller ur hennes mun.

  1. Hon påstår att hon inte känner Tomas Norström. Ändå har hon jobbat med honom och är med i samma föreningar precis lika aktivt. Märkligt.

  2. Samtidigt så påstår hon att denna person som hon verkligen inte känner väl uppenbarligen, inte har något intresse i upphovsrättsfrågor. Han är bara emd i deras diskussionsklubb. Hur tusan kan man vilja vara med i en diskussionsklubb om upphovsrättsfrågor om man inte har intressen i frågan? Det är ju paradoxalt.

  3. Desto märkligare är det dessutom att Wadstedt hävdat just efter TPB-domen att Norströms dom skulle hålla ända upp i HD. Det på grunderna att Norström enligt henne är en av de främsta experterna på upphovsrätt i Sverige. Hur kan hon veta det så bestämt om hon inte känner honom så väl?

  4. Kan det vara så att hon anser att Norström är ett sådant proffs för att hans åsikter om upphovsrätt sammanfaller med hennes? Och isåfall, om det antagandet stämmer, var har hon då fått reda på detta om inte i deras diskussioner i sina “klubbar”?

 56. Jonas

  Det hade kanske inte varit en så stor nyhet, om det inte varit för att samma domare bett en av nämndemännen att avsäga sig målet med hänvisning till jäv.

  Domaren tycker tydligen att jäv bara drabbar andra, inte honom själv.

  Väldigt tråkigt det här, jag hade förtroende för domaren, han lät seriös och var korrekt under förhandlingarna.
  Men nu verkar det uppenbart att både domare och nämndemän bestämt sig för hur domen skulle se ut redan innan rättegången…

 57. William

  Sjukt. Inte undra på att de förlorade målet.

 58. mattias

  som sagt, det ar en dokusapa. En kalkon tv-serie.

 59. Sippan

  Fast det är den enda dokusåpan hittills som faktiskt är bra =)

  Sippans senaste bloggpost: … vad ska man säga…

 60. Drakvakt

  Min första tanke var att något hackat ekots webserver och planterat en falsk artikel. Jag tror att min hjärna helt enkelt inte har kapasitet för att hantera korruption av den här magnituden.

 61. Thomas Tvivlaren

  Precis när man trodde det politiska skådespelet tagit paus (för intagande av snittar och vitt vin) så kommer denna akt inbrakande. Det blir bara bättre och bättre! En gång i tiden upplevde jag Sverige som ett framtidsland men sättet som de styrande nu agerar gör att vi snarare talar bananmonarki…

  Heja Sverige! Landet där det INTE anses föreligga ett problem att poliser extraknäcker åt käranden eller att domaren har täta sociala kontakter med densamma.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Googlebror ser dig!

 62. Är detta också okej, Beatrice? « Tomas sida

  […] Ni vet den där sorten som hävdar att det är underhållning, men som man inte alls skrattar åt. Rick kallar det rättsröta, och jag är beredd att hålla […]

 63. silverljus

  Låter som en intressekonflikt, vare sig han är för eller mot upphovsrätten, att han sitter som styrelsemedlem för “Svenska föreningen för industriellt rättskydd”.

  Kanske är han oskyldigt intresserad och otroligt neutral i frågan, men skulle någon våga ta risken om du själv satt som åklagad? Det vore lite orättvist.

  Vet inte om det är fy skäms på “motståndarsidan”, domaren borde nog insett intressekonflikten, vare sig han är för eller mot – han är ju troligtvis inte särskilt neutral. Man kan ju tänka sig också hur diskussionerna går till, dem lär ju inte sträva efter att avskaffa upphovsrätten direkt. Bara ren gissning från min sida däremot.

 64. Shaun

  Nya demonstrationer?!?

 65. maloki

  Det är så sjukt galet vidrigt att jag vill spy på hela grejen >_<

  malokis senaste bloggpost: Domaren jävig?

 66. Henrik

  Jag behöver minst en till demonstration, sitter fan me myror i brallorna här framför skärmen!

 67. Peter

  Hela den här affären luktar ju så illa att man vill kasta upp över tangentbordet!

 68. Perra

  Kolla in det här. SFRIs (förening domaren sitter i styrelsen för) lämnade ett remissvar angående just det e-handelsdirektiv som TPB åberopade i rättegången. Och där säger organisationen i princip att ansvarsfriheten inte bör gälla folk som inte motverkar piratkopiering. Läs det här: http://www.sfir.se/Remisser/Remissehandel.PDF

 69. Anaïs

  Supersnabba, franska nättidningen Numerama:
  http://www.numerama.com/magazine/12718-The-Pirate-Bay-le-juge-etait-membre-de-lobbys-du-droit-d-auteur-MAJ.html

  “Domaren var medlem av en lobbygrupp för upphovsrätten”

  Anaïss senaste bloggpost: Snart vet alla…

 70. Anaïs
 71. Accidental Pirate

  Det slår mig plötsligt att om man verkligen vill påverka lagstiftningen och tolkningen av den så vore det ypperligt att befolka en förening som SFRI med folk ur de egna leden eller åtminstone personer med samma åsikter och värderingar som en själv. Jag antar att insynen i föreningen är minimal, samtidigt som man får chans att agera uttolkare och rådgivare till lagstiftningen (och kanske till och med få vara med och döma i mål)

  Kan vi få en bloggargranskning av denna förening kanske? Jag skall börja nosa runt med en gång. Medlemmar, ekonomi, redovisningar……

  Accidental Pirates senaste bloggpost:

 72. Första gången

  Hur röstar man i EU-valet?

 73. Accidental Pirate

  När man läser det här http://www.sfir.se/Aippi/Q204%20SE.pdf börjar man förstå att AIPPI (som är sammanslagen med SFIR) snarare är en lobbygrupp för patent och rättighetsinnehavare. Läs framför allt sammanfattningen längst ner i dokumentet. Hela skrivelsen föregår egentligen domslutet i “Pirate Bay målet”. Det verkar som att man har ställt upp en frågeställning och därefter resonerat sig fram till det svar man vill ha baserat på gällande lagstiftning. I det länkade dokumentet konstaterar man att lagstiftningen för främjande av intrång endast har prövats mot patent-rätt men att det finns en önskan om att samma sak skall gälla upphovsrätt genom prejudikat. Jag är ganska slängd på engelska i normala fall men detta är engelskt juridikspråk och jag måste erkänna att det är svårt att hänga med. Vore bra om fler kunde granska det, gärna någon med juridikutbildning.

  Accidental Pirates senaste bloggpost:

 74. Den korrumperade domaren Tomas Norström | Svensson

  […] Bloggat: Falkvinge, Sundberg, Borgarmedia: IDG, EX, HD, NM, Läs även andra bloggares åsikter om TPB, The Pirate […]

 75. Mattias

  Det här är ungefär lika vettigt som att Monique Wadsted säger att den 107 sidor långa domen är välskriven och kommer hålla ända upp i tingrätten. 15 minuter efter att den har publicerats. Det är många saker som har varit märkliga i den här rättegången.

  Det jag tror är viktigt att tänka på är att det här har varit en av de mest uppmärksammade och bevakade rättegångarna i sverige på sista tiden. Jag tror att den här typen av korrpution är vanlig i alla typer av tingsmål. Bara att det har kommit fram här.

 76. Shaun

  Skulle hovrätten säga att han varit jävig eller ens delikatessjävig blir jag förvånad.
  Detta är en genomrutten historia, bra att den drar ut på tiden..

 77. HR

  Hur mycket har domaren fått av lobbyn för att hålla käft om sin bakgrund?

  Hans karriär kan vara över, så det borde vara tillräklig stor summa pengar som ligger tryggt i ett skatteparadis.

 78. Filur

  Det finns väl ett skäl till att det heter “Föreningen för upphovsrätt”, inte “Föreningen mot upphovsrätt” eller “Föreningen om upphovsrät”. Och ett skäl till att IFPI är stödmedlem.

  Självklart visste domaren att hans engagemeng i upphovsrättsfrämjande organisationer kunde betraktas som delikatessjäv. Men han ville väl inte riskera att någon annan höll i klubban, när den efterlängtade chansen att lära buset bakom Pirate Bay en läxa äntligen fanns inom räckhåll.

  Rätttsröta ända ned till tårna, med andra ord.

 79. Kluris

  Ytterligare fler medlemmar..

 80. Soppan Pirate Bay

  […] och förbannad rättsröta skriver Rick Falkvinge, […]

 81. ingen

  Han tror säkert själv att han inte är jävig, det är det som är så lurigt med lobbyingverksamhet, det korrumperar hela systemet så att de som är i systemet inte ens kan se hur genomruttet det är.

 82. Pete

  Gör om, gör rätt.

 83. Meldanya

  […] också om jävet. Likaså gör Nyheter24, Aftonbladet, SvD två gånger, Expressen och hur många bloggare som helst. Piratpartiet har även publicerat ett pressmeddelande om […]

 84. Anders Troberg

  Som jag ser det är det helt uppenbart jäv. Han sitter i styrelsen i en upphovsrättslobbyorganisation. Om han friat TPB-killarna eller helt enkelt lagt ned åtalet, skulle han då fått behålla det uppdraget? Knappast.

  Alltså har han något att vinna på att fälla dem, och därmed jäv.

  Att han dessutom försökt dölja det genom att ta bort sidor med information om framföranden han hållit i ämnet visar att han varit medveten om det och därmed haft uppsåt.

  Med andra ord, he’s so screwed.

 85. Rick

  Jäv börjar inte beskriva det. Förbannad korruption kommer närmare.

 86. Nils2

  Svensk förening för upphovsrätt är medlemmar i ALAI. Hos ALAI går att läsa:

  “Resolution taken following the Budapest Congress September 12-27, 2003

  ALAI deems that, in light of the international treaties, the practice of file exchanges through their making available to the public (P2P or peer-to-peer) cannot fit within an exception or limitation to the rights of authors and neighboring rights holders.

  Considers that a compulsory license system for P2P would prevent right holders from retaining control over their creations or performances at a time in which the digital revolution on the one hand multiplies the dangers for creators and performes, but on the other hand gives them the possibility to control the exploitation of their works, for example through implementations of still-evolving technological measures.

  REAFFIRMS its desire to see the principle of exclusive rights maintained, rather than a system of exceptions or of compulsory licenses for peer to peer file exchanges, assuming that the implementation of exclusive rights assures a real remuneration to authors and performes.” (länk

  Nils2s senaste bloggpost: Antipiratbyrån förlorar sitt varumärke

 87. Hans J

  Chefsrådmannen Leif Carbell vid stockholms tingsrätt ansåg att stockholms tingsrätt inte hade råd att vara noga med jävssituationer:

  “Carbell brukade nästan aldrig låta domare vid Stockholms tingsrätt avträda målen p g a jäv. Processekonomin var enligt Carbell, ett mycket starkt skäl till detta. ”

  -> LÄS SJÄLV <-

 88. Christian

  Seriöst.
  Allt handlar ju om att se till att få en fängelsedom gentemot någon högprofilerad.
  Sedan är IPRED i full rullning (krävs risk för frihetsberövande för att få ge ut IP).
  Skulle tro att denna “röta” leder rakt in i riksdagen.
  Finns det någon Svensk motsvarighet till “Civil lawsuit” mot denna dommaren och hans puppetmasters.

 89. Domaren i Pirate Bay-målet jävig « .Kaliber

  […] bloggar: Rick Falkvinge, projO, Opassande,  Sagor från […]

 90. VAD FAN

  Herrejävlar alltså. Varför är jag inte förvånad?

  Digga storyn!

  http://digg.com/world_news/Pirate_Bay_Lawyer_Accused_of_Bias_Calls_for_a_Retrial

  (tyvärr har de skrivit fel i titeln, ska stå lawyer där).

  Och här är nåt jag tycker ni ska ta upp i media:

  http://www.thepirategoogle.com/

 91. VAD FAN

  Errr. Ska stå judge där*…

 92. Hans J

  Martin Ådahl anklagar oss ?!?!?!? :

  ÄR VI SKYLDIGA ???

  Han menar att det är VI som är skyldiga. DU och JAG?

  Vad menar karln egentligen???

  VaFAN? Har han RÄTT??
  .

 93. Jennifer

  Det här är jättebra eftersom rättskandaler får stor internationell uppmärksamhet och alla kan ha sina egna teorier om att TPB-hjältarna nog skulle blivit frikända av en okorrumperad domstol.

  Nu får alla pirater world-wide ännu en bra story att öveertyga sin omgivning med. Och lobbyn får ännu svårare att värja sig mot anklagelser om att vara ett korrumperat kriminellt särintresse.

 94. Dennis Nilsson

  På 1950-talet fanns en rådman i Stockholms tingsrätt som hette Folke Lundqvist som plundrade de som han var förmyndare för. När dom anmälde honom skickade han i sin egenskap av domare anmälarna till Beckomberga sjukhus.

  Detta fortgick i 16 år, kollegorna blundade ända tills Wilhelm moberg tände blåslampan vilket ledde till 1,5 års fängelse för Folke L och justitieministerns avgång.

  Detta stinker också lukten är besvärande, tror inte det hjälper med Wunderbaum.

 95. Marcus

  @Lars

  “Tonläget i PP:s pressmeddelanden är ofta alltför högt uppskruvat. Budskapet riskerar att försvinna. Dagens meddelande är ett tydligt exempel. Ibland är det nog bra att låta texten mogna en stund.

  — Lars – Apr 23, 2009 — 10:08”

  Mogna? De är för fan helt ruttet.

 96. […] att domaren självmant borde avsagt sig målet, som nu kanske behöver göras om. Uppdatering: Rick Falkvinge kallar det “korruption och förbannad rättsröta”. Svenskan, Aftonbladet och Sydsvenskan har […]

 97. Chrisse

  Ser att det är många som pratar om upphovsrättsföreningen, den är visserligen intressant med tanke på att i princip hela åklagarsidan finns med där, men jag tror att SFIR/AIPPI kopplingen är mycket värre. I SFIR sitter han med i styrelsen.

  Saxat från deras hemsida:
  “OM SFIR
  Inom SFIR finns 5 ämnesgrupper:
  Patenträttsgruppen
  Känneteckensgruppen
  Formskyddsgruppen
  Upphovsrättsgruppen
  TRIPs-gruppen”

  Och går man in under “Remisser” så hittar man denna godbit: http://sfir.se/Remisser/Enforcementdir.pdf
  Känns den igen?

 98. Breaking news « Bitchslap Barbie

  […] Rick är skitsur rent ut sagt (och det med rätta) […]

 99. VAD FAN

  VÄLDIGT VIKTIG NY INFORMATION FRÅN BAHNHOF’S VD:

  Han beskriver två saker; för det första har alltså antipiratbyrån bett internetleverantörer för flera år sedan att sprida trojaner på sina nätverk, för “topphemlig” forskning om folks piratvanor.

  För det andra, och detta är MYCKET viktigt i målet, så uppdagar han att den förening domaren är med i är BETYDLIGT mer aggressivt lobbande FÖR upphovsrätt än vad domaren nu påstår. De har alltså REDIGERAT webbsidan för att vara mer neutral/opartisk, men om man tittar på en cache av deras äldre site via archive.org så ser man att de är extremt aggressiva FÖR upphovsrätt. Detta är VÄLDIGT viktig information för att bevisa domarens intressekonflikt, den som han nu försöker spela ner på med motiveringen att “föreningen är opartisk”.

  =======================================
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/04/tpb-domaren-bahnhofdräparen.html

  Hej Oscar!

  Här kommer ett längre inlägg, hoppas du ursäktar en gammal kompanjon.

  Jag vill egentligen inte kommentera själva tillslaget mot Bahnhof annat än det som framkommit. Men det är ingen hemlighet att mitt eget engagemang väcktes just dessa dagar i mars 2005.

  Jag var före den tidpunkten helt ointresserad av fildelning (pinsamt nog faktiskt). Rätt snart stod det klart att det var ett välregisserat angrepp vi utsattes för. Det var noga planlagt i månader i detalj.

  Det fanns pressmeddelanden som var skrivna i förväg. Herr Ponten kom ner och stod beredd med filmkamera när kronofogden kom. Sen dök plötsligt polisen upp som på beställning, ett riktigt trolleritrick minsann!

  Det var helt uppenbart att rättsapparaten förvandlats till en marionett, styrd av ett särintresse. Min slutsats då som nu är att detta inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Här vaknade mitt engagemang i den här frågan.

  Jo, jag tror det var 2001 eller möjligen 2002 (minns ej exakt) men jag har faktiskt haft med Antipiratbyrån att göra tidigare!

  De frågade oss om vi kunde hjälpa till att sprida och plantera trojaner hos våra kunder (och även externt). Det skulle vara nån form av “mätning” som de ville göra… Allt sades vara “jättehemligt”. Vi sa förstås nej och jag vet inte vilken annan operatör som nappade på den där grejen.

  Till sist kan man ju roa sig med att kolla upphovsrättsföreningen i webarchive – där framträder en ytterst upphovsrättshökvänlig bild av den föreningen. Man talar om att främja upphovsrätten genom att bygga informella internationella nätverk som det står. Idag är ju sidan mer neutral och “opartisk”.

  Jag vet inte om den där domaren som beordrade tillslaget mot oss redan vid den tidpunkten var medlem. Men jag kommer ihåg gratulationsmejlen som MPA och amerikanerna skickade till antipiratbyrån efter tillslaget. Det är kul det där med internationella nätverk.

  Jon Karlung, VD
  Bahnhof AB
  =======================================

 100. […] att lyda rådet från Anna Troberg: håll huvet kallt och var trevlig. Att partiledaren använder svordomar i en rubrik på sin privata blogg ger änna inte ett trevligt intryck Rick. För tusan njut lite av […]

 101. Martin Widmark

  Det finns ingen jävsituation. Hovrätten kommer inte att ställa sig på de åtalades sida, utan kommer att tycka att Nordström inte hade någon jävproblematik. För det hade/har han inte heller. Det enda som man eventuellt skulle kunna vrida till det till är sk delikatessjäv. Vilket redan tagits upp. Men det kommer inte hovrätten att beakta.

  Det vore förstås trevligt om hovrätten gjorde det, men det kommer inte att hända. Varför inte dådå? Tja, en fingervisning är hur man behandlat allting som verkat lite underligt ända sedan razzian mot Banhof 2005. Dvs inte alls. Man gör inga utredningar, allting är nämligen bara bra och enligt alla regler.

  Ändring blir det först då lagar och regering ändras. Inte innan dess, även om det skrivs massor av ilskna blogginlägg.

 102. Hysteri « Mårten Schultz.

  […] allmänt konspirationsteoriskt kaos där rättssystemet i sin helhet är korrumperat, där “rättsrötan” härskar och där “etablissemanget håller varandra bakom ryggen”. (Jag är […]

 103. Rättstat säljes

  @Martin Widmark

  För det första är jag inte så säker att alla korten ligger på bordet ännu vad gäller vår käre Tomas Norström så frågan om jäv är knappast klar för bedömning redan nu. Med tanke på hur allt gått till från start blir jag förvånad om det inte framkommer långt mer graverande uppgifter inom kort. Men i detta skede med de uppgifter som redan finns behöver man knappast “vrida” nånting för att det ska vara delikatessjäv.

  Att en domare som ska döma i ett högprofilerat upphovsrättsbrott är aktiv hög medlem i en organisation som behöver höga straff för att kunna utnyttja Ipred-lagen är minst sagt bekymmersamt. Att denne man också frotterar sig med åklagarsidan och motsidans advokater frekvent skriker jäv långt mer än om Monica Wadstedt var hans syster.

  Razzian var absolut inte på nåt sätt enligt alla regler och man skäms över vilken piskad hund till JO vi har. Att ingen blivit åtalad är knappast ett mått på hur rätt allt gått till.

  Från hur Tomas Bodström beordrade tillslaget mot TPB, tillvägagångssättet, Tomas Norströms starka kopplingar till klagande sidan och stackningen av rådmännen så är detta en rättsskandal utan motstycke i modern tid. En av rådmännen fick gå redan innan rättegången pga allt för tydligt jäv då han var medlem i tonsättarnas förening. Frågan är vad man kommer att lyckas gräva fram när man tittar på de andra rådmännen…

 104. […] Bay. En rättegång som många tycker borde tas om. Jag tänker inte ens kommentera domen och rättsrötan ingående, utan jag föreslår att ni kollar här för en bättre […]

 105. Veckans Tankebrott: Juridiskt Uppfattningsmisstag « Tankebrott

  […] agenda dold, särskilt inte för en medlem, vilket än mer talar för att Norström ägnat sig åt någon form av objektivitetskompromisser i […]

 106. Piratpartist som domare? « Piratpartisten’s Blogg

  […] Fast det är klart. De som brukar döma i målen är de som är för hårdare straff mot upphovsrättsbrott, det kanske är skillnad? Jag tror inte att Rick Falkvinge visste hur rätt han hade när han utropade “Korruption och förbannad rättsröta“. […]

 107. […] ordalag. Skamligt, korrumperat, rättsröta  – det är sådana ord som Piratpartiets ordförande tidigare använt för att beskriva de svenska domstolarnas […]

 108. Aftonbladets faktakontroll « Emil Isberg

  […] Domaren Tomas Norström kan vara jävig ansåg P3, men internationellt är det inte någon tvivel om att kopplingarna visar på korruption. […]

Comments are closed.

arrow