Piratpartiet tar 5,1% i undersökning

Det här är en kopia på ett funktionärsbrev som jag precis skickade till PPs funktionärer.

Vänner och kollegor,

nyss bröt nyheten om att Piratpartiet drar in 5,1% i en opinionsundersökning i Dagens Nyheter. De kommer också att publicera den på förstasidan i dagens papperstidning, säger rykten.

DNs förstasida

Själva artikeln

Det här betyder ett par saker för oss.

Till att börja med, så betyder det att målet — EU-parlamentet — är i sikte på allvar. Nu säger prognoserna att vi tar mandat. Det betyder att vi behöver ta i ytterligare lite extra för att ro det här hela vägen i land. Vi har 37 dagar till valdagen och det är nu det gäller, det är nu vi skriver historia. Inget är färdigt förrän efter valdagen, men nu vet vi att vi är på banan med god marginal.

Sedan är artikeln ute och cyklar med att vi inte skulle ha någon rikstäckande organisation, och därmed skulle ha svårt att distribuera valsedlar. Det vet vi själva. Vi lyckades bra med det 2006, och tänker lyckas bra 2009 också. Men fortsätt att ta hand om våra funktionärsvolontärer! Vi behöver alla vi kan få in i organisationen.

Men framför allt kan vi nu räkna med angrepp från riksdagspartierna. Nu kommer handskarna av och nu blir det riktigt fulspel. Samtidigt som vi förmodligen kommer att få mer press och uppmärksamhet än någonsin tidigare.

Nu går vi och skriver historia, vänner.
Rick

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. kouya

  YES, nu ser vi till att seglen håller och att knoparna inte lossnar. våra mannar är starka och kompassen funkar. Vi vet vart bryssel ligger!

 2. K

  Grattis!

  Och bra jobbat.

  Försöker övertyga(på goda grunder) de jag känner att gå och rösta på PP.

 3. NiDBiLD

  Underbart! Att detta ens publiceras i papperstidningen kommer nog att öka medlemsinströmningen. Vi är tredje störst imorgon, skulle jag gissa på.

  NiDBiLDs senaste bloggpost: Reality Check spår EU-valet.

 4. blippe

  förklarar kjöllers onyanserade ledare igår…

  och: YIPPIE

 5. Anders W

  Grattis! Som sagt nu måste vi höja ribban ytterligare. Vi måste synas, synas och synas.

  Det är en härlig känsla som sprider sig i kroppen, nu ska vi bara ro hem det här!

  Arrr!

  Rick du borde inte vara vaken så sent, du måste orka med 37 dagar till, sen kan vi ta igen oss ett litet tag.

 6. Gregor

  För min del tänker jag fira det med 250 SEK inbetalda på bankgiro 5760-2229.

 7. Mårten Angner

  De verkar i alla fall inte läst på hur piraterna ser ut och fungerar…

  “Ett annat osäkerhetsmoment för Piratpartiet är att det till skillnad från Junilistan inte har någon nationell organisation med lokala föreningar, något som kan göra det svårt att få ut valsedlar till alla vallokaler, som småpartier måste klara på egen hand”

  Mårten Angners senaste bloggpost: Universella språket för interaktivitet

 8. Maurizio

  Inte för att jag inte litar på myndigheterna, men jag litar inte på myndigheterna. Så undrar jag om verkligen kommer att finnas valsedlarna för PP överallt? Kan man beställa dem(man vet aldrig!) från kansliet för PP så att man har dem med sig till vallokalen?
  Tack. Maurizio 59är

 9. Maurizio

  Inte för att jag inte litar på myndigheterna, men jag litar inte på myndigheterna. Så undrar jag om verkligen kommer att finnas valsedlarna för PP överallt? Kan man beställa dem(man vet aldrig!) från kansliet för PP så att man har dem med sig till vallokalen?
  Tack. Maurizio 59år

 10. Maurizio

  Inte för att jag inte litar på myndigheterna, men jag litar inte på myndigheterna. Så undrar jag om verkligen kommer att finnas valsedlarna för PP överallt? Kan man beställa dem(man vet aldrig!) från kansliet för PP så att man har dem med sig till vallokalen?
  Tack. Maurizio 59år

 11. Rick

  Gratulerar! Men visst var Bonniers DN ute och seglade till slut. Det blir intressant att se vilka fula grep de kommer med. Jag har en känsla av att det kommer inte att hjälpa dom mycket.

 12. Daniel Flöijer

  Det här känns stort. Mycket stort. För oss som varit med sen 2006 är det verkligen härligt att se hur långt partiet har kommit!

  Maurizio: På Piratpartiets förstasida lite till höger nästan längst upp finns det information om hur man röstar om det inte finns valsedlar. http://www.piratpartiet.se/rosta_pirat_i_eu_valet

 13. gn

  Det är nånting fishy med hela artikeln. Dn:s chefredaktör hatar ju oss och har allt att vinna på att tiga ihjäl oss.

 14. Martin

  Kul, det här.

  Jag undrar varför det framställs som att PP fått sina procent från missnöjda MP och V. Kan det vara ett sätt att mota in PP i västerfacket?

  Det tror jag…

  Själv har jag alltid röstat på M och känner inte alls igen mig som en person som hoppat av MP eller V. Jag är liberal eller till höger när det gäller skattefrågor, men tänker rösta på PP tills den personliga integriteten och yttrandefriheten är säkrad.

  Ha det bra.

 15. Varför inte? » 5.1%!

  […] Piratpartiet får 5.1% i Synovates EU-valsmätning som pressenteras i DN. SVT, SvD , Metro, Aftonbladet med fler skriver. Rick Falkvingen brände midnattsolja och gick ut med ett brev till alla funktionärer.  […]

 16. 5,1% i väljarundersökning « Jan Lindgren

  […] april , 2009 Emma, Rick, Anna och Calle har redan skrivit om DN/Synovates […]

 17. Magnus

  Hur gör man för att hjälpa till att lägga ut valsedlar på valdagen så att folk kan rösta på PP

 18. Gregor Samsa

  Är det inte så att det här kan vara positivt för PP eftersom det nog finns en del som tvekar att lägga sin röst på PP då risken finns att den blir “bortkastad” om partiet ändå inte når upp till gränsen? Tänker nu på de ännu inte helt övertygade medborgarna.

 19. Thomas

  Underbart! Jag blev så glad när jag såg detta! 😀 Men tror säkert PP kommer få mer än 5,1% av rösterna

 20. Opinionen visar 5.1% « maloki

  […] Rick, Troberg och Opassande är som vanligt allt tre snabba på tråden. […]

 21. ICMPECHO · Q.P. - 5.1% to vote Pirate

  […] Other bloggers writing (in Swedish): Opassande, Jan Lindgren, “Varför inte?” and Rick Falkvinge. […]

 22. Leo

  Helt fantastiskt! Det är nu vi behöver volontärsystemet för valsedlar. Vad är status?

 23. Daniel

  Martin: Jag röstade på M i förra valet också. O jag ångrar det djupt. Mest för att jag var förbannad på Bodström, men det visade sig att Ask inte var bättre själv.

  I år och 2010 blir det PP som gäller för min del. Att rösta på S/M i kommande val vore att gräva sin egen och sveriges grav.

 24. Anders

  Jag är oxå gammal moderat så jag kommer absolut inte från vänsterhållet. Däremot så kommer jag aldrig att rösta borgligt igen, så om det inte blir PP (vilket det blir med stor sannolikhet) så blir det nog MP framöver (ve och fasa…)

 25. Hans J

  YII-PII KAE EY !!!

  Även vi gamla medelålders fd moderater är GULDPIRATER!

  När och OM vi lyckas segla piratskeppet ner till Bryssel så ska vi väl inte släppa av en ensam pirat???

  De andra har ju 94,9%!!!

  Varför jublar alla över 5,1%???

  Men vi vill stoppa den horribelt överdrivna övervakningen av våra personliga göromål och andra vansinniga och integritetskränkande åtgärder som mullrar in över oss. Målet är att förändra politiken och att få ett stopp på det vansinniga övervakningsamhälle som vräker in över oss!

  Då är ju 5,1% ingenting!!!

  Ett skepp kommer lastat med pirater!
  Låt oss lossa hela lasten i Bryssels hamn och släppa av 17 pirater där!

 26. Mikael

  @Magnus
  Ta kontakt med din kommunledare, eller om det saknas sådan, din valkretsledare. Kolla här efter kontaktuppgifter:
  http://www.piratpartiet.se/valkretsar

 27. […] nog delvis på hur mycket de gamla partierna orkar och kan mobilisera. Däremot är det tydligt att vi har chans att ta minst ett […]

 28. Tor

  Det kanske är bra att påpeka att det inte behövs någon pp-valsedel för att rösta på piratpartiet. Det är inte säkert att alla känner till det.

 29. Hans J

  Jag sätter 100 spänn i extra DONATION på att regeringspartierna INTE VÅGAR ta en debatt med Piratpartiet om integritets och frihetsfrågor!

  De törs inte för de har inte bara jagat utan ännu värre spottat en hel ungdomsgeneration (och även deras föräldrar!) rakt i ansiktet!

  DAGS ATT BLI GULDPIRAT!

 30. Anders

  Tänk oxå på att de här 5.1% fick vi av folk med fasta telefoner eftersom det är så Synovate når sina intervjuoffer…

 31. Anders Troberg

  Som jag ser det så kommer det här att få flera stora positiva effekter:

  1. PP syns mer i media. Det ger mer röster.
  2. PP har visat att 4%-spärren inte är ett problem. Det gör att många som är tveksamma över att rösta på ett parti som inte klarar 4% kommer att släppa sina tvivel. Det ger mer röster.
  3. Det tvingar de andra partierna att adoptera vår agenda för att minska deras tappade röster. Detta var samma grej som MP körde. Det ger oss mer inflytande.

  Jag tror att det här kommer att ge ett inflöde av röster inte helt olikt det inflöde av medlemmar vi sett nyligen. Jag tror att 10% är en mycket blygsam ambition just nu.

 32. Snago

  Underbara nyheter!

  Varför är PPs stapel svart i grafiken? Har grafikerna på DN inte fattat att PPs färg är lila?

 33. Hans J

  Stapeln blir mer lila ju fler GULDPIRATER vi får!

 34. Anaïs

  Jag tror som Gregor Samsa att det är ytterst viktigt att folk som sympatiserar med (PP) ser att rösten inte är bortkastad.
  Även jag vill komma ut och bekänna tidigare sympatier för Alliansen *skam*.

  Anaïss senaste bloggpost: Vanföreställning

 35. Z

  Hur gör man som svensk bosatt utomlands? Skickar man ett brev till någon? Ambassaden kanske? Hilfe! Hilfe!

  PS. Här kommer min “badge” man kan ha på sin hemsida, blogg, eller whatever!
  http://bayimg.com/image/lapplaabf.jpg

 36. Bryssel som mål | Daniel Westman

  […] läste jag nyss att PP fått 5.1% i en opinionsundersökning, riktigt kul att läsa! Såg också att PP går om Centerpartiet om ca 2000 medlemmar, […]

 37. Sippan

  Z: Poströsta. Samtliga som har rösträtt får inför varje val ett röstkort på posten (väl?) som jag har för mig innehåller instruktioner.

  Sippans senaste bloggpost: Hastigt zombie-inlägg

 38. projO’s blog » Blog Archive » Piratpartiet: 5,1% i EU-valet?

  […] Andra om detta: Falkvinge – Piratpartiet tar 5,1% i undersökning […]

 39. Rickard Olsson
 40. Mims

  Z: Är du skriven utomlands får du ditt röstkort tillskickat dig. Sen kan du poströsta eller rösta på ambassad/konsulat.

  Maurizio: Lita på myndigheter eller inte, men myndigheterna lägger, helt enligt bestämmelserna, inte ut valsedlar för PP. Däremot kan vi göra det själva, och i forumet kan du se under din valkrets vilka vallokaler nära dig som behöver hjälp med det 🙂

 41. Putte

  FYI: Ännu en pirat kommer ut på Newsmill.

  En medelålders fildelningsmotståndare argumenterar nu för PP. (Samuel Sirén var en av de ledande debattörerna på Usenet under 90-talet.)

  Även vi äldre som aldrig “fildelar” måste rösta på piratpartiet
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/30/aven-vi-aldre-som-aldrig-fildelar-maste-rosta-pa-piratpartiet

 42. […] som är glada, Anna Troberg och Christian Engström och opassande och leo och Rick Falkvinge och […]

 43. […] om undersökningen: Anna Troberg, Christian Engström, Henrik Alexandersson, Opassande, Rick Falkvinge, […]

 44. Thomas Tvivlaren

  Jag gjorde samma reflektion som Mårten Angner här ovan. De har verkligen inte fattat! Inför valet 2006 delade jag på valdagen ut valsedlar till 5 vallokaler vid 3 tillfällen under dagen. Det lär bli samma sak den här gången…vid behov!

 45. Högerkonspiration » Blog Archive » EU-valet, en svår fråga

  […] i fildelningsfrågan och hyser stor respekt för Christian Engström (däremot inte för Rick Falkvinge) så är jag lite orolig  för deras tvetydighet i hur de tänker göra när de avkrävs […]

 46. Sami

  PP FTW.

  Samis senaste bloggpost: De ungas röst är styrkan för Piratpartiet

 47. msn00b

  Mina vänner och min familj undrade vad jag önskar mig i trettioårspresent, jag svarade “att ni röstar pirat i EU-Valet”

  😀

  msn00bs senaste bloggpost: Uppåttjack

 48. Caspian

  Hur många medlemmar hade Piratpartiet vid valet 2006?

 49. Hoppsan, DN! « Blog Archives « Erika Nilsson's Thoughtbook

  […] från en opinionsundersökning som gjorts i samarbete med Synovate. Enligt undersökningen kan Piratpartiet få 5,1% i Europaparlamentsvalet, vilket skulle skicka Christian Engström (förmodligen) till […]

 50. HR
 51. Tor

  Jag läste någonstans att förslaget till datalagringsdirektiv kommer att läggas i juni. Det borde förhoppningsvis innebära att lagrådsremissen kommer någon gång under valrörelsen. Det kan nog vara användbart för att hålla uppe temperaturen när nu många kommer att försöka flytta fokus från integritetsfrågorna till mer traditionella politiska frågor.

  Christian Engström kommenterade förresten undersökningen i Studio Ett för den som är intresserad:
  http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=1637

 52. Anders Forsman
 53. Anders Forsman
 54. Observant

  Akta dig Rick så inte Polisen kommer och tar er. En ledamot av Polisstyrelsen anser att Piratpartiet “förespråkar laglöshet”. Det är väl så nära uppvigling som man kan komma det…
  http://paullindquist.blogspot.com/2009/04/spektakulart-men-inte-sa-viktigt.html

 55. Putte

  Fakta: Varför DN är så fientligt mot pirater.

  DN:s Thorbjörn Larsson kan också vara jävig

 56. Anders Forsman

  Jag ryser i hela kroppen – GJ Rick och så klart alla andra . fanva bra vi är 😉
  Kul med träffar på min blogg, så ja kletar ner den igen http://mnc.nu/member/info.php?id=9584

  Kämpa på nu – snart skriver vi historia 😉

 57. Humlan

  Hax skrev en intressant grej på sin blogg:

  “Vi skall dessutom vara medvetna om att (pp) inte ens var ett svarsalternativ i gårdagens opinionsmätning. De 5,1 procenten var folk som ändå angav att de skulle rösta på dem.”

  Jag har inte lyckats verifiera påståendet dock, men det talar helt klart för vår sak 😀

  Humlans senaste bloggpost: Nyttiga idioter

 58. Piratjanne

  @Humlan
  Jag har sett några sådana undersökningar och utan att ha sett just den här så är sannolikheten stor att HAX har rätt om detta.

  Det som är standard är att lista riksdagspartierna. Nu gäller det opinonsmätningar inför riksdagsvalet så i den här hade de antagligen med junilistan som alternativ också.

 59. Erika

  filmtips för politikintresserade

  Obama Deception

  http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

 60. Är Piratpartiet ett utvecklingsfientligt parti?

  […] hoppas nu på att komma in i EUs finrum. Rick Falkvinge är lyrisk. Emma sammanfattar mångas syn: Rick Falkvinge varnar för att handskarna kommer att åka av nu. Men det är såklart värt att fortsätta kämpa för […]

 61. David Högberg

  Tänkte kommentera lite ang. hur opinionsundersökningar generellt går till. Är inte säker på exakt hur Synnovate fungerar, men tills motsatsen är bevisad så bör man nog anta att de generella principerna stämmer.

  Dels så stämmer inte uppgiften om att man inte ringer mobilnummer. Det är en faktor primärt i USA och i äldre tider i Sverige, men idag så rings även mobiler upp om de statistiskt utvalda personerna har en sådan publikt publicerad (t.ex. eniro.se eller hitta.se).

  Vad gäller vilka partier som räknas upp så torde dock den, för er, positiva uppgiften stämma väl. De brukar endast räkna upp riksdagspartier samt de partier som har fått över en viss nivå i deras tidigare nyliga opinionsundersökningar. Den senare nivån har jag för mig ligger runt 2-3%, men minns också att inte alla opinionsinstitut räknar upp den senare kategorin. Kort sagt så är det mycket osannolikt att piratpartiet fanns som ett alternativ i undersökningen.

  Det som dock kanske kan ge er en liten smolk i bägaren är att de flesta institut (vad jag minns alla utom demoskop) viktar svaren mot tidigare rösttendens, vilket för piratpartiets del, såsom till stor del ett missnöjesparti rörande vissa frågor, kan innebära större bortfall i verkliga röster än i viktningen.

 62. ICMPECHO · I love corrupt backups…

  […] Other bloggers writing (in Swedish): Opassande, Jan Lindgren, “Varför inte?” and Rick Falkvinge. […]

 63. […] that this will have the exact same effect as happened when the Swedish Pirate Party was first polling at parliamentary levels a month ahead of the European elections in 2009, and when the Berlin Pirate […]

Comments are closed.

arrow