Gah

Jag avskyr att deklarera.

Särskilt när det mynnar ut i att jag måste hitta fyrtiotusen kronor någon extra magisk stans att betala in till Skatteverket, typ, omedelbart. Den som känner mig vet att det inte direkt är välbetalt att jobba som dubbelheltidsvolontär för medborgarrätt (även om jag är otroligt tacksam för alla de små bidrag som kommer varje månad).

(Ja, det är därför jag varit frånvarande ett par dagar. Jag har varit trött efter resan, och suttit med tretusen papper och försökt få ordning på siffror. Jag älskar människor, men avskyr papper.)

UPPDATERING: Innan någon får för sig att försöka ta billiga politiska poäng på det här vill jag göra övertydligt att jag självklart tänker betala skatten och inte dra på mig skatteskulder, även om jag inte vet varifrån pengarna ska komma just i skrivande stund. Det borde vara uppenbart att jag tänker göra rätt för mig, men efter lågvattenmärken från Politikerbloggen et al (ingen länk) är det lika bra att påpeka det uttryckligen.

UPPDATERING 2: Jag betalar från en kortfristig bankkredit som jag har (och har lyckats få tillbaka sedan nyår genom att betala av delar av den). På så vis är i alla fall skatten betald, även om jag blir skyldig banken i stället…

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Sådana problem har nog inte Danowsky, Wadstedt och Pontén…

  Inte heller Björn Ulvaeus, Jan Guillou eller “Liza with a Z”…

  Ändå gallskriker dessa…

 2. Mr Profit

  Är det donationerna som vållat problem, eller är det annat?

 3. Rick Falkvinge

  Det är inte donationerna — de är skattefria, det har jag inspelat när Skattia berättar för mig. Det är det företag jag hade för att försöka försörja partiarbetet. Det var bara en faktura från förra våren som jag inte hade bokfört för 2008, men den gjorde rätt stor skillnad när den kom in och jag jämförde min förhandsbetalade skatt med det som jag förväntas betala…

  Jag får titta på siffrorna imorgon igen när jag vaknar, men det verkar se ut så här.

 4. Hans J

  Mr Profit:

  Nej, i IFPIs och Hollywoods värld är det enbart ren girighet som är problemet!

  Lite dumt kan man tycka. De borde ju ha allt att tjäna i längden på att tänka igenom sina affärsmodeller…

 5. Jesper

  Hans J: Frågan var tydligt ställd till Rick. Jag misstänker att om skiten hade uppstått genom donationer så skulle donationer vara fel sätt att patcha på. Personliga donationer (från person till person) är fel sätt för allt annat än temporära lösningar.

  Rick borde få en stol i ett kontor och en rimlig check i lådan den 25:e. Kan vi inte lösa det på 42666 piratpartister (Ung Pirat är fristående och har redan ombesörjt via rörelsebidrag) så vore det själva fan, valår eller inte.

  Det hindrar dock inte att enskilda personer finner det lämpligt att vidta nödvändiga anstalter för andra gången i år.

 6. Rick Falkvinge

  @Jesper: Ja, den permanenta lösningen verkar vara inom räckhåll nu, i och med att valet närmar sig och att alla skriver som om vi redan är inne.

  Samtidigt ska man förstås minnas att inget är klart förrän rösterna är räknade. Men med platser i Bryssel, så är min försörjning (förmodligen, det avgör parlamentarikerna) tryggad.

 7. Jesper

  Jag vet inte riktigt gällande det. Jag är övertygad om att det finns en sits med namnet “Christian Engström” på någonstans i Bryssel om två månader. Men jag tycker att något som detta skulle ha fixats långt innan dess och dessutom vara oberoende av resultatet. Det talar till Piratpartiets prioriteringar att valsedlar ombesörjs före övriga utgifter, men det är ingen partivän som vinner på att denna fråga inte är löst av egen kraft.

  Om det är det som krävs så vore det kul om “Guldpirat”-grejen inbakades på lämpligt sätt i medlemsregistreringen på ett sånt sätt som undviker jämförelsen “låtsas-vs-riktig medlem” eller nämner några siffror.

 8. Eric

  Rick, jag uppskattar din uppriktighet och ärlighet – och att hela partiet för den delen strävar efter att vara så transparent som möjligt. Jag uppskattar också att du slåss för vår allas rätt. Att du tar dig tid och råd att ständigt vara på plats ute bland folk betyder givetvis oerhört mycket. Du inspirerade i vart fall både mig och vänner senast vi råkades “ute på fältet”.
  Som student har man inte heller så mycket över.. men jag skickar en hundring och hoppas att 3999 ytterligare pirater gör det!
  Hur illa vore det inte annars om vi skulle snubbla på en sån här bagatell bara några veckor innan EU-valet. Fulla sails ahead captain!

 9. Hans J

  Jesper:

  Jag förstod att frågan egentligen var ställd till Rick. Jag uppfattade den som “elak” och tog då chansen att “missförstå” lite. Är det någonting som retar mig enormt så är det girigheten hos upphovsrättmaffian.

  Att Ricks situation i övrigt förtjänar en permanent lösning är jag den förste att skriva under på!

  Gud vet hur många fler som kanske offrar sig för vår frihet!
  Det är som i ishockey:

  När målvakten är uttagen (En anständig regering),

  så får spelarna (Rick, Christian, Klara, Mathias…)

  kasta sig framför buren och ta puckarna med magen.

  De är heller inga proffs (utan fet politikerlön) så de gör det av ren idealitet!

 10. Jocke

  Bra initiativ, Eric. Jag hakar på och överför 100SEK till Ricks konto.

  3998 kvar..

 11. Rick Falkvinge

  @Eric, @Jocke: Tack, det värmer! Mycket uppskattat!

 12. Sidvind

  Skatteverket har ju nollränta, så det är ju ingen idé att betala årets kvarskatt redan nu. Vänta tills du får slutskattebeskedet (till midsommar, eller december i vissa fall).

  Sidvinds senaste bloggpost: Fruktkriget

 13. Jonas

  Rick, du fick 1000 spänn av mig runt den 28/4..
  Kan tyvärr inte ge dig mer just nu.

  Håll modet upp, alla ekonomiska problem löser sig den 7 juni.

 14. Rick Falkvinge

  @Jonas: Stort tack, det gör jättemycket! Och visst är det så, efter juni blir det annorlunda.

 15. Krille

  Sen så kan man ju alltid dra iväg lite pengar på periodiseringsfond ett tag.. ^^

 16. HR

  Piratpartiets medlemmar kan kräva att få insyn i hur deras (vår) partiledare blir anställd och vad som står i anställningsavtalet.

  Jag förutsätter att ett detaljerat anställningsavtal skrivs, man skulle likna textmassan vid ett EULA… något som jag förmodar är vanligt inom t.ex IT.

  Den parlamentariker som anställer partiledaren kan teoretiskt styra partiet dit denne vill, därför föreligger behov av ett anställningsavtal.

 17. Blubb aka kylskåpsmagneten

  Rick:

  750 pix kommer skeppat… Tror som Jonas, den 7:e juni löser det sig!

 18. Rick Falkvinge

  @Blubb: Stort & varmt tack!

 19. Rick Falkvinge

  @Blubb: Kylskåpsmagneten, förresten? 🙂 Det där påminner om mina nattvandringar…

 20. Linus

  Har missat detta. Jag tänker inte gå med i PP men röstar på Christian till Bryssel. Börjar skicka en hundring i månaden nu. Du behövs Rick, keep it up.

 21. Blubb

  Rick: ah, bara för att du fick en kylskåpsmagnet av mig på piratdemonstrationen på medborgarplatsen (efter TPB-domen). Lyckades få magneten att bli rätt snygg, om jag får säga själv, men jag vet att du var på resande fot då så det gör inget om den skulle försvunnit någonstans på vägen.

 22. Glenn

  Nu skäms man nästan för att man varit för lat för att bli guldpirat tidigare… Så för att bättra på mitt samvete får de fr.o.m. nu bli en hundra lapp i månaden till guldpirat och en till “partiledar-kassan”. Hoppas de kan hjälpa till lite i alla fall.

 23. Andreas

  Jag skickade precis ett lakan till partiledaren och tre till partiet, utöver mitt vanliga guldpiratande. Är lite givmild såhär i valtider. 🙂

Comments are closed.

arrow