Fem komma en procent

Den första opinionsmätningen inför det kommande EU-valet slog ner som en bomb.

Piratpartiet: 5,1 procent.

Nu skriver alla medier i Sverige om oss som valets stora vinnare, givet på förhand. Stockholm City, t.ex., skriver idag att “Piraterna kan kapa hela valet“, över ett helt uppslag i tidningen.

Men det stoppar inte där.

Jag vet inte om alla av oss förstår hur stora Piratpartiet faktiskt är. Att vi skriver historia. Inte bara i Sverige, utan världshistoria. Vi ändrar på hela historiens förlopp. Med våra egna händer. Här och nu.

För att ge en ögonblicksbild av hur stora Piratpartiet är, så tänkte jag peka på några andra morgontidningar som skriver om våra framgångar. Inte teknik- och nördtidningar, utan helt vanlig dagspress. På andra sidan planeten. Dagspress i Santiago, Chile, New Delhi, Indien och Sydney, Australien rapporterar om våra framgångar. Bara för att ta några exempel. (De skriver förresten inget om Kristdemokraterna. Eller något annat svenskt parti. Eller för den delen något annat europeiskt, heller.)

Sedan har vi förstås rapportering från varenda ett av de stora respekterade mediehusen i Europa också. Die Zeit, Le Monde, Guardian, BBC, et cetera.

Vår tajming kunde inte ha varit bättre. Om bara några dagar — den sjunde eller åttonde april — så drar gammelpartierna igång sina valkampanjer, och vi är redan utmålade som valets vinnare.

DNs undersökning innebär att vi, med de siffrorna i valet, skulle komma in i Europaparlamentet. Efter de siffrorna så chocksänkte spelbolagen oddsen för att vi skulle komma in. Från att ha gett åtta gånger pengarna, så får man numera knappt pengarna tillbaka.

I klartext: till och med spelbolagen bedömer att vi kommer in. Att vi grejar det här.

Det viktiga nu är att vi inte tror att allt är klart. Det är nu vi måste kämpa och hålla ut, och hålla ut hela vägen till målet. Det är nu vi måste fortsätta att prata, prata, prata med våra vänner och bekanta. Det är nu vi måste fortsätta att driva Piratpartiets frågor. Det är nu vi, framför allt, måste fortsätta att övertyga våra vänner och bekanta att gå och rösta. På Piratpartiet.

Vi måste fortsätta att synas, synas och synas. Att dela ut flygblad, foldrar, att synas i piratlila kläder, knappar och pins ute på stan (något vi alla kan göra!). Nu är det bara 16 dagar till vallokalerna öppnar. Det är nu det gäller.

Nästa utmaning blir att bemanna vallokalerna. Vi måste nämligen bära ut våra valsedlar själva till alla vallokaler. Jag gör ett extra utskick om det så fort vi får listorna från Valmyndigheten om var vallokalerna finns. Vi klarade det ganska bra 2006, vi täckte 93% av vallokalerna, men det är ett enormt arbetsmoment som absolut inte ska underskattas.

Nu tar vi hem det här. Nu jobbar vi in i det sista och skriver historia, vänner.

34 dagar till valet.

[purpleline]

Veckans argumentationsövning

Idag tänkte jag vara väldigt rakt på sak och helt enkelt ge ett par svar på frågan “Varför ska man rösta på Piratpartiet?“.

“Därför att inget annat parti driver frågan om medborgarrätt. Många pratar om medborgarrätt, men kompromissar bort den så fort de får chansen. Det är bara ohederligt. Alla sju riksdagspartierna har gjort så.”

“Inget annat parti har grundläggande medborgarrätt som profilfråga. Och den rätten behövs.”

“Inget annat parti har förstått det enorma strukturskifte vi befinner oss mitt inne i. De andra pratar i bästa fall lite grann med ungefär rätt ord, men tänker fortfarande gammalt. Bara titta på deras valkampanjer. Inte ett spår av svärm- eller deltagartänk, det är bara affischer, planscher och megafoner rakt igenom. Megafonpolitik. Hur ska de då kunna bygga nästa ekonomi?”

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Calandrella

  “De skriver förresten inget om Kristdemokraterna.”
  Jo. http://news.google.com/news?pz=1&ned=us&hl=en&q=(%22Christian+Democrats%22+AND+(Sweden+OR+Swedish)+-supplies

  “så får man numera knappt pengarna tillbaka”
  Överdrift.

  Calandrellas senaste bloggpost: Piratbilder

 2. Leo

  Jag har säkert frågat det här förut: Hur går det med volontärsystemet?

  Är det bara XML-datat från Valia vi väntar på?

 3. Leo

  Informationen om vallokaler och röstningslokaler är ute!

  http://www.val.se/val/ep2009/statistik/radata.html

  Leos senaste bloggpost: Äntligen debatterar gammelpolitikerna

 4. Tobias Josefsson

  “Om bara några dagar — den sjunde eller åttonde april”… bäst du passar dig så att du inte missar valet med en månad, Rick… 😉

 5. Erik

  Calandrella: Det var ju inte så jättemånga utländska medier som skriver om kristdemokraterna i den googlingen vad jag såg. Fast jag kan hålla med…

 6. Brian Levinsen

  Det vore bra med en lista med vilka lokaler som inte har en person som ser till att det finns blanketter, så man kan se till att åka dit med om, typ, man skriver upp sig till att se till att det finns.

  Brian Levinsens senaste bloggpost: Emilia is born.

 7. Andreas

  1,50 i odds är helt ok, och även marginalen på dessa odds, 7% (de bägge oddsen är igenomsnitt sänkta med 7% om man antar någonsorts äkta sannolikheter).

  Deras sannolikhet att piratpartiet vinner blir om man räknar på det någonstans 62% (marginalen borträknad, odds 1,61). Men eftersom spelbolagen tenderar att sänka oddset på favoriten, i detta fall Piratpartiet, så är nog sannolikheten detta spelbolag tror på lägre än 62%. Jag skulle gissa att de tror på 60% sannolikhet att vi kommer med, men att oddset de ställer ut motsvarar att pp kommer med med 67% sannolikhet.

  Själv tror jag att sannolikheten att vi kommer med är högre än både 60% och 67% men att jag kan matematiken bakom spel om pengar betyder inte att jag är bra på det. 🙂

 8. Andreas

  Glömde att påpeka att 1,50 helt klart ser ut som ett bra odds för Priatpariet och värt att spela på. Men lita inte på mina tipps då jag inte spelar själv utan bara kan matematiken.

 9. ST

  […] “Och den rätten behövs.”

  underskatta taktiken:

  Behövs inte den rätten (på Internet)?

 10. ST

  hahaha, lol, skulle ju vara ett “inte” med där.

 11. Rick

  Avståndet till C krymper hela tiden. Bara 280 medlemmar just nu.

 12. Rick

  Sydney Morning Herald:
  ‘The Pirate Party was founded in 2006 with the aim of legalizing noncommercial file-sharing of music and films on the Internet.’

  Oh brother. Gammelmedia… Snacka om argumentationsövning.

 13. Rick Falkvinge

  @Leo: Listorna har funnits länge, men det är idag som den sista infon läggs in där.

 14. Fred V

  “Alla sju riksdagspartierna har gjort så”

  Den sittande regeringen har vi i närminnet. Men jag tror vi läsare skulle må bra av en liten refresh av oppositionens övertramp på området de senaste åren. Många förknippar nog V och MP som kämpar för medborgarrätt.

 15. Varför inte? » Jag ger snart upp!

  […] uppmuntrande kram, så jag orkar ta mig vidare med mitt engagemang. Jag letar desperat efter små ljusglimtar att hålla hoppet vid liv. Men de blir bara färre och […]

 16. Jonas B.

  Se till att logotypen som används vid opinionsundersökningar, och bör presenteras som pressmaterial, är lila!

  Det är viktigt att stapeln inte förblir svart utan tar en snygg lila färg. Svart associeras med helt andra delar av det politiska spektrat, särskilt i andra länder.

 17. Rick Falkvinge

  Jonas: Vår logo är ju det svarta seglet, men jag skrev till DN och bad dem göra stapeln lila, med lite länkar till vårt pressmaterial och grafiska material.

 18. rdahlin

  Bra Rick! Jag reagerade på samma sak när stapeln visades i SVT el dyl. Finns det något ställe där allt detta ska finnas tillgängligt för samtliga partier så att alla partier inte måste gå ut till samtliga tvkanaler / tidningar osv för att korrigera något? Eller finns det pressinfo el dyl på sidan som jag inte tänkt på ?

 19. Rick Falkvinge

  rdahlin: Jag tror alla partier har sin egen samling, men vår ligger på press.piratpartiet.se.

 20. mattias

  kommer valsedlar att skickas till utlands svenskar? sjalv bor jag i frankrike och vet inte direkt hur det gar till praktiskt att rosta, och i sa fall pa PP.

 21. rdahlin

  Det verkar som att SVD förkortar oss till PIP och ger oss en grå stapel (istället för lila).

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2863955.svd

Comments are closed.

arrow