Piratpartiet i grafer, april 2009

Grafer och bilder är ju fina. Vi har länge vetat att våra idéer kommer att dominera mer och mer, och att vi bara nått en bråkdel av vägen till vår asymptot, baserat på att en tredjedel av idéerna i bloggosfären är idéer från uttalade pirater eller piratpartister. Nu pratar vi alltså inte om en tredjedel av de politiska idéerna, utan en tredjedel av alla idéer. Data från Knuffs topplista.

Jag tycker till och med att det har växt lite och ser ut att vara mer än en tredjedel nu. De opolitiska bloggarna växer också. Vad jag kan bedöma, så är det främst fristående liberala bloggar som tappar inflytande till förmån för opolitiska och piratbloggar.

Ett tecken på detta såg vi i slutet på april, när vi äntligen blev det mest omnämnda partiet i hela bloggosfären (mätt på över en kvarts miljon bloggar):

Trenden har varit tydlig länge, men det är intressant att notera hur lätt det är att gå in i en bubbla när alla omkring en är pirater. Sommaren 2008 tyckte vi att vi var skitstora, men vi gav knappt utslag i bloggpratometern. Det kan också vara indikativt på varför gammelpolitikerna fortsätter att strutsa även nu när vi fått starka indikationer på att vi kommer att sparka ut minst en av dem ur EU-parlamentet.

(Sedan måste jag säga att jag är förvånad över att PPs idéer fortfarande inte bemöts. Har ingen i gammelpartierna filosoferat över den dynamitardiska innebörden i grafen ovan? Mäter de ens?)

Tittar man på antalet omnämnanden utslaget över månaden, så har bara S fler omnämnanden i bloggosfären:

Tittar man på gammelmedia är förstås bilden en helt annan, de laggar ännu mer efter idédominansen i bloggosfären. Men det är intressant att vi har börjat få en mätbar närvaro.

Tidigare har vår slice knappt synts över huvud taget — i mars hade vi 130 omnämnanden i gammelmedia.

Men den allra vackraste grafen under april får jag inte återge här, för den är Dagens Nyheters, och visar Piratpartiet med en stapel på 5,1 procent.

I stället tar jag den här, som också är fin:

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. RockChick

  Ja, den sista är riktigt vacker. *myser*

 2. Sami

  543 medlemmar till så har vi gått förbi Centerpartiets medlemsantal. Fantastiskt!

  Samis senaste bloggpost: De ungas röst är styrkan för Piratpartiet

 3. Janne

  Den sista bilden visar ett präktigt trappsteg. Frågan är hur vi får till nästa lika stora trappsteg…?

  Vore ju himla kul om vi inte bara kunde gå om Centern, utan även Moderaterna innan EU-valet.
  Men, då krävs det att vi syns betydligt mer både på bloggen, men främst i gammelmedia…

  Jannes senaste bloggpost: Janne: The Pirate Bay åtalas i Italien

 4. Daniel Flöijer

  Vackert. Jag tror dock att det viktiga nu inte är att jaga mdelemmar utan att jaga röster. För i slutändan spelar det ju ingen roll hur många medlemmar partiet har. Det finns ju som sagt många partier som har mindre antal medlemmar, men som får en hel massa röster.

 5. Rick Falkvinge

  @Daniel: Jag håller med om det. Våra medlemmar och aktivister visar att vi är en gräsrotsrörelse, men just nu gäller det att ge genomslag för den rörelsen.

 6. Chrisse

  En tanke som slår mig, har sett på ett flertal ställen folk som har gnällt på att piratpartiet har fått orättvist mycket utrymme i tradionellt media, men grafen visar att det inte är så.

 7. Patrik

  Vilka vackra bilder!
  Hoppas statsen rörande resultatet i EU-valet är ännu vackrare!

  Patriks senaste bloggpost: Vi är inte människor, vi är en mänsklighet

 8. Rick Falkvinge

  @Chrisse: PP fick 0,1% av gammelmedieexponeringen i valet 2006 och 0,63% av rösterna.

 9. Markus "LAKE" Berglund

  Rick skrev: “Vad jag kan bedöma, så är det främst fristående liberala bloggar som tappar inflytande till förmån för opolitiska och piratbloggar.”

  Till viss del beror väl detta på at flera av de liberala bloggarna har “kommit ut” som pirater? 😀

  Dessutom måste jag, åter igen, påpeka att antalet medlemmar i PP (iklusive UP) är nära att gå om antalet medlemmar i Centerpartiet (exklusive CUF+CK). Bara en detalj, men det känns fortfarande lite oärligt att jämföra sig på det sättet.

  Markus “LAKE” Berglunds senaste bloggpost: Vad händer när vi inte sitter framför TV:n längre?

 10. Christian

  Markus: Skulle det inte vara oärligt att jämföra Piratpartiet med hela Centerrörelsen? Antingen jämför man Piratpartiet med Centerpartiet, eller så jämför man svenska Piratrörelsen, inklusive Piratbyrån och the Pirate Bay, med Centerrörelsen. The Pirate Bay har över tre och en halv miljoner registrerade användare…

  Det är bättre att jämföra partierna.

 11. JonasG

  Lake: Jag håller med om att jämförelsen är lite skev, men det är Centerrörelsen som har valt att göra en konstig uppdelning av sina medlemmar. Ända förklaringen till detta som jag kan komma på är att det handlar om att fördela medlemsavgifterna. Jag föreslår därför att Centerpartiet gör som Piratpartiet och inför ett avgiftsfritt medlemsskap, då kan alla i Centerrörelsen bli medlemmar i Centerpartiet, idag är de inte det.

 12. Fredrika

  @Lake

  Du känner inte till “antalet medlemmar i PP(inklusive UP)”. Man kan vara medlem i UP utan att vara medlem i PP, och tvärtom. Hur många som överlappar varandra är för dig okänt. Vad du därmed kan se är antalet medlemmar i PP, eller UP.

  Antalet individer som gått med i PP är på väg att gå om det sammanlagda antalet individer som gått med i hela Centerrörelsen, eftersom man inte kan räkna medlemmarna i Centerkvinnorna, CUF, och Centerstudenter separat, och summera, då medlemsskap i dom organisationerna automatiskt ger medlemsskap i Centerpartiet. Siffran för Centerpartiets medlemsantal ger alltså den exakta siffran för den sammantagna antalet individer som är medlemmar i Centerrörelsen.

  En individ ska självklart inte räknas två eller fler gånger, bara för att den parallellt är med i flera organisationer inom Centern.

  Du och Centern blåser upp era siffror till 68.000 genom att räkna samma individer flera gånger, och varför ni ägnar er åt sådana bluffsummeringar är för mig en gåta, då det inte förändrar det sammanlagda faktiska antalet individer som gått mer i Centerrörelsen.

  Skulle Piratpartiet blåsa upp sina siffror på samma sätt är det bara att summera PP och UP, varvid vi i detta ögonblick får 61.359 poster i en databas.

  Men varför skulle man vilja räkna på det ohederliga sättet, och uppvisa ett summerat antal poster i en databas, istället för ett faktiskt antal individer?

  Piratrörelsen(syftar nu på sammanlagda antalet individer i PP och UP) däremot består eventuellt av ett större antal individer, än enbart medlemmarna i PP, eftersom UP kan innehålla medlemmar som inte är medlemmar i PP.

  Är det inte dags att du släpper detta, och din ologiska tankevurpa, och inser att det är Centerrörelsen som räknar på ett oärligt sätt, och att Centerrörelsens siffra på 68.000 databasposter är den oärliga, som inte ska jämföras med något annat?

  Jag försökte få dig att förstå detta redan för två veckor sedan, men det verkar inte ha hjälpt.

  http://lakonism.blogspot.com/2009/04/hur-mycket-medlemmar-har-piratpartiet.html?showComment=1240265820000#c6595716484291422091

 13. Fredrika

  @JonasG

  >”då kan alla i Centerrörelsen bli medlemmar i Centerpartiet, idag är de inte det.”

  Enligt deras hemsida är dom just det:

  “Är man medlem i någon av syskonorganisationerna är man även medlem i Centerpartiet”

  http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=32187

 14. JonasG

  Fredrika: Jag vet att det står så. Jag satt och läste på Centerns hemsida för några veckor sedan för att komma fram till vad de menar och min slutsats är att om man är med i någon av Centerrörelsens organisationer så har man yttranderätt och rösträtt hos Centerpartiet, men man är bara medlem i syskonorganisationen.

  Den enda förklaring som jag kan komma på (förutom den att jag naturligtvis kan ha fel) är att man vill kunna ha olika medlemsavgifter och att pengarna ska vara öronmärkta till viss verksamhet. I annat fall så skulle man naturligtvis redovisat alla medlemmar som medlemmar i Centerpartiet och vi skulle kunna ha åsikter om deras politik i stället för att diskutera deras organisation

 15. Anders

  @Janne: Nästa hack i medlemsgrafen kommer att ske när FRA 2.0 och telekomlagen presenteras, därefter kommer det att bli ett hack till när vi får mandat i EU-valet.

 16. Balder Katt
 17. Johan Ulvenlöv

  Hej Rick! Intressant postning. Vi inom S och jag själv tittar noga och följer vad som sker i bloggosfären, bland annat genomförde vi seminariet tillsammans med Twingly och Green Hill relations där vi visade på hur bloggosfären (och framförallt ni) drev FRA-frågan:
  http://www.s-buzz.se/2008/10/mer-analys-om-bloggbvningen.html

  Vi är också självkritiska och ser både problem och möjligheter för hur s-bloggare bedriver debatt i bloggvärlden: http://www.s-buzz.se/2009/01/s-bloggar-socialdemokratins-framtida.html

  En fråga om dina siffror, du skriver att de är gjorda på Knuffs data, lite nyfiken, hur har ni indexerat bloggarna för att få fram det första cirkeldiagramet? Med tanke på att politisk hemvist inte är någon data som framgår i det publika Knuff.

  Mvh/Johan

  Johan Ulvenlövs senaste bloggpost: Borg och Thomas Östros i riksdagsduell

Comments are closed.

arrow