Piratpartiet är nu tredje största parti

Piratpartiet gick nyss om Centern i medlemsantal, och är nu Sveriges tredje största parti, i ren folkrörelsetyngd räknat.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr P

  Jag anser att piratpartiet öppet ska säga som det är, man vill krossa Hollywood och de stora jättarna för att sedan bygga upp något nytt.

  Frågan är dock om fildelning är den slutgiltiga lösningen. jag skulle inte bli förvånad om dessa media makthavare tillslut använder sig av vilka medel som helst för att vinna. t o m mord.

  Frågan är kan piratpartiet bekämpa mäktiga organisationer genom att motsätta sig etablerade lagar som skyddar dem? Eller ska man försöka något annat. Kanske sluta gå på bio, sluta hyra film, sluta ladda ner film. Vägra och bojkotta hollywood är förmodligen den bästa vägen samtidigt som man skapar ny film utanför hollywood och staten.

  Detta skulle va mest kraftfullt. Men finns viljan och möjligheten att organisera detta?

 2. Thomas

  Grymt! Känner mig stolt att vara en del av något så stort! 🙂

 3. ICMPECHO · Pirate Party, now over 43211 members

  […] writing in Swedish: Varför inte?, Yami och pandorna, Rick Falkvinge (to be continued, see […]

 4. Daniel Nyström (PP STHLM)

  Mr P: Vi är ett politisk parti, och att “krossa” individuella företag är inte något som vi sysslar med.

  Det kan dock bli en bieffekt att företag går sämre/går under när vi får igenom våra punkter, men det är om de håller fast i gamla affärsmodeller och inte vill anpassa sig. Det tror dock inte jag, utan snarare att de kommer gå bättre.

  Målet är att få till en reformerad upphovsrätt som fungerar i dagens läge, och för företagen handlar det som sagt att anpassa sig till det här århundradet.

  Daniel Nyström (PP STHLM)s senaste bloggpost: Pirate Party, now over 43211 members

 5. cnab

  @Mr P:
  Innan du kläcker ur dig fånigheter som ovan, kan du väl vara bussig och läsa PP’s program? Det skadar aldrig att veta vad man talar om.

 6. Magnus H

  Måste få fråga – uppdateras de andra partiernas siffror öht? Tycker Centern legat still länge, vilket inte känns troligt.

 7. Mr P

  jag har aldrig brytt mig om politiska program, säg ett parti som någonsin följt sitt partiprogram. Partiprogram är bara propaganda. Vad man gör i sak och vad det leder till är vad som räknas, så ja, jag skiter i programmet.

  Oavsett vilket, så tror jag aldrig att man från elitens håll kommer gå med på lagförändringar utan att krossa det.
  Tror inte detta löser sig via politik, det måste ske utanför. Konsumentmakt är däremot mäktigare.

  Ge fan i hollywood film, och va independent.
  Hollywood är för fan inget företag! Det är en politisk propaganda makt institution.

 8. HDR-fotografen

  Var väl ett litet språng av folk som ville bli medlemmar nu när Tomas Jäv Nordström återigen fått sitt ansikte exponerat i media:

  http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramID=1646

  HDR-fotografens senaste bloggpost: Huliganer i Helsingborg och Dick Harrison

 9. Gregor Samsa

  Magnus H: Siffran kommer härifrån – http://sv.wikipedia.org/wiki/Centerpartiet. De andra partierna är ju inte lika öppna som PP.

 10. Mr P

  cnab och daniel Nyström se mitt svar 15:13 på erat snack

 11. Jens Rydholm

  Magnus H: Övriga partiers siffror publiceras i allmänhet bara vid årets slut, precis innan deras årsvis medlemsskap går ut. Piratpartiet är (såvitt jag vet) det enda partiet som är så här öppna med hur medlemsantalet ser ut och förändras.

 12. Ahruman

  Magnus H: PP:s sida hänvisar till Wikipedia, som har årsvisa siffror i den mån det är möjligt. De andra partierna redovisar inte sina medlemsantal löpande.

  De flesta partierna utom PP har en tydlig nedåtgående trend; C:s verkliga medlemsantal ligger förmodligen under 43000 nu.

  Ahrumans senaste bloggpost: Net Neutrality (EU edition)

 13. Jonathan KL SL Kalmar

  Det känns riktigt härligt. Detta är en stor dag men nu tar vi och går om Moderaterna också!

  Jonathan KL SL Kalmars senaste bloggpost: Idioti

 14. Rickard Olsson

  Det kanske roligaste är att vi gick om dem klockan 13:37. Om man tror på omen och järtecken… 😉

 15. von Adler

  Det här börjar bli intressant. Jag pratar med folk i min bekantskapskrets och möter de mest förvånande åsikter.

  Min mamma, socionom, 52 år gammal: Ja, piratpartiet känns fräscha, det är ideal och ideologi, de vill förändra något och inte bara sitta för kontakternas skull som de andra partierna. Det blir nog dem i EU-valet.

  En kompis långt ute på vänsterkanten, 31 år gammal: Falkvinge är en bra talare och de driver bra frågor. Jag kan inte gå med eller rösta på den i valet 2010, eftersom de inte för en socialistisk politik, men i EU-valet blir det fan pirat. Då kanske någon fattar!

  Kollega på jobbet, jobbar med läkemedel och regulatory affairs, 60 år gammal: Mmm. Jag skulle gärna vilja veta om de ska sitta i liberala eller gröna gruppen innan jag röstar på dem, men de är helt klart ett alternativ.

  F.d. kollega, 35 år gammal: Tänkte rösta blankt, men om man röstar på piratpartiet kanske de andra partierna vaknar upp, som med miljöpartiet.

  Min storebror, 33 år gammal: Har inte röstat de senaste åren, men det du säger låter bra. Kör nog på dem.

 16. Rikard

  Flera kollegor inom IT-branschen som kommer rösta PP nu i EU-valet samt även i riksdagsvalet. Sen möter man andra som fortfarande inte röstar eller håller kvar vid traditionella partier. men det beror mest på att dem inte har ngt intresse eller ens försöker hänga med vad som sker.
  Det är dem som kan ge PP en rejäl skjuts upp mot 10-15% i ett riksdagsval. Kanske mer än så.

  Så ni som nu ska rösta PP prata och informera om varför de ska rösta på just PP. Få dem intresserade av vad som sker både på riksplanet samt nere i Bryssel. Förklara varför just dessa frågor som PP bildats för är så pass viktiga att det faktiskt är rättfärdigat att bilda parti och gå till val på. Det är ju i slutändan våra absolut viktigaste medborgerliga rättigheter som säljs ut till högstbjudande av våra traditionella partier och politiker.

 17. Faye

  När kommer pressmeddelandet Rick? Tidningarna måste ju skriva om detta nu!

 18. Rick

  Det. Känns. Så. Rätt! 😉

 19. Jesper

  Pratade med en “äkta” moderat idag i skolan. Han har ingen aning om varför han är moderat och att prata politik med honom är ungefär lika givande som att prata med en sten. Han frågade hur det går för “Piraterna” och sade glatt att “Mja, idag går vi om Centern i medlemsantal…”

  … Det blev tyst för att sedan sägas “Mjah! Moderaterna går dom då inte om!”

  “… vänta du bara…”

  /Stolt liten Pirat från Uddevalla

 20. Elker noterar @ Elkers.se

  […] Piratpartiet är nu tredje största parti […]

 21. Blubb

  Så, se till att köpa knappar/pins med Piratparti-loggan, att ha på jackuppslaget! Det är viktigt att vi syns! 🙂

  Obs! De finns i olika storlekar och modeller, alla kan hitta nåt som passar, diskreta/eleganta eller såna där stora som märks ordentligt!

  Visa att du är en stolt pirat! 🙂

  http://butik.piratpartiet.se/

 22. William

  Snart lägger vi oss babords med moderaterna och avfyrar lite salvor. Arr!

 23. Caspian

  Fantastiskt!
  Men du, “Piratpartiet till EU”-bannern ligger över ditt ansikte. Det ser inte bra ut.

 24. Magnus H

  @Caspian: Skaffa bredare skärm så ska du få se på grejer…

 25. Robert Nyberg

  @— Mr P –

  Nja parti programmen hos de vanliga partierna säger något om ideologin som partierna önskar att öppna, men de säger ju inget om detaljfrågor och kompromisser och stälningstaganden direkt alltid.

  Men ett viktigt men, piratpartiet är inte som de andra partierna i många perspektiv.

  Därför så är vårat parti program inte som de andra partierna partiprogram direkt, utan den är ganska klar med hur vi ska arbeta, vad vi vill åstakomma och hur det ska åstakommas.

  Med partiprogram så menar jag både själva principförklaringen och de tillhörande detaljbeskrivningarna av våran politik som du hittar på våran hemsida.

  Så det vore trevligt om du faktist tog en glutt på våran hemsida innan du sticker ut hakan här så blir alla lite gladare.

  Nja vi är ett faktist hot genom våran “enkelspårighet” här, att vi inte vill kompromissa våra frågor mot en massa anant som alla de andra partierna måste eftersom de har så breda partiprogram. och där våra frågor minst sagt ätr väldigt underprioriterade.

  Men lyckas vi visa att vi är ett rejält hot mot deras potensiella röstare som de så nödgat behöver för att behålal sin makt eller få makt.

  Men visst konsumentmakt är inte att förglömam men den avfärdas lätt av lobbyn och leder då till mer idioti för att de skyller den svikande försäljningen på pirater för bojkot och konsument makt finsn inte i deras ögon och politikerna tror dem..

  Mvh Robert Nyberg
  Ordförande för Ungpirat Stockholmsdistriktet

  3:e vice Ledare för piratpartiet i Södertälje kommun

  [email protected]

 26. Anonym

  @ Mr P

  det Hollywood försöker göra är att licens belägga allt, Deras plan att införa lagar som gör att man måste registrera licens för att kunna distribuera olika former av media i individuella regioner”tex Länder”, hur ska då en små artist/filmskapare kunna stiga ur inget, planen är att få ett monopol på konsumenter så att dem enbart kan köpa från dem företagen som har råd att betala licensen för sprida sina värk, dom vill i princip göra ett systembolag av film/musik industrin, varför tror du dom kämpat så hårt för att få ta över internet nu? dessutom har dom märkt att folk slutar kolla på deras dynga och söker mer underhållning som är relevant till personens intresse eller liv still,

  Hollywood har i ungefär 60 år bombat oss med deras underhållning för det har inte funnits särskilt många andra alternativ nu finns det en hel asiatisk film och musik marknad dom måste kunna kväva för att fortsätta kunna ha en form av monopol som dom haft asiatisk musik och film har slagit dom ganska hårt, det är även därför dom gör åter skapelser på en massa bra asiatisk film fast med amerikanska skådespelare som till exempel “the ring” och ett flertal andra, allt för att dom ska kunna kontrollera vad och vem du betalar för att se underhållning, och den asiatisk musiken är ganska populär bland vissa ungdomar idag där har musik industrin redan förlorat hundratals potentiella köpare till en helt ny marknad.

  personligen har jag bojkottat amerikansk och brittisk film och musik sen 2001. för den nord-öst asiatiska film och musiken istället.

 27. kenny_lex

  Sluta att svara på MrP, han har sin åsikt, han tänker inte läsa programmet och han ingen vilja att ta till sig vad PP står för. Det är som sagt ingen idé att försöka att få honom att förstå, sedan måste man ställa hans åsikt emot att PP i sig nu är Sveriges tredje största politiska rörelse.

 28. petri

  Kul, och lite skrämmande. Vilken kraft upphovsrättsindustrin har retat upp kommer de inte att förstå inte ens när det är för sent för dem. Jag tror dock att PP går inte förbi Moderaterna i antalet medlemmar, som tur är det är inte viktigt heller. Det är inte ett lätt beslut att bli medlem i ett parti, är nog inte lättare idag än vad det var 2006 för mig.

  Viktigaste är antalet röster, många “vuxna” kommer ut på nätet och säger de ska rösta på PP. Får vi ut alla 18+ till valstugorna så är flera EP platser våra och genast ser mina barns, och andra barns framtid betydligt ljusare ut.

 29. iii

  Goda nyheter. Jag undrar dock bara hur många som kommer att vara kvar om ett år om folk inte förnyar medlemsskapet. Det blev väl ett ganska stort medlemsfall ett år efter Pirate Bay-razzian. Men visst om debatten kring internet, fildelning och privatliv fortsätter vara lika aktuell fram tills dess så kanske medlemsantalet håller i sig.

  Ta inte detta fel, jag är glad över pp:s uppsving. Men tänk vad media och riksdagspartierna kommer att gotta sig i ett stort medlemsfall. Bara något att hålla i tankarna.

 30. Hans J

  De andra partierna kan avskaffa Piratpartiet när de vill…

  De behöver bara:
  1. Riva upp och avskaffa FRA-lagen
  2. Riva upp och vägra införa IPRED
  3. Vägra gå med på integritetskränkande ACTA
  4. Utreda och beivra jäviga domare
  5. Införa konkurrensneutrala internetleverantörer
  6. Bevara offentlighetsprincipen
  7. Ge alla partier lika möjligheter till valrörelse
  8. Hålla sina vallöften

  Tja, det finns några punkter till men sedan är det bara att lägga ned Piratpartiet. Då behövs partiet inte mer. Piratpartiet har nämligen inte “evigt liv som rörelse” som syfte.

 31. Rösta inte på Piratpartiet « Johan Frick

  […] tredje största parti före Centerpartiet, vilket väcker många frågor. Detta åtminstone enligt Rick Falkvinge, som lutar sig mot siffror från Wikipedia. Se upp […]

 32. Elias.L

  Varför rösta på vänstern när piratpartiet är bäst herr Johan Frick ?

 33. Eirik

  Hmm, på playrapport.se finns ett väldigt konstigt inslag om piratpartiet just nu. Dom säger att partiledare är Christian Engström. Sedan har dom en intervju på engelska, av alla språk…

  Om piratpartiet verkligen är så stort som ni påstår, varför är det sådana oklarheter i partiledarfrågan?

 34. Rickard

  Eirik,
  det är väl SVT du ska fråga om det?

 35. Anders W

  Kom ihåg att vi bara är en liten högljudd grupp…

  Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid, säger justitieminister Beatrice Ask (m) om dem som kritiserar fildelningslagen Ipred.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2054299.svd

 36. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-05-07

  […] Piratpartiet är nu tredje största parti […]

 37. Markus "LAKE" Berglund

  Frågan är då – Vad är en medlem i Piratpartiet värd?

  🙂

  Markus “LAKE” Berglunds senaste bloggpost: Roslagens Sparbank skapar entreprenörer!

 38. Grå

  Med nuvarande takt går Piratpartiet om Moderaterna om knappt två månader. Tre om trenden avtar något. Inga garantier givetvis, då vi aldrig kan vet när takten stannar av till 0 eller börjar sjunka.
  Men med en tanke på antalet dumheter som bara ligger i kö nu så kan det också hända att takten ökar igen.

 39. Nypirat

  “Centerpartiet tar ett helhetsgrepp om integritetsfrågorna

  Centerpartiet föreslår en särskild integritetsbalk där all integritetsskyddande lagstiftning ska samlas. Partiet vill också värna rätten att vara anonym på internet och stärka möjligheterna till skadestånd om det allmänna allvarligt kränkt en persons integritet. Förslagen ingår i ett nytt prgram som partiet ska fatta beslut om på partistämman i Örebro i helgen, skriver Annie Johansson, integritetspolitisk talesperson (C).”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2850313.svd

 40. Erik S

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2850313.svd

  “Centerpartiet föreslår en särskild integritetsbalk där all integritetsskyddande lagstiftning ska samlas. Partiet vill också värna rätten att vara anonym på internet”

  Den där artikeln på SvD är helt absurd. Centern arbetar sedan förra riksdagsvalet med att göra allt för att montera ned allt vad integritet heter, och sedan har de mage att lägga fram ett förslag om en Integritetsbalk. Jag har sällan sett ett mer absurt exempel på välfläsk!

 41. Nypirat

  Som av en händelse är en viss Annie nu på väg in i centerstyrelsen.
  http://www.politikerbloggen.se/2009/05/07/19368/

  Ser vi månne konturerna i en plan att åderlåta PP på medlemmar och locka över unga väljare och integritetskämpar till C som ju nyss passerades av PP i medlemsantal?

 42. Janne

  “Sent ska syndaren vakna” är väl ett ordspråk som passar bra in på Centern. De börjar väl inse att Piratpartiets framgångar faktiskt är ett hot mot deras egna mandat i EU-parlamentet.

  De saknar dock all trovärdighet efter sitt agerande i såväl FRA- och IPRED-frågan. Dessutom lär inget hända, så länge Moderaterna inte anammar samma tankar.

  Jannes senaste bloggpost: Janne: Piratpartiets ideologi – min syn på vart vi borde gå

 43. Anders Troberg

  Moderaterna nästa, och som trenden ser ut så kommer de att vara omkörda kring halvårsskiftet, snabbare om det poppar upp fler saftiga skandaler.

  Ni i de andra partierna, vi ses i Bryssel. Och om vi inte ses där så är det inte för att piraterna inte är där, det är för att ni inte kommer dit.

 44. Erik S

  S blir plötsligt också integritetskramare!

  “S kräver utvärdering av integritetskränkande lagar”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2852807.svd

  Knappt hade bläcket hunnit torka från Centerns absurda valfläsk (se tidigare postning i denna tråd), så kommer S efter med sitt valfläsk!

  Helt plötsligt så har det tydligen blivit viktigt att på allvar försöka desarmera Piratpartiet. Det är dock ytterst osannolikt att vare sig S eller Alliansen kan skapa ett förtroende i dessa frågor – jag menar dessa partier har ju stått i kö för att införa den ena lagen efter dena andra för att ta bort vår integritet och vår rättssäkerhet på internet.

  Nej, folk låter sig inte luras denna gång, avsett hur mycket de skriver och bedyrar och gråter i riksdagen.

 45. Faye

  Jag skulle vilja veta, Rick, varför vi inte har gått ut med ett pressmeddelande som vi brukar?

 46. sav

  Betyder det att vi nått steg 3 i

  “First they ignore you
  Then they laugh at you
  Then they fight you
  Then you win” ?

 47. Hans J

  “Nypirat”:

  I centern delas styrelseposterna ut innan ens stämman startat.

  Där får man de viktiga posterna efter popularitet i TV och när man sitter på tåget TILL STÄMMAN.

  Skit i ombuden (Maud har talat?) – här är det röster som gäller!

 48. Caspian

  @Magnus H
  Tack, jag missade det. Men jag anser fortfarande att det är en dum placering. Jag kör nu webbläsaren i fullskärm, 1280 pixlar i bredd. Ändå ligger EU-bannern över en del av Ricks huvud. Är det inte möjligt att ordna så både Rick och EU-bannern syns samtidigt, oavsett skärmbredd?

 49. Faye

  Caspian: Hmm. Jag förstår inte riktigt vad det spelar för roll? 🙂

 50. Bengt

  @Hans J:
  Det må så vara men frågan är om hon inte platsar bättre hos oss? Kan ingen utse henne till styrelseledamot i Piratpartiet istället 😉

  Jag tror faktiskt hon kan bättre än hon hittills fått visa, men att hon lätt riskerar att hamna i dåligt sällskap hos Centern, till men för hennes eget bästa.

 51. Hans J

  @Bengt:

  Hon kan ju gå som “trainee” (poppis hos moderaterna) hos Calandrella ett tag…

  När jag gjorde min värnplikt fick vi lära oss att ALDRIG peka på andra med k-pisten utom när vi avsåg att skjuta dem. (Det var stränga straff på brott mot det)

  I riksdagen går det tydligen bra att rösta hej och hå lite vänster och lite höger. Det är ju bara demokrati och frihet för lite slödder och “fildelare” som står på spel.

  När Estland frigjorde sig från Sovjetunionen så hängde allt under några dagar på några BBS-er. Hela den estniska regeringens arbete skedde via vanliga BBS-er.

  När tortyroffer skriker sig till döds så kanske de saknar möjlighet till fri opinionsbildning fast vi behöver ju inte tänka på sådant för här är ju allt så bra!

  Man leker inte med yttrandefrihet och frihet från övervakning!

  “Annie (21)” kanske skulle läsa lite historieböcker innan hon anmäler sig som medlem i Piratpartiet! Det räcker inte att blinka lite och utstråla “ungdomlighet” i TV för min smak.

 52. Pirat så klart

  Kappvändare behöver vi inga i partiet. Annie får gå till arbetsförmedlingen som alla andra.
  Psykopater och mytomaner klarar sig alltid i samhället. De har en tendens och hålla varann om ryggen

 53. Tredje största parti – Medlemmar, och EU? « Blag

  […] andra något mer glädjande nyheter är PP nu Sveriges tredje största parti till medlemmar räknat. Och enligt en ännu senare mätning än den ifrån förra veckan är vi […]

 54. Doktor Spinn kommenterar - 2009-05-08 | Doktor Spinn

  […] Rick Falkvinge (PP) » Piratpartiet är nu tredje största parti […]

 55. […] sammanhanget kan även noteras att Piratpartiet häromdagen tog över Centerpartiets plats som tredje största svenska politiska parti till antalet medlemmar räknat. Kanske några fått kalla fötter och velat återta den […]

 56. Nypirat

  Uppenbarligen har Centern ett stort internt problem att handskas med på den pågående stämman:
  C-ombud kräver att FRA-lagen rivs upp.

  “Man ska inte behöva rösta på Piratpartiet för att få sin integritet skyddad.”

  http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2865037.svd

 57. Fredrika

  Staffan Danielsson:

  “Tyvärr behövs signalspaning för att skydda vårt land mot allvarliga hot, förklarade han.”

  Jag kan ha kort minne, så någon kanske kan friska upp det, men har det uppvisats något faktiskt underlag på att

  1) några specifika allvarliga hot verkligen finns mot Sverige,

  2) att FRA-lagen och massavlyssning av svenska folket verkligen skyddar mot sådana specifika allvarliga hot,

  3) en sammanställning som visar att nyttan med FRA-lagens påstådda skydd överstiger eventuell skada som massavlyssningen gör,

  4) och en utredning som visar att just FRA-lagen och massavlyssning av svenska folket är den mest kostnadseffektiva lösningen för att bemöta dessa hot?

  Eller är det bara grundlösa påståenden alltihop?

 58. ICMPECHO · I love corrupt backups…

  […] writing in Swedish: Varför inte?, Yami och pandorna, Rick Falkvinge (to be continued, see Knuff) May 2, […]

Comments are closed.

arrow