Hjälp till att få ut valsedlarna!

Nu är stunden här. Nu vet vi var vallokalerna ligger. Nu är det dags att få distributionen av valsedlar att fungera.

Det är nämligen så, att vi måste bära ut våra valsedlar själva till vallokalerna. Och de öppnar om bara 13 dagar! Den 20 maj börjar folk rösta, och om våra valsedlar inte finns på plats då, så får vi inte röster. (Okej, teoretiskt sett går det att ta en blank valsedel och skriva “Piratpartiet” — men det funkar inte så i praktiken. Våra valsedlar måste ut.)

Och det är vi allihop som måste hjälpas åt med det här. Det här är det sista hindret vi måste över inför EU-parlamentet. Vi ska få ut valsedlar till sjutusen vallokaler. Sjutusen! Det vore helt omöjligt att koordinera centralt ifrån. Som tur är, så arbetar vi inte så. Vi litar på varandra, och vi vet att vi alla vill att vi ska lyckas.

Från och med nu kan du, jag och vi alla ta ansvar för att det finns valsedlar i en viss vallokal. Och det behövs. Det som är mest akut är alltså förtidsröstningen, som börjar den 20 maj. Om 13 dagar.

Gå in på vår vallokalsbokning (länk längre ner) och välj ut ett par vallokaler nära dig, och ta ansvar för att Piratpartiets valsedlar finns där. Du kommer då att vara länken mellan det lokala lagret i din kommun och de vallokalerna. Du behöver alltså hämta upp valsedlar någonstans, besöka vallokalerna när de öppnar den 20 maj (vilket de flesta, men inte alla, gör), och sedan fylla på valsedlar några gånger i veckan.

Var det lokala lagret av valsedlar i kommunen finns, ja, det får du information om av kommunledaren så fort valsedlarna har kommit ut till kommunerna. Just nu håller de på att leta sig ut i landet.

Vi alla behöver göra det här. Vi alla behöver vara med och ta ansvar för det sista steget.

Skriv upp dig som ansvarig för några förtidsröstningslokaler nära dig redan nu (klicka här), och var med om att skriva historia som en del av nästa generations medborgarrättsrörelse.

Rick

PS: Jag återkommer om vallokalerna, även om det finns info om dem också i valbokningen. Det mest akuta är att snabbt täcka upp förtidsröstningslokalerna.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Dan

  “teoretiskt sett går det att ta en blank valsedel och skriva “Piratpartiet” — men det funkar inte så i praktiken”

  Vad betyder det? Att det inte fungerar att göra så, eller att det fungerar att göra så? Snacka om förvirrande skrivet ;D

 2. Andy

  Dan – det betyder att folk är för dumma för att göra så, dom tar hellre en upptryckt valsedel på vilken det redan står Piratpartiet.

 3. ove

  Dessutom så är det lätt hänt att rösten inte räknas(som en PP röst) om den som röstar stavar fel eller särskriver(?) osv.

 4. Rickard Olsson

  Dan, det fungerar, men i praktiken är det onödigt med den extra barriären. Det är betydligt bättre om de förtryckta valsedlarna finns i lokalen, om inte annat kan vi få några röster från de impulsröstare som bestämmer sig i sista sekunden. 🙂

  Ove, nej även särskrivna och lätt felstavade fungerar iomed att vi har en registrerad partibeteckning. Men i praktiken är det upp till valförrättarna att tolka dem, så helst ser vi ju att man bara skriver Piratpartiet, exakt så.

 5. Rickard Olsson

  Förresten, mer information om hur man röstar finns här: http://www.piratpartiet.se/rosta_pirat_i_eu_valet

 6. Yamiko

  Jag har bokat förtidsröstningslokalen i Boden. ^_^

  Yamikos senaste bloggpost: Tredje största!

 7. Yamiko

  + en vallokal.
  Hur många vallokaler tror du man kan ta hand om utan att bli helt sönderstressad? Har några till i närheten jag funderar om jag ska boka också…

  Yamikos senaste bloggpost: Tredje största!

 8. Rickard Olsson

  Jag distribuerade till ett tiotal vallokaler 2006, med lite drygt tio mil mellan de två längst ifrån varandra. Då hade jag åas lite hjälp: http://www.facebook.com/photo.php?pid=765779&l=0acd6f9133&id=677197953 😉

 9. Jonas

  Mejla mej om du behover hjalp med valsedlar pa konsulatet i Bryssel.

 10. Yamiko

  Rickard Olsson:
  Borde snarare ha frågat “Hur många orkar man om man inte har bil, och behöver gå mellan ställena?” 😛
  Har iaf hand om de två närmsta vallokalerna nu. Finns två till inom gångavstånd.

  Yamikos senaste bloggpost: Tredje största!

 11. Jocke

  Jag ska försöka ta en eller ett par lokaler. Nu måste alla dra sitt strå!

 12. Alfred

  http://www.dn.se/nyheter/politik/c-gor-om-upphovsratten-1.860728

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2852807.svd

  Nu försöker centern och sossarna sno lite väljare från PP lite innan valet. Helt plötsligt, efter båda röstat för IPRED, vill man värna om folkets integritet. Ska man skratta eller gråta? Stort skämt. Jag kommer rösta på PP tveklöst!

 13. Pontus

  Utomlands då? Jag lägger gärna ut valsedlar på ambassaden i London.

  Pontuss senaste bloggpost: The White Moose!

 14. Slumpad svensk

  Potus:

  Lysande! Då slipper jag handskriva en! Jag skulle gärna volonterat att lägga ut valsedlar, men jag har inte en suck att ta mig till ambassaden nästa vecka.

 15. Elker noterar @ Elkers.se

  […] Hjälp till att få ut valsedlarna! […]

 16. Piratpartiet Stockholm » Blog Archive » Valsedlar! Valsedlar!

  […] UPDATE: Mer hos Rick! […]

 17. kenny_lex

  “teoretiskt sett går det att ta en blank valsedel och skriva “Piratpartiet” — men det funkar inte så i praktiken”

  Det betyder att invandrare och dyslektikers röster kan ogiltigförklaras, särskrivningar är inte ovanliga och trots att det är uppenbart vilket parti man vill rösta på så räknas inte “Pirat partiet”, “Pirat-partiet”, “qiratqartiet (p åt fel håll)” eller “Piratparit”.

  Därför är valsedlar mycket viktiga och jag tycker man även skall försöka hjälpa andra mindre partier även man kanske inte sympatiserar med dem.

 18. Varför inte? » Valsedlar

  […] Hjälper du också till? […]

 19. Doktor Spinn kommenterar - 2009-05-08 | Doktor Spinn

  […] Rick Falkvinge (PP) » Hjälp till att få ut valsedlarna! […]

 20. petri

  Tog hand om 6 vallokaler i förra valet 2006. Cyklade tre gånger till lokaler för att kolla att sedlarna har inte tagit slut och ingen har flyttat på vår bunt.

  Den första var det tyvärr ingen fara men den senare hade hänt på två ställen: av sosialdemokraterna och sverigedemokraterna. Inte särskilt demokratiskt av dem det är väl därför de måste ha ordet demokrat i namnet.

  Förresten såg jag att Miljöpartiet körde bil till vallokalerna 😉

  Så håll koll på valsedelsbuntarna under dagen, det räcker inte att de kommer på plats någon gång på morgonen. De ska vara på plats innan lokalen öppnas. I denna val har vi tillräckligt mycket medlemmar i partiet att vi kan ha valsedlarna ute i tid. Bara tillräckligt många förstår det och ställer upp.

 21. Hampus

  Jag skulle tycka, som aldrig gjort detta förut, att det skulle vara skönt att få lite info om vad exakt det är man ska göra.
  Hur ofta man behöver fylla på, hur många sedlar man ska lägga i varje lokal etc.
  Jag skulle utan tvekan kunna ta hand om en lokal, om jag bara visste lite mer vad det innebar från min sida =)

 22. Andreas

  hampus: det står väl ganska tydligt om du går till valhemsidan och väljer en vallokal?

  Andreass senaste bloggpost: Därför är Piratpartiet varken höger eller vänster

 23. SF

  Jag kan ta med valsedlar till svenska ambassaden i Bergen (Norge), men hur får man tag i dem härifrån?

 24. Mr N

  Rick,
  Jättebra bokningssystem, men det finns ett problem. Vissa vallokaler är uppdelade i två eller mer. Till exempel är Bromma 14, Blackeberg N och Bromma 15, Blackeberg V samma vallokal (men olika salar). Vore det inte bättre om de slogs ihop så att det inte blir så att två olika personer tar hand om var sin sal i samma byggnad. Eller att man när man bokar får som förslag att även boka de andra salarna på samma adress, så att sådant merarbete undviks.

 25. Mikael

  @petri
  “De ska vara på plats innan lokalen öppnas.”
  Räkna dock inte med att man kommer att ha tillgång till vallokalen innan den öppnar. Valförrättarna betraktar oss på samma sätt som alla andra – vänta tills dörren låses upp.

  Glöm heller inte att kolla när vallokalen verkligen öppnar. De allra flesta öppnar 08:00, men jag har sett vissa som öppnar 09:00. En del har också stängt några timmar mitt på dagen, ifall man åker förbi senare för att kolla till valsedlarna. Förutsätt inte att din vallokal är öppen 08:00-21:00.

 26. Rickard Olsson
 27. Mr N

  Rickard Olsson,
  Tack för hjälpen. Trevligt att ni kör Django/Trac förresten.

 28. Erik

  valsedlar.piratpartiet.se listar bara vallokaler i Sverige. Jag kan hjälpa till att distribuera valsedlar till ett utländskt konsulat. Hur bär jag mig åt? Var får jag tag på valsedlarna? De öppnar för röstning den 14:e maj, alltså nästan en vecka innan förtidsröstningen börjar i Sverige.

 29. Daniel A

  Jag anmälde mig att lägga ut röstsedlar i konsulatet i Mariehamn i Feb, redan. Väntar för fullt på röstsedlar. Det vore ju synd om vi inte får minst en röst från Åland =).

 30. Eric

  Se Piratpartiets 20 kandidater till EU-valet:

  http://www.piratpartiet.se/eu_kandidater

 31. Erik

  Daniel A: Har du fått några valsedlar? Hur bar du dig åt för att anmäla dig? Jag har inte lyckats få kontakt med någon som kan skicka valsedlar till mig, och vallokalen öppnar om tre dagar.

Comments are closed.

arrow