Piratpartiet tredje störst även i valmätning

En artikel i Göteborgs-Posten pratar om internationella statsvetare som driver sajten Predict09.eu, och som använder ett antal olika metoder för att förutsäga valresultatet. Artikeln handlar huvudsakligen om hur extrempartier inte får inflytande och hur blocken kommer att förändras när EU-parlamentet krymper till 738 736 ledamöter.

Först på slutet av artikeln, nästan som en eftertanke, kommer den här bomben:

För svensk del kommer valforskarna fram till att Socialdemokraterna tar sex och Moderaterna fyra av landets 18 mandat. Tredje största parti enligt analysen blir Piratpartiet, som väntas få två mandat. Resterande sex fördelas med ett vardera på Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet, Vänstern och Junilistan.

Piratpartiet väntas, enligt statsvetarna, ta 8,5 procent i valet. Här finns analysen för Sverige. Vi är då inte bara tredjestörst i medlemsantal och folkrörelsetyngd, utan även i förutspått valresultat.

Samtidigt publicerar Expressen en ny opinionsmätning där vi ligger på fem procent, samma som den förra på 5,1. Dessa kompenseras dock inte på samma sätt som statsvetarna gjort i predict09.eu, som GP-artikeln beskriver.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. rdahlin

  Bra. Då ska vi se till att det där inte bara stämmer i undersökningarna utan nu kör vi mot JL’s resultat eller högre 🙂

  Med den takt som jag som enskild medlem, bara genom några minuters samtal med personer som jag tidigare räknat som skeptiska till resonemanget jag har fört i “våra frågor”, antingen fått svaret “Ni har min röst!” till “jag går med” så borde det inte vara omöjligt. Svenska folket verkar ha tröttnat överlag…

 2. Anon

  Verkar som gammelpolitiken missbedömt människors behov av integritet och mänskliga rättigheter.

  Hehe.

 3. Rick

  Håller med rdahlin. Det här är en ‘no brainer’ för de allra flesta. Och som Anon påpekar, gammelpolitiken har fullständigt missat tåget.

 4. NiDBiLD

  Epic AFK-Raid. Brace for lulz.

  NiDBiLDs senaste bloggpost: Reality Check spår EU-valet.

 5. Hans J

  De gamla partierna har SVIKIT OSS!

  Nu – i panik – försöker de rädda några få platser i parlamenten. De kastar sig i grus och smuts och lovar att de från och med NU ska bli helt annorlunda…

  Men vi vet…

  De lovar att de från och med nu ska respektera vår integritet!

  Men vi vet…

  De ska till och med instifta nya lagar till vårt skydd!

  Men vi vet att…

  vi kan bara lita till oss själva i fortsättningen!

 6. Johan

  Varför är det bara GP som skriver om detta i gammelmedia? Inte ens expressen verkar nämna sin egen opinionsundersökning…??

 7. Mr Profit

  Hohoho! Ska bli skoj att se vilka desperata utspel de ska göra nu när de är påtagligt hotade kring sin plats runt köttgrytorna. Nu blir det till att lova runt och lura väljarna att rösta på gammelpartierna återigen, för att sedan schackra bort alla vallöften och köra “business as usual”.

 8. Jocke

  Jag kommer att rösta på Junilistan men fan vad glad jag blir om Piratpartiet kommer in i Europaparlamentet!

 9. Pirat så klart

  Jag håller fortfarande fast vid att vi tar minst 50%. De som följer politiken och inte är helt hjärndöda ser vart samhället är på väg.
  De kommer absolut att rösta på oss. Litar inte på en enda sk undersökning. Nu skriver vi historia.

 10. André

  @Johan:

  Aftonbladet och SvD ägs av Schibstedt, och DN, Expressen etc. av Bonniers.
  Det är mycket möjligt att dessa stora företag som har stora intressen i film- och musikbranschen har gett ut direktiv om att man skall hålla så tyst det går i rapporteringen om Piratpartiet och dess framgångar som det går för att man inte skall förvärra sin egen ekonomiska situation…
  Göteborgs-Posten ägs vad jag vet inte av nån jättekoncern.

 11. Hans J

  Ja, det är inte ord vi behöver!.

  Vi behöver städa rejält!

  Om vi får mer än 50% vet jag inte men det skulle verkligen behövas!

 12. smen

  Helt offtopic, men är det någon som provar om det går att toktanka även på centerns stämma i Örebro?

 13. erold

  Detta måste fungera som en sporre, så att vi jobbar ännu hårdare, för nu ser vi väldigt tydliga indikationer på att det kommer att gå. Det får abosolut inte leda till att vi slår av på takten.

  erolds senaste bloggpost: ALAI är inte ett neutralt diskussionsforum

 14. Jonathan

  Jag har svårt att ta ut något i förväg, det är bara till att trucka vidare och hoppas på det bästa. Lätt hänt man blir lat och tror allting är i en ask om man förväntar sig något.

  Jonathans senaste bloggpost: Joomla! License Guidelines

 15. Nypirat

  @André:
  GP ingår i Stampen som är en koncern där bl a Nerikes Allehanda och Västmanlands tidning ingår: http://www.stampen.com/sv/index.php?page=tidningar

 16. Kluris

  @André: Ja, det är ägarförhållanden man måste titta på. Talesättet att de inte skiter där de äter är det som styr i grunden. Men några direktiv är jag helt säker på att det inte gått ut från ägarna, detta av den enkla anledningen att det inte behövs. Som sagt, chefredaktörn skiter inte där han äter. Ja, en form av delikatessjäv om man så vill. I stort sett alla människor i beslutande positioner fungerar så här, vi har det också i oss alla lite till mans. Det är för att det inte skall bli så här som ägarna måste gå ut med tydliga direktiv, det är avsaknaden av direktiv som styr de inställasamma som vill visa sig duktiga för sin egen karriärs skull.

  Både ägare och ledare inom företag och organisationer söker alltid efter folk som tros kunna uppfylla visionerna, “duktigt folk” och de där beredd att betala mer ju “duktigare” de tror att kandidaten är. Men samtidigt så kan inte en ledning detaljstyra, det skulle bara bli absurt och en ledning kan inte vara allvetande, i synnerhet inte om framtida situationer och förhållanden. Det kokar egentligen ned till ansvar, men är ansvar att vara “duktig” eller lydig? Nej just det. Tänk på frasen “Jag lydde bara order”, det är den klassiska ursäkten för att om möjligt slippa att ta ansvar. Att ta ansvar är ofta motsatsen till att vara lydig och inställsam. Således, de som gjort karriär och idag sitter i beslutande positioner är ofta tämligen oansvariga när det kommer till kritan och detta genom inställsamhet. Det räcker med att någon ur ledningen tycker om något över en bit mat, så kommer detta att tillämpas av beslutsfattaren för denne vill givetvis visa sig så duglig att någon detaljstyrning av ledningen inte behövs.

  Mycket av det vi ser nu är precis sådant det varnades för när mediakoncentrationen diskuterades för sisådär 20-25 år sedan, debattörerna från den tiden kan idag säga: Vad var det vi sa..

 17. […] att få inte bara ett, utan två mandat, i valet till EU-parlamentet, vilket Göteborgs-Posten, Rick Falkvinge, Sidvind och Dagens Nyheter tagit upp. Expressen/Demoskops mätning visar på fem procent i valet […]

 18. Mikael B

  Hej Rickard

  Det här är en bra tid för dig och partiet och jag tycker du ska passa på att njuta. Inom tio år kommer internet att ha en helt ny inriktning. Förbered dig på att allt “gratis” kommer vara borta eller på väg bort då. Det är en självklar utveckling att internet långsiktigt kommer inkorporeras i det gängse finansiella och etiska normsystemet, dvs rättsstaten och marknadsekonomi kommer råda även där. Man kommer ta betalt på internet och man kommer inte acceptera rättslöshet. Alla som tänkt på den här frågeställningen och som inte tillhör de “internetreligiösa” vet att det blir så. Det kommer att ta ett tag, men snart kommer alla att inse det ohällbara i att ha en slumpmässigt utvald socialistisk sektor mitt i marknadsekonomin. Det är för många och för viktiga områden inom vilka man inte har råd samhällsekonomiskt att avstå från de ekonomiska incitamenten. Patent, forskning, läroböcker, press, litteratur etc. Tro mig, Rickard – om tio-femton år kommer man se helt annorlunda på de här frågorna. Så njut medan det varar.

 19. Hans J

  Det är alltid nyttigt med en slav på triumfvagnen som viskar i örat att alla är dödliga!

  Att rättsstaten och marknadsekonomin kommer att råda även på internet låter hoppfullt. Till stora delar fungerar det på gott och ont så redan idag.

  Marknadsekonomin styr sålunda vad en internetuppkoppling kostar. Detta har fått till följd att priserna stadigt rasat och hastigheterna ökat. “Greed works”!

  När det gäller skydd för förtrolig kommunikation via samtal och email så finns fortfarande mycket att göra. Mycket av detta görs av aktörer som Skype och Philzimmerman men att få klart och tydligt fastlagt att man rättsligt även på nätet åtnjuter ett lika starkt skydd som det man har i sitt hem eller för sina fysiska brev är välkommet. Det verkar råda delade meningar om det idag…

  Men visst är det sporrande och uppfordrande med påpekanden om att allt snart kan vara förbi och vår frihet borta!

 20. Rick Falkvinge

  Mikael: Njut snarare av din illusion av att storföretagen kommer att krossa internet så länge illusionen varar. 🙂

  I samma sekund som PP tar mandat i ett parlament, så ändras hela spelplanen totalt.

 21. floodis

  Ta det lugnt nu rick. Ta inte ut segern på förhand.

  floodiss senaste bloggpost: Inse – EU är sjukt

 22. Rick Falkvinge

  floodis: Det är bara hårt arbete (och en del tur) som kan leda till seger så småningom.

 23. MrArboc

  Har du nån feed som fungerar och var hittar man den i så fall?

  MrArbocs senaste bloggpost: Roligt!

 24. Johan Ronström » Blog Archive » Partiet

  […] är nu landets tredje största parti i medlemsantal. Men inte bara det, enligt en artikel i GP som Rick länkar till så har ett gäng internationella forskare bakom sajten Predict09.eu förutsett att piratpartiet […]

 25. Oldtimer

  Mmm… 8,5 procent…

  Tre och ett halvt års hårt arbete, men nu har vinden vänt. Seglen fylls och farten ökar. Horisonten kommer allt närmare…

 26. Per Andersson

  Nu känns det jävligt skönt (och roligt) att vara pirat! Självklart har jag inte slutat att försöka övertala folk i min kompiskrets att rösa på PP.

 27. Anders Andersson

  Om själva horisonten kommer närmare, då betyder det att vi snart seglar över kanten… 🙂

 28. Mikael B

  Bra Rickard!

  Det gläder mig att du tycks dela vår uppfattning i vänstern att storföretagen måste hållas i strama tyglar.

  Mer sånt!

 29. Kluris

  Nädå Anders, vi är ju skandinaver. Vi har ju inte trott på det där om en kant och världens ände sedan typ. 500 år före Columbus.

 30. Frank

  Du är fantastisk Rickard! Det är bra att du sätter åt de enskilda filmarna och musikerna som lever i överflöd. Vad har de åstadkommit egentligen? Jämför med dig och vi andra fildelare, som verkligen SKAPAT något. Titta på svenska filmare. De lever lyxliv! Det är klart vi ska ta intäkterna ifrån dem. De förtjänar inte någon inkomst. Tacka vet jag folk som har butiker som säljer golfartiklar eller som har företag som sysslar med hundcoachning eller direktörer som har korvfabrik. DET är värdefullt! DERAS barnbarn ska kunna ärva. Kör hårt, Rickard!

 31. Frank

  Vi älskar dig Rickard! Skönt med nån som inte kommer och påstår att en människas frihet kan påverka en annan människas frihet. Du är KLOK.

 32. Patrik

  Mer piracy till folket! =)

 33. Markus Wiechel

  Hur piratpartiet kan få så mycket stöd i opinionen är ett mysterium.

  Markus Wiechels senaste bloggpost: Hycklaren Ohly

 34. Jocke

  This just in!!

  Piratpartiet får bara 3,4% i en ny undersökning som presenteras av SvD.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2863955.svd

  Hur skall man tolka detta, när man så sent som igår kunde läsa att PP spås få 8,5% ??

 35. Rick Falkvinge

  Jocke: Det läser man som att det finns en osäkerhet i mätningarna, och att inget är klart förrän dagen efter valet.

  Demoskop ger oss 5%
  Synovate ger oss 5,1% (gamla Temo)
  Sifo ger oss 3,4%

  Predict09.eu ger oss 8,5%

  Det är olika opinionsinstitut, med olika mätmetoder. Det visar också varför vi måste fortsätta hela vägen till valet.

 36. Rick Falkvinge

  Mikael: PP delar inte uppfattningar med vänstern om ekonomiska frågor eller marknadsstyrningsfrågor. Inte med högern heller.

  Däremot har vi en hel del gemensamt med andra partier i medborgarrättsliga frågor, men de andra partierna har inte drivit de frågorna, när de hade chansen. Vare sig under den här mandatperioden eller den förra.

 37. HR

  Predict09.eu gör inte opinionsmätningar. Dom spår valresultat. Opinionsmätningar visar hur vi ligger i opinionen. Valresultat är något annat.

  Junilistan fick 5,2% i opinionstöd sista veckan, men 14,4% i valet 2004.

  En multipel på 1,7x för oss är då att vara försiktigare.

 38. Klas

  Nu kommer smutskastningen börja på allvar.

 39. ziggez

  För förststa gången har jag skrivit en politisk pamflett:

  Visions from “ziggez”

  Internet kommer bara att växa det är folkens väg till
  frihet kunskap och demokrati,integritet och fair play. Medborgarna håller politikarna i örat och kollar att dom
  sköter sig och slutar att ljuga.För första gången världs historien kan medborgarna få ett reellt inflytande i politiken inte undra på att politiker, företag,lobbyister, är rädda för internets makt och försöker att kväva den.

  Kampen kommer att bli stenhård och dom fula knepen kommer att hagla.

  Därför får vi inte ge upp utan att fortsätta att pressa dessa integritets kränkande antidemokrater.
  Folken i hela Europa håller på att organisera sig i Piratpartier efter det svenska exemplet.
  Ja även i U.S.A ,England finns det nya Pirate Partys “First citizens digital war has started”
  Snart kommer flera av dom digitala medborgarna
  att föra sin talan i EU. Och skapa ett demokratiskt
  europa.Detta är min vision.
  “I have a dream”

  JN.

 40. Nypirat

  Jag tror det behövs en avdelning på piratpartiet.se som behandlar Piratpartiets grafiska profil.

  Det är viktigt att alla och då även media har koll på kulörer, logotyper och hur Piratpartiets ansikte utåt ska se ut.

  Vi ser nu grafik där PP bland annat har fått svart och grått som “partifärg” vilket gör att den lila kulören som är en del av partiets profil och identitet lätt tappas bort.

  Genom att det finns en avdelning om grafisk profil kan media och andra kolla upp vad som är korrekt och vi andra kan skicka en länk för att påtala fel när vi ser dessa.

 41. Rickard Olsson

  Nypirat, den finns på http://wiki.piratpartiet.se/grafiskprofil men det kan hända att den är för svår att hitta…

 42. Rickard Olsson

  Eller förresten, den här är ju ännu bättre för pressen: http://press.piratpartiet.se/

 43. Nypirat

  @Rickard Olsson:
  Sådär ja, nu börjar det likna nåt!
  Det finns ju uppenbarligen en hel del material även om det var svårt att hitta och kanske inte kändes helt spikat och klart för officiell användning.

  Lämplig placering av länk till profilpresentation är ju både i pressavdelningen och i huvudmenyn på huvudsidan under avdelningen “Partiet”.

  Då kanske vi så småningom kan få se lila staplar i valgraferna framöver 🙂

 44. HR

  Demoskop för maj, riksdagen, borde landa snart. Förra publicerades 4 april.

 45. Fredrik

  Varför inte ta med sig mormor och morfar till biblioteket om några veckor? Med argumentet att näten måste bevaras fritt för kommande generationer kommer de säkert att följa med och rösta pirat på bibban.

 46. Janne

  Pirater! Om du vill förstå vad som händer i världen idag, se filmen:

  The Money Masters – How International Bankers Gained Control of America

  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  Det är väldigt lätt att dubbelkolla alla fakta historiskt.

 47. Erik

  Läs om Guernsey och dess ekonomi, deras exempel måste följas och ut ur EU som kapats av de skurkaktiga Centralbankerna.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Guernsey

 48. f
 49. Rick

  “De kastar sig i grus och smuts”

  Precis. Jag är så trött på dom. PS. Tycker inte vi behöver Alex Jones här.

 50. Hans J

  Har du några miljoner över?

  Jag hittade följande sommarhälsning från de “glada advokaterna” via kronofogdemyndigheten:

  Dags att pröjsa, Pirate Bay !

  Nu kommer kronofogden och tar allt de äger!

 51. Hans J

  -> Stålarna ska vara pröjsade redan på tisdag – annars kommer Baltic Inkasso och knäcker knäskålarna på dem! <-

  Nu får centern sno sig på med sin integritetsbalk!

  Hinner Piratpartiet in i EU?

 52. Hans J
 53. Rebecca

  The Economist Debates har just nu (och några dagar till) en debatt om att REFORMERA COPYRIGHT.

  Eftersom det är en elitpublik som deltar och läser dessa är det värt att skriva skärpta inlägg där för att få ut argument om ACTA, IPRED, telekompaketet och hotet om ett totalövervakat kontrollsamhälle som är konsekvensen av lobbyns krav:

  http://www.economist.com/debate/debates/overview/144

 54. fd moderat

  City har idag ett reportage om “partierna” inför EP-valets hemsidor. Junilistan som sitter i parlamentet är inte med. Inte heller pp.

  Det är klart att de etablerade partierna försöker stänga ute de nya (även om de är halvnya som JL eller helnya som PP).

Comments are closed.

arrow