En fransk försmak

Så här nära valet kommer det en försmak av vad upphovsrättslobbyn vill ha. Idag röstades HADOPI-lagen igenom i Frankrikes parlament.

HADOPI är tänkt att “skydda artister mot fildelning”. Den innebär:

 • Människor stängs av från Internet, utan domstolsbeslut, efter tre anklagelser (!) om fildelning från storföretag (!!). Detta sker av en ny administrativ myndighet som kallas HADOPI.
 • Under tiden man är avstängd ska man få fortsätta att betala sitt internetabonnemang.
 • Myndigheten kräver, för att kunna bedöma folks oskuld, att de planterar spionprogramvaror på sina datorer som rapporterar allt man gör på datorn till myndigheten. Den som inte låter sig granskas, är automatiskt skyldig.
 • Kulturministern räknar med hundratusentals avstängningar.

Nu ska vi se här. En myndighet som bara rapporterar till storföretagen, och som kräver att få se allt – precis allt – som vi gör på våra datorer. Storföretag som vill stänga av medborgare från Internet — och politiker som kallt räknar med att det kommer att ske i hundratusental. Kopplingen mellan fildelningshäxjakten och klappjakten på privatliv kunde inte vara tydligare.

Anaïs har gett en förstklassig löpande rapportering på sin blogg.

Det är det här som upphovsrättslobbyn strävar efter. Nu är det inte längre foliehattiga fantasier – för det har hänt i ett land i Europa. (Som visserligen har aktivister som kommer att släpa lagen inför författningsdomstol, EU-domstol och Europadomstol. Men ändå. Lagen röstades igenom.)

När någon försöker försvara fildelningsjakten, så har vi nu Frankrike att peka på som exempel på vad den jakten leder till. Det här är vad som krävs för att stoppa fildelning: spionprogram på datorn som bevakar dig. Ingen politiker här i Sverige, åtminstone inte ännu, förespråkar att man ska ha ett spionprogram på sin dator eller automatiskt vara skyldig. Men det är verklighet på andra platser i Europa.

Därför behövs Piratpartiet. Slaget om det öppna samhället står här och nu.

Hjälp till med valsedlarna!

Vi har fortfarande grejen att vi måste bära ut våra valsedlar själva, något riksdagspartierna slipper. Vi har bokat upp oss bra som lokalansvariga på de fem dagar som gått sedan jag skickade ut första nyhetsbrevet om det, men det är fortfarande runt 40% av lokalerna kvar och lokalerna öppnar om åtta dagar. Alla behöver hjälpa till! — och det är inte så svårt. Klicka på bilden nedan (ladda bilder i mailet!) för att se uppdaterad täckningsstatistik, och gå gärna in i detalj på din valkrets för att zooma ner till kommuner:

Ladda bilder för att se grafiken!

Det som behöver göras är inte speciellt mycket jobb, men det är otroligt viktigt att det görs. Det handlar om att hämta en bunt valsedlar hos kommunledaren eller motsvarande (man får reda på lokalt vem det är) och att lägga ut 100-200 valsedlar i förtidsröstningslokalen när den öppnar, vanligtvis den 20 maj. Sedan går man tillbaka varannan dag eller så och fyller på. That’s it. Men det är tokigt viktigt att vi får ansvariga för alla förtidsröstningslokaler — annars tappar vi röster. Så hjälp till! Här är ingången till bokningen.

Veckans argumentationsövning

Idag tänkte jag prata om varför man ska ha ett privatliv. Varför det är viktigt. Det finns de som avfärdar rätten till ett privatliv med “Den som inte har något att dölja, har inte något att frukta.” Det argumentet är fult, falskt och ohederligt. Det är skillnad på att själv inte vilja dölja något, och att inte ha rätt att dölja något.

Det är till att börja med otroligt naivt att tro att staten alltid är god. Sverige tvångssteriliserade sina egna medborgare i tiotusental, främst prostituerade och arbetslösa, långt in på 1970-talet! Och förde hemliga politiska register över sina medborgare för att kunna låsa ute dem från bostäder och arbetsmarknad!

För det första, så vet man inte vilken kommande regering som får övervakningsapparaturen i handen i framtiden, när den väl är på plats — eller hur lagarna ändras. De lagarna som du gärna ger upp ditt privatliv för att efterleva i hela samhället kan bli helt andra lagar som du inte alls håller med om. Men då är det för sent. Det är det enklaste argumentet.

För det andra, så leder övervakning till självcensur. När man vet att man är övervakad, så anstränger man sig för att inte sticka ut, för att inte rödflaggas i systemen för att råka ut för en närmare granskning. Ungefär som det inte är speciellt kul att råka ut för en skatterevision — även om man inte gjort något fel, och man får MVG på revisionen, så är det ändå en massa besvär som man helst slipper. Då slutar man fundera på ifall det man gör är hederligt, utan börjar tänka i termer av hur det man gör kan tolkas. Om jag till exempel går till en bar ibland efter jobbet för att just den baren har Europas godaste hjortköttbullar, så kan positionsdatat från min mobiltelefon — om det hamnar i händerna på en byråkrat på Vägverket — användas för att dra in mitt körkort, eftersom jag uppenbarligen har alkoholproblem.

För det tredje, så är det ohederligt i grunden att påstå att enda orsaken till att vilja dölja något, är att vilja göra orätt. Det är helt enkelt så att vi vill ha vissa saker för oss själva. Det observeras enklast genom att de flesta av oss låser dörren när vi går på toaletten. Det händer inget speciellt ovanligt eller samhällshotande bakom en typisk låst toalettdörr, utan bara någonting som vi helt enkelt vill ha för oss själva. Privatliv. Att påstå att den som vill fortsätta att ha det för sig själv försvarar pedofiler, eller någon annan lika absurd beskyllan (ja, just den där förekommer faktiskt), är att krypa under skinnet på ett mycket, mycket obehagligt sätt.

För det fjärde och viktigaste, så är det inte bara en individuell nytta med att medborgare har ett privatliv. Det är helt enkelt så att medborgare måste kunna utmana strukturer och bryta mot lagen för att ett samhälle ska kunna utvecklas. Jag brukar ta homosexuella som exempel: på 1930-talet var det olagligt att vara homosexuell. De medborgare som hade en homosexuell läggning var kriminella från födseln. För att riksdagen hade bestämt att de var brottslingar. Med det övervakningsnät som läggs ut idag, så hade den lagen inte kunnat utmanas och tas bort — för man hade kunnat hitta och arrestera alla dessa “hemska kriminella människorna”, som man tänkte då.

Idag tittar vi tillbaka och tänker, vad hade de för en hemsk människosyn på den tiden egentligen?

Det är väl ingen som tror att vi har förmåga att utveckla vår klarsyn ytterligare — om vi bara får?

För att ett samhälle ska kunna utvecklas tekniskt och kulturellt, så måste människorna ha rätt till ett privatliv.

Den som vill läsa mer om det här kan titta på min keynote “Effektiv brottsbekämpning eller demokrati?“.

Till sist, lite om opinionsmätningar.

Det har nu kommit fyra olika opinionsmätningar och valprognoser. Vi tar mandat i tre av dem (5,1%, 5% och 8,5%), och ligger precis under fyraprocentspärren i den fjärde (Sifo med 3,4%). Det visar återigen på att det är nu vi måste sätta in alla resurser. Vi har ett fantastiskt bra skott på mål, men inget är klart förrän rösterna räknats.

Åtta dagar till vallokalerna öppnar. 26 till valdagen.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Politiken :: Nu kopplas internet bort… :: May :: 2009

  […]  Kort sammanfattning av Rick. […]

 2. Report

  Snälla piratpartiet forska i Eu:s ursprung. Avfärda inte detta som konspirationsteorier utan att utforska. Vi måste ur EU, det är en livsfarlig organisation. Titta åtminstone.

  http://www.youtube.com/watch?v=TIc5ugbNgcI&feature=channel_page

 3. qtas

  Det är en lag som gynnar president Sarkozys fru. Han får sig en rejäl avsugning i natt som tack.

 4. Hans J

  @qtas:

  På vilket sätt skulle det gynna HENNE? (Fy vad äckligt du skriver!)

  @Alla andra:
  Låt oss hoppas att skillnaden mellan att göra någonting för betalning som de professionella lobbyisterna inom upphovsrättindustrin och att göra någonting av kärlek och inre brand som vi “amatörer” gör är till vår fördel!

  Vi arbetar med glöd och hjärta emot plånboksintressen!

  Vilket är starkast?
  Kärlek eller pengar?

 5. Dodgy

  @Hans J:

  Jag tror qtas syftade på: “Carla Bruni-Sarkozy[1] (born Carla Gilberta Bruni Tedeschi, 23 December 1967) is an Italian-born, naturalized French[1] songwriter, singer, and former model. She is currently the First Lady of France, after marrying French President Nicolas Sarkozy in February 2008.”

  Sättet han uttryckte sig på tycker jag personligen var osmakligt.

 6. Dodgy

  Oh glömde i mitt förra svar. Jag tror att kärlek vinner i långa loppet men i det närsynta perspektivt är det tyvärr pengarna som håller makten..

 7. Erik

  Jag undrar fortfarande hur man bär sig åt för att få tag på valsedlar att ge till utländska konsulat. De utländska vallokalerna öppnar redan på torsdag.

 8. Magnus Larsson

  Report, ja det stämmer att några av de som var med och grundade EU var övervintrade nazister och det stämmer också att Tyskland 1944 insåg att de skulle förlora kriget och att ledande nazister tänkte sig en Europeisk Union som en plan B för att ta över Europa. Men det betyder inte att hela EU är nazistiskt bara för att några stycken av grundarna var f.d. nazister.

  Däremot är EU gravt odemokratisk.

  Irland röstade nej och tvingas rösta igen. Ingen annan fick rösta. Helt sjukt. Ännu sjukare är att det aldrig funnits någon majoritet i Sverige som vill att Sverige ska tillhöra EU. Inte i en enda opinionsundersökning, aldrig! Enda anledningen att Sverige kom med i EU var att så många nej-röstare låg hemma på sofflocket istället för att gå och rösta 1994. Det har vi alla fått lida för i över 15 år nu.

  Ännu, ännu sjukare är att de viktigaste besluten i EU smids av organisationer som denna:

  http://www.ecfr.eu/

  Ingen har valt dem, de bara bildade sig själva och satte igång att skaffa sig massa inflytande. Helt sjukt.

  Vi måste kräva vår demokrati, vår yttrandefrihet och vår rätt till ett privatliv tillbaka!

 9. Chimera

  “Report”:

  Det där var ju defenitivt inte så bra… >;(

 10. Nicholas

  Jag kan inte tala för fler kommuner än min egen, men jag tycker inte ni i partiledningen ska förlora för mycket sömn över hur få lokaler som bokas. Från mitt håll har vi redan ett upplägg som täcker alla lokaler, men vi har inte bokat allt eftersom vi inte avgjort vem som är var (och vid vilka tider, vad gäller valdagen). Det är fortfarande över en vecka kvar till förtidsröstningen börjar – om andra kommuners situation speglar den här så kommer nog bokningarna börja rulla in de sista dagarna.

  Nicholass senaste bloggpost: Artikel i UNT och valsedlar i Tobo

 11. Kverulant.se » Blog Archive » DDo$ och Hadopi

  […] mot utvecklingens fiender kan föras på många sätt. HADOPI-lagen har röstats igenom i Frankrike. Det är ett katastrofalt beslut för den liberala demokratin, som […]

 12. Hans J

  @Dodgy:

  Jag förstod vad han syftade på men det jag svarade var mer en fingervisning om vad jag tycker om Sarkozys agerande …

 13. Hubben

  Det enda detta beteende från gammelpolitikerna visar är deras totala brist på respekt och förståelse för en stor del av deras “undersåtar” och att de går i mediamaffians hundkrage. Den direkta verkan av denna lag kommer istället att uppmuntra vidareutvecklingen av DarkNet lösningar helt enkelt därför att behovet finns “här ute” på nätet och eftersom inga/få riktiga lagliga lösningar finns. Att försöka stoppa ett redan existerande behov med lagar utan att först se till att det finns alternativ är dödsdömt. Fram för Tekniken -inga lagar kommer att stoppa den så länge det finns ett behov.

 14. Hans J

  Storebror kryper närmare:

  Riksdagsman Karl Sigfrid skriver om att SVT:s planer på att sända alla program på webben skulle med nuvarande lagstiftning kunna innebära att varje ansluten dator betraktas som en tv…

  Datorlicens?

  Perfekt!

  Så får staten en innehavarlicens på datorerna som kan återkallas!

  1984 har definitivt börjat. Undrar om vi ens har ett val till på oss att rädda världen!

 15. En fransk försmak - En högst (o)intressant blogg!

  […] En fransk försmak […]

 16. Per Andersson

  Bra skrivet, sen är det också viktigt att säga att det är inte jag själv som bestämmer ifall mitt mjöl är vitt eller ej, det är ju någon annan. Även om vi har åsiktsfrihet i Sverige och att jag tycker att mitt “mjöl” är vitt när jag röstar på PP så tycker såklart inte medialobyisterna det.

 17. Patrik

  Visst är det mysigt med en liten skön polisstat såhär mitt i Europa. Jag känner mig genom mycket säkrare på att de artister jag aldrig skulle köpa, eller de filmer jag aldrig skulle hyra, kommer att få tillbaka sina rikedomar omedelbart.

  Oh wait…

  Patriks senaste bloggpost: HADOPI går igenom i Frankrike

 18. Andreas

  107%? ni stockholmare ska alltid vara bäst… :>

  Andreass senaste bloggpost: Därför är Piratpartiet varken höger eller vänster

 19. Viktor

  Vad har staten med piratpartiet att göra? Jag trodde inte man hade som syfte att värdera staten rent allmänt som institution. Det visar på att Piartpartiet tyvärr har gått offside och att Falkvinge är lite fel på det hela. Inför 2006 drev man en nykter enfrågeangena men man kommer inte kunna göra det. jag vill uppmana folk att inte köpa grisen i säcken, alltså att inte rösta på piratpartiet 🙂 MP eller V är trovärdiga alternativ. Att man dessutom skiter i hur upphovsmännen ska få betalt är föga överraskande, men djupt olyckligt.

  Viktors senaste bloggpost: Veckorevyn, tjo!

 20. Låga attacker mot Piratskeppet « ConnyT funderar

  […] hos Rick att Frankrike har klubbat igenom HADOPI. Dumheterna verkar aldrig ta slut. Kommentarer […]

 21. Joel

  @Viktor
  Det är inte politikers uppgift att bestämma hur personer ska få betalt för sitt arbete, det har det aldrig varit.

 22. David Weizades

  @Viktor
  Bara för att man tycker att nuvarande upphovsrättslig lagstiftning är fel och behövs modifieras betyder det inte att man tycker att kreatörer inte ska få betalt.

  Jag finner hela idéen om att man ska behöva bevisa sin oskuld motbjudande, oavsett hur det bakomliggande resonemanget ser ut. Lobbyn har använt brottsprovokation, angiveri, utpressning och nu massövervakning. Hur långt är de villiga att gå och är det något vi vill se hända? Den frågan är för mig långt viktigare än skattepolitik och miljöpolitik, vilken nytta av pengar eller ren luft har man om man lever under hot och utpressning?

 23. Arne

  @Viktor
  Jag gillar att sitta hemma och programmera Nintendo-spel. Min fråga är självklart: hur ska politikerna se till att jag får betalt?

  Artisterna behöver nog börja se musikdistribution som en marknadsföringskanal och kamma hem pengarna på konserter eller merchandise.
  Om man kan frigöra sig från skivbolag som tar en alltför stor del av kakan kan det nog fungera ganska bra.
  Om man istället försöker klamra sig fast vid 1980-talet kan det bli svårt att hålla sin verksamhet igång.

 24. Thomas

  @Viktor:

  MP eller V är tyvärr inte trovärdiga alternativ, eftersom båda uppenbarligen anser att Demokrati, Integritet och Rättssäkerhet är kompromiss eller förhandlingsbart,där har du grisen i säcken.

  Hur upphovsmännen ska få betalt,ja det ju är en fråga som med stöd av barnporr, pedofili och terrorism används flitigt för att försvara dom integritetskränkande Rättsvidriga lagarna som står på kö för att klubbas igenom.

  Piratpartiet är enda alernativet

 25. Rick Falkvinge, pirate » Blog Archive » A Sample from France

  […] within Sweden), this heading was not translated. If interested, there’s a nice graph on the Swedish blog which shows the distributions. And if you’re in Sweden, we could really use the […]

 26. Alakai

  @Viktor
  Artister o.dy. ska inte få betalt.
  De ska ta betalt som alla andra.

 27. Rick

  Reuters menar att Carla Bruni är bakom Sarkozys stöd för Hadopi.

 28. […] Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge: En fransk försmak […]

 29. Momo

  Jag tycker det är härligt att man ska fortsätta betala sitt internetabbonemang när man är avstängd. Inga stora företag får ju förlora på det här!

  Och vad händer om man använder något OS som statens licensierade spionprogram inte finns till? Eller blir man tvungen att köpa en windows-licens och använda för att inte bli betraktad som skyldig? Och vänta nu, vad hände med ‘oskyldig tills motsatsen bevisats?’

  Momos senaste bloggpost: Det är okej

 30. Trezker

  “Den direkta verkan av denna lag kommer istället att uppmuntra vidareutvecklingen av DarkNet lösningar helt enkelt därför att behovet finns “här ute” på nätet och eftersom inga/få riktiga lagliga lösningar finns”

  Det jobbiga med den här lagen är att man inte kan gömma sig. De hjälper inte eftersom man blir avstängd ändå. Det räcker ju med att någon påstår att du är skyldig så är du redan körd.

 31. Pär brumark

  Sv Trekzer:
  Hur många oskyldiga tror du kommer att drabbas efter att ha blivit varnade?
  Då PP inte accepterar den demokratiskt fattade upphovsrättslagstiftningen ses ju alla som “oskyldiga” av PP (inte av lagstiftningen).
  Jösses……
  F Ö märker man i Piratforumen att kartan över “odemokratiska” länder växer. Danmark, Italien, Frankrike…..ni bör nog studera lite vad Parlamentarisk Demokrati betyder samt dess historik. Kanske t o m ha lite respekt för dem som under 150 år t o m satt livet till för den. Utan dessa personers offer hade vi knappast ens haft rätt att inneha datorer, än mindre Internet.

 32. Hadopi-lagen gick igenom «

  […] maj 2009 Frankrike röstade igår igenom Hadopi-lagen. Rick Falkvinge skriver att Hadopi  är tänkt att skydda upphovsrätten mot fildelning, vilket […]

 33. Christofer

  Vilket projekt, STORT… fan lättare att tajpa fast en webcam på varje person, och broadcast ut allt på youtube.

 34. Fazz

  Det jag funderar på är:
  Kommer “myndigheten” att kunna se allas användarnamn och lösenord också då på de sidor man är inne på om dom nu kan se allt som man gör på sin dator med det där spionprogrammet? Det vore ju helt galet om det är så.
  Då kan ju någon hacka spionprogrammet (vilken någon kommer att göra) och får reda på allas användarnamn och lösenord på alla sidor alla är inne på…
  Idioter finns det gott om.

 35. HR
 36. Joel

  @Pär brumark:

  Du kanske har missat att en del av den demokratiska processen är att vi har rätt att
  1. Tycka lagar är fel
  2. Bilda partier som vill ändra dem
  3. Rösta på dessa partier.

  Du kan ju inte neka oss vår demokratiska rätt att stödja PP genom att hävda att PP är emot demokratiskt fattade lagar? Tankevurpan är total.

 37. David Weizades

  @Fazz
  Vad ev. övervakning skulle bestå av kan vi bara spekulera över. Men vad som skulle kunna tänkas vara effektivt är att man övervakar hur mycket trafik som skickas, vilka IP-addresser som kontaktas och sen köra den mot en sk. black-list för att se om man kommunicerar med servrar som inte är tillåtna. Inte långt kvar till en brandvägg liknande Kinas om det fortsätter på det här sättet.

  Visst är det härligt att ett “fritt” europeiskt land eftersträvar att bli som en kommunistisk diktatur tack vare en lobby med närmast obegränsade resurser?

 38. Bran

  Pär brumark: Ditt resonemang är helsnurrigt. Varför ska man över huvud taget bli avstängd?

  Det är precis samma sak som att förbjuda mig att läsa en tidning för att jag har skrivit en insändare som uppmanar folk att piratkopiera. Eller förbjuda mig att skicka post för att jag har skickat piratkopierat material via en gul brevlåda. Eller förbjuda mig att titta på TV för att jag kollar på piratkopierat material via tv:n.

 39. Bran

  Pär brumark: Förlåt, vad dum jag är. Det där händer ju redan. Bourreau-Guggenheim fick sparken från tv-kanalen TF1 för att han uttryckte sin åsikt om piratkopiering. I ett sådant samhälle skulle du trivas, eller hur?

 40. Mims

  Erik: Jag mailade infoavdelningen hos partiet så ordnade det sig bara.

 41. Mims

  Med det sagt: Det vore roligt med en liknande täckningskarta utomlands som för Sverige, kanske åtminstone för storstäderna i Europa, som jag tänker mig är ganska väl täckta, eller kan bli om de blir synliggjorda.

 42. Mikke

  Om man ger fan i att svara trollet Brunmark så kryper han tillbax till sitt hål. Så mata inte trollet. / Mikke PP Kalmar

 43. RedLib

  För det femte: För mycket övervakning gör att folk drar sig för att säga obekväma saker, lyssna på ‘farliga’ åsikter, göra obekväma avslöjanden om missförhållanden. Det gör att folk får sämre insyn i vad som händer, det gör det svårare att mobilisera opinion mot missförhållanden.

  Enkelt sagt: Folks kontroll över staten minskar då statens kontroll över folket ökar. Det är ingen överdrift att det på sikt hotar demokratins överlevnad.

 44. David Weizades

  @RedLib
  “På sikt hotar” skulle jag säga är en underdrift, demokratin är redan under hot. Med censur, omvänd bevisbörda och privata intressen som spelare i maktens korridorer är det bara att stryka demokrati. Folket är inte en del av processen längre utan det är finanserna som styr och staten som verkställer.

 45. Calandrella

  Om någon använder argumentet “privatlivet har ett egenvärde för mig, jag gillar det” kan någon invända “men det gör inte jag”. Det bästa svaret i den situationen är “gillar du mänskliga rättigheter? privatlivet är en mänsklig rättighet enligt FN:s deklaration av de”. De flesta gillar mänskliga rättigheter. Gillar personen inte mänskliga rättigheter… tja, då tillmäter man helt enkelt olika saker värden.

  Calandrellas senaste bloggpost: Tidningarna är föga unika, men de behövs

 46. Calandrella

  Tillägg, ett litet längre resonemang:

  Om staten väl avvecklat en mänsklig rättighet till förmån för något annat, kan de mycket väl i framtiden avveckla en till, och slutligen helt strunta i mänskliga rättigheter.

  Calandrellas senaste bloggpost: Tidningarna är föga unika, men de behövs

 47. RedLib

  David Weizades: Demokratin kan må mer eller mindre bra, och den mår inte bra nu. Men vi riskerar att komma dithän att den inte går att rädda, i alla fall inte med demokratins egna medel.

  Calandrella: Det kanske funkar ibland och det är också bra och viktigt – men över lag tror jag mer på att direkt försvara och argumentera för konkreta rättigheter – än för det abstrakta paketet ‘mänskliga rättigheter’.

  RedLibs senaste bloggpost: tpb domen, fåfänga, uppsåt och jäv

 48. “Magic hole maker”… | Blog we Gently 2.0

  […] “En fransk försmak” (Rick Falkvinge) Därför behövs Piratpartiet. Slaget om det öppna samhället står här och nu. […]

 49. Privatlivet kontra säkerhet « Calandrellas blogg

  […] tar upp denna fråga i sitt senaste nyhetsbrev. [Övervakning leder] till självcensur. När man vet att […]

 50. Fokus » Den hittills intressantaste nyheten om piratpartiet

  […] skriver Falkvinge, saknar fortfarande distribution av sina valsedlar. Till fyrtio procent av landets vallokaler har […]

 51. Daniel Wijk

  Pär Brumark: Så du anser att i en demokrati kan inte beslut ändras på eller anses dåliga?

  Man undrar lite vad demokrati är för en som har den inställningen till dess praktik.

  Jag vet att du varit inblandad i en hel del tveksamma affärer på nätet och alltid tagit tokstollarnas sida i konflikter men det börjar bli lite magstarkt…

 52. […] lainaa seuraavasti Ruotsin piraattipuolueen puheenjohtajaa, Rick Falkvingeä, joka blogissaan summasi lain sisällön seuraavasti: “Hadopi-lain ajatellaan suojaavan artisteja tiedostojen […]

 53. Sur fildelare? | Jonas Enander

  […] 2 i listan mellan dom och medborgarrätt. Som Rick Falkvinge så fint skriver på sin blogg så är människor med inskränkta medborgerliga rättigheter benägna till självcencur. Om folket som “ska” bestämma i en demokrati begår självcencur i politiska heta […]

 54. Makthavare » Den hittills intressantaste nyheten om piratpartiet

  […] skriver Falkvinge, saknar fortfarande distribution av sina valsedlar. Till fyrtio procent av landets vallokaler har […]

 55. Jesper Berglund » Sidarkiv » DDo$ och Hadopi

  […] mot utvecklingens fiender kan föras på många sätt. HADOPI-lagen har röstats igenom i Frankrike. Det är ett katastrofalt beslut för den liberala demokratin, som […]

Comments are closed.

arrow