Skillnaden mellan MP och PP

Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom, följer upp ett inlägg från MMN-o för att peka på skillnader mellan Miljöpartiet och Piratpartiet.

Det florerar en ganska märklig attityd från gammelpartierna i integritets- och medborgarrättsfrågorna. De menar, att de minsann tycker om integritet också, och dessutom tycker de om massor av andra saker, och antyder att det inte skulle förminska deras tillgängliga intresse för medborgarrätt, utan att man får massor av extra saker på köpet utan att tappa intresset för medborgarrätt.

Så är det naturligtvis inte. Varje parti har en viss mängd kapacitet att påverka. Piratpartiet tar strid för medborgarrätt och det öppna samhället. Om man väljer att ta strid för fler frågor, så innebär det med automatik att det blir mindre kraft bakom medborgarrätt och det öppna samhället. Att det inte längre är den viktigaste frågan.

För att illustrera detta väljer jag faktiskt varken Miljöpartiet eller Piratpartiet, utan Centern. Centerpartiet har ett “öppenhetsmanifest” som är alldeles ypperligt skrivet om medborgarrätt. Men Centern tycker så många saker om så mycket annat, att öppenhetsmanifestet har blivit helt bortprioriterat. Ignorerat, struntat i, bortglömt, tappat bakom en vagn. Centern har röstat ja till FRA, ja till Ipred, och kommer att rösta ja till datalagring, och är dessutom stolta över det. Det är sådant som händer när man tycker en massa annat också.

Det är i ljuset av detta jag vill lyfta fram Maria Ferms egna ord:

Det stämmer ju att de som väljer Miljöpartiet istället för Piratpartiet (om vi ser till EU-parlamentsval nu) får just gröna åsikter förutom samma åsikter som om de röstar på PP i fildelnings- och integritetsfrågor. De röstar också för en tuff klimatpolitik, en human asylpolitik och en hållbar fiskepolitik till exempel.

Den som vill se grundläggande medborgarrätt slåss på lika villkor om uppmärksamheten med politik för fiskevillkor i Östersjön passar alltså en sådan här approach utmärkt för. Men inte för Piratpartiet. Vi anser att de frågorna är av totalt och fundamentalt olika dignitet.

Medborgarrätt måste komma först. Utan en fungerande medborgarrätt, så är villkoren för fiske i Östersjön helt enkelt ointressanta. Utan rätten att diskutera, utan yttrandefrihet och åsiktsfrihet och informationsfrihet och kommunikationsfrihet, så faller alla andra politikområden.

Miljöpartiet sätter inte medborgarrätt först. Miljöpartiet sätter klimatfrågor först.

För att förtydliga skillnaden mellan MP och PP:

Om MP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle de välja kärnkraft.

Om PP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle PP välja FRA.

Där är situationen i ett nötskal.

För att avsluta jämförelsen, så vill jag lyfta fram Jakop Dalunde, det andra språkröret för Grön Ungdom, när han kommenterar prioriteterna i EU-valet:

En annan sak som kändes bra med presskonferensen är att rören valde att lyfta integritet som fråga nummer två.

I Piratpartiet hade det varit ett total misslyckande att ha integritet som fråga nummer två. Medborgarrätt kan aldrig, någonsin, vara något annat än fråga nummer ett. Allt annat är sekundärt.

Om man tycker att medborgarrätt är något som helst annat än den första frågan, så är Piratpartiet inte rätt val. Om man å andra sidan tycker att medborgarrätt är överordnat fiskepolitik, energipolitik, välfärdsjusteringar och betygssystem, så är Piratpartiet rätt val.

Det är väldigt populärt att säga att man tycker som Piratpartiet just nu, utan att förstå att nyckeln är att driva medborgarrätt, och bara medborgarrätt. Eller som tidningen Dagen uttrycker det:

Alla vill de vara Piratpartiets bästis. Men tänker ändå sno deras vänner. Det är bilden som målas upp när några av riksdagspartierna kommenterar det nya stjärnskottet.

Nu är det upp till var och en att förstå, att om man tycker saker om allt mellan himmel och jord, så blir det helt enkelt inte så mycket tid kvar till medborgarrättsfrågor. Det är därför det är att tycka mindre att ha fler frågor på sin agenda. Inte mer.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Emma

  Naja, miljöfrågor måste alltid komma överst, tätt följt av frågor om demokrati (jämställdhet, yttrandefrihet osv.)som du säger.

  Det är fullständigt irrelevant om internet är fritt eller inte om vi inte har en planet att leva på. Den dagen då det råder akut energikris (vilket kommer ske mycket snart om inte förnyelsebara energikällor byggs ut och den allmänna komsumtionen minskar) kommer vi inte kunna hålla igång internet, och då är yttrandefriheten via internet inte över huvud taget relevant, då det inte finns något internet.

  Emmas senaste bloggpost: Mitt närmsta parti: nordirländska terroristsympatisörer?

 2. h2p

  Jag tycker partiet börjar röra sig oroande mycket mot att bli ett “riktigt” parti, med ett komplett partiprogram. Uttalandet i den andra Dagen-artikeln var talande: “När det gäller medborgarrätt finns det knappt ett politikområde som inte berörs av vår politik.” [http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170017]

  Vad hände med snacket om att partiet skulle göra sig själv onödigt? Jag vill inte rösta för ett parti som utgår från medborgarrätt i alla frågor. Jag vill reformera upphovsrätten och stoppa övervakningen på internet, men framförallt skicka en signal till de andra partierna att dom är ute och cyklar.

  Vänligen förklara hur du tänker nu, vad händer när vi påverkat de andra partierna så att de börjat driva “våra” frågor? Ska partiet lägga ner eller etablera ett brett program och bli “riktigt”?

  Jag vill nog ärligt talat inte rösta på ett piratparti som tolkar in medborgarrätt i alla frågor. Partiets smalhet är det som tilltalat mig.

  h2ps senaste bloggpost: “Please Support The Artists And Delete These Files Within 24 Hours”

 3. Maria Ferm

  Hej Rick,

  kul att du slänger dig in i debatten! Jag har faktiskt tänkt ringa dig, lite på detta temat, om en rolig grej så vi hörs snart.

  Måste ändå kommentera detta såklart, du skriver:

  “För att illustrera detta väljer jag faktiskt varken Miljöpartiet eller Piratpartiet, utan Centern.”

  Detta har jag full förståelse för, för ifall du hade valt Miljöpartiet hade du märkt att vi konsekvent röstat emot alla övervakningslagar och drivit en reformerad patentlagstiftning osv osv.

  Och hade du valt Piratpartiet hade du inte kunnat illustrera någonting, för ni har ju ingen historia så att säga.

  Min poäng är att uppenbarligen går det att driva olika saker politiskt, det visar våra skickliga gröna politiker faktiskt. Och tur är väl det, hur skulle världen se ut annars?

  mvh Maria

  Maria Ferms senaste bloggpost: snart grön kongress

 4. Jakop Dalunde

  Varför skulle vi behöva välja mellan att avskaffa FRA och avveckla kärnkraften?

  Vi har en uppgörelse med socialdemokraterna om att göra båda. Vi har snarare kommit LÄNGRE i vår process med sossarna när det gäller FRA-lagen, om kärnkraften. Där har vi ett löfte om avskaffande vid valseger 2010. Kärnkraften blir vi av med först 2020.

  Men för att vara tydlig. Jag är jätteglad att piratrörelsen finns. Ni är övergrymma som opinionsbildare. Men när det kommer till själva röstandet i kammaren så ser jag inte hur ni skulle kunna rösta “bättre”. När det gäller medborgarrätt och integritet så har vi samma linje.

  Oavsett i vilken ordning frågorna lyfts på en presskonferens.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Gröna lösningar är populära

 5. Maria Ferm

  @Jakop: “Vi har en uppgörelse med socialdemokraterna om att göra båda. Vi har snarare kommit LÄNGRE i vår process med sossarna när det gäller FRA-lagen, om kärnkraften. Där har vi ett löfte om avskaffande vid valseger 2010. Kärnkraften blir vi av med först 2020.”

  Haha, good point, och ett tydligt exempel på att det går att driva ett brett spektrum av politiska frågor (och att de gröna är bra förhandlare).

  Maria Ferms senaste bloggpost: snart grön kongress

 6. RedLib

  Emma: Det finns många viktiga frågor, en del toookviktiga. Men de grundläggande integritets och medborgarättsfrågorna är viktigare för de är en förutsättning för att föra en kamp i alla andra frågor (väpnat motstånd oräknat, men det tar decennier att bygga en sådan rörelse och risken att misslyckas fatalt är stor).

  En nedmontering av medborgarätten gör det möjligt för kortsiktiga men starka intressen att föra korrupt politik mot både förnuft och folkmajoritet.

  Därför vinner pp min röst.

  RedLibs senaste bloggpost: tpb domen, fåfänga, uppsåt och jäv

 7. Maria Ferm

  @Jakop: Det är för övrigt en tydlig skillnad mellan De Gröna och Centerpartiet rent allmänt. De viker sig för alliansen när det gäller både FRA-lagen OCH kärnkraft.

  Vi däremot, har fått med oss Socialdemokraterna (och V) på att lägga ner båda grejerna – långt innan vi ens vunnit valet 🙂

  Maria Ferms senaste bloggpost: snart grön kongress

 8. Jakop Dalunde

  De Gröna har gått från att vara ett enfrågeparti till att ha en utmärkt politik i alla frågor (förutom feminismen där jag tycker vi kan bli skarpare).

  Det är inte så konstigt att vi bara mäktade med en fråga i början, när en är en ny rörelse så är det mycket med det organisatoriska och framtagandet av politik är mödosamt.

  Men nu 20 år senare är vi en stark grön rörelse med erfarna och skickliga politiker. Vi har kraft och möjlighet att låta den gröna ideologin vägleda oss i alla politiska frågor, och kapacitet att ta fram genomarbetade förslag i dem. Så även när det gäller medborgarrätt och integritet, det är bara att kolla vårt track record på denna länk:

  http://www.melinen.se/blogg/?p=670

  Vi gröna kan slå hårt även i de frågor vi lyfter som nummer två på presskonferenser.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Gröna lösningar är populära

 9. Jakop Dalunde

  @Maria:

  Miljöpartiet – Som Centerpartiet, fast bra.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Gröna lösningar är populära

 10. Tor

  Jag tycker att du går litet väl hårt åt miljöpartiet. De är ju ändå ganska bra i de här frågorna. Däremot är frågan om de lika aktivt kommer att jobba med att sätta sig in i förslag rörande personlig integritet – det är ju en sak att rösta på de förslag som nätaktivister har funnit vara lämpliga och att det finns någon som på heltid sitter och analyserar EU-politiken som rör de här frågorna och som kan agera mer (pro-)aktivt. Men jag kan inte säga att skillnaden är så jättestor.

  Däremot finns det en stor skillnad i signalverkan. En röst på mp är helt enkelt en röst på mp. En röst på pp sänder tydliga signaler både till EU och alla de svenska riksdagspartierna – ett rungande “skärpning!”. Det skulle också skapa medieuppmärksamhet. Den signalverkan kan inte uppnås på samma sätt genom att rösta på mp. Stödjer man mp:s politik i andra frågor så är ju dock det ett plus för dem.

 11. Vad är viktigast? Miljön eller demokratin? « infallsvinkel

  […] är viktigast? Miljön eller demokratin? Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge har skrivit ett blogginlägg där han förklarar varför demokratifrågor går före […]

 12. infallsvinkel

  Emma:

  Vill du införa en Miljöpartistisk diktatur i Sverige?

  Har Miljöpartiet tillgång till det enda sanna svaret i miljöfrågorna?

  Eller kan det vara så att själva den demokratiska processen är en förutsättning för en förnuftig miljöpolitik, och således en förutsättning för att rädda miljön?

  Därför röstar jag på Piratpartiet och inte på Miljöpartiet.

  http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/05/13/vad-ar-viktigast-miljon-eller-demokratin/

  infallsvinkels senaste bloggpost: Vad är viktigast? Miljön eller demokratin?

 13. Nicholas

  Maria, Jakop:
  Det är fint att sossarna vill riva upp FRA, men ni vet nog lika väl som vi andra att det var de själva som kokade ihop lagen från början och att den lär komma tillbaka med kosmetiska förändringar, kommer ni vara villiga att göra frågan till en deal-breaker då? Eller för att ta ett mer konkret exempel, om S försöker köra över er och införa IPRED2 genom en blocköverskridande uppgörelse, kommer ni vara beredda att fälla regeringen då?

  Nicholass senaste bloggpost: Artikel i UNT och valsedlar i Tobo

 14. Björn O

  “Detta har jag full förståelse för, för ifall du hade valt Miljöpartiet hade du märkt att vi konsekvent röstat emot alla övervakningslagar och drivit en reformerad patentlagstiftning osv osv. ”

  Grejen är ju den att det räcker inte att rösta mot om man gör det som en tyst protest och sedan fortsätter stödja regeringen. mp och v har jättevettiga åsikter och röstar som sagt oftast emot, men lät Bodström hållas och Socialdemokraterna kunde göra upp över blockgränsen.

  För att det ska få någon effekt måste man kunna hota att avbryta regeringssamarbetet. Och jag tror inte att ett parti med ~5% kan kräva att få gehör för två politikerområden.

  Jag hade önskat att mp och v hade varit alternativ, min vardag hade sett så mycket enklare då… men jag tror mp och v kommer få nöja sig med att socialdemokraterna slänger till ett köttben i form av extra mycket miljöpolitk respektive lite förmånligare föredelningspolitik och sedan får det vara bra med det, man har ju fått ett så bra bud…

  men jag hänger inte läpp om jag blir motbevisad… men jag tror det inte innan jag ser det… tyvärr… lite smått desillusionerad..

 15. Rick Falkvinge

  Naja, miljöfrågor måste alltid komma överst, tätt följt av frågor om demokrati (jämställdhet, yttrandefrihet osv.)som du säger.

  I så fall är Piratpartiet inte rätt parti.

  Vi tror på att man behöver ett öppet diskussionsklimat för att kunna lösa allt annat. Inklusive miljöfrågorna.

 16. Ola

  Detta med “vi har proffsiga politiker som klarar att driva många frågor” imponerar inte på mig tyvärr. Jag vill inte gärna ha politiker som “driver samhällsfrågor”, särskilt inte ifall det som styr dem inte är vad som efterfrågas av medborgarna och verkar fungera enligt empiri utan som är vad deras ideologi säger. Jag vill ha politiker som representerar och lyssnar på medborgarna samt för deras talan. Inte bedriver opinionsarbete för att påverka dem. Ungefär som att vi har ett rättsväsende som inte skipar lagar utan enbart verkar för att de ska efterlevas.

  Olas senaste bloggpost: Repressiv eller representativ parlamentarism?

 17. Sami

  Mycket välskrivet. Speglar just varför jag väljer att rösta pirat. Medborgarrätt är viktigare än något annat. (Dock står jag för HAX förslag att Piratpartiet borde vara grupplöst i EU-parlamentet. Det skulle lösa mycket av problematiken kring övriga frågor. Samtidigt är jag alldeles för oinsatt i om man behöver vara med i en grupp för att ha större chans att påverka.) Min värld har blivit så här enkel: Inget annat parti står upp för integritet och en moderniserad upphovsrätt mer än Piratpartiet. V, aldrig. MP, aldrig. M, aldrig. FP, aldrig. S, aldrig. C… hade kunnat vara ett val för mig, om de hade följt sina egna principer, men tyvärr har senaste årets händelser visat att är bara hycklare.

  Samis senaste bloggpost: Wanja – det är inte ett dugg märkligt att du hängs ut!

 18. Sami

  Om miljöfrågorna står främst, då är man ju faktiskt redo göra vad som helst för att uppnå det. (Ex. S vill genomföra en integritetskränkande lag. Som tack för att MP röstar ja till lagen, drivs en miljövänligt lag igenom.)

  Samis senaste bloggpost: Wanja – det är inte ett dugg märkligt att du hängs ut!

 19. Billy G

  Jacob Dalunde.. vi kommer rösta precis lika bra som ni i miljöpartiet om ni får sossarna och erat eget parti och lyssna på oss och faktiskt annama det vi vill åstakomma, då gör vi ju precis det ni vill.. sen om reinfelt kommer med ett bättre erbjudande.. tja då får ni nog vässa er en bit bättre än honom.. =)

  Så jag ser inte problemet med att vi är smala vi kommer rösta och hjälpa till och driva de frågor som är bäst för oss helt enkelt, och de frågorna är upp till er att avgöra vilka det är…

 20. tvivlar

  Poängen, som miljöpartisterna missar, är att när man kompromissar för att hamna i regeringsställning, så kompromissar man bort i turordning. PP’s existensberättigande skulle upphöra om man i en maktställning skulle kompromissa bort medborgarrätt, på samma sätt som MP skulle om man kompromissade med sin nr1.

  Att man gärna jämför med centern, är för att det partiet hade samma höga tonläge före valet i denna fråga. Men när det kom till kritan hade man inga problem med att byta for för att stanna i regering.
  Det är inte helt orimligt att tro att samma sak SKULLE KUNNA hända för MP. MP kommer att vara beroende av S för att komma i regeringsställning. Och vi vet hur S ser på saken (det heter inte bodström-samhället inte för inte).
  Dvs om S för fram sin variant av övervakningssamhället, slänger in lite kommissioner och integritetsombud (kanske kallar det är “övervakning för ökad integritet” ) så varför skulle MP fälla sin egen regering då?

  Nej, MP är såklart inte samma som C. Men MP är precis som C ett gammal-parti, och som sådant kommer man att kompromissa hej-vilt med olika frågor för att kunna maximera sitt inflytande. Och då kommer alltid fråga nr1 före fråga nr2

  tvivlars senaste bloggpost: Epic Win?

 21. David F

  Vad är detta, tråden för inbördes beundran av miljöpartister? Man ser redan idag hur Piratpartiet har mer effekt på integritetsfrågorna än Miljöpartiet, och det utan Miljöpartiets “anrika” (hah!) historia.

  När det gäller att väcka uppmärksamhet och driva opinion har ni inte ens kommit i närheten och det trots ert övertag som etablerat riksdagsparti.

  Att försöka smutskasta Piratpartiet för att de inte åstadkommit något innan de bildats är som att anklaga en person för att vara overksam en period innan de fötts. Patetiskt. Det är vad vi (förhoppningsvis) alla vill åstadkomma den närmaste tiden som är viktigt och det är här Piratpartiet har visat sig bättre än samtliga etablerade partier på de områden de kan påverka, nämligen att nå ut till folk och informera. Ert motstånd har inte direkt gett något resultat i riksdagen.

  Att ni börjar tala er varma om sossarna och era inbördes löften är den främsta anledningen till varför man inte ska rösta på Miljöpartiet. Socialdemokraterna kommer säga vad som helst för att återta makten, det här är partiet som Bodström förmodligen kommer få en högt uppsatt post i! Man baxnar.

  Att ni skulle fått med er Socialdemokraterna i FRA-frågan är ett skämt då det enda de är intresserade av är att sminka upp en rutten lag för att få det se ut som att de är emot den när de egentligen vill behålla den. Vilket inte är så konstigt då det är de som ursprungligen ligger bakom den.

  Att tro att socialdemokraternas vallöften är mer pålitliga än Fredrik “Vi ska inte kriminalisera en hel generation” Reinfeldts löften är skrattretande. Oppositionen kommer alltid att ljuga för allt vad tyglarna håller för att återta makten. Piratpartiet kan dock inte ljuga för gör de det en enda gång kommer rörelsen dö. Miljöpartiet kommer att bli överkört i en eventuell vänsterkoalition och kommer ni försöka kämpa emot kommer ni endast göra det i miljöfrågorna, då det är de ni prioriterar.

  Helt enkelt, att använda Socialdemokraterna som argument för att man är på rätt sida av medborgarrättsfrågorna visar klart och tydligt hur hopplöst oförstående ni är.

 22. Krille

  Sluta tjafsa nu hörni och jobba tillsammans i stället. Kom alltid ihåg att det är frågorna, inte partiet, som är viktiga.

 23. Anohito

  @Rick:
  Om MP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle de välja kärnkraft.

  Om PP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle PP välja FRA.

  Som väljare av mp har jag efter deras agerande hittils såklart förtroende för MP.
  Jämför inte Centern med MP. Centern (eller snarare dess styrning, inte medlemmar o partiprogram)valde det tredje alternativet – mer kärnkraft o FRA.

  MP har visat tydligt var de står i dessa frågor.
  Det är sant att man inte fått chansen att visa hur man står i den ställning du beskriver ovan.
  Men, det är i alla fall ett betydligt bättre utgångsläge än allianspartierna som har visat vad man går för i FRA etc på riktigt. Trots flera chanser att kunna göra något vettigt av det
  Miljö och digitala demokrati och medborgarfrågor – precis lika viktiga för mig personligen.
  Alliera istället för att distansera.

 24. Anohito

  @Krille:
  Du sade det bättre:)

  Anohitos senaste bloggpost: Repost: EU-valet – kandidatförslag över hela politiska spektrat ..(nästan)

 25. RedLib

  “Vi har en uppgörelse med socialdemokraterna om att göra båda. Vi har snarare kommit LÄNGRE i vår process med sossarna när det gäller FRA-lagen, om kärnkraften. Där har vi ett löfte om avskaffande vid valseger 2010. Kärnkraften blir vi av med först 2020.”

  Hmm… är det den här?

  http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=11913&number=166627

  Bra exempel på kohandels kostnader i så fall. Med pp vet man vad som gäller och vad som kohandlas.

  RedLibs senaste bloggpost: tpb domen, fåfänga, uppsåt och jäv

 26. MP vs PP « Tvivlar

  […] · Inga kommentarer Rick Falkvinge gör det tydligt varför gammelpartier inte kan och aldrig kommer att vara lika bra alternativ för […]

 27. Rick Falkvinge

  Jag noterar att exakt noll (0) av de miljöpartister som har varit inne här — och som jag respekterar högt som politiker!, vill jag tillägga — har kommenterat nyckelfrasen:

  Miljöpartiet sätter inte medborgarrätt först. Miljöpartiet sätter klimatfrågor först.

  Det borde vara en självklarhet att kunna skriva under på den frasen för en miljöpartist. Varför sker inte det?

 28. Jakop Dalunde

  Den här rangordningsexercisen är ju helt meningslös. Att ett nystartat parti behöver fokusera på en fråga av rent praktiska skäl är en sak, det gäller er precis som det gällde oss.

  Inget av riksdagens partier behöver välja en enda fråga för att sedan behandla de andra styvmoderligt.

  @BillyG:

  “Vi kommer rösta precis lika bra som ni i miljöpartiet om ni får sossarna och erat eget parti och lyssna på oss och faktiskt annama det vi vill åstakomma, då gör vi ju precis det ni vill…”

  My point exactly. I kammaren så röstar vi redan så som ni skulle göra. Vi står upp för de medborgerliga rättigheterna. Plus att vi samtidigt ser till att våra barnbarn slipper simma upp för de medborgerliga rättigheterna.

  @RedLib: Jag är nöjd med vår uppgörelse med sossarna om kärnkraften, även om jag är mer nöjd med uppgörelsen om FRA-lagen. I båda fallen så fanns det reell risk att sossarna skulle göra upp med borgarna, och då hade det varit kört.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Gröna lösningar är populära

 29. Hans J

  Varför är de andra partierna så

  SKRÄCKSLAGNA ÖVER UTSIKTEN ATT PIRATPARTIET KAN FÅ IN EN ENDA LEDAMOT I EU-PARLAMENTET?

  Är det “i eftertankens kranka blekhet” (Shakespeare) när det dåliga samvetet kommer krypande över att man släppt igenom den ena integritetskränkande lagen efter den andra?

  Jag inser att Piratpartiet kommer att slåss till sista blodsdroppen för medborgarrätten. Därigenom öppnas alla möjligheter för de andra partierna att överhuvudtaget få lov att diskutera andra frågor.

  Alternativet är att EMI, Hollywood och diverse underrättelsetjänster sköter hela ruljansen!

  Valet är då lätt!

 30. Maria Ferm

  @Hans J: “SKRÄCKSLAGNA ÖVER UTSIKTEN ATT PIRATPARTIET KAN FÅ IN EN ENDA LEDAMOT I EU-PARLAMENTET?”

  Vi tycker det är bra att Piratpartiet piratkopierat vår politik. Vi är ju för piratkopiering 😉

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 31. B

  Aldrig att jag röstar på ett schizofreniparti, med tusen olika divergerande inkongruenta ogenomtänkta åsikter. Varav jag inte delar de flesta av dem.

  Nej akta er för schizofrenipartier. Man vet aldrig vad man får när man röstar på dem. Med Piratpartiet vet man vad man får. WYSIWYG.

 32. Zohajar Imamou

  — h2p – May 13, 2009 — 20:46

  Jag har sett representanter för gammelpartierna
  prata om att främja våra frågor.
  Men vad har jag inte sett politiker säga
  för att bli omvalda? En HEL del!

  Jag är dessvärre övertygad om att PP
  kommer att behövas för lång tid framöver.

 33. KycklingIRymden

  “Om MP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle de välja kärnkraft.

  Om PP fick välja mellan att lägga ner kärnkraft eller FRA, skulle PP välja FRA.

  Där är situationen i ett nötskal.”

  Nu är det väl ändå så att man kan värna om flera frågor. PP har flera frågor också. Däremot hör miljö och integritet också väl ihop vilket man märker i många utvecklingsländer. Till och med i utvecklade länder inskränker på integritet genom miljörelaterade-frågor.

  Sen är det väl så att PP skapades för att väcka frågan om integritet och demokrati i de partier som fanns. Ett parti skapat för att avveckla sig själv när det inte längre behövs.

  MP är ett parti som tagit upp kampen stenhårt i integritet och fildelning och för samma linje som PP. Vilket de givetvis får, det är väl inte som att du har patent på frågan via PP, Rick?

  MP måste dessutom vara den perfekta samarbetspartnern för PP, så sluta hacka på det förhållande ni kan bygga upp för att få som så många medborgare vill: ett demokratiskt samhälle där integritet faktiskt är viktigt.

  Vet hut.

  KycklingIRymdens senaste bloggpost: Om Danowsky’s Pengar

 34. Bevingad

  Jag kommer ha dåligt samvete för jag inte röstar för miljöpartiet i nästa val praktiskt taget helt tack vare Lage Rahm.

  Däremot så finns det fler problem att rösta på miljöpartiet utöver eventuella-prioriterings problem. Alla är inte för miljöpartiets parti-program. Jag är inte för avvecklingen av kärnkraft och tills nyligen så var miljöpartiet negativa till EU något som jag har fundamentalt motsatt förhållande till, även om jag skulle vilja se ett mer demokratiskt EU.

  Utöver det så handlar det också om att piratpartiet har en stor mängd människor som jag identifierar mig med och i det så ser jag att jag får representation i riksdagen och en potential för något mer. Piratpartiet har min personlighet. 🙂

 35. Jakop Dalunde

  “Jag noterar att exakt noll (0) av de miljöpartister som har varit inne här — och som jag respekterar högt som politiker!, vill jag tillägga — har kommenterat nyckelfrasen:

  Miljöpartiet sätter inte medborgarrätt först. Miljöpartiet sätter klimatfrågor först.

  Det borde vara en självklarhet att kunna skriva under på den frasen för en miljöpartist. Varför sker inte det?”

  Därför att den motsättningen är helt obefintlig i alla andra syften än piratpartiets partistrategiska sådana.

  Sossarna står aldrig och väljer mellan att driva arbetsmarknad eller fördelningspolitik. Moderaterna står inte och väljer om de ska göra livet surt för arbetslösa eller sjukskrivna. De klarar uppenbarligen av att göra både och, samt mer därtill.

  Hur kul är det att rädda klimatet för ens barn för att de sedan ska behöva leva i Orwells värld? Och vad hjälper det de hundratals miljoner människor i låglänta länder att svenskar inte blir övervakade?

  Till sist tycker jag att Bevingad har en utmärkt anledning till att rösta på PP, att en inte håller med om de Grönas övriga politik.

  Här är ett tips på en valaffisch:

  Piratpartiet – Vi skiter i miljön!

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Tid är (mer värt än) pengar

 36. Kristofer Pettersson

  Det är bra att vara resultatorienterad. Det är genom våra handlingar vi blir bedömda. Centern har tydligt deklarerat var de står genom sina handlingar. Deras papper betyder intet.

  Dock tycker jag att Piratpartiet, liksom miljö-partiet har grundläggande ideologier och tankesätt som går att tillämpa på alla frågor. Alla begriper att om PP ska vinna något i EU så måste vi förhandla. Det betyder att vi ger något för att få något. Det som alla undrar är: Hur långt är PP’s medlemmar beredda att gå för att få det de vill? I en perfekt värld får alla det de vill och det kostar inget för resurserna är oändliga. I den verkliga världen kostar allt och övertygelse har sitt pris.

  Kristofer Petterssons senaste bloggpost:

 37. Maria Ferm

  @Jakop:

  “Sossarna står aldrig och väljer mellan att driva arbetsmarknad eller fördelningspolitik. Moderaterna står inte och väljer om de ska göra livet surt för arbetslösa eller sjukskrivna. De klarar uppenbarligen av att göra både och, samt mer därtill.

  Hur kul är det att rädda klimatet för ens barn för att de sedan ska behöva leva i Orwells värld? Och vad hjälper det de hundratals miljoner människor i låglänta länder att svenskar inte blir övervakade?”

  Klockrent.

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 38. Uno Hansson

  @Emma: Demokrati innebär att det är den representativa majoritetens beslut som gäller tills vidare. Men i en liberal frihetsdemokrati så får inte majoriteten fatta några beslut som strider mot de individuella frihetsrättigheterna (negativa rättigheter). De grundläggande individuella rättigheterna måste därför alltid övertrumfa de demokratiska besluten. I annat fall blir demokratin ett korthus som är helt ohållbart för kommande generationer.

  Uno Hanssons senaste bloggpost: Sjunger IF Metall ganska snart på sista versen?

 39. Lars-Åke

  Ja, oj vad duktiga ni är i (MP). Jag gissar om man lyssnar på övriga partier så är de precis lika duktiga och säger Piratpartiet snott deras politik. Ja, så måste det vara, vi har nog missuppfattat allting och ALLA är nog för samma politik som PP, men det råkade visst bli nåt fel vid röstningsknapparna…

  Fan trot.

  Dessutom är det ju så att man köper “grisen i säcken” om man röster på nåt annat parti än PP (om man nu tycker medborgerliga rättigheter är viktigast). Man får ett paket som ska innehålla visst godis, men sen visar det sig ofelbart att istället för godis får man en påse skit. Snyggt pakterat och det står “detta är ej exkrementer, vi lovar!” men det är ändå skit och det luktar så. Vi är besvikna på såna tomtar.

  När man röstar på PP får man grisen (förlåt Rick…) man vill ha och inte massa extra grisar 😉

  Bevisa ni kan få socialdemokraterna utfästa sig ta bort IPRED, ta bort fildelningslagen, ta bort FRA (inte sminka grisen!) och säga “om TPB blir fällda så måste vi självklart ändra lagen så ingen tjänsteleverantör kan bli fälld för medhjälp”. Så, nu har ni fått en hemläxa, fixa det tills nästa riksdagsval åtminstone, så får vi se sen…

 40. Maria Ferm

  @Lars-Åke: “Ja, så måste det vara, vi har nog missuppfattat allting och ALLA är nog för samma politik som PP, men det råkade visst bli nåt fel vid röstningsknapparna…”

  Nä, det gäller bara borgarna 😉

  Vi gröna har konsekvent röstat emot övervakningslagar,hårdare patentlagstiftning och är för fildelning osv osv

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 41. Juristen

  Emma o Maria: Det ni inte verkar förstå är att MP har spelat bort all sin trovärdighet i integritets- och demokratifrågorna genom att alliera sig med sossarna. Kom ihåg att det är sossarna som etablerade begreppet Bodströmsamhället och som kraftfullt har lobbat för flera av de integritetskränkande lagar som har genomförts i snabb takt. Hur kan ni mot denna bakgrund ens tro att MP skulle kunna uppfattas som trovärdiga i integritets- och demokratifrågor?

  Demokratifrågan är dessutom primär. Utan demokrati kan vi inte föra en fri debatt och därmed inte heller påverka i miljöfrågor. MP skulle inte ens ha existerat om vi inte hade demokrati. Därför är demokratifrågan viktigast av allt. Det märkliga är att ni i gammelpartierna inte har fattat detta. Lever ni i isolerade i källarskrubbar?

  Juristens senaste bloggpost: Fildelare stängs av från internet – I Frankrike

 42. EBTS

  Grundproblemet för att MP inte skulle vara ett alternativ för mig är helt enkelt att de inte har profilerat sig tillräckligt hårt på frågorna, oavsett vad de i praktiken röstat. Om de kohandlar bort integriteten för miljön så skulle enbart en mindre mängd av de röstande bli förbannade. Skulle dock PP förhandla bort medborgarrättslinjen, så skulle 99 % av väljarna bli förbannade. Det är alltså inte möjligt för PP att förhandla bort huvudfrågan utan att inte upplösas som parti. DET är min garant.

 43. Hans J

  @Jakob:

  Det kan vara nästan helt dött på Ricks blogg i en vecka men plötsligt är det fullt krig?

  Du skriver om partistrategi. Miljöpartiet kan aldrig få en så bred uppslutning kring integritetsfrågorna som Piratpartiet och Piratpartiet får det därför att de skalat bort allt annat. Att välja Miljöpartiet idag är att rösta för en socialdemokratisk regering. Många skulle aldrig aldrig göra det!

  Tycker man att integritets och faktiskt yttranderättsfrågor är viktigare än ALLT ANNAT så är ju valet enkelt.

  Desto bättre då att Piratpartiet omfattar medborgare av alla politiska åsikter i övrigt. Med en fördelning i ungefär samma proportioner som riksdagsvalet och befolkning en i stort.

  Det är ju ett guldläge för integritetsfrågorna!

  Det häftiga är ju att det är alla andra partier som är särintressen hur underligt det än kan låta…

  Låt oss glädjas!

 44. Jakop Dalunde

  @Hans J:

  “Att välja Miljöpartiet idag är att rösta för en socialdemokratisk regering. Många skulle aldrig aldrig göra det!”

  Och därför är det toppen att piratpartiet finns. Det är ett utmärkt alternativ för de som inte gillar de Grönas övriga politik.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Tid är (mer värt än) pengar

 45. Jakop Dalunde

  @Juristen:

  “Det ni inte verkar förstå är att MP har spelat bort all sin trovärdighet i integritets- och demokratifrågorna genom att alliera sig med sossarna.”

  Du menar att det hade gett mer trovärdighet i integritets- och demokratifrågorna genom att alliera sig med borgarna?

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Tid är (mer värt än) pengar

 46. Lars-Åke

  Jag skulle säga att om man tycker vår demokrati, demokrati och balanserad upphovsrätt är viktigast så ska man rösta på PP ÄVEN om man håller med MP i precis varenda annan fråga.

  Varför? Jo, rent strategiskt är en röst på PP är värd 5 eller 10 på MP när det gäller just de frågorna.

  Vad skulle hända om MP fick 10 eller 15%. Då skulle alla andra etablerade partier tänka “jaha, folk är tydligen intresserade av klimatförändringen… eller så ‘har vi nog inte lyckats föra fram vår politik'” (eller hur det brukar formuleras).

  Om PP däremot får 10 eller 15% kommer de (även M och S) istället tänka “Oh shit! nu gäller det ändra vår politik!” så 10% PP kan vara värd 100% integritet, 10% MP är värd nästan inget alls (ur den aspekten).

  När PP väl kommit in så kan MP och PP säkert samarbete alldeles utmärkt, men för att få “max effekt” ur sin röst ska man definitivt rösta på PP.

 47. Fredrika

  Jag börjar tröttna på Ferms trams om att PP har piratkopierat MPs politik. Först trodde jag hon skojade, men eftersom hon upprepar lögnen gång på gång, så verkar det som att hon faktiskt tror på det?

  PPs politik går ut på att bilda eller fälla regeringen med kraven att

  1) massavlyssningskablar ALDRIG ska kopplas in från operatörerna till någon som helst verksamhet, statlig eller privat, oavsett vilka integritetsskydd, domstolar och kosmetisk trams som hittas på, då det är själva inkopplingen av kablarna som utgör massavlyssningen.

  2) att patent ska avskaffas helt,

  3) att skyddstiden på upphovsrätt ska sänkas kraftigt till det absoluta minimum som behövs för att upphovsrättens verkliga syfte ska uppfyllas(vilket absolut inte är att gynna, skydda eller garantera kreatörer inkomst), och

  4) att ALL fildelning, upp- och nerladdning, som sker i icke-förvärvssyfte MÅSTE legaliseras rakt av, därför att motsatsen hamnar i konflikt med brevhemligheten, källskyddet och begreppet privat kommunikation.

  Exakt hur har PP kopierat detta från MP?

  Tänker MP fälla oppositionen om något av dessa krav inte uppfylls? Fällde MP oppositionsregeringen när nedladdningen kriminaliserades 2005?

  S har klargjort att dom är positiva till att massavlyssningkablarna kopplas in, med en annan utformning på FRA-lagen, dvs den lagen som ska styra FRA, dvs samma FRA som redan visat svart på vitt att dom inte bryr sig om lagen och vad som står i den. Kommer MP fälla oppositionsregeringen om S lägger fram sitt krav på dessa kablar, eller någon som helst avlyssning av civil kommunikationsinfrastruktur?

  Nej, alltså föreligger ingen som helst kopiering av partiprogram. I synnerhet saknar MP förståelse på djupet för dessa frågor, som exempelvis fildelningsfrågan, som jag nog aldrig har sett en miljöpartist visa djup förståelse för.

  Nu har du chansen Maria Ferm, kan du förklara punkt 4 ovan, och varför fri fildelning är det enda som inte krockar med brevhemligheten, källskyddet och konceptet privat kommunikation? Jag kan förklara det på 2 minuter, kan du?

  Fram tills nu, så har jag sagt att i framtiden, när PP inte längre behövs, så kommer V eller MP få mina röster av principsak, då alliansen och S aldrig mer kommer få dom, från att ha fått dom tidigare av mig, då V och MP visar viss förståelse för PPs grundläggande demokratifrågor och dess överlägsna vikt jämfört med absolut allt annat, inklusive miljöpolitiken och kärnkraft.

  Men Ferm håller på att sätta P för att MP någonsin kommer få min röst.

  MP liksom övriga riksdagspartier är bluff-och-båg-partier, som samtliga visar upp “heltäckande” partiprogram, men inte ett ord innan valet om vilka frågor dom kommer driva stenhårt och fälla en regering på, och vilka som gladeligen kommer kompromissas bort.

  Vad MP stolt tidigare har röstat på är inte intressant, det intressanta är vad ni bildar regering på, och när ni fäller en regering.

  >”Piratpartiet – Vi skiter i miljön!”

  Det är snarare PP som ensamt försöker rädda demokratiska fundamenta, så att andra i framtiden fortfarande ska kunna bry sig om miljön och övriga frågor.

  Förslag på MPs och övriga partiers valaffischer vore, om än lite långt:

  Miljöpartiet/Annat Partinamn – Vi har massa åsikter, men att skydda demokratin så att dessa frågor ens går att driva i framtiden, det skiter vi glatt i!!

  MPs trovärdighet är idag låg, om än högre än övriga partiers, vilket ändå kan räcka för att få min röst i framtiden. Ferms och Dalundes egna trovärdighet har dom själva skjutit i sank på nolltid dom senaste dagarna. Skickligt!

 48. Björn O

  “Sossarna står aldrig och väljer mellan att driva arbetsmarknad eller fördelningspolitik. Moderaterna står inte och väljer om de ska göra livet surt för arbetslösa eller sjukskrivna. De klarar uppenbarligen av att göra både och, samt mer därtill.”

  Ja, men så är inte socialdemokraterna och moderaterna partier ~5% heller. Övriga små partier har helt enkelt begränsat med utrymme att påverka och förhandla. Det mesta blir som den stora parten i regeringspartiet säger. (och konstigt vore väl egentligen annars…)

 49. Maria Ferm

  Jag har hört dessa skrämselargument om Socialdemokraterna och prioriteringar när det gäller riksdagsval, men när det gäller EU-parlamentsval så gäller ju inte detta. Hur ser ni på det?

  Bakgrundinformation här: http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/pp-vs-mp-what-is-difference.html
  http://mariaferm.blogspot.com/2008/12/pp-o-parlamentet.html

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 50. Lars-Åke

  @Maria Ferm

  Om det är som du säger (och jag orkar faktiskt inte sitta och läsa vartenda förslag och hur ni röstat) så beror det nog mer på att ni inte suttit i nån regering och då med automatik röstar emot de flesta förslag (eftersom ni alltid är på den “förlorande” sidan än nån speciell vurm för frågorna i sig)

  Jag tror om vi skulle ta nåt annat politikområde, säg jordbrukspolitik så skulle du också kunna säga “vi har röstat emot de flesta förslagen” eller energipolitik eller vad som helst. Helt enkelt för att ni i opposition har det som uppgift, att ha andra förslag och rösta emot det som till slut blir lagar och förordningar. Det är ju det som kan vara bra i opposition att man kan säga “vi är INTE ansvariga, för nåt!” 😉

  Så visst; MP, C och V har väl en i ord och tanke något närmre inställning till PPs frågor än M, C och KD men precis på samma sätt som C kompromissat bort det i praktiken skulle MP och V röstat för IPRED-lagen i nån mikroskopiskt annorlunda utformning om de suttit i regeringen och förhandlat ihop ett “paket” med S först.

  Bränd, bitter och cynisk?

 51. Maria Ferm

  Måste göra ett sista inlägg (för ikväll):

  Ifall det skulle va oklart – Jag uppskattar verkligen Piratpartiet. Är glad att frågorna har lyfts, tycker det är bra att människor är engagerade och kunniga och gillar att vi är många som kan driva på tillsammans 🙂

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 52. Maria Ferm

  @Lars-Åke: “Bränd, bitter och cynisk?”

  Det får vi ändra på! 😛

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 53. David F

  Det var du som tog upp Socialdemokraterna men nu passar det att byta ämne? När flera kommentarer sakligt redovisat att samarbetet med Socialdemokraterna inte är något positivit. Innebär det att du erkänner att Miljöpartiets samarbete med Socialdemokraterna inte är så mycket att hänga i julgranen när det gäller integritet – och medborgarrättsfrågor?

  Hoppsan, debatten går inte min väg, bäst att ändra riktning på den.

  Visst, det är legitimt att ha en debatt ur EU-perspektiv. Men innan man byter ämne kanske man ska komma fram till en slutsats i det tidigare. Annars pratar man bara runt i cirklar.

 54. Hans J

  @Maria:

  Vilket parti säger idag att man INTE kämpar för integriteten?

  ALLA partier säger att man gör detta?
  ALLA Partier gör allting!

  Det handlar om att diversifiera butiken… Bensinstationer säljer mat, Bokhandeln säljer servetter, Du gör Postärenden på ICA…

  Även Miljöpartiet hart gjort detta… för att bredda väljarunderlaget…

  Ingen ilsken miljöpartist står utanför mitt hus och skäller ut mig för att jag blandar hushållssopor med pappersavfall, eller spolar ned allt möjligt på toaletten.

  Vad skulle integritetsfrågorna ha med miljö att göra?

  Den här diversifieringen gör ju så att partierna inte behöver KÄMPA speciellt mycket. Resultatet syns nämligen inte speciellt mycket.

  Miljöpartiet gjorde senast idag ett “utspel” (ja, så heter det) i abortfrågan?!? Miljöpartiet strävar alltså efter att bli ett mainstreamparti med politik i skolfrågor, försvarsfrågor, socialfrågor…

  Är det möjligen det som irritationen bottnar i…

 55. Maria Ferm

  @David F: “Det var du som tog upp Socialdemokraterna men nu passar det att byta ämne? När flera kommentarer sakligt redovisat att samarbetet med Socialdemokraterna inte är något positivit.”

  Nä alltså som representant för ett parti tycker en ju alltid att ens eget parti är bäst, oavsett om de heter MP, PP eller nåt annat. Men att samarbeta är nödvändigt, det tror jag vi är överens om.

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 56. Maria Ferm

  “ALLA partier säger att man gör detta?
  ALLA Partier gör allting!”

  (bryr sig om integriteten)

  Ja, vi har ju som sagt röstsiffror att backa upp det med till skillnad från andra partier. Vilket ju e bra (gissar jag att PP också tycker?)…

  Maria Ferms senaste bloggpost: måste vi välja mellan kärnkraft och FRA?

 57. Martin

  Miljöpartiet var bra när de kom men de behövs inte längre, de har tjänat ut sin roll. Så tycker jag och de flesta med mig, därav krymer de sakta men säkert och är snart borta. När de kom skulle jag kunna tänkt mig att rösta på dem, men jag anade att de var nära sossarna. Jag fick rätt i detta och nu teamar de upp med sveriges betongparti som är för FRA-lagen.

  Priratpartiet, däremt, behövs nu och ett tag framöver. Därför har jag redan poströstat på pp.

 58. David F

  @Maria

  Samarbete ja, det går inte utan det, men har man röstat på de etablerade partierna någon gång och brinner samtidigt för integritetsfrågorna känner man sig rätt bränd. Man har bara en röst och det gäller att inte slösa bort den. Därför inspireras man inte i detta skede (före val)av löften och överenskommelser med t.ex. ett parti som Socialdemokraterna.

  Sanningen kommer fram först efter valet eftersom Socialdemokraterna och alliansen för den delen kört med så mycket falskspel att man kan inte tro på ett ord före valet. Och efter valet kan man bara granska partiernas handlingar.

  Därför gäller det att lägga sin röst på ett parti där den inte går förlorad. I dessa frågor har egentligen endast Partipartiet trovärdighet. De har inte råd att ljuga. Miljöpartiet har förvisso argumenterat helt rätt men i underläga i oppositionen kostar piratliknande åsikter inget politiskt kapital. Sitter man vid makten är det helt annorlunda. De flesta känner sig bittra, brända och cyniska, med det som utgångsperspektiv har man inte råd att rösta på Miljöpartiet om integritet – och medborgarrättsfrågorna är viktigast. Och eventuella överenskommelser med partier som Socialdemokraterna i valtider faller platt när det gäller att generera trovärdighet.

 59. […] Rick skriver ett väldigt informativt inlägg idag om varför man ska rösta på Piratpartiet, just för att det är ett enfrågeparti. Med anledning av uttalanden från bl.a. grön ungdom om att de etablerade partierna också bryr sig om medborgarrätten (som ju är PPs kärnfråga) tar Rick centern som exempel: Centerpartiet har ett “öppenhetsmanifest” som är alldeles ypperligt skrivet om medborgarrätt. Men Centern tycker så många saker om så mycket annat, att öppenhetsmanifestet har blivit helt bortprioriterat. Ignorerat, struntat i, bortglömt, tappat bakom en vagn. Centern har röstat ja till FRA, ja till Ipred, och kommer att rösta ja till datalagring, och är dessutom stolta över det. Det är sådant som händer när man tycker en massa annat också. […]

 60. Rick

  Huhu! Nog har du skrivit en massa fantastiska artiklar men den här platsar bland de allra bästa. Gud vad jag ogillar hur gammelpartierna försöka komma igen – efter att ha svikit folket gång på gång på gång. Det här inlägget var en klassiker.

 61. Rick

  @Maria Ferm:
  Det är kul att du stödjer medborgarrätt. The more the merrier. Men den nuvarande diskussionen kunde MP aldrig ha startat. Jag blir lite ledsen att se hur du och dina gröna kompisar ser på PP med så mycket avundsjuka. Det kan aldrig bli fel att kämpa för klimatet. Men låt PP ha sin dag. Det är de värda. Tack.

 62. Jonas

  @Maria,

  Personligen skulle jag gärna se att både MP, PP, och F! skulle lyckas med konststycket att göra sig själva överflödiga.

  När det gäller just MP och integritetsfrågorna så visst, ni är bättre än de flesta när det gäller den punkten men jag tror också att (om man ser bortom det stundande EU-valet och också tittar på kommande val) det var ett taktiskt misstag att alliera er med sossarna. Och nej, det hade inte varit bättre om ni allierat er med alliansen. Ingendera av de två blocken är ju speciellt intresserade av integritets-frågor, vilket gör att er inställning i de frågorna väger relativt lätt i sammanhanget.

  Det hade i mina ögon gagnet er mer om ni hade satt siktet på att, i nästa riksdagsval, försöka bli ett vågmästarparti istället för att alliera er med endera blocket.

  Om man leker med tanken att både MP och PP kommer in i riksdagen nästa gång det är dags…och MP inte hade allierat sig med S. DET hade blivit en intressant, givande, och förhoppningsvis produktiv sammansättning. I princip hade MP och PP kunnat blivit ett tredje block, om än betydligt mindre än de andra två, vilket i sin tur hade gett en i mina ögon sett en stor chans att ge både integritets och miljö-politiken en större genomslagskraft än vad MP och/eller PP kan göra själva.

 63. […] Holism och varför piratpartiet inte kommer att rädda världen Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge försöker på sin blogg berättiga sin egen existens genom att påpeka att miljöpartiet inte är […]

 64. MMN-o » Vidarespinn på Mp och Pp

  […] inlägg baserades på en kommentar till Maria Ferms uppföljning till Rick Falkvinges post som var en reaktion på Marias typ-svar-inlägg på min ursprungliga MP/PP-jämförelse. […]

 65. Stefan

  @Jakop Dalunde

  “Kärnkraften blir vi av med först 2020.”

  Hur hade ni tänkt att producera energin till elbilarna då?

 66. Hans J

  Miljöpartiet går till val på miljöfrågor.

  Piratpartiet går till val på integritetsfrågor.

  Nu gör moderater och socialdemokrater gemensam sak:
  Piratpartiet får under inga som helst förutsättningar nå Europaparlamentet!”

  När samtidigt undersökningar visar att (s) och (m) röstar EXAKT LIKADANT i 9 fall av 10 i EU så finns i praktiken TVÅ ALTERNATIV:

  PIRATPARTIET eller ICKE PIRATPARTIET

  Det där andra “Diversepartiet” går ut med flera listor för att förvilla för väljarna. Det borde vara förbjudet men det gör de ändå!

  (Alla krafter verkar förena sig från alla håll med det enda målet att hindra Piratpartiet från att ens få in EN ENDA LEDAMOT I EU!

  Varför är de SKRÄCKSLAGNA?

  Väljarna har ALLT att vinna på att få in minst EN egen företrädare där!

 67. Mårten

  @Maria, Jakop:
  Om man tycker exakt likadant som miljöpartiet, och man har exakt samma prioriteringar som er så borde man kanske rösta på miljöpartiet också. Men vi som funderar på att rösta på Piratpartiet gör ju det för att vi prioriterar annorlunda än ni gjort. Utan demokrati blir det ingen miljödebatt som sagt.

  Dessutom är en röst på mp en röst på mp (som redan påpekats). Det skulle tolkats som att medborgarrätt-, patent- och upphovsrättsfrågor inte är viktiga, utan bara som att miljöfrågan är viktig just nu, och det vet ju redan “alliansen”. (Som ni nog märkt har alla partier inte bara börjat kalla sig pirater nyligen, utan även gröna).

  Utan PP skulle inte de här frågorna varit med på kartan tyvärr. Mp har dessutom väldigt dåligt track-record i teknikfrågor i allmänhet, till skillnad från PP.

  Men ett förslag är att istället för att försöka sno PPs väljare, så hjälp till att driva på medborgarrättsfrågorna så dom kommer upp på debatten nu under valen, det skulle både MP och PP tjäna på!

 68. Hampus Eckerman

  Vad sägs om följande?

  * Om PP fick välja mellan att behålla Sverige som välfärdsstat eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att skapa fred på jorden eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att göra slut på världssvälten eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att stoppa göra Sverige till ett samhälle med full återvinning och ren luft eller att avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  Visst känns det tryggt att MP inte är lika tokiga. Sedan finns det naturligtvis alltid allternativet att både avskaffa IPRED och arbeta mot fattigdom, världssvält och för miljö. En dag kommer de i PP kanske mogna mentalt och också förstå det.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: No fite, Just rubs

 69. Kom till de Gröna, vi ger mer « Jakop Dalunde

  […] 14, 2009 Rick Falkvinge bloggar om skillnaden mellan mp och pp, och verkar på något sätt tro att de gröna är ett […]

 70. Johan Öbrell

  Om MP ser till att komma vinnande ur nästa riksdagsval och väljer att sammarbeta med PP så kommer deras frågor att drivas både av det egna partiet och av PP (eftersom PPs frågor uppenbart bara är en del av MPs partiprogram???).

  Det PP kommer att erbjuda är en kompromisslös inställning till medborgarrätt och demokrati. Personligen gillar jag MP och hade förmodligen röstat på dem om inte PP funnits OCH om de hade slutat ha en så urbota dum syn på kärnkraft.

 71. Leffe

  Detta är väldigt intressant. Jag har nu tillbringat ett tag här på morgonen med att läsa genom alla kommentarer och det som slår mig allra mest är att det bara(?) är miljöpartister som tjafsar (eller argumenterar, beror på hur man ser det) emot Piratpartister. Det finns jag intressant. Om nu MP står så nära PP och vi har piratkopierat er politik… hur kommer det sig att MP är de som får mest vind i seglen av att kritisera PP? Borde inte ni vara det partiet som MEST trycker på att PP är ett viktigt parti i EU eftersom vi då kommer slåss för de frågorna som ni också bryr er om så mycket som ni nu påstår? Borde inte ni räcka ut en hand och säga “Jättebra!” till oss och sedan kämpa på med era frågor?

  Att ni inte gör det säger mig att ni är rädda. Det som är absolut mest intressant är att det är så tydliga in- och utgrupper att man skulle kunna använda det som typexempel i sociologin. För er som inte läst sociologi/pedagogik/psykologi kan jag förklara att in- och utgrupper handlar om att den gruppen man tillhör är ens ingrupp och den gruppen som man inte tillhör, de som står utanför är utgrupper. Detta behöver inte vara något negativt utan in- och utgrupper kan leva i samexistens. Riksdagen består av en hel del sådana grupper. Varje parti i sig är en ingrupp, samtidigt som varje allians också är det. Partierna håller med om vissa saker och är oense om andra saker. Rivalitet mellan grupperna skapar konkurrenssituation. Konkurrens skapar i sin tur starkare ingrupper eftersom när man blir kritiserad sluter man sig oftast närmare varandra. MEN istället för att utgruppen är ett annat parti inom Riksdagen så är det den här gången ett gräsrotsparti som kommer med sina piratflaggor och hotar partierna. Då ser man något fascinerande i sådana här sammanhang, övriga partier går ihop i en fråga, de samarbetar i att kritisera och bortförklara det nya partiet. Genom att bagatellisera bort PP så kan de ju gå tillbaka till att bråka med varandra istället, vilket är tryggt och säkert och de vet var de har varandra. Det fungerar exakt som i klassrumssituationer där du har en klass som är splittrad som går ihop för att hata en viss lärare, eller en viss elev. (ja jag pluggar till lärare)

  En sak som det påpekats mycket i de här kommentarerna är att MP minsann röstade emot en himla massa saker när det gäller den personliga integriteten. Att trycka på en knapp klarar vilken människa som helst. Får vi in EN person in i EU så kan inte den personen påverka alls om den bara nöjer sig med att trycka på en knapp. Det som är viktigt är hur man diskuterar, hur mycket man protesterar och hur mycket man verkligen kämpar för sina frågor. Hur mycket och hårt kämpade MP för att vi inte skulle få FRA och Ipred? S röstade för FRA och Ipred, hur mycket kämpade MP för att de inte skulle göra det? Hur mycket väckte ni debatt i samhället kring de här (enligt er!) viktiga frågorna? Det är genuina frågor eftersom jag gärna vill veta om ni gjorde det, då kanske lite av min respekt skulle väckas igen.

  Röstar jag på PP så VET jag däremot att de som kommer in kommer kämpa det hårdaste som de bara kan för att få andra att se deras synpunkt. Det är DET som är viktigt i politiken. Som sagt… att trycka på en knapp säger faktiskt inte så mycket som ni försöker göra gällande.

  Kommentarer som denna: “* Om PP fick välja mellan att skapa fred på jorden eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.”
  tycker jag ligger på samma nivå som “Piratpartiet – vi skiter i miljön”. Det som sägs av oss är “om/när ni måste kompromissa så kommer MP att välja miljöfrågor över integritetsfrågor”. Är det fel? Inga kommentarer jag läst har tytt på att det skulle vara fel. Så för att vi påpekar något som jag ser som självklart så går MP ner på sådana nivåer av smutskastning? Jag ångrar min röst på MP i förra valet nu…

  “Och vad hjälper det de hundratals miljoner människor i låglänta länder att svenskar inte blir övervakade?”
  Jag är chockad att ingen valt att kommentera på detta innan! Det är helt självklart att länder som INTE har diktatur (säger inte att Sverige är det, det är ett exemplifierande), länder som INTE har övervakning, länder som HAR yttrandefrihet och mänskliga rättigheter kan hjälpa andra länder som inte har de rättigheter som vi i Piratpartier (jag skulle vilja säga vi i Sverige, men eftersom många politiker röstar för FRA och Ipred och liknande känner jag inte att jag kan tala för alla) förespråkar. Genom att vi har öppnat plattformer för diskussion och åsikter kan vi hjälpa de människor bara genom att faktiskt ha en diskussion. Varför bryr vi oss ens om EU om vi inte tror att det vi gör här kan påverka i omvärlden?

 72. Hampus Eckerman

  Leffe har naturligtvis helt fel. Inte ska MP helt plötsligt säga att det är bra att rösta på ett parti som skiter helt i miljö, fattigdom eller världssvält.

  Det finns fler frågor än IPRED, många som direkt handlar om liv och död. PP är ett litet lyxparti som skiter i större delen av mänskligheten där.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: No fite, Just rubs

 73. Jonas B.

  Av alla det du kallar “gammelpartier” vi har, väljer du miljöpartiet att tjafsa med. Idioti. Det är ett litet parti med ett perfekt track record inom medborgarrätt, patentfrågor osv. Överlägset bäst av riksdagspartierna.

  Nu kommer piratpartiet och lyfter dessa frågor specifikt och har chansen att nå helt nya väljargrupper. Mp och pp borde så axel mot axel mot framtiden! Fantastiskt!

  Detta är inte ditt första inlägg som luktar av kannibalisering. Det finns absolut inget utrymme för kannibalisering mellan två småpartier varav det ena ligger under riksdagsspärren. Sluta med det. Bredda väljarkåren istället! Det är frågorna som är viktiga, inte piratpartiet som sådant!

 74. Jonas B.

  … För att förklara vad jag ovan menar med kannibalisering så tror jag inte att det är någon slump att Rick raljerar över just miljöpartiet. Genom att göra det når man de väljare som redan tycker som piratpartiet i dessa frågor.

  Man predikar till kören, som amerikanerna säger, och det är naturligtvis att göra det lätt för sig när man raggar nya väljare. Men den strategin kommer att slå bakut. Partierna är för små helt enkelt. Vi måste nå nya grupper.

 75. Grodan

  Come to the dark side… we have cookies!

  Jag har alltid kryssat en miljöpartist. Men nu är jag förbannad. Människor vill förstöra internet. Människor vill sabba vår demokrati. Det är inte okej.

  En röst på Piratpartiet är en röst för att skrämma skiten ur dom som vill förstöra internet. Det är en röst för att visa med all tydlighet att jag inte accepterar att man tafsar på rättsystemet, att grunderna för ett demokratiskt samhälle betyder något för mig.

  Varför är demokrati en ungdomsfråga? Det är ju gamlingarna som borde komma ihåg fascism, berlinmur usw. Om vi måste avlyssna hela Sverige för att skydda oss mot yttre hot, har vi verkligen så mycket att skydda då? Varför inte införa undantagstillstånd och upprätta en auktoritär regim som är jätteduktig på att skydda oss mot yttre hot? Om vi trots massavlyssning blir ockuperade så är det ju superpraktiskt med en redan auktoritär regim som kan lämna över tyglarna till nästa.

  Vart går gränsen?! Jag vill veta om alliansen har funderat på det. Om man inte tycker att gränsen går vid massavlyssning av hela befolkningen, var tycker man då att gränsen går? Det är skitläskigt. Sa jag att jag är förbannad? Jag är lite rädd också.

 76. VAKNA FARA!!!!!

  Polissamhället är här!!!!!!!!!!!!!!

  Läs denna bloggpost viai länk nedan. Kvinna får sitt hus stulet av banken, ett helt Swat team går in och griper henne i sitt eget hem trots att hon betalat av sitt lån. På bloggen finns även youtube klipp som innehåller ljudfil av kvinnan som ringer upp en radioshow så att allt spelas in på radio.

  http://bungalowbillscw.blogspot.com/2009/05/dawn-welsh-of-hillsboro-mo-arrested-for.html

  Här är radioklippet.

  http://www.youtube.com/watch?v=dsv-jW-N2gg

  Det här kommer sprida sig över hela världen, tro mig, bankerna har skuldsatta människor över hela världen.

  VAKNA!

 77. Urban Sundström

  Jag tycker att det är lite osmakligt att MP har Google-annonser där man nämner Piratpartiet. Jag fick en sådan när jag klickade på http://www.pusha.se/installningar

  Texten i annonsern är: Miljöpartiet- för rättigheter på Internet. Rösta i EU-valet 7/7.

  och rubriken: Piratpartiet.
  och den är länkad till http://www.mp.se och sedan finns det ytterligare en länk http://www.mp.se nedanför annonsen.

  Jag upplever denna Google-annons som oseriös.

  Hälsn. Urban

  Urban Sundströms senaste bloggpost: "Vi på Bahnhof kommer inte att medverka i jakten på fildelare"

 78. Tomas S

  Maria Ferm> Det är skitlätt att sitta i opposition och trycka på nej-knappen och slå sig för bröstet sen. Jag tror inte ett ögonblick på att ni hade röstat på samma sätt om sossarnas “regeringsduglighet” hade stått på spel när det var dags att driva igenom FRA.

  Vad ni gör i opposition är en _väldigt_ dålig prediktor på hur ni kommer att bete er i regeringsställning.

  Jag röstar på PP för att PP klart har deklarerat att de kommer att vara beredda att vara sjukt obekväma och aldrig kompromissa i integritetsfrågor. Punkt.

 79. Leffe

  @Hampus:
  Din kommentar bevisar min poäng att när det kommer till kritan så är det inte de frågor som PP förespråkar som står MP närmast om hjärtat. Tack för det förtydligandet.

 80. larserick

  Tor har förnuftiga synpunkter.

  Vill bara lägga till en sak. Många politiker spelar på rädslan för det okända. För främlingar, för ny teknik.

  Genom att välja namnet piratpartiet så ger (pp) sina motståndare en extra chans att spela just på rädslan.

  Läs gärna min bloggpost om detta.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/05/radsla-skapar-misstanksamhet-och-till.html

  larsericks senaste bloggpost: Rädsla skapar misstänksamhet, och till och med ondska

 81. Walker

  @Jakob Dalunde

  “Du menar att det hade gett mer trovärdighet i integritets- och demokratifrågorna genom att alliera sig med borgarna?”

  MP är i säng med sossarna vad gäller övervakningssamhället. Hur i hela friden ska ni skapa trovärdighet genom att påstå att det skulle vara sämre att rösta med borgarna? Det är ju samma skit.

  När jag läser alla MP kommentarer ovan får jag intrycket att MP har fått panik vad gäller integritetsfrågorna. Ni har tagit er ståndpunkt och satsat på fel häst, ett övervakningssamhälle.

  Det spelar ingen roll hur ni försöker förminska och dribbla bort betydelsen av mänskliga fri och rättigheter och rätten till privat kommunikation och åsikter genom att jämför de med andra politiska frågor, folk ser igenom det och ni har förlorat.

  Utan grundläggande demokratiska principer på plats blir allt annat ett skådespel. Försöker ni hävda motsatsen? Ni ingår i etablissemangets ensemble och har noll trovärdighet.

 82. Lars

  @Hampus Eckerman:

  Men om “allternativet att både avskaffa IPRED och arbeta mot fattigdom, världssvält och för miljö” alltid finns så är väl alla “Om PP fick välja”-scenarion du ställer upp helt fiktiva?

 83. Johan

  @Jakop Dalunde, du skriver:
  “Varför skulle vi behöva välja mellan att avskaffa FRA och avveckla kärnkraften? Vi har en uppgörelse med socialdemokraterna om att göra båda.”

  Detta var en kioskvältare. Tänkjag visste inte att ni och S vill avskaffa FRA. Detta borde föranleda stora rubriker.

  Är det inte i själva verket så att ni och S önskar en parlamentarisk utredning om signalspaningen? Är det detsamma som att “avskaffa FRA”?

 84. VAKNA FARA!!!!!

  Observera, detta är inget skämt, det är rent allvar, polisstaten är nu ett faktum i USA, som nu helt styrs av bankerna.

  En 54 årig kvinna Dawn Welsh ringde in till radioshowen GCN med Joyce Riley. Radiosändningen spelar in hela förloppet innan och sedan när kvinnan blir arresterad i sitt eget hem och ifråntagen sitt hus helt olagligt av ett helt polisförband (Swat-team) på order ifrån bankerna, trots att hon betalat av sina avbetalningar och har papper på att hon äger huset..

  Banken tar ifrån henne sitt hus olagligt. Det är nu det händer. USA:s regering är nu totalt styrt av bankerna som helt öppet stjäl människors fastigheter. USA styrs inte längre av politiker.

  Detta är rent blodigt allvar, lyssna på hela radioprogrammet nedan. Första två klippen är radioklipp av arresten. Resterande klipp innefattar hela radiosändningen..

  GCN Caller Arrested For Trespassing In Her Own House
  http://www.youtube.com/watch?v=dsv-jW-N2gg

  Woman is forcefully arrested for trespassing on her own property
  http://www.youtube.com/watch?v=X46U2DLCJf0&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 1 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=Y-PPmEWEdak&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 2 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=yrTnQKRGPC8&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 3 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=5-pAWyaI4Xs&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 4 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=z2VN16Wb1fM&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home all clips
  http://www.youtube.com/profile?user=TheFalseOswalds&view=videos&query=Sheriff+Raid+on+Dawn+Welsh%27s+Home

 85. VAKNA

  Observera, detta är inget skämt, det är rent allvar, polisstaten är nu ett faktum i USA, som nu helt styrs av bankerna.

  En 54 årig kvinna Dawn Welsh ringde in till radioshowen GCN med Joyce Riley. Radiosändningen spelar in hela förloppet innan och sedan när kvinnan blir arresterad i sitt eget hem och ifråntagen sitt hus helt olagligt av ett helt polisförband (Swat-team) på order ifrån bankerna, trots att hon betalat av sina avbetalningar och har papper på att hon äger huset..

  Banken tar ifrån henne sitt hus olagligt. Det är nu det händer. USA:s regering är nu totalt styrt av bankerna som helt öppet stjäl människors fastigheter. USA styrs inte längre av politiker.

  Detta är rent blodigt allvar, lyssna på hela radioprogrammet nedan. Första två klippen är radioklipp av arresten. Resterande klipp innefattar hela radiosändningen..

  GCN Caller Arrested For Trespassing In Her Own House
  http://www.youtube.com/watch?v=dsv-jW-N2gg

  Woman is forcefully arrested for trespassing on her own property
  http://www.youtube.com/watch?v=X46U2DLCJf0&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 1 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=Y-PPmEWEdak&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 2 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=yrTnQKRGPC8&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 3 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=5-pAWyaI4Xs&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home 4 of 4
  http://www.youtube.com/watch?v=z2VN16Wb1fM&feature=channel_page

  Sheriff Raid on Dawn Welsh’s Home all clips
  http://www.youtube.com/profile?user=TheFalseOswalds&view=videos&query=Sheriff+Raid+on+Dawn+Welsh%27s+Home

 86. Hampus Eckerman

  Leffe, du har alldeles rätt. Majoriten av världens befolkning har viktigare saker att tänka på än IPRED. Som exempelvis att ha mat för dagen, rent vatten, undvika att bli skjutna eller bombade, hoppas på att deras barn ska få utbildning och att det ska finnas liv på planeten om hundra år.

  Fast PP tycker förstår att IPRED är viktigare.

  Lars, mina scenarion var förstås lika fiktiva som Ricks.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: No fite, Just rubs

 87. Teufel

  Maria F:
  Om ni i MP, som du säger, är för “piratfrågor”, så har jag följande fundering:

  All heder åt dig som tillåter meningsskiljande kommentarer på dina egna bloggpostningar.
  Däremot blir jag tveksam när jag vid flera tillfällen har ställt Maria W mot väggen med sakliga och lugna motargument men som har blivit bortcensurerade från publicering.

  Jag stödjer (mp) i flera frågor, både riks och på kommunal nivå, men det känns som att den fria debatten inte riktigt når ända fram i partitoppen – tyvärr.

 88. Karbid

  “Så är det naturligtvis inte. Varje parti har en viss mängd kapacitet att påverka. Piratpartiet tar strid för medborgarrätt och det öppna samhället. Om man väljer att ta strid för fler frågor, så innebär det med automatik att det blir mindre kraft bakom medborgarrätt och det öppna samhället.”

  Dumheter. Där föll PP ytterligare ett snäpp på trovärdighetsskalan. Tänk att jag var såååå nära att gå med en gång i tiden.

 89. Hans J

  Detta är ett val om representation i EU-parlamentet!

  Det är inte ett riksdagsval…
  Det finns Piratpartier över hela Europa. Massor av människor kämpar för samma sak som vi.

  ALLA dessa människor måste få in åtminstone EN representant i EU-parlamentet. De enda som kan klara detta är det svenska Piratpartiet. Detta är en viktig startsignal som gynnar de som vill värna våra frågor. Resultatet kommer att bli att Piratrörelsen växer ÄNNU FORTARE!

  De som försöker förhindra detta – försöker stoppa hela Piratrörelsen. Skulle Piratpartiet nu inte komma in i EU-parlamentet så skulle det vara en stark signal till de krafter som försöker ta vår frihet ifrån oss om att vi accepterar detta!

  ALLA säger att de är pirater men
  Piratpartiet i EU-parlamentet är en stark signal om att vi har fått nog!.
  Detta gynnar alla andra som arbetar för samma sak.

  Miljöpartiet behöver väl inte oroa sig? Är de emot skyddat privatliv? Hjälp oss istället för att motarbeta oss!

 90. Viktor

  Alltså, man kan inte dra det resonemanget angående FRA och kärnkraft som du gör. Miljöpartiet skulle rösta mot både FRA OCH kärnkraft, det finns ingenting överhuvudtaget som gör det svårare att driva flera olika former av frågor.

  Även V vill riva upp FRA, S vill riva upp FRA (även om S har deklarerat de vill skriva en ny liknande lag vilket V och MP motsätter sig). Man ställs aldrig någonsin inför den typen av problem som du skriver om kärnkraft och någopt annat, mer än det allmäna utskottsarbetet. Bilden blir felaktig på så sätt.

  Om man röstar på piratpartiet så röstar man dessutom FÖR kärnkraft, om vi nu antar att det är den liberala gruppens hållning i frågan.

  Klart står att FRA kommer rivas upp i händelse av ett maktskifte 2010, med eller utan Piratpartiet.

  Viktors senaste bloggpost: Förbannad!

 91. Hans J

  Vad har FRA med detta att göra?
  Det är inget riksdagsval!

  Detta handlar om EN plats i EU för Piratpartiet!

 92. Hampus Eckerman

  Hans, varför skulle Miljöpartiet i en valrörelse hjälpa PP? Särskilt när partiet lovat att aldrig ta ställning för miljön? Vore ju rena vansinnet.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: No fite, Just rubs

 93. Fredrika

  Nu tar vi och lugnar ner oss lite, det är självklart PP som är bäst, mest trovärdiga och lurvigast, och därmed mest värda en röst, det ser man på nedan länk, slår MP det!?!? Nej precis. Case closed. =)

  http://spacekotten.blogg.se/2009/may/sveriges-lurvigaste-pirat.html

  Hampus, jag kan hjälpa dig med mer scenarion:

  * Om PP fick välja mellan att skydda Sverige från rosa elefanter, eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att skydda svenskarna från nedfallande satelliter eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  Behöver du fler?

 94. Mattias

  Rick. Det känns lite oseriöst att du klankar ner på miljöpartiet såhär. De har faktiskt drivit våra frågor långt innan piratpartiet ens blivit ett parti.

  Miljöpartiet och vänstern är de enda partierna som mig veterligen inte har röstat igenom en enda integritetsinskränkande lag. Alla de andra, Socialdemokraterna, moderaterna och de övriga borgerliga partierna har röstat igenom antingen FRA-lagen eller IPRED. Men miljöpartiet och vänstern har aldrig gjort det och det känns dumt att spekulera i att de skulle göra det om de fick chansen.

  Observera att jag själv kommer rösta på piratpartiet.

  Politik går inte alltid till så att man får välja mellan Lag A och Lag B. “Om ni får som ni vill i kärnkraften så får vi som vi vill i FRA-lagen”.

  Personligen är jag lite intresserad av hur piratpartiet kommer att prioritera om de fick välja. Ska de avskaffa FRA-lagen eller IPRED-lagen?

 95. Johan

  “Om man väljer att ta strid för fler frågor, så innebär det med automatik att det blir mindre kraft bakom medborgarrätt och det öppna samhället.”

  Detta var nog bland detmest korkade som Piratpartiet sagt. På mer än ett sätt. Det här lär vara ett uttalande som partiet kommer att få äta upp med råge. Att PP med tiden kommer bli tvunget att bredda sig är självklart. Då är det oklokt att ha målat in sig i ett hörn på det här sättet.

  Det är också löjeväckande att hävda att ett parti inte skulle kunna strid för flera frågor med samma kraft.

  Nej, nu tror jag du ska ta ett djupt andetag, Rick, och byta spår.

 96. Hampus Eckerman

  Nej, Fredrika, både dina och Ricks scenarion är mycket intressanta på sina sätt och det är roligt att ni grubblar över sånt inom partiet.

 97. Elias.L

  “Personligen är jag lite intresserad av hur piratpartiet kommer att prioritera om de fick välja. Ska de avskaffa FRA-lagen eller IPRED-lagen?”

  Ska jag hugga av vänster eller höger ben tycker du ?

  Ungefär så låter frågan för mig…

 98. Tomas S

  Det är inte bara en plats i eu-parlamentet för PP som står på spel i det här valet.Får PP en (eller fler) platser i eu-valet blir det också en kraftfull signal till resten av partierna att ta PP:s frågor på allvar inför riksdagsvalet nästa år.

  En röst på MP eller något annat parti som nu säger sig vara integritetens förkämpar ger inte alls samma signal.

 99. gnudist

  Klockrent. Jag lägger ner FRA flera gånger hellre än kärnkraft!

 100. Emil

  Kan man säga att de piratkopierar integritetsfrågan men lägger den längre ner i dokumentet.
  Ctrl+C Ctrl+V på hög nivå.

 101. Mikael Nilsson

  Man kan fråga såhär också: kommer mp sitta i regering med Bodström som justitieminister?

  Frågan är inte kärnkraft mot FRA, frågan är såhär:

  Om MP fick välja mellan att sitta i regering eller lägga ner FRA, skulle de välja sitta i regering.

  Om PP fick välja mellan att sitta i regering eller lägga ner FRA, skulle PP välja FRA.

  (Nu vill iofs inte pp sitta i regering, men byt ut mot “agera stödparti åt en regering”.)

  Och kom inte och säg att detta inte skulle hända. Självklart vill mp sitta i regering. Självklart kommer det att innebära att man måste offra viktiga frågor, eller kanske acceptera Bodström.

  Det var ivern att sitta i regering som knäckte (c) i integritetsfrågor.

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Teknikneutral HADOPIlag beskriven av Ed Felten

 102. Hans J

  På frågan om Piratpartiet prioriterar att avskaffa IPRED eller avskaffa FRA om man tvingas välja

  så är svaret ett rungande

  politiker – JA!

  …men om vi nu måste välja ETT???

  Ja, då väljer vi att avskaffa dom!

  Men sluta nu ni får BARA välja ett av alternativen!!!!!!!!!!!!!!

  Hu vad trött jag blir, måste kila nu, tjena!

 103. Piratpartiet skriker, MP kan genomföra | Tomas Melin

  […] kul diskussion pågick under gårdagen mellan Rick Falkvinge å ena sidan och Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm och Jakop Dalunde å den andra. Jag tycker […]

 104. Nick

  Hampus Eckerman verkar vara en ganska förvirrad människa. Han har ovan ett inlägg som innehåller följande:

  * Om PP fick välja mellan att behålla Sverige som välfärdsstat eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att skapa fred på jorden eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att göra slut på världssvälten eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att stoppa göra Sverige till ett samhälle med full återvinning och ren luft eller att avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  Han ställer alltså ett antal frågor(t.ex. världsfred) mot att avskaffa eller inte avskaffa IPRED, problemet är bara att där inte finns någon motsättning!?!?!? Det blir ett totalt “goddag yxskaft inlägg”. Man får inga såna här val i politiken det är ju fullstädigt befängt. Kan Hampus beskriva ett rimligt scenario där man måste välja mellan världsfred eller IPRED???
  Nä du Hampus du har nog åkt på en liten tankevurpa.

 105. ST

  Hampus Eckerman, “Vad sägs om följande?

  * Om PP fick välja mellan att behålla Sverige som välfärdsstat eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att skapa fred på jorden eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att göra slut på världssvälten eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att stoppa göra Sverige till ett samhälle med full återvinning och ren luft eller att avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.”

  Det var en väldans upphakning på just IPRED.

  Det framgår väl med ytterst tydlighet varför PP skulle välja att skrota IPRED istället för en massa andra “viktigare” frågor.

  Med tanke på att PP värnar om grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, grundlagarna, för medborgarna, medborgarrättigheter.

  Du vet allt sånt där “oviktigt” som ligger till grunden för att vi har ett välfärdssamhälle, slipper svälta, har vatten, elektricitet, kan agera för miljön, fred och frihet mellan EU länderna, etc, tja allt sånt som är bra att ha själv först för att kunna exportera det till andra länder.

  Blir ju lite knepigt att hjälpa andra länder med mentaliteten “do as we say, not as we do”.

 106. Mattias

  Elias.L:

  “Ska jag hugga av vänster eller höger ben tycker du ?

  Ungefär så låter frågan för mig…”

  Du tror inte att frågan låter likadan för miljöpartister när de får frågan om de ska satsa på att rädda jorden eller demokratin?

 107. HDR-fotografen

  Jorden överlever alltid. Frågan är bara hur lång tid återhämtningen tar.

  HDR-fotografens senaste bloggpost: Hur tänkte hon nu?

 108. EBTS

  Karbin & Mattias>> Eftersom ni hakade upp er på att Rick säger att man inte kan ge 100% i alla frågor: Ni får gärna berätta hur ett parti kan ägna sig åt flera frågor samtidigt och ändå få minst samma uppmärksamhet/påverkan i dessa frågor som om de skulle ägnat sig åt en enda frågor. Dubblas antalet aktivister automagiskt? Uppmärksamhet är ju ändå en begränsad vara… ingen orkar bry sig om allt. Tidningsrubrikerna kan inte ha allting på förstasidan samtidigt. Man kan inte få igenom alla sina förhandlingskrav i allt samtidigt. Menar ni att PP hade kunnat dominera diskussionerna inom sina ämnen även om de hade engagerat sig i allt från integritet, ekonomi, miljö, utrikespolitik, utbildningspolitik, forskningspolitik och finanspolitik?

 109. Elias.L

  Mattias;
  “Du tror inte att frågan låter likadan för miljöpartister när de får frågan om de ska satsa på att rädda jorden eller demokratin?”

  “Skit” i “Jorden” vi måste rädda oss själva !

  När vi räddat oss själva blir vårat hem en naturlig sak att sköta om och respektera 😉

 110. Elias.L

  Måste bara skriva att jag har många miljö idder som aldrig kan genomföras av MP för dom är för mesiga och fattar inte vad dom gör “FEL” 🙁

  Låter vi pengarna försvinna blir utvecklingen närmare oss som ras.

 111. Björn

  @Maria Fern:
  Tyvärr så har du inte 100% rätt när du säger att ni fått med er S och V på att lägga ned FRA. Om du går tillbaka till nyhetsarkiven lyssnar på vad Mona Sahlin egentligen sa så säger hon bara att den ska “göras om”. Göra om är inte samma som att lägga ned.

  Om MP tror att göra om betyder lägga ned, bara för att det är vad ni *skulle vilja* att hennes uttalande betydde, så kan man ifrågasätta om MP överhuvudtaget kan påverka på den politiska arenan.

  För att kunna driva en fråga så måste man ha koll på verkligheten, och inte leva i en drömvärd där man *antar* att alla håller med en bara för att de har sagt någonting som går att tolka så om man blundar riktigt hårt och låtsas att de sa något annat.

  Tyvärr så kommer S bara vilja göra förändringar av FRA. De vill ha kvar signalspaningen, med lite modifikationer. Ju tidigare MP förstår det, desto tidigare kan man som väljare känna förtroende för MP.

  Tyvärr så har MP total-tappat förtroendet då de visat sig lättlurade och ovilliga att kämpa för frågorna.

  Jag gillar piratpartiet för att de verkar vara det enda partiet som gör en seriös och korrekt analys av det politiska läget och vad uttalanden står för.

  Man kan inte glad-rösta på ett parti (MP) som klappar sig själva på ryggen och lägger sig på rygg i triumf så fort de får ett hundkex medan husse sätter ungdomsgenerationen i fängelse eller ett liv censur.

 112. Elias.L

  Håller med 😀

 113. Mårten

  @Alla arga miljöpartister:
  Blir lite trött på alla påhopp från mp. Nu har jag dessutom bestämt mig helt, Piratpartiet blir det, inte miljöpartiet.

  En röst på PP innebär inte alls att man skiter i alla andra frågor. PP kommer samarbeta med (sannolikt) liberala eller gröna gruppen har Christian sagt.

  Varken den liberala gruppen eller gröna skiter i miljön, världsvält, eller fred på jorden och vad det nu mer var som Hampus tog upp. Faktum är att just dom där grejerna håller nog majoriteten av partierna med om så det känns inte som ett problem alls.

  Vad gäller miljöfrågan kan man ju säga så att mp vill oftast väl, men det blir också fel många gånger. Mp förstår sig inte på teknik, hade ni gjort det hade ni inte drivit den miljövidriga kärnkraftslinje ni gör tex. Så det är ju också en bonus om man röstar på PP: kanske blir det ja till kärnkraft något som är bättre för både planeten, fåglar, fladdermöss, lokala naturvärden och ekonomin.

  Jag har röstat på mp i tidigare val, vad har jag fått ut av det? Jo: FRA och IPRED. Miljöpartiet snackar mycket men det är lite verkstad. Ni har samarbetat med sossarna som drivit igenom dessa frågor. Ni sa “vi håller inte med, men vi bryr oss inte så mycket heller. Bara vi får lite symbolisk grön skatteväxling så våra väljare tror vi har något inflytande”.

  Fail

  Om ni varit smarta hade ni försökt stödja och få med PP i eu-parlamentet istället. Då hade ni också fått mer stöd för er linje i dessa frågor och mer fokus på positiva sidor av er politik. Tråkigt.

 114. Mårten

  För att förtydliga:
  En röst på Piratpartiet är *inte* att skita i alla andra frågor.

  En röst på Piratpartiet innebär att man sätter demokratifrågor och medborgarrätt först och att man tänker kompromissa i de frågor som skiljer den gröna och den liberala gruppen i eu-parlamentet för att få igenom Piratpartiets politik. Precis som mp och v och c kohandlar med sina “allianser”.

  Tycker man det är värt att kompromissa i de frågorna för att skydda demokratin och medborgarrätt så ska man rösta på Piratpartiet.

  Tycker man inte det är värt att skydda demokratin och medborgarätt om man risken att hamna i den liberala eller gröna gruppen, ska man inte rösta på Piratpartiet.

  Men röstar man på Piratpartiet så vet man precis vad som gäller, inget hycklande.

 115. Hampus Eckerman

  Nick, du tycks vara tämligen förvirrad. Fallen är medvetet tillspetsade för att visa på hur absurd PP:s strategi är. Frågor om upphovsrätt, fildelning och övervakning tar företräde för varje existerande annan fråga.

  * PP sätter fildelning före varje miljöfråga, om det så gällde dumpning av kärnbränsle i Stockholms ström.

  * PP sätter fildelning före varje biståndsfråga, om det så gällde räddandet av liv på miljoner människor.

  * PP sätter fildelning före varje fredsfråga, om det så gällde att förhandla fram fred i ett land.

  * PP sätter fildelning före varje välfärdsfråga, om det så gällde nedläggning av varje universitet (vilket garanterat skulle ha större effekt på kunskap och kultur än fildelning).

  För poängen är att även om det inte finns en motsättning så har PP lovat i sitt partiprogram att aldrig ta ställning för miljö, fred, bistånd eller välfärd. De enda frågorna som är intressanta för partiet är fildelning, upphovsrätt och övervakning.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Vad vi har att lära från illvättarna

 116. Mårten

  @Hampus: Det är ju det jag svarade på precis. Det du tar upp är bara hitte-på. Piratpartiet sätter sina frågor före det som skiljer den liberala och gröna gruppen i eu, inte mer.

 117. Det är inte ungdomens fel!

  […] SvD försöker visserligen försvara rättssäkerheten men jag tror inte ungdomen håller med. Rick Falkvinge försöker plocka in ungdomarna i ett nytt parti, Piratpartiet. Vi får se om han lyckas övervinna […]

 118. Rebecca

  Eliten vill förbjuda kontanter. Läs DN Debatt (länk nedan). Ny valfråga för PP!!! Ett kontantlöst samhälle är blir oundvikligen en totalövervakad kontrollstat.

  http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354

 119. Walker

  “* PP sätter fildelning före varje miljöfråga, om det så gällde dumpning av kärnbränsle i Stockholms ström…..”

  Tycker lite synd om MP-mupparna faktiskt. Snacka om återvändsgränd. De samarbetar med det partiet som införde Storebrors-tänket och övervakningssamhället i Sverige och samtidigt försöker de vinna förtroende genom hysteriska jämförelser.

  Inför ni ett totalt övervakningssamhälle är det nog inte så många som bryr sig om det dumpas kärnbränsle i Stockholms ström. Tvärtom de skulle nog nog vara ganska nöjda med att de politiker som gjorde det fick sitt karma.

 120. Kristofer

  Jäklar…

  Just integritetsfrågor har fått mig att läsa Ricks blogg och jag tycker PP gör ett jättejobb för att driva frågorna i den riktningen som behövs.

  Har aldrig kommenterat här förrut men efter att ha läst denna saliga röra av kommenterar kände jag mig tvungen. Man börjar undrar, vad är miljöpartiet för skojjare egentligen.

  Ni försöker desperat diversfiera era för att kunna stjäla lite röster och samtidig klappa er på bröstet för att ni röstat emot några borgerliga förslag när ni sitter i oppositionen. STARKT JOBBAT.

  Att sedan komplementera detta med att Ferm och Dalunde använder den här bloggen för att berömma varandras inlägg gör det hela mer bizzart.

  Att börja med direkta påhopp som att PP ”hatar miljön” eller dra totalt orealistiska jämförelser, som den tredje jycklaren Hampus bistår med, som att väga ”världsfred mot IPRED”. Fixar du världsfreden om du kommer in till EU Hampus, kommer MPs röst göra att en opposition som den PP driver mot integritetsfrågor skapas? Eller varför inte, eftersom MP så gärna vill framstå som så ”breda” nuförtiden, kommer ni skapa en stor drivkraft för ALLA de sakerna du tar upp i din jämförelse?

  Vad Rick påpekar är att integritetsfrågor är det viktigaste för PP, samtidigt som MP inte vågar stå för att miljöfrågor är viktigast för dem, något konstigt med tanke på deras namn dock. Jag, precis som alla andra som kommenterar här, vet att MP kommer ge vika för sossarna om det krävs för att driva genom något som rör deras hjärtefråga, miljön. Sluta försöka lura väljarna MP.

 121. Uno Hansson

  @Rebecca: En stor fördel med att avskaffa alla sedlar och mynt, är att man samtidigt kan slopa skatten på arbete och konsumtion helt och hållet. All skatt kan då enkelt dras från varje konto varje natt kl 4. Då det finns ca 1500 miljarder på likvida konton, så räcker det med att varje dygn automatiskt dra 0,2 % från varje konto.

  Uno Hanssons senaste bloggpost: Sjunger IF Metall ganska snart på sista versen?

 122. Hampus Eckerman

  Mårten, det är inte alls bara hittepå. Du har uppenbarligen inte läst på om partiets egna ställningstagande. Synd. Titta själv:

  http://www.euprofiler.eu/party/287/-1/1

  “No opinion”, ingen åsikt, är PP:s svar gällande allt som inte har med fildelning, upphovsrätt eller övervakning att göra. De skiter helt enkelt i de frågorna. Vilket är precis vad jag sagt.

  Walker, jag är ingen miljöpartist.

  Kristofer, det stavas “gycklare”. Jag ställde mina punkter på sin spets för att göra tydligt hur många frågor som PP helt struntar och faktiskt kan tänka sig att göra situationen värre i om de kan bli av med IPRED.

  Bättre då med ett parti som bryr sig om både fred, miljö och de frågor som PP framför. Jag kan inte för mitt liv förstå att man helt ignorerar de 12 miljoner människor som svälter ihjäl varje år därför att man tycker IPRED är viktigare än dem.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Vad vi har att lära från illvättarna

 123. Anders

  Nu har jag bara läst lite sammhällskunskap på Gymnasiet, och det var ett tag sedan..

  Men att sitta och jämföra antingen eller runt t.ex “världen går under eller FRA” är ju bara ett dålig argumentation i mitt tycke.

  Strategin är ju att hamna i vågmästarställning, och det betyder ju att PP alltid tycker likadant som övriga partier i koalitionsregeringen så länge det inte ligger inom PP’s intresseområde.

  Så det skulle snarare se ut såhär:

  PP bildar koalitionsregering med flera andra partier. PP’s krav är att “PP röstar likadant som er, men ni får bjuda till och tycka likadant som oss i frågor som rör vårat “smala” partiprogram”

  Antingen säger övriga partier OK, eller så letar dom något annat parti att bilda regering med.

  Exempel:

  Övriga partier i koalitionsregeringen vill höja skatten med 0.5 %, öka barnbidraget med 20 kr, slänga giftigt avfall i sjön, eller höja skatten på toblerone med 5%.
  PP röstar likadant som koalitionsregeringen.

  PP säger veckan därpå att nu är det dax att vi avskffar IPRED. Kom ihåg nu att ni fick igenom alla dom där sakerna tidigare som ni tyckte var viktiga, röstar ni inte som oss i denna fråga kommer vi avbryta samarbetet och koalitionsregeringen spricker.

  Det blir ett givande och tagande, inget “antingen eller”

 124. Joel

  Men snälla lilla Hampus. Har du verkligen inte förstått något alls av hur världen fungerar?
  Om PP lyckas genomföra sina idéer kommer det inte påverka dom svältande barnen i Afrika alls. Det kommer heller inte påverka något krig.
  Det finns andra partier som sköter dom frågorna, PP vill inte och kommer aldrig vilja styra landet och helt ignorera allt utom sina idéer.

 125. Hans J

  VI HAR FÅTT NOG!

  PIRATPARTIET SKA IN I EU!

  Väl därinne ska vi tillförsäkra miljöpartiet en möjlighet att tala i telefon utan att bli avlyssnade så de inte behöver specialkryptera sina telefoner av rädsla för att bli avlyssnade så som sker idag (om jag är rätt underrättad)!

  Vidare ska vi se till så att internet inte blockeras för väldigt många svenskar!

  Vi ska arbeta för att man vågar röra sig i Sverige med mobilen påslagen!

  Piratpartiet eftersträvar inte “vågmästarställning” i EU-parlamentet som Christian Engström utvecklar mer om på sin blogg. Piratpartiet kommer att få ägna all kraft åt att lirka och informera om integritetsfrågorna. Det blir mer diplomati och mindre att spela ut olika block mot varandra.

  Det är därför som det är oerhört viktigt att få in Piratpartiet i EU-parlamentet. De kommer att använda 100% av sin tid till just och enbart demokrati och integritetsfrågor (upphovsrätt och kunskapsfrågor ingår i det).

  Det är lite som
  NU ELLER ALDRIG!

 126. Jonas

  @Joel.
  Jag tror absolut PPs politik kan påverka svältande barn i Afrika (om det nu finns några sådana).
  Mänsklighetens plågor som missväxt, krig, religiösa konflikter och sjukdomar kan effektivs avhjälpas med kunskap. Kunskap om effektivt jordbruk, konflikhantering, vetenskap, och läkekonst.
  Genom PPs politik får alla människor i världen tillgång till sådan kunskap. Mänskligheten står inför den största förändringen någonsin.
  Nu kan alla människor kommunicera med varandra och utbyta ideer, kultur, kunskap och åsikter.

 127. Jonas

  @Hampus
  Om det nu verkligen är så att 12 mlij människor sväljer ihjäl varje år (något jag starkt betvivlar), så
  måste man fråga sig varför.

  Varför? Är det pga brist på livsmedel? Nej!
  Det beror mer på okunskap. Okunnighet om HIV, okunskap om vikten av gödning, okunskap om möjligheten att förutsäga väder, okunskap om malaria, okunskap om bakterier. Okunskap i alla dess hemska former.

  Men nu, när som helst, kan vilken unge som helst i Afrika eller var som helst läsa Wikipedia.

  Alla människor får plötsligt tillgång till all kunskap. Inser ni vad det innebär?

 128. SF

  “Om Miljöpartiet fick välja mellan att införa absolut diktatur i Sverige eller behålla kärnkraften, skulle dom införa absolut diktatur.”

  Låter det som en rimlig och realistisk problemställning, Hampus? Om inte, kanske vi kan gå vidare från halmgubbarna och diskutera vad PP och MP faktiskt kunde hjälpa varandra med.

 129. Jonas N

  Någon nämnde det kontantlösa samhället.
  Jag håller med, det är viktigt och ligger nära PPs intressesfär. Om det inte går att göra ekonomiska transfereringar anonymt begränsas friheten, den personliga integriteten och det lägger grunden för ett totalt övervakningssamhälle.

  Hur jag använder mina pengar är min ensak.

 130. Hampus Eckerman

  Joel, det är möjligen att jag är liten, iaf om man ser till längd där jag är under 1.70. Jag förstår bara inte vad det har med saken att göra.

  Och givetvis är det ett problem att PP, som struntar i afrika kommer in istället för någon med liknande åsikter gällande patent och upphovsrätt som bryr sig om länderna där.

  Jonas, betvivla det om du vill. Faktum är att det är värre än vad jag skrev. Det handlade 2003 om nära 25 miljoner människor, nära tre gånger fler än de som maximalt kan drabbas av IPRED:

  http://www.cbc.ca/news/story/2003/11/25/hunger031125.html

  När jag tänker efter var 12 miljoners siffran enbart om barn. Den har dock justerats nu. 850 miljoner lider under hunger och undernäring.

  http://www.usatoday.com/news/world/2007-02-17-un-hunger_x.htm

  Och att upphovsrätt förändras här påverkar inte kunskapssituationen i Afrika i någon större utsträckning, även om det kan hjälpa. Det behövs också utbildningsinsatser, bistånd, förändrad hadelspolitik. Sånt som PP struntar i. Att tro att enbart patenträtt skulle förändra för dem är rena rama vansinnet.

  Du tycks inte läst vad jag skriver. Jag håller nämligen med PP om att patenträtt och upphovsrätt måste förändras. Men jag bryr mig om annat också, till skillnad från PP.

  Mvh Hampus

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Folkpartistisk perfektionism

 131. pros

  för guds skulle rick, lägg in en bloggpost om att du ska vara med i “lördagsinterjuvn i p1 i morgon kl 13:05” så vi kan tipsa alla våra vänner och bekanta.

  här är ju tiderna chans att nå folk massan, som inte läser pp medlemmars bloggar.

  pross senaste bloggpost: Konservativ inställning vs nytänkande fildelning

 132. Markus G.

  Om jag fick välja mellan att säkra framtiden för och expandera kärnkraft eller att döda FRA skulle jag välja kärnkraft.

  Att importera rysk naturgas och förlita sig på tramsiga vindkvarnar som inte kan producera el när det behövs som mest(mitt i vintern) slår direkt mot en säker tillgång på mat, renat vatten, värme och transport i en post-fossil värld.

  Rätten till privatliv, åsiktsfrihet och dylikt är bara en bekvämlighet som vi kan(och definitivt bör) unna oss när grundläggande behov är säkrade.

 133. Fredrika

  Man bevisar inte någon påstådd absurditet med PP:s strategi genom att fantisera fram overkliga scenarion som inte återfinns i verkligheten, det var det jag försökte förklara med dom rosa elefanterna, men poängen tycks gått helt förbi den personen som verkligen hade behövt ta den till sig mest.

  Det enda man bevisar är att man inte klarar av att argumentera på ett verklighetsförankrat sätt, utan absurda exempel. Dvs det är ingen argumentation överhuvudtaget, man bevisar absolut ingenting.

  Den fallerande förståelsen för detta, som skulle gjort självaste Homer avundsjuk, påminner om inledningen av detta Simpsons-avsnittet:

  http://wtso.net/movie/75-The%20Simpsons%20723%20Much%20Apu%20About%20Nothing.html

  Här kommer några fler:

  * Om PP fick välja mellan att skydda Svenskarna mot björnattacker eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  * Om PP fick välja mellan att skydda Sverige mot attacker från rymdvarelser eller avskaffa IPRED skulle de välja att avskaffa IPRED.

  Trillar den ner snart?

  Det finns en korrekt beskrivning på PP:s strategi, och det är följande:

  * Om PP fick välja mellan att låta det ena politiska blocket styra, eller avskaffa Ipred, skulle dom välja att låta det andra politiska blocket styra, mot att bl a avskaffa Ipred.

  För att besvara en tidigare fråga om hur det motiverar en röst på PP i EU-valet där vågmästarställningen inte återfinns på samma sätt, så är det väldigt enkelt. Ett parti som saknar en trovärdig strategi inför Riksdagsvalet, som man kan ställa sig bakom, gynnar man självklart inte med en röst i EU-valet!? Eftersom PP:s frågor självklart är viktigare än den minimala skillnaden mellan dom politiska blocken i Sverige, så är PP den enda alternativet, vilket då följer med till EU-valet.

  Sen säger det sig nästintill självt, att en Piratpartist i EU-parlamentet, som kan fokusera till 100% på PP:s fokusområde och sprida medvetenhet bland övriga 700+ parlamentariker, kommer göra mer nytta för PP:s frågor i Bryssel, än vad 10 miljöpartister skulle kunna uppnå.

  Den gröna gruppen har nu 43 medlemmar, men det gör bevisligen ingen överordnad skillnad för all skit som kommer från Bryssel gällande striden mot medborgarna och Internet, så att skicka dit en enda Miljöpartist till, är meningslösa galenskaper.

  Om nu frågeställningen om världssvält, fred på jorden, rymdvarelser, nedfallande satelliter, rosa elefanter eller dylikt dyker upp nere i Bryssel, och 300+ parlamentariker motsätter sig ett humant beslut i frågan, så är det inte Piratpartiets röster som är det stora problemet, och något man ska reflektera över.

  Stollerier.

 134. Fredrika

  “Rätten till privatliv, åsiktsfrihet och dylikt är bara en bekvämlighet som vi kan(och definitivt bör) unna oss när grundläggande behov är säkrade.”

  Vi har en ny kandidat till decenniets citat. “Alla tjänar på om debatten lägger sig” verkar äntligen ha fått en värdig utmanare.

 135. Markus G.

  Fredrika. Lagar, regler och rättigheter kan bara existera i sammhällen där tillgång på mat, vatten och skydd från naturen är säkrad. Dem slutar att existera så fort grundläggande behov sätts i spel. Det är en praktisk realitet som ingen mängd önsketänkande kan sopa under mattan.

 136. Tommy

  Det är roligt att miljöpartiet också gillar medborgarrätt. Jag förstår inte varför MP är så kär i socialdemokraterna. Älska PP istället. Både blå och röda kan gilla både PP och miljöfrågor.

  Om ni nu tycker exakt lika som PP så kan ni ju garantera att ni aldrig bildar en regering utan att inkludera PP.
  Det vinner ni på, eftersom vi enligt dig tycker exakt lika som er i de frågorna som PP driver. Eller hur?

  Eftersom PP inte har skrivit på att vi gillar allt MP säger, så kan förstås inte PP göra samma sak, men det är enbart de partierna som inte håller med PP som tjänar på att bilda regering utan PP, eller hur? 🙂

 137. Mattias

  Jag förstår inte hur det kan bli sånt käbbel här när PP och MP är överens om exakt alla frågor de har gemensamt. MP har mig veterligen aldrig röstat igenom någon lag som vi inte hade släppt igenom (jag blir gärna rättad). Så att säga att de skulle kompromissa bort medborgarrätten om de fick chansen känns spekulativt.

  Är det inte bättre att samarbeta och se hur man kan komma till förändring när man ändå är överens? Men nu är det snart val och då ska röster jagas från alla håll.

  Det faktum att det här inlägget har fått 134 kommentarer när normalantalet brukar legat på 20-50 de senaste dagarna kanske tyder på att miljöpartister är medvetna om integritetsfrågorna, och är beredda att driva frågan? Vad vet jag. Har det blivit liknande respons när tex centern kritiserats?

  Rekommenderar för övrigt alla att se Amelia Andersdotters debatt apropå piratpartiet och miljö, om ni nu inte har gjort det redan.

 138. kenny_lex

  Det är värre än så; skulle MP ställas inför valen att rädda en sumpgroda genom att stoppa utbyggnaden av en järnväg eller avskaffa FRA så hade de valt att rädda grodan.

  PP hade valt att stoppa FRA och där med även sett till att det byggdes en järnväg.

 139. Rick

  Nu tänker de lagstifta att nätleverantörer måste spara loggarna i ett halvår. Otroligt vad de klantar till det hela tiden. Men SvD ger sig äntligen och skänker PP 5.5%.

  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2903213.svd

 140. Jag tänker högt om MP kontra PP « scalott.wordpress.com

  […] Filed under Internet, Politik (blandad) Rick Falkvinge (partiledare i Piratpartiet) bloggar om skillnader mellan Miljöpartiet och Piratpartiet. Det är ingen bra bloggpost. Tvärtom bygger den på ett “ni som inte är med oss är emot […]

 141. Z

  Inte ens de som fälldes i TPB-rättegången sympatiserar med Falkvinge och Piratpartiet. Det säger en hel del.

  Falkvinge lever i en parallell fantasivärld där FRA är till för att spana på medborgarna och där frihet är att kunna stjäla och profitera på andras arbete ostraffat. Patetiskt.

 142. David Weizades

  @Z
  Hehe, trolling på hög(?) nivå.

  Piratpartiet har ingen koppling till TPB. Punkt. Vad personerna där bakom tycker/tänker/gör är deras ensak.

  Om FRA används för att kartlägga folk har inget att göra med profit eller upphovsrättsbrott. Problemet med FRA och liknande avlyssning är att all behandlas som potentiella brottslingar. Din kommunikation sparas “utifall att” och för många inkräktar det på den personliga integriteten. Även om man inte begår brott så har de flesta saker de vill hålla privat även om det kan vara rätt banala.

 143. Rick Falkvinge

  @Z:

  Du har ingen aning om vad du pratar om. Om du syftar på TT-artikeln, så var den helt fel i det avseendet (TPB-gänget ringde mig för att förvarna om felciteringen).

 144. Hans J

  @Z:

  Men man kan väl säga som så här:

  En del troll höjer underhållningsvärdet något på bloggen. Vad de(?) inte förstår är att det är så genomskinligt. De enda de lurar är sig själva.

  I Indialand bak Himalayas rand
  Där händer det konstiga saker ibland.
  Där bodde en trollkarl, han trollade så
  att 8 blev 19 och 19 blev 2.

  Han trolleritrollade också så att
  ett nötskal stack ut som en ståtlig fregatt
  Så stjärnorna regnade ner som guldsand
  och månen föll som en citron i hans hand.

  Men Kejsarn av Kina han sa: “Jag slår vad
  att ingen förvandlar sig till lemonad.”
  “Haha!” ropte trollkarln “Se då på min kraft”
  och simsalabim blev han till ett glas saft.

  Men solen sken het över risfält och älv
  och trollkarln blev törstig och drack upp sig själv.

  Så kan det gå med troll som är för smarta…
  Seså, ta en djup klunk nu!

 145. Anaïs

  @HansJ: Haha! Den har jag inte hört sen jag var liten.

  Anaïss senaste bloggpost: bananrepublik

 146. Daniel Wijk

  Maria Fern: Innan PP så var inte MP speciellt intresserad utav att slåss ordentligt för de här frågorna. man är inte först med en -politik- bara för att någon i partiet sagt att det är viktigt ett par gånger. Ni har redan missat ett tillfälle att fälla sittande regering under socialdemokraterna när dom införde lag som kriminaliserade nedladdning 2005.

  PP skulle aldrig gått med på det. Där har du skillnaden. Vi vi göra om och göra rätt. Ni får mer än gärna “kopiera det tillbaka” om ni nu så gärna vill ha “ursprungsrätten” på medborgarrättsfrågorna 🙂

  Annars har jag inget emot MPs politik vad gäller dessa frågor. Alla som kämpar åt rätt håll är viktiga i kampen. Jag ser det bara som positivt att ni lägger lite kol (ursäkta liknelsen) i denna pannan!

 147. Daniel Wijk

  Hampus Eckerman: Du vet väl om att det finns saker även utanför PPs frågor som det ej villkoras om? Om inte så kanske du ska läsa partiprogrammet ordentligt…

 148. Eckel Troll

  Vad sägs om följande?

  * Om MP fick välja mellan att behålla Sverige som välfärdsstat eller rädda en TORSK skulle de välja att rädda en TORSK.

  * Om MP fick välja mellan att skapa fred på jorden eller rädda en TORSK skulle de välja att rädda en TORSK.

  * Om MP fick välja mellan att göra slut på världssvälten eller rädda en TORSK skulle de välja att rädda en TORSK.

  * Om MP fick välja mellan att stoppa göra Sverige till ett samhälle med full återvinning och ren luft eller rädda en TORSK skulle de välja att rädda en TORSK.

  Visst känns det tryggt att PP inte är lika tokiga. Sedan finns det naturligtvis alltid allternativet att både rädda en TORSK och arbeta mot fattigdom, världssvält och för miljö. En dag kommer de i MP kanske mogna mentalt och också förstå det.

 149. Mattias

  Men ni som är rädda för att MP skulle kompromissa bort medborgarrätten kan ju ge mig ett enda exempel på när de röstat annorlunda än vad vi hade gjort.

  För mig verkar det inte så smart att sno röster från det enda parti som tycker likadant som oss. Om de åker ut ur riksdagen leder ju det till att färre personer sitter och trycker på knapparna åt vårt håll än vad de hade gjort annars.

 150. cnab

  Tack Rick för en utmärkt genomförd utfrågning i Ekots Lördagsintervju i SR P1! Bra frågor från Tomas Rahmberg och lugna, täckande svar från dig som säkert plockade in 1000 nya pirater! Kudos!

 151. Händelsförlopp

  @ Hampus Eckerman

  Det kan ju vara en idé att sluta med att konstant använda sig av straw man-liknelser.

  Ricks jämförelse handlar om ett reellt och sannolikt politiskt scenario, där Mp skulle välja avvecklandet av kärnkraft framför avvecklandet av FRA medan PP skulle göra tvärtom.

  Det är visserligen mer bekvämt att använda extremet, då de är enklare att bemöta, men de är inte hållbara. För det första finns det inga politiska motsättningar gällande välfärdsstat eller IPRED. Fred på jorden eller IPRED. Slut på världssvält eller IPRED. Sedan är IPRED knappast det viktigaste, även om det lätt kan uppfattas som så med tanke på debatten – dock beror det snarare på aktualitet än någonting annat. Medborgarrätter, grundläggande mänskliga fri- och rättigheter samt demokratiska grundvärden är det PP behandlar – IPRED är således något partiet sätter sig emot, men knappast något piratpartister skulle vilja bli av med om det fanns kausalitet mellan IPRED och världfärdsstat/fred på jorden/få slut påvärldssvälten. Nu gör det dock inte det.

  Ricks jämförelse är relevant i sammanhanget då den faktiskt kan appliceras i ett verkligt, eventuellt scenario. Att påstå att miljöpartiet skulle välja avveckling av kärnkraft framför upphävningen av FRA-lagen är inte löjligt, osakligt eller felaktigt – det är rationellt och sannolikt. Ditt försök till liknelse av Ricks exempel hintar om att du tolkade Ricks exempel som:

  * Om Mp fick välja mellan att behålla Sverige som välfärdsstat eller avskaffa bensindrivna bilar, så skulle de välja att avskaffa besindrivna bilar.

  * Om Mp fick välja mellan att skapa fred på jorden eller avskaffa bensindrivna bilar, så skulle de välja att avskaffa bensindrivna bilar.

  * Om Mp fick välja mellan att göra slut på världssvälten eller avskaffa bensindrivna bilar, så skulle de välja att avskaffa bensindrivna bilar.

  * Om Mp fick välja mellan att göra Sverige till ett samhälle med stark medborgarrätt och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter eller att avskaffa bensindrivna bilar, så skulle de välja att avskaffa bensindrivna bilar.

  Händelsförlopps senaste bloggpost: Regeringens lagförslag ang datalagringsdirektivet läckt

 152. Martin

  Usch nej, en röst på mp är inte en röst på något annat än sjukligt höga drivmedelspriser, sjukligt höga energipriser (och ffa mindre driftsäkra alternativ än det både mest säkra och bäst genereande alternativet…).

  Att komma och påstå att en röst på mp skulle generera ungefär samma integritetstatus som en röst på pp är förlöjligande mot pp som grupp!

  Mp är ett parti som antingen borde sitta ner i båten och hålla k*ft, eller stå upp för SINA frågor på samma sätt som pp gör! Nu kopplade de förra röd-regeringen i ett strupgrepp och fick igenom alla sina miljönazist-krav trots att de klarade 4% spärren med ett hårstrå…

 153. Piratpartiet klarade sig bra | Jinges web och fotoblogg

  […] Tomas Ramberg, Lördagsintervjun, Integritet, Mänskliga rättigheter, EU-valet, Val 2010, Politik Falkvinge […]

 154. Hans J
 155. Nick

  Ekots lördagsintervju med Rick Falkvinge

  http://tinyurl.com/plzuph

 156. Hans J

  @Nick:

  Jag testade med din tinyURL…

  Den fungerar naturligtvis förträffligt men jag slogs av en annan sak…

  I just mitt fall fungerade inte uppkopplingen:

  Felmeddelandet var:

  Ett fel uppstod under anslutning till ssl.google-analytics.com:443.

  SSL mottog en post som överskred den maximalt tillåtna längden.

  (Felkod: ssl_error_rx_record_too_long)

  nu var säkert “felet” att jag spärrar “google-analytics” i min dator.

  Detta gör jag för att jag inte har något intresse av att Google och i förlängningen amerikanska underrättelsetjänsten loggar mitt surfande… Sveriges Radio använder uppenbarligen en statistiktjänst i USA för sin web-radio…

  USA har alltså fullständig tillgång till all statistik över vilka som lyssnar på Sveriges Radio via internet…

  Visst är det härligt? – NOT!

 157. David Weizades

  @Hans J
  NSA spionerar? Är det inte lite väl nojigt? Följ pengarna istället, googles skyldighet är att tjäna pengar. Oddsen/risken är större att de kollar besökare för att känna av målgrupper och att rapportera till NSA ligger då inte i deras intresse. Skulle de göra så skulle sannolikt fler än du blocka deras servrar och med en arbetsmodell som baseras på marknadsföring skulle det vara självmord.

 158. Re: Hans J

  @Hans J

  Om du öppnar källkoden till SR-länken (Ctrl+U FF) Så kan du se google-analytics spårningskoden (javascript) längst ner.

  Inte mycket att slås över, övervakning av resultat ger fina g00gle grafer. =)

 159. Hans J

  @David Weizades:

  NSA?

  Det finns visst 16 stycken olika underrättelser “overthere”… (och några hemliga) men har du sagt det så…

  Nojigt?

  Det handlar väl om vad som är möjligt och jag vore helt tillfreds om Sveriges Radio kunde förse oss med internet-radio utan att slå knut på sig för att registrera och kategorisera de som väljer att lyssna via Internet.

  Får man inte vara anonym (som man kan i rundradion i etern)

  Varför ska allt snokas på “bara för att det går”?

  Nu var detta bara en reflektion men ju mer jag tänker på det ju mer olustigt känns det. Att det “enbart” skulle vara kommersiella intressen lugnar mig inte alls!

 160. David Weizades

  @Hans J
  Jag använde NSA som ett blanket statement istället för att lista alla och det är kortare än “Amerikansk underrrättelsetjänst”. 🙂

  Det finns ett par saker i ditt resonemang som jag tycker är lustiga. Låter som många Alex Jones anhängare man stöter på med sina hemliga agenturer och långsökta teorier om spaning. Om nu USA ville ha reda vilka som lyssnade på SR:s webradio skulle det väl vara enklare att antingen fråga regeringen eller Sveriges underrättelsetjänst?

  I det här fallet tror jag inte att det handlar om något värre än att google har en riktigt bra tjänst kallad analytics som SR:s sida använder sig av för att veta vilka som besöker sidan och se hur sidan används. Occams rakblad funkar bra i det här sammanhanget. 🙂

 161. Hans J

  @David Weizades:

  Du skriver “I det här fallet tror jag inte”… nyckelordet är “tror”. Jag “tror” ingenting annat än du gör i detta fall!

  Faktum kvarstår dock:
  Lyssnarens IP-nummer och programkod överförs till USA – när man lyssnar på svensk radio från Sverige via Internet.

  Jag tror att vi måste börja titta på vad som är nödvändig information i olika sammanhang. I takt med teknikutvecklingen kommer mer och mer att sammanställas för att nå mer fullständig analys. Du kan ju snart inte handla en liter mjölk på ICA med kontanter utan att detta ska registreras på din person.

  I detta fallet kunde ju sveriges radio valt att skicka informationen från sin IP-adress istället för att lyssnaren skulle skicka från sin.

 162. David Weizades

  @Hans J
  Låter som om vår definition av “tror” skiljer sig lite åt här. Om jag inte kan garantera något så säger jag tror oavsett hur mycket bevis jag har. Jag kan bli överbevisad men ändå säga “tror” om jag inte har sett det själv.

  Nödvändigheten är upp till SR och dess samarbetspartners att avgöra. Var lyssnaren kommer ifrån, vilket os, vilken webläsare, ev. vilken arkitektur samt ett unikt användarid är minimum vad liknande sidor använder sig av. Inte mer information som skickas än vid i princip vilken http-trafik som helst.

  Sättet som SR gör på är dessutom det logiska ur både administrations- och trafiksynpunkt. Det är ju google som ska ha uppgifterna så varför inte skicka dom direkt dit istället för att mellanlagra på SR:s server för att sedan skicka den till google?

 163. Nick

  @Hampus:

  Om det finns en stor och mycket viktig fråga som samtliga partier från höger till vänster helt missat och faktiskt inte verkar förstå alls så är det faktiskt viktigt att driva just den frågan, speciellt så som det politiska läget ser ut i Sverige just nu med två block som står mot varandra och som är precis lika dåliga.

 164. Hans J

  @David Weizades:

  Varenda webserverägare med självaktning kör statistikprogram på sin egen dator för att få statistik som du nämner plus uppgifter om ingångssidor, hur länge läsaren stannar per sida och totalt och var de kom ifrån och mycket mycket annat! varför inte Sveriges Radio klarar av enkel statistik själva förstår jag inte. Det handlar inte här allmänt om SR:s webtjänst utan om webradio.

  När det gäller en annan funktion på nätet nämligen “Cookies” så har vi i flera år fått höra att det “bara” är den domän som utfärdar respektive “cookie” som kan läsa den vilket ju är en klen tröst när den ena webben efter den andra väljer att “länka” till just “cookie”-utfärdare. Dessa “Cookie”-utfärdare är ofta reklamsiter som sammanställer surfmönster för användare och använder detta för att kunna ge specialiserad reklam till de som använder nätet.

  Varför skulle Google som är en stor aktör på denna markand avstå från att, åtminstone i en förlängning, även väga in vilka radioprogram som personer väljer att lyssna på?

  Att inte se denna helhet är att vara lite aningslös. Det är därför jag skriver att det kan vara dags att i högre grad titta på vad som är nödvändig information att lämna ifrån sig för olika tjänster.

  Nu kan du och jag troligen ägna några timmar till att diskutera denna sak här och Ricks ursprungliga bloggpost handlar inte om det så jag skriver nog inget mer i ämnet i denna tråd.

 165. VAD FAN

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————-

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————-

  Sprid detta nu!

 166. VAD FAN

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————-

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————–

  Sprid detta nu!

 167. VAD FAN

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————–

  I diskussionen om att Pirate Bay inte skulle vara detsamma som Google, och att Google är oskyldiga, kolla DETTA! Har alla jävlar glömt detta eller? Missat det totalt? Google hävdar hela tiden att de indexerar bara webbsidor och att “Några torrentfiler kan slinka med” och att “de har ABSOLUT INTE upphovsrättsskyddat material på sina servrar.”… Jasså? Verkligen?

  http://video.google.com/videosearch?q=Shawshank+Redemption&hl=en&emb=0&aq=f&dur=3

  Söker man på deras videosite ser man TIOTUSENTALS FULLA FILMER UPPLADDADE TILL VIDEO.GOOGLE.COM! FILMERNA LIGGER ALLTSÅ DIREKT PÅ DERAS SERVRAR OCH VEM SOM HELST KAN SE PÅ DEM STRÖMMANDE! NÅT MOTSVARANDE FINNS INTE ENS PÅ PIRATE BAY!

  ————–

  Sprid detta nu!

 168. VAD FAN

  Sådär, jag hoppas nu att upprepningen kan få detta att stå ut från alla andra 165 kommentarer.

 169. Nick

  @VAD F**

  Ja, upprepningarna får dig att framstå som ett verkligt geni.

  Filmen i sin helhet ligger inte på video.google.com eller deras servrar som du hävdar. Utan exempelvis på
  video.aol.com, v.youku.com, tudou.com, 6.cn, v.ku6.com (google agerar enbart som sökmotor, whoopi-doo, who knew?)

  Gör om, gör rätt eller vad sägs om att inte spamma alls?

  Läs gärna vad som skiljer google från tpb: http://en.wikipedia.org/wiki/Mens_rea

 170. Fredrika

  @Nick

  Jag antar att du genom att visa på att Google inte är dom som tillgängligör ovan nämnda verk utan enbart automatiskt har indexerat dom i sin sökmotor, och att detta skulle ställa dom i ett motsatt förhållande gällande Mens Rea till TPB, och att TPB alltså medvetet är skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott, i motsats till Google?

  Om jag har missförstått dig så behöver du inte bry dig om resten, men annars får du gärna svara på nedanstående.

  Isånafall, eftersom du verkar ha koll på läget, kan du hänvisa till någon källa som visar på att TPB antingen är medvetna om att upphovsrättsbrott begås av en av sajtens individuella användare, och dennes Mens Rea, eller att TPB uppmuntrar enskilda individuella användare att tillgängliggöra upphovsrättsskyddade verk via bittorrent-indexering på TPB i konflikt med upphovsrättslagen i det land dom befinner sig i?

  Om sådant ej kan styrkas så förefaller det solklart att TPB ej kan beläggas med Mens Rea, utan att dom enbart tillhandahåller en “dum” teknisk plattform som omöjligen kan avgöra, verifiera, bekräfta eller dementera legala faktorer eller Mens Rea hos dom individuella användarna som nyttjar tjänsten, och att TPB alltså på sin höjd ägnar sig åt omedveten Actus Reus, i dom fall där tillgänggliggöraren verkligen är belagd med Mens Rea.

  Att en upphovsrättsinnehavare hör av sig och hävdar upphovsrätt till sina verk, och påstår att upphovsrättsbrott begås, är ju ingalunda likställt med att ett faktiskt upphovsrättsbrott verkligen begås utav den som tillgängliggör verket.

  Det är det som gör domen mot TPB så märklig, ett års fängelse för medhjälp till en handling av en användare som enligt lag anses vara oskyldig, tills motsatsen är bevisad, vilket inte skett i TPB-rättegången. Inget vet om King Kong är skyldig, och uppvisar Mens Rea.

  Alltså ett års fängelse för medhjälp till 30-talet lagliga handlingar. Skickligt, Tingsrätten!

  Om något så visar domen att upphovsrättslagen omedelbart behöver skrivas om för att förtydliga att den som tillhandahåller av en användarinitierad tjänst eller teknisk plattform, aldrig kan ansvarsbeläggas eller dömas för medhjälp till upphovsrättsbrott. Allt annat är helt ologiskt.

 171. Patetiskt av Reinfeldt « ConnyT funderar

  […] med 2 partier med god intentioner men som har andra frågor som mer prioriterade. Läs debatten hos Rick om […]

 172. Seven8nine

  Jag kommer rösta Pirat eftersom jag tror som Rick att vi måste börja med att ha ett öppet och demokratiskt samhälle. Då kan vi ta hand om de andra frågorna. Det är lite som att om man ska bygga ett hus måste man först ha en bra plats att bygga det på. Men jag tycker absolut att Alla partier behövs. Piratpartiet behövs för demokratin, Miljöpartiet är viktigt för miljön, Vänstern för arbetarfrågorna och Moderaterna för företagen och sen de andra som jag inte tog upp är bra på sitt sätt. Men Piratpartiet tar upp det grundläggande för demokratin och det måste vi ha för att kunna gå vidare med det andra.

 173. VAD FAN

  Nick: Lite sent svar, hoppas du ser detta ändå.

  Du säger att jag har fel i att Google har dessa filmer på sina servrar, och att “Filmen i sin helhet ligger inte på video.google.com eller deras servrar som du hävdar.”.

  Fel fel fel fel fel. Google Video är en uppladdningsplattform PRECIS som YouTube. Till skillnad från YouTube har de INGA tidsbegränsningar (YouTube har 10 minuter per fil för att avskräcka från att dela filmer), de har heller inga storleksbegränsningar. De flesta analyser tror att Google köpte YouTube för att skydda YouTube från eventuella copyrightattacker, eftersom en YouTube-dom skulle sänka även Google Video.

  Det är väldigt lätt att ladda upp DIREKT TILL GOOGLES EGNA SERVRAR.

  http://www.google.com/video/upload/video_instructions.html

  De indexerar UTÖVER DETTA även filer från andra videodelningssiter, som du säger, men en JÄVLA massa filmer ligger DIREKT på VIDEO.GOOGLE.COM, deras videoservrar.

  Enjoy!

  PS: Behöver jag ens besvara ditt påstående att jag skulle vara “dum i huvudet” bara för att jag upprepar så här viktig info för att den ska stå ut från 165 andra kommentarer?

  Google servar alltså hela filmer, PÅ SERVRARNA, och Pirate Bay saknar helt motsvarighet till detta.

  Båda siterna fungerar på samma sätt: Användare delar med sig av något. Därefter skiljer det sig dock åt. Google Video sparar filmerna på sin server och serverar det strömmande till alla som vill se, medans Pirate Bay är peer-to-peer och ocensurerat, där INGET material finns på trackerservern.

 174. ctail: Vad man ska rösta på

  […] […]

 175. Elias.L

  “Vi tror på att man behöver ett öppet diskussionsklimat fkerör att kunna lösa allt annat. Inklusive miljöfrågorna.”

  Underbart precis som jag tänker.

  Pratade med Sanna Laukkinen ? från MP men hon såg inte detta som vi ser det.

 176. Anders Wallner: blir det ett integritetsval?

  […] har också bloggat på temat och Jakop Dalunde sammanfattar snyggt den diskussion som rullat mellan Rick Falkvinge, Maria Ferm och även honom själv i en catch-phrase: “Kom till de Gröna, vi ger mer”.På måndag […]

 177. Miljöpartiet och Piratpartiet fungerar bäst i symbios « MMN-o

  […] inlägg baserades på en kommentar till Maria Ferms uppföljning till Rick Falkvinges post som var en reaktion på Marias typ-svar-inlägg på min ursprungliga MP/PP-jämförelse. […]

 178. Anders

  Med tanke på att mp nu har lagt sig platt så är det bara att upprepa vad Fredrika påpekade tidigare:
  “MP liksom övriga riksdagspartier är bluff-och-båg-partier, som samtliga visar upp “heltäckande” partiprogram, men inte ett ord innan valet om vilka frågor dom kommer driva stenhårt och fälla en regering på, och vilka som gladeligen kommer kompromissas bort.”

 179. Mikael Popovic

  @Anders

  Där citerar du helt klart ett riktigt geni!

  “…men inte ett ord innan valet om vilka frågor dom kommer driva stenhårt och fälla en regering på, och vilka som gladeligen kommer kompromissas bort.”

  Vad kallar du då det vi hör nu? Talar dom inte, enligt dig, om vad de “gladeligen kompromissar bort” nu? Om de inte talade om det så hade vi inte haft en aning, och än mindre diskuterat saken. Är du full eller?

  My God!!

 180. Mr. Scott Williams

  Hej,

  Jag är Mr Scott Williams. Ansedda, legitim och ackrediterade av långivaren. Vi ger ut lån av alla typer i ett mycket snabbt och enkelt sätt, personliga lån, billån, bostadslån, studielån, företag lån, lån, Inventor skuld. etc

  Få godkänt för företag eller personliga lån i dag, och att samla in pengar under samma vecka i ansökan. Dessa personliga lån kan godkännas oavsett din kredit och det finns många nöjda kunder för att backa upp detta påstående. Men inte bara få ett personligt lån, behöver du; få det billigaste. Detta är vårt löfte: Vi garanterar de lägsta priserna på alla lån anfallsfria förmåner.

  Vi strävar efter att lämna ett positivt bestående intryck överskridande överträffa kundens förväntningar i allt jag gör. Vårt mål är att behandla dig med värdighet och respekt, medan service av högsta kvalitet som ger i tid.

  Inget personnummer krävs och ingen kreditupplysning krävs, 100% garanterad.

  Så email: [email protected] nu ansöka om ett lån.

Comments are closed.

arrow