Nya regler för OS inför London 2012

Inför Olympiska Spelen i London 2012 så ber IOK samtliga deltagare att observera följande:

 1. Guldmedaljörerna i samtliga löpningsgrenar från Beijing 2008 får ett försprång framför sina konkurrenter motsvarande 40% av löpsträckan i London 2012.
 2. Samtliga som erhållit medaljplats i Beijing 2008 får kost, husrum, träningslokaler och resa betalda. Övriga hänvisas till en gräsplätt bakom den nya stadion, där det går bra att tälta alla dagar utom vid regn.*

* Ungefär 60% av Londons dagar är regniga.

Låter det rimligt? Ja? Nej? Välkommen till politikens värld. De som redan sitter i parlamentet favoriseras inför nästa allmänna val, som om det som hände 2004 vore relevant inför EU-valet 2009. Det självklara vore att alla tvingas visa sina meriter på lika villkor helt ånyo, i stället för att få ett försprång baserat på resultatet från förra valet. Så är det inte på något sätt.

Debatten idag är inte ett isolerat exempel. Det är en del i ett mönster. Vad sägs om valsedelsdistribution, en av mina favoriter? De som gjorde bra ifrån sig i förra valet, får valsedlar distribuerade i detta. Resten får klara det – på svenska – bäst fan de vill. Inte nog med det: vi fick dessutom reda på var röstningslokalerna kommer att vara någonstans först den 5 maj. Det är ett gigantiskt arbete att koordinera, och att klara det på bara 14 dagar är något som bara en riktigt intensiv svärm klarar av.

Som om det inte vore nog, så subventionerar vi riksdagspartiernas gratis valsedlar när vi betalar våra egna själva…

UPPDATERAT: Men vi ska fanimej fixa det här ändå, trots de enorma skyddsbarriärer som de etablerade rest mot konkurrens.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jakob Greek

  Men snälla någon. Du kan inte vara seriös? Ska skattebetalarna finanisera varenda litet jävla småparti som hälst? Nej, det ska de inte!

  Såklart att du inte får vara med i Agendas partiledardebatt. Vad annars hade du väntat dig? Debattan fungerar nog som någon sorts koll på hur riksdagspartierna sköter sig och om de fortfarande är bra. Piratpartiet är ännu inte ett riksdagsparti, hur mucket du än viftar med dina opinionsmätningar.

 2. Rick Falkvinge

  Jakob: Om nyblivna demokratier i Afrika klarar det, så borde fanimej Sverige också klara av att behandla alla politiska partier på lika villkor.

  Till och med USA har tydliga regler för att seriösa kandidater inte får särbehandlas på det här sättet — och de reglerna gäller helt privata TV-kanaler.

 3. Vectoor

  Det är helt klart ett dumt system. Vilka som får bidrag och hjälp av staten borde väljas på nått annat sätt än det nuvarande. De partier som redan är inne i riksdagen är ju de som behöver hjälp minst av alla!

 4. E-mannen

  Klart det måste finnas en gräns för när man ska få ut valsedlarna automagiskt.
  Dock borde inte föregående val vara den enda regeln. Det gör det onödigt svårt för nya partier.
  Jag ska dock inte drista mig att föreslå några andra lösningar då jag antagligen kommer få debatt-spö på den fronten. Jag skulle nämligen bara “känna” mig fram 🙂

  E-mannens senaste bloggpost: Piratpartiet utestängda från debatt – trots förväntad valsuccé

 5. ove

  Tja va sägs om att alla som lyckas lämna in de där underskrifterna som man ska ha för att bli “tagen på alvar” får valsedlar utskickade? Däremot om jag och min bror Hans-gerald startar ett parti där de enda vi lyckas få att skriva under är kusin Evert, morbror Erland och brosans granne Hjördis så borde vi inte få hjälp med valsedlarna.

 6. Nicholas

  Det finns ingen anledning till att valmyndigheten ska lyfta ett finger för att något av partierna ska få sina valsedlar utkörda. Kan inte gammelpolitikerna lyfta på arslet ett par dagar om året så har de fanimej inget i parlamentet att göra. Jag tror demokratin skulle må bättre om vi tvingar politikerna att nätverka lite innan valen och motivera folk på riktigt och inte bara stå och skrika i megafonen.

  Nicholass senaste bloggpost: Valsedlarna har kommit

 7. HR

  För att lyckas krävs följande:

  * pengar
  * aktiva medlemmar
  * opinionstöd

  Vi hade pengar om än lite, nu ser det bättre ut.
  Vi har nu medlemmar även aktiva sådana.
  Vi ligger bra till i opinionen.

  Varför skulle vi inte komma in nu?

  Jo, bra datorsystem som håller ordning på all information behövs också. Det är inte bara pengar som avgör det, kompetens är en viktig faktor.

  Det blir de sju riksdagspartierna, PP och SD som gör upp 2010. Jag har svårt att se något ytterligare parti lyckas under min livstid, alla politikområden är intecknade. Det skall till något extraordinärt för att ytterligare partier skall tillkomma de närmsta årtiondena.

 8. kras

  Hur svårt kan det egentligen vara att få alla valsedlar skickade till ett och samma ställe för varje kommun, och sedan kör någon kommunanställd ut ALLA valsedlarna till vallokalerna? Det är inget jättejobb det är frågan om. Ta en kartong med valsedlar och kör ut dom!

  För övrigt tycker jag att alla partier med ett tydligt partiprogram och som har en uppnått en respektabel procent i opionionsundersökningar ska ha rätten att få vara med i partiledardebatter hos SVT. Något annat känns inte demokratiskt.

 9. Andreas

  Vad sägs om att ändra system för valsedlar till ett som de använder i många andra länder. Alla partierna finns med på en valsedel och man kryssar för det parti man har tänkt rösta för. På detta sätt kan alla partier få valsedlar gratis hur små de än är.

 10. Hans J

  @Jakob Greek:

  Skattebetalarna ska inte “finansiera varenda litet jävla småparti som hälst”

  HELT RÄTT! (förutom stavningen)

  Dom ska inte “finansiera” ETT ENDA JÄVLA PARTI ALLS

  Vill inte partiernas medlemmar finansiera sina partier så kan partierna DRA ÅT HELVETE!

 11. projO’s blog » Blog Archive » En dold Agenda?

  […] Andra bloggare: Rick Falkvinge – Nya regler för OS inför London 2012 […]

 12. mange

  @hans, word, även om man kan lägga fram det på annat sätt. alla partier ska behandlas lika, dvs inget parti bör få några skattepengar alls. de får helt enkelt vända sig till medlemmar och sympatisörer och försöka lösa problemet med valsedlar etc mha deras frivilliga stöd.

 13. Hans J

  Nu vet Piratpartiet redan att det enbart kan lita till sina egna resurser. Inte nog med det dessutom censureras vi i alla sammanhang, “missförstås”, “förklaras” (av politiska motståndare…), förlöjligas…

  Samma villkor för alla partier gäller inte men den som är över 15 år gammal vet att det är så det fungerar!

  De andra partiernas företrädare gör ALLT för att stoppa oss!

  ÄNDÅ ÄR DET ÄVEN FÖR DEM VI ARBETAR ! ! ! ! ! ! ! ! !
  För deras rätt att få uttrycka sina åsikter…
  För deras rätt att få slippa bli avlyssnade…
  För deras rätt att få slippa få kameran undersökt bara för att man varit på semester…
  För deras rätt att kunna få hyffsat billig medicin…
  För deras rätt att få slippa företag som sparkar in dörren hemma…

  FRIHETSBRANSCHEN ÄR HÅRD …

 14. Andreas Hämäläinen

  Detta var inte en analys som jag gjorde själv men det var bra att DU gjorde det Rick! Tyvärr fungerar det såhär i många delar av samhället. I stället för att ha en cirkulation så försöker man låsa sig. Samma problem återfinns i såväl Skivbolagens affärsmodeller som turordningsreglerna på arbetsmarknaden och nu även den politiska journalistiken. Om vi ska ha ett starkt samhälle som ska klara av konkurrensen vid globaliseringen så bör man ha system som klarar av att anpassa sig i stället för att låsa sig fast det som var kanske tio år bakåt i tiden.

  Omställning är vad det kallas i industrin…

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: nu börjar somar närma sig och med den kommer midsommaren

 15. Brian Levinsen

  Tycker alla partier ska koordinera och betala sina valsedlar själv.

 16. Vectoor

  Jag tycker inte att partierna ska behöva betala alla valsedlar själva, vi behöver inte göra ekonomin ett ännu större problem för de fattiga partierna. (Ok, kanske inget jätteproblem idag men det känns ändå som att man inte har en riktig demokrati om man inte kan bli vald om man inte har pengar)

 17. Simon

  Men vilken gräns ska man gå efter då när man tar in partier i en debatt? Man måste ha någon slags gräns. Finns väl 30-50 registrerade partier eller så i Sverige. Alla får inte plats. SVT har valt att gå efter vilka som sitter i riksdagen. Har ni något bättre förslag på vad man ska gå efter? Ska man gå efter vad partierna hade i senaste väljarundersökningen, och släppa in alla som fick över 4 %? Eller ska man ta med alla partier med mer än 4000 medlemmar? Var tycker ni att en vettig gränsdragning går? Jag tycker också att det är synd att Piratpartiet inte får vara med. Men samtidigt kan jag förstå att SVT har valt det urvalskriterium de har valt.

 18. anon56

  “SVT har valt att gå efter vilka som sitter i riksdagen. Har ni något bättre förslag på vad man ska gå efter?”

  Ja vad sägs som t.ex. de som sitter i EUROPAparlamentet nu när det är val till EUROPAparlamentet och inte SVERIGEparlamentet dvs riksdagen. Då skulle iaf JL få vara med men de får de inte. PP skulle man kunna bortförklara om man tog med JL då de sitter i parlamentet men det har man inte gjort.

 19. Kålan

  Simon,

  Låt oss säga att ett parti bara ställer upp i EU-valen, och lyckas val efter val få 15% av rösterna, skall man då bara låta riksdagspartierna få uttala sig i Agendas debatter om EU-valet.

  Jag håller med anon56:s analys.

  Kålans senaste bloggpost: Piratpartiet tar ställning i alla politiska frågor

 20. Marcus

  Var och röstade på ambassaden i Berlin idag, måste säga att jag var imponerad att ni hade valsedlar där nere. One vote for you!

 21. Nicholas

  Simon, det var 18 partier som ställde upp i riksdagsvalet och vad jag vet har inget nytt parti dykt upp sedan dess. Visst, en debatt med arton partier skulle vara rörigt, men det är inte en ursäkt till att aldrig låta dem vara med.

  Visst, jag kan förstå att det kan vara praktiskt att nischa sig ibland, varför jag undrar när SVT ska börja med nischade debatter. Hur vore det om vi fick se miljödebatt mellan C och MP? Eller utbildningsdebatt mellan FP och V? Rörde det sig om en “nischad” debatt kunde jag förstå att man var exkluderande, men nu gör det inte det. Det är rent och skärt etablissemangsrunkande, och det är inget som “fri television” borde ägna sig åt. Som bäst har vi fått se blockledarna sitta och debattera med varandra. Då såg jag hellre att man hade flera debatter, där någon av dem kanske bara hade med riksdagspartierna (“hur påverkar det här valet er politik idag?” vore ju ett rimligt ämne) eller bara gamla EP-partier (“hur ska ni förändra er politik sedan förra mandatperioden?”) eller en med bara uppstickar partier som kan tänkas ta mandat men som inte besitter dem. Framförallt borde tycker jag att en TV-kanal som vill framstå som seriös håller åtminstone en debatt där alla partier får komma till tals.

  Sen har vi ju härochnu-problematiken; SVT kan ju inte gärna schemalägga ett dussin nya debatter på en vecka. Däremot borde de ändrat sig för debatten ikväll. De rapporterar ju själva på sifo-mätningar i sina nyheter, så varför i allsindag skulle man inte använda dem som underlag för vilka man bjöd in till debatt. Se det så här: När alliansen tappade stöd i opinionsundersökningarna efter valet 06′ var man inte sen med att grilla partiledarna på varför det var så. Hade det varit bättre om SVT bara blundat och låtsats som att att det regnade bara för att det rörde sig om undersökningar och inte valresultat?

  Nicholass senaste bloggpost: Valsedlarna har kommit

 22. ///Richard

  Fokus!

  Vi vet att det är så här vid varje val – inget nytt alltså!

  Nu måste vi fokusera vår energi på att få så många som möjligt att rösta på Piratpartiet.
  Vänta bara till nästa riksdagsval; då kommer det att bli hett på riktigt eftersom det kommer att gå bra i EU-valet för oss.

  Jag har anmält mig som valsedelsdistributör till två lokaler och funderar på en tredje om jag hinner.
  Det finns fortfarande platser kvar.

  Kom igen; mer positivt och mer fokus!

 23. Lennart Lindsjö

  I Aftonbladet står “fildelning har blivit storpolitik”. Så personligt kränkande. För första gången i mitt 60-åriga liv har jag engagerat mig och blivit medlem i ett politiskt parti. Jag har 160 högskolepoäng och jobbar i chefsbefattning. “fildelning”?! På käften ska dom ha. Vi står med skuldra mot skulda och försvarar vår demokrati…

 24. Lennart Lindsjö

  Ursäkta jag är förbannad. Skuldra mot skuldra med r som i mänskliga rättigheter skall det vara..

 25. Orwell

  I och med att pp betalade för att få valsedlarna upptryckta av valmyndigheten kan man ju tycka att det borde vara valmyndighetens ansvar att också se till att dessa finns tillgängliga i alla lokaler.
  Men men, det är bara att kämpa på och ta ansvar för att några lokaler har röstsedlar, det ska nog gå bra. Nu är det ju nästan 68% av alla förtidslokaler täckta, och tillåts man gissa så skulle jag tro att de flesta som saknar är områden med väldigt låg befolkningstäthet, så de allra flesta svenska bör väl ha tillgång till valsedlarna iaf.
  Och det lär nog vara lättare att få folk att ansvara för att distribuera till vallokaler på valdagen, en dag, än att distribuera till en lokal under en period på några veckor.

 26. Niclas

  Absolut är det synd att ni missgynnas att ni inte är etablerade och att era valsedlar inte tillhandahålls av valmyndigheten. Men tidigare år har de etablerade partierna varit i samma sits och haft ungefär samma tid på sig (ca 2 veckor)att organisera det här med valsedlar.

  Men jag har hört hur ni skryter med er otroliga lokala organisering, så när det väl kommer ut vart saker ska vara så är det nog inga problem. Ett tips är att det kommer vara en lokal i varje valdistrikt. Förstår inte vad som egentligen är så himla svårt och vad som är problemet mer än att ni måste fixa era egna valsedlar.. ungefär vart vallokalerna kommer vara kan man gissa.

  Men jag tror du har koll, ni verkar kompetenta.

  Lycka till, men ni behöver kanske inte alltid måla upp er själva som martyrer.. räcker med att SD gör det.

 27. Johan

  Jag instämmer till fullo med Lennart Lindsjö.
  Fildelning hit eller dit känns fullkomligt ovidkommande i sammanhanget och jag har aldrig brytt mig om just den frågan. Det känns dock skrämmande att man inte kan stå upp för grundläggande rättigheter som privatliv, brevhemlighet eller rättssäkerhet utan att genast sorteras in i något “äh, du vill bara att allt ska vara gratis”-fack !

  Jag har slitit arslet av mig i mitt liv och har som framgångsrik entrepenör byggt upp två framgångsrika bolag. Jag vet fasen i mig att inget kommer gratis i livet. Det jag vill är att staten inte inspekterar mitt privatliv med förstoringsglas. Hur är det ens möjligt att grundläggande rättigheter inte är den viktigaste frågan för *samtliga* partier?

  Om vi fortsätter på den här vägen kommer det snart sluta med att Agenda istället handlar om den heta debatten angående “sovrumskameror” som ska användas för att förebygga hustrumisshandel. Om du inte har något att dölja bör du väl inte ha något emot att staten sätter upp kameror i ditt sovrum? Alla som protesterar mot något sådant måste väl ändå automatiskt vara skyldiga till hustrumisshandel?

 28. MMN-o » En tydlig Agenda, tycker jag

  […] jävla tjat det blev om att Agenda inte bjuder in Piratpartiet. Alarmismen är på […]

 29. Linus

  Rick,
  Mig veterligen återbetalar staten kostnaden för tryckning av valsedlar till alla partier som fått mer än en procent av rösterna. Samma gräns innebär att partiet får sina valsedlar distribuerade gratis även i kommande val.

  Om självförtroendet är så starkt som det verkar inom pp borde vad som kan tyckas vara en tillfällig kostnad inte anses vara ett stort problem.

  Linuss senaste bloggpost: Vart kommer alla tyskar ifrån?

 30. […] debatt mellan riksdagspartierna i Agenda och följt diskussionen i tidningar och bloggosfär om vilka som skulle få delta tror jag […]

 31. Hans J

  Vadå Piratpartiet har inget att komma med i en partiledardebatt som inte bara behandlar “fildelning”?

  Fildelning??? VAD FAN ÄR DET?

  Piratpartiet kämpar för att inte hela det svenska folket ska behöva få sina telefoner avlyssnade!

  Rick Falkvinge kunde talat om att det i den djupa kris med massarbetslöshet hade varit välgörande om man åtminstone kunde återinföra gratis inträde till museer? Det är kultur – någonting som riksdagspartierna verkar skita totalt i…

  Rick Falkvinge kunde efterlyst utbildningar på vårt Internet. När nu 12% ändå ska vara helt sysslolösa nästa år kunde vi kanske få dela med oss av och öka vår kunskap och kompetens! Kanske via “The Pirate Bay”. Men idéerna saknas i “gammelpartierna”…

  Detta är “ekonomi” i förlängningen. För vi kan inte räkna med att sälja så mycket fler bilar till Asien och USA. Det är genom vår kunskapsmassa som vi har kunnat göra oss gällande och kunskap får man inte om den låses in. Översikt får man inte om våra institutioner låses. Det som riksdagspartierna håller på med är en långsam “lobotomering” av hela det svenska folket.

  Sedan skulle man tala om “fildelning”… Man är ju moderna och ungdomliga… De har inte fått in i sina pinsamt trånga skallar att det handlar mer om personlig integritet, frihet för kunskap och delad kultur… Men träpartierna har inte fattat detta eller så bryr de sig inte…

  Det vi fick se var ingen “partiledar”-debatt. Det var en Högerallians mot Vänsterallians-uppvisning. De hade till och med ställts upp i två mot varandra stående bord i enlighet med allianstillhörighet… Var skulle Rick Falkvinge fått stå? De kunde lika gärna kunnat ställa alla sju vid ett bord och Falkvinge vid det andra bordet.

  “Allianserna” låter som om de har väldigt olika politik men i realiteten är det nästan samma politik med någon enstaka procent mer här någon enstaka procent mindre där.

  Sedan vilket himla tjafs… Ett kacklande utan dess like… Man talade i munnen på varandra… Man avbröt… En och en halv timma och vad är behållningen? Man kunde lika gärna ha dammsugit hemma!

  Det som bland annat inte kom fram var hur en riktigt långsiktig färdriktning för vårt samhälle skulle kunna se ut. Nu handlade det om en undersköterska riskerar att kanske få tusen kronor mer i skatt… Men avlyssningen då? Kunskapsspridningen? Medicinpatenten som gör att våra gamla får undermålig medicin av kostnadsskäl? Spårsändare i våra fickor? Allt detta lyste med sin frånvaro? Ska man ha förtroende för ett sådant patrask? Ska man ge sin ENDA DYRBARA röst på dessa?

  Lars Ohly har uppenbarligen gått en snabbkurs i konsekvenserna med IPRED och Fredrik Reinfeldt då? Han har varit helt frånvarande i snart ett år och nu dyker han upp som “gubben i lådan”. Munnen går som om videobandet snabbspolades. De går helt enkelt inte upp mot den ÄKTA RICK FALKVINGE. De var bara taskiga kopior i dessa frågor!

  Att man “stjäl” Piratpartiets argument är bra. Piratpartiet har delvis redan nått redan framgångar.

  MEN TYVÄRR ÄR INTE GAMMELPARTIERNA TROVÄRDIGA!
  Inte ens om de använt lapp för ögat hade de lurat så värst många

  Att debatten inte innehöll mer av frihetsfrågor utan mest plånboksfrågor är ynkligt!

  “Debatten” visade att Piratpartiet behövs mer än någonsin!

  De enda som kan anförtros att föra vår talan i EU-parlamentet är Christian Engström och en 5-6 “piratpartister” ytterligare. Endast så kan de viktiga frågorna placeras närmare fokus!

 32. Viktor

  Den här typen av system finns för att man vill undvika polsk riksdag, där 300 partier ska samlas i ett parlament. Det vore totalt orimligt och ansvarlöst att låta alla m,arginaliserade partier ha rätt till det du beskriver 🙂

  Viktors senaste bloggpost: ……?? ….????????

 33. Joel

  @Viktor
  Varför tillåter man då KD att vara med?

 34. Rick

  Det var visst vidrigt av dom. Men kom ihåg: det här var en teknik Rupert Murdoch kom på för länge sedan. Man skriver inte debattartiklar och ledare om sina fiender – man skriver inte om dom alls.

 35. Viktor

  @ Joel

  För att KD är ett rikdsdagsparti 🙂

  Viktors senaste bloggpost: ……?? ….????????

 36. Nicholas

  Det vi kanske borde fråga oss nu när vi fått förklaringen om hur detta är en “allmänpolitisk” debatt är vilket stolpskott som tyckte det var bra att prata inrikespolitik tre veckor innan EU-valet. Istället för att ifrågasätta deras neutralitet får vi kanske ifrågasätta SVTs kompetens. Först beklagar man det låga intresset för EU-valet, men sedan skiter man i att belysa det själv. Känns som en rätt ogenomtänkt affärsstrategi.

  Nicholass senaste bloggpost: Det ljusnar

 37. Klas

  Glöm inte bibliotieken !?
  Där lär det väl inte finnas valsedlar för pp ? 🙁

  Men man kan väl alltdi skriva “Piratpartiet” på en blank valsedel – då räknas den som jag har förstått det !?

  Jag utgår (hoppas) på att ngn felstavning eller liten otydlighet i handstil INTe diskvalificirerar rösten automatiskt heller ??

  /K

  Klass senaste bloggpost: Farligt farligt

 38. venaja

  @nicho: word!

  Det var det jag misstänkte redan innan att det skulle bli, en inrikespolitisk debatt. Slöseri.

 39. Hei 7obotomi

  Ni borde komplettera er logga med en foliehatt.

 40. Hans J

  @Hei 7obotomi:

  Varför det? Skyddar det mot sådana som dig?

 41. Patrik

  Alla jag pratar med säger att det som gör dem störtsäkra på att lägga sin röst på just PP, är att PP hela tiden utesluts. Hade M, S, V, MP etc varit smarta, hade de krävt att PP skulle vara med i debatterna. Om de nu är så säkra på att de kan klå PP, varför vågar de inte ta sig an frågorna, kan man undra?

  Patriks senaste bloggpost: Politiker sprider falska rykten om sexhandeln

 42. Joel

  @Viktor
  Så ditt argument om marginaliserade partier gäller inte om dom sitter i riksdagen redan?
  Hur ska du ha det egentligen?

 43. Eric

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=2835190

  “Vad har sjörövare i Bryssel att göra?”
  Ekots lördagsintervju

 44. Hans J

  Vi KAN INTE KLARA DETTA!

  ÄNDÅ SKA VI KLARA DET!

  Farmor Gun i Dagens Nyheter!
  http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/farmor-gun-ar-den-nya-natmedborgaren-1.868484

  Farmor Gun 72 år gammal:
  Farmor Guns blogg

  Calandrella 13 år gammal:
  Calandrellas blogg

 45. Viktor

  @ Joel

  I praktiken så är i så fall både S, V och MP mer marginaliserade då KD är ett av de regeringsgrundande partierna.

  Viktors senaste bloggpost: ……?? ….????????

 46. Hans J

  Piratpartiet diskrimineras i valdebatterna!

  Denna “taktik” kommer inte att hjälpa och en varning till “gammelpartierna” på ett språk som de förstår är på sin plats:

  Piratpartiet ska ta mandat i EU-parlamentet

  Man ska ju tala med bönder på bönders vis…
  (hoppar över fortsättningen då den inte är aktuell här…)

  Hälsning till Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Jan Björklund, Lars Ohly, Maud Olofsson, Maria Wetterstrand, Göran Hägglund (Särskild hälsning till Sören Wibe)…

 47. Joel

  @Viktor
  Du propagerar alltså för ett system där man enbart får tycka som dom största etablerade partierna, där avvikande åsikter ska tigas ihjäl och inte få någon plats i debatten?

 48. Peter Andersson

  Det skulle också kunna lyftas fram att man ju faktiskt KAN BE valförättarna OM HJÄLP – Det är inte förbjudet att säga ungefär “Jag vill rösta på ett parti som inte verkar ha några valsedlar i den här lokalen, kan du hjälpa mig och visa hur jag skall gå till väga?”.

  Den som vill kan ju faktiskt även säga rent ut att det handlar om att man vill rösta på PP, valhemligheten är INTE en skyldighet, den är en rättighet – och det är inte riktigt samma sak, vill man avslöja vilken valsedel man lägger i valkuvertet så finns det inget som hindrar att man gör detta helt öppet, man måste inte gå bakom skärmen och smussla om man inte vill.

 49. Teufel

  Någon som vill leka murvel kan väl lusläsa SVTs sändningstillstånd (finns här: http://svt.se/content/1/c6/69/94/61/SVT%20ST%202007-2009%20-%20S%E4ndningstillst%E5nd.pdf )
  samt Radio- och TV-lagen (finns här: http://svt.se/content/1/c6/69/94/61/2007%20%E5rs%20radio-%20och%20tv-lag.pdf )

  och se om någon lag/regel/förordning/whatever gör att PP, SD och/eller JL borde ha fått vara med i partiledardebatten.
  I så fall är det bara att lämna in en anmälan mot programmet till Granskningsnämnden, vilket man gör här: http://www.grn.se/grn/pages/Page____602.aspx

 50. Jonas N

  @Teufel

  SVT har inte begått något formellt fel. De har inte brutit mot vare sig Radio&T-lagen eller sändningstillståndet.

  Men de har brutit mot sin egen policy om att 1) låta de partier som sitter i parlamentet vara med i debatter. och 2) låta partier med ett tydligt opinionsstöd vara med även om de inte sitter i parlamentet.

 51. Martin

  Klas: Jo, tyvärr är det så.

  Minsta stavfel, syftningsfel eller okända tecken gör rösten ogiltig.

  “Piratpartiet”

  Thats it…

 52. Seven8nine

  @Martin

  Japp, det var tydligen folk som hade ritat dödskallar och annat på röstsedlarna när de röstade pirat i förra valet och de rösterna ogiltigförklarades… så det är jätteviktigt att man gör det ordentligt.

 53. Fredrika

  Jag vet inte vilket som stämmer, men enligt Anders Andersson så är det en myt att röster ogiltigförklaras så enkelt?

  http://christianengstrom.wordpress.com/2009/05/08/sa-rostar-du-i-eu-valet/#comment-7321

 54. Sveriges demokrati «

  […] Piratpartiet förväntas få runt 5% i årets EU-val, vilket innebär att de skulle få minst ett mandat i parlamentet. De får ändå inte vara med och diskutera EU-politik! Varför inte? Regeringen börjar självklart bli rädda. Kommer Piratpartiet in i EU-parlamentet, och framförallt i riksdagen, så kan de röra runt ordentligt i grytan. Det här är Sveriges demokrati i ett nötskal! […]

 55. Emmanuel Goldstein

  Bara de som redan sitter i riksdagen ska få vara med i politiska debatter inför EU-parlamentet. Men varför fick inte Junilistan vara med? De var en av de stora vinnarna i förra eu-parlamentsvalet, vann tre gånger så många mandat som C.

  SVT:s svar: debatten skulle “inte bara handla om EU-frågor”.

  Inför nästa valdebatt blir antagligen kraven ännu hårdare: Endast partier som har suttit i regeringen ska få debattera. Till slut definieras väl “oberoende tv” som att bara statsministern får prata.

 56. Viktor

  @Joel
  Verkligen inte! Däremot vill jag undvika polsk riksdag. Ska vi ta bort 4%-spärren, utöka utjämninsmandaten, ösa skattemedel över alla organisationer som kallar sig partier och anordna tv-sända debatter med tiotals och i värsta fall hundratals partieldare på samma gång? Det är inte rimligt. Jag kan rekommendera Insiders valspecial daterat 2006, angående småpartier utanför riksdagen. Falkvinge gör ett bejublat framträdande men har en ytterst marginaliserad roll i debatten vilket följer partiprogrammet;

  http://thepiratebay.org/torrent/3518220/insider_-_smapartier.avi

  Om PP kommer segla in i eu-parlamentet kommer man kunna deltaga i nationella eu-debatter på tv nivå, och om man skulle nå riksdagen så kommer PP kunna deltaga i partiledardebatter. Samma sak med andra partier om de skulle gå samma väg. Nu tycker jag förvisso inte det var särskilt bright av SVT att ha en vanlig partiledardebatt, varför man valde att ta bort det ursprungliga temat har jag ingen aning om. I så fall hade även junilistan varit representerade, men oavsett vilket så är PP inte i den situationen ännu. Systemet finns som en kompromiss mellan demokrati kontra politisk stabilitet.

 57. ATIX

  Det enklaste hade varit att ha monitorer med touchscreen på där man helt sonika trycker på det partiet man vill rösta på. Då printas den valsedeln ut och vips slipper man trycka upp miljontals valsedlar och distribuera ut dessa till vallokalerna.

  Hur svårt kan det egentligen vara 2009? Kan man inte rösta online kan man väl få valsedeln utprintad på plats?

 58. Ideologifrågan | Autonom Propaganda

  […] en ideologi, och hur ser den ut? Är vi som några hävdar en inomparlamentarisk lobbygrupp, ett fokusparti, ett enfrågeparti, The Pirate Bays politiska division, eller kanske grogrunden för en ny […]

 59. Anonymous Coward

  Får mig att tänka på denna sköna bild:
  http://img521.imageshack.us/img521/7577/97357540.jpg

 60. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Om gnällande pirater

  […] baserat på representation sen tidigare val, vi har betalda valsedlar inklusive distribution… Hur mycket handikapp vill de regerande mästarna ha för att vara säkra på att behålla sin […]

 61. […] lägga ut valsedlar och helst även dela ut dem något pass på valsedlar.piratpartiet.se. Det är orättvist, men det måste göras, och vi måste göra […]

 62. Vilket tyskt parti passar mig? « scalott.wordpress.com

  […] partier som ställer upp i valet och man kryssar helt enkelt för det man vill rösta på. Inga problem med valsedlar här, […]

 63. Gammelmedia kan inte få gult kort, tyvärr « Calandrellas blogg

  […] spelar mot den etablerade politiken, och vi spelar med ojusta regler. Domaren hejar på motståndarna, och matchen är svårvunnen. Men det gäller att få med sig […]

Comments are closed.

arrow