Imorgon, onsdag, röstar vi pirat

Imorgon öppnar röstningslokalerna i hela landet. Nästan tvåtusen röstningslokaler öppnar för den som vill rösta före den officiella valdagen 7 juni. Och det är dessutom mycket trevligare att rösta på de stora platser som används för förtidsröstning, än de minimala utrymmen som används på valdagen.

Imorgon är det Rösta-på-Piratpartiet-dagen, och partistyrelsen och våra EU-kandidater kommer att finnas över hela landet, för att den som vill ska kunna vara med och rösta med just sin egen favoritpirat. Det finns tillfällen i alla större städer att rösta tillsammans med kända piratprofiler: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Jönköping, Halmstad, Lund, Linköping, Borås, Östersund, etc. Här är hela listan. Själv kommer jag att rösta på Centralstationen i Stockholm klockan 1700 imorgon, precis innan jag åker ut på andra delen av min valturné.

För att rösta i förtidsröstningen behöver man sitt röstkort (som ska ha skickats till alla röstberättigade nu, kommer med posten senast imorgon onsdag) och legitimation. Man kan rösta i vilken förtidsröstningslokal man vill. Om du inte vill komma till någon av de platser och tider där det finns kända pirater, så finns det förslag på röstningslokaler på ditt röstkort. Där finns med över 90% sannolikhet valsedlar för Piratpartiet. Gör det inte det, kan du skriva Piratpartiet på en blank valsedel.

Och efter vi har röstat kan vi berätta för alla våra vänner hur lätt det var, så att de också kan gå och rösta pirat. Jag själv har röstat tidigare, men jag vet att många som får det här brevet inte har gjort det — och har många vänner som inte har gjort det. Därför är det viktigt att vi berättar för dem att det är busenkelt att rösta. Och viktigt att rösta pirat.

Som avslutning på det här ovanligt korta nyhetsbrevet (Gå och rösta imorgon! Berätta för vänner att det är enkelt!), så vill jag slå ett slag för sidan live.piratpartiet.se där allt som skrivs om oss syns, allt twittrande om Piratpartiet, allt bloggande, de största piratpartibloggarna, youtube-klipp… ja, det mesta om allt om Piratpartiet, helt enkelt, samlat på en sida, uppdaterat i realtid.

Veckans argumentationsövning

Just nu utsätts vi för ovanligt fåniga angrepp. Ingen angriper vår politik, däremot att vi fokuserar på just vår politik och inget annat. Vi påstås vara ett enfrågeparti. Därför tar jag en argumentationsövning till på det temat, även om jag hade en relativt nyss.

Här är några saker du kan ta upp om någon nämner orden “Piratpartiet” och “enfrågeparti” i samma mening:

— Piratpartiet är inte ett enfrågeparti mer än Socialdemokraterna är ett enfrågeparti kring arbetarrätt eller Moderaterna ett enfrågeparti kring marknadsekonomi. Piratpartiet tar upp tusentals frågor som de andra misslyckats med att ta upp. Planskilda Korsningspartiet i Åkersberga, det var ett enfrågeparti. De hade en fråga, att bygga en planskild korsning. Piratpartiet har tusentals frågor som alla handlar om medborgarrätt och makten över kunskap och kultur.

(…men ni har ju ingen politik om skolan, miljö, bibliotek, etc…)

— Och dagens partier har ingen fungerande politik om IT, medborgarrätt och kunskap och kultur. Då gäller väl argumentet åt deras håll också?

— Precis som när Socialdemokraterna kom till makten med arbetarrätt som enda fråga, så visade det sig att det var ett ganska stort område, och att arbetarrätten påverkade ganska många andra områden. Och även om Piratpartiet inte uttryckligen säger att man ska ändra på betygen, så kommer piratfrågorna också att påverka precis vartenda område. Fri mjukvara i skolor och förvaltning. Patientintegritet i sjukvården. Hemlighetshantering i försvaret. Innovationskraft i näringslivet. Allt påverkas. Allt. Det enda vi inte tar upp är rena förflyttningar av pengar, och det är för att kunna ena folk från hela traditionella höger-vänsterskalan bakom piratidéerna. Bara för att vi inte ändrar något direkt i andra områden, betyder inte att de går opåverkade. Tvärtom.

— Alla partier som har tagit upp nya politikområden har upplevts som enfrågepartier när de kom. Socialdemokraterna, arbetarrätt. Bondeförbundet, alltså nuvarande centern, bönder. Miljöpartiet, tja, miljöförstöringen (som det var då). Alla partier som har kommit in i parlament och riksdag kallades för enfrågepartier när de kom. Men de var det inte. Det är inte vi heller. Vi tar upp tusentals frågor kring medborgarrätt och medborgarmakt över kunskap och kultur.

Titta också på Aftonbladets ledare idag, som i stort sett säger samma saker som den här argumentationsövningen (men jämför Piratpartiets entré idag med Miljöpartiets på 1980-talet).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rösta Pirat den 20 maj! « Christian Engström (pp)

  […] som skriver om Rösta Pirat-dagen: Rick Falkvinge, Opassande, […]

 2. Torkel

  Ja men om jag ska rösta vill jag veta, varför ni inte vill ut ur EU. Hela FRA och Ipred handlar om trycket från EU som samarbetar hårt med USA.

  Min andra fråga är ekonomin. Vill ni införa ett ekonomiskt system utan pengar? I så fall försvinner vår frihet i alla fall. Man måste ha egna pengar för att inte bli samhällets slav.Vill ni va kopplade till centralbanken? Eller vill ni göra som man gjort i Guernsey, skapa en självständig valuta.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Guernsey

  Man kan inte påstå att man är ett parti som står för frihet och är emot övervakning utan att ha en uppfattning om EU läs (rapporten Red House)

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1179902/Revealed-The-secret-report-shows-Nazis-planned-Fourth-Reich–EU.html

  Man måste också ha en uppfattning om ekonomi, utan den kan vi aldrig bli självständiga och fria.

  Att Christian kommer från Folkpartiet stör mig, detta parti är i princip Bonniers intresse parti, folkpartiet är ett företag som står för monopol maktstyre. Frågan är om du för deras agenda vidare genom att lura alla kvarvarane frihetskämpar. Svara på frågorna så ska jag döma er efter det, men innan dess vet jag inte vad jag ska tro om piratpartiet.

  Det är väldigt farligt om ekonomin och EU medlemskapet kommer ur fokus. För så länge som vi är med i EU kan vi aldrig bli en självständig ekonomisk nation som kan föra fri handel med andra på våra egna självständiga villkor som individer.

 3. Torkel

  Red house se till att hela länk adressen skriv i annars kommer ni till fel artikel:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1179902/Revealed-The-secret-report-shows-Nazis-planned-Fourth-Reich–EU.html

 4. Klas

  På tal om det där med enfrågeparti så mejlade jag och frågade folkpartiet om hur lång skyddstid för upphovsrätten de vill ha. Till svar fick jag ett “Nej, Folkpartiet har för närvarande inte något annat ställningstagande än att någon förlängning av skyddstiderna idag inte är påkallat. Vi kan inte ha så detaljerade åsikter om allt.” (!)

  Vidare fick jag det förklarat att anledning till så långa skyddstider var att artister och konstnärer måste kunna lämna något i arv till sina efterkommande eftersom det annars skulle vara orättvist. Vidare stod det att upphovsmäns försörjning måste säkras under den tid ett verk har kommersiellt värde och när jag i mitt svar lyfte fram Mozarts och Shakespears verk som exempel på sådana som fortfarande skulle ha kommersiellt värde så fick jag som svar att “Det främsta skälet till att ha långa upphovstider är ju det du själv beskriver – att riktigt stora verk som Mozarts musik eller Shakespeares dramatik faktiskt har ett kommersiellt värde flera hundra år senare.”

  Nästa gång något annat parti utmålar (pp) som ett parti som inte tar ställning i många frågor (eller inte bryr sig som det ofta uttrycks), då är det kanske värt att fråga vad de andra partierna anser i en sådan fråga som upphovsrättens skyddstid. 😉

 5. Andreas B

  @Rick Falkvinge: Var på Centralstationen kommer detta att äga rum?

 6. Rick Falkvinge

  Andreas B: Det kommer inte att gå att missa. Någonstans i centralhallen.

 7. TGOL

  Den här lundensaren ser till att förtidsrösta på er nån gång nästa vecka. Ni har väl valsedlar liggandes på statsbiblioteket i Lund hoppas jag? 😉

  http://theghostofliberty.blogsome.com/2009/05/16/jag-ar-en-pirat/

 8. Imponerad till tusen! « annarkias vardag

  […] sig själva.  I morgon när förtidsröstningen till EU-parlamentet börjar har PP utlyst Rösta-på-Piratpartiet-dagen. Både  partistyrelsen och PPs EU-kandidater kommer att finnas över hela landet i de röstlokaler […]

 9. Magnus Branzén

  Imorgon kommer jag till Centralstationen och röstar med er 🙂 Lite tankar om varför i ett nytt blogginlägg kallat “Vår DVD piratkopierades, men imorgon röstar jag på Piratpartiet”: http://korturl.se/tjhk

  Magnus Branzéns senaste bloggpost: Vår DVD piratkopierades, men imorgon röstar jag på Piratpartiet

 10. NetRunner

  Aldrig i livet … tyvärr.Kan inte rösta på ett parti som endast har en enda agenda på sin tablå … fildelningen.

 11. Hans J

  @NetRunner:

  Det var tråkigt att höra…

  Vi andra ska försöka rädda dig ändå, men din röst hade behövts den också!

 12. Rösta-på-Piratpartiet-dagen idag! « Piratpartisten

  […] med modifikation. Det är faktiskt bara förtidsröstningen som börjar idag. Dessutom är det Rösta-på-Piratpartiet-dagen, så gå och rösta nu! Det kommer finnas representanter för Piratpartiet, […]

 13. Badlands Hyena hackat! « Badlands Hyena

  […] misstänker att det har samband med röstningen till Europaparlamentet som pågår från 20 maj till 7 […]

 14. Rick

  AB-ledarn var bra. Lycka till imorgon.

 15. Rick

  Såg på Agenda på SVT Play, del II. Gud vad de gammelpartierna är ute och seglar med sina åsikter om fildelning. Gud vad det var trist att PP var inte med i den diskussionen. Gud var det var uppenbart varför – 7 partier som är rädda för PP. Lycka till imorgon!

 16. Zappo

  Pratade här om dagen med en bekant som är en trevlig karl i 50-års åldern. Vi kom osökt in på politik och jag sa ogenerat att jag var Piratpartist. Ganska snabbt fick jag höra “men ni är ju ett en-frågeparti!” och “kulturarbetarna ska ha betalt” samt “men jag har ju inget att dölja”-resonemangen.

  När jag förklarade att han borde besöka hemsidan för att i detalj läsa partiprogrammet och på så sätt fatta vad vi gör så svarade han: “Nej det vågar jag inte. Går jag in på Pirat sidan så blir man väl säkert medlem automatiskt, dom har en ju sån medlemsregristrering. Hur skulle dom annars bli så många medlemmar?”

 17. Alakai

  @Zappo
  Det är då men skrattar lite uppsluppet och skålar på saken. Inget annat att göra tyvärr.

  Gränsen nås när man pekat på alla dörrar och skåp och berättat vad som finns bakom, och ingen rör på sig för att det är tryggast att inte veta.

  De måste skaffa modet på egen hand.
  Vilket de säkert kommer få efter valet! Härifrån ser det ljust ut, många bekanta kommer rösta PP och valdeltagandet ser ut att bli högre än förra valet överlag.
  /Rapporterat ifrån norra sthlm län.

 18. Torkel

  Rick Falkvinge vågar inte bemöta mina frågor.
  Se tidigare inlägg.

  Piratpartiet är inget en fråge parti, de är snarare ett kvartsdels fråge parti. Piratpartiet har hela tiden sagt att om man förändrar upphovsrätten så kommer ekonomin sköta sig självt, smarta företag kommer att överleva.

  Detta låter som om man tror att ekonomin blir friare bara för att man ändrar upphovsrätten. Det är inte sant. Vi har inte fri marknad idag allt är styrt av monopol företagen och centralbanken i USA. Hela globaliseringen är ett enda stort kontrollprojekt ifrån den privata Federal Reserve i USA. Det är därifrån alla krav på kontrollerad internet kommer ifrån. Denna ekonomiska makt, banken, har makten över den kontrollerade massmedian och Hollywood. Därför kan man intye säga att vi är för att förändra upphovsrätten och sedan löser sig saker av sig självt.

  Det är fel, ekonomin måste styras självständigt av nationen Sverige, men så länge som vi är kopplade till centralbanken I USA som nation och via EU är vi ofria. Gör vi inte detta så driver man ändå igenom kontrollsamhället, pengar ekonomisk makt vinner alltid. Det går inte att styra dessa banker om de får finnas inom vårt ekonomiska system, du kan inte vinna över dem då. Det är omöjligt. De hotar bara med att förinta sig själva så att du och jag svälter ihjäl om man är beroende av dem och inte följer deras intressen. HAr ingen fattat att det är detta som händer med krisen i USA.

  EU är i grunden skapat för rena maktintressen som ska ta makt ifrån folket. Dokumentet Red House är oroande. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1179902/Revealed-The-secret-report-shows-Nazis-planned-Fourth-Reich–EU.html

  Ingen här har ens kommenterat EU dokumentet Red House, speciellt inte EU vännen Christian Engström.

  Angående Gurensey, eftersom de inte är kopplade till Centralbanken så har de inte gjort massa dumma lån eller sålt ut sin ekonomi till utlänndska intressen, därför ärt de mer skyddade.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Guernsey

  Alla länders regeringar har sålt ut sina länders företag för att alla länder ska sluta va självständiga, på så sätt får Federal reserve makt över hela världen och via köpta politikers hjälp kan de införa en världsdiktatur via EU och kommande NAfta i USA, kanada , mexico.

  Om dessa köpta politiker gör motstånd krossar de deras länders ekonomier direkt, därför krävs det politiskt mod att göra det som man gjort i Gurensey.
  Vi måste ha en egen självständig valuta, ST är bakom flötet som tror att vi har det idag via svenska kronan.

  Piratpartiet kan inte undvika ekonomifrågan för då är man inte ens ett enfrågeparti. Kontrollsamhället håller på att ta över för att vi i EU och USA låtit den privata central Banken Federal Reserve i USA att ta över makten ifrån våra politiker.

  MAn måste kasta ut dem och starta eget för att klara av att gå emot denna vansinnes kontrollsamhälle som dessa bankirer vill införa.

  Men Christian Engström och Rick Falkvinge har vägrat att svara, antingen är de korkade eller så vet de vad de gör och lurar alla opålästa pirater att de är frihetens hopp.
  Ohederligt att inte ens våga svara.

 19. Torkel

  Camilla rösta ja till ny FRA lag, läs själv vad hon säger i SVD hon är en svikare ingenting annat. När ska piratpartiet sluta att framställa denna svikare som något bra? Detta är ren teater, piratpartiet är förmodligen den nya Camilla i parti form, verkar kritisk men sen vänder de kappan.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1783101.svd

 20. Jens Rydholm

  Torkel, just nu har både Rick och Christian garanterat fullt upp med valarbetet. Dessutom är dina kommentarer inte riktigt relevanta för det sammanhang du postar dom i, så att dra igång en debatt då blir aningen felplacerat.

  Signaturen “larserick” föreslog i en annan tråd att du ska starta en egen blogg. Det låter som en bra idé tycker jag. Du verkar ha en hel del att säga, och du får säkert till en mer givande dialog om du själv leder diskussionen (i stället för att som nu försöka dra igång sidospår i diskussioner där folk är mer intresserade av andra frågor).

 21. Torkel

  Det här handlar inte om något jävla intresse, tror du jag är intresserad av artt bevaka de här bankasen? Jag vill väcka er, just för att ni sover och snackar om helt ovidkommande saker. Det är som om ni sitter och diskuterar vad ni ska sätta för lås på dörren, samtidigt som en tjuv håller på att tömma hela ert hus. Sen när ni är klara med er lilla debatt och bestämt er för ett lås så är hela huset tomt, väggarna rivna och ni är alla hemlösa.

 22. Z

  @Torkel
  Ingen fara, du verkar inte vara det minsta besa… förlått intresserad av bankerna.
  Välkommen till Piratpartiet, här finns foliehattar så det räcker till alla!

 23. MMN-o » Intervju i VF, om lokalval i Umeå

  […] anser ju förstås inte heller att Piratpartiet är ett enfrågeparti. Och jag personligen vill påpeka att Piratpartiets […]

Comments are closed.

arrow