Nu tar vi hem det här

Imorgon börjar förtidsröstningen. Imorgon onsdag.

Pirater över hela landet kommer att vara på plats på röstningslokaler för rösta-på-Piratpartiet-dagen för att göra förtidsröstningen första dagen till en social sammankomst där vi röstar pirat tillsammans. Sedan kan man berätta efteråt hur enkelt det var att rösta. Själv kommer jag att vara på Centralstationen i Stockholm imorgon klockan 17. Andras scheman finns här. Vi finns över hela landet.

Det mest komiska nedlåtande yttrande jag såg vid något tillfälle, förresten, det var påståendet att Piratpartiet inte skulle ha en rikstäckande organisation. Jag undrar om ens gammelpartierna har en så här stark organisation. Har de ens förstått vad det innebär att allt det här är en obetald gräsrotsorganisation av 45000 medlemmar och 14000 aktivister?

[purpleline]

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. serenity

  Är det bara jag som är nojig över att http://data.piratpartiet.se/Charts/BallotDistroStatus.aspx visar 72.8% täckning? Bör inte den vara >95% IMORGON? Den tycks öka med någon-några procentenheter per dag…

  Missförstår jag något här? Det var ju mycket prat om vilket täckning det var i riksdagsvalet 2006 när partiet var mycket mindre, mera okänt, osv, men nu ser täckningen halvdan ut med 45000 medlemmar!

 2. Rick Falkvinge

  serenity: Jag ska precis vikta om den så att den väger in kommunernas befolkningsunderlag också. En röstningslokal av tio i Dorotea är inte lika mycket värd som en av tio i Östersund.

 3. Johan

  Vad betyder den orangea färgen som syns på ett gäng kommuner (exvis Sunne och Haparanda), och som inte förklaras av teckenförklaringen?

 4. Tor

  @serenity
  Jag tycker man kan fråga sig hur viktig förtidsröstningen verkligen är. Därmed inte sagt att piratpartiets lilla förtidsröstningskampanj är oviktig, men jag tror nog att de flesta väljarna går och röstar på valdagen.

 5. Rick Falkvinge

  Johan: Mellanfärgerna orange och gulgrön är där det finns personer som volontärat för att bli funktionärer, men som inte har hunnit tas upp av organisationen ännu. De är inte medräknade i siffran 242.

  Tor: Ungefär en tredjedel förtidsröstar.

 6. Lars

  Och ju fler som kan övertygas att förtidsrösta desto bättre, eftersom de övriga partierna drar igång lögnmaskinerna på riktigt veckorna innan valdagen (typ “vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”).

 7. Andreas B

  Vi ses imorn på Centralen.

 8. Tor

  Oj, är det såpass många som förtidsröstar. I stand corrected.

 9. Hei 7obotomi

  @Lars: eller “vi har 45000 medlemmar och 14000 aktivister”. Var är alla dessa nätburna aktivister? Inte skriver de kommentarer på sin partiledares blogg i alla fall. 😀

 10. Gregor

  “Det mest komiska nedlåtande yttrande jag såg vid något tillfälle, förresten, det var påståendet att Piratpartiet inte skulle ha en rikstäckande organisation.”

  Kan det vara denna artikel som syftas?
  http://www.dn.se/nyheter/politik/unga-valjare-kan-ge-piratpartiet-eu-mandat-1.855936

  Ett stycke ur artikeln:

  “Ett annat osäkerhetsmoment för Piratpartiet är att det till skillnad från Junilistan inte har någon nationell organisation med lokala föreningar, något som kan göra det svårt att få ut valsedlar till alla vallokaler, som småpartier måste klara på egen hand. “

 11. RikMatts

  Apropå statistik är nu finnarna mycket nära de 5000 underskrifter de behöver för att få ställa upp i nästa val till den finska riksdagen

  http://translate.google.se/translate?u=http%3A%2F%2Fwiki.piraattipuolue.fi%2FKannattajakorttitilanne&sl=fi&tl=sv&hl=sv&ie=UTF-8

 12. Lars

  @Rick:

  De gulgröna kommunerna räknas väl med? Utan dem blir det betydligt mindre än 242.

 13. Ignyte

  Lite trist att många norrländska distrikt som Västerbotten har så dålig utdelning av valsedlar från er. Men jag kan tänka mig att det inte är så där jädra kul att ligga efter byavägarna här uppe och distribuera valsedlarna. Dålig vägunderhållning och långa sträckor. Tur man är Umeåbo och bor i ett område med mycket studenter. Litar på att det ska finnas valsedlar på mitt valområde på valdagen. Är inte piratpartist men kommer rösta pirat utan tvekan.

 14. Igor

  Rick

  Som röstande på Piratpartiet för första gången i mitt liv vill jag veta vad du som kandidat till EU-parlmentet konkret vill göra där – och den informationen ska vara lättillgänglig. Dessutom vill jag veta vad övriga kandidater på listan vill göra om dom vill bli ikryssade. Nu blir det förmodligen Christian Engström som jag väljer eftersom jag har läst lite om vad han vill göra. Men övriga? Det kanske finns andra som jag hellre skulle vilja kryssa i (dig, tex), det får jag aldrig veta. Varför inte ha en liten kort sammanfattning om vad varje kandidat vill göra på wwww.piratpartiet.se som tex Moderaterna har på sin site.

 15. Andreas B

  @Ignyte:

  Du vet väl att du kan rösta Pirat även om det i din vallokal inte skulle finnas valsedlar utlagda:

  http://www.piratpartiet.se/rosta_pirat_i_eu_valet

 16. Simon

  Igor: Här står det kortfattat om vad de olika kandidaterna vill göra i EU: http://www.piratpartiet.se/eu_kandidater

 17. RikMatts

  Ignyte – de flesta vallokalerna som är obokade i Västerbotten öppnar inte imorgon. Många har bara öppet på valdagen. Mycket tid kvar alltså.

 18. Igor

  Simon

  LYsande, tack för länken. Den hade jag missat av någon anledning.

 19. RikMatts

  Mera exakt – av 53 obokade förröstningslokaler i Västerbotten är det bara 8 som öppnar imorgon. 6 har öppet mellanimorgon och valdagen och hela 39 har endast öppet på valdagen!

  Skulle man ta räkna bort förtidsröstningslokalerna som ENBART har öppet några timmar på valdagen, skulle Västerbotten hamna på 78,8% täckning, lite bättre än de 49,4% som står nu.

  Och flera av de 8 obokade som öppnar imorgon i inlandet kommer nog att få valsedlar utlagda också, fast kanske inte direkt. Och så ser det över hela landet.

 20. Ignyte

  @Andreas B

  Jodå, självklart. Men det känns alltid tryggare med en korrekt valsedel.

 21. venaja

  Jag tänkte gå o förtidsrösta imon strax innan lunch. Jobbar i skeå centrum så det är på behändigt avstånd. Är det nån pirat-träff där tro? Hade vart kul att se fler pirater från stan.

 22. VAD FAN

  Jag är så himla för piratpartiet som det bara går. Det går OMÖJLIGT att rösta för andra partier då de totalt struntar i vår demokrati och frihet. Dock har både jag, hela familjen och ALLA jag talar med en äcklig avsmak av namnet “Piratpartiet”. Det blir pinsamt att prata om det med andra, då det har den mycket ONÖDIGA titeln “pirat”, när det handlar om medborgarrättsfrågor, avreglering av övervakningssamhället, och rätt till privatliv. Vi VET att ni hade fått mer röstare med ett namn som “Frihetspartiet” eller vad som helst som INTE har med piratkopiering att göra. Sammankopplingen med piratkopiering underminerar argumenten dessutom, och är ett ENKELT mål för alla som vill argumentera mot er “jasså, ni är mot övervakning så ni kan stjäla filmer, ho ho ho”.

  Suck, riktigt synd. Men givetvis kommer alla jag känner rösta på er iallafall. 😉

 23. Rick Falkvinge

  @Vad fan:

  Vi hade hetat Piratpartiet vare sig vi hade kallat oss det eller inte. Om vi kallar oss det själva, så kan vi definiera vad det står för. Det kan vi inte annars.

  Dessutom hade vi aldrig kommit så här långt utan att ha ett namn som syntes i mängden. När jag satte upp websiten den 1 januari 2006, så var den enda reklam jag gjorde att droppa adressen i en chatkanal en enda gång. Det räckte för att få tre miljoner besök de två kommande dygnen.

  Det hade aldrig hänt med något annat namn. Partiet hade aldrig kunnat grundas.

 24. Rick Falkvinge

  @Lars:

  De gulgröna är sådana som har en bekräftad kommunledare (alltså en formell ledning som räknas med), och dessutom volontärer till posten som viceledare. Gröna är sådana som har både ledare och viceledare, alltså nominell bemanning.

 25. Hans J

  Rick:

  Med otrevligt nickname menade jag naturligtvis inte ditt så klart utan en tidigare versalmissbrukare…

 26. venaja

  @ Rick Falkvinge

  Du har förståss helt rätt i att namnet är en uppmärksamhetsmagnet utan like, men det skulle vara skönt om namnet hade en undertitel, (skrev nästan subdomän xD) som stack mindre i ögat på de mest informationsbefriade, när man försöker föra diskussion med dem. Som det är nu tycker de att man är slödder redan innan man börjar prata.

  Exempel med dålig formulering men i ungefär rätt riktning nedan:

  Piratpartiet
  – Informationsålderns medborgarparti

 27. VAD FAN

  @Rick:
  “Vi hade hetat Piratpartiet vare sig vi hade kallat oss det eller inte. Om vi kallar oss det själva, så kan vi definiera vad det står för. Det kan vi inte annars.

  Dessutom hade vi aldrig kommit så här långt utan att ha ett namn som syntes i mängden. När jag satte upp websiten den 1 januari 2006, så var den enda reklam jag gjorde att droppa adressen i en chatkanal en enda gång. Det räckte för att få tre miljoner besök de två kommande dygnen.

  Det hade aldrig hänt med något annat namn. Partiet hade aldrig kunnat grundas.”

  Jag vet, har tänkt på det hela tiden, just namnet har fått er att komma fram i media då det är ett väldigt utstickande namn som väcker känslor, och jag är medveten om att ni inte hade kommit fram med ett annat namn. Du har dessutom väldigt rätt i att ni hade kopplats till pirater oavsett, det tänkte jag inte på och det är ett annat väldigt bra argument för erat namn, då ni nu kan definiera vad det står för.

  Tycker dock venaja hade en bra kommentar, det hade underlättat *väldigt* mycket om ni hade en renare undertitel som upplös folk, och som man kunde referera till. Det är faktiskt så nu att när man nämner ordet Piratpartiet så börjar de oinsatta fradga i munnen, de får rabies och blir vildsinta och stänger öronen utan att lyssna på vad ni handlar om, och de ser en direkt som en finnig fjortonårig piratkopierare som spelar CS, man blir stämplad direkt, som venaja säger.

  “Piratpartiet
  – Informationsålderns medborgarparti”

  Gillar den väldigt mycket.

  @Hans: Ber om ursäkt för alla versaler, det finns ju ingen fetstilsfunktion på bloggen, ska prova med *asterisk* istället i framtiden. Mitt namn ber jag också om ursäkt för, det kom av mitt första inlägg på bloggen för väldigt länge sedan, då det första pratet om FRA började, då skrev jag “VAD FAN” som namn och nåt i stil med “VAD FAN ÄR DET SOM PÅGÅR, etc etc etc”. Ber om ursäkt.

 28. VAD FAN

  Som bakgrund till kommentaren ovan är jag förresten en välvårdad 23-åring som inte sysslar med piratkopiering, men de oinsatta blir chockade så fort man når ordet “Pirat-” ur “Piratpartiet, och sedan aggressiva, och *därefter*, efter den första chocken lagt sig, så kan man lägga fram vad ni handlar om, och först då brukar en bråkdel förstå och bli positiva till att rösta på er. De flesta tror att ni enbart står för piratkopiering, tragiskt nog.

  En sak slår mig nu, det vore *väldigt* intressant att prova en annan metod, Venaja, vad sägs om att vi istället ställer en fråga till folk i stil med “Vad säger du om jag påstår att det finns ett parti som är *för* din frihet, mot big brother-övervakning från staten, mot maktmissbruk, och för rätten till ett privatliv?” tror de flesta skulle säga ja till det, och *då* svarar vi “Det finns ett sånt parti redan idag och det ser ut som de kommer ta flera platser i EU-valet, Piratpartiet heter de”. Det tror jag skulle fungera bättre.

 29. VF-Christopher

  Byter nick, har alltid tyckt det var otrevligt, det hade dock fastnat sen min första kommentar då jag var chockad över FRA-lagen som sagt, och bloggen minns ju ens namn så det har aldrig blivit nåt av att ändra det förrän nu. 😉

 30. Ignyte

  Just nu tror jag det är bra att partiet har ett namn som sticker i ögonen på de trångsynta. Det ställer debatten på sin spets.

  Men det är klart att det kan finnas en skamfaktor bland vissa av oss sympatisörer och jag har svårt att se att namnet kommer att vara lika mycket till gagn framöver inför riksdagsval och så vidare.

 31. Nicholas

  Ni kan ju alltid försöka dra parallellen till riksdagspartiernas namn: Är det någon som tror att Vänsterpartiet favoriserar vänsterhänta? Eller att centerpartister tycker om att hålla sig i mitten av rum? Kanske Moderata Samlingspartiet älskar att hamstra souvenirer? Precis där som här handlar ju termen om den politiska bemärkelsen, och inte den bokstavliga.

  Nicholass senaste bloggpost: FRA åt helvete, lämna mig IPRED

 32. VF-Christopher

  @Ignyte: Precis, tycker Venajas förslag att sätta en rumsren och slående undertitel låter som något som kan lindra eller rentav “tvätta bort” den negativa åsikt som oinsatt folk uppvisar så fort de hör ordet Pirat.

  Rick, vad anser du som ledare för Piratpartiet?

  Just nu så är det väldigt svårt att nå ut då så gott som alla som inte hört talas om er direkt tror att ni handlar om piratkopiering för piratkopierings skull. Då talar jag alltså andra unga människor, som säkert själva sysslar med piratkopiering, men trots detta ryggar de tillbaka. Det har en negativ klang för alla de som inte redan är invigda, tyvärr. Så, en ren undertitel? Något att spåna på vid nästa möte?

  Samt en argumentationsövning där man vänder på kakan som ovanstående exempel där man först frågar folk vad de skulle tycka om ett parti som står för […] och sedan upplyser dem om att detta parti redan existerar. Det är *bättre* att den enorma mängd folk som chockas av namnet chockas *efter* de vet vad ni står för, istället för att de knappt lyssnar bara för att de redan hört ordet “Pirat” och inte vill ha nåt att göra med en sån stämpel. Jag är 23, och vågar inte föreställa mig hur det skulle vara om jag var 53, eftersom de är mycket oinsatta i hela frågan överhuvudtaget. De vuxna jag känner som ska rösta på er har inte vågat prata med någon om det, faktiskt.

 33. Mind

  Ignyte: Ja, därför är det bra att man (än så länge) kan rösta anonymt.

  Minds senaste bloggpost: Opassande skriver passande om vad som gäller

 34. HR

  Finland sätter upp 3%-spärr till riksdagen.

  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=158583

 35. Hans J

  Mind:

  Fast egentligen… Varför ska man få rösta anonymt? (Om man nu har rent mjöl i påsen? – Och röstar “rätt”???)

 36. Rudis

  Är kartan dynamisk eller har ni något program ni uppdaterar den med?

  PS röstar självklart på Er. Har en av era kandidater på mitt jobb också. 🙂

 37. Rick Falkvinge

  Rudis: Kartan uppdateras på automatik varje timme från PirateWeb, vårt administrationsverktyg där bl.a. funktionärer finns.

  Här på bloggen lade jag en snapshot. Livekartan är uppe i 246 kommunledare nu.

 38. Hans J

  @Christofer:

  Jag känner precis som du. ALLA andra politiska frågor får faktiskt lov att göra paus.

  Någonting mycket viktigare har en högre prioritet.

  Först så ordnar vi till medborgarrätten, frihet från avlyssning, frihet från orättfärdiga rättsliga processer, frihet från kroppsliga kränkning när det inte ens finns brottsmisstanke.

  Rättssystemet krackelerar! – Advokat Samuelsson varnar!

  Först därefter kan vi gå tillbaka till respektive partier och då naturligtvis ta med oss – den revolutionerande – idén om att vi är fria medborgare med rätt till fri information och rätt till fritt kulturutbyte

  Att ingen tänkt på detta förut? Eller har de det men sopat sådana idéer under mattan i sin giriga jakt på pekuniär vinning och absolut kontroll?

  Jakten går vidare… – Ingen ände på girigheten?

  Gärna partikäbbel
  men först
  en rejäl medborgarrätt!

  Det är ett skrik på hjälp men
  IMORGON GÅR VI OCH RÖSTAR PÅ PIRATPARTIET !

 39. inflix

  Tänk tillbaka i tiden då justitieminister Laila Freivalds tydligt sa att vi inte skulle tillåta buggning i Sverige. Hon sa att hotet mot den personliga integriteten var så stort att det var bättre att låta några brottslingar gå fria.

  Och titta på hur det ser ut idag…

  Piratpartiet behövs!

 40. Pelpet

  Piratpartiet är ett bra namn. Det är fräckt, provokativt och fräscht. Ordet pirat är ett skällsord som vi har gjort till vårt ord och fyllt med nytt innehåll.

 41. VF-Christopher

  Pelpet: Det finns inget fräschare och mer folkinriktat parti, och jag älskar det. Men läs diskussionen ovan, det är de som *inte* vet något om Piratpartiet som får rabies så fort de hör namnet bara för att det innehåller ordet “Pirat”. Det räcker att man säger ordet så blir de negativt inställda, sen får man jobba på att förklara för dem att det *inte* handlar om piratkopiering, utan att partiet står för medborgarrättigheter, frihet, avreglering av statlig övervakning, rätt till privatliv och så vidare, först *då* börjar EN DEL av dem förstå. Det är så här för många av oss, namnet är tyvärr rätt smutsigt. Provokativt, ja. Tog partiet in i rampljuset, ja. Negativt stämplat? Ja, för de som har noll koll, tyvärr. Läs diskussionen ovan.

 42. Hans J

  Det är ju jättebra att det finns en tröskel att ta sig över för att förstå vad Piratpartiet står för!!!

  Många kanske gör det lätt för sig och tror verkligen att FOLKpartiet skulle arbeta för FOLK…
  Eller att Socialdemokratiska ARBETARpartiet skulle verka för ARBETARNA…
  Eller att “nya” MODERATerna skulle vara mer “MODERATA” eller ens modest “MODERATA” i sina integritetsinskränkande förslag.
  Att det står DEMOKRAT i ett partinamn (som i krist”demokraterna”) betyder ingenting…

  Skulle Piratpartiet byta namn till Piratdemokraterna? Mitt i valrörelsen för att kunna ta ett enda mandat till EU-parlamentet??? Eller kanske “nya” Piratdemokraterna? Piratiska arbetardemokraterna? Ska partiet byta namn nu på lördag… eller kan det anstå till söndag?

  Medborgarna måste påvisas att det inte går att slappna av och låta ETT ENDA ORD i ett partinamn räcka för att fälla ett slutligt omdöme!

  Piratpartiet står för DIN integritet.

 43. Alexander Bottema

  Hej Rick,

  Du hade ett FANTASTISKT tal i Linköping som jag såg på Bambuser! Helt i klass med M L King, J F Kennedy, eller Obama. Själv blev jag piratpartist när jag hörde talas om ACTA. Du har fått min röst den 7:e juni! Mvh Alexander

 44. Anders Andersson

  Hans J, när jag i mellanstadiet började fundera över de politiska partierna, så var det faktiskt namnet som gjorde att jag attraherades till Folkpartiet. Jag visste vid denna tid (det var när Gunnar Helén var partiledare) knappt någonting alls om politikens innehåll, och hade rätt dimmig uppfattning om vad som var “vänster” respektive “höger”.

  Om jag hade väntat några år innan jag gav mig på politiken, och hunnit läsa andra världskrigets historia först, så är det inte alls säkert att jag skulle ha blivit lika förtjust i namnet Folkpartiet.

  Så namnet är viktigt, men just därför är Piratpartiet ett synnerligen bra namn. Och om man får en hostattack av att läsa de två första stavelserna, då spelar det ingen roll att namnet följs av pseudointellektuell byline som i två grekiska ord “förklarar” vad vi egentligen står för.

  I 2006 års riksdagsval fick Piratpartiet 34.918 röster. Klassiskt Liberala Partiet fick 202 röster, och jag tror inte den stora skillnaden beror på att väljarna kände avsmak inför ordet “liberal” och befarade kopplingar till Folkpartiet eller The Pirate Bay; flertalet visste nog inte ens om kopplingen mellan Klassiskt Liberala Partiet och The Pirate Bay – jag själv gjorde det inte.

  Det enda som kan få mig och tusentals andra väljare att rösta på Folkpartiet i 2010 års riksdagsval är faktiskt att partiet byter namn – till “Piratpartiet”! Gissa om vi kommer att känna oss lurade om det händer…

 45. Ignyte

  @Nicholas Du glömmer att Vänsterpartiet en gång i tiden hette Vänsterpartiet Kommunisterna. Av uppenbara anledningar kapade man “Kommunisterna”-biten när ordets värdeladdning förde med sig mer negativa associationer än positiva ute i samhället än vad det gjort tidigare.

 46. Ignyte

  @Hans J

  Självklart kan man ju ifrågasätta ytligheten hos folk när det kommer till att döma en hel politik efter ett namn. Men det är onekligen ett psykologiskt faktum att folk gör det oavsett vad vi tycker om det.

  Det finns ett visst mått av sunt förnuft någonstans och kanske har man lite hybris om man tror man kan omvända folks värderingar av starkt värdeladdade ord över en natt. Inget fel i att ha visioner och att vilja skapa nya värderingar på föråldrade begrepp, men vissa ord är orimligare än andra beroende på styrkan i dess regerande betydelser.

  Ordet Pirat används inte bara i diskussioner kring fildelning och upphovsrätt. Det har en stark historisk koppling till extrem kriminalitet och tvingat våld. En association som faktiskt är lika aktuell idag utanför den digitala världen, speciellt i Asien och Afrika. Därför är det förstås på sikt ett illa valt ord att försöka förändra, eftersom man oavsett kontext och förändrade värdeladdningar kommer att leva med en parallell betydelse med oerhört negativ klang. Det är mycket olyckligt skulle jag vilja hävda.

Comments are closed.

arrow