Piratpartiet 7,9% i ny mätning, tredje störst

I ett TT-telegram nu på morgonen (här hos Upsala Nya Tidning) mäts PP till 7,9%.

Övriga partier utom M och S: Kristdemokraterna 3,4, Vänsterpartiet 5,6, Miljöpartiet 7,6, Folkpartiet 5,5, Centerpartiet 7,4, Sverigedemokraterna 1,1 och Junilistan 1,2 procent.

Piratpartiet är alltså större än samtliga utom M och S i den här mätningen från Demoskop.

Nu tar vi hem det här, vänner.

Samtidigt har vi börjat få in rapporter om oregelbundenheter från förtidsröstningslokaler. I Botkyrka rapporteras att de s.k. “mobila enheterna” — som alltså sätter upp röststationer vid Ica och Coop — avser att slänga våra valsedlar varje kväll, och en röstningslokal i Skåne som helt vägrade att ta emot våra valsedlar. På åtminstone två ställen, bland annat på Ica Supermarket, Berga Centrum, Kalmar, så var våra valsedlar gömda så att de inte stod bland alla andra utan var (till synes avsiktligt) svåra att hitta. Varje sådan avvikelse är ett misslyckande för valsystemet.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Pirat-Magnus

  Har ni något bevis för det här?

 2. Magnus

  Fantastiskt! Det är dags att lägga in en ännu högre växel nu och se till att vi får ännu fler röster!

  Borde inte valsedelhanteringen polisanmälas?
  Sabotage?

 3. Robert

  Fram med kameramobilen vid valsedelsutläggning. För egen del tänker jag patrullera runt bland mitt närområdes förtidsröstningslokaler. Valfusk hör inte hemma i mitt Sverige.

 4. Anders

  Vilken vallokal var det som vagrade ta emot valsedlarna? Bor sjalv i Skane…

 5. Jesper

  Härligt! Nu går det uppåt!

  Tråkigt att höra det med valsedlarna. Hur jä**a jobbigt är det att PP har sina valsedlar just där? Sabotage!

  … Gick bra här i Uddevalla dock! (i alla fall på mina två ställen). Fast nu blev jag lite nervös, så jag får väl kolla på ställena imorgon!

 6. Roy

  Polisanmäl de som gör så, all form av röstsabotage är allvarligt.

 7. HR

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2930673.svd

  I Göteborg kan man förtidsrösta på 45 platser, som i bibliotek, stadsdelshus, ute på stan i valbodar eller i affärscentrum. Som i Nordens största – Östra Nordstan – där tiotusentals människor rör sig varje dag.

  Och där hade man vid 22-tiden på kvällen hunnit räkna dem. Exakt 900 hade röstat i Nordstan under första dagen. Valet 2006 var det endast 278 som valde att förtidsrösta i Nordstan.

 8. Eu 2009

  Underbart! Nu orkar du köra vidare på energin ett tag till får vi hoppas Rick!

  Tack Rick för ett bra jobb!

 9. Orwell

  Polisanmäl alla oregelbundenheter, de är allvarliga brott.

 10. Eu 2009

  Alla volontärer som jobbar på för att det ska fungerar. Fan va duktiga ni är!!

  Keep up!!

 11. Danne

  Om inte varje sådan incident polisanmäls anser jag inte att de ska tas upp över huvud taget. Brott anmäler man – annars håller man på med ryktesspridning och det tycker jag inte man ska hålla på med när man är seriös.

 12. Nypirat

  Dokumentera och polisanmäl!

  Först kan man kanske lite snällt påpeka felen för valfunktionärerna så de får en chans att rätta till misstagen.

  Om misstagen senare upprepas är det bara att lämna in en anmälan, men jag tycker inte alls det ska behövas i Sverige.

  Vi borde klara av ett val utan att tvingas sätta in valobservatörer.

 13. Leo

  Alla avvikelser från vallagen bör naturligtvis polisanmälas.

  Det borde också finnas ett telefonnummer till valförrättaren som går att ringa akut för att rätta till problemet.

  Leos senaste bloggpost: Nätmedborgare, jäv, Gud över internet och EU-val

 14. Tommy

  Bra jobbat! Det här kommer gå vägen!

  Polisanmäl allt valfusk! Dokumentera och anmäl!

 15. Sippan

  Jag kan i alla fall lova att inget fusk och fuffens kommer att förekomma på den vallokal i tjottahejti där jag ska vara valförrättare (Värmdö 3) – fast tyvärr så är det tydligen ingen som anmält sig för att få dit valsedlar, så det kanske blir irrelevant. =P

  Är det en bra idé att anmäla sig ifall man är valförrättare, eller krävs det att man inte är upptagen med valjobb hela dan? Jag kan ju åtminstone ta med mig en låda valsedlar när jag kommer dit.

  Sippans senaste bloggpost: Nu vet jag inte om jag håller med…

 16. Nalle

  Det är sorgligt att vissa människor anser sig ha rätt att ta demokratin i egna händer. Jag tycker att främlingsfientliga partier är helt galna, men samtidigt tycker jag att det vore fel att vägra ta emot deras valsedlar också. Alla “seriösa” partier måste ju få vara med – annars är det ingen demokrati!

  Dock så kan jag glädja er med att piratpartiets valsedlar stod längst fram och syntes väldigt väl i röstlokalen i Mälardalens Högskola (Västerås) igår.

 17. Sveriges jävighet «

  […] Några som troligtvis vinner på allt detta strul är Piratpartiet. Igår startade förtidsröstningen till EU-parlamentsvalet. I senaste undersökningen fick PP 7,9%. […]

 18. MaxH

  Hota med att polisanmäl till att börja med, och gör det också! Någon i närheten borde kanske först knäppa en bild på det hela med mobilen.

 19. Johan

  Vilken valloklal vägrade ta emot valsedlar? Ganska sugen på att uppsöka dem och berätta vad det innebär när man gör sådant.

 20. Varför inte? » PP 6% i Novus Opinions undersökning

  […] på TV4-nyheterna i morse, men finns ännu inte upp på någon site. Samtidigt så visar Demoskops senaste undersökning att vi får 7,9%. Alla siffror pekar åt rätt håll. Nu gäller det att hålla ångan upp tills […]

 21. Jakob

  Fan vad det känns stenålder att gå och rösta, det borde vi kunna göra via webben, då skulle man slippa problemet med folk som gömmer/kastar valsedlar

 22. Thomas Svedin

  En av distarna i Härnösands kommun var med om samma sak. De ansåg att de ansvarade för att valsedlarna från “de 9 stora” inte skulle blandas ihop med andra då de inte ansvarade för detta. Det var kommunsekreteraren som hade sagt så.

  Vi diskuterade det med honom, men då jag är dålig på att vara arg och bestämd i telefon tog vi in en polare som verkar älska att skälla ut politiker och tjänstemän gör fel.

  Han skällde ut honom och hotade med polisanmälning och då gav han med sig.
  På fredag kommer jag vakta vallokalen där detta hände.

  Skall även kontakta valmyndigheten och be dem maila mig en text vad som gäller som distarna kan ta med till vallokalerna om de blir konfronterade.

 23. saffecool

  MaxH: Ingen idé med att bara hota om att polisanmäla, om alla hot som hade riktats mot mig hade utförts så hade jag nog haft iaf några st polisanmälningar på mig.

  saffecools senaste bloggpost: Gratulationer till Ung Pirat och Piratpartiet!

 24. Neobob

  Fan va sne man blir! de e ju förjävligt, ska se till o ta mej runt här i örebro på lite ställen o spana ifall de finns någe fuffens med valsedlarna här.

 25. Dags att rösta! « Soundness in a soundless world

  […] Det har dock även kommit fram oroande nyheter, bl.a. om slängda valsedlar och om vallokaler som inte tagit emot valsedlar. I dessa fall är det Piratpartiets valsedlar som blivit så behandlade. Detta är […]

 26. Aldain

  Illa 🙁 Jag har inte skrivit upp mig för något, men bor cirka 50 meter från en förtidsröstningslokal här i Skåne.. får väl helt enkelt kika in då och då och kontrollera så att det inte pågår något fuffens.

  Att man ska behöva göra det i Sverige är dock rätt löjligt, var vi inte bättre än så? Usch.

 27. Apan

  Om detta sker konsekvent mot ett eller några partier så skall man inte säga till “lite snällt” som vissa skriver ovan. Valfunktionären skall veta att han/hon är personligt ansvarig och att det hela kommer att följas upp. Vi lever inte i Chile på 70-talet! Det är ett demokratiskt brott och skall givetvis polisanmälas. Gärna med en dold inspelning, exempelvis mobiltelefon. Sprid inte rykten utan agera om det förekommer, annars kan det bara skada trovärdigheten.

  Utdrag ur lagtexten:

  8 § Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller eljest otillbörligen inverka på omröstningen, dömes för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.

  Är brottet grovt, skall dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om det förövats med våld eller hot om våld eller innefattat missbruk av tjänsteställning.

 28. Kristian

  Hej alla !

  Jag var ute och kontrollerade förtidsvallokalen biblioteket där jag bor.

  Där stod piratpartiets sedlar väl synliga.

  Tll er som som inte hittar valsedlar där ni är ta kontakt med er ansvarige på er ort . Skulle man gömma valsedlar se till att valansvarige får reda på er åsikt och se till att valsedlarna finns på plats synliga.

  Om ni kommer på någon slänga valsedlar! så anser jag iallfall det vara ett allvarligt övergrepp på det demokratiska samhället och SKALL polisanmälas.

  Skriv gärna här om ni upptäcker lokaler som mer eller mindre förhindrar våra valsedlar, så vi kan få fokus på var problemen ligger och förhoppningsvis rätt till dem .

  Ett tips är med att kontakta er lokala tidning eller någon större rikstidning om ni upptäcker medveten bojkott av piratpartiet.
  Media älskar och granska vårt system och oegentligheter.

  /Kristian

 29. Touchpad
 30. Claes59

  Där jag röstade stod piratpartiet längs bak..men det är ok för vi hittar ju lätt,vi är ju lite smartare..
  Kör hårt

  Claes59s senaste bloggpost: Artisterna ställer sig på fildelarnas sida…/Eko

 31. Hans J

  @Touchpad m fl:

  Något gick vajsing med länken där. Försök denna istället…

  http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/m-tappar-opinionsstod(1336349).gm

 32. Alfred

  O ja, heja demokratin. Dessa människor som stör demokratin borde seriöst fängslas för en lång tid framöver. Ingen har någon som helst rätt att bestämma vad andra ska rösta. Om detta är sant hoppas jag gammelmedia tar upp detta så det kommer ut, otroligt allvarligt.

 33. Daniel Wijk

  Jag antar att dessa ställen är polisanmälda nu? För det är allvarliga brott det handlar om.

 34. Hans J

  Angående Smålandsposten och dess artikel att Moderaterna skulle gått kraftigt tillbaka.

  Mitt försök att hjälpa till gick inget vidare. Det går inte att länka till artikeln men om man går in på Smålandsposten så kan man läsa artikeln där…

 35. Rebecca

  Alla “utanförpartier” råkar ut för den här typen av sabotage. Det är bara att bråka (på ett sakligt men bestämt sätt), kräva att få tala med den ansvarige, om denne person är fientligt inställd, kräv att få tala med den personens chef, osv.

 36. Nypirat

  @ Hans & Touchpad
  Felet är att länken bryts vid parantesen.

  Copy-paista hela URL:en:
  http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/m-tappar-opinionsstod(1336349).gm

  …eller korta den: http://tinyurl.com/q38gel

 37. Krister

  Jag hade tagit PP valsedlar ställt mig i entren o offrat mig , delat ut dem till som vill ha om något frågat så skulle jag sagt de gömde ja ställde de på ett konstigt ställe ifrån de andra sedlerna så detta är nog det bästa sättet …..

 38. Hugo Heden

  Ett problem är väl att många fortfarande uppfattar PP som något farligt — en läskig samling datahackare och fildelare — ett oseriöst extremparti. Sådana uttryck har jag hört och sett flera gånger under de senaste dagarna.

  En orsak kan vara namnet “Piratpartiet”, som ju har sina för- och nackdelar 🙂 — jämför med Miljöpartiet, som onekligen låter snällare.

  Man får helt enkelt fortsätta att förklara, förklara, förklara att så inte är fallet. Att PP värnar oerhört starkt om att rädda grundlagar och medborgerliga rättigheter som just nu hotas (FRA-lag etc).

 39. Hans J

  @Nypirat:

  Det ska till lite ungt blod för att få sprutt på det hela 🙂

  Repeterar den som funkade:
  http://tinyurl.com/q38gel

  Kolla bara… Moderaterna smälter i försommarvärmen…

  Fast det krävs ju att medborgarna ska få lov att rösta på Piratpartiet för att friheten ska räddas. Jag ska nu gå en runda där jag bor för att kontrollera tillgängligheten på Piratpartiets valsedlar där man kan FÖRTIDSrösta i min närmaste omgivning…

 40. Valfusk? « blog.frals.se

  […] Falkvinge har bloggat om påstått valfusk på flera orter: Samtidigt har vi börjat få in rapporter om oregelbundenheter från […]

 41. Fredrika

  Det är faktiskt en TT-artikel, så man kan länka vilken publikation som helst som publicerat den, och då ska man absolut INTE välja just Kristdemokratiska Smålandsposten!!!

  Ivarjefall inte förrens dom sparkat den där rabiata dåren på ledarredaktionen som driver en till synes personlig vendetta mot Piratpartiet.. =)

 42. Janne

  När jag lade ut valsedlar i den förtidsröstningslokal som jag har ansvar för, så fanns det en låda med fack för valsedlarna.

  Det fanns ett 20-tal fack och två tredjedelar var tomma, men jag fick inte lägga valsedlarna där eftersom det bara var för valsedlar som “de var ansvariga för”…

  När vi tar oss in i riksdagen nästa år, så tycker jag att vi lägger en motion om att valmyndigheten skall vara ansvarig för att distribuera valsedlar för alla anmälda partier och finnas tillgängliga på lika villkor.

  Kan köpa att varje parti får betala tryckningen av valsedlar själv, men alla ska ha samma förutsättningar. Det är en fråga om demokrati!

  Jannes senaste bloggpost: Janne: Rätt ute

 43. Eric

  För helvete Rick! Ni måste polisanmäla alla valfunktionärer som hidrar demokratin!

  Detta du skriver om är OTROLIGT allvarligt!
  Det spelar ingen roll vilket parti som utsätts för valsabotage, det är en tragedi i vårat “fria” land oavsett.

 44. Oskar Hanberg

  Men vad fan?? Är det inte rent av olagligt att ta bort valsedlar från en vallokal? Om “Pedofilnazisterna” läger ut valsedlar borde man väl inte få ta bort dem endå? Detta är ett allvarligt hot mot demokratin!

 45. Eric

  Nu har jag fan kommit på det!
  Det är ju egentligen busenkelt!

  Ja, hur förklarar man för någon som inte har tålamod att höra om politik mer än max 5 minuter.

  Varför ska man gå och rösta över huvud taget och vad är det egentligen att välja mellan?

  Jag kom på det, i kortaste form, den viktigaste frågan:

  Antingen ” Delat privatliv och skyddad kultur”
  Eller “Skyddat privatliv och delad kultur”

 46. Beelzebjörn

  Klockrent Eric.
  Det där snor jag! 😉
  Men maila gärna ditt namn så jag kan skryta med vem jag robbat…

  “Antingen delat privatliv och skyddad kultur,
  eller Skyddat privatliv och delad kultur”

  Briljant!

  Beelzebjörns senaste bloggpost: DN – fair and balanced

 47. Galactic

  En sammanfattning av månadens mätningar:
  05/21 Demoskop/Exp 7,9%
  05/21 Novus/TV4 6,0%

  05/15 Novus/TV4 5,6%
  05/15 Sifo/SvD 5,5%

  05/08 Demoskop/Exp 5%
  05/08 Sifo/GP 3,4%

  (05/21 Predict09: 7,0%
  05/07 Predict09: 8,5%)

  Har jag missat någonting?

 48. Jonas N

  Ni har inte sett allt ännu.
  Valfusk är vanligt.

  När det är val till riksdag+landsting+kommun brukar de etablerade partiernas funktionärer lägga samma valsedlarna tre och tre, alltså en av varje i buntar om tre valsedlar. När en väljare kommer får han alltså tre valsedlar från samma parti i handen.

  Många väljare drar slutsatsen att man måste rösta på samma parti i de tre valen.

  Ett anat vanligt knep är att funktionärerna tar med sina barn till vallokalen. Det är högt medvetet för att skapa ett visst mått av förvirring coh oordning.
  I en sådan miljö blir folk mindre benägna att ta risker (=rösta på något icke etablerat).

  Annars är det vanligt att partifunktionärer elelr till och med valförrättare slänger valsedlar, flyttar dem eller på annat sätt delar upp valsedlarna i “etablerade” och “icke etablerade”…

  Efter varje val brukar ett par partifunktionärer dömas för valfusk. Av någon besynnerlig anledning tillhör de alla samma parti.

 49. Daniel Wijk

  Jonas N: Låt mig gissa… Socialdemokraterna?

 50. Tor

  @Eric
  Fyndigt och träffsäkert. Snyggt formulerat! 🙂

 51. Jens Törnell

  Jag har just varit på Ica Supermarket, Berga Centrum, Kalmar. Valsedlarna fanns mycket väl synliga när jag var där, så de kanske har tagit till sig av kritiken.

  Jens Törnells senaste bloggpost: jenst.se blir mer privat – för de som vill

 52. Jonas N

  @ Wijk

  Ja, det är bara att googla på “dömd för valfusk” och liknande så ser man snart ett tydligt mönster.

  Jag lade ut valsedlar för Junilistan och sjukvårdspartiet förra valet. Då såg jag en hel del märkliga beteenden hos partifunktionärerna.

  I de flesta vallokaler är valsedlarna uppdelade på två bord. Ett bord sköter valförättarna och på det bordet finns bara de etablerade partivalsedlarna.

  På ett annat bord ligger alla andra valsedlar, för icke etablerade partier.
  Partifunktionärerna brukar stå där och dela ut valsedlar till väljare som kommer.
  Då står de uppradade och bildar en ogenomtränglig mur framför det andra bordet.
  Så en väljare som kommer in ser dels ett bord med valsedlar och en kompakt mur som sticker valsedlar i händerna på honom.

  En väljare som vill titta på bordet med valsedlar från de icke etablerade måste handgripligen tränga sig igenom muren eller sträcka sig in, bakom muren.
  Därigenom avslöjar han för alla närvarande att han tänker rösta på något, i deras ögon, suspekt parti och han möts av dömande ögon medan han tvingas promenera på denna Golgata som utgör en svensk vallokals entré.

 53. blondin-rikard

  @Janne 13:20

  Nej det är fel. Jag ringde till valmyndigheten igår och frågade om det där. Det ställ för de valsedlar som de “är ansvariga för” ska ha plats för även våra (och andra registrerade partiers) valsedlar.

  Det är reglerat i vallagen meddelade valmyndigheten.

  Tråkigt att röstmottagare och andra ansvariga antingen inte känner till vallagen eller struntar i den.

  Men missförstånd går att rätta till. Man kan upplysa dem om lagen. Hjälper inte det så får man lämna över till rättsvårdande myndigheter i sista hand. Men det ska inte behövas.

  Vid frågor på ovanstående, kontakta Valmyndigheten på
  Tel: 08-635 69 00
  Fax: 08-635 69 20
  E-post: [email protected]

  vallagen:

  2 § I anslutning till ett röstmottagningsställe skall det ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen.[…]
  De partier som deltar i valen skall också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

  OBS!

  Vi utgår från att det är ett missförstånd och inte medvetet fusk.

  blondin-rikards senaste bloggpost: Har ni inte röstat än? Det har jag

 54. Jonas N

  Var uppmärksamma på om partifunktionärerna som delar ut valsedlar bildar en mur framför borden med valsedlar och på det sättet hindrar väljare att komma åt valsedlar!

  Om du ser detta, be att på prata med valförättarna eller med kommunens valnämnd.

  Var artig! Presentera dig tydligt med namn och vilket parti du representerar. Visa valförättarna/valnämnden att du tycker det är fel att partifunktionärerna blockerar och står i vägen.

  Om det är fint väder, förslå att valsedelsutdelarna kan stå utomhus istället.

 55. Tor

  Vallagen säger också att det på röstmottagningsställena inte får förekomma “annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”

 56. Tobias Adersjö

  Först vill jag tipsa er om att läsa på så att ni kan ta striden mot de som försöker hindra er demokratiska rättigheter.
  http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/lagar/vallagen/index.html

  Sedan är det ingen nyhet att det småfuskas runt om i Sveriges vallokaler, i Hässleholm där jag kommer ifrån så blandade “någon” in Sverigedemokraternas röstsedlar bland Socialdemokraternas och hoppades väl på att äldre pensionärer som inte ser bra skulle ta och rösta på sd istället för S.

  Hoppas ni tar en massa röster från de borgliga övervakningspartierna (men bara lite/inget från mp). mgh Tobias

 57. The Ghost of Liberty :: Enfrågeparti(er) :: May :: 2009

  […] Sydsvenskan Svd Expressen Rick […]

 58. Janne

  Har skrivit ut Valmyndighetens Öppna handledning Röstmottagning i röstningslokal där det entydigt står att ALLA röstsedlar skall placeras i stället!

  Åker tillbaka till röstningslokalen imorgon när de öppnar och informerar dem om vad som gäller!

  Jannes senaste bloggpost: Janne: Nu går skam på torra land

 59. Janne

  Handledningen finns att ladda ner här för de som är intresserade:
  http://www.val.se/europaparlamentet_2009/valadministration/Handledning_rostningslokal.pdf

  Jannes senaste bloggpost: Janne: Nu går skam på torra land

 60. Tor

  Janne,
  det står visserligen “Placera valsedlarna i valsedelsställ enligt valnämndens instruktioner” så frågan är ju om valnämnden kan påverka detta. Litet längre ner står dock “Håll ordning på samtliga valsedlar och se till att de är placerade så att de är lätta att hitta och ta för väljarna”, vilket är svårt att misstolka. Frågan är ju bara vad som händer om det kommer “mixed messages” från valnämnden och handledningen.

 61. Henrik

  I Ronneby funkar allting fint i stadshuset, röstsedlar fanns idag när jag röstade och allt gick bra till.

 62. Hans J

  @Nypirat:

  …fortsättning på vad jag skrev ovan…

  Nu är jag tillbaka (kolla tiden) Puuuuh!

  Det var så klart stängt. Det är ju helgdag idag! Någon kunde upplyst mig! Jag är helt slut…

  …fast hunden den är glad! 🙂

 63. Har ni inte röstat än? Det har jag « Majestatis Pluralis

  […] Och nu även Rasmus. Sedan har vi Christian som även rapporterar om högt valdeltagande och så Rick som rapporterar om vissa störningar och opinionsmätningar samt Emma om […]

 64. MSVD

  Jag tycker inte att de ens ska få chansen att rätta till sitt “misstag”. Att en valfunktionär ens tänker tanken att vägra ta emot eller gömma valsedlar är ju ett direkt hot mot hela tanken med fria val och demokrati öht. Polisanmälan utan tvekan.

  Jag levererade valsedlar till förtidsröstningslokalen i Bergsjö i nordanstig i går och blev riktigt trevligt bemött. De hade placerat alla partiers valsedlar i bokstavsordning i stället så våra hamnade ungefär i mitten.
  “Vi har gjort plats till dig här.” 🙂

 65. Eric

  6 kap. Valsedlar och kuvert

  8 § Följande partier som ställer upp i ett val har rätt till valsedlar på statens bekostnad:

  1.vid val till riksdagen: parti som vid valet får eller vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller som ändå är eller genom valet blir representerat i riksdagen,
  2.vid val till landstings- eller kommunfullmäktige: parti som är eller genom valet blir representerat i fullmäktige,
  3.vid val till Europaparlamentet: parti som vid valet får eller vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet.
  I samtliga fall avser rätten till fria valsedlar ett antal som motsvarar högst tre gånger antalet röstberättigade

  Grattis PP! Utifrån denna lagtext har vi framöver vind i seglen

 66. Aiue

  Yep, bara att polisanmäla DIREKT. Inga jävla fjollerier runt det hela, valfusk är valfusk och SKA anmälas, oavsett vilket parti som är utsatt.

 67. Peter Andersson

  Vi kan väl försöka vända det här till någonting positivt också genom att lyfta fram de bästa exemplen, jag föreslår en separat bloggpost med titel typ “Nominera Sveriges Bäst Skötta Förtidsröstningslokal” enligt t.ex kriterierna “fullgott sortiment av valsedlar”, “lättöverskådlighet”, “personlig service”, “trevlig lokal/miljö” plus eventuellt några andra.

 68. Hans J

  Lars-Eric rapporterar på sin blogg om att det finns moderater som inte ställer upp på partipiskan längre…

  Direktlänk till Sveriges Radios artikel

  Det får vara nog nu ! klipp ur filmen Network

  – Piratpartiet ställer upp i valet till EU-parlament –

 69. Patrik Olsson

  Vid Linnéplatsen i Göteborg pratade jag idag med valförrättarna och de sa att valnämnden beslutat att partier med mindre än 1% i förra valet ska läggas vid sidan om. Det var inga problem att se valsedlarna men att staten “signalerar” till medborgarna känns inte bra.

  Jag är lite osäker på om man kan kräva att valsedlarna flyttas till samma stativ som övriga partier visades i, innan man pratat med valnämnden.

  Synpunkter?

 70. Oldtimer

  @Patrik Olsson
  Det kan man absolut kräva! Be att få namn på den valförrättare som vägrar att låta dig flytta våra valsedlar till samma plats som alla andra och gör sedan en polisanmälan eller be kommunledare/valkretsledare att göra det.

  Göteborg verkar vara en riktig kloak i det här sammanhanget!

 71. Joakim Rosqvist

  Demoskops siffror räcker precis till ett andra mandat för PP enligt mina beräkningar.

 72. stefan

  Helt sjukt ju,vi har väl Demokrati i vårt land väl,så kan dom fan inte göra..idioter..

 73. morr

  Okej… tänk på att de ni har att göra med här är vanliga människor som har fått ett uppdrag som de tycker att de ska sköta på bästa sätt. Det är inte högutbildade politiska professorer utan kreti och pleti från gatan som har fått ett häfte eller på sin höjd en snabbkurs.

  Det är inte frågan om något mot piratpartiet specifikt utan i de nämnda fallen så är det mot alla de “icke-sanktionerade” partierna.

  Och det som har hänt är att de har feltolkat det de har fått lära sig.

  De får inte under några omständigheter hindra partifunktionärer att placera ut valsedlar i de för ändamålet utplacerade ställen.

  Men det står lite tvetydligt i utbildningsmaterialen på vissa ställen.

  De SKALL sköta om SAMTLIGA röstsedlar, se till så att de ligger snyggt och är lättöverskådliga osv… Men de har ingen skyldighet att fylla på andra partiers sedlar när de tar slut. Som de däremot måste göra med de “etablerades”.

  Det är här som missuppfattningen sker, de tolkar det som att det inte ska finnas några andra sedlar i lokalen, eller att de har ett mindre värde. Jag fick själv ta den här diskussionen i min kommun så jag vet.

  Däremot så får varje lokal själv fatta det beslutet… de kan alltså bestämma sig för att även fylla på andra partiers sedlar, men detta är då som sagt upp till varje lokal.

  Om ni ser att någon oförätt sker på en röstningslokal så kontakta omedelbart kommunens valnämnd som förhoppningsvis har lite mer koll på rätt och fel… hjälper inte det så kontakta valmyndigheten.

  Angående partiföreträdare som delar ut sedlar så FÅR DE INTE befinna sig I röstningslokalen. Så enkelt är det, ingenting som kan påverka rostningen får finnas i lokalen, de får däremot stå utanför.

  Tänk på hur ni röstar…
  “Antingen delat privatliv och skyddad kultur,
  eller Skyddat privatliv och delad kultur”
  Kredz 2 Eric

 74. morr

  …för att förekomma ordmärkare och liknande 😉

  “ingenting som kan påverka röstningen får finnas i lokalen” … menar självklart FÖRUTOM valsedlar och liknande 😉

  Tänk på hur ni röstar…
  “Antingen delat privatliv och skyddad kultur,
  eller Skyddat privatliv och delad kultur”
  Kredz 2 Eric

 75. Stefan H

  Var precis på förröstningslokalen på Linnéplatsen i Göteborg. Där var allt i sin ordning. PP’s (och några andras) valsedlar låg bredvid, men verkligen alldeles intill, de andra partiernas valsedlar.

 76. Stefan H

  Ok, det kanske var fel att de låg separat, även om de låg alldels intill. Men det störde inte mig iaf, även om det säkert kan sticka i ögonen på andra eftersom det innebär att olika partier får olika exponering, typ.

  MSVD: Hade de alltså i förväg lämnat en lucka åt just PP? För övrigt, jag gick på komvux ett tag i bergsjö. Två veckor. Jag gillade det inte 🙂 (har bott i Harmånger)

 77. Marcus D

  Jag har skickat ut ett mail till Bohusläns valkrets om hur de skall agera om de ser valfusk någonstans. Det innehåller ungefär följande uppmaning:

  “Om du i din röstningslokal finner att våra valsedlar inte hanteras korrekt, tala vänligt med valförrättaren och informera om vad som gäller.

  Hjälper inte det, så gör följande:

  1. Anmäl!

  Ring Polisen på 114 14 och anmäl brott mot Vallagen åttonde kapitlet, andra paragrafen. Ange vilken röstningslokal och om möjligt namnet på valförrättaren. Ange ditt namn och telefonnummer.

  2. Valmyndigheten.

  Kontakta valmyndigheten och informera om att det förekommer valfusk.
  Tel: 08-635 69 00
  Fax: 08-635 69 20
  E-post: [email protected]

  3. Media.

  Kontakta Göteborgsposten och informera om att det förekommer valfusk.
  Tel: 031-17 20 10
  SMS: 72010
  Mail: [email protected]

  Kontakta Västnytt och informera om att det förekommer valfusk.
  Tel: 031-837260
  Mail: [email protected]

  Kontakta Rapport och informera om att det förekommer valfusk.
  Tel: 08-7847700.
  Mail: [email protected]

  Men, ska jag verkligen … ?

  Du tycker kanske det är väl aggressivt att polisanmäla? Det är det inte. Det finns skäl till att FN skickar observatörer till de flesta val där valfusk förekommer. Hela demokratins grundvalar vilar på ett rättvist valsystem.

  Om du inte vill polisanmäla direkt, ta lite bilder med mobilen och maila till mig, så skall jag driva frågan.”

  Om någon vill ha rå-texten för att göra ett utskick, maila mig så får du den.

  Mvh/MaD
  Vice Valkretsledare för Piratpartiet i Bohuslän

  Marcus Ds senaste bloggpost: Rösta på Piratpartiet-dagen den 20 maj!

 78. Anders Andersson

  Lösningen med olika bord för valsedlar som läggs ut av röstmottagarna respektive partierna är knappast motiverad vid val till Europaparlamentet, eftersom det bara är ett val och ett fåtal partier som har några tryckta valsedlar att lägga ut (i år 24 stycken enligt senaste information). Dessutom lägger röstmottagarna ut de privilegierade partiernas namnvalsedlar, så det blir inga separata högar med partivalsedlar (utan kandidatnamn) för dessa partier.

  I de allmänna valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige är det fler partier som har valsedlar i de tre samtidiga valen, men då lägger röstmottagarna bara ut kandidatlösa partivalsedlar, och så får partierna likafullt lägga ut sina namnvalsedlar själva. Då har man ofta löst det så att röstmottagarna lägger ut blanka valsedlar och partivalsedlar på ett bord, medan partierna (inklusive de som är berättigade till fria, utlagda valsedlar) får lägga sina namnvalsedlar på ett annat. I det fallet samsas alltså alla partier, stora som små, om ett bord för namnvalsedlar, samtidigt som de stora partierna dessutom får partivalsedlar utlagda.

  Den som vill personrösta måste naturligtvis använda en namnvalsedel från det gemensamma bordet (eller få en i handen av partiets företrädare). Så länge båda borden är lika tillgängliga för väljarna är detta inte i strid med vallagens bestämmelser. Partirepresentanterna får givetvis inte stå i vägen för varandras valsedlar; de skall stå utanför lokalen (eller möjligen i själva entrén om det är otjänligt väder ute). Be röstmottagaren att ingripa om det är stökigt i lokalen.

  Några detaljer såsom huruvida valsedlarna får ligga i särskilda ställ eller direkt på bordet är inte reglerat i vallagen, men om man ser några oegentligheter så bör man naturligtvis påtala (och vid behov dokumentera) det. Uppenbart avsiktliga oegentligheter bör anmälas till högre instans (valnämnden eller polisen; jag vet inte vad som är enklast).

  Om något dylikt kan befaras ha påverkat valutgången (till exempel genom att ett missgynnat parti varit ett fåtal röster från att ta mandat), då kan valet överklagas och Valprövningsnämnden besluta att valet skall göras om den aktuella valkretsen. Då valkretsen i europaparlamentsvalet omfattar hela Sverige vore det ganska uppseendeväckande om det skulle inträffa, men 2002 års val till Orsa kommunfullmäktige förklarades faktiskt för ogiltigt (det gjordes om våren 2003) på grund av en bortglömd postsäck med fem röster som inte nådde Valnämnden i tid…

 79. Andreas

  Till de lokaler jag levererat sedlar har jag motagits med respekt och piratpartiets sedlar har inte behandlats annorlunda än någon annans.

 80. Anders Andersson

  Marcus D, om du finner anledning att kontakta polisen, då är det inte vallagen du skall hänvisa till, för den innehåller inga straffbestämmelser. Om du menar att det som skett är brottsligt, då är det 17 kap. 8 § brottsbalken (“otillbörligt verkande vid röstning”) som du skall hänvisa till. Omständigheterna i fallet får sedan utvisa vilket stöd vallagen ger den här anklagelsen.

  Sedan skulle jag dra mig för att använda ord som “valfusk” innan jag vet hela bakgrunden till det inträffade. I en kommentar ovan nämner Jonas N situationen när en partirepresentant räcker över tre valsedlar för samma parti till en väljare, som därmed kan tro att man “måste” rösta på det partiet i alla tre valen. Detta är absolut inte valfusk eller “otillbörligt verkande vid röstning”! Det är inte konstigare än att Piratpartiets valvärd räcker över en gul valsedel till väljaren; det betyder givetvis inte att man bara får rösta i riksdagsvalet…

  Normalt tror jag det räcker med ett samtal till valnämndens ordförande för att övertyga en oförstående röstmottagare om lagens innebörd. Skulle inte ens det hjälpa, då tror jag att ordföranden själv inser allvaret i situationen och vidtar nödvändiga åtgärder (men han bör förstås få veta att du kommer att granska hans agerande). Det känns inte riktigt motiverat att kalla på polis för att somliga partiers valsedlar ligger i ett ställ och andra utanför stället; vi får ju snarast större exponering om de ligger bredvid och mopsar sig i en stor hög!

 81. Sippan

  @Jonas N: De som delar ut valsedlar får över huvud taget inte befinna sig inne i lokalen, så om de står i vägen för borden är det helt uppåt väggarna.

  Frågan är hur vallagen ska tolkas när det gäller propaganda (kapitel 8 och paragraf 3) – om man kommer till vallokalen iklädd en Piratpartiet-tröja (eller nån annan partiklädsel såklart), nekas man inträde då?

  Sippans senaste bloggpost: Nu vet jag inte om jag håller med…

 82. Patrik Olsson

  @Stefan H, ang. Linnéplatsen: Det finns ledig plats i stället med valsedlar, då finns det ingen anledning att dela upp dem. Jag tycker i alla fall det är störande.

  Jag går dit igen på lördag och pratar med dem en gång till så får vi se vad som händer. 🙂

 83. Banzai Kickass

  @ Sippan
  Jag hade min Piratpartiet tröja på mig, det var inga problem att rösta. Damen som satt där sa: ” Man kan nästan se vad du skall rösta på.” Sen skrattade hon bara lite vänligt.

  Sen tog jag min röstsedel, som låg väl synlig, och kryssade i ett namn, lade i kuvertet och räckte över det. Som sagt inga problem. Piratpartiet-sedlarnavar det första jag fick syn på när jag klev in i lokalen i Hässleholms stadsbibliotek. Bra jobbat de som har hand om det här! =¬)

 84. MSVD

  @Stefan H:”Hade de alltså i förväg lämnat en lucka åt just PP? För övrigt, jag gick på komvux ett tag i bergsjö. Två veckor. Jag gillade det inte (har bott i Harmånger)”

  Ja de hade lämnat en rad mitt i stället åt PP, för att få dem i bokstavsordning.

  (Jag har gått på komvux i Bergsjö i två år nu. :))

 85. Rick

  Valfusk? Fattas bara. Och kolla det här.

  http://www.politikerbloggen.se/2009/05/20/20093

 86. […] Piratpartiets ordförande berättar på sin blogg om att det rapporterats om försök till gömma deras valsedlar. Samtidigt har vi börjat få in rapporter om oregelbundenheter från förtidsröstningslokaler. I Botkyrka rapporteras att de s.k. “mobila enheterna” — som alltså sätter upp röststationer vid Ica och Coop — avser att slänga våra valsedlar varje kväll, och en röstningslokal i Skåne som helt vägrade att ta emot våra valsedlar. På åtminstone två ställen, bland annat på Ica Supermarket, Berga Centrum, Kalmar, så var våra valsedlar gömda så att de inte stod bland alla andra utan var (till synes avsiktligt) svåra att hitta. Varje sådan avvikelse är ett misslyckande för valsystemet. […]

 87. Patrik

  Har piratpartiet polisanmält dessa ställen? Valfusk, milt uttryckt.

  Patriks senaste bloggpost: Rättsstaten som försvann i upphovsrättens namn

 88. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gräddfil i valstugorna

  […] Behöver jag rita en karta, eller kan ni själva räkna ut vilket parti och vilka opinionsundersökningar som är roten till den påminnelsen? […]

 89. indy

  I Kista stod PP:s valsedlar längst fram i stället, minsann!

  indys senaste bloggpost: Why vote for piracy?

 90. Mygel, bluff och båg | Autonom Propaganda

  […] valsedlar myglas tydligen på vissa platser undan av de lokalansvariga, och en vallokal i skåne vägrade att ta emot partiets […]

 91. Gustav

  http://www.politikerbloggen.se/2009/05/20/20093/

  Visst kan man ta hänsyn till andra länder, men man ska inte ta bort synen från det land man själv bor i. Ta itu med hemmafronten innan man börjar ge bort sina resurser till andra. Det är på hög tid att vi börjar se över vårt sverige lite grand.

 92. Beva

  Va trött jag blir när jag läser de här nyheterna om “borttappade” valsedlar, nog för att jag redan som det är varit kräk less på det här landets skruvade tankebanor men det här håller på att gå till överstyr! Men va fasen ska man göra som privatperson då? jo man ska rösta pirat det är klart, varesej det finns valseldar eller inte så står det iallafall klart vem jag och mannen kommer att rösta på. Tack för att ni ger oss en chans att slå tillbaka på regeringen.

  Bevas senaste bloggpost: Livets småsaker

 93. Dennis Nilsson

  Det är då tur att vi inte har elektroniska röstningsmaskiner, som man hade i USA under valen 2000, 2004 och i viss mån under 2008.

  Med elektroniska röstningsmaskiner kan man manipulera valresultaten utan att manipulationen upptäcks.

  http://www.google.se/search?hl=sv&q=diebold%2Br%C3%B6stningsmaskiner&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

  http://severkligheten.blogspot.com/2008/07/att-rsta-i-usa.html

  http://www.google.se/search?hl=sv&q=Diebold%2Bvoting&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

 94. Rebell

  Rick & Co:

  Ni MÅSTE polisanmäla de här personerna som har begått de här oegentligheterna! Så får det inte gå till.

 95. Jonas N

  @Dennis
  Yes, de där elektroniska valmaskinerna är riktigt ruskiga. Det finns flera riktigt subtila sätt som man kan fuska med dem!

  För det första så ser man till att det ör lite svårt att rösta, det ska finnas en möjlighet att rösta på ett ogiltigt sätt.
  Sedan ställer man in maskinen så att den varnar om det är något skumt med valsedeln/röstningen, och låter väljaren göra om….
  Eller så kan man göra så att maskinen accepterar alla röster, även de ogiltiga.

  Sen ställer man ut de två varanterna i olika valdistrikt. Maskin 1 ställer man i valdistrikt som väntas ha en majoritet för det parti du vill ska vinna.

  Maskiner av typ 2 ställer man i de valdistrikt som stödjer det parti du tycker sämst om.
  I Sverige, där partisympatier ganska väl följer geografi skulle sådana maskiner vara riktigt farliga!

  Och det är bara ett sätt. Det finns många fler sätt att fuska med såna maskiner.

 96. Targenor

  Förvånar mig verkligen inte, folket har fått upp ögonen för vad dom som bestämmer i det här landet sysslar med, och vad dom andra partierna myglar bort.

  Den personliga intregriteten är bland det viktigaste som finns

 97. Erik S

  On a less serious side note..

  Angående valfusk så kan det kanske vara av intresse att återuppleva hur det gick när

  Homer Simpson tries to vote for Obama

  http://www.youtube.com/watch?v=1aBaX9GPSaQ

  PS. Röstade på Piratpartiet 60 min efter att förtidsröstningslokalen öppnat. Inga problem i den lokalen i alla fall.

  /Erik S

 98. Hagge

  Jag tycker det är jätteroligt att vi äntligen syns i mätningar, och inte lite dessutom. Men jag tycker att det ger ett mer seriöst intryck ifall man har tillräckligt med självkritik att ta siffrorna med en nypa salt. Hellre få en positiv överraskning när siffrorna verifieras den 7e juni än att få en negativ överaskning.

  Tex som denna artikel har gjort:
  http://svt.se/2.22620/1.1565733/ta_undersokningar_med_en_nypa_salt&from=rss

  Glada pirathälsningar!

 99. Beelzebjörn

  Även i Östra distriktet har det fixats en liten manual för vad som ska gälla och hur man bemöter oegentligheter, med lite relevanta länkar i. Linköpings Ola Leifler har gjort ett mycket bra jobb.

  Finns att och kopiera på: http://www.oneman.se/norrkoping_pirater/2009/05/22/viktigt-om-vallokaler-och-rostsedlar/

  Beelzebjörns senaste bloggpost: DN – fair and balanced

 100. Piratpartisten

  […] till Rådhuset i Halmstad och la ut valsedlar, och märkte inte av något alls av valfusket som förekommit på ett antal ställen – jag fick t.o.m. lägga PP’s valsedlar framför alla andra! […]

 101. Anders Troberg

  Polisanmäl vid minsta misstanke om valfusk. Två anledningar:

  * Rätt ska vara rätt.
  * Vårt stöd ökar varje dag. För varje valkrets där det kan påvisas valfusk så finns chansen att röstningen i den valkretsen måste göras om. Det ger oss fler röster (speciellt som våra väljare kommer att vara förbannade och rösta igen, medan de andra partiernas väljare kommer att vara trötta och inte orka rösta igen i samma grad).

 102. Varför inte? » Skop: Piratpartiet får 4,4%

  […] morgon! Trots regn och rusk så börjar denna morgon väl. Det kommer många opinionsundersökningar nu. Den senaste är från Skop där Piratpartiet får 4,4%, vilket är upp […]

 103. Daniel

  Misslyckande för valsystemet? Det borde vara grovt olagligt, tycker man!?!

 104. Jano

  Förra valet låg en annan valsedel längst upp i den trave som var Piratpartiets. Då jag själv letade efter rätt valsedel ordnade jag upp så att den hamnade på rätt ställe och redan personen efter mig reflekterade över var PP var för parti. Jag kommer att kolla PP högen då jag röstar och då se så att inget är fel i min vallokal även fast jag inte är anmäld som “värd”.

 105. Anders Andersson

  Anders Troberg, det stämmer att Valprövningsnämnden kan förordna om omval i en valkrets om det har förekommit oegentligheter som kan antas ha påverkat valutgången, alltså antalet mandat. Att antalet röster slagit fel med några tusen räcker inte, om detta inte är vad som skulle krävas för ett till mandat åt något parti i den aktuella valkretsen.

  Sedan talar du om “varje valkrets” som om det skulle finnas flera stycken. I europaparlamentsvalet är Sverige en enda valkrets, och det är på den nivån som mandatfördelningen beräknas och eventuellt valfusk måste bli utslagsgivande för att leda till omval. Chansen (eller risken) för detta torde vara mikroskopisk, med eller utan bråket om nya partiers valsedlar (som inte är nytt för just detta val, utan det är en återkommande visa). 2002 års val till Orsa kommunfullmäktige fick göras om på grund av bortglömda poströster, för där hängde det på två röster huruvida SPI skulle komma in.

  Du kanske tänker på valdistrikt, de som det finns nära 6.000 av i Sverige? Det är inte samma sak som valkretsar, och man förrättar inte omval i ett enstaka valdistrikt, utan i den berörda valkretsen – i detta fall Sverige.

  Och om PP överklagar valet med hänvisning till att det fattats ett fåtal röster för att få ett till mandat, och det blir omval, då är jag inte övertygad om väljarna kommer att se lika positivt på oss i höst när de skall ut och rösta en andra gång. Ett omval kostar några miljoner att genomföra, och vi måste själva distribuera våra valsedlar på nytt eftersom vårt resultat i det upphävda valet inte räknas…

 106. Hans J

  Det som Anders Andersson skriver betyder ju då att det “i praktiken” är acceptabelt att valfuska “fast bara lite”…

  Jag kommer att tänka på Tage Danielssons sannolikhetsmonolog: Sannolikhet är någonting som bara är likt sanning, alltså bara nästan sant…

 107. Tor

  Vore kanske bra om ledande piratpartister tog avstånd från klistermärken på andra partiers affischer:
  Piratpartiet ska ge fan i mina valaffischer!

  Inte för att det borde behöva göras, men ändå…

 108. Hans J

  Vi kan bara lita till oss själva!!!

  http://www.youtube.com/v/ANSjR_8ydyo&hl=sv&fs=1

 109. […] Sådant är BROTTSLIGT och ALLA fall av oegentligheter i samband med valet MÅSTE beivras. Enligt Rick Falkvinge har det tydligen förekommit en del oegentligheter på andra håll i landet också och vi måste […]

 110. Peter Andersson

  hej
  Ser att mitt inlägg om sabbade valaffischer nämns. Bra att Pp tar seriöst på det. Som framgår av inlägget har detta alltid dykt upp som problem och är självklart inget som Pp har startat. Men just idag och just mina solna-affischer hade tydliga spår från Pp vilket föranledde reaktionen. Därav just dagens reaktion från mig. Får väl säga..lycka till i den fortsatta valkampen… 🙂

  p

  Peter Anderssons senaste bloggpost: Piratpartiet ska ge fan i mina valaffischer!

 111. Hanna Dönsberg

  Jag har ansvar för lokalen Coop Forum i Västerås, där har de erbjudit sig att fylla på efterhand, eftersom de “vill ha ordning och reda”. Detta är alltså något valförättarna själva får välja.
  Såhär ska det däremot vara:
  Det är en kartongkonstruktion med tre rader. De två första från vänster är för partier som fått mandat i förra valet, det längst till höger är för resterande partier som ställer upp.
  I min lokal syns vi mest, den vänstra raden är fylld av olika etablerade partiers valsedlar, medan vår står i främsta facket för sig själv – jättefint! 🙂

  Varför skulle en googling räcka för att visa att sossar fuskar mest? – när träffarna handlar om 3 sossar, 2 tillfällen – som råkar vara närmast i tid…
  Från valet 2006 kommer iaf jag ihåg att det var sd som ställde till mest problem. Dom gjorde allt ni kan tänka er! Kanske inte så konstigt, när man står för ett odemokratiskt samhälle?

  PS Rick! Att käka lunch på ett “slakteri” är inget för en vegetarian – men hoppas du hade det trevligt här idag =) Raincheck? DS

  Hanna Dönsbergs senaste bloggpost: Piratpartiet och Ung Pirat på Västerås barnfestival!

 112. Joakim lindrot

  Hanna Dönsberg:

  Sluta ljug! Sverigedemokraterna valfuskade inte alls i förra valet, vad har du för källa för det påståendet???

  Däremot dömdes en sosse för att ha snott SD’s valsedlar i en vallokal!!

 113. Joakim lindrot

  Och vad menar du med att vi står för ett odemokratiskt samhälle??

  Är alla piratpartister idioter??

 114. Slängandet av Piratpartiets valsedlar | Skottet

  […] to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Powered by WP Greet BoxIgår läste jag på Rickard Falkvinges (partiledare för Piratpartiet) blogg att någon vallokal har vägrat ta emot valsedlar och vissa […]

 115. Anders Troberg

  Anders Andersson: Fast det kan bli så att vi är på gränsen att ta ytterligare mandat, och då kan ett omval mycket väl vara värt besväret.

  “Är alla piratpartister idioter??”

  Nej, vill har inga avsikter att inkräkta på SD’s område.

 116. Daniel Lundqvist

  För jävligt..

  Dock så finns det bra ställen. PP’s sedlar stod längst fram i stället på bibblan i Norrköping när jag röstade i onsdags förmiddag! Och de som arbetade där är vänliga.

 117. HDR-fotografen

  Piratpartiets valsedlar låg två meter bort från de övrigas i Åstorp.

  HDR-fotografens senaste bloggpost: Valfusk i Åstorp

 118. Piratpartiets valsedlar myglas bort at Free the Mind

  […] gjort av Daniel Nyström. Får hoppas att de andra problemen också […]

 119. Valfusk? | Svensson

  […] Javisst. Fel? Javisst! Allvarligt? Nej, det tycker jag inte, men kan var det i enstaka fall. Oegentligheter? Eventuellt! Valfusk? Oftast inte. Men ibland är det uppenbarligen saker som kan betraktas som […]

 120. joel

  fyfan va nice med 7.9%. jag har bestämt mig för pp nu ocksa. att se det arbete som folk lägger ner pa det här är otroligt insprirerande. och jämfört med senaste riksdagsvalet är det uppenbart att en röst pa pp inte är bortkastad.

  kommer själv försöka ta kontakt med alla tveksamma jag känner och förklara att det är nat stort pa gang. alla bör göra detsamma =)

 121. Men

  Men?

  Kan inte alla göra som Daniel Nyström och ta med filmkamera eller mobil med bra ljudinspelning, och sen låt dem bekänna sitt grova brott (valfusk) på filmen.

  Sen gör du backup på mobilen så inte de snor den av dig. Kommer tillbaka och polisanmäler. Då finns bevis och de åker.

  Om piratpartisterna gör detta, vilket inte ska vara så svårt (alla har väl kameramobiler nu?) så åker 100% av alla valfuskare som upptäcks, och de fattar att de inte kan “käfta emot” när man filmar för då hamnar de ju i fängelse/får böter.

  Glöm inte att det är maxstraff på 4 år om valfuskaren missbrukar sin ställning som tjänsteman (dvs jobbar i vallokalen). 6 månader gäller för utomstående som kommer o sabbar valsedlar osv.

  Finns inget behov av att klaga egentligen.. det beror bara på ifall man vill få lite mer support i opinionen för att man blir orättvist behandlade, eller ifall man vill sätta dit alla valfuskare och få valsedlarna att vara tillgängliga överallt.

  Skillnaden nu mot då, är att alla har kameramobil. Så valfusk = gå direkt i fängelse

  *****OM man kommer ihåg att FILMA när de berättar om sitt grova brott som de tänker fortsätta med****

  Sen är det bara att ta kopia på filmen och lämna in till media. Polisen lägger säkert bara ned om de inte tvingas utreda av media.

  Kör på! 🙂

 122. Eric

  Rapportera alla avvikelser i vallokalerna här:

  http://wiki.piratpartiet.se/Vallokalsavvikelser

  så att vi får en överblick för läget i hela landet

  Nu lägger vi nästa växel!

 123. En övertygad pirat

  Blev så förbannad när jag läste om valfusk att jag bestämde mig för att registrera mig som PP-värd för en vallokal nära där jag bor.

  Vi får ju för fan hjälpas åt med att se till att det går rätt till det här!

  Såg att det behövs fler värdar så det är bara att skriva upp sig här:
  http://valsedlar.piratpartiet.se

 124. Hjalmar 007s it-blogg » Något att tänka på inför EU-valet

  […] – Eric […]

 125. I hell-mans v

  […] i Falkvinges blogg st

 126. Oliver

  Enligt den här undersökningen kommer piratpartiet ha ungefär lika många väljare per medlem som t ex kristdemokraterna och centerpartiet. Diskussionen om uppblåsta medlemssiffror är därmed död.

 127. […] Piratpartiet, Skolvalet, Sverigedemokraterna, Valfusk) I mitten av förra veckan kom det uppgifter om att Piratpartiets valsedlar fått negativ särbehandling i ett antal förtidsröstningslokaler […]

 128. Stefan

  Det är ju helt fruktansvärt. Om detta stämmer tycker jag absolut att det ska polisanmälas. Det minsta man kan begära i en demokrati är väll för f*n att valen går rätt till och att partierna får arbeta på lika vilkor. HORIBELT!

 129. Eric

  Valmyndighetens egna video-handbok till “rötmottagande i vallokal 2009”

  http://qstream-down.qbrick.com/03741

  Tydligare och enklare än såhär blir det nog inte för den som själv inte orkar läsa in sig på vallagen eller pdf-handboken.

  Här är ett länktips till en sida med många samlade länktips om piratpartiet:
  http://piratkriget.omfg.se

 130. Valik tehtud ja vormistatud « Larko peegel

  […] Rootsi Piraatparteid. Ühe mandaadi peaksid nad vähemalt kätte saama kui mitte isegi kaks. Mõned uuringud vihjavad koguni sellele, et piraadid võiksid Rootsis suuruselt kolmas partei […]

 131. pelé

  har hittat en nice sida som gör ett genomsnitt på alla opinionsmätningar och där hamnar pp efter dagens mätningar på 6,2%. sidan heter http://svenskopinion.nu

 132. Revolutionen har börjat! På vilken sida står du? « Fritänk

  […] Många andra, både kända och okända, kommer ut som piratpartister. Piratpartiet når nya rekordmoteringar i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. Det händer mycket nu och det händer snabbt. […]

 133. Jensplan » Vem ska man rösta på i valet?

  […] datorn, internet och sociala medier verkligen skriker politik. Det är via dessa platser som man (bevisligen) får sina röster. Ok, Piratpartiet har fattat grejen, men eftersom ingen vet hur de kommer rösta […]

 134. Hanna Dönsberg

  Joakim>> Ursäkta det otroligt sena svaret, var otroligt mycket att göra under valkampanjen!

  Angående källor, så uppgav jag inga eftersom jag själv var med under valkampanjen 2006. Jag stod på listan också. Jag kände också flera som jobbade med valet i olika vallokaler, och på många ställen rapporterades det om oegentligheter. Främst var det folk som slängde andras partisedlar i förtidsröstningslokaler, det förkom också (bland annat där jag delade ut valsedlar) att sdare försökte stoppa in sina sedlar i buntarna (mest i socialdemokraternas, de har mycket väljare och SD o S kan i hast blandas ihop). Ibland lyckades dom, men en bit in på valdagen hade informationen spridits, så det blev hårdbevakande av borden det valet. Någon valarbetare stod vid valsedlarna utan avbrott, hela tiden.

 135. […] om det inte finns någon källhänvisning. Rick Falkvinge fick en del kritik i sitt inlägg ”oregelbundenheter” just för att han inte hänvisade till någon form av bevis för det han […]

Comments are closed.

arrow