MP, dags att sluta ljuga

Det pågår tydligen en kampanj inom Miljöpartiet just nu för att påstå att MP “alltid har tyckt som PP”. Det har de absolut inte.

Som exempel finns det en debattartikel i Norran idag av Ingegerd Saarinen (MP) som påstår att Piratpartiet har piratkopierat MPs politik, och att de är glada för det. Det är inte bara en lögn, utan MP är dessutom långt ifrån att ha ett sammanhängande informationspolitiskt program. De ser inte ens informationspolitikens inverkan på sin egen profilfråga, klimatfrågan. (Gjorde de det skulle de vara för en omedelbar avveckling av patent — ta bara elbilar som exempel.)

Emma Opassande nöjer sig med att kalla det för stor humor. Jag tänkte utveckla lite. Miljöpartiet hävdar nu att de är för fri fildelning. Det beslutet togs i princip alldeles nyss, den här månaden. Innan dess har MP inte varit för fri fildelning. Då är det magstarkt att påstå att PP har kopierat MP.

Vi tar det från början.

2005 var det en upphovsrättsskärpning i Sverige som Miljöpartiet visserligen röstade symboliskt emot, men fortsatte att stödja regeringen för. I debatten där gjorde bl.a. Gustav Fridolin MPs hållning väldigt tydlig (25 maj 2005):

— Det är viktigt att poängtera att det precis som i dag ska vara olagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material.

Detta sades den 25 maj 2005. Den 1 januari 2006, klockan 20:30 på kvällen, så kommer Piratpartiet och säger raka motsatsen, alltså att det inte ska vara olagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material.

Nästa sak för MP i informationspolitik hände på MP-kongressen den 28 maj 2006. MP tog då ställningstagandet att “nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet, men musikerna måste få kompensation“. Det dömdes ut av en enig bloggosfär. Johanna Nylander kallade det för “motsägelsefullt” och “inte särskilt genomtänkt alls”. Free The Mind var mer rakt på sak och kallade det för “en katastrof”. Själv konstaterade jag att Miljöpartiets formulering var så lik Antipiratbyråns att de gick att förväxla.

Vi gick ut med ett pressmeddelanden som sade rakt ut att “Miljöpartiet vilseleder fildelarna“. Det är fortfarande sant, med MPs nuvarande retorik.

Nästa förändring som MP gjorde var när de, i panik en vecka innan valet 2006 då alla pratade fildelning, släppa rapporten “Släpp filerna fria” som bygger på ställningstagandet från kongressen. I den rapporten poängterar MP att de vill göra nedladdning lagligt, men behålla uppladdning olagligt. Det är inte genomtänkt. Det är inte en sammanhängande informationspolitik. Fildelning består av upp- och nedladdning. Att kriminalisera bara den ena komponenten fungerar lika bra som att säga att det är tillåtet att svara i telefonen, men inte tillåtet att ringa upp någon.

Detta vände alltså i maj 2009, och nu går MP till val på att påstå att MP förstår informationspolitik bättre än PP. Det är larvigt och orealistiskt. En sökning på “fildelning” på mp.se ger debattartiklar både av typen “fildelning är inte stöld” och den informationspolitiskt 1800-talsmässiga “en legalisering av fildelning vore en nådastöt“, långt efter 2006.

Det är helt okej för mig att Miljöpartiet påstår att de är det parti som bäst har förstått vad Piratpartiet pratar om. Men påstå inte att Piratpartiet har kopierat från MP, för det är helt enkelt inte sant. Miljöpartiet har fortfarande en bit kvar till en sammanhängande informationspolitisk helhetssyn.

Peter och Maria, nu är det dags att få era kandidater att tala sanning. Nästa gång ett sådant här utspel kommer, så kommer vi att kontra offentligt med något så besvärande som fakta.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael Nilsson

  Till detta ska vi då lägga uttalandet från Esabelle Dingizian (mp) i kulturutskottet i januari 2009:

  “Jag anser därför att det är viktigt att upphovsmännen får fullgod ersättning för det arbete de utför. Får inte upphovsmannen ersättning för sina verk kommer både nyskapande och kreativitet att hämmas. Upphovsrätten måste därför fungera väl, med regler som säkerställer att den fungerar som den är menad att göra. Jag ställer mig därför positiv till att upphovsrätten säkerställs. De förslag som läggs fram i propositionen tillgodoser emellertid inte i tillräcklig utsträckning behovet av ett tydligare integritetsskydd för att undvika att Internetanvändares personuppgifter används i olämpligt syfte.”

  Mot IPRED, men knappast en öppning för fri fildelning. (Rick skrev om saken, efter mina inlägg).

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Linköpings kommun blixtöppnar nya vallokaler

 2. NiDBiLD

  Det är ju jättebra att de kopierar vår informationspolitik, men det är ju ruttet att ljuga och försöka ta all cred för att ha varit först. Hoppas att folk inte tror dem.

 3. Fredrika

  Absolut, jag är lika trött på MPs trams själv, jag skrev om detta i en kommentar på denna blogg redan 13 maj, med en direkt fråga till Maria Ferm, om hon förstod fildelningsfrågan på djupet, och det svarade hon inte på, dvs hon förstår helt enkelt inte varför all uppladdning av upphovsrättsskyddat material måste legaliseras rakt av, utan att någon ersättning utgår till upphovsrättsmannen, oavsett vad upphovsrättsinnehavaren tycker om saken.

  http://rickfalkvinge.se/2009/05/13/skillnaden-mellan-mp-och-pp/#comment-27508

  Piratpartiets politiska program går ut på att bilda eller fälla regering rakt av mot samtliga våra frågor, det kan jag inte någonstans se att MP gör med integritetsfrågorna och immaterialrättsfrågorna.

  MPs nuvarande panikartade trams kommer bara skada dom själva. Att rösta på något annat parti i detta valet eller kommande riksdagsval finns helt enkelt inte på kartan, förrens SAMTLIGA överiga svenska partier har kopierat PPs program rakt av, ner till minsta detalj.

  NÄR det har skett, då läggs rimligtvis PP ner, och då återgår jag till att rösta på något annat parti, och annat parti är då inte något i alliansen, eller S, för dom har sålt sig själva och all sin trovärdighet för generationer framöver.

  Kvar finns MP och V som fortfarande har viss trovärdighet i sitt agerande och dessa frågor, men MP håller just nu med sina tramsutspel om deras likheter med PPs politik, på att sälla sig till den skaran som aldrig mer kommer få min röst av princip.

  Är det det ni är ute efter MP? Klarar ni inte av att tänka mer långsiktigt än till just detta valet? För i detta valet, och nästkommande riksdagsval är det redan kört för er, att få piraters röster, så varför försöker ni ljuga er till dom?

  För att få trovärdighet i PPs frågor så är steg ett att ödmjukt gå ut och erkänna att man inte förstår frågorna överhuvudtaget, eller på djupet. Steg två är att läsa igenom PPs program och sätta sig in i det och FÖRSTÅ det till 100%. Steg tre är att kopiera det rakt av ner till minsta ord och lägga till det i sitt egna partiprogram, och steg fyra är att säga rakt av att om inte samtliga dessa krav uppfylls så bildas ingen regering med era mandat.

  Tills samtliga dessa punkter är uppfyllda, så är PP enda valet. Hur länge det ska vara på det sättet är enbart upp till övriga partier.

  Fattar ni ens det?

 4. Ipse Cogita!

  Hej!
  Som nybliven – och inte helt ung, var i Paris 68 – pirat så ser jag nu tydligt tendenserna i de andra partierna. Nu, helt plötsligt, inser man att; “va’ f..n Piratpartiet finns på riktigt”. Valet närmar sig och nu gäller det att slipa knivarna, för sitt lugnt, det kommer att komma hur många fula tricks som helst från alla håll fr.o.m. nu.

  Nu gäller det – precis som du skriver – att kontra, stenhårt men vänligt, och begära “fakta tack”, och sen inte låta gammelpolitikerna komma undan med sitt vanliga svammel och trixande.

  De tricksade ju med hur lätt det var att bli PP:are, och glömde tala om hur det var i de andra partierna, och det kommer faktiskt fortfarande upp lite då och då i gammelmedierna ! Rätt som det är så blir det en sanning.

  Jag hoppas – och tror – att era företrädare har en tydlig “plan B, att användas vid osedvanligt fula påhopp” med sig i bakfickan. Nu gäller fakta, blanka vapen från PP:s, så kan “de andra” köra sina vanliga fula race! Detta innebär INTE någon form av flatet eller “lägga sig på rygg”. Tvärtom, på dem så det ryker, men med fakta, fakta och lite fakta till.

  Det skulle göra mig till en stolt PP-are.

  Jag är PP-are för att slippa “de andra” och nu gäller det för PP att behålla sin fräscha stil och inte bli styrd in i de andras agendor.

  Ipse Cogita!s senaste bloggpost: Ghostrider = resande av livsfarligt vapen!

 5. Maria Ferm

  Hejsan,

  Vi är ju bara positiva till att fler driver samma frågor som vi. Du vill påvisa detaljer som skiljer och jaja…

  Så här kommenterar vår EU-parlamentariker Carl Schlyter i en DN-chatt: “Carl Schlyter: Jag har arbetat för integritet och frihet på nätet sedan 2003, det började med att stoppa mjukvarupatent. Röstat nej till datalagring, IPRED2 (som snart kommer) mm. man behöver stöd av en politisk grupp för att kunna driva dessa frågor effektivt, de gröna har varit solklart mest effektiva att skydda din integritet.”

  Och beslut om fildelning togs inte denna månaden (däremot tog vi beslut om vårt valmanifest, där det står med, denna månaden). Se motionen “Fildelning och integritet” till exempel från i höstas: http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12318&number=156820

  För övrigt står det ju ingenting negativt om PP, snarare tvärtom, i artikeln. Kan vi inte bara glädjas åt att frågorna är aktualiserade.

  mvh Maria

 6. Maria Ferm

  @Mikael Nilsson: Jodå, MP är för fri fildelning, det finns riksdagsmotioner och ett flertal kongressbeslut på det.

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 7. Maria Ferm

  Förresten, har finns en detaljerad jämförelse av Linnea Risinger mellan MP och PP för de som är intresserade: http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/piratpartiet-vs-miljopartiet.html

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 8. Mikael Nilsson

  Maria, riksdagsmotioner i all ära, men era riksdagsledamöter spretar ju lite i frågan (som syns ovan). Något konkressbeslut har ingen av oss hittat, kan du länka eller klippa in?

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Så tycker folkpartiet om integritetsfrågorna

 9. Maria Ferm

  @Mikael Nilsson: Jag länkade till en riksdagsmotion ovan, den beskriver partilinjen väl.

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 10. Maria Ferm

  @Mikael Nilsson: Här är förresten en länk till valmanifestet för 2009 där det står med: http://mp.se/files/170000-170099/file_170022.pdf

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 11. Rick Falkvinge

  @Maria: Motionen har jag sett, den är i stort sett samma som Karl Sigfrids motioner, och M är inte för fri fildelning. Valmanifestet 2009 länkade jag till.

  Hur som helst var MP tydligt motståndare till fri fildelning när PP etablerade sig som den första informationspolitiska kraften. Signalen här är “påstå inte motsatsen”.

 12. Johan Schiff

  Rick, det var värst vad du har grävt. Ska du inte berätta om den lunch vi hade 2006, då du och Christian Engström satt och bekräftade att en legalisering av tillgängliggörande (uppladdning) inte var en realistisk linje att driva, utan att det var integritetsskyddet som kunde lösa fildelningsfrågan. Du vet precis lika väl som jag att vi är bundna av internationella avtal (som vi båda vill omförhandla) som gör det omöjligt för oss att idag driva igenom en fullskalig legalisering av fildelning i Sverige.

  Och det där med att gräva fram en debattartikel från en lokal miljöpartist som går emot partilinjen i frågan – det är lågt.

  Piratpartiet har gjort mycket för att lyfta frihetsfrågor på nätet i Sverige, och Miljöpartiet har inte kritiserat er för det, men det här påhoppet är under all kritik. Försök att locka väljare från era politiska meningsmotståndare istället för att hoppa på de som driver era frågor – för det vet du att vi gör.

 13. D

  Johan: Kontentan av “det här påhoppet” är väl att visa att PP inte kopierat sina frågor från MP, utan snarare tvärtom. Hittills har jag inte sett något i kommentarerna som motsäger det påståendet.

  Sedan kanske det kan upplevas som lite sandlådeaktigt att tjafsa om vem som var först, men när MP försöker vinna röster på att ljuga om kronologin så är det väl helt ok att försvara sig, kan jag tycka.

  Den dag PP inte behövs längre (det lär dröja iofs) så kommer det antagligen bli MP för mig, men det förutsätter så klart att jag upplever er som ärliga och hederliga fram tills dess…

 14. MP borde skämmas! « Piratpartisten’s Blogg

  […] ljuga rakt ut i en debattartikel är att gå för långt. Som tur är har Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge gett svar på tal baserat på fakta och inte på en önskedrömmar och […]

 15. Alexander Rundberg

  Vad exakt har Rick emot MP? Vi driver ju samtliga av de frågor som PP driver och om man tittar på diskussionerna i vårt interna diskussionsnätverk så är det väldigt mycket fokus på integritetsfrågor.

  Många partier säger nu att de är för integritetsfrågor, men du kan väl hoppa på de riktiga lögnarna istället? Varför hoppa på Schlyter som röstade emot IPRED i europaparlamentet redan år 2002 när vi har Gunnar Hökmark från den regering som gav oss buggningslagen, FRA och IPRED och ändå har mage att påstå att ‘vi kan lite på honom’.

  Snälla Rick, läs Maria Ferms länkar och sluta hoppa på era medhållare. MP står för allt de som ni står för och lite till.

 16. ErikB

  Måste hålla med Alexander ovan. Det känns lite som om vi i PP borde se oss om och ge oss på dom som förtjänar det istället för att göra som vänstern brukar göra och hacka på dom som tycker nästan, men inte riktigt, som dom själva.

 17. Erik S

  En röst på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet är lika med en röst på Socialdemokraterna.

  Nu är det visserligen EU-val, men vi får inte glömma bort “inrikespolitiken” helt, och valet 2010. Det är närmare dit än vad man kan tycka just nu.

  Då är det viktigt att förstå att en röst på Miljöpartiet är lika med en röst på S, och Socialdemokraterna är starka förespråkare för massavlyssning, massövervakning, IPRED och överhuvud taget ett 1984 storebrorssamhälle.

  1) Miljöpariet skulle inte tveka en sekund i valet mellan att få ministerposter eller att offra integritetsfrågorna. Miljöpartiet skulle välja att få makt, och integritetsfrågorna skulle vara helt bortprioriterade.

  (precis som Centern gjorde med sitt integritetsmanifest innan valet 2006, som sedan fullständigt prioriterades bort efter valet)

  2) Miljöpartiet skulle aldrig fälla S om det kom till en sådan situation. Oavsett vilka eländiga storebrorslagar S kom med så skulle de få stöd av Miljöpartiet. Alltid hellre stödja S än Alliansen.

  Väg även in ovanstående i bedömningen av Miljöpartiets frekventa utspel den senaste tiden.

  /Erik S

 18. Fredrika

  @Ferm

  Jag hittar inget i det du länkar? Du får gärna länka bättre, och citera, så jag vet vad jag ordagrant ska leta efter, dvs en text där Miljöpartiet säger att ALL fildelning av upphovsrättskyddat material som sker i icke-förvärvssyfte, inklusive uppladdning, dvs tillgängliggörande, ska legaliseras rakt av, oavsett vad upphovsrättsinnehavaren tycker om saken, och utan att ersättning utgår till upphovsmannen.

  Sen kan du länka, och citera, vart Miljöpartiet säger att kablar från Internet- och teleoperatörer innehållande medborgarnas privata kommunikation aldrig någonsin ska få kopplas in till någon form av statlig teknisk infrastruktur, som någon annan än operatörerna själva äger och har full kontroll över, och att denna fråga är så viktig att ni fäller regeringen på den i ett nafs(eftersom S är uttalat positiva till sådana kablar, med annan lagstiftning), oavsett vad ni blir erbjudna i utbyte, som exempelvis ett totalt avvecklande av kärnkraften.

  Sen kan du länka, och citera, vart MP säger att skyddstiderna för immaterialrätter kraftigt ska sänkas, så att dom återgår till den absoluta minimala tid som behövs för att syftet med den ekonomiska delen av upphovsrätten ska uppfyllas.

  Bonusfråga, vet du Maria Ferm vad syftet med dom under skyddstiderna privilegierade utdelade monopolen på tillverkning, exemplarframställning och distribution inom dom ekonomiska delarna av immaterialrätterna är?

  När du ändå är i farten så kan du länka, och gärna citera, något där MP klargör att dom förstår och vet om att den ekonomiska delen av upphovsrätten INTE är till för upphovsmannen, och att syftet med den ekonomiska delen av upphovsrätten INTE är att upphovsmannen ska få bestämma över distribution och exemplarframställning bara för att den har skapat verket, eller att syftet med den ekonomiska delen av upphovsrätten INTE är att upphovsmannen ska få ersättning för utfört arbete, och att det aldrig har haft funnits någon “rätt” för upphovsmän att få ersättning för sitt arbete.

  Sen kan du slutligen länka och citera, vart MP klargör att dom förstår att dessa frågor är så viktiga för demokratins fundamenta, och därmed viktigare än alla andra skillnader mellan ordinarie miljö- och fördelningspolitik, så att ni fäller en regering om dom inte stödjer er i dessa frågor till 100%.

  Om du inte kan länka och visa vart MP klargör dessa detaljer, så är det ren och skär förbannad lögn att PP har piratkopierat MPs program gällande integritet och immaterialrätt.

  Sen frågade du för några veckor sen hur PPs inrikespolitik och vågmästarstrategi motiverar röster på dom inför EU-valet, och det svarade jag på det också. Ett parti som inte förstår vad som är viktigt för Sverige och klarar av att lägga fram ett trovärdigt program på riksdagsnivå, ska självklart inte få uppta dom 18 mandat vi har i EU, och påverka vad som ska komma hit i form av direktiv och lagar.

  Det säger sig självt, att en eller några Piratpartister i EU-parlamentet, som kan fokusera till 100% på PP:s fokusområde och sprida medvetenhet bland övriga 700+ parlamentariker, kommer göra mer nytta för PP:s frågor i Bryssel, än vad 18 miljöpartister skulle kunna uppnå.

  Den gröna gruppen har nu 43 medlemmar, men det gör bevisligen ingen överordnad skillnad för all skit som kommer från Bryssel gällande striden mot medborgarna och Internet, så att skicka dit en enda Miljöpartist till, är meningslösa galenskaper.

  _
  @Schiff

  “Du vet precis lika väl som jag att vi är bundna av internationella avtal (som vi båda vill omförhandla) som gör det omöjligt för oss att idag driva igenom en fullskalig legalisering av fildelning i Sverige.”

  Skitsnack, det finns redan idag flera länder i EU där sådan fullskalig fildelning i icke-förvärvssyfte är legaliserad. Rick visade för flera år sen att det är fullt möjligt enligt gällande EU-direktiv och regler, för medlemsländer att legalisera fildelningen rakt av, om man så behagar. Hur mycket, eller litet, den exemplarframställning och distribution som sker i icke-förvärvsyfte för privat bruk, ska regleras i vårt lands upphovsrättslag, bestämmer Sverige själva.

  http://rickfalkvinge.se/2006/09/28/sverige-kan-legalisera-fildelning-imorgon/

  Jag fattar inte vad det är frågan om med er miljöpartiter just nu? Har ni fått total kortslutning i hjärnan? Till skillnad från alliansen och S, så har ni fortfarande viss politisk trovärdighet hos alla pirater, vilket ni kommer tjäna på stort i framtiden när PP inte längre behövs.

  Nu verkar ni vara helt besatta av att skjuta all den trovärdigheten i sank, genom att panikartat ljuga och försöka plocka billiga poäng inför stundande EU-valet, om att ni “tycker” som PP, och att ni var först med vissa ställningstaganden.

  Ni tycker inte alls som PP, ni tycker inte alls att PPs frågor går för allt annat, inklusive miljö- och kärnkrafts-politik. Ni var inte alls först med klara ställningstaganden i PPs frågor. Ni har åsikter, ni har t.o.m liknade åsikter som PP, men det avgörande är att ni prioriterar och tycker annorlunda.

  Inbillar ni er verkligen att det är bra för er långsiktigt att hålla på så?

 19. Kaysow

  Oerhört intressant allt det hära, att se hur MP ihärdar i att göra bort sig i piraternas ögon när vi flesta egentligen tycker om MP. Maria Ferm slingrar sig som en orm kring frågorna och försöker hålla masken, men vet innerst inne att andemeningen i Ricks post är sanning; man försöker slå mynt på andras framgång.

 20. Är det rädsla? « maloki

  […] är glad att se att både Anna Troberg och Rick Falkvinge var snabba på att reagera på de här artiklarna och påståendena. Jag håller med Anna om att […]

 21. Simon

  PP vill reformera upphovsrätten, på så vis att det ska bli lagligt att för icke-kommersiellt bruk inhämta och dela med sig av tillgänglig kultur. Den ideella delen av upphovsrätten vill PP dock inte ändra på (d.v.s. “äras den som äras bör”). På samma vis så är det ju jättebra att Miljöpartiet kopierar PPs partiprogram men det är samtidigt väldigt ruttet att även försöka ta äran av att ha varit först.

 22. lorem ipsum

  Fredrika: Tack för att du skriver exakt det jag velat säga ett tag. Jag är helt utom ord var det gäller mp just nu. Det verkar som att t.ex. Maria Ferm gör allt i sin makt för att förminska pp:s politik och avfärda alla frågor som “men! Det tycker ju vi också. Men mer än så.”, och gång på gång försöka få det till att PP är något slags högerparti med dold agenda som bara lurar sina 40.000 medlemmar till att göra Sverige till en haven för droger och prostitution.

  Liksom vad fan, är ni 14 eller?

  Om ni tycker som PP i så många frågor, var lite gröna och ge dem en kram istället, visa att ni kan samexistera och tycka att det är soft att ni delar åsikter på samma spektrum.

  (Jag struntar för övrigt i om vissa inom pp:s ledning är nyliberaler, frireligösa waldorfmuppar, socialister eller studentikosa trubadurer i sitt eget vardagsrum så länge partiprogrammet följs och transparensen upprätthålls)

 23. Aldain

  Hahaha.. jag sitter bokstavligt talat och skrattar för mig själv. Inte av irritation eller dylikt, utan snarare för att det är så oerhört lustigt och förutsägbart. Nu plötsligt är alla partier bättre än PP på det enda PP tar ställning i, nu plötsligt har de kämpat för detta hela tiden, vi har bara missat det på något mystiskt vis.

  Detta är enbart bekräftelse på att de etablerade partierna börjar bli allvarligt oroade, och då gör de det de gör bäst.. spottar ur sig en massa rena lögner och försöker vända kappan efter vinden. Det är bara att luta sig tillbaka och skratta gott.

  Piratpartiet har fått min röst i EU-valet. Nu jävlar gör vi det här 🙂

 24. Kyckling I Rymden

  Men shit, lägg ner pajkastningen. Det här börjar bli mäktigt fånigt.

  Rick, du har inte patent på PP’s politik och det är väl ändå bara bra att MP gillar PP’s intåg i politiken då ni stöttar varandra jättebra.

  Och jo, MP har visst koll på vad informationspolitiken kan göra för klimatfrågan. Det har vem som helst som är väl insatt i miljö och miljöfrågor.

  Kyckling I Rymdens senaste bloggpost: Om Margit Gennser

 25. Johan Schiff

  @D
  Det handlar inte om kronologi. Det handlar om att Rick påstår att vi tycker saker som han borde veta att vi inte gör. Men att vi skulle kopierat från PP, jag då kommer vi in på kronologi. Vi jobbade med frågorna innan PP fanns nämligen.

  @Fredrika
  Tänka sig att den där artikeln hade jag glömt. Jag minns däremot tydligt att Rick själv motsagt den. Han har en förkärlek för att anklaga folk för att ljuga, men att vi skulle kunna legalisera publikt tillgängliggörande av upphovsrättsskyddade verk är inte sant enligt min mening. Både WCT och EUCD är tydliga på den punkten. Ändå kvarstår de faktum att MP vill omförhandla de avtalen och att Rick gång på gång väljer att hoppa på oss som var han rädd att vi ska stjäla hans väljare. Det är vi inte intresserade. De som inte vill rösta på MP men ändå vill ha ett fritt nät kan rösta på PP. De som vill rädda både Internet och världen utanför kan rösta på MP. 🙂

  Go PP, men sluta med oseriösa påhopp på MP.

 26. Henrik Karlsson

  MP kommer alltid att fokusera på miljöfrågorna före den personliga integriteten när de kohandlar. Vad ni än tycker spelar det inte så stor roll när ni inte åstadkommer något.

 27. Patrik

  MP vänder kappan efter vinden, som vanligt… Det snackas mycket om hur en röst på PP är att köpa grisen i säcken då man inte vet vart PP hamnar, men det måste vara än värre att rösta på MP då de flip-floppar som fan – konstant.

  Men, lite billiga politiska poäng skaffar de sig nog. Lögn eller icke – etablerade politiker verkar inte kunna se skillnad på lögn och sanning iaf.

 28. Anders

  @Johan; Mitt i prick Johan! Om ni kommer till valet att “rädda” världen (i klartext: få lite strängar miljölagstiftning på något meningslöst område) eller Internet så väljer ni vad?

  Om man röstar på PP så vet man vad man får, någon som utan att kunna kompromissa (eftersom PP inte har något att kompromissa med) driver de frågor de ställer upp med i valet. Detsamma gäller om man röstar på MP, då kan man vara säker på att man får urvattnade kompromisser eller bortprioriterade frågor till fördel för miljöfrågorna.

 29. Elias.L

  Ja har råkat ut för detta också, MP
  skyller på att det tar tid med byråkratin.

 30. Fredrika

  @Schiff

  “men att vi skulle kunna legalisera publikt tillgängliggörande av upphovsrättsskyddade verk är inte sant enligt min mening. Både WCT och EUCD är tydliga på den punkten.”

  Som jag sa, i massa andra länder i världen, bl a flera i EU, så reglerar respektive lands upphovsrättslag överhuvudtaget inte vad som sker i icke-förvärvssyfte(känner du ens till den detaljen?), dvs det går att legalisera fildelningen rakt av, och WCT, eller EUCD håller inte på och jagar dom länderna för fildelningen på något hotfullt sätt, som tvingar dom länderna att lyda och ändra sin lag. Dina åsikter och tolkningar är ointressanta, det är bara att titta i verkligheten så ser man att det går att legalisera fildelningen om man vill.

  _
  “hoppa på oss som var han rädd att vi ska stjäla hans väljare. Det är vi inte intresserade.”

  Men det är ju MP som kontinuerligt ljuger och säger att PP har piratkopierat MPs partiprogram, och att man därför likaväl kan rösta på MP!? Det har PP inte gjort, och det skulle heller aldrig ske, och man kan sannerligen inte likaväl rösta på MP, eftersom MPs program om integritet och immaterialrätt inte på något sätt lägger samma vikt vid dom frågorna som PP anser måste göras.

  Det visade jag klart och tydligt ovanför, vad exakt är det du inte förstår? Varför fortsätter MP lägga fram den lögnen?? Varför fortsätter MP med hjälp av den lögnen försöka lura till sig PPs väljare? Om MP inte är intresserade av att lura till sig PPs väljare, så tycker jag dom omedelbart borde sluta ljuga om vem som kopierat vad, och att man likaväl kan rösta på MP om man delar PPs åsikter, för dom påståendena STÄMMER HELT ENKELT INTE!!

  MP har åsikter i PPs frågor, men MP tycker ingalunda samma som PP, och jag skiter i MPs åsikter i PPs frågor, eftersom MP inte tycker att man ska lägga samma vikt på dom frågorna, som akut behöver göras enligt PP. Tills MP och samtliga övriga partier skiftar upp vikten av PPs frågor till toppen, så att PP kan upplösas, så är inte MP ett alternativ, oavsett vad dom har för åsikter.

  _
  “De som inte vill rösta på MP men ändå vill ha ett fritt nät kan rösta på PP. De som vill rädda både Internet och världen utanför kan rösta på MP.”

  Dom som vill ha både ett fritt Internet och världen utanför, kan faktiskt med gott samvete rösta på PP, för det finns som sagt nästan 800 EU-parlamentariker som sköter om miljö och världsfrågorna även om MP inte får in en enda kandidat i nästa val. Förståelsen för integritets- och immaterialrätts-frågorna finns det dock ett livsfarligt akut underskott på i EU-parlamentet, och att få in parlamentariker som uteslutande kan jobba med enbart dom frågor är utan tvekan viktigare än att få in en enda MP-ledamot, som brinner för kärnkraftsfrågor, utsläppsrätter, och dylikt.

 31. Johan Schiff

  @Fredrika
  Jag förstår att du inte är expert på miljöpolitik. Få sådana skulle påstå att det finns 785 ledamöter i EU-parlamentet som värnar om miljön. Det finns för tusan fortfarande politiker där som förnekar klimatförändringarna trots att forskarkåren är så eniga de kan bli i princip.

  @Anders
  Nu står inte riktigt valet mellan att rädda Internet eller att rädda världen. Men om det gjorde det, ja, då skulle vi rädda världen först. Det är knappast något vi skäms över. Men poängen här är att ingen skulle vara gladare än MP om PP tar röster från våra meningsmotståndare. Det är ju toppen. Inte minst om det är från SD. Men varför Rick hela tiden väljer att markera avstånd från oss, ja det är faktiskt lite oklart för mig.

 32. Per Starbäck

  Det här anfallet tycker jag är en del av den jobbiga »kampmaskulinitet« som bland annat Klara skrev om för en månad sen: http://www.kurvigheter.se/klara/2009/04/26/tid-for-mognad/

  Ja, det är missvisande att påstå att piratpartiet har kopierat sitt program, men det är sant att de här frågorna är äldre än piratpartiet och att miljöpartiet länge legat långt framme i sådana frågor, vilket det finns all anledning för miljöpartiet att påpeka.

  Per Starbäcks senaste bloggpost: Nu har jag bestämt mig

 33. Micke A

  Johan Schiff
  Hur kan det vara oklart för dig? Hela detta blogginlägg och alla PP anhängare här visar ganska tydligt vads om skiljer MP och PP. Ni är som sagt först och främst ett Miljöparti inget “integritets/medborgarrättsparti”

  Det är jätte bra att ni bedriver liknande politik som PP Men tyvärr då underprioriterad Miljö frågorna. Jag själv tycker att MP har många bra åsikter och är nära till hands att rösta på er. Men det finns inte en changs i dagsläget att något annat parti än PP får min röst pga deras otvivelaktiga kompromisslösa ståndpunkt ang intigretets frågorna och medborgarrätt.

  Hur man än vrider och vänder på det så har alla andra partier andra frågor som prioriteras högre vilket medför att intigretetsfrågorna kompromissas bort då det väl kommer till vilka kärnfrågor man vill få med in i ett samarbete och som man värnar mest om i sitt parti.

  För mig är detta viktigare än nästan alla andra politiska frågor.

  FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter :
  “Art. 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

  Om inte detta fungerar så spelar det ändå ingen roll hur man bedriver miljöpolitik, skattepolitik osv. Ni skriver säkert under på den där. Men är ni beredd att fälla ett regeringssamarbete då det väl kommer till kritan tex FRA ?

 34. Calandrella

  Maria Ferm, det är inte en “detalj som skiljer” att ni var för nedladdning men mot uppladdning.

  Calandrellas senaste bloggpost: En vimsig kulturminister, en klok kreatör och en dålig proposition

 35. Jan

  Bara en stilla undran.

  Kan det inte vara så att alla andra “PARTIER”
  förutom “Piratpartiet”,har kommit underfund med att dom alltså.Läs som “GAMMELPARTIERNA” kanske inte får en endaste person i EU efter den 7 Juni!Vem vet!Det kommer visa sig då!!!Om det nu inte fifflas för mycket med röstsedlarna vill säga!!!???
  Dessutom lyssnade jag på radion idag om inslaget mellan Piratpartiet o Moderaterna.Det var iallafall 2 st personer från dessa partier som såkallat debatterade.Ni vet nog vilka det var.Där sa moderaten att jag pratar om vad vi står för.Så får Piratpartiet prata om vad dom står för.Mycket bra synpunkt enligt mig.Vem vann tycker ni???.Länk:-http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1769103&BroadcastDate=&IsBlock=

  PS:Tänk om även alla andra partier också pratade om vad just dom tycker alltså [deras ståndpunkt] är i vissa mycket viktiga frågor utan att gnälla eller lägga sig i om vad “PIRATPARTIET” gör i sin EU-VALS kampanj.

  DS:Fram för ett fritt INTERNET.
  Flaggan högt i EU.

 36. Stefan

  När jag läser dessa inlägg kan jag inte hjälpa att tänka hur glada många anhängare av andra partier ska bli när de ser två partier som BORDE kramas och hjälpas åt att driva viktiga saker STARKT tillsammans istället ägnar tid åt att puckla på varandra. Låt gå att MP säger att de var först. Låt gå att PP hävdar motsatsen. Det urartar snabbt till en föreställning av typen “kycklingen och ägget”. Synd att det ska hända över huvudtaget, men man borde rimligen kunna kramas och bli sams tycker jag.

  Min tro är att MP och PP tillsammans skulle kunna uträtta MYCKET gott i samhället om de kunde hitta ett sätt att sakligt diskutera och hitta ett sätt att samarbeta produktivt. Men då gäller fan i mig att man inte faller offer för små petitesser som tenderar att uppstå i valtider. Självklart ligger det i “motståndarpartiernas” intressen att splittra de som tillsammans kan utgöra starkast hot, och tänk glädjen när de själva inte behöver lägga ner energi på själva splittringen.

  Jag är själv en miljöpartist som blivit pirat, och jag skulle önska att se PP+MP= <3 men inser att så kanske inte blir fallet, utan PP:s frågor kan visa sig drivas bäst på andra håll. Det må så vara, och jag är ok med det. Det som dock gör mig bitter är att man lite på förhand verkar stöta bort varandra redan innan man fått en chans att rimligen värdera hur starkt samarbete man kan uppnå om bägge partierna tar sin del i det hela.

  Sluta bråka om igår och börja arbeta för i morgon. Hotet mot demokratin igår är aldrig lika starkt som hotet mot demokratin är imorgon. Även om jag själv kan tycka att MP genom tiderna haft lite olika strukturer på sitt integritetstänk så vill jag ändå påvisa att de lär sig… och det snabbt. Med samarbete kan de lära sig ännu snabbare, och det borde aldrig vara för sent att tänka om och få omvärdera sina åsikter. PP visar i mina ögon vägen, och det är en väg att vandra tillsammans, inte att bråka på.

 37. Riksdagspartierna kopierar Piratpartiet «

  […] 28 maj 2009 Miljöpartiet hävdar att Piratpartiet har piratkopierat MPs fildelningspolitik. Rick Falkvinge bevisar motsatsen. […]

 38. Fredrik Folkesson

  Varför inte kontra dem offentligt? Vi behöver publiciteten, så att folk inte röstar MP när de egentligen har en politisk åsikt som mer liknar vår

 39. Maria Ferm

  @Fredrika:

  Hejsan,

  om det är svårt att hitta i länkarna så ska jag såklart göra allt för att tydliggöra. Det står det i de två första att-satserna i motionen följande:

  “1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avkriminalisera fildelning mellan privatpersoner för privat bruk.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omförhandla det EU-direktiv som kräver kriminalisering av fildelning.”

  Vidare i brödtexten står det: “Miljöpartiet ser informationsdelningen på Internet som principiellt positiv och motsätter oss därmed en total övervakning av Internetanvändares aktiviteter. Europa-konventionens regleringar om skyddet för privatliv måste respekteras. Miljöpartiet anser inte att den tekniska utveckling ska stoppas utan ser att den bl.a. sker utifrån människors behov och att detta är något som skivbolagsindustrin och övriga upphovsrättshavare måste anpassa sig efter. Skivbolagen behöver finna nya affärsmodeller som är anpassade till den moderna tekniken.”

  och “Miljöpartiet anser att kopiering för privat bruk bör avkriminaliseras. Ändringarna i upphovsrättslagen från år 2005 bör ses över och Sverige bör ta initiativ till att förhandla om de internationella avtal och EU-direktiv som Sverige ingått, nämligen WIPO Copyright Treaty respektive EU:s Copyright Directive som därefter ingicks.”

  och “Pengarna som skiv- och filmbolagsbranschen nu är rädda för att förlora måste de finna andra vägar att tjäna. Miljöpartiet anser inte att den personliga integriteten och rätten till privatliv ska behöva stryka på foten för deras kortsiktiga ekonomiska vinstintresses skull.”

  Och i valmanifestet står det:

  “24. Skydda den personliga integriteten. Stoppa övervakningssamhället.
  25. Modernisera upphovsrätten och avkriminalisera fildelning för
  icke-kommersiellt bruk.”

  Tydligt och bra I hope!

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 40. Maria Ferm

  @Calandrella: Jag ser det som en semantisk skillnad. Nedladdning och uppladdning går ju inte att särskilja.

  Maria Ferms senaste bloggpost: Patsy röstar grönt!

 41. Mr Profit

  För att se prioriteringarna räcker det att besöka respektive partis förstasida och se vad det första är som står ut…

 42. Mr Profit

  Ah, det här var ju också klargörande vad gäller prioriteringsfrågan mellan PP och MP:
  http://mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=169310

 43. Jhn

  Jag förstår inte varför pp och mp dedikerar tid och kraft till att ligga i luven på varandra som vi gör nu. Om vi jämför pp med resten av de etablerade partierna ligger mp ju oss närmast.

  Det här är riktat till både mp och pp; spara på krutet till de som förtjänar det.

 44. Elias.L

  Ja jag tycker vi bör sluta fred.

 45. Mikke

  MP skriver här: http://mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=169310 “Vi har valt att framförallt prioritera klimat-, havs- och flyktingfrågor i mycket av vårt material, eftersom dessa är våra tre toppkandidaters högst prioriterade frågor.

  Vi har även andra prioriterade frågor såsom integritet, jordbrukspolitik, jämställdhet, demokrati, med mera. Samtliga frågor hittar du enklast i vårt valmanifest.”

  Mycket tydligt att integritet, som är 1:a prio hos oss i Piratpartiet, kommer inte alls bland de HÖGT prioriterade områdena hos MP.

  Det är mycket fult och direkt OÄRLIGT att försöka påbjuda att MP skulle vara integritetens främsta försvarare. Ni är INTE det. Det är tragiskt vilka broilerpolitiker MP’arna har blivit. Synd o skam! Kan man lita på MP i miljöfrågor när man inte kan lita på dem i integritetsfrågorna?

 46. Ipse Cogita!

  Det var mycket och det blir rörigt och det var hemskt vad många som vill “kramas” och “…mp ligger ju oss närmast” med flera kommentarer med liknande innebörd.

  Inte för mig: mp är ute och cyklar lite för mycket i klimatfrågan och är allmänt dåligt pålästa i miljöfrågor – förutom i den så kallade main-streamen, så gör inte PP till ett MP eller ännu värre PPMP för då soffligger jag hellre!

  Ipse Cogita!s senaste bloggpost: Ghostrider = resande av livsfarligt vapen!

 47. Hans J

  Piratpartiet bildades som ett resultat av att det inte fanns någon som kämpade för Frihets-, Patent- och Integritetsfrågor!

  Även om det hade varit så att MP hade dessa åsikter så hade de i så fall kämpat så utstuderat uruselt för dessa frågor så MP helt enkelt är farliga!

  Farligare än att arbeta emot frihetsfrågor är nämligen att påstå att man gör det och sedan inte kämpa för det! Så lurar man medborgare med vackert tal som sedan förvandlas till övervakning – precis som moderaterna.

  Så försöker man att ta kraft ur denna frihetskamp!

  Det är inte sant att MP har haft dessa frågor på sin agenda men egentligen likgiltigt om de hade haft det. Kampen förs nämligen bäst av den som som inte fladdrar hit och dit.

  Kampen förs alltså bäst av Piratpartiet.

  MP gör alltså utspel av egoistiska skäl!
  För det fall att Piratpartiet skulle komma att tillhöra den gröna gruppen skulle det ju dessutom inte spela någon som helst roll om man nu inte anser att miljön i något läge kan gå före den personliga friheten och integriteten.

  Piratpartiet låter INGENTING gå före kampen för denna frihet!

  Den 7 juni står friheten och integriteten på spel – Kom ihåg att du har bara EN RÖST! Använd den till att återupprätta medborgarrätten!

 48. Elias.L

  Helt rätt hans 🙂

 49. Göran Axelsson

  MP tappade min respekt och min röst den dagen jag såg en direktsändning från riksstämman (tror det var före förra valet) där dom beslöt att dom inte kunde stödja en borgerlig regering.
  Det visade att MP satte blockpolitiken framför allt annat, inklusive miljön. Förra mandatperioden hade dom säkert fått med sig det borgerliga blocket om dom velat fälla S-regeringen men tydligen var inget som sossarna gjorde illa nog, inklusive att kriminalisera fildelning i privat syfte.

  Halva den stämman verkade gå åt till att diskutera om man skulle servera kött under riksstämman. Fanns det inte viktigare saker att diskutera?

  Tyvärr har MP tappat fokus och det fick mig att sluta rösta på MP. Men jag ser gärna ett samarbete mellan MP och PP efter valet. Vad som behövs i EU nu är piratpartister, miljöpartister kommer det ca 30 st från andra länder men det är bara i Sverige som piratpartiet ligger så bra till att vi kan få in representanter.

  Kommer att rösta PP i år!

 50. Tino

  @Maria Ferm:

  En jättefin motion ifrån hösten 2008! Men var är referensen för debattartikelns påstående “Piratpartiet har piratkopierat Miljöpartipolitiets fildelningspolitik”? Finns det någon enda källa som visar att politiken som beskrivs i motionen 2008 var MPs linje redan innan 1 Januari 2006? Eller ska man läsa din citering av en motion ifrån 2008 att ni backar på den punkten?

  Inte för att jag alls förstår debattartikelns poäng med att göra retorik av vem som var först. Viktigare för mig är skillnaden att PP argumenter sin syn i fildelning och relaterade frågor ifrån en konsekvent ideologisk hållning baserad på medborgarrätt och yttrandefrihet, något som är långt ifrån lika tydligt när MP uttalar sig. Det, och att PP tydligt inte kommer kompromissa bort dessa frågor för miljöpolitiska framgångar.

 51. Selig

  Men Rick, allvarligt taligt, att hota med att komma dragandes med fakta, det är ju nästan valfusk jue 😉

 52. Anders Forsman

  När PP bildades, visst Mp inte ens vad fildelning var och dessutom var det inget av de andra gammelpartierna som hade tänkt i banor om integritet, fri kulturspridning och skyddat privatliv.

  Jävla ljug och tyder på desperation.

  Hörde förresten att det är rekord i förtidsröstning, med redan 180-190000 röster – jag undrar till vem huvuddelen kommer att tillfalla 😉

  http://mnc.nu/member/info.php?id=9584

 53. Maria Ferm

  @Tino:

  Det var innehållet i den motionen som jag ombads tydliggöra. Frågor som rör integritet, patent och frihet på nätet har vi drivit långt innan PP bildades, det tror jag alla är överens om. Beslutet om att legalisera “nedladdning” från 2006 tyckte ju både Falkvinge och Engström var bra när det kom.

  Läs här: http://rickfalkvinge.se/2009/05/28/mp-dags-att-sluta-ljuga/#comment-28456

  Har bloggat om det här med: http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/kan-vi-inte-bara-forandra-varlden.html

  Ha det fint!

  Maria Ferms senaste bloggpost: tänk stort rösta grönt

 54. Alfred

  Vad trevligt att Miljöpartiet har vaknat, dock lite synd att de kommer somna igen efter valet. Min röst är redan lagt på PP, och kommer läggas på PP nästa gång också.

  Miljöpartiet skämmer ut sig bara, istället för att Miljöpartiet ska hacka på alla andra partier kan de väl försöka förklara för folket vad som är bra med deras politik. Enligt min mening ingenting.

 55. Kyckling I Rymden

  Slut fred. Nu.

  Tack på förhand

  /En sympatisör för båda parter

  Kyckling I Rymdens senaste bloggpost: Om Margit Gennser

 56. Thomas

  Jag är medlem i MP och jag tycker bara det är trevligt att Piratpartiet har bildats. Det är ju insiktslöst att påstå att ni skulle ha kopierat vår politik. Man ska inte hänga upp sig för mycket på enskilda medlemmars uttalanden.

  Däremot är jag personligen övertygad om att MP driver integritetsfrågorna mer effektivt med den politiska erfarenhet man har. Men helt klart är att bildande av PP har drivit på oss andra partier att ta ställning i frågan och formulera vår politik, och det är ju bara positivt. Helt klart är också att MP är ett av de partier som har slagits hårdast för individens integritet i riksdagen och EU.

 57. Thomas

  @Göran

  Har MP tappat fokus för att man valde att inte samarbeta med Moderaterna, dvs det parti som förde den mest miljöfientliga politiken? Tillåt mig småle.

 58. Thomas

  @kyckling i rymden

  Instämmer helt, vi borde samarbeta istället.

 59. Eric

  Ärligt talat tycker jag att det allt mer börjar lukta en aning hybris. Jag ser två myror som bråkar på en jättes fot…

  I bästa fall är det en smula underhållande att beskåda pajkastning och spektakel. Tyvärr är det samtidigt desto mer destruktivt för oss.

  Det ni givit er in på nu är kontraproduktivt för båda våra valrörelser. Inför omvärlden blir vi båda förlorare på det här sättet.

  Till Rick, Christian, Maria Ferm och ni andra som kan känna er berörda:

  Piratpartiet behövs. Miljöpartiet behövs.

  Och framför allt…
  Alla vi små partier behöver varandra! Vi behöver varandra mer än vi har att tjäna på att motarbeta varandra. Vi har mest(!) ut av att hjälpa varandra.

  Jo, lyssna nu på mig!

  Vår gemensamma största motståndare är sofflocket!

  Vår gemensamma näst största motståndare må vara vår egen förmåga att nå ut med budskapen.

  Tillsammans är vi, i första hand, opposition till den redan styrande makten – som haft chansen men inte velat eller lyckats ta till sig våra “nya” frågor.

  Snälla söta gulliga rara ni…
  Fler röster för medborgarrätten OCH
  fler röster för miljön. Samtidigt.

  Det finns här inget motsatsförhållande.
  Det finns långt många fler nya röstares förtroende att vinna idag än det här finns väljare att “stjäla” från våra varandras partier.

  Jag ska försöka uttrycka mig så kort och enkelt som möjligt:
  Ge fan i att bråka och ta nu itu med det vi alla kom hit för att göra istället!

  Rick, du har flera gånger visat prov på storsinthet när du backat, gjort om och gjort rätt när det blivit tokigt. Det är dags nu. Nu önskar jag att du kan sätta den här parantesen i det större perspektivet. Jag vill att du genast mäklar fred igen innan allt för ont blod väcks på alla sidor.

  Nu vill jag se både PP och MP göra som alla vuxna människor gör. Dags att genast lägga plåster på upprivna sår och göra en gemensam sattsning där ni tillsammans går ut och visar upp hur starkt vi alla sluter upp kring medborgarrätt – till och med över partigränser.
  Det(!) skulle vara både mäktigt och imponerande att se! Det skulle vara långt mycket större än att sen en korad vinnare i pajkastningsmästerskapet…

 60. Jyrgomatic

  @Thomas: har det inte redan bevisats (av de liberala partierna) att politisk erfarenhet inte är vad som behövs för att driva integritetsfrågorna på bästa sätt?

  Piratpartiet behövs, på alla sätt och vis. Främst för att röra om i grytorna i dagsläget, det gör de bättre än Miljöpartiet. Därmed inte sagt att MP och PP inte borde försöka samarbeta och vinna nya väljare istället för att som nu slåss om väljarna.

 61. Daniel Wijk

  Skillnaden mellan MP och PP är att folk i ledande ställning i PP kan erkänna när dom gjort ett misstag vilket denna debatt tydligen visat att MPs ledare inte kan. Det är en viktig egenskap som ni i MP borde jobba på. Jag tror nog att ni kan fixa det men ni måste börja med att ha ambitionen att inte göra fel och sedan att ha ambitionen att lära sig från varje misstag ni gör.

  Gissningsvis kommer vi att höra att PP kopierat detta från er den dag ni är nära att få det rätt men det är en risk vi får ta…

 62. Nicholas

  Jag tycker några av kommentatorerna gör en höna av en fjäder här. MP har ingen partistrategisk anledning att INTE angripa PP istället för de andra partiernas informationspolitik. PP äger det politiska varumärket på integritets- och fildelningsfrågorna, och om MP gick ut i polemik mot gammelpartierna skulle folk läsa och tänka “jaha, vad smart, då går jag väl och röstar på PP då”. Det finns fler väljare att sno genom att säga att man är “som PP fast mer”. Det här förefaller inte som något gräl, utan bara en del av spelet.

  Efter valet är det ett förhållande som kommer att ställas på sitt huvud eftersom det då är stöd för sakfrågan och inte partiet som blir viktigt, och jag räknar med helomvändning i attityden om två veckor. När rösterna är räknade och mandaten fördelade är det ju inte själva medborgarna man “förhandlar” med längre, utan de andra partierna, och då lär den strategiska politikern prata sig varm för PP. Det kommer vi nog att se från flera håll, inte bara MP. Sedna börjar riksdagsvalupptakten och processen börjar om, men det är några månader kvar tills dess.

  Miljöpartiet har varit med i politiken rätt länge nu, och de vet hur man spelar spelet. Jag tror inte deras politiker är under någon illusion om att det här skulle skapa något ont blod på sikt.

  Nicholass senaste bloggpost: Tillbaka till arbetet

 63. Simon

  Miljöpartiet har fått sin chans. Dom stödde den regering som gjorde nedladdning olagligt, införde buggningslagarna, inledde arbetet med FRA-lagen och vars minister drev igenom datalagringen nere i EU. Nu är det dags att ge Piratpartiet en chans och se om dom kan lyckas bättre.

 64. Hans J

  OM det nu är så att bildandet av Piratpartiet och den kraftutveckling som detta parti står för har skrämt andra partier till att börja förändra sitt språkbruk så är det ju en bra början!

  Tänk då vad som kan åstadkommas om några år!!! Kanske kan vi få stopp på de otäcka lagar som klubbas i en takt som skulle ha skrämt vettet ur vem som helst för 10 år sedan.

  Kanske kan vi till och med börja tänka oss att vi kan komma att rulla tillbaka de lagar som nu möjliggör en storskalig övervakning som plötsligt kan finnas i händerna på säg – Sverigedemokraterna. Tänker vi oss en fortsatt utveckling av tekniken så kommer staten att inneha en OERHÖRD beräkningskapacitet om bara några år. Kanske har vi nått en singularitet om kanske 15 år!

  När det inte ens finns en ordentlig hotbild (“Det kan vara bra att ha”) så är frågan:

  Har vi råd att inte ta dessa faror på största allvar?

  Att andra partier ägnar kraft åt att diskutera om inte de var först är ju helt otroligt!!!

  Jätten GlufsGlufs ska just sätta tänderna i oss alla och några skriker “Jag såg honom före dig”…

  Jag väljer det parti som kämpar hårdast och mest oförsonligt för min integritet och frihet från övervakning. När den kampen är vunnen så ska jag unna mig lyxen av att fundera på övriga saker.

  Men först så ska vi ta kål på GlufsGlufs! Och ALLA behövs för han är jätteSTOR!

 65. Daniel Wijk

  Nicholas: Och som en del i spelet så svarar här PP. Det är inget som inte diskuterats här tidigare och alla är nog införstådda om att allt är en del utav ett spel.

  Det bästa svaret på ett felaktigt påstående är att påvisa vad som är felaktigt vilket Rick väldigt tydligt gjorde.

 66. Jens Ayton

  Maria: nej, att MP drev de frågorna långt innan PP bildades håller inte alla med om. Det är ju just det bloggposten handlar om.

  Att du hänvisar till saker som hände 2008 och 2006 motsäger ju din egen tes, eftersom PP bildades 1 januari 2006. Du har hittills inte påvisat att MP hade en konsekvent informationspolitik innan 2006, och kan du inte göra det så är Ricks påstående rätt: idéen att PP kopierade sin politik från MP är falsk.

  Jens Aytons senaste bloggpost: Net Neutrality (EU edition)

 67. Niclas

  @Erik S
  “1) Miljöpariet skulle inte tveka en sekund i valet mellan att få ministerposter eller att offra integritetsfrågorna. Miljöpartiet skulle välja att få makt, och integritetsfrågorna skulle vara helt bortprioriterade.”

  Detta baserar du på vad? Tycker det är så kul att du gissar lite vilt efter vad som låter bra. Du verkar ha missat mycket angående den Gröna ideologin. Har svårt att tro att mp är superkåta i ministerposter bara för att det vore najs. Ministrar i all ära men det är ju antalet riksdagsledamöter och politiken som genomförs som är viktigast, inte vilka titlar man får.

  Som flera innan mig sagt så är det lite tröttsamt att det ska kivas mellan MP och PP, som tycker lika, istället för att ta kampen mot Moderaterna och Folkpartiet mfl som utger sig vara friheternas förkämpar..

 68. Maria Ferm

  @Thomas och Eric: Håller helt med vilket jag bloggade om tidigare idag: http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/kan-vi-inte-bara-forandra-varlden.html

  En allmän reflektion är ändå att jag inte har sett någon grön uttrycka något negativt om Piratpartiets politik överhuvudtaget. I alla fall inte gällande denna fråga…

  Maria Ferms senaste bloggpost: Schlyter sämst-i-test?!

 69. Magnus Kindblom

  @Nicholas

  “Miljöpartiet har varit med i politiken rätt länge nu, och de vet hur man spelar spelet. Jag tror inte deras politiker är under någon illusion om att det här skulle skapa något ont blod på sikt.”

  En del av PP:s själ är att inte acceptera saker
  utan förutsättningslöst ifrågasätta. Vi ifrågasätter
  lagar som andra bara utan närmare funderingar tar
  för givna. På samma sätt kommer PP att ifrågasätta
  spelet som spelas, inte bara spela med. Konsekvensen
  kan i vissa fall bli att vi av gammelpartier upplevs
  som svåra att samarbeta med, men jag tror att folket kommer att uppskatta det, och det är folket vi finns till för.

  I det här fallet är det upprördhet och långsinthet
  över en lögn. Är det bra att vänja sig vid
  lögner? Ska en nykomling spela med i ett sådant
  spel eller försöka förändra spelet?

 70. Eric

  @ Magnus Kindblom:
  enligt “Den som bryr sig om saker som är små, blir inte större än så”…

  …med det menar jag att det finns ett ytterligare alternativ i att inte ge sig in i varenda tänkbart litet “spel”.

  PP har en begränsad mängd kraft och tid. Man måste alltid prioritera var man väljer att lägga sin uppmärksamhet.

  Istället för att sitta och kivas med sverigedemokrater i debattprogram i TV kunde man ha fokuserat sekunderna i rutan till att rikta sig ut till alla tittare som ännu inte fått upp ögonen för PPs frågor samt inte minst till alla de som inte äns vetat om att Piratpartiet finns.

  Istället för att självaste partiledare Falkvinge låter sig dras in i pajkastning om smulorna mellan två sparvar så kunde han ägnat energin åt något annat… Låt säga exempelvis att fila på ett samarbete mellan PP och MP där de i gemensam kampanj går ut och gör gemensam sak i att nå ut till ännu fler väljare.

  “Som man sår får man skörda” och på den vägen är det…

 71. Kaysow

  Vänner av MP kan ändå glädja sig, apropå det här petitessbråket, över att ni ändå är ett parti vi tror oss kunna lita på i de här frågorna. Att ni skulle prioritera bort legaliserad fildelning i förmån för avvecklad kärnkraft är självklart för båda parter, så där finns inget att bråka om. Jag gillar MP, men jag gillar Internet ännu mera, och de här frågorna måste tas upp GENAST, inte när miljöbiten är avklarad.

 72. Magnus Kindblom

  @Eric
  “Som man sår får man skörda” och på den vägen är det…”

  Precis, accepterar man en lögn på våren så kommer det fler till hösten.

  Med det sagt, jag gillar fortfarande MP:s politik
  och kanske är det därför lögnen irriterar så.
  Vänners lögner gör ondast.

 73. Magnus Johansson

  Politisk taktik är nödvändigt men ibland blir det lite tokigt.

  Falkvinge vill med detta blogginlägg smutskasta MP.

  Han väljer inte att attackera vår politik utan istället försöka framställa oss att vara otrevliga. Genom att lyfta fram en lokal miljöpartist verklighetsfrånvända insändare attackerar han hela MP.

  Det är naturligtvis inte bra att en miljöpartist skriver osakligheter. Men hur skulle det se ut om partiledare och språkrör går till frontalangrepp mot andra partier så fort en lokal medlem skriver en osaklig insändare?

  Vad har då Falkvinge att vinna på att få denna “strid” med sin i sakfrågorna närmsta bundsförvant?

  Ingenting politiskt. Däremot tror Falkvinge att det hos MP finns fler potentiella Piratparti-röster att hämta. Det är dessa röster som Falkvinge fiskar efter när han angriper MP.

  Jag tycker vi politiker ska jobba för våra idéer och politik inte för våra partier eller personlig vinning.

  Själv är jag övertygad att PP kommer in i EP och jag är väldigt glad för det.

  Det blir en rejäl omskakning för oss etablerade partier. Vi kommer i olika grad att anpassa oss efter PP. Redan idag rör vi på oss, som ovan beskrivet. Se det som en seger!

  Flera har lyft att PP kommer att driva medborgarrätt hårdare än MP eftersom vi gröna har fler politikområden att prioritera. Jag tror detta resonemang är helt korrekt. Den som tycker att alla andra politikområden är underordnade PP:s prioritering gör naturligtvis rätt i att rösta på PP.

  Den som tycker att även Miljöfrågor är av stor vikt kan överväga att rösta på MP då vi är bra i medborgarrättsfrågor och superbra i miljöfrågor.

  Till sist. Låt oss nu tillsammans fokusera på att driva dessa viktiga sakfrågor. En vecka kvar till valet – lycka till!

  Varma fredliga hälsningar/
  Magnus Johansson
  Sammankallande Partistyrelsen (MP)
  Grön Musketör

 74. Joel

  Så trött på att gammelpartierna kommer dragandes med “det här har vi kämpat för hela tiden ju!” Men när dom ombeds lämna fram konkreta bevis så lyser dom med sin frånvaro eller babblar på om något helt irrelevant i äkta politikeranda. Visa att ni starkt drev dessa frågor innan 1 jan 2006 eller be PP om ursäkt.

 75. Anders P

  Gammel partierna blir alltid oroliga när ett nytt parti håller på att ta plats. De är så vana att folket kommer rösta samma om och om igen, så de tror sig kunna göra vad de vill. Men denna gång kommer de förhoppningsvis få se att de inte funkar att skratta och förminska en stor del av svenska folket, för sedan slicka våra rövar rena.

  Att dessa frågor är stora inför valet är PP’s förtjänst helt och hållet. Skulle PP försvinna skulle alla partierna återgå till att prata om miljö och finanskrisen. Det är så genomskinnlig vad gammelpartierna sysslar med så de blir löjligt. Trovärdigheten är så bortblåst så de inte är klokt. PP är enda valet, och jag är övertygad om att PP dessutom kommer utvecklas väl under kommande år.

  Tänk också på att MP har låg prioritet på integritetsfrågor. Det räcker inte med att taktik rösta (som MP precis gör) för att påstå att man bryr sig om dessa frågor, man måste även visa angegemang. MP visar enbart stort angegemang på miljöfrågor.

 76. ST

  Maria Ferm, “Vi är ju bara positiva till att fler driver samma frågor som vi.”

  Näh det är “vi” som gnällde om skiten på 90-talet som är glada över att även ni i MP driver frågorna idag … om man nu ska vara petig. :p

  “Så här kommenterar vår EU-parlamentariker Carl Schlyter i en DN-chatt: “Carl Schlyter: Jag har arbetat för integritet och frihet på nätet sedan 2003, det började med att stoppa mjukvarupatent. Röstat nej till datalagring, IPRED2 (som snart kommer) mm. man behöver stöd av en politisk grupp för att kunna driva dessa frågor effektivt, de gröna har varit solklart mest effektiva att skydda din integritet.””

  Mjukvarupatent är inte stoppade, så ropa inte hej än, det processen fortgår. Paradoxalt nog åberopar mjukvaruutvecklarna upphovsrätten idag, istället. Ponera tidsskillnaden som faktiskt gäller idag med upphovsrätt, mot vad den antagligen skulle bli om det blev patent. (Därmed inte sagt att mjukvarupatent skulle vara konstruktiva, ty många är dom patent som trots allt inte är konstruktiva. Men pga hur musik och film industrin dom senaste ca 20-25 åren, då med utgångspunkt USA, har påverkat upphovsrätten, så är det ju inte direkt optimalt att mjukvarukod inkluderas, då det händer tämligen ofta, pga begränsningarna i antalet “ord” som ett programmeringsspråk har, att folk skriver exakt samma kod för exakt samma funktion.)

  Sedemera spelar det inte någon större roll för vare sig datalagringsdirektivet, IPRED2 (huh hur var det med IPRED1?), etc, då allting bara kommer igen, och igen, och igen … eftersom inget av de etablerade partierna gör något åt det snevridna förhållande med att upphovsrättslobbyn får det oproportionerliga utrymme dom får. Men visst, när de etablerade partierna bereder lika mycket utrymme för fördelaktiga lagändringar och tillägg som upphovsrättslobbyn (som representerar mindre än 5% av dom faktiska kreatörerna) för säg elektronikindustrin, läkemedelsindustrin, bilindustrin, … fiskeindustrin, då kanske de etablerade partierna skulle ha någon trovärdighet i just upphovsrättsfrågor.

 77. Rick

  MP är partiet som riskerar mest med en PP-seger.

  Ricks senaste bloggpost: Hall of Monkeys: Ira Winkler

 78. Eric

  @Magnus Kindblom
  Det må så vara att mycket kommer sägas om PP från alla möjliga håll framöver – nu när vi på allvar börjar ta ta lite plats.
  Det tycker jag är någonting man båda kan vänta sig och bör ta med ro. Jag ser helt enkelt ingen anledning att svinga stridsyxan.

  Ligger det inget i det som sagts om oss så har vi ju inte mycket att jaga upp oss över heller.

  Vi ska ha väldigt klart för oss att om vi gör spektakel av vad enkilda medlemmar av MP hivar ur sig… så kan vi räkna med att få samma behandlig senare när någon av alla tiotusentals pirater kommer dragandes med osanning om MP.

  Vi må nog alla vara lika goda kålsupare.

  det hade inte skadat med lite ödmjukhet i tonen och en hälsosam portion distans till det hela.

  Vi ska alltid ägna oss åt att bygga broar och undvika att elda på onödiga konflikter.
  Så även om det nu finns en konflikt värd att äns nämna här så får man väl ändå hantera den så sansat och moget att det sedan kan komma någonting gott ur alltsammans.

  Håller du inte med?

 79. Erik

  Samma debattartikel finns i Västerbottens-Kuriren idag.
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=281069

 80. Sippan

  Det verkar som om folk börjar bli lite nervösa över Piratpartiet, såg en sur krönika i Metro i morse också…

  Sippans senaste bloggpost: Män slår kvinnor, aldrig tvärtom

 81. Hei 7obotomi

  Fan va schysst att du inte går ut med det här offentligt!

  Stor humor är att Piratpartiet nu blir överkört av Peter Sundes Miljöpartiet. Det hade du inte räknat med, Dicken! 😀

 82. Chrisse

  Är det någon som vet något om det här? http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2970525.svd

  Väldigt trevligt att se att det kommer komma flera piratfrågor på agendan under denna mandatperiod. Frågan som då kommer upp är självklart om det är ett försök att smussla in mjukvarupatent?

 83. Nicholas

  Att säga att det här utspelet bara var en ensam (eller “lokal” om man nu vill uttrycka sig så) miljöpartists påhitt är ganska missvisande, tycker jag. Polemiken är symptomatisk för en attityd som genomsyrat MPs relation till PP rätt länge nu. Det här är inte första gången någon påskiner att PP driver MP-politik, men att vi bara varit så pass dåliga att efterforska att vi inte märkt det, det är bara första gången uttalandet inte endast görs i förbifarten.

  Rick hade djärvheten att kontra osanning med fakta, och upplysa om att fler kontringar, om MP gör sådana nödvändiga, kommer att göras offentligt. Man kan tycka att PP borde rikta sina resurser på någon annan, men kommer MP och beskyller PP för plagiat (att sätta sitt namn på någon annans verk är fortfarande något vi motsätter oss både ideologiskt och politiskt) för de bannemig skylla sig själva när piraterna väljer att försvara sig själva.

  Nicholass senaste bloggpost: Tillbaka till arbetet

 84. Magnus Kindblom

  @Magnus Kindblom
  “Vi ska ha väldigt klart för oss att om vi gör spektakel av vad enkilda medlemmar av MP hivar ur sig… så kan vi räkna med att få samma behandlig senare när någon av alla tiotusentals pirater kommer dragandes med osanning om MP.”

  Det är ju det jag vill. Jag vill att folk
  ska börja reagera över lögner. Då har
  vi börjat förändra spelet.

  Sedan är det också så att jag tog det med
  ro när Maria Ferm ljög. Det var först när
  andra miljöpartister börjar säga samma sak
  som jag reagerade starkt.

  “Vi ska alltid ägna oss åt att bygga broar och undvika att elda på onödiga konflikter.”

  Sant. Skillnaden mellan oss två är att du
  har lärt dig att acceptera lögner, något
  som jag hoppas aldrig lära mig.

 85. Magnus Kindblom

  Sorry, mitt förra inlägg var riktat till Eric,
  inte till mig själv som jag råkade skriva. 🙂

 86. Sofia

  Kan denna plötsliga attack ha något att göra med att det går grymt bra för Miljöpartiet nu?

  http://nyhetskanalen.se/1.1022299/2009/05/29/mp_kan_bli_tredje_storsta_parti_i_eu

 87. […] har Rick Falkvinge en replik på att MP alltid tyckt som PP. Måste läsas. Det pågår tydligen en kampanj inom Miljöpartiet […]

 88. Ignyte

  @Schiff

  “Men att vi skulle kopierat från PP, jag då kommer vi in på kronologi. Vi jobbade med frågorna innan PP fanns nämligen.”

  Det där är inte ekvivalent med att ni skulle jobbat med frågorna i samma mening som PP. Bara för att ni haft en viss poilitik kring information och integritet innebär ju det inte att ni för eller fört samma politik som PP , eller ens att det varit i samma utsträckning som den politik PP för.

  Sluta vränga ord och lägg ned retoriken. Ingen går på det. Fakta är att MP inte bedriver samma politik som PP och att hävda så är banalt. Däremot för MP en i stor mån liknande politik och har haft en viss agenda i frågan längre än PP av naturliga skäl, men det är en helt annan sak.

  Mindre pajkastning tack, från båda sidor. Det här käbblet får både PP och MP att se infantila ut. Ingen har något att vinna på det förutom era politiska motståndare.

 89. Hans J

  @Anders P:

  Spot on!

  Det kallas för “en omvändelse under galgen” det som gammelpartierna håller på med.

  OOOOH så mycket man kämpat för en radikalt förändrad och balanserad upphovsrätt! Ja, till och med sen adertonhundratalet… 😉

  OOOOH så mycket man kämpat för fri kunskap och avskaffade av de föråldrade patenten. Ja, man var med i förra vågen då Gutenberg slogs på barrikaderna. Han var med i deras parti…

  OOOOH så mycket man kämpat för integriteten. Man har kämpat i massor av år (inget har hänt men man har ju så mycket annat att tänka på!)

  NU !
  gör vi oss av med arvet från medeltiden!

  NU !
  lyckas vi med det som de andra misslyckats med – år efter år efter år

  Tack Gode Gud att jag är med i Piratpartiet!
  Det är såååå lätt att argumentera för de åsikter som Piratpartiet står för!
  Det är såååå rätt att arbeta för dessa frågor:
  Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv

  Så enkelt, varför kom ingen på det för länge sedan?

 90. Eric

  @ Hans J

  Delad kultur – fri kunskap – skyddat privatliv!
  så Lätt – så Hett – så Rätt! 😉

  @ Magnus Kindblom

  Du var mig en ihärdig rackare du! 🙂 Jag är inte säker på att vi förstått varandra. Jag tror nämligen inte att du och jag har någon meningsmotsättning.

  Så jag försöker igen…
  Konsten att parera ett påhopp, att påvisa en lögn, att hantera en tjuvnyp eller undgå ett måttat slag under bältet…

  Ja, en stark och självsäker högerkrok tillbaka rakt på snoken lär säkert bränna till för den som gjort dig oförrätt.
  Låt säga att du hade rätt, låt gå att du slog tillbaka för att hävda din heder, låt säga att du vann.
  Säg, vad vann du då?

  Vad jag försöker säga är att det finns flera sätta att gå till väga.

  Man får välja medel efter mål. Som jag ser det är konsten att både “vinna” diskussionen och samtidigt få motparten med sig. Att lyckas med det kräver inte på något vis att man behöver acceptera en lögn men fodrar viss smidighet snarare än stor stridsyxa.

  Jag säger att det finns andra sätt än att varken fly eller illa fäkta.

  Jag säger att visst kan man hota om offentlig vedergällning – men att smidigare vore att bjuda in till en fika och prata om saken tillsammans som civiliserade människor.

  Jag hoppas Rick gör det – jag hoppas Rick fikar mycket 🙂

 91. Daniel Wijk

  Magnus Johansson: Sitter man i ett parti vars medlemmar går ut och ljuger i artiklar får man tåla att få skit för det. Skärp dig och sluta ljug så slipper MP att få skit för det ni gör. Mycket annat av det ni gör är ju faktiskt bra.

 92. Jens Ayton

  Sofia: med tanke på att Ricks bloggpost skrevs efter att undersökningen genomfördes men innan den publicerades känns det inte särskilt troligt.

  Jens Aytons senaste bloggpost: Net Neutrality (EU edition)

 93. Rick Falkvinge

  @Magnus Johansson:

  Flera har lyft att PP kommer att driva medborgarrätt hårdare än MP eftersom vi gröna har fler politikområden att prioritera. Jag tror detta resonemang är helt korrekt. Den som tycker att alla andra politikområden är underordnade PP:s prioritering gör naturligtvis rätt i att rösta på PP.

  Den som tycker att även miljöfrågor är av stor vikt kan överväga att rösta på MP då vi är bra i medborgarrättsfrågor och superbra i miljöfrågor.

  Väl formulerat.

  Jag är övertygad om att vi kommer att kunna samarbeta utmärkt, om vi skulle välja att göra det. Det är därför jag tycker att den här — upplevda — kampanjen mot PP från MP är extremt onödig. Sanna vänner hugger en i bröstet.

  Att SD angriper oss på bred front nu är däremot stor humor och en källa till många leenden om kvällarna. 🙂

  @Sofia:

  PP och MP turas om att vara tredje störst i opinionsmätningarna. MP var trea imorse i TV4/Novus, PP var trea i Expressen/Demoskop nu på eftermiddagen.

 94. johan andrén

  MP gör det för röstfiske.

  PP gör det för dom är naiva nog att tro att det här verkligen håller.

  johan andréns senaste bloggpost: rip: mitt vita (& det svarta) långa linne.

 95. ST

  Sofia, “Kan denna plötsliga attack ha något att göra med att det går grymt bra för Miljöpartiet nu?”

  Förvisso lär MP försöka rulla på andras hjul, precis som andra partier, men nej dom gör ju inte det för att det går bra utan mer för att dom är oroliga, och sen är (politiskt via Internet) klyftiga.

 96. Stoffe

  Om vi ska samarbeta – vilket vi alla vill – krävs det först att man slutar ljuga. Sen kan vi samarbeta.

 97. Kyckling I Rymden

  Såg bara något kort som för mig didn’t make sense:

  “PP äger det politiska varumärket på integritets- och fildelningsfrågorna” Är inte PP EMOT äganderätt på information, vilket faktiskt politk faller under?

  Kyckling I Rymdens senaste bloggpost: Om Margit Gennser

 98. Piratpartiet: Sex- och parasitpartiet « Badlands Hyena

  […] piratkopierat inte bara Centerpartiet utan även Miljöpartiet, som Ingegerd Saarinen (MP) påpekar i […]

 99. Sultans Blogg – Fenomenet Piratpartiet

  […] läsning om PP: Minimaliteter, Falkvinge, Troberg, PP Live, Politikerbloggens avslöjande, Mattias Bjärnemalm, PPs youtube, Intressant […]

Comments are closed.

arrow