Tervetuloa Piraattipuolue!

(Rubriken delad från Nulla dies sine linea.)

Idag hälsar vi det finska Piratpartiet, Piraattipuolue, extra välkommen upp på barrikaderna. Våra finska systrar och bröder har samlat ihop de signaturer och supporterkort som behövs för att registrera partiet formellt, och har idag ansökt hos justitieministeriet om formell partiregistrering. Även finska medier tar upp det (på svenska).

Det finska piratpartiet är därmed det tredje som formellt registrerar sig, efter det svenska och det tyska Piratenpartei.

Piratpartier på väg att registrera sig finns i ytterligare drygt 20 länder, bl.a. Chile, Slovenien och Australien. Piratrörelsen är särskilt stark i Europa och Latinamerika.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christian

  Länken till Piraattipuolue fungerar inte.

 2. Yamiko

  Heja Finland. ^_^

  Yamikos senaste bloggpost: Dagens ord: fjolig

 3. VV

  Rick, you have a typo in your Piraattipuolue link. Should be:

  http://www.piraattipuolue.fi/

 4. maloki

  Härligt att få ge våra finska systrar och bröder ett officiellt välkomnande in i klubben! BRA JOBBAT!

  malokis senaste bloggpost: Manifestationen med tema Piratmammor

 5. Hans J

  Finska Piratpartiets sak är vår !

  Vår sak är deras!

  Tillsammans hjälper vi det tyska piratpartiet… och det spanska… och det grekiska… och…

  Piratrörelsen är i sanning en paneuropeisk rörelse…

  Och alla behövs för att få stopp på övervakningshysterin… Vi måste räcka till…

 6. Gregor

  “det tredje som formellt registrerar sig”

  I Polen finns också ett piratparti som har registrerat sig i en domstol enligt konstens alla regler.

 7. Nulla dies sine linea

  Här är den korrekta länken till finska Piratpartiet, tills Rick ändrar: http://www.piraattipuolue.fi

  Nulla dies sine lineas senaste bloggpost: Tervetuloa Piraattipuolue!

 8. Mats

  Litauen är på god väg och jag kommer besöka dem i sommar: http://www.pp-international.net/forum/viewforum.php?f=55

 9. Fredrika

  Nån som vet hur stark pirat-opinionen är i Finland?

  Även om dom kanske inte kan få ihop till ett mandat i EU-valet, så kanske dom borde ställa upp i EU-valet nu i sista sekund ändå, och försöka att skrapa ihop 1% av rösterna på blanka valsedlar, så dom får valsedlarna utburna i nästa EU-val, förutsatt att det fungerar som i Sverige? Eller är det helt omöjligt, eller för sent enligt reglerna?

 10. rabarber

  de är rätt etablerade i somalia har jag hört.

 11. Anders Andersson

  Fredrika, jag känner inte till den finländska vallagen, men som jag uppfattat det har sista datum för deltagande i europaparlamentsvalet passerat i Finland. Det spelar alltså ingen roll att antalet signaturer för registrering uppnåtts just nu; det är däremot till nytta i framtida val (exempelvis nästa finländska riksdagsval).

  I Sverige kan man skriva vilket partinamn som helst, registrerat eller ej, på en blank valsedel och få den medräknad i slutresultatet. I teorin skulle ett sådant parti också kunna ta mandat, men det skall nog till ganska extraordinära omständigheter för att tillräckligt många väljare skall använda den metoden (typ att partiledaren just har befriat landet från ockupation av främmande makt). Vi talar om i storleksordningen 100.000 röster, eller åtminstone 25.000 röster för att nå 1 procent. Med andra ord: Det kommer inte att ske.

  Vi kan jämföra med vårt resultat i valet 2006. Vi fick nästan 35.000 röster i riksdagsvalet. Eftersom vi inte hade full täckning av alla vallokaler är det troligt att några av dessa röster var handskrivna, men hur många framgår inte av Valmyndighetens resultatredovisning. Vad som däremot framgår är att vi i landstings- och kommunfullmäktigvalen fick ungefär 800 (handskrivna) röster över hela landet utan att ens kandidera i dessa val. Det är 2 procent av partiets röster i riksdagsvalet. Så hög är tröskeln för att lägga en handskriven röst. Orsak? Till viss del beror det förstås på att vi inte hade några lokala kandidater, men jag tror att de flesta som hade kunnat tänka sig att rösta pirat också kommunalt till slut inte gjorde det därför att det saknades tryckta valsedlar.

  Jag hoppas att vi efter det här valet kan utläsa ur valbokningssystemet vilka vallokaler som inte nåddes av våra valsedlar, och så kan vi jämföra vårt resultat i motsvarande distrikt med resultatet i landet i övrigt. Tryckta förtidsröster kan ha nått distriktet ändå, och kanske framgår det av länsstyrelsernas rösträkningsprotokoll vilka valsedlar som har använts (handskrivna valsedlar brukar få listnummer 90000, samma som förtryckta partivalsedlar utan kandidatnamn).

  Nu vet jag som sagt inte heller hur det fungerar i Finland, men om det ens är möjligt för väljarna att avge handskrivna röster, så är det förstås fritt fram för Piraatipuolues sympatisörer att “skicka en signal” genom att rösta på det partiet. Det kommer inte att ge några mandat, och det kommer inte att ge några ekonomiska fördelar i nästa val, men det kan vara ett sätt för Piraatipuolue att mäta hur stort stödet är ute i landet bara genom att man får se röstetalen.

  Jag befarar dock att ett land med en vallag som kräver 5.000 underskrifter för att partiet ens skall få delta i valet inte heller kommer att räkna några röster på ej deltagande partier som giltiga.

  Gregor: Syftar den polska registreringen alltså på deltagande i val? Har du någon länk som bekräftar denna uppgift?

  Jag har för mig att Österrikes piratparti gjorde ett seriöst försök att ställa upp i något val redan 2006, men att det inte fullföljdes. Vet någon vad som har hänt sedan dess?

 12. Z

  Vad heter “Välkomna, kondomer finns på golvet” på finska?

 13. Z

  Tervetuloa, kondomit ovat puheenvuoro!

 14. Ingvar Klarsson

  #

  de är rätt etablerade i somalia har jag hört.

  — rabarber – Jun 1, 2009 — 16:46

  Inte speciellt….Piratpartiet har rätt dålig täckning utanför vår östra landsdel.

 15. VV

  Vad heter “Välkomna, kondomer finns på golvet” på finska?

  “Tervetuloa, kondomeja löytyy lattialta.” 🙂

 16. infallsvinkel

  Är inte det amerikanska Piratpartiet registrerat i någon stat?

  http://www.pirate-party.us/

 17. Staffan "saffecool" Jonssons

  Jag tror personligen att det brittiska Piratpartiet kommer att bli nästa att registrera sig…

  Staffan “saffecool” Jonssonss senaste bloggpost: Gratulationer till Ung Pirat och Piratpartiet!

 18. Svenskspråkig Finländare

  I Finland har vi personval, man kan således inte ens direkt rösta på ett parti utan man röstar alltid direkt på en kandidat. Deadline för att ställa upp i valet har varit för länge sedan.
  Röstningen går till så att man skriver kandidatens nummer på en standard röstsedel som är lika i alla val. Vi har således inga valsedlar som skall läggas ut, inget kryssande o.s.v. Kandidater blir invalda enligt mest personliga röster. Partierna erhåller antalet mandat enligt antalet röster nationellt. Jämförelsetal räknas ut enligt Dupont.

 19. Gregor

  “Syftar den polska registreringen alltså på deltagande i val? Har du någon länk som bekräftar denna uppgift?”

  Det polska piratpartiet ställer inte upp i val. Registreringen avser t.ex. namnet Partia Piratów, att förkortningen är bokstav “P”, att man har sitt säte i Warszawa osv. Fotot på avskrift av registreringsdokumentet på polska finns här:
  http://www.partiapiratow.prohost.pl/modules/files/documents/Potwierdzenie.jpg

 20. Mattias

  Rick, tror du att det går att få samma gräsrotsengagemang i andra länder som i Sverige? Behövs det inte en TPB rättegång-händelse för att sätta igång det?

  Det finns väl visserligen lite BT-trackers i Ungern och så som de kan stänga ner, men tror du att det finns utrymme för liknande händelser i alla länder? Eller att de behövs för att piratpartiet ska växa?

 21. Rum 101

  Härligt att Piratpartiet sprider sig till våra kompisar på andra sidan havet.

  Sharing is caring

  Rum 101s senaste bloggpost: Fogden kammar noll

 22. Anders Forsman

  En sak i taget – när PP etablerar sig i EU och ingår i riksdagen 2010 – då kommer TPBeffekten i europa 😉

  När vi sedan verkligen visar skillnad kommer övriga.

 23. Anders Forsman

  Med övriga menas resten av VÄRLDEN.
  Glömde också säga tutilitut tervetula, vilket översätts som
  Välkommen Finland 😉

 24. Richard

  Är det inte lite väl tyst från våra grannländer? Borde det inte finnas intresse där? Iallafall Danmark som har haft den “härliga” ipred-lagen ett tag längre än oss.

  Borde det inte finnas ett stort samarbete mellan länderna? Är det språkbarriärer som sätter stopp?

  Många frågor blir det…

 25. Perty

  @Mattias

  Om jag inte missminner mig så är minova.org under utredning och skall upp till åtal i Holland, vilket nån trodde skulle vecka ont blod kring fildelarna där.

  Om jag fattat det rätt är det lagligt i Holland med okommersiell fildelning så det kan nog bli lite pirateffekt där.

 26. Gregor

  “Borde det inte finnas ett stort samarbete mellan länderna? Är det språkbarriärer som sätter stopp?”

  Samarbete borde vara större och jag tror att språkbarriären är ett hinder. Det är först idag som jag på allvar har tittat på det polska piratpartiet och märker att de har väldigt mycket att göra och lära av oss i Sverige. Det de får veta om Sverige går genom engelskspråkiga gammelmedier. Någon borde översätta t.ex. Ricks argumentationsövningar direkt från svenska. Någon – jag tror denna någon får väl bli jag själv (ja, jag är från Polen, har bott i Sverige 32 år, är 47 år gammal eller snarare ung ty enligt gammelmedia och andra partier så är det endast ungdomar som röstar pirat).

 27. RikMatts

  Idag lämnade tydligen också det tjeckiska piratpartiet in 1000 namnunderskrifter för att bli registrerat parti med sikte på parlamentsvalet 2010

  Enda länken är tyvärr på spanska…

  http://noticias.terra.es/Mundo/2009/0601/Actualidad/Nace-el-Partido-Pirata-checo-con-intencion-de-revisar-los-derechos-de-autor.aspx

 28. Nulla dies sine linea

  Jösses, det bara brakar till i piratrörelsen idag. Se min blogg för fler exempel på nystartade piratpartier 🙂

  Nulla dies sine lineas senaste bloggpost: Vítejte Česká pirátská strana! Bienvenue Parti Pirate!

 29. Eric

  Läser igenom kommentarerna ovan och inser att “det” faktiskt håller på att hända!

  Sverige, Europa, Världen, i den ordningen.

  Det här måste man givetvis ta itu med snarast! Har PP någon arbetsgrupp för internationellt utbyte över gränserna?

  Annars föreslår jag att det ordnas en särskild sida där alla svenskspråkiga pirater med ytterligare språkfärdigheter på något sätt kan hjälpa till med att få kommunikationen att flöda lättare över gränserna.

  En särskilld nyhetstavla med internatinellt fokus?

  Hum… 1 pirat till Bryssel från var och ett ut av alla de 27 EU-länderna. Jösses Amelia! Vad sägs om det blir 2?

 30. Du Bist Terrorist

  Jag tror jag hittat ett svar på varför vi hör så lite från våra tyska fränder…

  Våra försök att nå över till varandra måste helt enkelt ha sugits upp på vägen av masslagringsdatabaser:

  “Du Bist Terrorist”
  http://www.youtube.com/watch?v=xf-1mEb8EBM

 31. Mattias

  @ Perty: Kanske var Holland jag tänkte på. Konstigt förresten att Bittorrentsiter alltid dyker upp i små länder. Varför är det så? Är det för att de är lösare med lagstiftning där än i stora länder som Tyskland och USA?

  Då kanske vi kan få se lite TPB-effekt där. Men hur kan de väcka åtal mot Mininova om det är lagligt med okommersiell fildelning där?

  Jag tror tyvärr att det är nödvändigt med en sådan där TPB-händelse som folk reagerar på mycket starkt för att vi ska kunna få det där gräsrotsengemanget och få vanligt folk att gå ut och sätta upp affischer, annars kommer de nog inte göra det. Jag önskar att det inte var så, men det är så. Folk, och speciellt ungdomar, är extremt ointresserade av politik idag i EU. Rick, tror du att folk i Vitryssland kommer att bry sig om att ett nytt svenskt parti har tagit sig in till EU-parlamentet?

 32. Daniel Flöijer

  Välkomna Finland!

 33. Staffan

  “Jämförelsetal räknas ut enligt Dupont.”

  Du menar d’Hondt http://en.wikipedia.org/wiki/D'Hondt_method

  Den här metoden leder också till att det inte blir ett rent personval, och att stora partier favoriseras en aning.

 34. Anders Andersson

  Gregor, jag förstår inte polska, men med hjälp av din beskrivning uppfattar jag det där registreringsbeviset som en registrering av en juridisk person i allmänhet, inte nödvändigtvis ett politiskt parti. Det är ungefär samma sak som när vi i Sverige registrerar en ideell förening hos länsstyrelsen och erhåller ett organisationsnummer, så att kassören kan öppna ett bankkonto i föreningens namn.

  Det Rick syftar på i sin uppräkning är dock registrering för deltagande i allmänna val. Bestämmelserna för detta ser olika ut i olika länder, så dessa “milstolpar” i partiernas respektive historia är inte helt jämförbara med varandra (i Sverige är registreringen av partibeteckningen frivillig men fördelaktig för partiet, i Tyskland och Finland är den nödvändig för deltagande i val).

Comments are closed.

arrow