78% valsedelstäckning räcker inte!

Vänner,

Vi måste verkligen ta valsedelstäckningen på allvar. Sedan mitt nyhetsbrev om det här i förrgår, så har vi bokat upp oss på fler vallokaler, och täckningen har ökat från 66% till 78%.

Det är alldeles för lite. Vi behöver minst 90%, och även 90% betyder att vi förlorar en tiondel av rösterna.

(Ladda grafik i mailet för att se grafen. Eller klicka här för realtidsdata.)

Vad betyder det om vi når 90-procentig täckning, från nulägets 78?

90-procentig täckning betyder, om vi antar att t.ex. Skops senaste mätning på Piratpartiets 4,4% är korrekt, att vi tappar en tiondel av våra röster, och landar på 3,95%. Jag behöver inte förklara för någon som läser detta vad det skulle innebära att falla under fyraprocentspärren av den orsaken.

Just nu har vi alltså bara täckning på 78%, vilket är långt under ens nittio procent. 2006 klarade vi en täckning på 93%, med sextonhundra aktivister. Nu har vi tio gånger fler, vi är sextontusen aktivister. Vi borde klara av att få ut till de flesta vallokalerna, att få en täckning långt över 90% — men det krävs att vi alla förstår allvaret och hjälps åt för att nå vallokaler som även ligger långt borta från där vi bor. Om du har bil eller mc, så boka gärna in dig på fler än en lokal. Överlag, ta gärna ansvar för flera vallokaler. Det tar visserligen lite tid att åka en första runda, så att några lokaler blir utan valsedlar de första minuterna av öppettiden — men det är mycket bättre att valsedlar kommer ut under den första timmen vallokalerna har öppet, än att de inte kommer ut alls.

(Det går att lägga ut valsedlar i de flesta vallokaler en liten tid innan de öppnar, från det att valfunktionärerna har kommit dit. Om det är så på just de vallokaler du väljer, och i så fall hur långt innan, går inte att förutse.)

Jag hade kunnat skriva massor om vår politik och sistaminutentips här, men allt bleknar inför detta. Vi måste få upp valsedelstäckningen nu inför valsöndagen.

Gå till vallokalsbokningen och ta ansvar för distributionen av valsedlar till vallokaler på valdagen!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Nå, jag har hämtat valkretsens (19) valsedlar från GBG.

  Jag har en förtidsröstningslokal och har bokat de två närmaste skolorna. Någon annan med bil får gärna köra ut på landet. Viskafors etc.

  Som jag sagt i mail till min kontaktperson kan jag ta Sandhult då jag vid tiotiden kör förbi där på valdagen. Skolan där ligger väl 100 meter från länsvägen.

  Jag antar att några hundra valsedlar vid 10:00-10:30 är bättre än inga alls.

 2. Winston Smith

  Stockholms kommun är täckt till 100% när det gäller distributörer (men inte när det gäller värdpassen). Men vissa distributörer kanske misslyckas med att göra sin plikt. Kommer det att finnas några funktionärer som åker runt till de ställen som saknar värdar och kontrollerar någon gång under dagen att distributörerna faktiskt har gjort sin plikt? Det kanske vore lämpligt åtminstone i de större städerna?

 3. Hanse,(PP)

  Har själv 1/4 av vallokalerna i kommunen och tänker i egenskap av v.kl. ta hand om de som ännu är obokade på valdagen. Det är i skrivade stund fem lokaler som inte har bokats.

  Hans, v.kl. Karlshamn

 4. Mind

  Jag har bokat upp mig på Vuollerim hela dagen, alla poster. Om nån pirat i trakterna känner sig manad att ta nåt pass så kanske jag hinner äta nåt den dan 😉

 5. Anders

  Det känns lite surt att vara utomlands på valdagen utan möjlighet att hjälpa till med valsedlarna. Har förtidsröstat och håller tummarna att det håller hela vägen. Kämpa på!

 6. Sundsvalls pirater

  Hej Piratfränder i Sundsvalls kommun!

  Många valsedlar har vi fått in och många armar och fötter kommer vi behöva på valdagen!
  Bor du nära en vallokal? Ring oss!

  Idag ser vi ut att kunna klara utfördelningen av valsedlar ganska bra. Men som det ser ut idag kommer vi behöva åka längre sträckor för att nå ut till alla lokaler. Får vi mer hjälp kommer vi kunna hålla en god överblick under hela valdagen ut.

  Och det finns mer att göra!
  Vi har flera flygblad att dela ut än vi kommer hinna.
  Många vallokaler saknar ännu helt eller delvis parti-värdar.

  Att göra en insats ska vara enkelt tycker vi. Att du vill hjälpa till betyder mycket för oss! Därför står vi självklart till tjänst. Ring oss och berätta var och när som passar just dig. Har du svårt att ta dig till oss så kommer vi givetvis ut till dig med allt du behöver. För det ska vara enkelt att rösta pirat!

 7. Kristendomsundervisaren

  Med vänlig hälsning 🙂

  Kristendomsundervisarens senaste bloggpost: Jag röstar som författaren Lars Gustafsson i EU-valet

 8. drf

  Jag blir verkligen förvånad över att det är så undermålig täckning i Uppsala? Hur i hela friden går detta ihop?

  drfs senaste bloggpost: Bannlys dessa anarkistiska vardagstyranner från allmän plats!

 9. Varför inte? » Dags att spotta i nävarna

  […] ärofullt på alla de sätt. Men nu är det dags att spotta i nävarna och göra det praktiska AFK. Rick påpekar att bara 78% av vallokalerna i Sverige kommer att ha röstsedlar från Piratpartiet. Han påvisar […]

 10. Hoffa

  Hej, jag kommer vara i Bromma på valdagen. Vad jag ser finns inga lokaler i närheten som inte är täckta.

  Dock har jag bil så jag skulle kunna ta mig an något inom 5 mil. Dock kan det bli svårt att klara så det är klart till kl 08.00 på morgonen. (och i så fall blir det bara en vända, att kontrollera läget under dagen blir för mycket)

  Dock ser jag att det ofta är så att den icke täckta lokalen ligger inom 500m från en lokal som är täckt.

  Kan det inte göras en drive för att få de som distribuerar till vallokaler som ligger i närheten av de som i dag saknar täckning att ta på sig fler lokaler.

  Det känns lite onödigt att jag sätter mig och kör 5 mil när någon annan pirataktivist redan varit till grannlokalen 500m bort med valsedlar.

 11. Mattias

  Tyvärr, Jag kommer inte kunna. Jag önskar att jag kunde, men det går inte..

 12. Jesper

  Det ser mörkt ut för svenljunga kommun,
  Kanske är någon som bor där som vill fixa det,

 13. Brian Levinsen

  Ville vara trevligt om det skickades ut en bekräftelse typ dagen innan med address på de ställen man är registrerad till, jag har bil med stor fin Piratpartiet dekal på, och kommer att rulla runt i Botkyrka och Salem’s Kommun, har nog en 20 ställen då jag plockade på mig dom som inte var tagna.

  Brian Levinsens senaste bloggpost: For Dogs: How to hug a baby.

 14. Mr. M

  Kan tyvärr inte ta fler än de 8 lokalerna jag redan skrivit upp mig för, kom igen nu alla pirater i landet, vi måste fixa detta…

 15. Tuxie

  Alla lokaler i närheten av den lokal jag är distributör till är redan bokade, annars hade jag tagit fler.

  Jag var precis på en affischeringsrunda i Solna. Jag klängde på utsidan av räcket till en viadukt med typ 5 meter ner till marken när en polisbil stannade. Den första polisen som kom fram var sur som fan och frågade vad jag satte upp för affischer. Hon bad mig läsa högt på den. Jag: “Vi bygger kunskapssamhället. Piratpartiet.”. Polis: “Vilka är det?” Jag: “Ett politiskt parti. Vi ställer upp i EU-valet på söndag.” Hon ser väldigt skeptisk ut. Jag: “Vi ligger på 8% i opinionsmätningar.” Polis (fortfarande lika sur): “Är det ni som har svarta huvor?” Jag: “Öhh.. Eum.. Va??” Då kommer polis nummer 2, betydligt trevligare: “Ah, det är ni som håller på med FRA-lagen och sånt. Jättebra initiativ! Vi kan dock inte låta dig riskera livet så här men lova att inte klättra så kan du affischera bäst du vill!” 🙂

  Tuxies senaste bloggpost: OneSwarm är ett villospår

 16. geson

  Förlorar uppått 30 PP röster imorgon pga frågan jag ställde dig om invandrarfavorisering :/ jag och brorsan röstade iaf på er.

 17. Tinos

  Vad menade geson?

 18. EricJ

  90% täckning innebär inte 10% förlorade röster, Stockholms valkrets är större än exempelvis Kronobergs.

  EricJs senaste bloggpost: Struggling with Java

 19. Simon

  Jag vet inte hur det är på andra ställen, men i Uppsala åtminstone så hittar jag tre dubletter när jag tittar lite fort. Björkvallskolan, Sunnerstaskolan och Förskolan Växthuset. Åtminstone Björkvallskolan och Sunnerstaskolan är fixade, men deras dubletter är det inte, vilket drar ner statistiken men är oväsentligt ur praktisk synvinkel.

 20. Anders Andersson

  @EricJ, statistiken är redan viktad med avseende på antal röstberättigade, inte antal vallokaler. 90 procent täckning betyder alltså att 90 procent av väljarna kommer att ha tillgång till våra valsedlar, inte att 90 procent av vallokalerna kommer att ha det.

  Det är sannolikt inte Kronobergs län som drar ned statistiken mest för landet som helhet, utan ett antal mer folkrika län med lägre täckning än 85 procent tillsammans. Räkna hur många län som ligger över riksgenomsnittet, och hur många som ligger under. Titta på staplarna för ett enskilt län så ser du vilka kommuner som är utslagsgivande i det länet.

  @drf: I Uppsala län är det främst Enköping som ännu saknar täckning för flertalet vallokaler i tätort. Uppsala kommun ser inte så illa ut; jag bokade sex vallokaler i Sävja igår, och jag tror vi kan fixa de fyra i Sunnersta, Gottsunda och Björklinge med hjälp av vallokalsgrannar. Därefter saknas sju vallokaler på landsbygden i öster och fyra i väster. Boende i trakten eller personer med bil skulle vara till stor nytta nu.

 21. Hans J

  @Tinos:

  Jag undrar också vad Geson menade. Inte vill vi förlora 30 PP röster…

  Ville dom ha övervakning av våra telefoner eller vad var idén?

 22. Rick Falkvinge

  90% täckning innebär inte 10% förlorade röster, Stockholms valkrets är större än exempelvis Kronobergs.

  Det är viktat efter antal väljare. Det är alltså väljartäckning vi pratar om, inte vallokalstäckning.

 23. ToHell

  Jag funderar på att göra en liten sväng runt Mälaren och plocka de dåligt täckta Bro, Enköping och Strängnäs. Om jag kommer iväg klockan 8 efter mina åtaganden hemma i Botkyrka och hoppar över de alltför öde liggande lokalerna så blir det 22 stopp på den lilla rundan och Bro/Bålsta skulle vara avklarat klockan 9.10, Enköping klockan 10.33, Strängnäs 12.03 och Mariefred 12.44… Bättre än inget, men jag avvaktar en stund till och hoppas på att lokalbefolkningen tar sitt ansvar istället 🙂

  ToHells senaste bloggpost: Den katalaveno

 24. ToHell

  Helsingborg är en riktig skamfläck, ser jag – nog borde det väl finnas någon som kan ta lite fler lokaler där?

 25. Håkan

  Något som förvånar mig när jag tittar på täckningen är att i vissa lokaler så är första passet bokat men inte distributörsposten, t.ex. viaskolan i nynäshamn http://valsedlar.piratpartiet.se/kommun/nynaeshamn/valdagslokal/viaskolan/
  kan inte den som har första passet ta med sig en bunt valsedlar och lägga in och kolla så att dom ligger bra innan dom går därifrån vid 12 så har vi ju täckning på den lokalen också…Jag såg detta fenomenet på fler platser i landet i går kväll. Något för kommunledarna att ha koll på: Är första passet bokat, se till att den personen går in och distribuerar valsedlar om det inte finns någon distributör.

 26. Geson

  en flock människor jag hade “makten” över tänkte rösta PP pga frihet :O. sen började flocken prata om särbehandling så jag mailade falkvinge med en fråga angående invandrare. Ofta står de över lagen/får lägre straff för att de inte kommer härifrån och inte har anpassat sig eller vill anpassa sig. ett annat ex är lagen om hets mot folkgrupp, den går bara åt 1 håll. Majoriteten kan hetsa, men minoriteten kan aldrig hetsa, hur mycket den än skriker. integration finns inte i sverige, socialen ger dem pengar i hopp om att dem ska bli laglydiga.

 27. Anders Andersson

  @ToHell, om du är beredd att göra en längre utryckning till en eller flera andra kommuner som ser ut att behöva det, ring gärna valsedelsansvarig i kommunen och hör dig för om läget. Det kan finnas förklaringar till den dåliga täckningen som inte framgår av bokningssystemet. På så vis kan de även berätta hur du gör bäst nytta.

  En annan kommun i Stockholms län som kan behöva hjälp är Norrtälje, ser det ut som.

  @Simon, “dubletterna” i Uppsala bör också bokas, så att distributören får rätt mängd valsedlar och vi andra slipper fundera på nödutryckningar dit. Björkvallsskolan (i Björklinge) och Sunnerstaskolan är sådana dubletter som kan hanteras av en distributör vardera. Förskolan Växthuset ligger däremot 600 meter från Växthuset 3, så det är ingen dublett (men vi borde kunna hitta distributörer i Gottsunda till dem ändå). Dessa fyra lokaler motsvarar 5.430 röstberättigade väljare, så de är klart önskvärda att täcka, även om andelen personer under 30 år är lägre än genomsnittet i Uppsala (endast i Växthuset 3, Norra Gottsunda, ligger andelen över snittet).

 28. Hoffa

  Hej, jag funderarar på att ge mig på Nortälje men det ligger rätt långt bort i från min start punkt i Bromma, det lär ta stora delar av förmiddagen om jag gör det och det bli garanterat inte några fler besök under dagen. Jag väntar därför lite till och ser om inte någon som bor närmare tar sig an det.

 29. Micke A

  Har precis signat upp mig för min lilla Hemby Gäddede som jag ska besöka i helgen! Dock är det mest gammla grå sossar där men någon pirat röst ska det allt skakas fram! 😛

 30. Anders Andersson

  Strax efter det att jag nämnt Norrtälje ovan ökade vallokalstäckningen där med flera procentenheter, så helt stilla står det inte. De återstående lokalerna ligger dock rätt väl utspridda i kommunen, och erfarenhet från såväl andra kommuner som förra valet säger att det är dessa som det brukar vara svårast att få folk till.

  Vad beträffar Enköping, så sägs det mig att valsedelsansvariga där har kontroll över läget, och avvaktar med att anteckna sig själva i hopp om att fler frivilliga skall anmäla sig. Så gjorde jag själv i Uppsala där jag är vice KL, men fyra dagar före valet tycker jag att alla andra har haft sin chans. De är fortfarande välkomna att anmäla sig som valsedelsutdelare i stället, om jag nu skulle ha tagit “deras” lokaler!

  Det finns enstaka obokade lokaler i andra kommuner med i övrigt god täckning (Ekerö, Sigtuna, Knivsta). Om det finns flera bilburna aktivister som vill hjälpa till, så tror jag det är bättre att man bokar in sig på ett fåtal lokaler i närheten som man vet att man klarar av på rimlig tid, än att man väntar till näst sista minuten för att boka en vrålrutt runt Mälardalen som tar halva valdagen i anspråk. “Lägg inte alla ägg i en korg” lyder ett tänkvärt talesätt. Det gäller även om man råkar ha världens största korg och alldeles för många ägg.

  Det här beteendet att vänta på att någon annan tar en lokal innan man själv gör det påminner en smula om beteendet att inte rösta på ett parti förrän andra har sett till att det kommit över fyraprocentspärren i ett tidigare val. 🙂

 31. Patrik

  Såja nu e vi på 87.6%. Kom igen nu pirater, fyll resten nu också!
  Lyckas vi inte fylla 100%, så hoppas jag att piraterna lyckas skriva “Piratpartiet” på blanka sedlar istället.

  Patriks senaste bloggpost: Skitsnacket fortsätter

 32. Därför kryssar jag Christian Engström (pp) « infallsvinkel

  […] hänger till stor del på i vilken utsträckning distributionen av partiets valsedlar lyckas. Hjälp till du […]

 33. ToHell

  Att ta mig ut till den sista Ekerö-lokalen ute på Adelsö tar mig längre tid från Botkyrka än att ta mig till Strängnäs där det finns flera obokade lokaler. När jag väl är ute på Adelsö så finns det dessutom inget annat att göra än att åka hem igen, medan jag från Strängnäs lika gärna kan fortsätta varvet runt Mälaren och pricka in strölokaler som ingen vill kännas vid.

  Så “vrålrutten” känns fortfarande mer värd tiden.

  ToHells senaste bloggpost: Den katalaveno

 34. Tharand

  Hej Rick! Bra inlägg!

  Undra på att folk tröttnar på gammelpartierna?

  Folkpartiet håller just nu på att slå något sorts rekord i dumhet när de går till val om en fråga (euron) som Europaparlamentet inte ens har beslutsmandat i. Undra på att folk inte röstar på dem… 😀

  Säga vad man vill om piratpartiet, ni har inte många frågor men alla era frågor hör åtminstone hemma i Europaparlamentet!

  Tharands senaste bloggpost: Valets mest patetiska valfråga

 35. Rickard Olsson

  Micke A: Tack! 🙂

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Rent mjöl i valkuvertet?

 36. RedLib

  Jag är inte medlem, men vad menas med ‘passen’. Jag kan lungt titta till murgårdsskolans i sandvikens två lokaler regelbundet, bor bokstavligt ett stenkast bort 🙂

  Men Österfärnebo är röd… Det är långt bort (och litet). Men kanske ett samarbete över kommungränsen – Gävle har täckning för Hedesunda – och det är bra mycket närmare Österfärnebo.

  RedLibs senaste bloggpost: Upphovsrätten bara första slaget i paradigmskiftet

 37. Kim

  Fånigt att valet ligger så dumt till med tanke på skolslut och så. Nu blir jag fast i min studieort, och här är det ju naturligtvis lugnt.

  Kims senaste bloggpost: Monkey Island Special Edition

 38. Hans J

  @Redlib:

  ‘Passen’ är bara tre olika tidsperioder över dagen. De flesta vallokalerna är ju öppna hela dagen. Även för en Pirat kan det bli en lång dag…

  Första värdpasset (08:00-12:00):

  Den som har första passet för en vallokal ska ta med sig valsedlar till lokalen direkt när den öppnar, samt stå utanför lokalen från 08:00 till 12:00, gärna klädd i tydliga piratparti-kläder, för att dela ut valsedlar till väljare och se till att det alltid finns valsedlar i vallokalen.

  Den som har andra passet tar över efter den som har första passet och har samma uppgifter, förutom att han eller hon inte tar med sig några valsedlar till lokalen eftersom de redan ska finnas där. Andra passet är mellan 12:00 och 16:30.

  Den som har tredje passet tar över efter den som har andra passet och har samma uppgifter. Tredje passet sträcker sig från 16:30 till 21:00 när vallokalen stänger.

 39. Anders Andersson

  @ToHell, du kan säkert kartan och bilvägarna bättre än jag, så jag litar på din bedömning. Jag vill dock rekommendera att du ringer valsedelsansvarig i de kommuner där många lokaler är röda, i den händelse det finns sista-minuten-planer som inte står i bokningssystemet. Inget hindrar dig från att besöka orten ändå, men du kanske får anledning att prioritera annorlunda. Om inte annat så besparar du de lokalt ansvariga visst planeringsarbete.

  @RedLib, “passen” syftar på den tid man står som “värd” vid vallokalsentrén och handgripligen delar ut valsedlar till väljare, förutom att man också kan kolla ordningen och valsedelsåtgången inne i lokalen. Om du tänkt pendla mellan flera lokaler under dagen för att fylla på valsedlar (men inte stå och dela ut i handen), då är det snarare distributörsrollen du skall boka. Om det finns både distributör och värd, då fördelar dessa arbetet inbördes. Man kan i princip inte vara värd för två eller flera lokaler samtidigt (undantag gäller om de har samma fysiska entré).

  För övrigt är jag född i Hedesunda. 🙂

 40. Tor

  I anslutning till det Hans J sade ska kanske påpekas att man kan vara distributör (ta ut valsedlar vid dagens början) utan att vara värd (stå och räcka ut valsedlar till väljare som kommer) för första passet. Det är naturligtvis en fördel om man kan fylla båda rollerna, men vill man inte vara värd så går det bra att bara vara distributör. Det viktigaste är ju att valsedlarna finns tillgängliga för väljarna.

 41. ST

  Hmm, från 78% till 90,2% på snart 44 timmar, det är ju bra, eller?

  Statsvetare, sociologer, och framtidens digitala arkeologer, för att inte säga dagens gammelmedia, kommer att syna det som händer nu, med allt vad det innebär.

  Ponera att gammelpartierna, med deras byråkratiska system, kommer att vilja visas sig vara bättre än er, allt för att visa att det gamla “hederliga” systemet minsann är bättre, ty se, dom kunde inte ens få 100% täckning trots det där Internet … 😉

 42. Varför inte? » Positiva tecken

  […] är att vi nu har en 90% täckningsgrad av alla vallokaler, vilket är en stor förbättring sedan Rick påpekade att vi låg på […]

 43. Distribution av valsedlar « .Kaliber

  […] få genomslag i valdeltagandet också, det enda som spelar någon roll i slutändan. För bara några dagar sedan såg det helt annorlunda […]

 44. RedLib

  Tack för svaren. Nu är all distrubution fixad i sandvikens kommun men inga värdar vid murgårdskolan. Jag tittar till den då och då (båda lokalerna) och förrsäker ringa den ansvarige (Johan) om det blir problem (om valsedlarna är borta).

  Jag är varken medlem, har profilkläder eller annat lila. Är nog inte någon bra värd heller – men jag kör lite spontanvaktis 🙂

  RedLibs senaste bloggpost: Välfärdsfiaskot: Vill du ha 10 000 mer i månaden?

Comments are closed.

arrow