Himmelska Fridens Torg, Sverige, 2029

Idag, den 4 juni, är det exakt 20 år sedan medborgarrättskämpar i Kina förlorade mot regimen. Som ett resultat av det så stänger Kina idag ner Internets sociala funktioner — Twitter, Facebook, etc — så att medborgare inte ska kunna kommunicera om och under tjugoårsminnet.

Det är en helt möjlig realitet att en regim som kontrollerar kommunikation kan göra så.

Därför är vi flera idag som postar om hur Sverige kan se ut om 20 år, ifall medborgarrättskämparna i piratrörelsen och på andra platser misslyckas. Det här är min dystopi av Sverige 2029. Detta är baserat på lagförslag och utredningar som redan har lagts fram, så som är inlänkat.

Imorgon postar jag hur det kan bli i stället.

[purpleline]

Sverige, 2029. Första alternativet.

Jag vaknar av väckarklockan. Hon är bara 0610. Jag önskar att de kunde ställt den lite senare, jag är ju så morgontrött. Nåja, i gott om tid till jobbet i alla fall. Jag släpar mig upp, sätter mig framför datorn i vanlig ordning, och kollar igenom mina nyhetsflöden. Börsen, teknik, serier, kultur, poli… tik? Det brukar vara fler politiska postningar, särskilt av de frihetliga?

Hm, något fattas. Inf…. kan det vara så? Inform… jo. Informationsstyrelsen har tagit bort två av mina nyhetsflöden från läsaren. Igen. Och lagt till ett nytt. “Hur man är en god medborgare.” Fullt av ointressant blaj. Men det kan jag förstås inte tänka högt. Eller visa med ansiktsuttryck.

När jag kommer ut ur duschen upptäcker jag att klockan är 0810. Fan! Jag sneglar upp mot kamerorna i hallen, men de bara sitter där diskret och visar naturligtvis inga känsloyttringar. Jag installerade dem själv 1998, och kunde aldrig drömma om att det skulle bli lag på att polisen fick hämta videoströmmen som de ville från mina kameror i hemmet. När folk började skydda sina webkameror, så blev det i stället olagligt att hindra polisen från att titta som de ville. Det var 2018.

Dessutom, vem skulle vara intresserad av att titta på en gammal 50-årig gubbe som traskar omkring naken i hallen? Den som inte har något att dölja har aldrig något att frukta.

Hur som helst betyder det här att Informationsstyrelsen kommer att ställa min väckarklocka ÄNNU tidigare framöver! Gah. Jag vill sova…

När jag tar tag i handtaget för att gå ut genom dörren för att åka till jobbet, femton minuter sen, så känner jag hur mobilen vibrerar. Centrallåset fungerar lika bra som alltid, men det är störande att Informationsstyrelsen talar om för jobbet att jag går från hemmet femton minuter försent. Kollar på mobilen. Jajamän, det är ett enkelt SMS från banken: “Löneavdrag 15 minuter mottaget från arbetsgivaren.”

Vid något tillfälle har jag funderat på hur jag skulle göra om jag ville att andra än jag själv skulle få komma in i min lägenhet, med tanke på att det är Informationsstyrelsen som har nycklarna till mitt lilla RFID-chip på handens översida och att det är de som beordrar min dörr att öppna genom Centrallåset. Det här huset var ett av de första som anslöts till systemet. Ursprungligen var det avsett för häkten, men expanderade snabbt till områden med många potentiella terrorister. I klartext betydde det områden som mitt miljonprogramsområde, där det fanns många muslimer. Ingen verkade ifrågasätta den kopplingen 2015. Numera är det bara politikers villor som inte är anslutna till Centrallåset.

Informationsstyrelsen hade tagit över mer och mer av just… informationsstyrning. Och det var ju det som var deras jobb. Först hette den Kulturstyrelsen, innan politikerna bestämde sig för att den skulle reglera nyheter också. Eller förresten, den hette något annat innan det också… Ifpi, tror jag. Nån industriorganisation. Hur som helst fick politikerna för sig att den industrin var väsentlig för svenskt näringsliv, och gav dem mer eller mindre fria händer att hindra medborgare för att komma ivägen för det målet.

Fast det är klart, det var egentligen bara en ursäkt. Sades det då, i alla fall. I själva verket var det precis det redskap som politikerna hade letat efter, det redskap som hade en acceptans bland allmänheten för att införa övervakning. Att införa total och ständig övervakning av allas mobiltelefonpositioner, registrering av allas e-post, sms och telefonsamtal, kontinuerlig avlyssning av desamma, och att ge privata intressen mer befogenheter än polisen var bara de första stegen.

För politikerna var inte alls bekväma med att folk hade börjat kommunicera direkt med varandra, utan att någon ens kunde bedöma ifall det som påstods var pressetiskt korrekt. Tidigare fanns i alla fall insändarredaktionerna som sorterade bort det allra tokigaste. Utan den kontrollen, så kunde ju medborgarna ifrågasätta precis vad som helst.

Så det var alldeles utmärkt att upphovsrätten kom som den perfekta ursäkten. Med hjälp av starka näringsintressen inom upphovsrättsindustrin kunde man börja bevaka att folk inte kommunicerade fel saker. Sedan var det en smal sak att börja jaga terrorister och andra hot. (Att ingen hade skadats i terrordåd i Sverige sedan 1908, det var det ju ingen som kunde påpeka längre. Regimen definierar vem som är en terrorist.)

På kollektivtrafiken sitter kameror som ser till att alla har neutrala ansiktsuttryck. Några i bussen sitter och skämtar om folk som jobbade för medborgarrätt omkring 2010. De hånas naturligtvis. “Medborgarbrackor.”

Väl framme på jobbet läser jag på nyheterna att någon arresterats — igen — för systemhotande verksamhet. De flesta vet att det inte är sant, men likväl har alla hamnat i “bara-det-inte-händer-mig”-läge: precis som jag, så anstränger de sig för att inte sticka ut ur normen, de anstränger sig att inte rödflaggas i systemet.

Det är illa nog att Informationsstyrelsen hade tyckt att två av mina nyhetsflöden var olämpliga imorse. Igen.

Men nu ringer mobilen här på jobbet. “Okänt nummer”? Jag trodde inte det gick längre, sedan Polisen krävt registrering av alla kontantkort redan 2010. Jag svarar naturligtvis inte, men går hela dagen och är orolig för att samtalet har registrerats och rödflaggats, uppmärksammat av ett automatiskt sökbegrepp.

Inget händer på jobbet, trots en gnagande oro som måste ha registrerats av kamerorna, men väl hemma. När jag står och lagar mat, och hör hur Centrallåset öppnar min ytterdörr bakom mig, så blir jag närmast lättad.

Jag reagerar på att insatsstyrkans kängor låter på ett speciellt sätt mot hallgolvet, innan bedövningspilarna börjar verka.

[purpleline]

Andra som minns Himmelska Fridens Torg: Blogge.

Fler dystopier: Richie.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Invictus

  Oh my, usch så hemskt!! Själv röstade jag (pp) för ett par dagar sedan men jag hoppas verkligen att den här texten når alla de där osäkra väljarna som ännu ej har bestämt sig. Vem vill frivilligt leva i ett Stasi-samhälle?

 2. Elias.L

  Just därför saker som detta som vi är viktigaste
  partiet just nu !

 3. Tobias Josefsson

  1984, fast 45 år senare. Orwell var inte helt fel ute i kritiken och det är nog inte Falkvinge & Co heller. Tack för att ni lyfter debatten!

 4. William T.

  Rick, man behöver inte fjärrskåda med de svartaste glasögonen. Här har du ett annat exempel, som kan inträffa imorgon! En gästbloggning hos Josh på rubriken Peter har rent mjöl i påsen.

  Jag borde väl även påminna om Rätten att läsa, där alla lagar och system som behövs för eländet redan är införda.

 5. nef

  Dystopi galore!–men ändå så känns det inte så värst otroligt…

 6. Kim

  sjyst prosa. men bedövningspilar? känns inte det »väl« lo-fi i sammanhanget? om du hade velat spexa till det lite kunde du ha slängt in dom där robotarna från THX 1138, som inte använder våld när de ska “rätta till folk” och hela tiden upprepar typ: “we mean you no harm. we only want what’s in your best interest”

  Kims senaste bloggpost: Monkey Island Special Edition

 7. aq

  Vad hände med den lugnare tonen? Du vet “vanligt” folk kan aldrig tänka sig att Sverige kan bli något i närheten av Kina. Den svenska staten är ju god och snäll. Visst det finns sådant som baltutlämningen och IB-affären men vem minns det? Och det var ju länge sedan. Att exempelvis SÄPO struntade att radera avlyssnade samtal härom dagen är väl inget att lägga större vikt vid. Aja, de flesta tänker nog inte så mycket på saken.

  Hur som helst, det verkar ju lite alarmistiskt att ens föreslå saker som ändamålsglidning (trots att det skett flera gånger) enligt folk, media och politiker. Så man får vara försiktig i sin kritik annars bryr de sig inte om oss konspirationsteoretiker (som endast tar fram befintliga lagförslag och utredningar etc fast det är ju inte så viktigt).

 8. Johan

  Jag är mer nyfiken på hur samma dag skulle se ut i ett positivt scenario. PP:s visioner och realiserandet av dem i vardagen 2029 borde vara intressantare att måla upp än skräckvisioner av detta slag.

 9. Hans J

  Det viktigaste är faktiskt inte att rösta på Piratpartiet!

  Det viktigaste är att få så många andra som möjligt att rösta på Piratpartiet !

  Sedan ska man naturligtvis rösta själv också (men det är en helt annan sak!)

  Jag har en fråga till Rick Falkvinge:

  Tror du att vi hinner stoppa den utveckling som du beskrev i din postning?

 10. Rickard Olsson

  Johan, det kommer en dag imorgon också. 😉

  Min dystopi: http://www.webhackande.se/den-moerknande-framtid-aer-var

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Den mörknande framtid är vår

 11. Welder

  @johan
  Jag rekommenderar att du letar lite på nätet och ser del 1 av dokumentärserien “Who’s watching you”. Den handlar om hur det ser ut i Storbritannien just nu, i världens mest kameraövervakade land, och hur man egentligen använder tekniken. Den tar upp båda sidor av situationen, och håller sig neutral. Samtidigt som den visar övertramp (folk som blivit registrerade som skumma för att de demonstrerat och nu stoppas av trafikpolisen då och då) så påpekar de att så länge polisen tar “rätt” sorts människor så gillar folk kamerorna och vill ha fler. Jag har inte sett del 2 än, så jag vet inte hur det utvecklar sig.

 12. Johan

  Den positiva visionen är helt enkelt intressantare – men måhända aningen svårare att skissera. För det är väl ändå inte bara förhindrandet av dystopin som är partiets idé?

 13. ST

  Heh, varken RFID eller kameror i huset, eller lägenheten, behövs ju. Avläsningen av biometrics har ju kommit lite längre, idag räcker det ju med att ta i handtaget typ, och i morgon är avståndet lite längre, trots allt, och ultraljudskameror, idag mot väggen, i morgon på gatan utanför. Det experimenteras en hel del med redan praktiska saker på båda områdena, trots allt.

  Det bästa var glidningen av IFPI, har ju liksom hänt tidigare att det går från stat till privat organisation i ett syfte, och tillbaka till statlig privat organisation i ett annat syfte.

  +1 för känslan.

  -1 för detaljerna.

  :p

 14. Erik

  Bra läsning, någon har redan refererat till 1984 av George Orwell så då tänkte jag passa på att hinta om En Vacker Dag av Ira Levin. Finns att låna gratis på närmsta bibliotek. Än så länge.

 15. Anders Andersson

  Det där med ändamålsglidning och sammanslagning av kontrollorgan fick mig att tänka på en gammal centermotion (2002/03:T11) i vilken jag reagerade på följande stycke:

  En möjlighet är att, som någon remissinstans föreslagit, slå ihop PTS samt Radio- och TV-verket till en konvergensmyndighet med ansvar för alla tillsynsfrågor inom telekomsektorn, samtidigt som konkurrensfrågor lyfts till Konkurrensverket.

  PTS ansvarade då som nu för tillsynen av telekommunikationsmarknaden. Radio- och TV-verket har under hela sin existens haft uppgiften att registrera ansvariga utgivare för rundradio och television.

  På vad sätt menade Sven Bergström, Lena Ek, Roger Karlsson, Rigmor Stenmark, Åsa Torstensson, Jörgen Johansson och Håkan Larsson 2003 att förmedlandet av privata telefonsamtal och juridiskt ansvar för innehållet i rundradiosändningar hade med varandra att göra?

  Motionen har vad jag vet inte föranlett något riksdagsbeslut (centern satt ännu i opposition när den utskottsbehandlades, men vi fick hur som helst en lag om elektronisk kommunikation då).

 16. HR

  8,2% i sifon.

  En statistisk säkerställd ökning med 2,2%-enheter.

 17. Tips från coachen. « MaSkoPi

  […] från coachen. 5 06 2009 Idag lär det bli länkfrosseri. Rick skriver fantastiskt, och Rickard Olsson också. Dysterkvistar? Tja, kanske, men jag ser det inte som någon omöjlig […]

 18. Globetrotter

  Din mes!
  Bedövningspilar?
  … tror inte det.
  Skarpa kulor tror jag däremot mer på.

  Globetrotters senaste bloggpost: Ibland blir jag totalt ANTI

 19. Z

  Jag antar att de såg de där kondomerna du hade drällande på hallgolvet och antog att du drev en bordell…

  I övrigt: bra för att vara en högstadieuppsats. Aningen fjantigt annars.

 20. Sippan

  Du skulle ha svarat i telefonen, Ricky! Motståndsrörelsen hade kunnat hjälpa dig, och sen hade du fått bo med oss i tunnlarna och subvertera.

  Sippans senaste bloggpost: Män slår kvinnor, aldrig tvärtom

 21. Neocreo

  Jag älskar dystopier… är ju trots allt en stor sci-fi nörd. Bra skrivet. Ser fram mot utopin 🙂

 22. Skjuter jag mig själv i foten? | neocreo.net

  […] undrar om inte Rick Falkvinge har rätt i sin dystopi. Jag undrar nu om jag inte skadar mina egna intressen genom att offentligt stödja Piratpartiet på […]

 23. Skjuter jag mig själv i foten? | neocreo.net

  […] undrar om inte Rick Falkvinge har rätt i sin dystopi. Jag undrar nu om jag inte skadar mina egna intressen genom att offentligt stödja Piratpartiet på […]

 24. Jonas N

  Inte bedövningspilar. Tazers – och länka till youtubefilmen av killen som blir nedbrottad och får el-chocker för att han ställde en fråga till John Kerry om hans medlemsskap i Scull and Bones.

  http://www.youtube.com/watch?v=mx41UjEtFjY

 25. Skulle du ställt dig framför stridsvagnen? @ Tomas Sida

  […] vi verkligen var dessa lagar kan ta oss? Förstår våra politiker verkligen vilken Pandoras ask det är de håller […]

 26. WysiWyg

  No offense, men du tror väl inte att du kommer vara på fri fot om 20 år? Tro mig, du kommer vara den första som utlämnas till Hollywood, förlåt menar så klart USA, och avrättas för terrorism, förlåt, menar så klart “samhällsomstörtande verksamhet”.

  WysiWygs senaste bloggpost: Tvättstuge-äventyr.

 27. Hellre moderat än pirat #2 «

  […] mer om piraterna här, här, här, här, här, här, här, här och […]

 28. Nypirat

  Fick just en idé och det vore kul att testa om det nu under det sista dygnet innan valet är slut gick att mobilisera samtliga medlemmar och aktivister på nätet.

  Tänk vilken enorm grej det skulle vara om samtliga medlemmar ett dygn framåt ger sig ut på nätet och kommenterar tidningsartiklar, skriver i bloggar, postar i forum och mangrant avslutar alla inlägg med en gemensam slutrad, typ: “Värna integriteten! – Rösta på Piratpartiet! – http://www.piratpartiet.se

  Kan vi mobilisera 48.000 valarbetare att likt en digital gräshoppssvärm under ett dygn sprida ett gemensamt, kort och enkelt, identiskt budskap under 24 timmar?

 29. pros

  om man vill gå med i motstånds rörelsen och leva i tunnlar under marken och leva på råtter och annat bös vart skriver man på i såfall på ricks första senario?

  första steget för att vi inte ska komma dit är att gå och rösta i dag eller på söndag och då rösta pirat.

  pross senaste bloggpost: Pirat/internet vän i årets sommar värdar i p1

 30. Elias.L

  W

 31. Elias.L

  Equilibrium är bäst.

 32. Pirat så klart

  RICK ÄR ALLDELES FÖR OPTIMISTISK. DET HÄR ÄR INFÖRT OM SENAST 3 ÅR OM VI INTE VÄCKER SVENSKA FOLKET. VI ÄR JU SOCIALISTER. SNART ÄR VI ALLA KOMMUNISTER.

 33. Elias.L

  Vad menar du ?

 34. Daniel Scythe

  Jag börjar inse att vi trots opinionssiffrorna firar stora dystopiveckan, jag beskrev också en dystopi + 2 andra scenarion igår http://danielscythe.blogspot.com/2009/06/tre-vagar-for-samhallet.html och jag läste den i kommentaren en bit upp tidigare idag =)

 35. Månkaninen

  @WysiWyg:
  Även om 20 år är USA förståss en demokrati med vackra och rättssäkra lagar. Därför flygs “samhällsomstörtande personer” i omärkta CIA-ägda flygplan till Egypten, Rumänien eller Polen. Enkel biljett räcker.

 36. Det är nu det gäller. « Locrians Blogg

  […] vi se till att slutspurta tills vi svettas och gråter blod. Ett viktigt slag i kampen mot ett övervakningsamhälle som bara ligger ett fåtal beslut bort. Vi måste vända trenden […]

 37. Locutus

  Väldigt bra, oroande och intressant. Vi lever helt klart i en väldigt kritisk tid. Läste även det andra alternativet.
  Tycker att du borde skriva de alternativen på engelska och kolla om det går att få folk från andra länder att läsa dem. Vet ju att det finns andra piratpartier, men jag tror väl att det svenska är det starkaste eller bland de starkaste i alla fall. Folk världen över måste få upp ögonen för vilket håll världen är på väg åt.

  Locutuss senaste bloggpost: Upptagen

 38. Oskar

  Hur kan pp tillgodose integriteten när de förordar fildelning som i så många fall innebär att integriteten inte respekteras (copyrighten) ?

 39. Fredrika

  @Oskar

  Den delen av upphovsrätten som kommer i konflikt med fildelningen, dvs monopolet på distribution och exemplarframställning, som återfinns inom den ekonomiska delen av upphovsrätten, har absolut ingenting med upphovsmannens integritet att göra.

  Monopolet är inte ens tänkt att gynna upphovsmännen, eller garantera dessa några pengar bara för att folk tar del av och kopierar deras verk, utan det monopolet är tänkt att gynna allmänheten, dvs dom som fildelar verken, så fildelning innebär verkligen inte någon integritetskräkning för upphovsmännen om du nu trodde det.

  Tyvärr är det dock en vanlig missuppfattning hos antipirater, politiker, och i mer pinsamt i synnerhet hos upphovsmännen själva.

  Man kan tycka att dom borde vet vad upphovsrätt är, och vad upphovsrätten ämnar göra och vem den ämnar gynna, men så är sällan fallet. Det beror väl förmodligen på att upphovsmän är vana vid att med automatik tilldelas detta monopol till sina verk, i samma ögonblick som dom skapar verket, varvid det är lätt att inbilla sig att man utav någon slags etisk rättvisa beviljades monopolet just därför att man skapade verket, men så är det som sagt verkligen inte.

  Som jag läste att någon hade skrivit tidigare idag, det monopolet kan verkligen inte ens anses utgöra en del av utav dom rättigheter som upphovsmännen erkänns i dom mänskliga rättigheterna, eftersom mänskliga rättigheter under inga omständigheter ska kunna säljas eller köpas, vilket är precis vad man kan göra med monopolet på distribution och exemplarframställning utav upphovsrättsskyddade verk.

 40. 1984 – en aktuell bok? | Skottet

  […] skapas 2008 i Sverige, Var finns individen i FRA-samhället?, 1984 – verkligt eller fiktion och Himmelska Fridens Torg, Sverige, 2029). Då jag själv inte hade läst denna bok beslutade jag mig för att okej, så mycket som man ser […]

Comments are closed.

arrow