2029, som det kan bli istället

Jag vaknar med solen klockan 11. Väckarklockan behövdes visst inte idag.

Jag minns en tid när alla var tvungna att arbeta samtidigt. Så… onödigt. Men det var ju också innan svärmarbete slog igenom i näringslivet. Vilket slöseri! Hur kunde folk jobba så instängt? Utan kreativitet och innovationsförmåga? Och så… begränsade av geografi?

Väl uppe sätter jag mig vid datorn och kollar igenom nyhetsflödena. Två nya har dykt upp — de har nått kritisk massa i min betrodda svärm och lagts till automatiskt. Handlar mest om hur svälten i tredje världen är på väg att lösas, efter att Monsanto tvingats ge upp tanken på att patentsystemet skulle kunna vara kvar. Att de fortfarande bråkar om det? Det var en stor seger när Indien kastade ut patenten 2022 och började tillverka mediciner och grödor fritt. Även om Europa inte hade varit riktigt klara för det steget, så såg Indien först vart det barkade. Sedan följde Europa, Brasilien och Kina.

Nigierianska oliver är för övrigt en delikatess, tänker jag och tar några till från skålen vid datorn.

Dagens schema är ett möte med några utvecklare, i övrigt fritt arbete. Vi ses klockan 14, mätt i min tid, i en kanal i vår projektsvärm. Jag bestämmer mig för att ta mötet på ett café, så jag packar ner ett bra headset och tar lilldatorn under armen. Men innan mötet vill jag ha med lite kultur att utveckla till, så jag kollar på min favvosvärms rekommenderade kanaler och väljer “fyll på och dela ut”. Pipelinen fylls upp och på några minuter har jag fyllt på med en terabyte ambient. Perfekt.

På väg ut genom dörren känner jag hur kryptobandet vibrerar till. Det lilla bandet runt armen med alla mina kryptonycklar, som naturligtvis förstörs om jag tar av det, känner av att jag är vid dörren, och dörren öppnas. Inifrån lägenheten hörs en röst: “bussen går om… tolv… minuter.” Det där var ett snabbhack jag gjorde, att fråga lokaltrafikservrarna samtidigt som min nyckelserver låser upp ytterdörren efter godkännande från mitt kryptoband.

För bara tjugo år sedan var det husvärden som stod för det systemet. Man hade små nyckelbrickor som låste upp ytterdörren, så värden kunde se när alla hade kommit och gått. Obegripligt att folk accepterade sådant. Men tiderna förändras ju, tack och lov.

På väg in till caféet ser jag flera spontana svärmar på bussen. En av svärmarna håller på att mixa om en video. Kul projekt att ha i något så flyktigt som en kollektivtrafikssvärm! Jag ser hur folk dyker in i och ut ur svärmen hela tiden — den verkar inte gå över internet, utan över ett spontanformat lokalnät. Det går inte att se vilka i bussen som deltar i det, men jag har några gissningar.

En gång i tiden minns jag att nån tok tyckte att allt sånt skulle gå att spåra. Hur tänkte de då? Nåja, en positiv bieffekt av de där märkliga diskussionerna runt 2009-2010 var i alla fall att alla började kryptera sin kommunikation på ren rutin. Sådant hade säkerhetsexperterna tjatat om sedan 1980-talet, men det var först när människor kände sig hotade av okunniga politiker som alla började göra det på rutin. Sedan dess har det bara levt kvar. Anonymitet och brevhemlighet inbyggt i systemet, utom räckhåll för framtida politiker. Precis som det ska vara.

Väl framme på caféet kopplar jag upp min del av projektet mot svärmen, och träffar mina närmaste kollegor. José ser solbränd ut — det är tydligen bra väder i Paraguay. Shreedhar är på gott humör som vanligt, och Xiao och Xi börjar direkt kastar in en enorm mängd diskussionsunderlag. M0rph3us ser lite mer nedslagen ut… fast jag har aldrig fått reda på var hon jobbar någonstans, slår det mig. Inte för att det spelar någon roll.

Det var rätt kul på sent 2010-tal när alla företag började strunta i var på planeten folk bodde, utan rätt och slätt anställde de allra bästa. Det hade smygbörjat med t.ex. svenska MySQL på 2000-talet. De som inte klarade omställningen när alla plötsligt gjorde så samtidigt gick under. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket synkroniserad talang på ett och samma fysiskt ställe längre.

Men så var det ju också självklart att näringslivet skulle utvecklas så. Det hade varit tydligt sedan tidigt 1990-tal. Det var bara dåtidens politiker som inte förstod det.

Väl på caféet beställer jag en xingfei och två madhavapedder. “Sexhundra jämnt”, säger killen bakom disken. Jag räcker över tre stycken tvåhundralappar, och går och sätter mig och tar på headsetet.

När jag sitter på i mötet ser jag hur en ny video dyker upp i min syndikeringssvärm. Kollar snabbt på den, den är flaggad av flera av mina betrodda. Men… det är ju videon de jobbade med på bussen imorse! Hah, jag såg den först.

En gång i tiden kunde inget publiceras utan att stora företag fick godkänna det först. Det var en märklig tid. Och dessutom insisterade de företagen på att svärmar inte fick diskutera det. Helt obegripligt.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Calandrella

    Bra inlägg!

    Återigen, f.ö., verkar etablerade media överdriva saker och ting… http://www.dn.se/nyheter/politik/pp-ledaren-kallar-sig-ultrakapitalist-1.885665 För jag antar att huvudbudskapet från dig i intervjun inte var “jag är ultrakapitalist”?

    Calandrellas senaste bloggpost: “Medborgarätt” dåligt

  2. Daniel Wijk

    Calanderella: Läs hela artikeln så ser du vad som är med i orginalet:

    http://www.fokus.se/2009/06/hjarnan-bakom-piraterna/

  3. nef

    Så vackert! 😀

  4. nef

    @Calandrella
    Även jag kan kalla mig ultrakapitalist. Likväl som supernationalist eller extremkommunist.

    Vad beror på när och sammanhang och i vilken jämförelse, ty skalan höger-vänster vägrar jag att inträtta mig efter.

    Beroende på vem som frågar och hur frågan framställs så kan jag alltså gå ut som megaliberal eller bautasocialistisk.

    Försök aldrig att tolka något som är taget ur sitt sammanhang och framför allt–köp aldrig andras tolkningar, utan sök alltid sammanhanget och kontexten innan du gör din egen bedömning.

    Bara ett litet råd i all välmening från en gammal rävig kärring. 😉

    nefs senaste bloggpost: Bloggtips

  5. Henrik

    Den skalan man bör bry sig om är den om auktoritet. Gillar man fascism, kommunism, nationalsocialsim, enkel socialism och så vidare, så gillar man att personer med fina titlar får bestämma över andras liv. Man är med andra ord auktoritär.

    Tycker man att individen är självägande, det vill säga att människor själva ska få bestämma över sina liv och inte någon annan, så är man en sann liberal (inte moderatliberal, termen har verkligen förvrängts; libertarian, klassiskt liberal eller nyliberal är mer passande nu).

    Jag antar att det är dessa liberala värden Falkvinge anammat, eftersom kapitalismen bygger på idén om individuell frihet (självägande).

  6. Skymt

    I min framtidsvision så är inte arbete ett tvång (hur ska alla miljarder människor kunna vara produktiva i denna automatiseringens tidsålder? Även intelligens automatiseras ju! Mänsklighetens fortsatta bekvämlighet kan garanteras av en bråkdel.), utan en rekommendation. Har du något att bidra med, gör det! Annars, lev väl i dina dina individuella val, och förädla just dina egna intressen.

    Men jag måste hålla med nef! Rick, det du skriver är underbart! Och helt klart ett mål värt att sträva efter (åtminstone som ett steg på vägen mot min egen vision).

    Och grymt tack för kontrasten mot den “profetiska” text du skrev för några dagar sen. Den gjorde mig faktiskt riktigt deprimerad, och övertygad om att PP är inte bara är viktigt. PP är nödvändigt! Om så bara som pionjärer för nya politiska mekanismer.

  7. Mats

    Jag utgår från att det var distribuerad nätverksvaluta och inte statsutgiven centralbanksvaluta du betalade med. 🙂

    On the tråkigare side är jag dock besviken på kommentarerna ovan att de sammanblandar kapitalism och marknadsekonomi, när de oftast är varandras motsats. Patent är kapitalism t.ex.

  8. Niclas

    Tråkigt att du missar vad kampen mot Monsanto verkligen handlar om. Det verkliga problemet är inte deras patent och gnidighet. Det verkliga problemet är att de förstör den biologiska mångfalden och att de har bekämpningsmedel som dödar allt utom sina egna växter.

    Allt blir inte bra bara för att man tar bort patenten, särskilt inte om det inte var bra från början. Men visst de kanske inte skulle utvecklat detta om det inte fanns ett patentsystem som de kunde tjäna pengar på. Men ni tror ju på att forskning kommer överleva – så antagligen gör dumma ideer det också.

    Tycker det är intressant att du i din vision nämner oliver från Nigeria. Du har inte nämnt hur de kom till Sverige. I dagens samhälle är det ekologiskt ohållbart att vi skickar våra fiskpinnar till Kina och tillbaka. Detsamma gäller ju att transportera oliver från Nigeria till Sverige.. men har din dröm lösning på hur vi ska kunna göra detta på ett hållbart sätt, eller är ditt svar bara att släppa patent fritt?

    Jag håller visserligen med dig, att patent borde vara fritt, kunskap ska delas. Men det finns vissa saker som är förutsättningar för fortsatt liv och samhällesbyggande – ex en jord att bo på. Vi måste lösa de ekologiska problemen som finns i världen, och det behövs nog betydligt större kraftsamlingar än att ta bort patenträtten.

    Jag gillar er, hoppas ni väljer gröna gruppen!

    Niclass senaste bloggpost: Elias och Niclas åker spårvagn

  9. Kluris

    Nu skall ni få något fint att tänka på..

    @Skymt: hur ska alla miljarder människor kunna vara produktiva i denna automatiseringens tidsålder?

    Alla människor är produktiva, eller rättare, alla varelser och växter tom.. Men vi är alla olika med olika behov och förmågor. Vad den ena upplever onödigt kan den andre se som åtråvärt osv.. Mångfald är nyckeln.

    lev väl i dina dina individuella val, och förädla just dina egna intressen.

    Precis, det är i detta vi alla är produktiva. Det är när vi gör oss själva till drönare och bara lyder order som vi blir mindre produktiva. Men visst, att “drönarjobba” kan också vara bra, ibland. Eller snarare, under vissa perioder i livet. Ja det är nog under den tid i livet som de flesta av oss gör det största bidraget till mänskligheten som det ibland kan underlätta med drönarjobb, när vi uppfostrar nästa generation, våra barn. Men å andra sidan, det om något är att vara produktiv för mänskligheten.

  10. Rösta i EU-valet | Jonas Enander

    […] gärna en framtidsvision som Rick Falkvinge postat på sin […]

  11. Snoddas

    Ska hela världens befolkning leva på att utveckla datorprogram, remixa videor och annat intellektuellt arbete i din framtidsutopi? Måste säga att din vision känns väldigt inriktad på eliten. Hur ser framtiden ut för den nigerianske olivodlaren? Har han också ett kryptoarmband och ett globalt kontaktnät eller lever han i fattigdom medan världens elit flummar runt i sina svärmar? Det känns som om du har överdoserat cyberpunkromaner…

  12. PJ

    Vad är “xingpai” och “madhavapedder”?

  13. Henrik

    I och med kapitalismen lyfts allt fler människor ur fattigdom. Vi blir rikare, lever längre och klyftan mellan fattig och rik minskar. Om Rick är ultrakapitalist kan vi ju anta att det är så utvecklingen kommer se ut, mot bakgrund av hur den har har sett ut tidigare.

  14. Elias

    Apropå distribuerad nätverksvaluta som Mats nämnde: http://ripple.sourceforge.net/
    Ett sådant projekt som borde få mer uppmärksamhet. Har visst legat på is ett tag. Makten över pengarna åter till folket!

    Eliass senaste bloggpost: Rösta på Piratpartiet

  15. Guld/silver piraten

    Dagens piratpartist rörelse skall börja skapa och sälja riktiga guld och silvermynt med piratpartiets logotype, i protest emot pappers ekonomin och bankerna som styr oss!

    Samt uppmuntra människor handla med silver och guldmynt istället. Det kommer göra makthavarna riktigt förbannade. Att tala är guld och silver att tiga är värdelöst.

  16. Elias

    Riktigt bra idé, Guld/silver piraten. Det är ju faktiskt en integritetsfråga också, staten kan inte spåra fysiska guldmynt. Dessutom kunde det bli en inkomstkälla för partiet. Vi köper in guldtackor, stämplar upp guldmynt och säljer dem för högre pris, då får vi pengar att kampanja för. Vem skulle inte vilja ha ett piratmynt?

    Eliass senaste bloggpost: Rösta på Piratpartiet

  17. Guld/silver piraten

    Ja Rick Falkvinge sätt igång guld och silver mynt tillverkning det har gjort på andra håll. SE: http://www.libertydollar.org/

    Man kan inspireras av det i alla fall , kanske be dem tillverka mynten?

  18. Kluris

    @Snoddas: Nedvärderar du inte fysiskt arbete rätt mycket när du kallar annat arbete för elit?

    @Henrik: En mycket stor majoritet av alla världens länder är kapitalistiska, ändå är större delen av jordens befolkning fattig. Nu kanske du tror att det var ett argument mot kapitalism? Icke så. Snarare att du har en alltför snäv utgångspunkt om du tackar kapitalismen för välgång. Att erkänna kapitalism handlar om att erkänna girighet för vad det är, det är först då man inser att kapitalismen alltid måste åtföljas av kontroll och reglering. Gör den inte det, så hamnar vi i att “dåliga munskänkar förser sig av frihetens oblandade vin”.

    Rimliga arbetstider, löner vi kan leva hyggligt på, allmän sjukvård och skola för barnen osv.. allt detta har kapitalister motsatt sig, somliga gör det fortfarande. Det är inte kapitalismen du har att tacka för välståndet. Det är kombinationen av kapitalism, rättvisa, medbestämmande osv. du har att tacka. Att vi tillåter balanserande motkrafter, det är det viktiga, annars uppstår en skev maktbalans som bara leder till elände. Tillåtandet av dessa motkrafter har sin grund i de grundläggande fri- och rättigherna som föreningsfrihet, yttrandefrihet, frihet från övervakning så att både entreprenörer och politiska “dissidenter” vågar och törs osv.. Det är vad du skall tacka, inte kapitalismen allena, för ensam leder den till oligarki.

  19. Guld/silver piraten

    Dessutom kommer just piratguldmynt och silvermynt ha ett extremt starkt politiskt symbolvärde + äkta värde för folket. En protest emot bankernas kontroll över oss, på “hederligt pirat vis” Detta är dagens och framtiden för piraters ekonomiska vapen emot eliten.

    Guld piraten

  20. Snoddas

    @Kluris: Med elit menade jag de som har pengarna och makten, inte att andra skulle vara sämre människor. Arbeten som busschaufför, cafépersonal och olivodlare är på många sätt viktigare än att utveckla databaser och remixa videor, men sånt kändes helt bortglömt i Ricks framtidsvision.

  21. Guldpiraten

    Att skapa egna pengar och få konkurrera med en egen valuta borde va en självklarhet i ett fritt samhälle. Folket skall bestämma vad som är värt något. Guld och silver har fungerat i flera hundra år. Men istället för att göra som Libertydollar vars upphovsmakare faktiskt hamna i fängelse i sin kamp för konkurrerande valuta, så räcker det med att man bara gör 1 oz pirat guld silver mynt och räknar efter vikt istället för kronor eller dollar.

    Vem som helst som vill kan skapa dessa mynt och börja sälja dem. Piraterna borde förstå att det finns en enorm marknad och frihets vapen i detta.

    Libertydollar
    http://www.libertydollar.org/

    Liberty Dollar
    http://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_Dollar

    Glen Beck and the Liberty Dollar
    http://www.youtube.com/watch?v=wm2lP5hA940

    Support the Ron Paul Liberty Dollar
    http://www.youtube.com/watch?v=qMhz_ki_B7o

    Bernard Von Nothaus on Glenn Beck
    http://www.youtube.com/watch?v=IvHhqr8OeFc

  22. Henrik

    Kluris,

    Ekonomisk frihet verkar i varje givet fall främja tillväxt och jämlikhet. Det gynnar givetvis även de fattiga. Detta är väl dokumenterat.

    Vänlig läs:

    http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175664917.pdf

    Sidan 56 och framåt. Relevanta grafer återfinns på sidan 61 och framåt.

    Om du nu kunde vara så god att visa var du fått dina fakta. För de verkar i ärlighetens namn vara något du fantiserat ihop själv.

    Att kapitalismen, som bygger på frivillighet, skulle kräva kontroll och reglering tycker jag är ett väldigt egendomligt uttalande. Motivera gärna varför det skulle behövas.

    Angående de andra rättigheterna du räknar upp så är jag av åsikten att de är konsekvenser av självägande. Frihet är frånvaron av tvång, något som givetvis är eftersträvansvärt.

  23. Guldpiraten

    Att skapa egna pengar och få konkurrera med en egen valuta borde va en självklarhet i ett fritt samhälle. Folket skall bestämma vad som är värt något. Guld och silver har fungerat i flera hundra år. Men istället för att göra som Libertydollar vars upphovsmakare faktiskt hamna i fängelse i sin kamp för konkurrerande valuta, så räcker det med att man bara gör 1 oz pirat guld silver mynt och räknar efter vikt istället för kronor eller dollar.

    Vem som helst som vill kan skapa dessa mynt och börja sälja dem. Piraterna borde förstå att det finns en enorm marknad och frihets vapen i detta.

    Se länkar i nedanstående inlägg från mig.

  24. Guldpiraten
  25. Guldpiraten

    Glen Beck and the Liberty Dollar
    http://www.youtube.com/watch?v=wm2lP5hA940

  26. Guldpiraten

    Support the Ron Paul Liberty Dollar
    http://www.youtube.com/watch?v=qMhz_ki_B7o

  27. Guldpiraten

    Bernard Von Nothaus on Glenn Beck
    http://www.youtube.com/watch?v=IvHhqr8OeFc

  28. Guldpiraten

    Bra intervju med Bernard Von Nothaus

    http://www.youtube.com/watch?v=VMtRekpiP4A

    Blogg om hans arrestering.
    http://adap2k.blogspot.com/2009/06/fbi-arrests-bernard-von-nothaus-and.html

    Guld och silver piratpengar skulle reta gallfeber på övervakningsstaten och dess banker.

    Guld piraten

  29. Guldpiraten

    Man behöverinte ta ställning i Piratpartiet, man säljer bara sina pirat guld och silvermynt som en kul grej för anhängare, precis som man säljer tröjor och pins.

    Men det som är kul är att guld och silver mynt skulle ha en stark inverkan på andra sätt utan att piratpartiet behöver vara inblandade. Självfallet vill alla piratanhängare ha guld pirat mynt och silvermynt, mycket roligare än en keps.

    Bad Times

  30. Jonas N

    Det är dumt att göra egna mynt, då måste man redan ha ett förtroendekapital som gör att folk litar på att mynten är äkta osv…

    Det finns redan en infrastruktur för handel med guldmynt av standardiserad halt och vikt.

    Själv använder jag Österrikiska dukater. De är värda knappt en tusenlapp. Går att köpa och sälja hos varenda mynthandlare och på vissa växlingskontor.
    Alla väger exakt lika mycket och är nästan rent guld.

    Krügerrand och andra mynt som väger en troy oz (31,1g) är standard. Funkar över hela världen. Idag kostar de 8200 kr.

  31. guldpiraten

    Du missar en sak Jonas, du har missat historien om Liberty dollar. Dessutom finns det inga problem med att bevisa att någonting är äkta guld eller silver, jag tror på fri marknad och att piratmynt skulle va TOPPEN. Det är just att det skulle va piratmynt som är själva grejen. SE länkarna innan du uttalar dig Jonas.

    Kanske vill Liberty dollar själva göra piratmynt. Detta är större än du förstår Jonas.

    Se denna intervju så kanske du fattar. Det kommer ha ett enort symbolvärde och exakt penga värde med pirat mynt, framförallt silvermynten. Detta är en frihetsfråga av störsyta sort. Hellre sälja mynt än pirat kepsar.

    http://www.youtube.com/watch?v=FJhMwxL_KR8

  32. X

    @Guldpiraten

    Hördu, nu har du väl spammat lite väl mycket på olika bloggar? Gå till piratpartiets forum och DISKUTERA frågan i stället för att bara lägga fram den som ett färdigt paket.

    Kommentarer till bloggar ska man använda till att kommentera DET SOM BLOGGEN PRATAR OM, inte ovidkommande propagerande som har helt andra helt adekvata forum.

  33. Bollen

    X du är tråkig och konservativ i negativ bemärkelse. Sådana som dig trivs i en polisstat.

  34. Kluris

    @Henrik: Det luktar färg, sån man målar in sig i hörn med. Det var förstås min mening att locka fram någon målare. Jag lyckades! Jag vet inte om det är mycket lönt att diskutera emot doktriner och kognitiv, men jag tror att du likväl som jag inser att de flesta länder är kapitalistiska och att större delen av jordens befolkning är fattiga. Några andra sakförhållanden skrev jag inte. Resten är logik baserad på normalt mänskligt beteende. Så de fakta du efterlyser har du redan, om inte kan jag rekomendera Google.. Jag valde som sagt mina ord medvetet för att locka fram dissonans, som kopplingen mot girighet. Men det är en egenskap vi alla har, tillsammans med många andra egenskaper som givmildhet, solidaritet, flockegenskaper (vi är flockdjur), empati osv.. Att det funkar rent retoriskt för att locka fram målaren beror ju förstås att få människor är beredd att offentligt erkänna att sådant bor även i dem som hos alla andra. Vi är dock alla olika.

    Dåliga munskänkar.. antagligen gick inte det där in. Du vet likväl som mig att det finns många som bara vill ha och aldrig själv ger, det är i detta vi måste ha regler, alltså reglering och kontroll. Somliga har inga som helst betänkligheter över att skada andra människor och hela samhällen för att få vad de vill ha, inte minst inom politiken där det räcker med positioner. De kan rösta för vilka vansinnigheter som helst om de tror att det gynnar dem i t ex. partiledarens ögon. Samma sak råder givetvis om det är penningbegär istället för maktbegär eller ärelystnad. Somliga går över lik för att stilla sina begär, och dessa begär kan likväl som pengar bestå av galna trygghetsbegär eller vad som.. Alla överdrifter brukar slå över i sin motsats, även överdrifter inom frihet, just eftersom vissa inte kan hantera den friheten “och likt dåliga munskänkar tar för sig av frihetens oblandade vin”. Det är därför “tyrannen” brukar uppstå ur demokratin som en beskyddare, och jag är rädd att det är precis detta vi ser hända idag.

    När vi accepterar de grundläggande fri- och rättigheterna, som är mycket väl genomtänkta, då accepterar vi både kapitalism och nödvändiga regleringar. Det som framförallt ofrånkomligen växer fram som balanserande kraft mot kapitalismens ofrånkomliga baksidor, brukar vara fackföreningar. Alltså bara den grundläggande föreningsfriheten in action. Det är ju precis detta som brukar kallas “den svenska modellen”, att istället för att politiker går in och detaljstyr den fria kapitalismen, så tillåter man en stark motkraft med muskler nog att lösa det förhandlingsvägen, istället för tvingande lagar från politikerna. Det har fungerat mycket väl i sverige sett i stort, speciellt för storföretagen som då har kunnat lösa saker rätt enkelt vid ett enda förhandlingsbord. Nackdelen är för småföretag som tyvärr får en jätte emot sig, LO är en jätte i dessa sammanhang.

    Inom PPs frågor, så grundar sig nästan allt elände på en skev maktbalans, inte okunnighet som ofta påstås. För om maktbalansen hade sett annorlunda ut, då hade de sittande politikerna till tjuvar och legohjon haft andra rådgivare och folk de fjäskat för (för att fylla sina begär). Tyvärr ser jag inga tankegångar från PP om hur de skall skapa incitament i samhället som leder till motbalanserande krafter så att vi slipper att för mycket politisk klåfingrighet. De krafter som behöver motbalanseras handlar om internationella koncerner med omsättningar som överstiger mindre länders BNP, främst då inom media och militärindustri (där övervakning med allt från teleavlyssning till sattelit övervakning ingår). FRA-lagen skall ses i detta perspektiv, sverige har i förhållande till befolkningens storlek, ett oerhört stort militärindustriellt komplex. Per capita mycket större än USA.

    Detta är nog den mest akuta frågan för PP att ta tag i och det är en ideologisk fråga på ett politik-filosofiskt plan. Jag ser dock inte någonstans att någon närmar sig frågan ur perspektivet maktbalans. Utan en lösning där, så hamnar saken i ständig uppförsbacke där varje fråga måste förökas kampanjas i rätt riktining och sådant lyckas väldigt sällan ens med “utvilat” folk. Tyvärr tror jag inte det finns särskilt många inom PP som ens insett detta, att man inte kan kampanja varje fråga så att majoriteten hamnar rätt. Inte ens partier med närapå egen majoritet klarar detta fullt ut. Maktbalansen måste se bättre ut i samhälle och näringsliv först.

    Vi känner alla igen förkortningarna IFPI, MPAA, RIAA, BSA, STIM, SAMI och gud vet vad.. Detta är utslag av hela industrier som nyttjar föreningsfriheten för att öka sin makt och inflytande, vi snackar om ett antal av världens störta företag som agerar tillsammans inom dessa bokstavskombinationer. Vilka motkrafter hittar vi som inte redan delvis är kapade av dessa? De attackerar idag telekomindustrins fundamenta där de kommer att göras ansvariga för den kommunikation de förmedlar. Telkomindustrin har sovit och bara brytt sig i att konkurera med varandra, tjäna pengar, växa och hålla sina aktieägare nöjda. Ingen av dem har höjt blicken och sett lite längre. En enad telekomindustri hade kunnat vara en tillräckligt stor motkraft, men att forma en sådan tar många år och då är det nog tyvärr för sent.

    Kortattat svar på din om varför det behövs reglingar så torde det räcka med att säga IFPI. Vi ser i det hur det går när maktkoncentrationen tillåts gå för långt. Då struntar politiker i grundläggande fri- och rättigheter. Konsituitoner och sådana domstolar räcker inte heller, se bara hur Bush kunde runda dem när kigsindustrin vinkade med lillfingret. Maktbalansen är skev, det är där grundproblemet ligger. Rätta till den med lämpliga incitament för marknad och människor, så löser sig resten per automatik genom ren o skär inställsamhet.

  35. Linda

    @Henrik

    “Gillar man … enkel socialism och så vidare, så gillar man att personer med fina titlar får bestämma över andras liv. Man är med andra ord auktoritär.”

    Socialism är, i ordets sanna och riktiga bemärkele, en strävan efter största möjlighet mellan grupper och människor. Raka motsatsen vad du verkar påstå.

    “Ryssland, som upplevde en hastig övergång till kapitalism har idag en arbetslöshet på 25 %, försämrade sociala skyddsnät, negativ befolkningstillväxt[26], samt ökade sociala klyftor med den följden att en mycket stor del (21,6 procent) av Rysslands befolkning numera lever i direkt fattigdom eller under existensminimum”

    Där kan du tala om klyftor.

    Den här planchen må vara gammal men är fortfarande talande och högst aktuell; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Anti-capitalism_color.gif

    Drar man det till sin spets är det så att alla blir rika på någon annans bekostnad. Det är så det fungerar i den verkliga världen.

    (Nej, jag är inte kommunist men har jävligt svårt för überliberaler som tror att allt blir bra med kapitalism och marknadsekonomi.)

  36. ST

    Det där kryptoarmbandet vill jag ha, skulle va jävligt bekvämt, särskilt om det var kopplat till sina bankkonton också så man slapp alla jävla plastkort och koder till dom också. Och om det funkade som ID-handling/körkort, ännu bättre.

    Att få slippa komma ihåg alla koder till mobiltelefoner, laptops, hemdator, jobbdator, café-dator, bankkort, betalkort, kreditkort, ytterdörren, säkerhetsdörrar, bil-nycklar, kontors nycklar, pass, id-kort, körkort, e-id, lånekort, bonus kort in absurdum, et cetera et cetera et cetera, samtidigt som det var hyfsat säkert att det bara är man själv som kunde använda alla absurda siffer serier.

    Näh, va fan är Birgersson nå’nstans? :p

  37. […] Istället för att se problemen som internet kanske skapar för gamla modeller, så gäller det att se möjligheterna. När mediebolag släpar The Pirate Bay till rättegång för att de gjort medial kultur […]

  38. 2029 i Falkvinges vision | Doktor Spinn

    […] Falkvinge har publicerat sin vision 0m 2029. Då är jag 50 år. Jag kopierar den rakt av – för det är den […]

  39. EnAnnan

    Den där texten om hur illa det var när alla var tvungna att arbeta samtidigt tror jag kan uppfattas ganska negativt av t.ex. service- och industriarbetare som aldrig kommer att kunna välja arbetstid själva. Men visst, framtiden kanske är så automatiserad att vi alla bara lallar runt och är kreativa.

  40. Anya

    @EnAnnan
    Precis som när jordbrukssamhället gick över till Industrisamhälle och det räckte med 2% inom jordbruket så kommer det efter omstruktureringen som pågår nu bara att behövas 2% inom industrin. För det är väll ingen som vill jobba på linan om de slapp 🙂

  41. Ramona Fransson

    Grattis! Men jag hade hoppats på 15 procent. Men det får komma till riksdagsvalet. Ni lyckades inte bara med att komma in i EU- parlamentet utan också att stoppa SD vilket är glädjande. Nu gäller det att se till att ni kommer in i riksdagen! Eftersom det uppenbarligen är många män som röstade på PP är det dags att framhäva kvinnornas ställning i datavärlden. Vi är många och vi är inte bara yngre.

    Själv är jag 53 och ser fram emot att PP kommer in i riksdagen, Själv kommer jag att fortsätta propagera för PP när det börjar närma sig för riksdagsvalet.

    Ha nu en underbar måndag och njut!

    Ramona Fransson

    Ps. Hälsa Anna.Ds.

    Ramona Franssons senaste bloggpost: Anna Troberg fick mitt kryss!

  42. Henrik

    Kluris,

    Mycket irrelevant i ditt inlägg. Jag har precis visat att du har fel, men du mal på ändå. Utan kapitalismen hade långt fler människor varit fattiga. Du måste komma med ett konkret exempel och källa om du vill visa att kaptialism skulle leda till oligarki.

    Att IFPIs tråkigheter har lett till inskränkningar i rättigheter har ju inget med kapitalism att göra, det har dock allt att göra med en perverserad och alltför mäktig och godtycklig statsmakt som ju är typiskt för socialism.

    Linda,

    Socialism försöker med våld tvinga individen att ge upp sin egendom. Socialismen bygger med andra ord på en form av stöld, där auktoriteten står över den fria viljan.

    Vad gäller den ryska marknaden så är den extremt reglerad av den ryska staten. Kapitalism handlar om fria marknader, en reglerad marknad är per definition inte fri. Du har därför valt ett mycket dåligt exempel.

    Titta på Hong Kong om du vill se resultatet av ekonomisk frihet (stor tillväxt och ökad levnadsstandard bland annat, http://www.marknadskraften.com/artiklar/hongkong.shtml). Du kan ju jämföra Ryssland med USA också, som är betydligt mer liberalt, och se hur bra det landet står sig i jämförelse.

  43. […] av: Rick Falkvinge. Hows that for a swarm, […]

  44. Josef Boberg

    “…En gång i tiden kunde inget publiceras utan att stora företag fick godkänna det först. Det var en märklig tid. Och dessutom insisterade de företagen på att svärmar inte fick diskutera det. Helt obegripligt. …”

    Rick Falkvinge – vem bestämmer 2029 ❓

    – eller är det frihet för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – som Du tänkt och skrivit om ❓

Comments are closed.

arrow