De sista 36 timmarna

Vänner,

när det här brevet går ut är det 36 timmar till valurnorna öppnar. Nu tänkte jag att det är dags att visa svärmens styrka i en tornado precis innan själva valet.

För vi är många. Vi är femtiotusen medlemmar och femtontusen aktivister.

Så många människor gör skillnad.

Nu har vi — efter mycket hårt arbete — fått en acceptabel täckning av vallokalerna. I skrivande stund är vi strax över 93%. Det är där vi låg 2006. Det är tragiskt att missa sju procent av rösterna på att vi inte når ut till fler vallokaler, men det är åtminstone inte en tredjedel vi tappar längre.

Så de sista 36 timmarna — klockan åtta på fredagkvällen till klockan åtta på söndagmorgon — så är det två saker jag vill att vi fokuserar på.

De som har skrivare, skriv ut 100 ex dubbelsidigt av en folder, vik och lägg i grannarnas brevlådor. Det är samma folder som vi har tryckt upp och delat ut på stan, men vi har ingen kapacitet att skicka ut den till brevlådor med konventionella metoder. Däremot är vi en så stark medobrgarrörelse att vi kan göra det som svärmarbete. Skriv ut dubbelsidigt i 100 ex, vik, och dela ut till 100 grannar omkring dig. Här är original i färg (om du har färgskrivare), i svartvitt (om du har svartvit laserskrivare) eller en väsentligt vitare variant (om du vill spara på toner/bläck).

Sedan, ALLA, ta de här 36 timmarna till en kampanj över hela nätet! De sista skälvande timmarna före vallokalerna öppnar, så kan vi visa vår närvaro överallt där vi finns — på väldigt enkla sätt, med väldigt enkla medel. Vi kan fylla nätet, våra mobiler, vår skype, msn och mejlsignaturer med budskapet om att rösta och vad vi röstar på. På så vis visar vi oss för varandra, för våra vänner, för makthavare, för alla att vi finns och att vi röstar på Piratpartiet. Så många som vi är, så har vi kapaciteten att vara precis överallt. Det gör skillnad när det är dagen innan valet.

Jag har precis ändrat min Facebook-, MSN- och Skypestatus till “Rösta i EU-valet. EU-politik är också politik. Jag röstar Pirat.Fler förslag finns här! Här finns en banner till bloggar och hemsidor!

Nu tar vi hem det här valet och börjar bygga deltagarsamhället!

rösta i EU-valet

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Robert Dahlin

  Ni som bor i Mora med omnejd, Jag har drygt en kartong kvar med foldrar. Ni som har möjlighet och tid att dela ut foldrar, kom förbi så ska ni få så många ni behöver.

  För info om var ni kan hämta foldrar ring mig på ring på 0762-490 390 eller maila mig robert.dahlin at piratpartiet.se.

  Nu ger vi järnet!!

 2. Nypirat

  Bra idé och jag upprepar min idé från tidigare idag ifall den inte gick fram. Även jag har tänkt på svärmeffekten och inget hindrar ju att man kombinerar båda aktiviteterna för att uppnå ännu större effekt.

  Min idé går ut på att under sista dygnet innan valet är slut mobilisera samtliga medlemmar och aktivister på nätet i en gemensam skrivkampanj.

  Som komplement till den kampanj Rick skriver om borde vi tillsammans kunna få kablarna att koka i en sällan skådad massaktion.

  Tänk vilken enorm grej det skulle vara om samtliga medlemmar under ett dygn dessutom ger sig ut på nätet och kommenterar tidningsartiklar, skriver i bloggar, postar i forum och mangrant avslutar alla inlägg med en gemensam slutrad, typ: “Värna integriteten! – Rösta på Piratpartiet! – http://www.piratpartiet.se”

  Kan vi mobilisera runt 50.000 valarbetare att likt en digital gräshoppssvärm under ett dygn sprida ett gemensamt, kort och enkelt, gärna identiskt budskap under 24 timmar?

  Nu ska jag inte tjata mer om denna idé.

 3. Rickard Olsson

  Jämtar; det finns foldrar, flygblad, affischer och valsedlar i porten till kansliet på Prästgatan 51. Come and get it! SMSa mig på 070-6350142 så får ni portkoden.

  http://forum.piratpartiet.se/Topic156867-46-1.aspx för mer info.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Den ljusnande framtid är vår

 4. Rick Falkvinge

  @Nypirat: Det var precis den idén som gav upphov till det som står ovan.

 5. Calandrella

  Det finns valmaterial på restaurang Chutney och café String i Stockholm. För detaljer, se http://stockholm.piratpartiet.se/2009/06/05/information-fran-anders-e/.

  Mer generellt: tänk på att inte lägga valmaterial i brevlådor där det står “ingen reklam”!

  Calandrellas senaste bloggpost: “Medborgarätt” dåligt

 6. Robert Dahlin

  Calandrella: Helt rätt, men man kan lägga i där det som tillägg står “men gärna samhällsinformation”.

 7. Andreas

  Utmärkt initiativ!

  En push också för #valvaka på Piratpartiets IRC-server (irc.piratpartiet.se), som blir en samlingsplats för många som inte kan vara med på någon IRL-valvaka men som i gott sällskap vill följa äventyret siffra för siffra ändå. Kanalen blir förhoppningsvis också en direktlänk till de av valvakorna som har uppdaterade laptops på plats! 🙂

  Andreass senaste bloggpost: New free website template: Daleri Single (updated!)

 8. Daniel Wijk

  Kan tyvärr inte. Ska jobba imorgon. Beordrad övertid…
  Ska dock hålla vallokaler på söndag detta till trots så jag hoppas att det ger sig ändå.

 9. Nypirat

  @Rick:
  Jaha, där ser man. Då gick det fram ändå. Kul! 🙂

  >>
  >

 10. Marcus Andersson

  Gjorde lite egna banners. Finns här här den som är intresserad:
  http://mediascreen.se/2009/06/sista-pushen-for-piratpartiet-fler-banners/

  Marcus Anderssons senaste bloggpost: Sista pushen för Piratpartiet. Fler banners.

 11. opassande » Blog Archive » Stort och smått men gott

  […] Falkvinge skriver om de sista dygnen fram till valet och vad man kan […]

 12. ST

  Lördag, dan för D-dagen.

  Nationaldagen.

  Stureplan, och alla gladlynta frihetsälskande (om än lite bortglömda) stekare.

  Nog inte en helt fel dag att påverka folk på. :p

 13. Det är nu det gäller. « Locrians Blogg

  […] vill som Rick uppmana ALLA att aktivera sig imorgon och göra åtminstonde något av nedanföljande […]

 14. Varför inte? » Spread the word

  […] Fyll nätet med Piratparitet. Inget fulspel nu bara. Keep it clean. […]

 15. I hell-mans v

  […] Falkvinge, Sagor fr

 16. Simon

  Piratpartiet, en stam!

  Seth Godin pratar om framtiden, och även fast han inte talar ett ord om fildelning så talar han om hur piratpartiet fungerar och hur det uppkommit och att det är framtiden.
  http://www.ted.com/talks/lang/eng/seth_godin_on_the_tribes_we_lead.html

  Ett väldigt inspirerande videoklipp som rekomenderas stark!

  Detta är offtopic men jag vill ändå tipsa om det.

 17. Elias.L

  Grymt vackert och egentligen inte alls offtopic
  Piratpartiet är en stor stam.

 18. Sippan

  Synd att man inte har nån skrivare. Men jag ska knata runt på stan och synas med Piratpartiet-hoodie hela dan i alla fall =)

  Sippans senaste bloggpost: Vart tog jag vägen?

 19. Hans J

  VI LÄNGTAR SÅ DET VÄRKER !

  Vi vill ha ett annat samhälle. Vi vill bli av med all denna registrering och avlyssning. Bli av med alla kameror och oanständiga lagar!

  De säger att ingenting ändå kan göras.
  De säger att det bästa är att inte rösta alls.
  De säger att en piratpartist i EU inte kan göra någonting.

  Sanningen är att de är:

  SKRÄCKSLAGNA !

  för de vet att när det en gång blivit en reva i EU-parlamentets ruttna byggnad så kommer en flodvåg av andra Piratpartister i andra länder i Europa att känna en frisk fläkt. Då kommer dessa människor – våra bröder och systrar – att få ett hopp om framtiden.

  En enda piratpartist är det enda vi begär! Gärna fler men åtminstone EN!

  Kom ihåg att vi arbetar inte bara för vår egen anständighet utan även för hela Europas framtid. Det är en sak värd att anstränga sig för.

  Vill du se hur jag ser ut kan komma ned till Sergels Torg om en stund. Då delar vi ut resterna av de flygblad vi haft råd att köpa! Då kan du träffa piratpartister och klämma dem på pulsen!

  På många platser i Sverige genomförs liknande aktioner! Vi väntar på dig!

 20. Daniel

  Fantastiskt initiativ. Jag har varit PP sen starten och nu äntligen visar sig resultaten av allt hårt arbete. Röstar PP från utlandet!

  Heja!

 21. […] frågan kom naturligt, med tidens gång som jag då uppfattade som så sakta. Valdagen var kommen. 36 timmar innan vallokalerna öppnade hade vi aktivister uppskrivna på att lägga ut valsedlar för partiet i 93 procent av […]

Comments are closed.

arrow