Jag älskar den här organisationen!

Lena Mellin skriver idag om “Det osynliga partiet som ser ut att gå mot en seger”. Jag förstår inte var hon får det ifrån. Osynligheten, alltså. Vi har bara medvetet valt bort gammelmedia ur vår strategi för att lyckas.

Osynligt?

Det här är hur mycket vanligt folk pratar om Piratpartiet, relativt andra partier. Mätt över alla svenska hundratusentals bloggar — alla bloggar, alltså husvagnsbloggar, matlagningsbloggar, sexbloggar och snickarbloggar utöver politikbloggar. Den tjocka lila linjen är Piratpartiet, och mätningen de senaste 10 månaderna:

Osynligt?

När jag var i Uppsala i förrgår såg jag det här. Vi har ingen budget för valstugor. Vi har inget partistöd på skattemedel, vi har inga åttasiffriga skattebelopp att leka med på valåren. Det här var något som våra aktivister hade gjort själva. Utan att fråga om lov. På egen bekostnad. För att de kan och vill.

En organisation som kan vara så oberoende av de etablerade kanalernas diskursstyrning, och bli det mest omtalade partiet bara genom rent och skärt brinn för frågorna hos femtiotusen personer… en organisation som sätter upp en valstuga som den ovan, på ren aktivistenergi hos personer som har vanliga heltidsjobb. Går det att göra något annat än att älska den här organisationen?

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Tor

  Även Johan Norberg kommenterar piratpartiets “osynlighet”.

 2. Yamiko

  <3 Piratpartiet!

  Yamikos senaste bloggpost: Vi vet i alla fall att de inte ljuger

 3. Johan

  Nu får du sluta Rick, jag sitter ju här på jobbet och blir alldeles tårögd. Bäst jag går bort till torget och kollar så att moderaterna inte satt upp sin affisch över våran (igen).

  Johans senaste bloggpost: Piratpartiet vinnare i slutdebatten!

 4. serenity

  Nej. 😀

 5. Lotten Kalenius

  Jag och min pojkvän var just och lade en varsin röst på PP – valsedlarna var i fin ordning i röstningslokalen i Norrköping!

 6. Johan Öbrell

  Lätt snyggaste valstugan… det är bara vår och MP’s som är målade alla andra är i obehandlat trä (jag antar att de är köpta för valet och sen kasseras). MP’s är gulmålad med gröna knutar.

  PS.
  I den lilla blomkrukan med flagga sitter en lapp som säger:
  “Plantera ett frö och låt kulturen blomstra”

 7. Anders P

  Pariterna valfjäskade skapligt mycket igår. Hoppas ingen går på samma spel de körde 2006. PP hade min röst för längesen, och de kommer troligen alltid att ha den.

 8. Lena

  “Plantera ett frö och låt kulturen blomstra”

  Det var bland det gulligaste jag någonsin har hört! Jag håller med, jag älskar Piratpartiet, människorna, passionen, engagemanget, skratten, umgänget och den genuina uppmuntran som alla sprider. Jag har bara varit med i lite över en månad men jag är redan kär. Trodde inte politik kunde vara såhär… men jag är glatt överraskad.
  (ja klart man ska vara kritisk och bla bla bla men ibland får man vara glad också och överösa partiet med allt som är bra!)

  Tack Rick och alla som gör det möjligt!

 9. Isaksson

  Ok, jag får väl erkänna att jag kanske får ett litet smil på läpparna när jag hör detta.

  Bah.. nog med sentimentalitet, dags att återgå till renoveringen.

 10. Alakai

  Osynligt är ju ickefrågan.
  I de delar av Sverige där utomlands är grannkommunen så finns det ännu folk som ännu inte vet om att det är val.
  Ska man se utanför värsta förutsättningarna så har man själv varit förbi Uppsala runt första dagarna och såg glad aktivitet, med många unga som gamla, softa som åtstramande kostymer, som kom förbi och ställde mycket genomtänkta kniviga frågor vilka aktivisterna klarade med glans och näppe. Klart coolaste valstugan, som synes.
  I orten där man bor, en håla utanför allt vad civilisation heter, så minskar högen med röstsedlar mycket sakta men säkert. När jag skulel fylla på efter många sega dagar, så var det redan påfyllt med en i mina ögon onödigt stor hög. Aktivisterna gör gärna dubbelarbete och täcker upp varandra i lager.
  Likadant för norra skärgården, yttre delar. Aldrig trodde jag att PPs sedlar skulle ha både störst och kaxigast hög på sidan om de etablerade partiernas sedlar, på en smått ensam stackars mack ute nära ingenstans.
  Well, i alla vallokaler man har varit i så har PPs sedlar varit framme.
  Det är “PR-byrån” det.

  Så vad säger folk?
  I värsta fall hör man “internetfrågeparti”, “misstroendeparti”, “fildelare och annat avskum” och “enfrågeparti”, endast en har inte haft en blekast vad man talat om för parti, men snart fått veta.

  Tidningarna skriver mer om PP än SD och JL, som det ser ut härifrån.
  Om man ska se till fler närliggande ämnen som ändå för PP på tal så kommer rubriker upp ständigt. Om fildelning, piratdomar, teknik och samhälle, TPB, APB, EU och medborgarrätten, framtid och musikindustri (samt även i vissa fall musik överlag).
  Forumen går varma.
  Ser man utanför google-sökar-vyn så skrivs det så mycket mer om ideologin/tanken/livsstilen och medborgarrätt eller vad man nu än vill kalla allt detta, vilka alla leder in på spåret PPs spjutsspetspolitik.

  “PR-byrån” jobbar effektivt genom att ta saken i sammanhanget och ständigt peka på varför PP behövs.
  _Tacka flervägskommunikation_, svärmandet, för att detta öht fungerar.

 11. Otto

  Hej.
  Att vara ett enfråge eller fokusparti är ju egentligen inte så besvärligt.
  Många frågor kan ses genom sas integritetsglasögon, i och med att den debatten förs på så många nivåer just nu, då blir det genast lättare att rösta.
  För övrigt har jag (44), min kvinna (37), min syster och hennes man alla röstat på PP, hoppas det här går vägen.

 12. Elias.L

  Grattis Otto, go Pirate !

 13. Uffe

  Vackert så man blir tårögd !!! Dax att värma upp för valsedelsdist på söndag !! Vi ses därute !!

 14. Elin

  Vilken härlig inställning alla pirater har! Jag gick förbi vår egen valstuga (Nyköping) häromdagen och kände mig mycket stolt!

 15. Daniel Flöijer

  Underbart att se en lila valstuga! Bra jobbat av de som fixat den (och andra PP-stugor runtom i landet)!

 16. Anders Forsman

  Jag har älskat att vara pirat sedan dag 1, tyvärr kolliderade det med oliktänkande i min arbetsituation, så jag valde att tyst, men ändå inte, fortsätta att vara pirat. Har inte ångrat en dag och när vi nu äntrar EU och politiken på allvar på söndag – blir man ännu mer stolt pirat.

  Allvarligt! Jag har aldrig upplevt maken till engagerande,uppoffrande,skapande,kreativitet och framförallt – glädje i att göra saker.

  Den/det här organisationen/rörelsen/partiet är här för att stanna.

  Tack Rick för att du gjort 3 år av spänning och dramatik och framförallt rört om hos gammelnissarna ordentligt, så nu kanske “de” börjar lyssna på medborgaren på allvar.

  Till Reinfelt vill jag bara säga – lycka till i valet 2010 – det behöver Du!

  Till alla pirater . Yahrr! Nu tar vi dom!

  @Otto – Grattis!
  http://mnc.nu/member/info.php?id=9584

 17. Leo

  Hehe. Rick har skrivit den bloggpost jag tänkte skriva när jag läste Lena Mellin i morse.

  Just nu sitter jag med ett litet flin i mungipan. Piratpartiet – osynligt?

  Då har man nog inte befunnit sig varken på internet eller på gator och torg de senaste månaderna….

  Leos senaste bloggpost: Dagens notiser

 18. Rickard

  Elin,
  jag gick själv förbi där efter att ha förtidsröstat i Stadshuset (Nyköping), och precis som du kände jag mig jäädrigt stolt!!

 19. […] är generellt duktigt yrkesfolk) och möbler har tillkommit. På grund av vad? Jo, på grund av det Rick Falkvinge pratar om som “brinn”: det som uppstår när människor samlas kring ett enda mål, när människor är engagerade och […]

 20. blondin-rikard

  Glöm inte husvagnsvalstugan i Syd eller folkabusspiratvalstugen i Väst.

  Syns inte på gator och torg…

  Jag blir knappast upprörd längre men jag upphör inte att förvånas. Som när en sosse på aktuellt igår sa “De tror man kan driva valrörelse på nätet”.

  Ja, det är riktigt. Vi tror liksom det.

  Rösta i EU-valet. EU-politik är också politik. Jag röstar Pirat.

  blondin-rikards senaste bloggpost: Gissa citatet

 21. Ignyte

  @blondin-rikard

  Sa de verkligen det? Herregud, har de levt under en sten de senaste decenniet? Till och med gammelmedia har ju uppmärksammat bloggarnas politiska makt, inte minst i USA och arabvärlden.

 22. Valnämnden i Värnamo polisanmälda : CockSwain

  […] var under dagen i telefonkontakt med Rick Falkvinge och rapporterade vad som skett i ärendet, och jag vill hämed passa på att tacka honom för […]

 23. KD attackerar Piratpartiet « Badlands Hyena

  […] hade inte en enda valstuga” skriver Ella (förutom i Göteborg, Borås, Linköping, Uppsala – men en husvagn eller ett “tält” räknas inte, de är inte i trä), de […]

 24. Kampanj (pp) » Blog Archive » Introduktion: Hanna Dönsberg

  […] Mikke, kalmariten med ljudkompetens. Under dagen fick jag, vår kampanjledare Janne, partiledare Rick och riksdagskandidaten Sandra  Grosse skämmas över att höra våra egna inspelade röster […]

 25. Vad vill Piratpartiet egentligen? | Sanningen som jag ser den

  […] är lite av våra idoler med sin valstuga, och vi vill naturligtvis göra som […]

Comments are closed.

arrow