Slutspurten

Nu är det slutspurten.

Missa inte jättereportaget om Piratpartiet och min egen bakgrund i Fokus som publiceras idag.

Imorgon lördag är jag på Sergels Torg kl 12 och delar ut flygblad och foldrar som finns kvar i Stockholm.

Dessutom går det ut ett nyhetsbrev om svärmarbete kl 20 för de sista 36 timmarna.

Nu kör vi!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christopher Kullenberg

  Lycka till!

  Christopher Kullenbergs senaste bloggpost: Möte med ak-vorrat, möte med en annan aktivism.

 2. THE Banana

  “Ultrakapitalist”? Jag förstår att artikeln var mera tänkt som en personlig porträtt av mannen, myten, hallucinationen. Du måste dock veta att precis som valarbetarna som du, liksom vi, kritiserade i egenskap av att de inte var privatpersoner utan statsanställda representanter så sitter du i samma sits. PP står och faller till en betydande del med vad dess representanter väljer att yttra i offentliga sammanhang. Dessa har lockat oss väljare för att de tar hand om en viktig priorerad fråga. De har uppgett att de inte tar ställning i frågor som inte angår partiets agenda. Du kanske borde själv också följa samma linje och lägga ner alla klumpiga uttalanden som kan misstolkas eller ännu vanligare – missbrukas.

  THE Bananas senaste bloggpost: Cheater cheater, compost eater

 3. Johannes Nilsson

  Jag har bara läst DN – versionen av intervjun ännu, och dem litar jag naturligtvus inte på ett jävla skvatt. Men om det de säger är sant går jag genast ur partiet. Ni får min röst i EU – valet, mest för sakens skull. I övrigt kan du dra åt helvete. Och fler känner säkert så. Tönt.

  Johannes Nilssons senaste bloggpost: PAUS

 4. X

  @Johannes Nilsson:

  Om du inte bara ville häva ur dig lite invektiv så kan du kanske säga EXAKT VAD du läst som gjorde dig upprörd så det kan bemötas?

 5. Rick Falkvinge

  Apropå “ultrakapitalist”: I nästa mening kallar jag mig för digital kommunist, så man ska inte ta för hårt på det där. Den delen av intervjun handlade om mitt tidigare politiska liv.

  Det finns ingen ekonomisk höger-vänsteraspekt på Piratpartiet. Ja, jag har kapitalistiska åsikter ekonomiskt, och det är inget jag försökt dölja, utan tvärtom har talat om gång på gång. Samtidigt står jag skuldra vid skuldra med t.ex. Amelia Andersdotter (#2 på listan), som har kallat sig själv anarkokommunist.

  Det borde i sig visa att vi inte lägger någon vikt vid ekonomisk fördelning eller åsikter utanför Piratpartiets program.

 6. THE Banana

  Rick:

  som privatperson får du kalla dig precis det du vill. I detta fall, särskilt så nära inpå ett val, vägs alla ord från alla involverade politiker på guldvåg. Grodor väger särskilt tunga. Du inser väl att ifall ni kommer in i EU och blir tvungna att alliera er med olika grupper så måste kohandla om röster. Att på förhand komma med saftiga klavertramp är definitivt inte det lämpligaste sättet att öka partiets chanser. Jag har själv övertygat ett två-siffrigt antal med röstare, familj – vänner – bekanta, att rösta på er och jag är säker på att en del skulle reagera mot sådana felsägningar.

  THE Bananas senaste bloggpost: Cheater cheater, compost eater

 7. Rick Falkvinge

  Det var fortfarande ingen felsägning. Jag står för mina åsikter, att jag både har ultrakapitalistiska och kommunistiska åsikter, och anser att den ekonomiska höger-vänsterskalan är irrelevant och inte ingår i PPs politik.

  Det där hänger ihop.

  Kolla på Fokus’ originalartikel.

 8. Per Sandström

  @Bananen:

  Jag tror nästan inte att du finns. Om du inte hade en blogg skulle jag tro att du var ett script i en Windowsdator på en PR-byrå.

  Vad Rick Falkvinge har för partipolitisk bakgrund eller för åsikter på den förlegade höger-vänster-skalan är faktiskt INTE RELEVANT. För Piratpartiet är en motståndsrörelse. Vi har enats under piratflagg för att fördriva ondskan och dess oreflekterade medlöpare ur det svenska politiska systemet. I en motståndsrörelse är alla goda krafter välkomna. I synnerhet sådana som har organisationstalang och kan argumentera, vilket Rick verkligen är bra på.

  Det här andra politiska, det får vi ta itu med 1945. Förlåt, 2014 menar jag förstås.

 9. THE Banana

  Falkvinge:

  det är just fukus-artikeln jag har läst. Vi står helt enkelt på olika sidor om denna fråga. Jag tycker att man ska vara ytterst försiktig med epiteter som riskerar stjälpa än hjälpa. Jag förstår hur du menar men håller inte med dig.

  Per:

  Jo, jag finns. Varför skulle jag inte finnas, för att jag uttrycker en viss åsikt på ett visst sätt?

  Min poäng är att vi som sedan länge bestämt oss för PP i detta val är orubbade. Det är dock inte alla. Jag tror att både du och Falkvinge håller med om att det är vanligt i politik att många velar och tvekar in i sista stund. Att kalla sig ultrakapitalist/kommunist är provokativt, ordentligt provokativt också. Det ger sken av intensiv koncentration av blått som nästan ser…lila ut. Jag struntar fullständigt i om han kallar sig dvärgporrvänlig, thai-matsterrorist eller abortservitör. I det politiska sammanhanget kan detta ha oönskade konsekvenser. Jag säger inte att det är bra utan snarare vilka onödiga risker resultaten kan utsättas för.

  THE Bananas senaste bloggpost: Cheater cheater, compost eater

 10. Edvin

  Jag håller helt och fullt med bananen ovan. Oavsett om man själv som insatt tycker det är irrelevant, så måste man tänka på hur det man säger uppfattas av potentiella väljare.

 11. Magnus

  Håller med Banen om att man måste väga sina ord på guldvåg inför ett val och detta kan man lugnt säga inte var en vägning på guldvåg utan snarare ett rejält elefantkliv på något helt okänt.

  Själv är jag ideologiskt vänster men jag tänkte att detta val så skall jag ge något annat en chans och där såg jag PP som ett givet val. Jag köper att ni inte (förmodligen) kommer hamna i vänstergruppen i parlamentet. Det tycker jag är synd men ändå ett pris jag är villig att ta för integritetens skull.

  Problemet är dock när man läser Aftonbladets rubrik att Rick F är ultrakapitalist att alla ideologiska bromsar “tokhugger”, lägg därtill att jag kanske medverkar till att den liberala gruppen i parlamentet får ett större inflytande.

  I sådana lägen spelar det ingen roll att Rick hävdar att höger-vänsterskalan är uttjatad, för mig är den inte det och fler säkert för fler än mig. Nu sväljer jag ändå detta och röstar lila på söndag men återigen framhåller jag att det är otroligt dumt att riskera att förlora röster såhär nära valdagen.

 12. Trezker

  Enligt min syn är ultrakapitalist och kommunist exakt samma sak. Höger/vänsterskalan går ihop perfekt om man drar dom tillräckligt långt.

  Dessutom är kommunism ett utopia, ett underbart samhälle där alla stora organisatoriska problem är borta. Ett samhälle med sann jämställdhet, där alla får göra det dom vill.

  Ett samhälle som alla goda människor drömmer om, i giriga människors världssyn är det en mardröm. Och däri ligger problemet med kommunism, enda sättet att uppnå sann kommunism är om 100% av befolkningen är goda människor, och det är vi mycket långt ifrån.

 13. Per Sandström

  @ Bananen

  Ber om ursäkt för att jag ifrågasatte din existens. Hade precis läst ett antal robotliknande kommentarer på Christians blogg och var taggad på grund av dem.

  @ Bananen, Edvin och Magnus

  Ni har rätt, formuleringarna i Fokusartikeln var olyckliga. Själv tyckte jag dock den var ovanligt nyanserad, och jag reagerade inte alls som ni. Kanske har jag dåliga ideologiska bromsar. Eller så är det väl helt enkelt så att vissa människor går igång mer på frihetsfrågor och andra mer på rättvise- och jämlikhetsfrågor. Jag hör till den första gruppen, även om jag ideologiskt hamnar i den vänstra nedre kvadranten i den politiska kompassen (www.politicalcompass.org).

  Vi har uppenbarligen ett extremt brett ideologiskt spektrum bland våra medlemmar och sympatisörer. Det är nog både vår största styrka och vår framtida akilleshäl. En eftervalsfråga borde vara att fokusera och nyansera politik och framtoning så att vi inte kapsejsar, likt Wasa, när de ideologiska kastbyarna friskar i.

 14. Johannes Nilsson

  Har läst Fokus – artikeln, och som jag misstänkte var DN:s version inte direkt balanserad. Ber om ursäkt för invektiv.

  Jag kommer rösta på er, men förväntar mig att era ledamöter lägger ned sina röster i alla frågor som inte rör upphovsrätt och internet.

  Johannes Nilssons senaste bloggpost: PAUS

 15. pappa lasse

  Jag har länge väntat på etablissemangets dråpslag mot gräsrotsrörelsen. Nu kom det. Dagarna före valet. En försåtlig intervju, perfekt publicerad. Verkligt listigt utformade frågor och framför allt beskrivet i tidningen så att media från både höger och vänster lätt skulle kunna hitta och rycka ut delar ur sitt sammanhang att blåsa upp i sina kanaler.
  Underskatta aldrig makten de går över lik för att behålla den. Tekniken är mycket förädlad och förfinad genom åren. Undrar bara hur många oinsatta o tveksamma röstare de lyckades lura tillbaka den här gången. Har man levt länge och sett mönstret återkomma vid minsta hot har inte frågan varit om utan när och i vilken form dråpslaget skulle komma.

Comments are closed.

arrow