Natten före allvaret

Klockan är halv tio på kvällen före valdagen. Valsedelstäckningen på valdagen är en bit över 97%. Allt är ute. Opinionsmätningarna pekar samstämmigt på över åtta procent.

Det är nu det gäller.

Det är det här vi har arbetat för i tre och ett halvt år. Flera av oss långt längre än så.

Jag har lite samma känsla som jag misstänker att soldaterna hade precis innan Dagen D; att de visste att de skulle skriva historia dagen därpå, att det skulle krävas hårt arbete under dagen, och att det var först på kvällen som de visste ifall deras hårda arbete och uppoffringar skulle ha räckt för att rädda den fria världen.

Imorgon kväll, strax efter klockan 22, så vet vi om vi har lyckats börja säkra medborgarrätterna i Europa igen. Senast var 1944.

Lycka till, alla, och — om jag får använda ett amerikanskt uttryck — Godspeed.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om piratpartiet, natten före valet, medborgarrätter

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rickard Olsson

  Jag är stolt över att ha fått vara med på den här resan.

  En resa som bara har börjat.

  Imorgon angör vi Bryssel. Eller som jag sjöng för Christian vid Sergels torg idag: “och alla får åka till Bryssel med oss” till tonerna av Kreti & Pletis fina hymn. 😉

  Rickard Olssons senaste bloggpost: I AM. THE LAW!

 2. Sockna

  Det kan dröja längre än så, då min hemkommun inte kommer att räkna förtidsrösterna förens på onsdag 10/6 enligt deras hemsida.

 3. Anonym GP

  Håller helt med! Även som hängiven sympatisör med ett lite mindre engagemang så är man väldigt spänd på resultatet!

  Bra jobbat av alla er som hjälpt till att få ut valsedlar! Bra jobbat alla ni som bloggat! Bra jobbat alla ni som gått ut offentligt och försökte övertyga världen!

  Imorgon så är det skördedags!

  Anonym Guldpirat (1984:-)

 4. THE Banana

  Jag kan inget annat än gratulera på förhand. Valhistoria är redan skriven, nu gäller det bara att skörda frukterna.

  THE Bananas senaste bloggpost: Some final thoughts

 5. Fritänk

  Det ska bli spännande att se hur många mandat vi tar. Jag hoppas på tre och tror definitivt vi tar två. Sedan tar jobbet vid att visa att Piratpartiets politik faktiskt är bredare än “bara fildelning”. Jag gjorde ett försök idag på min blogg:
  http://fritank.wordpress.com/2009/06/06/piratpartiet-ett-enfrageparti/

  Fritänks senaste bloggpost: Piratpartiet – Ett enfrågeparti?

 6. Kluris

  Helt OT. Visst det är klyshor och en del av det kollektiva tankegodset, därför fungerar det, men jag tror att även du vet att det var ryssarna som gjorde grovjobbet och fick offra mest. Nån gång tycker jag faktiskt att vi måste dra en gräns för USA-glorifierandet. Detsamma med att tycka synd om judarna för det som skedde. Vi har en verklighet idag att förhålla oss till, färga det inte historiskt på ett sätt som påverkar förnuft och klarsyn.

 7. Sockna

  Måste rätta föregående kommentar, det gällde visst bara förtidsröster som inkommer efter valdagen (låter som moment 22 :-).
  Nu kör vi ända in i kaklet i morgon.
  Och hoppas på två ev. tre mandat i Bryssel.

 8. infallsvinkel

  Spänningen är onekligen på topp!

  infallsvinkels senaste bloggpost: Därför kryssar jag Christian Engström (pp)

 9. Rick

  Och godspeed tillbaks.

 10. Rude Sandelius

  Håller med fullständigt. Spänningen är oliiiiidlig. Har första passet i morgon bitti vid en vallokal nära mig. Hoppas man får dela ut alla valsedlarna.

  Rude Sandeliuss senaste bloggpost: Jobbcooacher hahahahahahahahaha….

 11. Daniel Wijk

  Nu kör vi. Klockan är ställd till en bit innan sju imorgon bitti. Sista racet börjar snart…

 12. Andreas Rönnqvist

  Imorgon förändrar vi världen. Tillsammans. Imorgon är vi optimister i en pessimistisk värld. Vi. Tillsammans. Pirater.

  Jag är mäkta stolt över oss alla 48’412 pirater.

  Andreas Rönnqvists senaste bloggpost: Att vara optimist i en pessimistisk värld

 13. Jerker Montelius

  Skillnaden är att soldaterna räknade ned 50% förluster.
  Jag skulle bli förfärad om något sådant hände i morgon.

 14. (Case 24284) Förbättra världen

  Jag är glad. Det var värt det. Jag känner frid.

 15. Stefan

  Det krävs bara att alla röstar!! Det räcker inte att svara i telefon när synnovate ringer att man ska rösta pirat utan man måste ta sig förbi baksmällan och gå till vallokalen. Din röst är viktig!!

 16. mr b culture

  Problemet med Piratpartiet är just att de på något sätt bakar in upphovsrätt och övervakning till samma fråga.

  Rent moraliskt är det inte samma fråga. Rent tekniskt kan upprätthållandet av upphovsrätt leda till övervakning som lösning.

  Då kan man ju faktiskt med rätta säga att alla olagliga fildelare har hjälpt till att pressat fram övervakningsstaten. Men samtidigt har vi ju monopolen och deras maktmissbruk som går ut på att stänga av alla konkurrenter med hjälp av politiker.

  Så det handlar ju om att oärliga människor på båda sidor har skapat förutsättningarna för att övervakningssamhället börjar växa fram.

  Trots att jag känner att det är skurkar på båda sidor rösta jag på piraterna baserat på att en röst för piratpartiet åtminstonde sätter igång en tuff debatt och sätter ljuset på politikerna och monopolens maktfullkommlighet i EU.

  Det har varit lite strategiskt tänkande från min sida, typ släpp den vilda vargflocken lös på eliten så att de lugnar ner sig lite. Ett sådant tankesätt är givetvis något desperat, men jag såg ingen annan möjlighet.

  Men i slutändan hamnar vi läget där vi måste ta ett moraliskt ställningstagande. Vi måste förstå att hederliga och ärliga människor är de som måste vara de ledande krafterna i ett samhälle. Människor som respekterar varandras skapande, betalar också för sig, så enkelt är det.

  Men just nu är det så mycket oärliga människor i Bryssel, att man lika gärna kan använda sig av all kraft som finns emot dem.
  Men visst det är vanskligt, kanske skapar vi ett ännu värre monster än det förra via Piraterna, om vi inte ser upp.

  I slutändan måste ändå människor för att förtjäna respekt i samhället, lära sig att förstå att stöld är fel och sluta upp med det. Men samtidigt så kan den moraliska utvecklingen försvåras just av att monopol och politiker inte håller sig till spelets regler.

  Med andra ord man måste arrestera de riktigt stora brottslingarna bland våra monopol och politker och ha moraliska ledare vid makten för att folket skall anamma ett bra moraliskt beteende.

 17. Jonas N

  Gå och rösta nu!!! Det är den enda variabeln vi inte har kontroll över!

 18. Rickard Olsson

  mr b culture, det är ju därför att hederliga människor betalar för sig som just fildelare köper mer kultur (skivor och film) än icke fildelare. Vi vill slippa övervakning, inte förbjuda folk att köpa skivor, som en del tycks tro…

  Rickard Olssons senaste bloggpost: I AM. THE LAW!

 19. Lennart Lindsjö

  Idag är det möjligt att en liten skolflicka i djunglen kan veva sig fram till en miljöpartist i Vellinge “How do you do Maria – I have a delicat problem…can you help me?”. Dock inte till en miljöpartist i Normandie som sitter inne med svaret. Hon är portad från nätet för att ha laddat hem Saving Private Ryan. Marita från Hässleholm får endast ut 3.23 volt från en solcell hon tillverkat av hemlagad sylt. Studenten Ching från Bejing har ett svar men når inte Marita för att ställa några kompletteringsfrågor angående sylten. Molekylen är spärrad ..Låter det tokigt – Nej! inte för en piratpartist.. Nu röstar vi….Så vi får en möjlighet till rättelse på galenskapet.

 20. mr b culture

  Rickard Olsson, det där håller inte som argument. Eftersom de som just är intresserade av musik också är de som fildelar. Den grupp som inte köper så mycket musik fildelar inte antingen av moraliska skäl eller för att man inte är så intresserad.

  Sen är det väldigt tröttsamt att det alltid snackas om musik, filmindustrin är mycket mer kostsamt.

  Det är för övrigt helt omoraliskt att påstå att man har rätt att stjäla bara för att man konsumerar mer än andra som grupp.

  Då skulle jag lika gärna kunna gå in i en affär och säga, hej nu hhar jag köpt för 5000kr här så nu tar jag varor för 3000 kr för jag är ju en bra kund för er. Fullständigt ohållbart.

 21. Jonathan

  Snart dags att gå och lägga sig. Idag har varit en lugn dag för mig av nödvändighet.

  Lite kul att se att någon annan också kopplade Dagen D till dagens datum :).

  Jonathans senaste bloggpost: The Night Before

 22. mr b culture

  Det är upp till de som har upphovsrätten om de vill ge gratisprover för att sälja mer. Är detta en fungerande försäljningsstrategi så kommer man givetvis använda sig av det, men det skall vara upphovsmannens val inte konsumentens. Konsumenten kan däremot med sin köpkraft bara handla av de som ger honom gratisprover och på så sätt påverka upphovsmännens handlande.

 23. Hans J

  @Mr B Culture:

  Vad är det för trams att skylla statens åtgärder mot HELA BEFOLKNINGEN på ett fåtal fildelare till att börja med?

  Sedan ser jag att du kopierat samma text i flera bloggar och undrar då om det inte bara är SPAM du håller på med? Är du verkligen seriös?

 24. Uno Hansson

  @mr b culture
  När det gäller metaforen “Då skulle jag lika gärna” så verkar din logik inte ha förmågan att kunna skilja mellan goddag och yxskaft!

  Uno Hanssons senaste bloggpost: Sjunger IF Metall ganska snart på sista versen?

 25. Rickard Olsson

  Mr b culture, vad är den praktiska skillnaden mellan en person som varken laddar ner eller köper en film och en person som laddar ner och inte köper en film?

  Eller för den delen, skillnaden mellan en person som laddar ner en film och köper den eller en person som inte laddar ner en film men köper den?

  Visst kan man argumentera för att det ska vara upphovsmannens val, men är det verkligen tillräckligt viktigt för att man ska upphäva brevhemligheten och meddelarskyddet för att ge rättighetsinnehavarna det valet? Jag tycker inte det.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: I AM. THE LAW!

 26. Christophe

  Så idag träffade jag Margot Wallström av en slump.

  Vi pratade lite om fildelning och ipred och hon var öppen och nyfiken. Hon skrev tydligen ett brev till Barosso där hon föreslår att vi ska öppna en diskussion i Europa om fildelning, för att komma på bättre alternativ än oppressiv lagstiftning!

 27. mr b culture

  Rickard Olsson jag kommer alltid va emot övervakningssamhället före fildelning.
  Därför valde jag rösta pirat.

  Men jag vet också att om människor inte respekterar upphovsmannens val och istället försöker styra upphovsmännen via sin konsumentmakt, så kommer samhället gå åt helvete i alla fall.

  Det du talar om är utpressning, att vi ska tillåta fildelning för att priset att införa övervakningssamhället är för högt.
  Visst övervakning som FRA, IPRED kan man aldrig tillåta, men det finns ingen mening med det om det fria samhället skall bli ett tjuvsamhälle.

  Din frågeställning om vad är skillnaden på X och Y är fortfarande att varje gång någon ser något utan att betala för sig så har han stulit. Så enkelt är det. Att försöka spela ut senarion att det ändå jämnar ut sig i slutändan håller inte. Då kan man lika gärna gå in i en affär och säga; att jag vet att så många här har handlat i er affär så jag tar den här varan gratis, för det skadar inte er.

  Det är en moralfråga punkt slut, personligen har jag blivit utpressad från båda sidor angående detta att tvingas rösta på Piratpartiet för att inte hamna i en Hitler stat.

  Jag är på Piratpartiets sida angående övervakning, men inte fildelning. Jag ger Piratpartiet 5 år, sen får vi se vad som är bäst efter det.

 28. Tommy

  > Lycka till, alla, och — om jag får använda ett amerikanskt uttryck — Godspeed.

  Jodå det får du göra… Men just valet av uttrycket är lite kristdemokratiskt tycker jag. Annars är det väl ok.

 29. mr b culture

  Skrev fel i början i andra stycket, i ovanstående inlägg 00:00, jag menar givetvis:

  “Men jag vet också att om människor inte respekterar upphovsmannens val och bara snor är förödande. Man måste istället välja att försöka styra upphovsmännen via sin konsumentmakt, annars kommer samhället gå åt helvete i alla fall.

 30. Rickard Olsson

  mr b culture> varje gång någon ser något utan att betala för sig så har han stulit. Så enkelt är det.

  Fair enough, alla gör vi våra val och har våra brytpunkter. Men jag kommer nog även fortsättningsvis anse att jag får gå förbi en gatumusikant utan att betala för mig. Vill du kalla mig för tjuv så är det OK för mig, men kalla mig hellre Pirat.

 31. mr b culture

  Rättelse, jag menar “laddar ner något” inte “ser något” som jag skrev tidigare. Fan va jag är trött. Godnatt.

 32. mr b culture

  Att ladda ner något är en aktiv handling som du väljer aktivt och alltid kan undvika att göra. att bara se något när du går förbi någonting är givetvis inte samma sak. Jag var otydlig.

 33. Erik

  Hur var det nu med att inte vara så dramatisk? Att jämföra EU-valet med Dagen D där tusentals människor satte livet till är att ta i lite väl mycket, och inte så lite heller.

 34. Daniel Wijk

  mr b culture: “Det du talar om är utpressning, att vi ska tillåta fildelning för att priset att införa övervakningssamhället är för högt.”

  Nej, bara sunt förnuft faktiskt. Att ta in lagar som antingen tvingar oss att övervaka alla eller som aldrig upprätthålls har två olika problem;

  Att övervaka alla inser du ju själv problemet med. Att däremot ha lagar som inte upprätthålls har ingen “positiv effekt” (folk tycker ändå inte att det är något fel att kopiera för privat bruk) samtidigt som det skadar synen på rättssamhället.

  Det känns lite som om du vill ha en lag bara för att ha en lag och det är inte speciellt logiskt eller önskvärt tycker jag.

 35. mr b culture

  Förtydligande: Menar: ladda ner upphovrättskyddat material utan att betala för sig när upphovsmannen vill det.

 36. Daniel Wijk

  mr b culture: Att släppa något ut till världen är också en aktiv handling. Det går inte längre att tvinga folk att få information enbart från en källa. Att släppa ut ett alster till världen är att säga: “titta här!”. Att sedan bli irriterad över att folk tittar samtidigt som en del utav dom inte betalar för titten är då väldigt konstigt.

 37. mr b culture

  Daniel Wijk, jag har inte talat om en lagboks lag, jag har bara sagt att omoraliskt beteende är skadligt för samhället oavsett om det är i smått eller i stort. Givetvis bekämpar jag det stora moral problemen i första hand, men en moralisk debatt måste även nå piratpartiet.

  Men viss, banker, lobbyister och monopol är enligt mig maffian och piratfildelning är tjuvar. Självfallet bekämpar jag maffian före tjuvar, men maffian kan aldrig bekämpas och besegras om inte motståndsrörelsen tillslut blir hederlig. Man behöver moral för att vinna.

 38. mr b culture

  Daniel Wijk, att släppa ut något till världen är en aktiv handling, men den görs under vissa spelregler, annars skulle man inte i vissa fall ha haft råd att göra den. Exempelvis en dyr film kräver att man får tillbaka pengarna man lag ut + vinst för att filmbranschen skall överleva och arbetare skall få lön.

  Jag vill inte ha ett pengafritt samhälle då fpr vi diktatur. Individuell ekonomi är frihet.

 39. mr b culture

  Återigen, så talar jag om att aktivt ladda ner, inte titta i största allmännhet.

 40. Anders W

  Sitter på jobbet… Det pirrar i magen, idag smäller det. Vi tar minst två mandat. Kommer komma hem och hinna äta en bit innan det är dags att gå till vallokalen och lägga ut valsedlar, sen skall man tillbaks dit och se till att det finns där hela dagen. plannerar att vara vid valvakan(KTH) straxt före 20:00 och efter den till jobbet igen… Blir inte mycket sova…

 41. Magnus

  Hoppas verkligen på två mandat och att Amelia Andersdotter tar en av platserna. Nu kör vi imorgon för fasiken!

 42. KycklingIRymden

  Att jämföra Normandie med nu, det är tamejtusan magstarkt. Jag tror nog de stackarna faktiskt dog, inte blev ögnade som någon slags valfläsk vars sängkunskaper intresserade mer än morgondagens.

  Jag hoppas verkligen Amelia kommer in, dock. Hon revolutionerar PP’s politik på ett sätt jag bara kunde hoppas på. Där har vi framtiden!

  KycklingIRymdens senaste bloggpost: Om Kinas Censur i Korthet

 43. Hans J

  “b culture”

  Du skriver 3 inlägg i rad för att bemöta vad? Ingen har skrivit någonting emellan…

  Det verkar ju bara vara så att du försöker röra till diskussionen. Du får väl vänta en stund så någon hinner svara ens en gång.

  Jag är Pirat. Jag har röstat Pirat.

  Är det inte bättre att du samlar ihop vad du vill ha sagt och sedan går igenom texten en gång extra innan du skickar iväg den. Du är ju på ett städat ställe – men vi behöver ju få chans att läsa vad du skriver och då kan vi ju inte ha tre nya inlägg från dig innan vi ens hunnit skriva ETT svar!

 44. Rude Sandelius

  Väntar på att klockan skall bli 7:45 så man kan knalla upp till vallokalen. Jag har satt siktet högt och tror på 4 mandat. Varför inte? Det känns så. Sikta mot stjärnorna eller i alla fall månen 😉

  Rude Sandeliuss senaste bloggpost: Månen, ISS och EU-valet

 45. Fredrika

  Det finns ingen konsekvent logik i MrBCultures resonemang om att piratkopiering är felaktigt och omoraliskt.

  Antingen är kopieringen felaktig för att den sker utan att upphovsmannen får bestämma om kopiering ska få ske eller inte. I sådanafall så är dagens lagliga privatkopiering omoralisk och felaktig, eftersom upphovsmännen inte har tilldelats någon möjlighet att sätta sig emot den kopieringen.

  Om den kopieringen däremot inte är omoralisk och felaktig, eftersom den är laglig, och att det alltså skulle vara lagen som avgör vad som är moraliskt och ok att utföra, så är det bara att ändra lagen i enlighet med folket tydliga allmänna rättsmedvetande, precis som lagar ska utformas, så vips är all kopiering moralisk och ok att utföra enligt det resonemanget.

  Dessutom så är det då även redan idag moraliskt och ok att kopiera, om verken tillgängliggörs från något av alla dom länder i världen, där respektive lands upphovsrättslag INTE beviljar upphovsrättsinnehavarna någon kontroll över den fildelning som sker i icke-förvärvssyfte, varvid det är helt lagligt att ladda ner senaste Hollywood-filmen eller Gessle-skivan, oavsett vad upphovsrättsinnehavaren har för åsikt om saken. Dvs precis sådan URL som Piratpartiet förespråkar, som redan idag finns i många länder runt om i världen.

  Det är bara att välja. Man kan inte luta sig mot växelvis det ena, och sen det andra resonemanget för att motivera varför kopiering utan upphovsrättsinnehavarens godkännande är felaktigt och omoraliskt.

  Men den än mer enkla svaret är att absolut all kopiering som sker i icke-förvärvssyfte är moraliskt försvarbart och helt ok att utföra, eftersom det är omöjligt för enskilda fildelare att hålla reda på vad varje enskild upphovsman i världen har för åsikt om kopiering av dess varje enskilda verk, varvid det är ologiskt att bevilja upphovsrättsinnehavaren en sådan kontroll från första början, eller som upphovsrättsinnehavare inbilla sig att man bör ha sådan kontroll. Det är i praktiken fullständigt ohållbart.

  Sen som sista cementering, så är det direkt felaktigt att från början stifta lagar, som omöjligen kan upprätthållas utan en totalitär kontroll av all privat kommunikation som människor ägnar sig åt, vare sig dom fildelar eller inte.

  Det är helt ohållbart och ologiskt att ha en URL som tilldelar upphovsrättsinnehavarna kontroll över vad människor får och inte får kopiera sinsemellan i privat kommunikation. Det säger sig självt.

  Detta framkom redan på 70-talet när privatkopiering tilläts utav självklara själ. Motsatsen var redan då ohållbar. All kopiering som sker mellan privatpersoner är ok. Att vissa länders URL då la till en verkningslös detalj om att kopiering för privat bruk var något som bara fick ske mellan nära vänner, är inget som människor någonsin brytt sig om. Man kopierar kostnadsfritt från alla man kan, för att det är något positivt. Eftersom människan gillade att kopiera kostnadsfritt, så uppfann vi fildelningstekniken, vilket utökat tillgången på våran kostnadsfria kultur som vi kommer åt genom kopiering, och det är enbart positivt, och direkt i upphovsrättens anda.

  Som alla kunniga vet, så är monopolet på exemplarframställning och distribution, inom den ekonomiska delen av upphovsrätten, inte till för upphovsmannens skull, utan allmänhetens.

  Grundproblemet med varför så många upphovsmän och förståsigpåare är emot fri fildelning, och anser att det är omoraliskt, är för att dom helt enkelt har missat dom mest grundläggande faktumen gällande monopolen inom upphovsrätten, och alltså vem dom är tänkta att gynna.

 46. Eric

  Låttips till Falkvinge och alla ni andra!

  Sabaton – Primo Victoria!
  http://www.youtube.com/watch?v=IrJAwCBbnuc

 47. Daniel Wijk

  Eric: Själv tycker jag att Machinae Supremacy – Stand passar bättre även om Sabatons låt inte på något sätt är dålig (deras nyaste skiva är dock bättre):

  http://www.youtube.com/watch?v=B2hbg3Bl_zY

  Dags att gå till vallokalerna och lägga fram röstsedlarna nu, gott folk!

 48. Jerry

  Lycka till idag!
  Min förhoppning är att en ny era i svensk politk nu inleds. En mycket spännande dag!

  Jerrys senaste bloggpost: God natt!

 49. Klaus

  Så där ja. Valsedlar utplacerade! Hoppas nu bara att inga tomtar börjar fiffla med dem.

 50. Fredrik

  Valsedlar utplacerade även här. Valarbetarna i vallokalerna var trevliga och verkade sköta sina uppgifter exemplariskt.

 51. Jonas

  Valsedlar utlagda, fick problem i en där jag bara fick ställa bredvid stället. Ringde iaf till valsedelsansvarig så får han åka och ta dom i örat lite! :=)

  Go pirates!

 52. Lars

  Valsedlar utlagda, 6 vallokaler på 40 minuter, inga som helst problem…

 53. Christer

  8:35 valsedlar utlagda i 5 lokaler varav två dubbellokaler. 🙂 Kontrollerade i lokalerna på tillbakavägen.
  Alla var trevliga och jag fick lägga i stället som alla partier får ha sina sedlar.
  Ska ut senare och se om det gått åt sedlar och fylla på om så behövs.

  ¡Viva la democracia!

 54. Därför kan PP inte tas på allvar! « Herr Kobras iakttagelser!

  […] Han jämför EU-valet med Dagen D och i förlängningen Piratpartiet med den väloljade amerikanska … […]

 55. mr b culture

  “Fredrika du bara svammlar, man orkar inte ens läsa klart ditt krångliga jävla skitinlägg. Jag har varit tydlig, man skall respektera upphovsmannens rättigheter och val.
  Visst är monopolen korrupta, jag vet hur pirater resonerar, de tycker att om makten får va skurkar så kan ju jag lika gärna också va det. Den protesten förstår jag, jag fattar att människor blir pirater av den anledningen.

  Därför måste man bekämpa och arrestera makthavarna, monopolens företrädare som är olagliga, så vi kan få ärliga människor vid makten. För det är först då man kan kräva att folket ska vara ärliga.

  Men pirater behöver redan nu förstå att det är fel att påstå att kopiering inte är stöld, för det är det. MAN måste ha moral i slutändan om det skall va värt att störta den nuvarnande facistregimen, annars byts den bara ut emot något ännu värre.

 56. Klaus

  Vänta nu – det är alltså ingenting som hindrar att de får ligga i vanliga stället? Jag fick inte lägga i stället utan blev hänvisad till ett bord precis brevid. Killen sa att de fått nopgranna instruktioner om att de partier som fått mindre än 1% inte fick ligga i samma fack som etablerade partiers valsedlar.

  I den andra vallokalen var det ingen som sa något. Vad är det egentligen som gäller?

 57. Fredrika

  @Culture

  >”Jag har varit tydlig, man skall respektera upphovsmannens rättigheter och val.”

  Alltså är det enligt dig ok att ladda ner upphovsrättskyddade verk från alla dom länder där upphovsmannen inte beviljas beslutsrätt över den fildelningen som sker i icke-förvärvssyfte, eftersom den inte har tilldelats sådana privilegierade rättigheter där?

  Då blir ju följdproblemet att veta från vilket land man laddar ner, och om den som delar ut verket har rätt att göra det.. Ytterligare en i praktiken omöjlighet, men man ska ju hellre fria än fälla, så då är det fritt fram att ladda ner.

  _
  >”Men pirater behöver redan nu förstå att det är fel att påstå att kopiering inte är stöld, för det är det.”

  Enligt ditt resonemang ovan så var det lagen som avgjorde vad som var ok och inte, och enligt lagboken och ordboken så är det INTE stöld, det är obestridliga fakta. Du verkar luta dig ömsom åt ena hållet, ömsom andra, för att motivera dina slutsatser. Du är inkonsekvent i ditt resonemang.

  _
  >”MAN måste ha moral i slutändan”

  Vet du ens vad moral är? Moral är subjektivt, och samhällets moral förändras med tiden.

  Pirater har rimligtvis mycket god moral, och piraters moral säger oss att det är ok att fildela oavsett vad upphovsrättsinnehavaren tycker om saken, eftersom det är fullständigt orimligt att bevilja upphovsrättsinnehavaren någon kontroll över den exemplarframställning och distribution som sker mellan privatpersoner i icke-förvärvssyfte, då det som ovan förklarat är fullständigt omöjligt att ta hänsyn till vad upphovsmanen tycker, när man är i färd med att fildela kultur.

  Vår moral bygger nog mycket på att vi som sagt har kopierat i snart 40år, och faktumet att upphovsrättsinnehavarens åsikt om kopiering aldrig har varit en relevant faktor under dessa 40 år, som kulturkopierare har förväntats ta hänsyn till.

  Att som upphovsrättsinnehavare däremot, anse att alla fildelare i hela världen ska ta hänsyn till varje enskild upphovsrättsinnehavares åsikt om kopiering av varje enskilt verk, trots att det som ovan visat är en omöjlighet, det är mycket omoraliskt och ogenomtänkt. Det är ett tydligt mönster jag sett efter några års immaterialrättsdebatt, att motståndare till fri fildelning ofta uppvisar ett mycket ologiskt, inkonsekvent resonemang, kring sina ställningstaganden, och vad som får tyckas vara en mycket “låg” moral.

 58. Fredrik

  Klaus:

  Från sida 4: http://www.val.se/europaparlamentet_2009/valadministration/Handledning_vallokal.pdf

  “Övriga partier lägger själva ut sina valsedlar och fyller på om valsedlarna tar slut.

  Håll ordning på samtliga valsedlar och se till att de är placerade så att de är lätta att hitta och ta för väljarna.”

  Jag hittar inte någon bra referens som uttryckligen säger att de måste ligga i samma ställ men nog låter det ändå som skitsnack att de inte ska få vara placerade tillsammans med övriga partier.

 59. Nypirat

  AFK!
  Se det som en uppmaning om du inte redan röstat.

  Budskapet är enkelt: AFK!

  Det är nu det gäller, ta en snabb sväng till närmaste vallokal och rösta redan nu. Vänta inte.

  Hjälp till att sprida budskapet: AFK – Rösta nu!

 60. Obehagligt skriver Expressen

  […] kandidat som fångat ditt hjärta. DN, av alla, verkar hysa en viss beundran för Marita Ulvskog? Rick Falkvinge myser […]

 61. Mr Profit

  Gött. Varit ute och lagt ut röstsedlar i 4 lokaler, sedan drog jag och sambon och röstade. Inga problem med att lägga ut valsedlar – de fick stå i stället, men i facken höger om de “etablerade” partierna.

 62. Mr Profit

  Klaus>> Det är kryptiskt att de beslutar. Iom att det inte är ett Riksdagsval då man även väljer till kommunen och till landstinget, så är det gott om plats i stället. Det finns ingen anledning för att lägga valsedlar sidan om, eftersom (vad jag vet) den enda bestämmelsen är att sedlarna ska vara synliga och lätta att ta.

  Dokumentera och ta gärna namn på de som sköter vallokalen.

 63. Christer

  Klaus. Varken vallagen eller den där informationen som Fredrik länkade till ger precisa instruktion för valsedelsstället. Du skulle kunna försöka få reda på vem de fått instruktionerna av (borde vara kommunens valnämnd) och kontakta dem för att höra efter. Men var inte för påstridig, det är ju inte solklart hur det ska vara (om ingen annan gräver fram information?).

  På nästan alla av de lokalerna som jag var till hade lagt dem i bokstavsordning. En hade bokstavsordning för riksdagspartierna och sen en rad längre bak (i valssedelstället alltså) för andra partier (F! och SD var där).
  Jag gillade speciellt i en vallokal där de gick i bokstavsordning bakifrån och fram och sen kolumnvis. Piratpartiet kommer ju före Socialdemorakterna och fick följdaktligen infogas där sossarna hade sitt längst fram och de blev flyttad till längst bak i nästa kolumn 🙂
  Observera att jag inte flyttade runt själv utan lät en av valvärdara göra det.

 64. Sippan

  Rapport från en vallokal i skärgården =)

  Piratpartiet engagerar! Redan när vi kom halv åtta för att ställa i ordning lokalen så stod en piratpartist och stampade utanför dörren för att leverera valsedlar. Sen kom det en kvinna nån timme senare med ännu fler för säkerhets skull. Hon passade på att tala sig varm för integritetsfrågan när hon ändå var där. Flera som kommit för att rösta har pratat rätt engagerat om PPs frågor medan de gått in.

  För övrigt är det följande och INGET ANNAT som gäller: Piratpartiets valsedlar SKA finnas i samma ställ som alla de andra – sen finns det inga bestämmelser om i vilken ordning partierna ska stå i detta ställ.

  Om någon påstår att Piratpartiet inte får stå med de andra partierna, så ska ni säga åt den personen att gå och hämta det tryckta exemplar av vallagen som SKA finnas i samtliga vallokaler, och visa er var någonstans de hittar belägg för detta.

  Hurra för oss!

  Sippans senaste bloggpost: Vart tog jag vägen?

 65. Gagarin M.

  Några bilder från vallokalerna i morse i norra Stockholm i Vällingby. S:t Jacobi Gymnasium, Grimstaskolan och Vällingbyskolan.

  http://s717.photobucket.com/albums/ww179/Gagarins_Experiences/2009-05-16%20Medborgaplatsen%20Piratpartiet/2009-06-07%20Vallingby%20EU-valdagen/?albumview=slideshow

  I vallokalen i S:t Jacobi Gymnasium var de väldigt tillmötesgående och hade mest valsedlar av alla, för alla partier. En de ansvariga frågade mig vad de, som var fyra unga personer, skulle egentligen göra?? Jag tipsade om att de skulle hålla ett öga på att ingen slängde bort våra och andras valsedlar.

  I Grimstaskolan var det dåligt skyltat till vallokalen. När jag väl hittade den så sa de som satt i vallokalen att jag inte fick fotografera. Det var mest äldre damer som var där. När jag ifrågasatte att de inte fick förbjuda en att fotografera, så höll den äldre kvinnan med om det. Så han bad mig vänligt att inte fotografera. Den äldre mannen som höll ögonen på valsedlarna hade dock inget emot det. Det var lite märkligt stämning där.

  I Vällingbyskolan var de tillmötesgående och hade minst valsedlar av alla, för alla partier.

  Den som höll reda på valsedlarna, en äldre vänlig dam, var sympatisk och tillmötesgående.
  Hon var inte så insatt i PP:s frågor så då passade jag på att berätta. Fram till i morse var det dryga 375 000 som hade röstat i förväg, berättade hon.

  Kommer valdeltagandet bli större eller mindre än 40%??

 66. Klaus

  Sippan: jag behöver något konkret att luta mig mot, annars blir det bara ord mot ord.

 67. Rick

  (Expressen ger flertalet röster till PP. Av 3040 ska 26% ha röstat PP vilket är 6% mer än moderissarna.

 68. Eric

  Efter min morgonrunda kan jag glatt konstantera att allt går riktigt och rätt till bland lokalerna här i krokarna. Trevliga och hjälpsamma är de också.

  Nu hoppas jag att vi slipper läsa om något mera valfusk.

 69. Mattias

  VIKTIGT!

  OK. Så här är det: det har tydligen gått ut ett direktiv att enbart partier som kommit över 1% i senaste valet får synas i kartongstället med de andra valsedlarna.

  Detta är BULLSHIT. Jag har kontaktat valmyndigheten och de säger att det INTE stämmer.

  Men, detta är alltså något som explicit står i valarbetarnas instruktion, vilket innebär att det förmodligen ser ut så i väldigt många vallokaler i länet.
  Jag råder alla som lagt ut valsedlar att sticka ut och kolla så att de står tillsammans med alla de andra. Det ser inte bra ut om de ligger vid sidan om, det kan misstas som påfyllnadssedlar etc.

  Om ni får problem, be de som ansvarar för lokalen att ringa upp valmyndigheten medan du väntar. Telefonnumret är 08-508 29 500, jag pratade med en kvinna som hette Eva Debelt.

  – Mvh Mattias.

  Mattiass senaste bloggpost: Söndagspanelen 7/6

 70. F U

  Nu har Dick fått hybris på riktigt. Dagen D? Godspeed? Fäll ner pungen och landa Dick, er “kamp” handlar om att ni tycker att snatteri ska vara lagligt om det sker på internet.
  Att ens jämföra det med krig och RIKTIGA världsproblem är så jävla skevt att du borde uppsöka psykakuten snarast.

 71. Erik

  Kom precis hem från vallokalen, röstat och klart! 🙂

 72. Nilo

  Fråga:

  Varför är det så många frågor som Piratpartiet inte tar ställning i?

  Är det inte så att ni som stöder piratpartiet egentligen inte vill ta medmänskligt ansvar, visa soliaritet och stå för gemensam samhällsmoral?

  Någon annan får ta ställning i de mer viktiga världsfrågorna…ni vill egentligen bara slippa betala för er…

 73. Dennis Nilsson

  @F U
  “Att ens jämföra det med krig och RIKTIGA världsproblem är så jävla skevt att du borde uppsöka psykakuten snarast.”

  Riktiga världsproblem och krig uppkommer när du och jag och alla andre medborgare slutar upp med att diskutera dem, för rädslan att bli utsatta för repressalier, för våra åsikter.

  Har man hamnat på det slutande planet så vet man aldrig hur illa man landar, förutom att det blir illa.

  Förhoppnigsviss är vi, mänskligheten, mer civilserade och förståndiga idag och har lärt av historien.

  I annat fall får den som (över)lever se.

  Men, men, framtiden är vad vi gör den till.
  Jag önskar mig en ljus och positiv framtid. 🙂

 74. venaja
 75. Johan

  Semperfi!

 76. Rick

  ‘F U’ verkar vara i akut behov av psykvård. Ta med Nilo till psykakuten – kanske ni får mängdrabatt.

 77. Mr B Culture

  @Fredrika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Du är djävulens advokat Fredrika. Om man inte vet vad upphovsmannen vill, så vet man inte om man får ta hans verk därför skall man låta bli att göra det tills man vet. Så enkelt är det.

  Sluta stoppa ner näsan i lagboken hela tiden och ditt jävla ordvrängeri. Är man laglig ser man till att man vet vad man gör och vad som är okej.

  Det är också upp till upphovsmännen att se till att dess köpare får information. Det får va upphovsmännens förlust att ingen ser deras verk om de är otydliga med att via Internet förmedla vad som gäller deras verk, även om de vill ge bort kopior.

  Men som sagt vet man inte om man får ta, så tar man inte ta, så enkelt är det.

  Fredrika du resonerar som alla jävla nollor på badhus, om jag ställer ifrån mig min shampoflaska när jag duschar, så är det alltid någon dum jävel som tror att han kan ta den, bara för att man ställt ifrån sig den en bit bort. Nej, man får inte ta saker bara för att man tror att den inte har någon ägare, alla vet att shampoflaskor kostar pengar.

 78. Anders

  Fick en fin liten utskriven PP broschyr i postfacket idag. 🙂 Kunde inte låta bli att le litegranna!

 79. Mr B Culture

  Du blandar ihop allt i en enfda röra Fredrika. Du snackar om att kopiering alltid förekommit etc. Ja kopiering får gärna förekomma, men om du kopierar någons verk skall upphovsmannen få betalt.

  Årterigen, problemet är att ingen tar och sätter de som styr bankerna och monopolen och topp politiker i fängelse. Det är detta som måste göras, dessa maffia svin måste ställas inför domstol och straffas.

  Därför stöttar jag Piraterna eftersom de får gärna tjuva från andra skurkar så länge KRIGET!!!!!!!!!!!!…. pågår, men i slutändan måste man förstå att detta är fel. Moral är att respektera andra. Du ska aldrig berätta vad som är moral för mig, du är ett kräk ett svin en jävla tjuvjävel, du kommer få ditt straff, men tillsvidare kan du få användas emot maffian. Men i slutändan måste vi även attackera tjuvsamhället. Kanske måste de ske utan statlig inblandning och en moralisk debatt. Där svin som dig Fredrika visas upp i ljuset för de svineri du står för och försöker lura i människor i utsatta tider, som den jävla populist du är!

 80. Alakai

  Mr B Culture, kan ni vara vänlig sluta spamma här och börja spamma i vårat forum istället?
  Frågorna kan där gås igenom än mer grundligt och dissikeras i oändlighet. Ni får där lättare länka/t material och kan läsa redan skrivna med- och motargument.

  Blir mycket skrollande här annars :/

 81. Fredrika

  @Culture

  Om man laddar ner från något av alla dom länder i världen där landets URL inte tilldelar upphovsrättsinnehavaren någon över kopieringen, så vet man att man får ladda ner, och att upphovsmannen inte får ha någon åsikt om saken. Är vi överrens om det?

  Sist jag kollade så fick man kopiera schampoflaskor på badhus, det vet ju alla självklart om. Problemet där är väl mest att få har med sig fungerande kopieringsutrustning för fysiska objekt i dagens tidsålder. Dock finns större problem på badhus.

  Upphovsmannen får ingenting betalt när vi ägnar oss åt dagens lagliga privatkopiering, alltså är den inte ok enligt dig?

  Upphovsmannen får inte heller något betalt när man lånar en verk av en bekant och tar del av det. Alltså är inte heller det ok enligt dig?

  Upphovsmannen får inte heller något betalt när man lånar en utländsk bok, eller när man sätter sig på biblioteket och tar del av ett verk utan att låna det. Alltså är inte heller det ok enligt dig?

  För övrigt så är det förtal att kalla någon för “tjyvjävel”. Men jag antar att lagen inte är något snälla rara sympatiska trovärdiga sakliga konsekventa logiska goa herrn följer?

  Slutsumman är att du vill att alla ska dela just din moral, om jag förstår dig rätt? Enligt vilken kan får bryta mot lagen när det passar en, som du just gjorde?

  Stevrin är inte den skarpaste kniven i lådan..

 82. Ventego

  I read a few topics. I respect your work and added blog to favorites.

Comments are closed.

arrow