Vår otroligt viktiga delseger

Vänner,

i söndags vann vi en otroligt viktig delseger. Och det var verkligen allas vår seger. Alla vi som kämpat hårt med de här frågorna fick äntligen politisk bekräftelse på det. Christian Engström åker till Bryssel. Och om Lissabonfördraget blir godkänt på Irland i höst — vilket vi i och för sig är emot i sak — så åker Amelia Andersdotter också ner till Bryssel.

(Tidigare fanns det uppgifter om att vi skulle skicka ner våra andra, kommande, representant redan nu som observatör. De visade sig tyvärr inte stämma.)

Jag pratade tidigare om att vi skulle komma att skriva historia. Det har vi gjort nu. Vår seger har givit eko över hela världen. Just nu ger en internationell nyhetssökning på “Pirate Party” 2459 artiklar. Två och ett halvt tusen artiklar över hela världen. Om man istället tittar på spansktalande medier och söker på “Partido Pirata”, så hittar man 1898 artiklar – strax under tvåtusen. Ännu större är det i fransktalande medier, där vi har 3537 artiklar världen över (sökning på Parti Pirate).

Det går att formulera lite annorlunda: just nu är det fler artiklar i världspressen om Christian Engström (1343) än vad det är om Fredrik Reinfeldt (1259). Det säger något om den enorma kredd vi byggt upp — och som vi byggt upp tillsammans.

Även svenska medier rapporterar om det internationella intresset (Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter). Och apropå svenska medier, så här såg tidningarnas förstasidor ut dagen efter valet (ladda bilder i mailet om du läser det här som nyhetsbrev):

Vi pratade mycket om att en valseger behövdes för att få politikerna att vakna upp. Vi tog hem den här delsegern.

BBC sammanfattar läget utifrån ett snävt fildelningsperspektiv: “The copyright issue has yet to become as hot a political potato in the UK as it is in Sweden, but politicians here will be be wondering who they need to appease most, the media barons or the seven million people who indulge in illegal downloading. Don’t be surprised if there’s a swing to the pirates here too.

Och det var precis det som stod på spel — om de många medborgarna med rösträtt, eller om de få med övervakningsintressen skulle vinna. På väg till valvakan här i Stockholm, så berättade några att de hade fått höra att “Ni förstår väl att ni måste vinna? Om ni inte tar hem det här nu, om det visar sig att det inte finns stöd för medborgarrätter, så kommer integritetsfrågorna att vara stendöda och bortprioriterade i åratal.” Precis så var det faktiskt.

Det var det fria samhället som stod på spel i det här valet. Och vi vann. Det fria samhället vann.

Det var vi tillsammans som byggde och tog hem den här segern. Alla vi femtiotusen medlemmar, sjuttontusen aktivister, sjuhundra funktionärer och alla som diskuterat frågorna utanför partiet.

Vi gjorde det här tillsammans.

Vi är amatörer. Vi har inte en krona i statsbidrag. Vi är vanliga människor som bestämde oss för att göra skillnad. Var och en av oss.

Nu tar vi en otroligt välförtjänt vilopaus, innan vi laddar om för att gå in i svenska riksdagen också den 19 september 2010. Under tiden kommer vår nye Europaparlamentariker att rivstarta nere i Bryssel med den tredje läsningen av Telekompaketet så fort parlamentet öppnar.

Det här byggde vi tillsammans, vänner och kollegor. Och även om det bara var en delseger, för vi är långt ifrån färdiga med att säkra medborgarrätter och det öppna samhället, så tycker jag vi ska känna oss otroligt stolta över vad vi har åstadkommit hittills.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mind

  Inte nog med att vi tog hem det här, vi kommer ta hem riksdagsvalet också! NU kommer vi få mycket mer genomslag för våra argument! Otroligt starkt jobbat alla Pirater där ute i landet! Och du med Rick!

  Minds senaste bloggpost: 13 timmar senare

 2. Elias.L

  Vi kan inte låta oss lockas av två mandat utan
  måste kräva Lissabon skiten rivs upp eller rättare sagt aldrig får LIV !

  NEJ TILL ETT NYTT USA !!!!!

 3. David

  Jag tror PP kan vinna vid nästa EU val igen, PP behövs i EU och jag tror folket har förstått det. Men däremot tvivlar jag på att de kommer in i riksdagen, det är en helt annan match. Jag tror folk röstar på partier som har större bredd där.

  Så som ett parti som just specialiserar sig på integritetsfrågor så tror jag det är till nackdel i riksdag, men fördel till EU.

 4. Brian

  Hur mycket jag än vill att vi får det extra mandatet, så är det inte värt att Lissabonfördraget blir godkänt, då ser jag hellre bara en person där nere.

  Brians senaste bloggpost: For Dogs: How to hug a baby.

 5. Elias

  Det verkar som om många fortfarande inte har insett sambandet mellan upphovsrätt och övervakning. Att om upphovsrätten ska upprätthållas på nätet så måste varje överföring på nätet övervakas. Där har vi en stor pedagogisk uppgift.

  Eliass senaste bloggpost: Feltänkt av socialistiska djurrättsdebattörer

 6. Martin

  “Fredrik Reinfeldt” = 954 hits. “Christian Engström” = 563 hits. Din sökning på “Engström” får med en massa irrelevanta träffar.

  Bara från första sidan:
  “Oneonta native Martin Engstrom Heg is part of an eight-person class…”, “Notre Dame-West Haven sophomore Brian Engstrom used a near eagle to recover after a rocky start…”, “An interview with CEO Gerald Engström is…”, “Royce Engstrom, University of Montana provost…”, “By SUN MEDIA ENGSTROM”.

 7. Rakio

  Bra jobbat men gör bättre sökningar nästa gång.
  En pirate borde vara mer noggrann.

 8. Tim

  Kul och allt, men du är väl medveten om att majoriteten av de där träffarna inte handlar om Christian Engström?

  Tims senaste bloggpost: Briljans i SVT:s valvakan

 9. Rakio

  “Christian Engström” vinner över “Mona Sahlin” i alla fall 🙂

 10. Grattis Piratpartiet! « Jakop Dalunde

  […] komma in i den parlamentariska värmen. Och de har gjort det utan statsbidrag. Jag citerar från Ricks blogg: Det var vi tillsammans som byggde och tog hem den här segern. Alla vi femtiotusen medlemmar, […]

 11. ArbetarInitiativets vänner om resultatet i Europa | Svensson

  […] Bloggat: Röda Malmö, Hartman, Laakso, Scythe, DK, Falkvinge, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, GP Läs även andra bloggares […]

 12. infallsvinkel

  Grattis! Grattis!

  Du borde vara extremt tydlig med att vi INTE hoppas att Amelia Andersdotter får resa till Bryssel.

  Det finns en stor känslighet hos våra sympatisörer för huruvida politiker är beredda att svika sina sakfrågor för att få ökat politiskt inflytande.

  infallsvinkels senaste bloggpost: Snabb valanalys (SD + PP = SANT?)

 13. Fredrik

  Det är lite svårt att jämföra sökningar från olika datorer eftersom Google sparar information från ens tidigare sökningar för att “precisera” vad man är ute efter.

 14. AndersH

  @infallsvinkel: Frågan om Lissabonfördraget är å andra sidan inget som Piratpartiet har det minsta inflytande över.

  AndersHs senaste bloggpost: 2009-06-08: "En läskig hund som bits. Flickan har den i ett snöre."

 15. Aki

  Håller med föregående talare om att du kanske ljuger lite om att fler artiklar finns om Christian… “Engström” är inte precis världens mest sällsynta efternamn, tänker man “Reinfeldt” är det dock genast Fredrik man tänker på.

 16. Tor

  Har skummat igenom litet utländska artiklar nu och det som slår mig är att det i dessa utländska media i allmänhet tecknas en mycket mer rättvisande bild av piratpartiet än den man får man om läser svensk media. Kan det bero på att utländska journalister inte är lika skrämda och därför kan förhålla sig mer neutrala tro?

  Här är en liten intervju med Falkvinge förresten.

 17. Elias.L

  Jag hoppas Christian Engström kommer vara aktiv
  motståndare till en ny grundlag som gör sverige till slavar för makten i bryssel.

 18. Micke A

  Kul läsning!

  Som sagt kanske bra med lite vila nu!

  Men ärligt det är strax det riktiga jobbet börjar! Att få röster till EU valet är/var lättare än till riksdagsvalet. Dom jag lyckats få med mig att rösta på PP vet jag kommer bli svårare att få med till riksdagsvalet och jag antar flera känner samma.

  Det är nu vi alla måste kämpa stenhårt inför det kommande riksdagsvalet! Detta kommer kräva blod svett och tårar innan vi seglar Piratskeppet in i riksdagen! men det ska gå!! Har vi lyckats med detta så är inget omöjligt 😉

 19. Christer

  Tror som Tor skriver att utländsk media kan vara vettigare i beskrivandet av PP. Spanska El mundo hade en väldigt bra och utbildande artikel efter segern.

  Svenska medier vill fortfarande bara kalla det enfrågeparti och fildelningsparti.
  Vi ser t.ex. PC För Alla frågar Christian om hur ett enfrågeparti ska klara sig i Bryssel och Christian förklarar att det är ett fokusparti.

 20. Christer

  Jaha, IDG (där PC För Alla ingår) ska man ju verkligen inte ta på allvar. I en annan artikel skriver de: “Den andra vinnaren, Miljöpartiet, är också på sätt och vis ett enfrågeparti.”
  Då är de nog obotliga på det här med “enfrågeparti”…

 21. Spekulationer. « AToTheK (PP)

  […] ps Jag var en av de~40% som röstade i EU valet och jag röstade på PP.ds […]

 22. Marcus

  Det skulle vara så tråkigt om lissabonfördraget gick igenom… Men åtminstonde nåt bra bland allt det dåliga då….

 23. Daniel

  Som ett par stycken redan har skrivit här: Det kommer att bli mycket svårare att komma in i riksdagen än i europaparlamentet.

  Detta beror på att många som röstat på oss nu inte är beredda att kompromissa med sin blocktillhörighet. Samt förstås att fler röstar i riksdagsvalet.

  Jag är övertygad om att vi behöver de som sympatiserar med oss, men ändå inte är beredda att kompromissa med sin blocktillhörighet, för att komma in i riksdagen.

  Mitt förslag för att kunna få dess röster är som följer (saxat från min kommentar på Mattias Bjärnemalms blogg):

  Vad som skulle spela stor roll, vore om väljarna kunde personkryssa fram en vänsterfalang respektive en högerfalang, utöver den nuvarande “vågmästarfalangen”.

  Man kan tydligt gå ut med att partiet helst vill få ett vågmästarmandat, men kommer att respektera vänster-/högerröster i den procent som dessa ges.

  Detta innebär att om vågmästarfalangen får 3%, vänsterfalangen får 2%, och högerfalangen får 1%, så kommer en högerregering endast att stödjas om det räcker med 4% för att ge en högermajoritet, och på samma sätt lovas att en vänsterregering endast kommer att stödjas om majoritet kan uppnås med hjälp av 5% från PP.

  Detta kan komma att krävas för att över huvud taget komma in i riksdagen, anser jag.

  Jag vet flera som röstade pirat i EU-valet, som inte skulle kunna tänka sig att göra det i riksdagsvalet, just för att deras röst då skulle kunna stödja “den andra” sidan i blockpolitiken. Och jag tror att det finns många som känner så.

  Min tanke är att det är bättre att komma in med dessa röster, och med något bakbundna händer, än att inte komma in alls. Och min tro är att de flesta som skulle röstat pirat utan detta, skulle kryssa “vågmästare” eller inte alls. Så jag tror att vi har allt att vinna på ett sådant system.

  Tanken är att det inte skulle behövas röstas in några specifika kandidater för att dessa “falangkryss” skulle respekteras. Det är ju allmänt tillgänglig statistik vilka som kryssats hur mycket, och denna statistik kan naturligtvis respekteras av partiet oavsett vilka kandidater som sedan faktiskt kommer in.

  Tvärt om kan man om man vill lägga alla falangkandidater som lokala kandidater långt ner på listan, och därmed minimera risken att någon av dem röstas in. Eller kanske det finns något annat system som minimerar falangröstandets effekt på vilka som blir inröstade.

  Lite krångligt kanske, men allvarigt talat tror jag att det är nödvändigt att ge väljarna chansen att rösta både vänster-pirat och höger-pirat utöver bara pirat, annars kommer vi nog inte in.

 24. Rick

  You keep going, Rick Falkvinge. Undrar om du fattar vad du skapat. Det var historiskt, som du själv säger.

  PS. Jag anser att vänster-pirat och höger-pirat är icke relevant. Vi är alla överens om vår grundliga samhällsstruktur. Nu i stället gäller att ta vara på vårt Internet – det viktigaste som händer i vår livstid.

  Bravo, alla pirater.

 25. Daniel

  @Rick:

  Du anser kanske att det inte är relevant. Men väljare, till och med medlemmar i partiet, anser att det är relevant nog för att inte rösta på oss i riksdagsvalet. Detta vet jag.

  Sedan får du och andra naturligtvis avgöra hur relevant det är att folk verkligen röstar på oss. Personligen tycker jag att detta är mycket relevant.

 26. Kalebarkab

  I want to find good pop music. Help me please.

 27. Emil

  jag gillade felskrivningen i en större internationell tidning som skrev att Fredrik Reinfeldt grundade Piratpartiet 😀

 28. Thisorder

  @Daniel: Problemet med att avvika från vågmästar strategin är att det i praktiken innebär att man inte har någon förhandlingsposition längre. Istället för att rösta pirat vänster/höger kan man precis lika gärna rösta på ett av blocken direkt.

  Saken med PP är att om om de skulle komma in på en vågmästarställning så visar det med absolut tydligen för båda blocken den sida som bäst hanterar informationspolitik kommer att bli styrande i framtida val. Hur de kommer att reagera på den signalen är ju ganska uppenbart. Det är just därför det är viktigt att visa att det finns en tillräckligt stor grupp som anser att de frågorna är viktigare än just blocktillhörighet, annars framgår det det inte hur mycket de har att vinna på att läga om sin politik.

  Om PP kommer in i riksdagen helt oberoende av block de nästa två riksdagsvalen så är det nästan helt säkert att partiet inte kommer behövas längre efter det (vilket är det bästa resultat ett parti någonsin kan uppnå).

  Det är i alla fall så jag ser det.

 29. Micke A

  Vänster eller höger osv tror jag personligen inte heller på. Men helt klart är det nog viktigt att vi vinklar och analyserar alla möjligheter i hur PP ska kunna nå bästa framgång till riksdagsvalet. För det kommer krävas något ut över det vanliga för att nå 4%+

  Det är jue kanon att några “intelektuella kändisar” valt pirat. Det vore bra att veta om dom även gör det för riksdagsvalet och om dom vill/kan tänkas vara dragplåster för PP osv.

 30. Makthavare » Nörderi i exil (valanalys 2009)

  […] skrivet. Miljöpartisternas dröm om att komma över tio procent, folkpartiets kärringeffekt, piraternas förmåga att ta hälften av det junilistan lyckades med i förra valet, sverigedemokraternas stabila […]

 31. Hans J

  @Daniel:

  “Delad kultur, Fri kunskap, Skyddat privatliv”

  Ingenting. Det är allmängiltiga krav på sådana saker som vår nuvarande regering men även den tidigare ignorerat. Det är ju på det som hela vårt parti är uppbyggt. Vad i detta är vänster eller höger?

  Nu börjar partistrategerna i, de andra, de ansvariga partierna att fundera på hur de ska kunna komma åt piratpartiet. Det är NU det svåra börjar. Vi kan ju se att vår hållning ledde till framgång.

  Medborgarna är trötta på att vår integritet har fått en rejäl, seg, spottloska “mitt i ansiktet”. Men medborgarna är också trötta på allt partikäbbel! Vi ska ha fest – men du har röd tröja så du får inte komma in… Eller “Han har ramlat och slagit sig men han får inget plåster för han har ju en blå tröja på sig”…

  Varför skulle vi rösta på folk beroende på vad de tycker i ANDRA frågor? Ja, visst tycker vi alla någonting i massor av frågor. Men det som förenar oss alla – Det som håller oss samman: mohikan och kostym, man och kvinna, gammal och ung, hetero och homo – är att vi håller ihop stenhårt, vi är i den frågan hårda som STÅL! Ingenting kan splittra oss. Inga tricks från någon smart partistrateg hos våra värsta motståndare. Det är ju precis det som är deras plan. DE KOMMER ATT GÖRA ALLT FÖR ATT SPLITTRA OSS!

  Men vi går inte på det !

  Jag (om jag nu röstade på moderaterna i förra valet) skulle inte tveka en enda sekund att rösta på varenda fråga som vänsterpartiet ville få igenom om vi istället kunde få igenom “Delad kultur, Fri kunskap, Skyddat privatliv”. Ett futtigt pris för dem att betala?

  Jag (om nu röstade på vänsterpartiet i förrra valet) skulle inte tveka en enda sekund att rösta på varenda fråga som moderaterna ville få igenom om vi istället kunde få igenom “Delad kultur, Fri kunskap, Skyddat privatliv”. Ett futtigt pris för dem att betala?

  Jag klippte och klistrade när jag skrev stycket ovan. För så enkelt är det. Vi ska välja företrädare baserat att de benhårt håller på den principen och på hur bra de är på att förklara våra frågor för medborgarna!

  För VI HAR FÅTT NOG NU !

  Nu återställer vi samhället till anständighet! Och NU VET VI, efter valet till Europaparlamentet, att vi kan klara det!

 32. Tor

  Istället för Daniels förslag tycker jag om den idé som någon beskrev vid riksdagsvalet 2006. Om du vill rösta på ena blocket så hitta en vän som tänker rösta på det andra blocket och bestäm er gemensamt för att rösta på PP istället. Då får PP ökat stöd utan att balansen mellan blocken förskjuts.

  En genial idé i all sin enkelhet. Vet dock inte hur skalbar den är.

 33. MathiasH

  Det viktigaste nu är att inte låta segern i EU stiga oss åt huvudet. Det var fantastiskt givetvis och sänder starka signaler att det finns många människor som fått nog av Storebrorsamhället. Men ett mandat i EU kommer förmodligen inte att påverka något här hemma under överskådlig tid. En stor seger däremot vore att avskaffa IPRED och FRAs möjligheter här hemma. Då kan vi som bor i Sverige få trivas i det land som vi faktiskt tillhör och tycker om att bo i. Föra att åstadkomma det måste vi in i riskdagen, annars kommer inget hända. Moderaterna eller Sossarna kommer fortsätta i samma hjulspår så länge de har lejonparten av väljarunderlaget. Då har de råd att ignorera oss. Alltså måste vi storsatsa nu på att komma in i riksdagen. Vi behöver en politisk agenda i fler frågor än bara en, precis som Miljöpartiet. Har vi det så desarmerar vi dessutom Medias argument om enfrågeparti. Vi, alla pirater, är säkert en mycket brokig skara som är enade runt en tre-fyra hjärtefrågor. Gör en intern undersökning – vad tycker vi i vissa frågor, kan vi enas runt vissa saker? Jag tror inte att vi förlorar så många röster på att vi faktiskt får en bred politisk agenda, de som röstade på oss i EU är så pass engagerade, arga och entusiastiska att hjärtefrågorna överskuggar allt, precis som HansJ skriver ovan. Däremot vinner vi kanske röster på att vi verkar mer trovärdiga för att vi har mer än bara hjärtefrågorna att driva, även om de naturligtvis är det som är absolut viktigast.

  Mina två cent…

  /MathiasH

 34. MathiasH

  Jag skulle vilja rättstava mitt inlägg ovan som skrevs lite fort, men ni fattar…

 35. Per Sandström

  Jag gillade Tors förslag.

  Vad gäller Daniels resonemang vill jag säga att jag förstår hur han tänker – och varför – men att jag personligen tror att det skulle vara fullständigt livsfarligt för oss att öppna den ideologiska maskburken och börja tänka i termer av högerpirater och vänsterpirater.

  Det är framför allt vänstersympatisörer som kan förmodas ha problem att rösta pirat i ett riksdagsval om de inte känner att de har garantier för att en röst på (pp) inte är en röst på alliansen. Kanske motsvarande fast tvärtom gäller för en extremt liten grupp ideologiska nyliberaler. Men för alla oss andra liberaler, mittenväljare och allmänborgerliga är det inte på något sätt problematiskt att stödja en vänsterregering om Piratpartiet hamnar i vågmästarställning. Så överdriv inte blockfrågans betydelse för våra utsikter i nästa riksdagsval. Det är mycket viktigare att visa att vi är ett seriöst parti och inte en skränande hop.

 36. cnab

  Vad kul att allt fungerade så bra med EU-valet! Grattis till oss allihop! Övriga Europa blev definitivt medvetna om PP och vårt program. Nu gäller det att hålla fokus på 2010 – Riksdagsvalet och absolut ingenting annat!

  Vi skulle drabbas av samma hybris som gamla Ny Demokrati (inga jämförelser i övrigt) om PP också ska engagera sig i kommun-, landstings- och kyrkoval 2010. Vi behövs inte där och det tar alldeles för stor kraft, resurser och pengar just nu! Och viktigast av allt – det är inte där frågorna om demokratin, grundlagarna och respekten för mänskliga fri- och rättigheter, nätets frihet och rätten till privatliv beslutas. Det är i EU-parlamentet och där finns vi nu! Och det är i Riksdagen och dit ska vi nästa år!

  2014 eller 2018 kan vi kanske börja fundera på frågor om vårdcentraler, kollektivtrafik, naturreservat, bygglov och avloppsnät. Varning för Ny Demokrati-hybris alltså men man kan ju alltid tacka Ian & Bert för att de visade hur man INTE ska göra.

 37. MathiasH

  Jag förstår inte av ditt resonemang varför det är svårare för vänsteranhängare att rösta höger och inte tvärtom?

  Piratpartiet behöver inte vara höger eller vänster – vi kan faktiskt vara höger i vissa frågor och vänster i andra. Att göra en undersökning bland alla piratpartiets medlemmar skulle vara ett sätt att ta reda på var vi ska stå i vissa frågor. Internetdemokrati FTW!

 38. MathiasH

  Vi skulle inte komma in i riksdagen idag enligt SVTs vallokalundersökning utan endast få 3%. Det betyder att inte ens hälften av de som röstade på Piratpartiet till EU skulle göra det för riksdagen. Det finns en orsak bakom det och det måste vi förändra. Att fortsätta i samma spår som fungerade för EU-valet kommer uppenbarligen inte fungera för Riksdagsval.

 39. Per Sandström

  @MathiasH

  Håller fullständigt med dig om att Piratpartiet inte behöver vara höger eller vänster. Vi kan vara höger i vissa frågor och vänster i andra. Jag tycker dessutom inte att höger-vänsterdimensionen är den viktigaste i politiken längre. I alla fall är den inte det för mig.

  Men det verkar ju som en del andra oroar sig för svårigheterna att ta sig in i riksdagen med en väljarkår och ett partisystem som formats av decenniers blockpolitik.

  Vad jag försökte säga var egentligen att de politiska alternativen för en integritetsmedveten allmänborgerlig väljare består av Piratpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet samt Soffpartiet. Om man alls överväger Piratpartiet har man så att säga redan tagit kvantsprånget bort från blockpolitiken. Den erfarenheten är kanske inte lika självklar för en integritetsmedveten vänsterväljare?

 40. Ignyte

  @MathiasH Ni skulle ju eventuellt kunna expandera era idéer om medborgarrätt och integritet på Internet till andra internet-fenomen.

  T.ex. skulle ni kunna utvidga resonemang kring rättssäkerhet till att även gälla konsumenträtt. Idag är vi som konsumenter rätt så utlämnade till företagens nycker på nätet. Det borde gå att skapa politik för att utöka konsumenträtten där och det borde gå hand i hand med era andra frågor. På så sätt tar ni er också in i den ekonomiska debatten bakvägen.

  Rättskydd är ju också en viktig fråga, som borde vara lika aktuell iom TPB.

  Dessutom skulle ni, i finanskrisens spår, kunna riva upp en debatt kring företagens brist på moral och rättvisetänkande. Ta upp frågan om ansvar kontra skydlighet. (Även media själv borde granskas och kritiseras för sina tendenser att vilja hävda moralisk suveränitet utan ansvar när vi är inne på den frågan). Det borde gå hand i hand med både integritetsfrågan och en väg in i en ekonomisk debatt.

  Är helt övertygad om att det går att hitta massvis med exempel på rättvise och integritetsaspekter på de flesta politiska områden. Kräv att politiker, företag och samhälle tar sitt moraliska ansvar!

 41. MathiasH

  Jag undrar om inte en niche i dagens politik är ett socialliberalt parti som tar upp de frågor som de andra partierna totalt negligerar och som är eftersatta i vårt samhälle.

  Personligen skulle jag rösta på ett parti som:
  * Värnar individens integritet på alla plan.
  * Skulle satsa stora pengar på återställa lärarens status i samhället.
  * Satsa på ungdomar, speciellt i utsatta områden.
  * Göra allt för att integrera alla som har invandrat till Sverige istället för att driva dem i utanförskap och isolering i enklaver.
  * Har en borgerlig ekonomisk inställning i hur man sköter samhällsekonomin.
  * Avskaffa landstingen för att främja privat sjukvård och låta kommunerna sköta den offentliga vården.

  Med mera. Det är *min* lista på saker som spänner från “höger” till “vänster”. Det skulle vara grymt med ett parti som kunde stå för våra hjärtefrågor men ändå ta upp frågor som är bra för samhället, oavsett om det kallas höger eller vänster.

  De flesta som röstar på piratpartiet är jag övertygad om att de har några politiska åsikter. Kanske kan man samla upp dem ungefär som jag just gjorde och sen enas runt några frågor. Visst, det kommer vara mycket jobb, men vem har sagt att det ska vara lätt?

 42. Silverpirate

  Grattis Rick, ja detta är en delseger och nu börjar det hända saker i världen angående krisen också.

  Det sker öppet motstånd emot bankernas skadliga monopol nu, Tim och Federal Reserve, som exempelvis Liberty Dollar. Men grundaren blev nu i Juni arresterad av FBI.

  FBI Arrests Bernard, Kevin, Sarah & Rachelle The battle for a value based currency has begun!
  http://www.libertydollar.org/ld/pr_nl/06_04_2009

  Detta känner nog en del läsare redan till, men nu är faktiskt något liknande på väg att hända i Sverige.

  På Piratpartiets forum så har Torgny Persson, VD för Liberty Silver gått ut med att han nu vill göra ett pirat-silvermynt/guldmynt för att uppmärksamma och bekämpa politikernas och elitens egentillskansade rätt att skapa pengar ur tomma intet!

  Detta är tydligen i nuläget mer ett informations projekt, men vem vet vart detta kan sluta om detta piratmynt säljer bra, i stöd för att bekämpa Federal Reserve?

  Läs mer själva om detta på forumet:

  Pirat-valuta
  http://forum.piratpartiet.se/Topic157952-15-1.aspx

  Kolla även in Företaget Liberty Silver och vad de sysslar med i övrigt. Det här med pirat-valuta eller piratmynt kan verkligen bli intressant att se hur det utvecklas. Jag ska nog köpa lite mynt, om det dyker upp.

  LIBERTY SILVER
  http://libertysilver.se/index.php

 43. Per Sandström

  @MathiasH

  Ja, vem vet, det kanske är Nya Privatpartiet inför riksdagsvalet 2014 som du beskriver…? 🙂

  Skulle personligen inte ha något emot att rösta på ditt parti om det stod för samma kompromisslösa inställning till integritetsfrågor, demokrati och medborgarrätt som jag lockas av i Piratpartiet. Kompromisslösheten i kärnfrågorna är vår största tillgång.

 44. Rick

  “Fredrik Reinfeldt”
  Google Web: 964,000
  Google News: 1,062

  “Christian Engström”
  Google Web: 170,000
  Google News: 483

  “Falkvinge”
  Google Web: 252,000
  Google News: 682

  “Maria Ferm”
  Google Web: 52,500
  Google News: 1

  Haha.

 45. MathiasH

  @Per

  “om det stod för samma kompromisslösa inställning till integritetsfrågor, demokrati och medborgarrätt”

  Det är där vi piratpartister enas och det är det som triggar mig. Allt annat får man väl diskutera runt, precis som i alla partier. Det lär utkristallisera sig vad Piratpartiet vill vad det lider. Men om (och nu hoppas jag att Rick lyssnar) att om vi bara sitter på våra händer och hoppas att vinden i seglen för oss framåt så tror jag det blir ett stort magplask från relingskanten. (Ursäkta segelmetaforerna.)
  Då kommer vi missa riksdagen och då är vi garanterat glömda till nästa EU-val. Sen är det över och då var vi bara en dagsslända.
  För mig är internet och att jag inte är konstant övervakad för viktigt för att jag vill att det ska bli så.

 46. Daniel

  @Thisorder:

  Jag pratar inte om att avvika från vågmästarstrategin. Jag pratar bara om en modifiering av den som jag tror är nödvändig för att över huvud taget ha en chans att komma in i riksdagen nästa år.

  Som MathiasH skrev ovan, så tror jag bara att vi har chans på ca 3% i riksdagsvalet nästa år, om vi fortsätter som nu. Då hamnar vi utanför riksdagen, och har definitivt ingen som helst vågmästarroll att använda oss utav.

  Men som Per Sandström skriver ovan, så finns det en, ganska stor, tror jag, grupp vänstersympatiserande piratväljare som i sista ändan tycker att det är viktigare att se till att det inte blir en ny borgerlig regering efter nästa riksdagsval, än det är att stödja piratpartiet.

  Man får inte göra misstaget att tro att alla som nu röstat på oss är hard-core-pirater som vi nog alla här är. Många är “lågt hängande frukt”, som lätt kan bli plockade av något annat parti nästa val, särskilt när det är regeringsmakten här i Sverige som står på spel.

  Kanske finns inte samma motvilja att stödja “andra sidan” hos högersympatisörer bland (potentiella) piratväljare. Jag vet inte, eftersom jag mest umgås med vänstermänniskor. Och så är det nog för många. Därför kan nog många också ha svårt att hitta någon att “kvitta” sin röst med, som Tor pratar om. Och dessutom skall idén nå ut bland väljarna. Och folk kan ju lätt luras, eller inte lita på den andre.

  Dessutom, om högersympatisörerna mestadels skulle rösta på oss i vilket fall som helst, så blir det ju knappast en kvittning för vänstersympatisören.

  Det verkar också som att fler vänstersympatisörer än högersympatisörer röstade på oss nu, vad jag sett i undersökningar.

  Höger-/vänsteraspekten kan bli ett problem när det gäller att locka väljare i riksdagsvalet. Ni andra verkar ju inte vilja tro att det är ett stort problem. Själv är jag övertygad om att det är ett stort problem.

 47. Rebecka

  Jag kritiserade Piratpartiet i min blogg och en från er partistyrelse och en övrig medlem har hittat min blogg och gett mig massa kritik. Båda säger olika så nu frågar jag dig: Er ep-kandidat är för att legalisera prostitution och narkotika har jag läst, vilket jag tycker är helt sjukt. Får han rätten att driva fram de frågorna inom eu?
  Jag undrar också angående ditt citat som jag visat upp i min blogg om att du vill ta bort all gränskontroll och låta Sverige vara “inreseporten till den fria delen av världen” ? Hur menar du där? Tror du att Sverige blir ett bra land utan kontroller? Jag fick nämligen uppgifter om att det var du som skrivit det citatet. Det är från er hemsida.

  Det är självklart viktigt att skydda integriteten men för övrigt så kan jag inte förstå hur ni tänker, gällande övriga frågor.

  Rebeckas senaste bloggpost: A portrait

 48. Daniel

  Vad jag glömde poängtera ovan (för de som missat poängen) är att, om vi nu bara skulle få 3% som det är nu, men kunde locka till oss 1-2% röster som bara godkänner ett vänsterstöd (och inte skulle röstat på oss annars), och kanske då även en del högersympatisörer som känner likadant åt andra hållet, så skulle vi ändå komma in, och ha större chans till den där vågmästarrollen.

  Kanske ännu tydligare: Istället för 3% och hamna utanför, så kan vi få vågmästarroll med 3% + 1,5% = 4,5% mandat åt vänster, och 3% + 0,5% = 3,5% åt höger, vilket förhoppningsvis räcker.

 49. Daniel

  @Rebecka:

  Vi har ingen som helst åsikt om prostitution respektive narkotika, som parti sett. Christian kommer att rösta som den grupp han går med i röstar i dessa frågor.

  Nu är ju knark och prostitution inte europaparlamentsfrågor, utan något som varje land lagstiftar om på egen hand.

  Men om det nu mot förmodan skulle komma upp i europaparlamentet, och den liberala eller gröna gruppen (vi hamnar förhoppningsvis i någon av dessa två grupper) sedan skulle bestämma sig för att legalisera exempelvis allt knark, eller bordeller, i hela EU, så, ja, då skulle Christian rösta med de andra i gruppen.

  Men du får väl själv bedömma hur sannolikt detta scenario skulle vara.

 50. Oskar

  Angående framtida riksdagsval och människors motvilja att rösta på piratpartiet av risken att de kan komma att stödja “fel” block.
  Detta problem skall absolut inte underskattas.

  Jag behöver bara titta så långt som till mig själv. Jag röstade på pp i detta val och det kändes som ett Mycket självklart, har följt er sedan starten och räknar mig själv vara “Väldigt insatt”.

  Men det finns ett krypande motstånd inom mig att lägga en röst på pp i riksdagsvalet om min röst kan komma att räknas till “fel” block.
  Om jag hade vetat på förhand att pp hade tillhört “rätt” block så hade det inte funnits några tvivel, min röst hade gått till pp Direkt (personkryssat Swartz 😉 ).
  Om jag hade vetat på förhand att pp hade tillhört “fel” block så hade jag i realiteten varit i samma läge som idag (då jag inte vet vilket block pp kan komma att tillhöra).

  Jämför med att stå med förbundna ögon på golvet, och att man med all sin kraft dunkar huvudet framåt. Och att antingen veta med 100%-ig säkerhet att man kommer dunka huvudet i väggen, eller att man med 50%-ig risk kommer dunka huvudet i väggen. Psykologiskt skapar det ett lika stort inre motstånd för att göra kraftiga huvud-rörelser i riktning mot det som är eller kan vara en vägg :).

  Strategin inför riksdagsvalet som ligger ute på hemsidan idag framstår som mycket aggressiv (framför allt variant 3): http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

  Denna aggressivitet ser nog en del som positiv. Men jag tror också att den skrämmer. Det ger en känsla av oberäknelighet som kommer att bli svår att försvara och förklara i debatter.

  Jag har inget bra förslag för hur man ska kunna lägga upp det.
  Daniels kommentar ovan (Jun 10, 2009 — 00:30) är inte helt dum, och det finns säkert fler idéer man kan spåna vidare på.

  Jag tror det är viktigt att fundera igenom taktiken ett varv till och justera idéerna (ord som “misstroendevotum” känns inte tryggt. Att “råka” orsaka en regeringskris eller nyval vore döden, vilket är vad de andra partierna skulle “hota” tillbaka med.)

 51. Per Sandström

  @Daniel

  För mig som kommer från det borgerliga hållet (Folkpartiet, jag skäms) har det hela tiden varit fullständigt självklart att ett Piratparti i vågmästarställning skulle ha större möjligheter att få igenom våra kärnfrågor om vi stöder en röd-grön vänsterregering efter nästa val. Förutsättningen är att socialdemokratin försvagas och blir en smula ödmjukare, men den processen verkar ju vara på gång.

  Det finns inget skäl att låsa sig i förväg, i synnerhet som vi inte ens vet om vi lyckas komma in i riksdagen. Men genom att engagera mig för Piratpartiet har jag valt att verka för ett regeringsskifte 2010. Jag tror de flesta av våra mer genomtänkta “borgerliga” väljare resonerar likadant. De rena protestväljarna är förstås en annan femma, där kan blockfrågan möjligen spela en roll.

  Allianspartierna och framför allt moderaterna har investerat alldeles för mycket prestige i FRA-lagen, IPRED och liknande djävulskap för att över huvud taget vara beredda att diskutera med oss. “Alla tjänar på att debatten lägger sig”, typ…

 52. Ignyte

  @MathiasH

  Det parti du beskriver är precis vad som saknas i Sverige idag. Hade Piratpartiet drivit den typen av politik (med samma passion) kan jag garantera att jag röstat även i ett riksdagsval på PP. Men nu är man svalt tveksam. Tiden får utvisa.

 53. MathiasH

  Vore det inte helt underbart med 7,1% av rösterna i riksdagsvalet? Vi är ju för sjutton ett internetparti. Ta reda på hur många av våra röstare som kommer från högern och är besvikna moderater/folkpartister etc. och tvärtom. Kolla vilka frågor som man kan enas om över gränserna. Skriv ner dem på ett papper med våra starkaste frågor överst. Det täpper till näbben på alla som kritiserar PP för att bara prata om “fildelning” och samtidigt kan vi attrahera väljare från alla håll. Blått + Rött = LILA. Om vi skulle få så mycket i Riksdagen, DÅ skulle det banne mig hända grejor, det kan jag lova…

 54. S

  Innan man börjar diskutera förändringar måste man ge riksdagsvalet en chans. Piratpartiet kommer, i och med platsen i Europa parlamentet . vara aktuellt i minst fem år till. Det vore fel att ändra för mycket principiella saker nu i och med att folk har röstat på oss med vissa förutsättningar. Speciellt innan man ser om det fungerar i ett riksdagsval eller inte.

  Med det sagt så måste man såklart utveckla partiet enligt de grundprinciper som finns och till exempel bli mycket mer konkreta.

  Nu gäller det också att bygga upp partiet ordentligt, efter valet kommer det vara fyra år till nästa och då gäller det att ha en struktur som gör att medlemmarna fortfarande engagerar sig även mellan valen.

 55. MathiasH

  Jag skulle hålla med dig om det inte vore för att det inte ens går att föreställa sig hur mycket idioti som våra nuvarande regeringsinnehavare skulle kunna ställa till på den tiden. Så länge PP ligger under 4% kommer vi ignoreras eftersom vi inte är en maktfaktor. Vi har redan nu svart på vitt att vi skulle ligga under riksdagsspärren i ett val. Det duger knappast och är ett tecken på att i det svenska valet röstar man efter Trygghet och Plånbok. Där får tyvärr inte Frihet så mycket plats. Vi har naturligtvis en kärna som röstar på oss för våra kärnfrågor men för den stora massan kommer kanske våra frågor på andra plats. Om vi kan kombinera våra kärnfrågor med andra frågor som gör att väljare från båda partigrupper känner att en röst på oss inte automatiskt är en röst “på den andra sidan” så tror jag vi är hemma.

 56. Rick

  @David:
  Håller absolute inte med. Inte när landet har lagar såsom FRA och IPRED. Inte med den nonchalans gammelpolitikerna känner för integritet osv. PP ska vara i riksdagen också, tack!

 57. Mats

  Jag hoppas att Ameilia inte får åka till Bryssel. Får hon det har vi redan forlorat stort. Med Lissabonfördraget öppnas dammluckorna för massiv repression.

 58. Elias.L

  Håller med dig mats

 59. Daniel

  @S:

  För mig ser det ganska klart ut att vi kommer att krasha i riksdagsvalet. Tyvärr. Och jag har redan väntat fyra år (vid valet nästa år), och har väl ingen större lust att vänta fyra år till, direkt. Det är därför som jag föreslår ändringar redan nu.

  Vi har ju redan krashat i ett riksdagsval.

  Och jag vill inta ha förändringar för sin egen skull – jag kommer att rösta pirat i vilket fall som helst – utan för att jag tror att det är nödvändigt.

 60. Mathias

  Det Daniel sa. 5 år med nya hemska lagar. Nej tack! Och missar vi Riksdagsvalet blir det nog rätt tyst om PP i media. Hur mycket fokus har Fi haft sen de missade Riksdagen (och nu EU)? Nej, det vinnande konceptet tror jag är att blanda höger- och vänsterfrågor på ett vettigt sätt. Det inte bara framstår som seriöst, det är långsiktigt också.

 61. Daniel Wijk

  Rebecka: Själv tycker jag det är hemskt att ett fåtal ska bestämma vad alla andra ska göra i frågor som faktiskt bara rör de inblandade. Se på Portugal som har avkriminaliserat narkotika med mycket goda resultat och på de länder i Europa där prostituerade fått lov att organisera sig och därmed är betydligt mer friare i sin yrkesutövning (ja, de ser faktiskt det de gör som ett yrke).

  Så länge vi ser beteenden som har med personligt val att göra som problem så kommer vi att ha stora problem i samhället som aldrig går att lösa.

  Detta till trots så tar inte Piratpartiet ställning i dessa frågor vilket jag tycker är bra. Det kan finnas frågor där PPs anhängare kan komma bra överens ihop men om partiprogrammet skulle ändras för att införa dessa nya frågor så skulle det föregås utav en lång debatt.

 62. Tore

  RICK FALKVINGE NÄR SKA DU TA UPP ANLEDNINGEN TILL BANKKRISEN IGEN!!! Nu under krisen är det dags att piratpartiet tar upp denna akuta fråga igen. Gå in på nedstående forum och säg din åsikt i debatten, din röst behöver höras igen angående detta.

  WHY IS US COLLAPSING
  http://rickfalkvinge.se/2008/03/22/why-the-us-is-collapsing/

  Forumet som vill tillverka Piratmynt/Pirat-valuta:
  http://forum.piratpartiet.se/Topic157952-15-1.aspx

  Forumet som vill stoppa det privata valuta monopolet:
  http://forum.piratpartiet.se/Topic158385-110-1.aspx

  Liberty Silver Företaget som vill tillverka Piratmynt:
  http://www.libertysilver.se/

 63. Anders

  Om PP skulle säga att dom är vänster, så förlorar vi hälften? av rösterna..

  Om PP skulle säga att dom är höger, så förlorar vi hälften? av rösterna..

  Om PP skulle säga att dom satsar på vågmästarställning så förlorar vi häften? av rösterna..

  Inte lätt att ta ett sånt beslut.
  Personligen, så kvittar det för mig vilka som sitter vid makten, jag tycker inte att det är någon större skillnad på dagens höger&vänster-block.
  Frågan är, måste det alltid vara blockgrupperingar, är det inte bättre om det finns flera mindre partier som kan sina sakfrågor bäst än generalistpartier som skall peta i allting men fattar bara hälften..

 64. MathiasH

  Jag pratade med en granne på bussen idag och frågade om han skulle rösta på PP i riksdagsvalet. Han svar var : “Nej, de har ju ingen helhetspolitik.”

  Sen fick jag ägna hela bussresan till att förklara IPRED & FRA mm. för honom, men det håller inte i längden att konvertera alla till våra kärnfrågor. Fokus kommer inte alltid att ligga på dem, vi behöver något mer övergripande.

 65. MathiasH

  Till @Anders

  Jag tror som sagt att tricket är att varken satsa enbart höger eller enbart höger. Istället kan vi lyfta upp frågor som Skola.

  Majoriteten av PPs röstare är unga och har nyligen gått i skolan. Många tycker nog att det var “så där” med all rätt. Att säga att vi satsar på ungdomar och skola skulle nog falla rätt väl ut.

  PP är för spridandet av kultur och kunskap, om vi dessutom säger att vi satsar på skolväsende så kan vi ha oss för “Kunskapspartiet” som slogga. (Logotype-text för den som inte tuggar branschjargong. 🙂 )

 66. Fredrika

  Är vanliga Svenssons så otroligt indoktrinerade av det rådande bluff-och-båg-systemet, med hur dom politiska partierna lurar till sig väljare, så att dom helt tappat förmågan att tänka logiskt och konsekvent?

  Det enda partiet som “måste” ha ett heltäckande partiprogram är det partiet som på fullaste allvar vill styra absolut allting i landet. Ett sådant parti skulle jag personligen anklaga för att ha storhetsvansinne, om dom tror att dom är mest lämpade att styra absolut allting.

  Dom enda partierna som “bör” ha ett heltäckande partiprogram, är dom partierna som tror att dom realistiskt kan få minst 50% av rösterna. Sist jag kollade så hör inga av dom svenska partierna till den skaran.

  Övriga partier har inget som helst behov av ett heltäckande partiprogram, eftersom dom ändå kommer få kompromissa bort massa frågor, för att få bilda regering.

  Om ett parti nu utav någon psykologisk eller självgod anledning ändå vill ha ett heltäckande partiprogram, men inte räknar med att få mer än 50% av rösterna, så är det minsta man kan begära att dom på förhand är extremt tydliga med vilka frågor dom kommer sälja ut, för att få bilda regering.

  Avsaknad av sådan tydlighet är per definition lurendrejeri för att locka till sig väljare som tycker lika i vissa frågor, trots att partiet aldrig haft för avsikt att driva dom frågorna.

  Enkel logik och konsekvent resonemang, men detta går tydligen helt förbi dom flesta i samhället idag. Det är riktigt illa, att när det för första gången på årtionden dyker upp ett parti som tvärtemot övriga partier, är ett unikum av ärlighet, tydlighet, och ödmjukhet inför faktumet att det rimligtvis är helt omöjligt att samla dom sundaste åsikterna inom alla områden, för att styra ett samhälle, under ett och samma partiprogram, så inbillar sig folket att denna ärlighet är något som kan vändas emot det partiet!?!?!?

  Det finns ingen logik i det resonemanget, bara tragik.

 67. Anders

  Ja, kanske.. men det hindrar väl fortfarnade inte folk som fortfarande tänker i gamla banor med höger&vänster block.

  Vi liknar allt för mycket USA, som i princip bara har demokraterna/republikanerna att rösta på..

  Rick sa ju faktiskt ett ganska bra formulerat ord för vad partiet handlar om i aktuellt-inslaget.. kan inte titta på klippet just nu men det var något i stil med “Informations Partiet” och det tycker jag är rätt väg att gå, dvs ett parti som vill ta vara och utveckla dagens IT samhälle samt driva sådana frågor.

  Då tror jag folk begriper att det handlar mer om fildelning (Rick tog ju även upp detta iom exempel på frågor PP vill diskutera i framtida regering) som innefattas av detta “enfrågeparti”.

 68. Anders

  Absolut Fredrika, jag håller med.. det kanske måste vara så att den tiden som finns kvar inför nästa val får läggas på att förklara detta för svensson?

 69. MathiasH

  Jag tror problemet ligger, som jag skrev ovan, att folk är sig själv närmast. Har du hög inkomst vill du rösta på det parti som sänker skatten. Har du en osäker arbetssituation så röster du på de som säkrar uppehället även om du blir av med jobbet (för att hårdra det en smula). För många av väljarna som inte brinner precis lika mycket för frågorna som rör integritet så är ekonomin viktigast av allt. “It’s the economy Stupid!” (Kolla Wikipedia för närmare förklaring.)
  Har vi ingen uttalad policy för dessa saker är vi rökta. Tror jag.

 70. Roland

  Bloggen “Cornucopia?” som ligger 1:a på bloggtoppen skriver ett intressant inlägg idag om angående breddat partiprogram för Piratpartiet, läs och ta intryck.

  Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
  http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

 71. Daniel

  @Fredrika:

  Problemet är att människor har åsikter i många olika frågor, och naturligt nog vill få sin röst hörd i alla dessa, samtidigt som vi bara har rätten att rösta på ett enda färdigt åsiktspaket (parti).

  Lösningen är naturligtvis att reformera hela demokratin, så att alla kan rösta för sina åsikter i alla frågor som de önskar. Vi behöver en demokrati som ser sina medborgare mer som svärmdeltagare, och inte som röstboskap för makteliten. En sådan reformering tycker jag att Piratpartiet borde stå för. Det känns naturligt, med tanke på vårt fokus på kunskap, öppenhet, deltagande och respekt.

  Tills en sådan förändring sker kan det mycket väl krävas att vi breddar vår politik till fler områden, och blir mer som alla andra partier.

  @Anders:

  Om vi väljer att bredda vår politik, så kan vi mycket väl göra det så att vi låter olika kandidater stå för olika saker – i andra frågor än våra kärnfrågor, naturligtvis. Detta känns ganska naturligt för mig, och borde vara lite av tanken bakom personröstningssystemet, eller?

  Det skulle också visa en respekt för väljarna, att ge dem mer än ett paket att välja på.

  Notera att detta skulle vara ett helt annat system än det höger-/vänster-/vilketsom-system som jag föreslagit tidigare bland kommentarerna.

 72. Micke A

  Det som bör göras mycket ifrån PPs sida är att pedagogiskt kunna visa upp massa exempel som vanliga “svenssons” förstår där PPs politik behövs och kommer att göra skillnad.

  Någon tog upp detta med skolan. Där kan man lätt påvisa både miljö och kostnad om tex PPs linje blir som Arnolds i Carlifornien att vi bör avskaffa alla skolböcker och köra allt digitalt. Snacka om att det borde ge fördelar både för miljön och även kvaliten på att aldrig få gammla ugågna trasiga böcker. Samt att om en bok försvinner kostar det 0kr att ta fram en ny kopia av den om upphovsrätten ändras osv..

 73. Oskar

  Daniel, det systemet tror jag skulle skapa en starkare vilja att faktiskt lägga sin röst på pp. Att ha möjligheten att personrösta på en kandidat som tydligt gjort klart vad denne tycker i andra frågor, och kanske vilket block denne skulle föredra att samarbeta med.
  Då skulle man som väljare inte behöva vara orolig för att ens röst “byter sida”.

  Det skulle också vara en tydlig markering mot vad pp tycker om den så kallade “partipiskan”. Att sätta individen främst och låta de kandidater som faktiskt vunnit medborgarnas förtroende ta ställning och få möjlighet att genomföra de frågor som dess väljare önskar.

  Hur detta skulle fungera i kombination med en eventuell vågmästarställning vet jag inte.

  Men personligen tycker jag det är precis på detta sätt som personvalet borde fungera i samtliga partier. Att rösta på en person vars åsikter jag sympatiserar med och veta att denne har möjlighet att försöka driva igenom dessa till 100%.

 74. Oskar

  Tillägg:
  Givetvis skulle pp vid en eventuell vågmästar-roll då tillhöra det block som majoriteten av pp’s invalda ledamöter önskar (sålänge de går med på pp’s önskemål förstås).

  Att ge medborgare möjlighet att kunna påverka vilket block pp skulle tillhöra, och därmed också slutresultatet i valet tror jag skulle motivera tveksamma väljare att faktiskt lägga sin röst på pp.

 75. Jonas K

  Ja, dags för piratpartiet att expandera sin politik som Cornucopia skriver på sin blogg.

  Mot monopol och för frihet på alla områden. Piratpartiet behöver inte ens ta ställning mer än att ta ställning mot frihetsbegränsningar.

  Fri valuta är ett bra steg som diskuteras på piratpartiets forum

  http://forum.piratpartiet.se/Topic157952-15-1.aspx

 76. Thisorder

  Skulle det spela det någon roll rent praktiskt?

  Om PP går med det block som flest PP väljare röstat på, vilket man naturligvis inte vet förrän efter valet, så kommer man fortfarande inte veta vilket block man stödjer när man lägger sin röst.

 77. Oskar

  Fördelen skulle då vara att ens röst fortfarande räknas. Får man in en person som håller med det ena blocket men PP hamnar i det andra så skulle denne person fortfarande ha tillåtelse att rösta efter sin egna övertygelse i de frågor som inte är PP-frågor.
  Och det hade alltså inte varit någon skillnad i antalet mandat för det ena eller andra blocket jämfört med om PP inte fått några röster alls.

  En positiv bi-effekt skulle kunna bli om det enligt sifo-undersökningar innan valet skulle visa sig att det är troligt att PP skulle bli vågmästare, att då människor som kanske inte tänkt rösta på PP i förstahand ändå gör det, just för att det är inom detta parti som kanske hela valet avgörs.

 78. Ignyte

  På tal om delsegrar, DN imponerar med sina inlägg i upphovsrättsdebatten idag.

  Först en artikel om hur Sarkozys Hadopi lag gått in i väggen: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/nej-till-sarkozys-antipiratlag-kan-paverka-telekompaketet-1.889400

  Sen en artikel av en svensk nationalekonom på Harvard som visar precis det man själv försöker pränta in i folks hjärnor: Patent och upphovsrätt gynnar inte ekonomin. De skapar bara Monopol (som leder till oligarki) och sämre produkter då konkurrensmotiv saknas. http://www.dn.se/opinion/debatt/fildelning-kan-vara-bra-for-samhallsekonomin-1.888816

 79. Roland

  RICK FALKVINGE! och alla andra pirater! du/ni måste läsa detta mycket intressanta inlägg av Cornucopia? angående ekonomin och Piratpartiet.

  Tydligen har även du Rick Falkvinge intressanta synpuntker på ekonomin för övrigt.

  Titeln på bloggen borde snarare säga, Ska Piratpartiet stå upp för sina kärnfrågor på fler områden. Med andra ord ska piratpartiet kämpa för alla människors rättigheter som berör deras kärnfrågor. För mig är det en självklarhet, läs inlägget och delta i debatten på bloggen här och hos Cornucopia?

  Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
  http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

 80. EBTS

  Oskar>> Men då har ju inte PP någon förhandlingsposition. Om PP-ledamöterna kan rösta fritt vänster eller höger i icke-piratfrågor – det är ju de frågorna vi använder som bytesmaterial. Ger vi upp dem har vi ingen vågmästarställning alls.

 81. Josef Boberg

  Hej Rick Falkvinge,

  Nationalekonomins förändring borde ju vara kärnfrågornas kärnfråga att lägga in i valet 2010.

  Klicka på mitt namn – så kommer måhända tankeinspiration fram hos Dig – om hur den frågan skulle kunna “läggas upp” den kommande valrörelse till Riksdagen.

  Mera om den helt nödvändiga nationalekonomiförändringen här:
  http://barariktigapengar.blogspot.com
  http://sahalee.wordpress.com

 82. Josef Boberg
 83. Oskar

  EBTS, de invalda personer som gör att PP väger över åt ett visst block och avgör i vilket block man slutligen skulle tillhöra skulle i så fall vara förhandlingsvaran, vilket vore tillräckligt för att få majoritet i riksdan för det vinnande blocket.

  Tex PP får 11 mandat. 6 av dessa ligger mer åt vänstersidan och 5 mer åt högersidan. Då kommer PP att gå med i vänsterblocket (sålänge de går med på PP’s önskemål) och 6 personer kommer alltid att rösta som regeringen vill. De övriga 5, som alltså inte är avgörande för att få egen majoritet för regeringen, röstar efter hur de själva tycker.

  På så sätt skulle en röst både gå till PP och till det block som den person man röstar på stödjer. Och det slutgiltiga resultatet, vilket block som vinner, påverkas inte av att man lägger sin röst på PP.

 84. Stefan

  Josef: Tro det eller ej men räntefri ekonomi är inte en PP-fråga och lär inte heller bli. Prova miljöpartiet ty där är det högt i tak!

 85. Daniel

  Nej, men det kunde kanske bli en PP-kandidat-fråga? 😉

 86. Stefan

  Tjatet om att “expandera” PP:s politik luktar förresten ändamålsglidning lång väg – DO NOT WANT. Ni ska stoppa konkreta hot mot internet just nu – det är därför vi röstat på er. Era frågor är just nu alldeles på tok för viktiga för att lämna utrymme åt annat.

 87. Klas

  Håller absolut med Stefan. Piratpartiet bör hålla sig till kärnfrågorna enbart. Det är därför PP får min röst.

  Vill man ha ett parti med heltäckande program så finns det 7 st i riksdagen och 3(?) st utanför. Behöver vi ett till är det bara å starta det, kopiera gärna Piratpartiets principprogram, men kapa in Piratpartiet för det ändamålet.

  För varje ytterligare fråga PP tar sig an så flyttas fokus från kärnfrågorna.

 88. Rickard

  Jag håller med Klas;
  vi drar våra kärnfrågor så långt det går.

  Allt annat,och vi riskerar hamna nånstans på höger/vänster-skalan,vilket per automatik betyder att vi förlorar väljare.

 89. ÄKTA PIRAT

  KLAS, RICKARD OCH STEFAN NI ÄR ETT GÄNG JÄVLA NÖTTER!

  Piratpartiet står inte för sina kärnfrågor idag! Vill man stå för integritet full ut och va emot skadliga och privata monopol som är Piratpartiets KÄRNFRÅGOR! Så måste man legalisera knark för att stoppa drogmonopolet och skydda knarkares integritet. Samt bekämpa valuta monopolet genom att försvara rätten att få bedriva konkurrerande valuta. Krisen har verkligen visat hur farligt bankmonopolet är.

  Så Klas, Rickar och Stefan, ni är förrädare och motståndare emot integriteten och för de skadliga och privata monopolen!! Sådana as som er borde man göra processen kort med. ERA JÄVLA FÖRRÄDAR SVIN!

  SKA VI HA ETT SAMHÄLLE DÄR BARA VISSA SKA FÅ HA INTEGRITET, SAMT VISSA SKADLIGA MONOPOL FÅR FINNAS.

  JÄVLA KRÄK; NI ÄR VÄRRE ÄN NAZISTER!

  Om piratpartiet inte står upp för sina kärnfrågor för alla människor skapar vi ett mycket farligt samhälle.

 90. Elias.L

  Sarcasm much ?

 91. MathiasH

  Alla som kallar folk för nazister och vill avrätta folk i samma mening är ju lite läbbiga tycker jag.

 92. Hans J

  Som ni ser så är inte alla som skriver här Pirater.

  Vi har fiender som gärna vill hjälpa oss att utveckla våra frågor så att vi tar livet av oss.

  Vi har fiender som gärna vill att vi tar ställning på vänster-höger-skalan så att halva partiet lämnar eller vi därefter har TVÅ Piratpartier som är i luven på varandra.

  Bara för att någon skriver här så måste det inte vara en “äkta Pirat”.

  Vi vet vilka frågor som gav oss 7,1% i valet – trots att vi inte hade pengar – trots att tidningar och TV teg om oss – trots brist på affischer, bilar, valstugor, kontor – ja brist på allt.

  De andra har fortfarande PANIK !

  Vad ska de göra åt Piratpartiet?

  De är SKRÄCKSLAGNA !

  Vi har TRE grundprinciper:
  Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv

  Resten som sagts är konsekvenser av detta – det är inga nya grundprinciper. Att dra ut nya konsekvenser bör vi vara försiktiga med eftersom:

  Vi är ju inget flumparti !

  De andra partierna: De med PANIKEN, får väl lov att avskaffa FRA, IPRED, Datalagringsdirektiv, offentliggöra ACTA, se över polismetoder, se till så att hela samhällsmaskineriet genomsyras av öppenhet och transparens. Vi kan ju inte ha ett system där, bara för att regeringen så gärna vill visa “handlingskraft” vi får lagar som står emot varandra som i fallet “IPRED” och Lagen om elektronisk lag. Vilka amatörer?!?

  Sådana fadäser hade undvikits med sådan öppenhet i lagstiftningsprocessen som vi vill ha. Å andra sidan hade vi också då helt sluppit IPRED.

  Vi provoceras och det kommer att komma mer provokationer men vi låter oss inte luras!

  Piratpartiet är något av det bästa som har hänt på 2000-talet !

 93. MathiasH

  Äkta pirater. Ställa mot väggen. Fiender. Know what, jag har läst samma retorik förut och då var den knallröd och kallades för kommunism. Alternativt Röd/Vit/Blå – “Om ni inte är med oss och då är ni mot oss.”

  Sansa er en smula och inse att ju mer aggresiv retoriken är desto färre blir supportrarna.

 94. Sippan

  Det är svårt att känna sig provocerad av nån som tycker att restriktiva narkotikalagar är “värre än nazism” =P

  Sippans senaste bloggpost: Dagens Bogus: Magnum Temptation

 95. Äkta Pirat

  @Hans J

  Du lever i en fantasi värld. All kritik som du får emot dig gör att du svartmålar kritikerna i det grövsta. Jag håller med om att Integritet och de skadliga & privata monopolen skall bekämpas på alla fronter, inte bara inom vissa områden.

  Sen kan jag inte se att jag pratat om avrättning. Göra processen kort betyder att man ska avfärda er argument omgående. Ordet förrädare, att ni svikit era egna ideal och för en skadlig argumentation emot ökad integritet och bekämpning av monopol.

  Angående Nazister, tja vad kallar man en stat som låser in människor i fängelse vars enda brott är att de är sjuka? Eller som kastar en i fängelse om du skapar en vara som inte ligger staten i smaken. Jämförelsen är klart relevant. Men många ser det inte pga att man är van och att det är ny design.

 96. Ignyte

  Vad tusan har knark med integritet att göra? Det var det dummaste jag hört på denna sida om vansinnet.

  Att legalisera droger hjälper på inget sätt oss i vårt demokratiska utövande. Att legalisera destruktivitet kan ju knappast ses som någonting annat än anarkism och PP står så vitt jag vet för allt annat än anarkism. Medborgerliga rättigheter och skyldigheter har ingenting med droger att göra. Droger är inte en demokratifråga. Filosofiskt stöd för den tesen hittar du bara hos extremliberaler eller anarkiförespråkare.

 97. EBTS

  Det är uppenbart att PP:s framgångar har lockat ut varenda troll och konspirationsteoretiker ur garderoberna med den falska förhoppningen om att de ska få gehör för sina idéer.

  Med risk för att skapa en flod av trollinlägg: Nej, 99,9% av alla pirater är inte intresserad av att legalisera knark, trycka egna valutor, undersöka 9/11, rekrytera Alex Jones eller vad fanken ni jiddrar om, så det är slöseri med energi. Starta ett eget parti för här kommer ni inte att få gehör.

 98. Klas

  Wow, “JÄVLA NÖTTER”, “JÄVLA FÖRRÄDAR SVIN!” och “JÄVLA KRÄK; NI ÄR VÄRRE ÄN NAZISTER!” för att jag tycker Piratpartiet ska hålla sig till kärnfrågorna. Du tycker inte att du överdriver lite kanske?

  Sen bara för att man inte vill aktivt driva en fråga i ena riktningen betyder det inte att man är positiv till att frågan drivs i en annan riktning. Sluta dra sånna slutsatser.

  Som sagt, starta ett nytt parti du som också driver liberal drogpolitik och reformerat banksystem. Du kan kalla det Äkta Piratpartiet.

 99. Fredrika

  För den som vill fördjupa sig i ämnet specifika troll, som just det senaste i denna tråden, så kan man läsa lite äldre trollningar från en viss individ, och mina försök att avslöja denne, med påståendet om att det är en viss person, varvid den omedelbart tystnat, för att sen återkomma några veckor senare med ett nytt nick.

  Metoden som jag ser den, från att vid förra valet ha varit enbart smutskastning mot PP, är att påstå sig vara pirat och sympatisera med partiet, för att sen vända och kasta ur sig skit, vilket i dennes ögon skulle få partiet att framstå som oseriöst, eftersom det inte tar “pirater” och deras “frågor” på allvar.

  Första gången jag noterade detta patenttrollet var i vintras, då det spammade sönder nyhetssidan, och flera bloggar, varvid jag gav mig i kast med trollet, påstod mig veta vem det var, och efter det tystnade personen helt på nyhetssidan och alla bloggar:

  http://www.piratpartiet.se/nyheter/arsmote_i_helgen

  Man får hoppa lite upp och ner bland kommentarerna i den nyheten för att läsa det som skrivs i ordning. Notera att individen påstår sig snabbt ha googlat fram om bakgrundsfakta om den jag påstår att den är, något som faktisk inte går så snabbt med bara efternamnet. Alla härjningarna från perioden före förra valet gick under olika nick, och för att verkligen lägga pussel med Google idag, om vad personen hade för sig då, så tar det en bra stund, en längre stund än vad förflöt mellan inläggen.

  Sen dök personen upp igen senaste veckan, med ny signatur, men med ett väldigt lättigenkännligt skrivsätt, för den som identifierat personen förut, återigen med samma metod, den är pirat och sympatisör, den ska rösta pirat, men den är emot stora delar av PPs politik, som bara råkar vara dom delar som berör denna individen personligen:

  http://rickfalkvinge.se/2009/06/06/natten-fore-allvaret/#comment-29129

  Återigen tystnar individen på denna bloggen, efter att jag kastar ur mig ett visst namn i sista inlägget.

  Individen parallelltrollar på Engströms blogg, där det blir riktigt roligt när jag ger mig i kast med den. Tyvärr har Christian tagit bort flera av dess inlägg från den punkten och framåt, eftersom personen fick ett raserianfall och skrev flera inlägg och meningar med bara stora bokstäver, där den kallad mig och andra för jävla hora, att den skulle döda mig, och vad mer den kunde komma på. Det var humor på hög nivå.

  http://christianengstrom.wordpress.com/2009/06/06/kryssa-odagan-christian-engstrom-pp/#comment-8469

  Efter mitt sista svar, där jag slängde in en än mer personlig trevare, än bara namnet, så tystnade personen igen.

  Nu är individen tillbaka igen, med nytt nick, och en aningen varierad plan, med påståenden om att PP inte trovärdigt kan ta bort immaterialrättsmonopolen, utan att även ta bort andra monopol, vilka i sig får anses vara omöjliga att ta bort, vilket skulle leda till slutsatsen att PPs politik om monopolen inom patent och upphovsrätt är inkonsekvent och icke-trovärdig.

  Detta är givetvis är en felaktig slutsats, eftersom PP inte är emot monopol av princip, utan enbart just dessa två immaterialrättsmonopol, eftersom det ena inte går att upperätthålla utan en totalitär övervakning av alla kommunikation, och det andra, liksom det första, för att sagda monopol helt enkelt inte längre uppfyller sina tydligt eftersökta syften, dvs att främja nyskapande och innovation.

  Har man följt den här svårt sjuka personens hatkampanjer mot PP under tre års tid, så identifierar man den väldigt lätt på hur den skriver, oavsett vad det lilla patenttrollet väljer att kalla sig för dagen.

 100. Äkta Pirat2

  @Fredrika

  Du har fel Fredrika, du smutskastar mig med rena lögner och ljuger om Piratpartiets politik. Det är snarare du som smutskastar partiet. I övrigt måste man väcka folk hårt ibland så de vaknar.

  Så här står det i programmet: http://www.piratpartiet.se/principer

  Här är tre stycken citat ur Piratpartiets program:

  1.”Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.”

  2. “Vi vill värna den enskilde medborgarens privatliv och grundläggande mänskliga rättigheter. När staten rutinmässigt övervakar och registrerar sina medborgares kommunikation leder det till maktmissbruk, ofrihet och rättsosäkerhet. Vi kräver en korrigering av dessa missförhållanden. Vi kräver rättvisa, frihet och demokrati åt medborgarna.”

  3. “Vi vill begränsa möjligheterna att skapa onödiga och skadliga monopolsituationer.”

  Ja som sagt detta är bevis nog, den som påstår att Straffa, bötfälla, låsa in en människa bara för att han skadat sig själv med kemikalier inte är ett brott emot integriteten får nog tänka om. Jag rösta Pirat, men i riksdagen blir det ingen röst om inte PP står för sina värderingar för alla människor.

 101. Äkta Pirat2

  I övrigt så rättfärdigar gammelpartierna övervakningslagar på Internet för att bekämpa narkotikahandeln. Så denna fråga är klart en piratfråga.

 102. Den Tvättäkta Piraten

  Äkta Pirat2:
  Nej.

 103. Kaptenkrok

  @Fredrika, Hans J

  Läs Rick Falkvinges syn på ekonomi istället. Om ni nu klarar av att läsa denna text. kanske för komplicerad för er.

  http://rickfalkvinge.se/2008/03/22/why-the-us-is-collapsing/

 104. Hans J

  ?!?

  Den läste jag ju då på den tiden och inte var den för svår att förstå? Tyckte du det?

  Har du ett helt batteri av olika inlägg från när och fjärran att kasta in? Röra om i grytan?

  Ta inte i så du storknar. De flesta har sommarlov fast här regnar det.

  Förresten så känner jag inte igen att jag sett signaturen “Kaptenkrok” förut… Är du ny här? (asgarv)

 105. MathiasH

  Det verkar vara precis som EBTS säger att nu PPs framgång verkar ha drivit upp drösvis med rättshaverister, drogliberaler och anarkister ur sin slumrande dvala. Ännu ett starkt skäl till att bredda partiet tycker jag för att visa att PP är ett seriöst parti med en seriös agenda och som inte är en samling ufo:n med vilda idéer. Med Äkta Pirat som vän och förespråkare behöver vi inga fiender.

 106. Fredrika

  @Äkta pirat2

  1) Jag har inte smutskastat dig, för du har inte skrivit i den här tråden förut. Äkta Pirat2 är en ny signatur jag inte har sett förut, än mindre nämnt.

  Eller ska jag tolka det som ett erkännande att du postar kommentarer under multipla signaturer, och försöker framstå som olika individer? Skulle sådant bedrägligt beteende skapa mer tillit för dig, dina påståenden, och din argumentation?

  2) Du får lära dig hålla isär privata monopol och statliga monopol.

  3) Menar du att svenska rättssystemet dömer ut fängelse, och fysiskt låser in människor, för enbart bruk av narkotika, vid dom för ringa narkotikabrott(eller “skadat sig själv med kemikalier” som du kallade det)?

  Vad jag läst så blir det aldrig mer än villkorlig dom och böter, medans fysiskt fängslande bara sker när någon dömts upprepade gånger för ringa narkotikabrott, och rätten dessutom utgår ifrån att fortsatt brottslighet kommer ske vid frisläppande. Det är alltså inte bruket man fängslas för då, utan antagandet att man generellt antas fortsätta begå brott, om man inte fängslas.

 107. MathiasH

  Från dagens NewsMill:
  http://newsmill.se/artikel/2009/06/12/underskatta-inte-piraternas-kraft-i-valet-2010

  [i]Ingen kallar längre mp för ett enfrågeparti. Det tog 20 år, men idag är miljöpartiet en etablerad politisk kraft, med anspråk på att vara regeringsunderlag 2010, och de gröna frågorna är självklara långt upp på både den politiska och den mediala dagordningen[/i]

 108. Äktapirat2

  @Fredrika

  Äkta Pirat2 är tvunget numera, eftersom jag inte kommer fram annars.

  Det står klart och tydligt att man också är emot skadliga monopol, eller tror du själv på att PP skulle tillåta allt i samhället bli ett enda stort statligt monopol.

  Dessutom är den svarta marknaden inom narkotika handeln just ett kriminellt monopol som skapas av förbudet. CIA har varit och är distributör nr 1 utan konkurrenns. Minns hur mycket bevis som helst för det. Här är ett av de bevisen:
  http://www.youtube.com/watch?v=UT5MY3C86bk

  JA innehav av mindre mängder ger böter, det sker dock ett gripande av dig och du blir straffad. Klart integritetsbrott.

  Det är du som inte är saklig och som står för smutskastning, jag nöjer mig med att hålla mig till sakfrågorna och pekar tydligt på att du sviker i ditt stöd för människors integritet, samt monopolen.

  I övrigt har vi läkemedelsmonopolen som också vill slippa konkurrens emot kemikaliska substanser som inte är inom deras lagliga verksamhet.

 109. Fredrika

  Om du nu utav någon anledning har blivit blockerad från den här bloggen, så kanske du borde acceptera det, och fundera över varför, istället för att byta signatur hela tiden?

  Varför anser du dig har rätt att tränga dig in på ställen när du bevisligen har blivit avvisad? Ska man känna tillit till dig när du beter dig så?

  Om du är seriös, och genuint intresserad av att påverka Piratpartiet, så gör det på rätt ställe. Du är duktig på att citera från PPs hemsida, så då borde du ha sett forums-länken under “agera”.

  Eftersom det här blogginlägget inte handlar om ett breddande av PPs politik, så är det självklart lämpligare om du registrerar dig på forumet, och startar en tråd under rätt subforum, där du håller god ton, istället för att spamma dina egna ovidkommande tankar och okväden här, om hur just du anser att den svenska drogpolitiken är ett skadligt monopol som passar in under PPs paroll, och att du anser att PP borde bredda sitt politiska program, och beskriva varför, så får du se om några andra medlemmar delar din uppfattning. Förstår du denna självklarhet?

  Sen kan du tills nästa årsmöte lägga en motion om en sådan utvidgning.

  Om du sen inte får gehör för din önskan hos några andra medlemmar, så är det helt enkelt så att det enbart är du som tycker på det sättet, och då får du förstå självklarheten att ett politiskt parti inte kan bredda sitt program pga av vad en enskild medlem tycker.

  Förstår du den självklarheten?

  Isådanafall så får just du söka dig vidare till ett annat parti, och se om du har större framgång där. Eftersom du påstår att du är saklig(även om faktumet att du kallar andra för “jävla nötter”, “jävla kräk”, som “är värre än nazister” starkt tyder på att du inte ens vet vad ordet “saklighet” betyder), och förhoppningsvis innehar integritet(din vägran att acceptera en tydlig avvisning tyder dock på motsatsen), så avstår du då även givetvis från att smutskasta dom partier som inte delar just dina personliga åsikter, och avstår från att spamma deras bloggar.

  Jag noterar även att du nu erkänner att ditt tidigare påstående om att man blir inlåst för narkotikabruk var felaktigt. Det vore bra om du avstod från att komma med direkt felaktiga påståenden, när du redan innan vet om att dom är just felaktiga. Troll beter sig så.

  Att man blir gripen och straffad för att man har begått ett faktiskt brott är givetvis inte ett “integritetsbrott”. Ytterligare en självklarhet du inte verkar förstå.

  Om du inte är intresserad av att föra diskussionen på rätt ställe, på ett sakligt sätt utan okväden, och än en gång uppvisar ovilja att acceptera en avvisning, så står det solklart bortom allt rimligt tvivel, att du INTE är seriös och genuint intresserad av att påverka, utan enbart sugen på att spamma irrelevant svammel på ett så synligt sätt som möjligt, för att försöka påverka andra, i en riktning, som du samtidigt helt saknar förmåga att övertyga om på ett sakligt okvädesfritt sätt, på rätt forum.

  Är du seriös, saklig, och innehar integritet, så kommer din nästa kommentar hamna på forumet i en ny tråd. Om den inte gör det, så får du anses ha bevisat dig själv som ytterst oseriös, osaklig och helt integritetsbefriad.

 110. Äktapirat2

  @Fredrika

  Så mycket ord du skriver och så lite sagt du får. Man kan bli inlåst för narkotikabruk, ofta sker det i samband med påhittet motstånd mot tjänsteman fast personen i fråga inte gjort mer än kliat sig på armen, Vissa av oss har upplevt verkligheten istället för att stoppa näsan i massa böcker med politisk propaganda. Lagarnas teori stämmer sällan med praktiken, det måste man ha i åtanke.

  Ännu roligare är att du efterlyser kontroll och censur på vissa delar av internet, du går från klarhet till klarhet. Jag noterar också att du inte längre kan bemöta att PP faktiskt enligt sitt program måste stötta avkriminalisering av narkotika för att va trovärdiga sin egna kärnfrågor. Även legalisera narkotika går under deras kärnvärden.

  Så Fredrika jag föreslår att du söker dig till ett annat parti och slutar upp med att förstöra piratpartiet.

 111. Äktapirat2

  Frågan om avkriminalisering av narkotika handlar om att PP ska följa sitt program och sina kärnfrågor, det ska man inte rösta om, man ska följa det. Annars får man skriva om sitt program, det däremot kommer nog att kräva en omröstning.

  Dessutom kan man även få fängelse om innehavet av narkotika är stort när man grips.

 112. Hans J

  @valfri temporär nick (nu senast Äktapirat2):

  Jag håller med Fredrika!

  Se så mycket som jag fick sagt på fyra ord 🙂 Du skriver om dålig behandling av knarkare. Jag tillhör dem som tror att sådant förekommer men du framför dina åsikter på ett underligt sätt.

  Fredrika hör hemma hos piraterna och hon förstör ingenting enligt mitt sätt att se!

  På vilket sätt skulle PP behöva stötta “avkriminalisering av narkotika”. Var vänlig utveckla detta? Och håll dig gärna till ämnet!

 113. Den tvättade äktaste Piratén Pontén

  Att ta direkt ställning i detaljfrågor är att splittra partiet, vilket inte behövs i dessa tider. Trots allt, medlemmarna har fortfarande kontakt med sina respektive sidor till både höger och vänster och gnistror kommer flyga och antända krutet om man inte håller sig cool.
  Vänta några år med att försöka styra PP åt något “äkta” håll tills havet stormar mindre.

 114. Äktapirat2

  Jag har hållit mig till ämnet, man ska följa sina kärnfrågor i programmet för integritet och emot skadliga, privata monopol. Förstår du inte vad jag skriver här ovan, förstår du inte innebörden av Programmet så kan jag inte föra en debatt med dig. Är du så korkad så är det bara att beklaga. Är PP så korkade att de inte ens förstår vad de själva står för så blir ju partiet ett skämt.

 115. Äktapirat2

  handlar inte om att ta ställning i detaljfrågor, det handlar om att man står upp för sin politik för alla människor inom alla områden som berör ens kärnfrågor. Men visst är huvuddelen av PP:s väljare så korkade att de inte förstår sitt eget program så blir partiet tillslut ett skämt, det är oundvikligt tyvärr.

 116. Fredrika

  Nej, man blir inte “inlåst” för att man HAR begått narkotikabruk. Man kan däremot bli häktad, omhändertagen eller gripen, om man är skäligen MISSTÄNKT för att ha begått något brott.

  Dömd till fängelse blir man först när en domstol har dömt att du HAR begått vissa brott, och dit hör ändå inte narkotikabruk.

  Om du anser att man inte ska kunna häktas, gripas eller omhändertas överlag när man är misstänkt för att ha begått brott, må så vara, hur märklig den åsikten än är.

  Om du anser att drogbruk inte borde vara ett brott, så är det en helt annan sak, som du verkar blanda ihop med hur rättssystemet fungerar oavsett brott, när man misstänks för dom brott som faktiskt enligt svensk lag är just brott.

  Hur rättssystemet fungerar, och vad som är brottsligt, är två skilda saker. Det är en självklarhet.

  Jag har som alla kan se inte efterfrågat någon som helst kontroll eller censur på “Internet”. Att nekas rätt att posta kommentarer på en privat blogg har inget med utav MIG önskad kontroll, eller censur att göra. Du verkar blanda ihop mig med innehavaren av bloggen.

  Jag har dock full förståelse för att du bannas från blogg efter blogg, eftersom du verkar vara besynnerligt oförmögen hålla god ton, och tar till okvädesord och grova förolämpningar så fort någon inte håller med dig, och tycker som just dig om allting.

  Du har i motsats till vad du inbillar dig ingen rättighet att posta kommentarer på någons blogg, det rör sig om raka motsatsen, ett privilegium, som med rätta kan dras in om man beter sig som du gör.

  Upprepad vägran att acceptera en sådan tydlig avvisning tyder faktiskt på bristfällig integritet, integritet som du annars verkar vurma så varmt för? Du lever tyvärr inte som du lär.

  Utöver det så verkar du inte heller behärska innebörden av begreppet “censur”. Det känner jag igen från tidigare.

  Jag har självklart ingen anledning att bemöta dina påståenden om vad PP “måste” enligt sitt principprogram, eftersom jag inte delar din åsikt om att Piratpartiets principer är applicerbara på svensk narkotikapolitik, eller att den på något som helst sätt hör till kärnfrågorna.

  Semantik om huruvida svensk narkotikapolitik ska liknas vid monopol, är inget jag, eller rimligtvis någon annan heller för den delen, har något som helst intresse av att diskutera med dig helt på fel ställe, i kommentarerna till ett blogginlägg om en valframgång.

  Oavsett vad man skulle komma fram till i en sådan diskussion, så är det ett ämne som skulle ta alldeles för stor plats, och en sådan diskussion hör självklart inte hemma i kommentarernas till vartenda blogginlägg som skrivs av företrädarna för Piratpartiet, oavsett vad blogginläggen handlar om. Det är en självklarhet. För dom flesta.

  Piratpartiet har funnits i över tre år, och deltagit i två val, och du har under den tiden inte lyckats registrera dig på forumet och föra en saklig diskussion om huruvida drogpolitik kan liknas vid monopol, du vaknar till liv först veckan efter valet. Fick du ett Internetabonnemang först nu?

  Hur många veckor eller månader kommer det ta innan du för diskussionen om hur PPs partiprogram eventuellt ska utvecklas, på rätt ställe, dvs Piratpartiets forum? Det här är inte Piratpartiets forum, det här är en privatpersons blogg.

  Eller har du någon besatthet av att alltid föra diskussioner på helt fel ställen?

  Du verkar ivarjefall vara besatt av att kalla alla som inte håller med dig, och delar just dina slutsatser, för okvädesord, elakheter, och kalla dom för korkade och vad mer.

  Verkligen en vinnande argumentationsteknik, anklaga motståndarna för att vara korkade så vinner man alla diskussioner.

  Ok, vi pirater är korkade, du vann, det är slut, du kan gå hem nu, Hejdå. /F.Å.

  =)

 117. Stefan

  Mata inte trollen!

 118. Hans J

  @”Äktapirat2″:

  Jag ställde en oerhört enkel fråga:

  På vilket sätt skulle PP behöva stötta “avkriminalisering av narkotika”. Var vänlig utveckla detta?

 119. Hans J

  Sveriges Radios program “Konflikt” handlade idag på morgonen om det nya samhälle som växer fram.

  En angelägen timma om Internet, Pirater och övervakning…

  Lyssna streamat:
  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=latestbroadcast&Id=1300&BroadcastDate=&IsBlock=

  Som Pod-radio (mp3, 40 MB):
  http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_konflikt_090613110055.mp3

  (avd: kapad blogg ;-))

 120. Äktapirat2

  @Fredrika

  Du är faktiskt svårt sjuk. Att en person blir inlåst för narkotika brott är själva principen. Det är det som är integritetskränkningen. Du är en sån besserwisser att man mår illa. Orkar för övrigt inte läsa dina maraton inlägg. Men du Fredrika jag tror du innerst inne gillar mig 😀

  @Hans J,

  jag svara på frågan. Man ska värna om den personliga integriteten, det är inte ett brott att förgifta sig själv. Man ska inte bli straffad för det. Detta berör PP som står upp för integritet, dessutom berör det friheten på internet, eftersom man bevakar internet idag för att bla jaga narkotika smuggling. Detta leder till övervakning och integritetsbrott emot individer. Detta ska piratpartiet bekämpa genom att avkriminalisera narkotika, precis som med fildelning som också leder till övervakning om man inte avkriminaliserar det.

 121. Äktapirat2

  kombinationen att det faktiskt inte ska va staten som lägger sig i vad du stoppar i dig samt att monopol tjänar pengar på nakrkotika förbudet och att staten använder detta som anledning att övervaka internet är grundanledningarna att man måste avkriminalisera narkotika. Möjligen ska man i sitt partiprogram bara skriva att man applicerar alla sina kärnfrågor på alla områden i samhället och tar praktiska beslut för att värna om sina värden.

 122. Hans J

  @Äkta Pirat2:

  Jag ser inte någon skrivning som presenterar saken på så sätt som du skriver men så här ser jag på frågan:

  Jag tolkar skydd av integritet som att man ska få ha ett privat område som inte angår någon annan. Det ska inte “spanas” och “avlyssnas” i den. Men att ha ‘rätt att förgifta sig själv’ låter inte som någonting angeläget. Om någon mår så illa så att denne vill förgifta sig själv låter det ju bättre om man kan erbjuda hjälp!

  Piratpartiet är inte emot att man jagar narkotikasmugglare på Internet. Det är den allmänna avlyssningen som vi är emot. Många narkotikasmugglare är helt hänsynslösa i sin jakt på pengar. Det leder till överdoser och att narkomaner får i sig fultjack. Det leder till väpnade uppgörelser med vapen mellan konkurrerande ligor. För att få råd med narkotika sker rån, stölder, prostitution… Detta ser vi naturligtvis mycket allvarligt på. Men detta ska bekämpas på normalt sätt av polisen. Avlyssning på Internet för att kunna komma åt dessa gangsters ska då beslutas om av åklagare på det sätt som är normalt i brottsbekämpning och som ett led i enskilda fall.

  Förbud att sälja narkotika är en annan fråga än personlig integritet. I fråga om bruk av narkotika är det möjligen så att staten inte ska lägga sig i detta men mig veterligen har Piratpartiet inte tagit någon ställning i den frågan.

  Att lämna hjälplösa narkomaner åt sitt öde från statens sida är naturligtvis helt fel. Dessa måste självklart erbjudas hjälp under så mycket respekt för sin integritet som det är möjligt. Även detta är någonting som Piratpartiet inte officiellt tagit ställning i.

  Att Piratpartiet begränsar sig till enbart: Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv beror på att det är förutsättningen för att vi ska kunna tala om de andra frågorna och att ALLA kan ställa sig bakom detta!

  Du tycker vad jag förstår att det finns mycket mer att slåss för. Jag håller med dig!!! Men det får göras av andra partier. Först får vi medborgarrätten tillbaka – sedan ska vi använda den till att slåss för de andra frågorna. Man kan säga att vi bjuder de andra partierna på yttrandefrihet.

  VI ÄR ILLA UTE ! Vi står 5 centimeter från avgrunden! Därför slåss vi för det som är ABSOLUT VIKTIGAST FÖRST – HJÄLP TILL!

  VI FÖR EN FÖRTVIVLAD KAMP! – men om vi tar i så kan vi vinna!

 123. Roland

  @Hans J

  Läs den här artikeln istället om du redan läst den, läs om den och tänk över den igen. Väldigt bra artikel, som får en att tänka. Gäller även alla andra angående åsikter om breddning.

  http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

 124. Roland

  Anledningen att narkotikasmugglare är hänsynslösa är för att förbudet gjort att riskerna ger höga pengar att tjäna.
  Sen bör man inse att man använder sig av folks rädsla för droger för att införa kontrollstaten, precis som man oärligt använder sig av terrorism som skrämseltaktik. Paradoxalt nog så finansierar den svarta knarkmarknaden talibanerna, nord korea etc. Hade den marknad inte varit svart hade de inte tjänat lika mycket pengar, samt människor skulle köpa det billigt från annat håll. Så det är ett dubbelspel av värsta slag för att ta vår frihet ifrån oss.

  Även att få ta droger som bara skadar sig själv går under parollen skyddat privatliv.

  Man måste förstå taktiken, idag är det knarkarna som inte har några rättigheter, sedan gäng medlemmar, men efter det kommer också du.

  Vi ska inte skapa en mäktig maffia och slaveri i samhället. Ledsen att du inte kan se detta HAns J, det är bara att beklaga.

 125. Hans J

  @Roland:

  Länken du länkar till har jag redan läst då det “av någon underlig anledning” vimlar av referenser till den de allra senaste dagarna. Vore man konspiratoriskt lagd kunde man misstänka att det ligger någon form av agenda bakom “alla” länkningar . Något nytt i sak innehåller den inte.

  Javisst, är det frestande att utvidga Piratpartiets politik men inte överhängande bråttom. Kanske inte ens överhängande angeläget heller.

  I den mån den behöver utvidgas ska det enligt min åsikt ske med “fingertoppskänsla”. Den politik vi redan har fungerar bevisligen.

  En av Piratpartiets absolut största styrkor är att ALLA kan ansluta sig till de uttryckta åsikterna. I den mån denna ska utvidgas så bör en absolut majoritet av medlemmarna kunna ställa sig bakom en utvidgning. Du eller jag har ingen rätt att kidnappa Piratpartiet för att proklamera att denna eller denna frågan naturligt ligger i linje med partiets grundläggande uppfattningar. Visst, har vi åsikter om konsekvenser av politiken men därifrån till att upphöja någonting till officiell policy är det långt.

  Piratpartiet är ett frihetsparti med demokrati och integritet högst på agendan. Vi är inget “knarkarparti” som högst av allt förespråkar allas rätt att knarka fritt. Vi är inget “fildelarparti” som högst av allt förespråkar allas rätt att fildela fritt.

  Det finns konsekvenser av Piratpartiets grundinställning. Bland det viktigaste är rätten till yttrandefrihet utan att vara rädd för att bli avlyssnad. Rätten att fritt kunna ta del av information är en annan viktig princip. En konsekvens är uppenbarligen att fildelning “tyvärr?” inte kan “åtgärdas” utan en enorm övervakningsapparat, samma sak med enskilt bruk av narkotika. Mycket mer är det väl inte i dessa frågor? Vi tillåter inte generell övervakning för att hitta “fildelare” inte heller att någon kroppsvisiterar alla i tunnelbanan efter narkotika. Vi tillåter inte att någon sparkar in dörren i våra hem för att undersöka “eventuell förekomst” av vare sig “fildelat material” eller “2 gram cannabis”.

  Från detta till allmänt flum är det mycket långt. Låt oss koncentrera oss på det verkligt viktiga och dit hör inte tryckning av egen valuta, fritt användande av narkotika eller ens fri fildelning hur angeläget det senare än kan verka.

  Låt oss få tillbaka medborgarrätten – att kunna ringa utan risk att samtalet avlyssnas – att kunna skicka email utan att vår egen stat går igenom innehållet – att kunna ta en promenad utan att staten via mobiltelefonen registrerar alla våra rörelser och via 14½ kameror samtidigt filmar oss ur alla vinklar. Sverige är ett av mycket få länder i världen som fortfarande inte har tvång för medborgarna att alltid ha identitetskort på sig när de rör sig ute på gatorna. Låt oss få behålla det så! Det andra som du nämner är bara struntsaker i jämförelse…

  Vill du ha mer så gå även med i ett annat parti men fortsätt att rösta på Piratpartiet! Nästan alla partiers stadgar innehåller skrivningar om att den som arbetar emot det som partiet verkar för kan uteslutas. Det vore intressant att få klarlagt vilka partier som inte ställer upp på piratpartiets idéer.

  (Ursäkta Rick Falkvinge, för att jag skriver som om detta är ett allmänt forum! Jag kunde bara inte hejda mig!)

 126. kras

  @Äktapirat2

  Personligen anser jag inte att det är integritetskränkande att bli gripen för att man gjort något olagligt. Hurvida det bör vara lagligt eller ej kan diskuteras, men det här är inte rätt ställe för det.

  “Ja som sagt detta är bevis nog, den som påstår att Straffa, bötfälla, låsa in en människa bara för att han skadat sig själv med kemikalier inte är ett brott emot integriteten får nog tänka om.”

  Om det är olagligt att inneha eller bruka dessa kemikalier så ska personen självklart straffas, bötfällas, eller låsas in. Det är då inget integritetsbrott. Om denna person tar kemikalier som innebär att han riskerar att skada andra så ska han även här straffas.

  “Jag noterar också att du inte längre kan bemöta att PP faktiskt enligt sitt program måste stötta avkriminalisering av narkotika för att va trovärdiga sin egna kärnfrågor. Även legalisera narkotika går under deras kärnvärden.”

  För det första tror jag att de flesta svenskar i dagsläget inte skulle tycka att Piratpartiet vore särskilt trovärdiga ifall de stödde en avkriminalisering av narkotika. För det andra förstår jag inte hur du menar att det finns ett privat monopol på narkotika. För det tredje skulle en legalisering av narkotika innebära en ökad brottslighet och riskera andra människors välbefinnande. Det finns ett bra skäl till varför narkotika är olagligt att inneha och använda.

  “I övrigt så rättfärdigar gammelpartierna övervakningslagar på Internet för att bekämpa narkotikahandeln. Så denna fråga är klart en piratfråga.”

  “Gammelpartierna” rättfärdigar även övervakningslagar på Internet för att bekämpa terrorism, vilket även gör terrorism till en “piratfråga”. Detta betyder dock inte att vi ska legalisera terrorism, utan istället följa partiets principer och ta bort godtycklig massövervakning av oskyldiga medborgare.

  “jag svara på frågan. Man ska värna om den personliga integriteten, det är inte ett brott att förgifta sig själv. Man ska inte bli straffad för det. Detta berör PP som står upp för integritet, dessutom berör det friheten på Internet, eftersom man bevakar Internet idag för att bla jaga narkotika smuggling. Detta leder till övervakning och integritetsbrott emot individer. Detta ska piratpartiet bekämpa genom att avkriminalisera narkotika, precis som med fildelning som också leder till övervakning om man inte avkriminaliserar det.”

  Det är inte ett brott om du förgiftar dig så länge det sker med lagliga preparat. Olagliga preparat ska man däremot straffas för, då enbart innehavet av dessa är olagligt. När det gäller övervakning så är Piratpartiet redan motståndare till godtycklig massövervakning av befolkningen. Att du sedan jämför fildelning och narkotika visar bara prov på dålig kunskap, då likheten är snarast obefintlig.

  “”Jag har hållit mig till ämnet, man ska följa sina kärnfrågor i programmet för integritet och emot skadliga, privata monopol….Är PP så korkade att de inte ens förstår vad de själva står för så blir ju partiet ett skämt.”

  Partiet följer sina kärnfrågor. Det betyder inte att man utan vidare ska tillåta vad som helst. Nu har du visserligen inte förklarat, av vad jag kan se, vilket sorts privat monopol det skulle vara frågan om här. Att legalisera narkotika skulle å andra sidan öka brottsligheten och minska säkerheten för folk på offentliga ställen. Är rätten att förstöra sig själv så stor att det överväger kostnaden detta skulle innebära för samhället? Vi kanske skulle passa på att propagera för rätten att köra bil i valfri hastighet, eller varför inte rätten att bära vapen bland allmänheten? Den totala friheten är väl överordnad känslan av personlig säkerhet och samhällets kostnader? Att du sedan kallar PP och dess medlemmar för korkade när du verkar vara den enda här som tycker att partiet per automatik ska avveckla alla påstådda privata monopol verkar ju lite underligt.

  “…Samt bekämpa valuta monopolet genom att försvara rätten att få bedriva konkurrerande valuta. Krisen har verkligen visat hur farligt bankmonopolet är.”

  Krisen har visat hur farligt bankmonopolet har varit, speciellt i USA, men jag tycker inte att ett land ska ha mer än en inhemsk valuta. Det skulle innebära massvis med onödigt extrajobb och även kosta en hel del pengar att införa. Det borde finnas bättre sätt att lösa det på.

 127. Äktapirat2

  @Kras

  Du är verkligen helt jävla hjärndöd. Då anser du också att man ska straffas för fildelning eftersom det är olagligt. Snälla skjut dig själv. Ärligt talat du föddes dum och du kommer dö du, varför dra ut på eländet, idiot.

  @Hans J
  Du är värre en de som angriper piratpartiet. Man är inget knarkparti bara för att man respekterar vuxna människors egna val. Frihet är inte att hela landet är ett stort jävla vuxendagis där staten är fröken.

  I övrigt är du fruktansvärt naiv. Du tror man kan bekämpa övervakning genom att bekämpa symptomen. Det funkar inte man måste gå in på grunden. Grunden är valuta och drog politiken och den ska vara fri för människor att få välja inom. Smaka på det ordet FRI.

  Det finns ingen mening med att piratpartiet överlever om de överlever för fel orsak, då är det bättre att det dör, så något nytt får komma fram, precis som piratpartiet själva resonerar. Att hindra en process från att utvecklas är ett fruktansvärt brott. Värre brott finns inte. Att hämma tillväxt är att indirekt döda partiet.

 128. kras

  @Äktapirat2

  Fick du slut på argument eller? Återigen så övergår du till att idiotförklara folk istället för att hålla dig till sakdebatten. Med tanke på hur du behandlar folk här inne så skulle jag, om det vore min blogg, redan ha stängt av dig.

  Ja, jag anser att så länge det är olagligt att fildela upphovsrättsskyddat material (fildelning är inte olagligt), så ska man straffas för det. Däremot är jag av den åsikten att man bör tillåta all fildelning för privat bruk och för det krävs en lagändring.

  “@Hans J…I övrigt är du fruktansvärt naiv. Du tror man kan bekämpa övervakning genom att bekämpa symptomen. Det funkar inte man måste gå in på grunden. Grunden är valuta och drog politiken och den ska vara fri för människor att få välja inom. Smaka på det ordet FRI.”

  Vi är inte ute efter att bekämpa övervakning av brottsliga företeelser, utan vi vill stoppa den godtyckliga massövervakningen av människor som inte är misstänkta för något brott. Det kommer alltid att finnas instanser som vill ha bättre verktyg för sin verksamhet (läs övervakning), och vi kan inte legalisera all brottslighet bara för att ta bort efterfrågan. Det vi kan göra däremot är att säkerställa rätten till ett privatliv utan att vara konstant övervakad, och det är precis det som Piratpartiet försöker åstadkomma.

  “Det finns ingen mening med att piratpartiet överlever om de överlever för fel orsak, då är det bättre att det dör, så något nytt får komma fram, precis som piratpartiet själva resonerar. Att hindra en process från att utvecklas är ett fruktansvärt brott. Värre brott finns inte. Att hämma tillväxt är att indirekt döda partiet.”

  Det finns en mängd olika processer som ständigt pågår, bra som dåliga. Man kan inte tillåta alla processer och definitivt inte kalla ett hindrande av en process för brottsligt. Om det inte vore så att vi ville hindra utvecklingen av massövervakningssamhället så skulle Piratpartiet inte ens existera. Enligt din definition skulle Piratpartiets verksamhet vara olaglig.

  Piratpartiet kommer att överleva så länge som svenska folket anser att det finns ett behov av dom. Så länge som vår demokrati och rätten till en obevakad vardag är hotad så hoppas jag verkligen att människor i hela Europa anser att det finns en plats för Piratpartister. Sedan hur partierna förändrar sin politik beror ju på hur situationen ser ut för tillfället. Skulle Piratpartierna få igenom sina grundprinciper så skulle dom förmodligen leta fler områden att förändra. Tills detta har hänt så anser jag det vara bäst att vi satsar på det viktigaste först. Vad som händer med partiet därefter får framtiden utvisa.

  “Att hämma tillväxt är att indirekt döda partiet.”

  Jag håller inte riktigt med här. Jag ser ett större hot i att växa okontrollerat.

 129. Mattias

  Lite sent men jag har varit borta.

  Tack alla pirater och grattis alla pirater.

 130. Piratpartiets chanser i valet? « maloki

  […] påstå att vi vann där. Gå ifrån att inte synas i opinionsmätningarna till 7.1%. Att synas på förstasidor över hela världens tidningar är inte något som glöms […]

Comments are closed.

arrow