PP strax under 5% i riksdagsopinionen

Jag har varit i Kanada och hållit keynote (“Pirates go to Parliament”). Det var rätt kul att applåderna började redan efter första meningen: “Hej, jag heter Rick Falkvinge, och jag leder ett parti som sitter i Europaparlamentet nu.”

Väl hemma möts jag av nyheten att Piratpartiet ligger strax under 5% i opinionen till riksdagen, och därmed klart över fyraprocentspärren. Det framgår inte av mätningen som sådan, men Sifos kommentarer säger att vi tog ett ordentligt skutt uppåt veckan efter EU-valet, så som står i artikeln med kommentarer till den mätning som gjordes över två veckor.

Andra stegets raketmotorer har tänt och bär alldeles strålande. Nu börjar nedräkningen för tredje.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Kanske en psykologisk effekt av att tidigare har folk inte vågat lägga rösten på PP för de vet inte om vi kommer över eller under 4 %-spärren. Nu när de vet att det är tillräcklig rörelseenergi bakom rörelsen så vet de att det inte är en bortkastad röst, och vi ser ett klart skutt i undersökningarna.

 2. Erik J

  Underbart.

 3. Bengt

  Enligt TV4 låg PP på 2,7%. Står även i artikeln.

 4. joda

  Härligt!
  Men nu måste vi stödja våra tyska Partivänner, http://www.piratenpartei.de.

  Valet där går av stapeln nu den 27 september.
  Läs mitt enkla inlägg om det.

 5. Calandrella

  Hmmm, nej? Det står: “Där ingår Piratpartiet som skulle få 2,7 procent av rösterna om det var val till riksdagen i dag.” 2,7 procent är visserligen mycket mer än förra valet, och glädjande, men ganska långt från fyraprocentsspärren.

 6. Rick Falkvinge

  @Bengt, @Calandrella:

  Läs hela artikeln. I Sifos kommentarer framgår att stöder för PP tog ett kraftigt skutt uppåt i samband med EU-valet, så att mätresultatet andra veckan av de två som mätningen skedde var markant annorlunda.

  Det var då, alltså under den senaste veckan, som vi hade strax under 5%, enligt Sifo.

 7. DanceK

  … men fortfarande är gammelmedia rädda för att ge oss tillbördigt utrymme.

  I SvD…
  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_3058823.svd
  … kan man läsa att i gruppen “övriga” ger de flesta sin röst till PP, men vi särredovisas inte i diagrammet. Det gör däremot SD.

  Sorgligt sorgligt.

 8. DanceK

  Ooops. Jag läste diagrammet fel.

  My mistake. 🙂

 9. Hannes

  Jag tror att nu är information viktigare än argumentation om PP ska in i riksdagen: För ett par månader sedan visste större delen av väljarna inte att partiet fanns, det är ändrat på nu. Fortfarande vet dock inte de flesta vad vi står för. Även stora tidningar, t ex Sydsvenskan beskriver PP som “ett parti som bara ägnar sig åt fildelningsfrågan”. Det är alltså egentligen inte partiets åsikter som folk har svårt att köpa, utan åsikterna man tror att vi har. Om alla väljare vet vad PP tycker inför riksdagsvalet, slår jag vad om att mer än 4% tycker att medborgarrätt är tillräckligt viktigt för att rösta på piratpartiet.

 10. Calandrella

  Rick: Tack för förklaringen!

  Calandrellas senaste bloggpost: Calendern: Staten bör ta allt av alla NU!

 11. PurpleFlagship

  Kommer keynoten att läggas up av Open Webus någonstans?

  PurpleFlagships senaste bloggpost: EuroParl ahoy!

 12. Chrisse

  För att nå ut med våra frågor, så måste vi försöka skapa debatt om andra frågor än fildelning. Tyvärr är det mest fildelning medierna fokuserar på.

  Dock så kommer vi i höst att få minst ett bra tillfälle i höst att nå ut med våra frågor, tänker främst på datalagringsdirektivet. T.ex borde vi då försöka oss på debattartiklar till SvD brännpunkt, DN debatt etc. Det kan förhoppningsvis ge lite genomslag utanför nätet. Långt ifrån alla tycker det är okej att massövervaka medborgarna.

  Tror vi kommer få fler bra tillfällen, tycker vi har fått hintar om att Sverige under sitt ordfarandeskap kommer driva IP-frågor.

  Kom även ihåg att det viktigaste är inte att vi kommer in i riksdagen, det viktigaste är att vi får upp vår agenda på dagordningen.

 13. S

  Finns det någon inspelning av keynoten?

 14. S

  Hittade en kommentar på keynoten iaf http://www.youtube.com/watch?v=nqeKbGfclA4

 15. Rick

  Bravo. Gratulerar. Kul med mottagningen i Vancouver. Re Ben Holt YouTube klipp: har aldrig funderat på att folk i utlandet kan ha svårt att uttala ‘Falkvinge’!

  Ricks senaste bloggpost: The Technological: Macopalypse!

 16. Daniel Flöijer

  Härligt

  Daniel Flöijers senaste bloggpost: Knäppa lagar!

Comments are closed.

arrow