Segerdammet lägger sig

Vänner och kollegor,

vi skrev politisk historia för en vecka sedan. Som jag skrev i mitt förra nyhetsbrev, så rapporterar hela världen om våra segrar. Och ekot fortsätter. Bara idag, en slumpmässig dag över en vecka efter valet, så har jag fått intervjuförfrågningar från Ryssland, Italien, Grekland, Spanien, Tjeckien, Chile, Frankrike och Turkiet. Plus de vanliga mötena med människor från Bryssel och med våra egna aktivister och funktionärer, som även de berättar om ett hysteriskt intresse från media.

Det är lite som Christian Engström skrev på sin blogg: just nu, så tycker internationell media att vi är det roligaste sedan Gud uppfann giraffen och zebran. (Nej, jag är inte religiös — ta det som ett humoristiskt talesätt.) Dagens Nyheter noterar samma sak.

Men under tiden vi tar hand om internationell och svensk media, så måste vi framför allt ta hand om varandra. Nu när segerdammet har lagt sig och det står klart att vi har skrällt ordentligt, precis som vi planerade och hoppades på, så är vi alla ordentligt trötta efter valrörelsen. Alla. Det är viktigare än någonsin att vi tar hand om varandra. Att vi ser varandra som de kollegor vi är, och accepterar att vi är lättretade, har känslorna på utsidan, fortfarande är på helspänn, och generellt är slutkörda efter en fantastisk men utmattande valrörelse. Nu är verkligen tillfället att helt enkelt bjuda den närmaste kollegan på en öl eller ett glas kallt rosévin i sommarsolen för att hjälpa honom eller henne att varva ner.

Det här är en segervila vi helt enkelt måste unna oss. Ingen orkar springa ett sådant marathon som vi gjort utan att vila upp sig efteråt. Och vi måste hjälpa varandra att göra det. Vi är helt enkelt beroende av att vi alla tar hand om varandra, så som vi visserligen alltid gjort, men nu är det extra viktigt. Både med tolerans och med omtanke.

Medan vi pustar ut, så kan vi också glädjas lite åt den Sifo-undersökning som kom för ett par dagar sedan. I den mätningen hade Piratpartiet hela 2,7 procent av riksdagsopinionen, men det mest glädjande är en notering i marginalen: opinionsmätningen skedde under två veckor, med EU-valdagen ungefär i mitten, och i mättiden efter EU-valet så låg Piratpartiet på “strax under fem procent“. Klart över riksdagströskeln, alltså.

Och under tiden fortsätter gammelpolitikerna och andra att komma med integritetskränkande och framtidsfientliga förslag. Fler poliser mot fildelning på regeringens order, förslag om att avskaffa anonyma kontanta pengar på krogen, nationellt abortregister. Bara för att nämna tre. Man undrar varför de aldrig lär sig… Enda sättet verkar fortfarande vara att ta deras jobb ifrån dem.

Veckans argumentationsövning

För tillfället får vi en massa konstiga frågor som påstår att Piratpartiet är slut nu, att det kommer att gå “precis som för Junilistan” — alltså att de kom in överraskande i ett EU-val (2004), knappt syntes på fem år, och sedan förlorade sina platser (2009). Det känns som en väldigt märklig fråga att få, när kurvorna för Piratpartiet har pekat uppåt konstant under tre och ett halvt år, och vi precis haft vår största politiska seger någonsin i ett otroligt klimax: “Är det slut nu?”.

Naturligtvis är det inte slut nu. Tvärtom. Det här var ett kraftigt avstamp mot framtiden.

Jag brukar svara ungefär så här, ett resonemang som jag lånat från Lars Ilshammar och Kajsa Klein:

— Det är fel att jämföra med Junilistan, eller för den delen med Ny Demokrati. De var partier som kastades ihop av människor i etablissemanget på relativt kort tid. Piratpartiet är en fasett av en global politisk underströmning som har växt i kanske 20 år, och där konfliktlinjerna nu eskalerar väldigt snabbt. Så frågan är inte “Se hur det gick för Junilistan”. Det är fel jämförelse. Frågan är i stället “Se hur det gick för Miljöpartiet”.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Varför inte? » AFK

  […] jag ger Rick Falkvinge och Opassande-Emma +1, klickar på “Publish” och lutar mig tillbaka. Vi ses på andra […]

 2. Henrik Bjärkse

  Hej Rick!
  Uppskattar din blogg och är själv medlem i partiet.
  Jag tycker du borde skriva ett inlägg om hur vissa pirater bemöter kritiken mot PPs politik, med hot om våld. Kolla in Alex Shulmans blogg där han kritiserar partiet och sedan får hot och påhopp tillbaka, självklart har shulman (som kritiker till PP) valt ut de mest intelligensbefriade kommentarerna, men ändå. Människor måste inse att yttrandefriheten vi kämpar för inte bara gäller för den grupp som för yttrandefrihetens talan. Kritik och öppen debatt utan rädsla från hot är kanske en mer självklar del av just yttrandefriheten än att man ska få säga vad man vill rätt ut. Pirater som inte kan bemöta kritiken mot deras politik på ett moget och intelligent sätt ger partiet ett dåligt rykte.

 3. Jonas

  Jag börjar ibland tvivla på att det räcker med att ta jobben ifrån dem för att de skall förstå. Men om vi gör det kommer de i alla fall att ersättas av andra. Dvs inte bara de platser vi tar, utan att de andra partierna får nya representanter.

 4. Leif Landén

  Tänkte bara påpeka att inte alla vilar, kolla på filmklippet angående Johan som är på väg mot Bryssel!

  http://svtplay.se/v/1596986/vasterbottensnytt/kritik_mot_demokratin_inom_eu

  Mer om hans resa går att läsa på http://motbryssel.blogspot.com

  Leif Landéns senaste bloggpost: Johan på väg till Bryssel

 5. Mikael Hedberg

  Min något längre jämförelse mellan PP och Junilistan:
  http://www.skivadlime.se/2009/06/junilistan-och-piratpartiet/

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost: Uppror i Iran, media gäspar sömnigt

 6. Martin

  Det var i grevens tid vi fick klarat av det här valet. Nu när det listiga etablisemanget kommit på att vi är blott en samling våldtäqtsmän hade vi aldrig fått åka till bryssel. http://qarlsson.se/blogg/?p=710
  /M

 7. Anders Andersson

  Hot om våld bemöter Alex Shulman bäst själv genom att polisanmäla dårarna, eller åtminstone en av dem, för att statuera exempel. Vi har ingen anledning att träda emellan.

  Om jag skulle finna mig hotad av någon på grund av mina politiska åsikter (eller av vilken anledning som helst), så är det sista jag skulle göra att gnälla om saken på min blogg. Det är nämligen just den uppmärksamheten förövarna vill ha (dessutom kan jag själv bli dömd för hotet om jag offentliggör det). Jag skulle anmäla dem, och sedan inte säga ett ord om saken i den offentliga debatten. Våld har inte i politiken att göra; det borde även Alex Shulman inse.

 8. Arthur

  Inte världens djupaste analys, men den här uppställningen tecknar en ganska tydlig bild av JL vs. PP. http://nighteyes.se/?p=52

  Saxar från slutet: “För att komma till sak tror jag helt enkelt att PP lovar att driva frågor i EU som många anser ligga nära dem själva medan JL lovar att driva frågor i EU. Läs det igen – det är en viktig skillnad.”

 9. Rude Sandelius

  Som sagt Rick, det är bara att ta nya tag för plats i riksdagen, men för jösse namn nog ska vi alla vila lite under midsommar åtminstone 🙂

  Angående Alex Schulman och Annika Quarlsson så har de enligt mitt förmenade bara otur när de tänker och förtjänar knappt ett genmäle. Fast det har man ju gjort förstås. Genmälat, kan man säga så?

  PP för framtiden som redan är här. Se där en tjusig slogan 🙂

  Rude Sandeliuss senaste bloggpost: Centerns kräftgång förklarad

 10. Anders Forsman

  “Se på Miljöpartiet” Räcker så 😉

 11. Daniel

  Om vi skall se hur det gick för Miljöpartiet, så vill jag bara påpeka att de breddade sin politik.

  Jag är fortfarande inte säker på att vi har en chans i riksdagsvalet utan att på något sätt ta hänsyn till att många väljare är starkt intresserade av även andra frågor än våra. Exakt hur vi bör göra det vet jag dock inte.

  Men vänster-/högerfrågan är stark i riksdagsvalet som kommer. Åtminstone för många vänsterväljare. Och vi har ju fler vänsterväljare än högerväljare, enligt undersökningar.

 12. Mikael Hedberg

  @Daniel:

  Om vi har 51% vänster och 49% högerväljare, så har vi fler vänster än höger. Ändå innebär ett ställningstagande för vänster en katastrof:

  1. Vi förlorar massor med väljare direkt.
  2. Vi har inte längre någon förhandlingsposition som vågmästare — säger vänsterblocket “nix” till oss har vi ingenstans att gå.

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost: Uppror i Iran, media gäspar sömnigt

 13. Martin

  @David B
  Det skulle inte vara jobbigt, jag lovar. Det skulle bli ytterligare en påminnelse om att vi inte gav upp integriteten och yttrandefriheten mot att “hotare” skulle behöva använda proxy och pappersbrev. Det skulle kännas rätt bra faktiskt.
  Men vi är inte där än, häng på och hjälp till nu!

 14. Tor

  @David B
  Nu är du väl ändå ute och cyklar. Det är ju Ipred som skapar ett jätteintresse för anonymiseringstjänster och gör alla ospårbara. Piratpartiet är inte emot att polisen begår integritetskränkningar om det finns starka misstankar om allvarliga brott som tex. våldshot (fast integritetskränkningarna ska ske först efter att misstanke uppstått – inte i förebyggande syfte).

  Det är socialdemokraterna och allianspartierna som gör det svårare att klara upp allvarliga brott i den digitala miljön – inte piratpartiet. Se’n kommer det alltid att gå att framföra hot anonymt. Det går nog inte att komma undan. Men med PP:s politik skulle det i varje fall vara lättare att avslöja den brottsling som är oförsiktig.

 15. infallsvinkel

  Det är bra! Nu börjar kampen med siktet inställt på riksdagsvalet.

  Jag tror dock inte att vi kommer att ligga stadigt på över 4 % i opinionsmätningarna. Vi får hoppas att våra frågor fortsätter att dominera nyhetsrapporteringen.

  infallsvinkels senaste bloggpost: Aktuella piratlänkar

 16. Adam

  Hejsan Rick!
  Som du säkert har hört så har centerkvinnornas ledare, Annika Qarlsson, gått ut med att alla unga män som röstar på Piratpartiet är våldtäktsmän. http://qarlsson.se/blogg/?p=710#comments . Från början stod det att “Unga män röstar på Piratpartiet. Unga män våldtar.” men det har hon av förståeliga skäl ändrat lite. Vill bara höra dina tankar över det hela.

  Adam

 17. SF

  @David B

  Att en del ISP:er nu vägrar spara uppgifter är ju en motreaktion på upphovsrättsbranschens absurda framfart och politikernas ryggradslösa hantering av deras krav.

  Och tänk – det går inte att spåra ett hotbrev skickat via vanlig brevpost heller, så länge du inte är så korkad att du uppger dig själv som avsändare eller glömmer att använda handskar.

  Anonymisering och privatliv är en grundläggande rätt. Det är långt ifrån bara kriminella som har behov för detta. Varför tror du att man röstar anonymt, t ex? Eller har lust att inte bli avlyssnad om man kontaktar psykolog, läkare eller krishjälp?

 18. Peter Andersson

  Rick – När du blir intervjuad av amerikanska tidningar/media tror jag att du skulle kunna driva hem poängen lite extra genom att jämföra PP:s situation i Sverige med NRA (National Rifle Association) i USA. De olika politiska systemen åsido så är det nog mycket troligt att NRA om de var ett parti skulle dra 5-10 procent om jänkarna hade samma system som oss – och likheten mellan deras “they (the government) can have my gun when they prey it out of my cold dead hand” och vår inställning “fuck you, Internet är vårt!” (som kvällstidningskolumnisten Lisa Magnusson formulerade det nyligen) är ganska slående. För en amerikanska läsare/tittare tror jag att den liknelsen skulle vara extremt bra och tydlig. Just my five cents…

 19. Martin

  @Peter Andersson
  Bra tänkt!
  Rätten att bära vapen i USA kommer sig ju dessutom av att medborgarna skall kunna försvara sig mot staten om den växer sig ond. Vår rätt att fritt kunna kommunicera utan att staten tjuvlyssnar eller tystar fyller ju samma funktion. Dessutom gör den det sannolikt effektivare och helt utan att fylla akutintagen med skottskador. Drömmen är ju att vi kan få dessa självklara rättigheter lika heliga i Europa som konstitutionens andra tillägg är i USA.
  Kanske är det en bra och pedagogisk liknelse att köra även på hemmaplan.

 20. HugeHedon

  @Peter Andersson, Martin

  — Ni har säkert en poäng. Men .. NRA.. vafan.. “Rätten att äga (bära?) vapen” mot “rätten till privatliv, personlig integritet, rättsäkerhet, kommunikationshemlighet, yttrandefrihet, meddelarsydd, myndighetstransparens, frihet från myndighetsmissbruk”… Jag vet inte om den jämförelsen verkligen skulle gynna PP. Möjligen i USA, men inte i Europa tror jag.

 21. Andreas Hämäläinen

  Jag vill också att vi breddar oss till att exempelvis driva på att vi får en konstitutionsdomstol i sverige. Det vore synd att ha kanske närmare 30 pers som bara koncentrerar sig på ett ganska smalt definierad bit av medborgarrätt som den är definierad i principprogrammet, när det finns många närliggande områden där vi kan göra skillnad.

  ett viktigt arbete som vi i PP kan jobba för är hur övergången i statsförvaltningen till informationssamhället kan ske smidigt och effektivt. Det är ju bra att kunna samordna register men samtidigt måste den personliga integriteten bevaras och det är en balansgång där PP kommer att göra skillnad

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: Om LAS, igen

 22. Peter Andersson

  @ HugeHedon

  Martins förtydligande om att den amerikanska rätten att bära vapen stammar ur medborgarnas lagstadgade rätt att vid behov försvara sig mot staten (if gone bad) är väsentlig för att man skall förstå liknelsen.

  Just den biten är väl inte direkt allmängods i Sverige (där vi alla mer eller mindre uppfostrats av ett skolsystem som istället lärt ut att staten är alla goda gåvors givare) så därför har du antagligen rätt i att liknelsen (grovt generaliserat) gör sig bäst för andra utrikiska reportrar och andra läsare än svennebanan.

 23. Peter Andersson

  För säkerhets skull vill jag också påpeka att jag INTE på något sätt menar att PP skall bredda sitt program till att innefatta rätten att äga/bära vapen, jag syftar enbart till att med en liknelse lyfta fram hur det grundläggande mänskliga behovet av personlig integritet och skyddat privatliv manifesterats på två helt olika men ändå argumentativt liknande och politiskt framgångsrika sätt i två olika länder.

 24. S

  Tips: Harvard Study Finds Weaker Copyright Protection Has Benefited Society – http://www.michaelgeist.ca/content/view/4062/125/

 25. Elias.L

  Kommer Piratpartiet att stoppa ACTA ?

 26. Rick

  Manga takk för inslaget. Vem var det som sa ‘venceremos’? 😉

  Ricks senaste bloggpost: Industry Watch: Rixstep: New AWS, New CLIX, New Xfile

 27. Rick

  “vill jag också påpeka att jag INTE på något sätt menar att PP skall bredda sitt program till att innefatta rätten att äga/bära vapen”

  Man får hoppas det.

  Ricks senaste bloggpost: Industry Watch: Rixstep: New AWS, New CLIX, New Xfile

 28. Seglar Piratpartiet vilse? : Om människans värde

  […] Nu har de kanske ändå seglat lite vilse i sitt sjöslag mot integritetskränkande förslag. Rick Falkvinge skriver på sin blogg. “Och under tiden fortsätter gammelpolitikerna och andra att komma med integritetskränkande […]

 29. Markku i Vara

  Kampen på gatan

  Jag känner någonstans att i kriget/slaget borde vi gruppera oss, ge utlopp för dom “rebellgrupper” vi har i partiet.
  Offentliga debatter i den fysiska tillvaro, demonstrationer..att överhuvudtaget synas fysiskt.
  Till skillnad från dom etablerade partierna i kommunen vill jag att vi finns även mellan valen.
  Då ska vi påminna och informera människor om vad som händer i Sverige, om mänskliga rättigheter och vilka möjligheter som fortfarande finns för dom att göra något konkret.

  Jag har en förhoppning om att från augusti i år ha ett lila partytält stående på torget i Vara 1-2 dagar i veckan.
  Ett partytält för frihet, demokrati och information.

  Vi måste göra mer än att bara debattera och ha synpunkter på internet.
  Alla är inte på nätet.
  Vi MÅSTE även överföra debatten på internet även till gatorna, till människorna.
  Det är från människa till människa som den faktiska förändringen kan gå vidare.
  Och för att beröra etablessimanget måste dom uppleva ett reelt motstånd/hot mot sin existens.
  Det finns redan ett hot mot dom på internet.
  En förstärkning av det hotet och motståndet måste komma från det svenska folkdjupet.

  Det är mångfalden och den gemensamma insikten som förändrar världen.

  Detta är kanske inte rätt sätt för alla att göra, men för mig är det så.
  Var och en gör som man känner man själv…det viktiga är ändå att vi gör något.

  Vi pratar om att vi piratpartister är en folkrörelse.
  Låt oss då sätta folk i rörelse.
  Det både behövs och är nödvändigt för att vi ska stoppa vansinnet som sker, både här hemma och utomlands.

  Vår frihet står på spel…frågan är om vi är beredda att kämpa för den eller prata om den.
  Jag vill att partiet centralt även ger uttryck för att det finns kommuner där piratpartiet ställer upp i kommunvalet 2010.
  Det måste vara 1!! del av kampen för vår medborgarrätt.
  Den dagliga kampen finns där ändå.

  Viktigt att poängtera att jag INTE förespråkar våld eller rättsövergrepp på människor.
  DET klarar dom etablerade partierna så bra själva.
  Men KUNSKAP ÄR MAKT och den makten måste vi föra över till medborgarna i landet.
  Så dom 2010 kan säga nej till lögnerna om vad som händer, men JA till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.
  upplagd av friheten kostar allt

Comments are closed.

arrow