Ipred är INTE satt ur spel

Dagens Nyheter rapporterar att Privatpolislagen Ipred är satt ur spel i och med en ny dom i regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed får de inte behandlas av upphovsrättslobbyn (Antipiratbyrån etc) i sin jakt på halva Sveriges befolkning.

Hur mycket jag än ville att det vore så, så är det inte sant. Dagens Nyheter tittar bara på den dom i Regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed täckta av Personuppgiftslagen.

Men det finns en faktor till, som Dagens Nyheter inte tar upp. Det är att Ipred uttryckligen ger Antipiratbyrån ett undantag från Personuppgiftslagen. Regeringsrättens dom är alltså helt verkningslös. Om vi tittar på sidan 172 i propositionen:

8.2.11 Undantag från 21 § personuppgiftslagen

Regeringens förslag: I … upphovsrättslagen … införs bestämmelser som innebär att det inte krävs särskilt undantag enligt 21 § personuppgiftslagen (1998:204) för att få behandla personuppgifter om immaterialrättsintrång, när behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras.

Ipred är alltså inte repeterar inte satt ur spel. Åtminstone inte av den domen. (Däremot, paradoxalt nog, möjligen av datalagringsdirektivet. Det återstår att se.)

Just nu kommenterar nio bloggar artikeln. Den enda av dem som är inne på det här spåret är Klamberg, som säger att han inte skulle förvånas om det blir en mindre justering av Personuppgiftslagen. Rätt, Klamberg — men den justeringen var redan del av Privatpolislagen Ipred, och har redan trätt i kraft.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. EricJ

  Jag är lite nyfiken på vad som ligger bakom “Däremot, paradoxalt nog, möjligen av datalagringsdirektivet.”. Någon som har lust att utveckla?

  EricJs senaste bloggpost: Struggling with Java

 2. Daniel Wijk

  EricJ: Jo, det är nämligen så att den lagen säger, som den just nu är skriven, att loggarna som sparas utav ISPerna enbart får lämnas ut till rättsvårdande myndigheter.

 3. Patrik

  Shit! Jag var en av dem som fullständigt jublade över det här. Nu får jag gå tillbaka till att vara deppig igen…

  @EricJ
  Datalagringsdirektivet skulle potentiellt kunna sätta IP-nummer i kategorin över information som privata aktörer absolut inte får lov att få ut. Det är ju till ett pris dock – registrering av medborgares vanor.

  Patriks senaste bloggpost: En tredje delseger: Förbjudet att lagra IP-nummer

 4. JonasN

  Ja, så här blir det med ad-hoc-lagstiftning.

 5. […] DN har huvet i röven. Ipred är inte alls satt ur spel. Rick Falkvinge påpekar att Ipred innehåller ett uttryckligt undantag från Personuppgiftslagen. Andra bloggar om fildelning, internet, ipred, media, upphovsrätt No TweetBacks yet. (Be the first […]

 6. IPRED-lagen tandlös efter ny dom! « The Pheleroxian Blog

  […] Tidningarna (och jag) som påstår att IPRED är satt ur spel har fel, undataget från PUL finns redan. […]

 7. Marco Baxemyr

  Argh, så synd. Uppdaterat mitt inlägg.

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: IPRED-lagen tandlös efter ny dom!

 8. Erik Josefsson

  Telekompaketet är inne och roddar i direktivet om integritet och elektronisk kommunikation:

  http://werebuild.eu/wiki/index.php/2002/58/EG

  Så det kan gå riktigt åt helvete om Torstensson ska trycka igenom hela paketet i september: alltså använda tredjebehandlinge för att skriva om små detaljer som avgör hur IP-data får behandlas.

  Med ett alldeles nystartat parlament kommer det säkert att gå bra…

  Jag hoppas Christian Engström MEP/PP får sitta med i förlikningskommitten.

  Erik Josefssons senaste bloggpost: Vem ger Stefan Johansson order?

 9. Magnus Holmgren

  Man skulle t.o.m. kunna länka direkt till den färdiga paragrafen: https://lagen.nu/1960:729#P53g

  “Trots förbudet i 21 § personuppgiftslagen (1998:204) får personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott enligt 53 § behandlas om detta är nödvändigt för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras. Lag (2009:109).”

 10. E-mannen

  Argh. Det var inte länge min Torrent-client fick vara igång där inte! 🙁

  Bra är dock att Ipredator har gått beta “på riktigt”.

  E-mannens senaste bloggpost: Piratpartiet kritiskt till abortregister

 11. En IPRED-fant balanserade… | min luktar oxo fisk!

  […] vara fel? Och förresten, borde det inte vara öppet mål nu för en motanmälan om brott mot PUL? (Eller så kanske inte?) Tack till @jensdekadens. IPRED, FRA, fildelning, pirater, Pontén, […]

 12. Munin

  I rent provokativt syfte borde man undersöka om en torrentfil kan uppnå verkshöjd. Visst är det att gå på tvären men ibland helgar ändamålen medlen.

 13. C Magnus Berglund

  Jag tyckte väl att DN var ute och cyklade. Jag gjorde min research redan i april: http://cmagnusb.wordpress.com/2009/04/15/lite-rad-om-fildelning-efter-ipred/ och tvekade en del. Men om nu de har blivit fällda som regeringsrätten kanske detta är intressant som argument när det gäller att få IPRED upphävd. Två eller flera domar står emot den lag som det mediaindustriella komplexet har beställt. Vilket visar att man inte skall låta lobbygrupper skriva lagar.

  C Magnus Berglunds senaste bloggpost: En önskelista

 14. Micke

  Tyvärr så kommer datalagringsdirektivet att modifieras så att IPRED inte påverkas. Det räcker med att de lägger till ett undantag för just den. Mycket tack vare publiciteten som den missen fick. Med andra ord, ni gjorde er själva en björntjänst. Ibland skall man faktiskt vara tyst. Nu ser jag bara två vägar inför framtiden:

  1. Att ett nytt protokoll skapas som binder samman datorerna på internet i ett helt krypterat nät. Samt där ingen kommunicerar i första led. Utan grannen bara transporterar data. Långsammare? Javisst, men inte mycket.
  Alltså: Inte TOR, VPN, hamachi eller liknande. Utan jag menar någonting helt nytt. Ett folkets internet.

  2. Att folket i framtida val faktiskt visar att de bryr sig om demokratin. Alla borde rösta på ett parti som inte finns i riksdagen. Tro inte på ett enda ord. De vill bara komma till makten så kan de skita i dig till nästa val.

 15. […] edit: Jag tyckte det var för bra för att vara sant. […]

 16. JHSH69

  USA-finansierade Antipiratbyrån ges alltså genom IPRED polisiära befogenheter. Så IFPI och Stim, varför inte leasa ut piratjakten till amerikanarna som verkligen kan sånt här – Blackwater? Pontén-Rambo kan säkert också få vara med under de kommande operationerna i baksätet på Hummern.

 17. emretsson.net » Blog Archive » DN (och jag) utan koll

  […] i regeringsrätten satte Ipred ur spel, men Rick Falkvinge hade koll på vad som står i lagtexten och kunde meddela att så inte är fallet. Jag blev lurad av DN när jag försöke twinglyhora till mig lite trafik. Och hamnade inte ens i […]

 18. Pappy

  Så det är tillåtet att lagra personuppgifter endast när det gäller immateriella/imaginära kopieranden. Sinnessjukt. Lobbyn har visst lagstiftande makt i sverige. Varför betalar vi skatt till riksdag och regering?

 19. Henrik Hedlund

  Läste nyss en artikel på Ny Teknik som säger att endast myndigheter har tillåtelse att samla IP-adresser, hur fungerar det här egentligen?

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article596855.ece

 20. Ola Nyström » IPRED tillfälligt tandlös

  […] Rick Fackvinge säger att den är INTE ur […]

 21. Collecting IP Addresses Illegal in Sweden – FUCK THE RIAA

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says […]

 22. Collecting IP Addresses Illegal in Sweden - P2P Talk?

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says […]

 23. Rant Anything! » Collecting IP Addresses Illegal in Sweden

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says […]

 24. sebastian johansson

  Suck tröttnar de aldrig? Varför göra det så krångligt? Kan man inte bara göra det enkelt och bra från början?

 25. Hans J

  Girigheten har förutom att vilja skilja folk från deras pengar dessutom bråttom när de försöker och då blir det ibland fel på vägen.

  Sedan är det snudd på en dödssynd att jubla när man (tror att man vunnit). Det finns ingen anledning att slappna av alls.

  Valet till EU-parlamentet ser ju någorlunda bra ut men åtminstone jag är fortfarande asförbannad och när vi drar igån valrörelsen för riksdagsvalet så ska de få se vem de anser sig ha rätt att avlyssna.

  De slappnar inte av bara för att vi tror att vi vunnit någonting. Striden kommer aldrig att ta slut och vi måste bara se till så att vi ligger på vinst från och med nu…

  Dessutom måste vi se till att de som flörtar med upphovsrättsintressen eller liknande klart ser att de riskerar sina jobb när de inte tillvaratar medborgarnas intressen. Det måste kosta att vara ett svin!

 26. morpheo
 27. SugBloggen » Blog Archive » Timing är A och O

  […] in gäller inte PUL och det är fritt för Antipiratbyrån och andra upphovsrättsinnehavare att lagra info om personer och få ut högst personlig information om personen bakom ett ip-nummer. Sen kan […]

 28. Marcus Dicander

  DN valde att radera den länkade artikeln och skrev den här istället:

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ny-dom-paverkar-inte-ipredlagen-1.894500

  Marcus Dicanders senaste bloggpost: Pillemariska horoskop

 29. Collecting IP Addresses Illegal in Sweden | AntiMatter's Blog

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says that […]

 30. Sandra

  Och här trodde man, när man läste Metro vid lunch, att dagens dom i regeringsrätten skulle äga upp APB i brygga och så var det helt fel. Bedrövligt! 🙁

  Sandras senaste bloggpost: Bloggrenovering

 31. […] Falkvinge ze szwedzkiej Partii Piratów na swoim blogu napisał, że wszystko jest piękne, ale… istnieje wyjątek, który pozwala uzyskać prywatne […]

 32. Collecting IP Addresses Illegal in Sweden | InstantIdiocy

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says […]

 33. […] En som var lite snabbare på nyheten, och därför uppdaterat sin post altmed DN’s ändringar finner ni här. Efter att ha följt länkarna i Phelerox blogginlägg märker jag att DN skrivit flera artiklar i ämnet under dagen, och precis som med den artikeln jag hittade i index, helt sonika ryckt de utan någon hänvisning. Där hittar jag även en länk till Rick Falkvinge’s förtydligande av effekten av Regeringsrätten’s beslut. […]

 34. Rick

  Skarpt som alltid, Rick! Tack för det! Du är en riktig resurs! Bravo!

  Ricks senaste bloggpost: Industry Watch: Rixstep: New AWS, New CLIX, New Xfile

 35. […] Tillägg: Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken. Så lyder ett gammalt talesätt, men tyvärr är det nog precis vad jag gjort. Rick Falkvinge, Piratpartiet förklarar i sin blog här. […]

 36. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-06-19

  […] Ipred är INTE satt ur spel […]

 37. Rebecca

  IPR-lobbyns gangstermetoder i USA:

  Fyrabarnsmamma dömd till skadestånd: 80.000 dollar/nedladdad MP3

  När IPRED kommer igång här i Sverige lär lobbyn försöka krossa vanliga medelsvensons liv på samma sätt när en ensamstående tonårsmamma inte fattar vad hennes 12-årige son gör på Internet.

  http://news.yahoo.com/s/ap/us_tec_music_downloading

 38. Hans J

  Tack Rebecca!

  Publicerad i “Duluth News Tribune” onsdag den 17 juni 2009

  Thomas-Rasset: Ville inte kasta mina barn till vargarna

  Jammie Thomas-Rasset vittnade denna morgon att det var möjligt att hennes barn eller den man som hon hade haft ett förhållande med i 8½ år kan ha laddat ned den musik som hon anklagas för att ha laddat ned illegalt, men att allt hon vet säkert är att hon inte gjorde det.

  Nu kan ju då alltså Beatrice Ask, också mamma, fira midsommar i lugn och ro i förvissningen om att i USA får mödrarna förvisso rättvisa straff?!? Snart i en domstol nära dig…

  Fredrik Reinfeldt ville inte jaga en hel ungdomsgeneration, Beatrice Ask förstår inte vad som blir resultatet när man ger “vargarna” bättre verktyg i jakten på “lammen”. Den socialdemokratiska ledningen tiger som muren. Endast Piratpartiet skriker rakt ut när sådana här händelser inträffar. Vi ska avlyssnas, registreras, följas av kameror vart vi än går med mobilerna som spårsändare och om någon i vårt hushåll eller en granne “laddar ned” en “upphovsrättsskyddat verk” så ska hela vårt liv slås i flisor. Vi kämpar förvisso för vår frihet!

  Hela detta patrask med “politiker” som tysta tittar på när sådant händer eller till och med applåderar måste befrias från bördan att misshandla folket. Vi måste göra som folket gör i Iran. Vi måste ta saken i egna händer. Vi måste se till så att Piratpartiet blir representerat i riksdagen.

  Vilken skam när ett samhälle misshandlar sina svagaste individer för att en musikmaffia vill ha blod. Detta är resultatet när artisterna måste “få betaalt”!

  FY!

 39. F

  PROBLEMET NU ÄR ATT STORA DELAR AV FOLKMASSAN KOMMER TRO ATT IPRED ÄR TANDLÖST OCH PP KOMMER FÖRLORA VÄLJARE PÅ DET. DETTA ÄR PLANEN.

 40. Marcus

  @F

  Jag tycker det luktar lite samma sak.

 41. fanny

  Mycket synd.

  fannys senaste bloggpost: Gästbloggsinlägg av Emil P.

 42. Rick

  @F: Då gäller att sprida budskapet så de vet bättre.

  Ricks senaste bloggpost: Hall of Monkeys: RIAA Picture Book

 43. Freddy K

  Domen i USA är naturligtvis helt uppåt väggarna. Jag kan dock inte förstå varför bolagen och det juridiska systemet (i gott samarbete) kommer fram till en så horribelt stor summa? En tiondel eller till och med en hundradel av detta är ju ett extremt kännbart straff. Endast negativ publicitet och upprorsstämning borde bli följden. Vad vill man uppnå? Som medborgare i ett sånt samhälle tänker man ju närmast på revolution. Hur har allt kunnat bli så sjukt?

 44. R
 45. R
 46. Markku i Vara

  Ni som skriver och tror att vi är “lika inför lagen”…sluta med det.
  Det tillför inget i debatten mer än att det belyser er okunskap/naivitet om sakers natur.
  Hade det varit fallet hade vi inte haft Ipred och annat skit hängande över oss.

 47. Micke Håkansson

  Hej och glad midsommar !

  Skulle nu regnet ösa ner i midsommarhelgen så kan jag dela med mig av lite mer läsning på min sajt ;))

  Uppdatering har gjorts av webbplatsen med nya uppgifter.

  http://www.totalskandal.se/sida3.html

 48. Överjordisk fildelning? | Jinges Web och Fotoblogg

  […] FRA-lagen, Internet, Politik dn12 ab12 svd1 ex t Emma BT Karamelltant Josh Satmaran Erik Kanon Sug Falkvinge […]

 49. Rebecca
 50. Collecting IP Addresses Illegal in Sweden

  […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says […]

 51. FÖRBANNAD

  Angående integritet:

  En ny blankett har kommit till angående PKU prov. MAn kan inte välja om ens prov skall förstöras eller avidentifieras, detta ska bestämmas av biobanken.
  Hur fan kan det vara lagligt. Det står även att analysresultaten inte förstörs.
  Varför är det en ny blankett? Och varför får man inte välja att det ska förstöras, det är ju helt jävla sjukt!

  http://www.biobanksverige.se/getNewsAttachment.aspx?id=47

 52. Rebecca

  Biden: “USAs farligaste politiker”

  Biden är köpt av IPR-lobbyn. Läs mer i DN Kultur 22 juni (papperstidningen).

  Samt:

  http://news.cnet.com/8301-13578_3-10024163-38.html

 53. Hans J

  @FÖRBANNAD:

  Jämför diskussionen HÄR

  Det känns som om staten hela tiden våldför sig på oss. När kommer obligatoriskt spermaprov att avtvingas alla män som uppnår 18 års ålder? Allt för att man ska kunna välja “det bästa” genetiska materialet vid barnalstrande i Aldous Huxleys retorter?

  Eller obligatoriskt surrogatmödraskap för alla 18-åriga kvinnor?

  Det går att donera organ, men man kan inte ange syfte! Kommer de “donerade” organen att användas till transplantation, forskning, nöje eller rent kulinariska excesser? Det angår oss tydligen inte?

  Långsökt? Man kan “donera” pengar till svältande barn. Men att bara “donera” till ett okänt syfte känns inte bra!

  På samma sätt känner jag inför PKU-registret där man fråntas möjlighet att neka medverkan eller där “nekande till samtycke” sker efter att “Biobankscentrum” fått gotta sig ett bra tag. Förresten “Biobank” är det som det handlar om? Lite som sparande av växtarter i de jättelika “biobanker” som finns i polartrakterna?

 54. R

  Se det här klippet. Nu tar Bankerna över helt och det kommer till Europa.

  http://www.youtube.com/watch?v=aWlDnv5oYdg

 55. Stefan

  Har ingen fattat det vid det här laget. Lagen är inte lika för alla har du pengar så blir du ett undantag. Är du ett stort och mäktigt företag eller intresseorganisation så vinner du nästan konsekvent.

  Sen följer dom inte lagen småfolk kan bli dömda för att dommaren och juryn TROR att någon har gjort nånting det behövs inte konkreta bevis.

  Det sägs att ingen ska dömmas i Sverige utan att man är helt säker på att personen i fråga är skyldig. Detta gäller inte, vakna upp dom gör som dom vill.

 56. R
 57. Nicklas Larenholtz

  Helt annat ämne, men vem Joe Biden är börjar komma fram till ytan. Jag författade ett inlägg för inte allt så länge sedan som uppmärksammas hos traditionell media. Jakt på pirater

 58. Marcus

  Du och christian bloggar alldeles för lite nu IMO. Kan ana att ni har fullt upp, men det här är verkligen inte rätt tillfälle att börja ta det lugnt.

 59. Rick

  > Du och Christian bloggar alldeles för lite nu IMO. Kan ana att ni har fullt upp, men det här är verkligen inte rätt tillfälle att börja ta det lugnt.

  Precis.

 60. Ignyte

  Hade helt missat det här. DN artikeln verkar nedtagen nu för övrigt.

  Men det är ju helt sjukt att Regeringsrätten fastslår att IP-adresser är privata och inte får delas ut. Men att man ändå tvingas göra undantag pga Ipred.Ska Ipred gå före alla andra lagar i vårt samhälle? Vad säger det om vårt samhälle?

  Så vi får alltså ett motsägelsefullt system där man bara får dela ut IP-adresser till lobbyföretag kring inbillat eller faktisk misstanke om upphovsrättsbrott? Låter inte det jävligt sjukt? Om man nu av någon idiotisk anledning skulle göra undantag för en sådan princip, känns det då inte som att det finns allvarligare scenarion som isåfall borde komma före? Varför skulle lobbyisters särintressen vara av sådan oerhörd vikt? Det säger ju sig själv hur fantastiskt banalt det här är… känns som en jävla såpopera men på riktigt. Ruttet.

 61. peter
 62. Hans J

  Ephone vill ha moraliskt stöd. Enligt pressmeddelandet bedömer de att de vid ett överklagande får en ändrad dom.

  Det ligger nog då i allas vårt intresse att de överklagar!

  Tyck till:
  http://www.ephone.se/Poll.aspx

 63. […] his blog, Swedish Pirate Party’s Rick Falkvinge writes that a paragraph in IPRED specifically says that […]

 64. Christopher

  Hejsan Rick Falkvinge jag skulle gärna vilja se dig göra en manual video till hur man skickar pgp e-post 😀

  man kommer ju även kunna använda två lagar och få dom att samverka FRA och ipred och detta är nog början till nya Sovjet

  Då tänker jag så här via lagen FRA ser dom väl vilka sidor jag går in på och såna saker som kan fångas upp i deras FRA dator eller i vilken maskin som nu fångar upp information
  Sen att operatörerna följer ipred är ju
  bara ett stort tecken på att rätten till privatliv finns inte längre kvar
  vad blir nästa steg steg kräva pengar på att jag andas ut/in luft? Jag kräver rätten till mitt privatliv tillbaka!

  Jag håller helt med om att ipred måste bort och även FRA vem vet vilken information dom får ut vem kollar det dom får ut

 65. hosse

  En tips till alla som vill vara anonyma på internet är att skaffa sig ett konto på http://www.doltip.se

  Använder doltip.se själv idag och jag är jättenöjd med deras vpn-tjänst.

Comments are closed.

arrow