Piratpartiet tar plats i gröna gruppen

Vänner och kollegor,

för några minuter sedan började en presskonferens i Stockholm där vi tillkännager för svensk press och bloggosfär att vi kommer att sätta oss i den gröna gruppen i Europaparlamentet, alltså gruppen Greens/EFA. Det är alltså samma grupp som svenska Miljöpartiet sitter i, men utan en lika tydlig vänster-högerprofil som svenska Miljöpartiet. Vi har fått intressanta bud från fyra olika grupper, bland annat också liberala gruppen Alde och vänstergruppen GUE/NGL, men det som var avgörande var att den gröna gruppen har kommit längst i sitt arbete med informationspolitiska perspektiv.

Vi bedömer alltså att vi har bäst möjlighet att nå resultat för vår politik genom den gröna gruppen, och Christian Engström kommer att ta plats där när parlamentet öppnar den 14 juli.

Med detta nyhetsbrev vill jag tala om detta för alla våra egna medlemmar innan pressen rapporterar om det.

Det här gjorde vi tillsammans, vänner. Vi har skrivit historia.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lars

  Skönt att slippa högerspökena i Alde

 2. Johan

  Bra val! Tack!

 3. Marco Baxemyr

  Glädjande val. 🙂

 4. PJ

  Vilken är den fjärde gruppen?

 5. Roland Eiksson

  Låter som ett riktigt bra val!

 6. Jojje

  Helt rätt val om man ser till The Big Picture. Jag är supernöjd.

 7. Mr President

  Jag tror det viktiga att betona framöver är bristen på höger/vänster-profil i den gröna gruppen om nu så är fallet. Det finns många i Sverige som nu vill sprida bilden av att PP har tagit ställning på skalan, och det är viktigt att dementera inför riksdagsvalet.

 8. Billy G

  Måste säga att jag är lite förvånad, men inte desto mindre glad.. =) Trodde det skulle bli ADLE

 9. Peter

  De gröna är ett solklart vänsterparti.

  Det här är listan på partier, som innehåller t ex vänstersocialistiska Socialistisk Folkeparti från Danmark, Tyska Grüne som stött sossarna, holländska Gröna vänstern, etc.

  Detta skvallrar också om att PP kommer att stödja den rödgröna alliansen efter 2010. Allt pekar mot det.

 10. Peter
 11. DanceK

  Både de gröna och ALDE hade varit fine med mig. Men på de hela taget var nog De Gröna rätt val.

  Nu börjar det alltså…

 12. E-mannen

  Lite irriterande att du säger att det varit bud från 4 grupper och sedan nämns bara 3 stycken i posten 🙂
  Vilken är den FJÄRDE?!?!? 🙂

 13. Mr President

  @Peter

  Och så börjar stämplingen av PP som ett vänsterparti omedelbart. Hur svårt är det att förstå strategin?
  Och agerandet i Europa-parlamentet säger ingenting om agerandet vid en eventuell riksdagsplats.

 14. h2p

  Hurra!

 15. ST

  Hmm, så nu ska man själv bli kallad miljömupp också, aja, den skit man kastat kommer i alla fall, för eller senare, alltid tillbaka. :-()

  Men det kan ju bli livliga debatter i alla fall, och fler såna är alltid bra. 🙂

 16. Yamiko

  Jättebra. ^^

 17. Shaun

  Själv är jag lite skeptisk och ser mer problem än möjligheter med denna grupptillhörighet. Även valet liberala eller vänstergruppen hade gett samma farhågor, om än större i den senare gruppen.
  Men jag hoppas naturligtvis att det ska gå bra och att det är fem feta år partiet har framför sig.

 18. Peter

  Naturligtvis säger agerandet i EU-parlamentsvalet mycket om hur man agerar i riksdagsvalet. Ulvskog sitter inte i samma grupp som Le Pen och Tories inte i Ohlys grupp. Istället sitter de med partier som liknar dem ideologiskt. Detsamma gäller förstås Piratpartiet.

 19. Andreas B

  Först kommunist, sen högerextrem, sen våldtäktsman och nu miljöfascist. När fan kan folk börja kalla oss för pirater helt enkelt?!

 20. Ajte

  Man får acceptera att väljer man att sitta ihop med danska socialister, tyska vänstergröna m.fl så blir man ett vänsterparti.

  Ser fram emot när Christian Engström röstar för typiska vänsteråsikter och skall försvara detta.

  Man kan inte bara säga att vi sålde våra röster.

  Väljarna är inte dumma. Pirapartiet kommer gå samma väg som Ny demokrati och Junilistan.

 21. kras

  @Peter

  Partiet har klargjort sina planer långt innan. De går med i den EU-grupp som, efter olika bedömningar, passar partiet bäst. I riksdagsvalet är det däremot spelet vem vill bli statsminister som gäller.

 22. Jonas

  Atje, med all respekt men jag tycker du verkar vara en idiot. Hur svårt ska det vara att förstå att Piratpartiet bygger på helt andra grundläggande demokratiska principer och att bli jämförda med ny demokrati och gud bevars skitlistan är fan ett hån. Skärp till dig ! 🙂

 23. Fredrik Larsson

  Jaha – det var ju det jag röstade på så det fick jag. Oavsett om det skulle ha bliveit ALDE eller Grönt hade debatten varit densamma så även om ALDE hade legat mig närmare så tänker jag försvara detta beslutet.

  Ser fram emot mer information om vilka vilkor som vi gått med på och vilka anbud vi haft.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 24. Richie

  Låter bra eftersom det var mellan MP och PP valet stod för mej!

 25. kras

  @Ajte

  Det är ju precis det här som väljarna har röstat på. Piratpartiet försöker driva igenom sina linjer, och i gengäld röstar de som gruppen. Väljarna visste att risken fanns att de indirekt skulle stödja en grupp som de annars inte skulle ha röstat på, men uppenbarligen var partiets agenda viktigare för dom!

 26. Sidvind

  Bra val! Bland de gröna finns det nog minst “gammelpolitiker” så det var helt rätt val.

 27. Magnus H

  Att välja gröna gruppen har fördelen att många redan sympatiserar med PPs inställning till integritetsfrågor etc. Så det bör gå hyfsat lätt att övertyga gruppen att rösta som PP vill i relevanta frågor.

  Därför hade jag hellre sett att man gick med i t ex Alde. Tänk om Christian lyckats få den gruppen att rösta som vi vill! De gröna skulle ganska garanterat rösta som vi vill också, om de såg att Alde gör det. Då hade vi med lätthet vunnit två grupper på ett bräde.

  (Sen hade Christian antagligen fått argumentera mycket mer i Alde än hos de gröna, men satsar man inte stort kan man inte heller vinna stort.)

 28. Johan

  att ha en så inpräntad nästan manisk övertro på höger/vänsterpolitik är så otroligt naivt. för mig hade det kvittat om det vart liberala, röda eller gröna. en tanke om varför han inte nämner den fjärde gruppen kan ju va att den innehar högerextrema partier, och ni vet ju hur lätt långt-under-medelintelligens-media vinklar saker.

  och ni som nu verkar tycka ni slängt bort er röst, fattade ni inte det här från början? för att va pirat får man tvätta bort all sin färg och glömma sitt gamla parti, iallafall tills saker är som dom borde, annars har man ju helt missuppfattat grejen med pp.

  jag har inga problem med att mitt partis ledare kallar sig ultrakapitalist, trots att jag själv är otroligt emot hela det monetära systemet. men eftersom jag lever 70% av mitt liv på internet så är ALLA andra frågor i nuläget helt oviktiga för mig.

 29. Rude Sandelius

  Ett mycket bra val. Nuhoppas vi på framgång i EU-arbetet

 30. MyyZz

  Men detta var väl inte det minsta konstigt, de har gjort _exakt_ som de sa innan valet. Gå med i den gruppen som bäst kan hjälpa pp att få igenom sin politik.

  Va tom jag som är blond och över 40 fattar ju det:-):-)

  Jag tycker det var ett bra val.

  Tjingeling

 31. […] Wie es aussieht, schliesst sich der schwedische Pirat im Europaparlament der Grünen Fraktion an. Das ist eine gute Entscheidung, weil auf europäischer Ebene die Grünen die progressivste Netzpolitik vertreten haben. Und mit dem 26 jährigen Jan Philipp Albrecht ein weiterer Netzpolitik-kompetenter Mensch ins Europaparlament gewählt wurde. abgelegt in: Digital Rights, EU, Netzpolitikgetaggt mit: Digital Rights > EU > Netzpolitik > piratenpartei […]

 32. Piratpartiet väljer gröna gruppen! @ Elkers.se

  […] har Piratpartiet bestämt sig, bara sisådär tre veckor försent enligt mig. Men. De kommer att ta plats i den gröna gruppen. Anledningen tycks vara att de redan aktivt arbetar med de frågor Piratpartiet kommer att driva i […]

 33. Malingo

  Bra att valet är gjort! -Nu kör vi på så det ryker 🙂

 34. Ola Nyström » PP de gröna

  […] gruppen, där Christian Engström kommer att ta plats när parlamentet öppnar den 14 juli, säger Rick Falkvinge i en kommentar till […]

 35. caesarx

  Can someone translate this in English please? 😀

 36. Dumdidelidum

  Try an existing translating sofware. If you still have problems to understand what have been said.
  Ask again

 37. Fredde

  Nu styr vi upp Europa pirater!
  Nästa steg är Riskdagen där MÅSTE vi Pirater in och stampa ner trä-benet i det förfinade marmorgolv som står där, ut med Socitet-vinet dem har i sina glas och in med ful-rom alá piratstil!

  Dagens nyheter är inte positiva, Ephone tvingas ge ut namn o adress och Jäv-domaren friad.
  Rättröta så det står härliga till!

 38. Albert

  Utmärkt. Gröna gruppen är den som ligger närmast PP i kärnfrågorna.

 39. Gröna gruppen kan medborgarrätt « Calandrellas blogg

  […] var där. SR var där. AB var där. Nyheter24 var där. (Nå, de har rapporterat åtminstone.) Rick var där. HAX var där. Jag var där (bildbevis finns på Svd.se; personen i vit keps i bakgrunden är […]

 40. caesarx

  @Dumdidelidum: This is what i did. A translation for the first sentence should help enough.

 41. Piratpartiet se unirá al Grupo Verde Europeo Greens/EFA

  […] Piratpartiet se unirá al Grupo Verde Europeo Greens/EFArickfalkvinge.se/2009/06/25/piratpartiet-tar-plats-i-grona-g… por DZPM hace pocos segundos […]

 42. […] Wie es aussieht, schliesst sich der schwedische Pirat im Europaparlament der Grünen Fraktion an. Das ist eine gute Entscheidung, weil auf europäischer Ebene die Grünen die progressivste Netzpolitik vertreten haben. Und mit dem 26 jährigen Jan Philipp Albrecht ein weiterer Netzpolitik-kompetenter Mensch ins Europaparlament gewählt wurde. […]

 43. Nicholas

  Friends and collegues,

  a few minutes ago a press conference in Stockholm began, where we disclose for the Swedish press and bloggosphere that we will join the green group in European parliament, that is to say Greens/EFA. This is the group that the Swedish Environmental Pary is a part of, but without as clear a right/left-profile as the Swedish Environmental Party. We have received interesting offers from four groups, such as the liberal group ALDE and leftist group GUE/NGL amongst others, but the deciding factor was that the green group has come the farthest in its work with information policy perspectives.

  As such, we judge that we have the strongest possibility to reach results for our policies through the green group, and Christian Engström will take his seat there when parliament opens on June 14.

  With this newsletter I want to tell this to all our members before the press reports on it.

  We did this together, friends. We have written history.

 44. Christian Valtersson

  Grön Ungdom välkomnar Piratpartiet till Gröna Gruppen! http://www.gronungdom.se/article/2690

 45. Dew

  Härligt! 🙂

 46. Nicholas

  För övrigt tycker jag det var lite spännande att det blev de gröna. Hade trott och hoppats på ALDE själv, eftersom de får vågmästarställning och jag är liberalt lagd, men de gröna funkar de också. Att vänstergruppen gick bort lär gissningsvis ha berott på bristen på partipiska – det finns ju ingen anledning att hänga med en grupp om de inte kan förbinda sig att tycka som oss.

  Den fjärde gruppen tror jag (men jag kan vara ute och cykla här) var IND/DEM (JLs gamla grupp) och anledningen till att den inte nämn lär väl i så fall vara att den blir upplöst nu efter valet pga medlemsbrist (PPs mandat hade inte gjort någon skillnad).

  Ska i varje fall bli kul att se hur PP arbetar med G/EFA. Om inte annat kanske CE får skrika lite på dem om de börjar vingla i sina informationspolitiska värderingar.

 47. DanceK

  @Christian Valtersson

  I nästa EU-val är det PP som välkomnar Miljöpartiet in i Piratgruppen. 😀

 48. A

  Jaha där tappa ni min röst i rikdagsvalet. Tänker absolut inte rösta på er om ni tänker stöda de röda i riksdagen :S Mycket besviken om det skulle bli så. Och med tanke på vad jag hört den senaste tiden att det är från de blå ni har fått tagit mest röster så lär det inte gå så bra i riksdagsvalet. Men jag hoppas ändå att ni gör ett bra arbete i EU.

 49. […] Nicholas Source: rickfalkvinge.se Posted by bathroomreading Filed in Wissenswertes Tags: piratenpartei Leave a Comment […]

 50. caesarx

  Thank you very much, Nicholas!

 51. Be

  Oavsett hur missnöjd man är med vänster-höger-positioneringen i Greens-EFA råder det inget tvivel om att det är därifrån integritetsfrågorna drivs hårdast. PP har hamnat i rätt grupp. Blir det nästa mandatperiod så att en annan grupp fattat galoppen bättre byter vi och tar oss an frågorna från andra flanken.

  Vi röstade på PP eftersom vi anser att våra frågor smäller högre än fördelningspolitik. Om det visar sig att PP efter riksdagsvalet kan ta plats i en S-V-MP-koalition ska man helt klart ta den chansen. Jag skulle nog aldrig rösta S/V/MP, men som sagt – kommunikationsfrihet & frihet från godtycklig övervakning prioriteras högre än mina övriga ideologiska preferenser.

 52. 123

  Vore ju kul om folk kunde läsa på lite innan dem uttalar sig. Tycker valet och motiveringen är bra och det ska bli intressant att se protokoll från beslutet senare.

 53. kras

  @A

  Det hela är mycket enkelt och Piratpartiet har varit väldigt tydliga på den punkten. Partiet har som mål att nå en vågmästarställning i riksdagen och ansluter sig därför till den grupp som bäst stödjer partiets linje. Ingen vet vilken grupp det kommer att bli och man kan därför inte välja att ge sin röst enbart om partiet väljer en speciell gruppering. Tycker man att Piratpartiets politik är viktigare än vilken grupp de hamnar i så röstar man på partiet, annars gör man inte det.

 54. Per Andersson

  Jag är faktiskt väldigt glad att någon grupp gick med på att göra en deal med PP. Min största rädsla var att alla andra partierna skulle ignorera PP. Och jag har faktiskt inte hört så mycket om Greens/EFA, men det kunde blivit mycket mycket värre. *thumbs up*

  /Per

 55. Anon

  “Don’t call me friend, buddy!”

  ..seriöst dock, lackar fan om det händer igen. :/
  Hatar verkligen när Rick uttalar sig som i det sista (visserligen lilla) stycket.

 56. Elias

  Låter bra 🙂

 57. Tobias Adersjö

  Jag tycker att det är intressant med PP “sympatisörer” som är arga för att PP och de gröna ska samarbeta och säger att de i nästa val ska gå “tillbaka” till att rösta på partierna som har infört FRA och IPRED mm. Jag menar hur tänker man då? Tänker de ihuvudtaget?

 58. […] kommentarer: Emma Grön, Linn Olauson, Tomas Eriksson, Gustaf WiklundLila kommentarer: Rick Falkvinge, Annarkia1, Calandrella, Anna Troberg, Anais, Klara, Mab, SidvindÄnnu fler kommentarer: Oscar […]

 59. […] kommentarer: Emma Grön, Linn Olauson, Tomas Eriksson, Gustaf WiklundLila kommentarer: Rick Falkvinge, Annarkia1, Calandrella, Anna Troberg, Anais, Klara, Mab, SidvindÄnnu fler kommentarer: Oscar […]

 60. Peter

  Bra val av PP! Jag valde också mellan PP och MP, mest pga att MP har liknande politik i integritetsfrågorna, men även för politik i andra ämnen…

  Men jag tycker det är komiskt att folk är så rädda för socialistiska (inte kommunistiska… de ÄR faktiskt inte samma sak, på samma sätt som att fascism och konservatism inte är samma sak) tendenser, och ändå är för fri fildelning. Jag menar, även om jag tycker att det är bra av PP att inte uttalat sätta sig i ett fack måste man väl säga att deras politik kring patent och egendom lutar mer åt socialistisk ideologi än åt kapitalistisk sådan…

  Men sen får man väl inte glömma att det alltid kommer att finnas de som röstar på PP av rent egoistiska skäl, utan någon egentlig politisk reflektion. Detsamma gäller nog iofs många andra partier…

 61. Peter

  PS. Jag hade hellre röstat på alliansen än på VP/S i riksdagsvalet, så jag håller med om att det skulle vara oroväckande om PP blev ett parti som lydde dem… Men det tvivlar jag på att de kommer att göra. Om PP börjar syssla med saker som inte har med upphovsrätt och integritet att göra längre bör de upplösas.

Comments are closed.

arrow