Två rättsskandaler på samma dag

Idag inträffade två saker som inte kan beskrivas som annat än rättsskandaler och totala misslyckanden för vårt rättssystems trovärdighet.

Det första var att domaren i Pirate-Bay-målet inte ansågs jävig. Att domaren sitter med i en intresseorganisation för ena parten i målet är alltså helt okej i svenskt rättsväsende.

Eftersom det anses okej, så har tyvärr det svenska rättsväsendet ett omfattande problem med korruption.

Det här är oerhört allvarligt, inte minst eftersom det sänder tydliga signaler till alla under 40 att rättsväsendet är deras ovillkorliga fiende, oavsett om de gör rätt för sig eller inte.

Det var dessutom så att domaren, som skulle avgöra jävighet eller inte, själv har arbetat tillsammans med två av målsägarsidans advokater, och ytterligare två av deras närmaste kollegor. Det är verkligen som att sätta räven att vakta hönsen. Fast det handlar om grundläggande rättssäkerhet och tilltro till rättssystemet.

Jag vet ärligt talat inte hur man kan börja att angripa det här politiskt. Rättssystemet har helt brutit samman i sådana här mål, vad jag kan se.

[purpleline]

Det andra var att Solna Tingsrätt dömde till bokförlagens fördel i det första Ipred-målet. Vi hade alltså ett fall, där det var uppenbart för alla under 40, att det som “bevisningen” egentligen visade:

 • att upphovsrättslobbyn hade begått inbrott i en privat server,
 • och obehörigen givit sig själva tillträde till privat data,
 • och inte på något sätt indikerade att ett upphovsrättsintrång hade begåtts,

…valde domstolen att gå helt på upphovsrättslobbyns linje. Återigen: detta lär medborgarna att rättsväsendet är deras ovillkorliga fiende och det är absolut inte en bra utveckling.

Det är faktiskt ännu värre. De dömde dessutom internetleverantören till att betala 75000 kronor bara för att ha ifrågasatt bevisningen. Det är helt enkelt fruktansvärt. Det försöker lära folk att sitta ner och hålla käften och vara rädda för att ifrågasätta anklagelser.

Det första fallet är korruption. Det andra fallet är rättsröta. Båda är otroligt allvarliga.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrika

  Jag kopierar från en av mina tidigare kommentarer:

  Det rör sig som jag förstått det om solklart delikatessjäv, oavsett om domaren verkligen var jävig eller inte, och delikatessjäv är att räknas som jäv enligt Europakonventionen, som i sin tur gäller som Svensk grundlag, vilket leder till den oundvikliga slutsatsen att domaren är jävig enligt svensk lag.

  Att påstå något annat är enligt flera juridiska experter tydligen direkt felaktigt, ungefär som att påstå att vatten inte är vått.

  Kommer Hovrätten fram till något annat så är deras dom som jag förstår det direkt felaktig den med, varvid jävet får anmälas till ännu högre instans, tills det döms jäv, för det är tydligen vad det är enligt svensk grundlag.

  http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/04/pirate-bay-rattegangen-jav-for.html

 2. Dennis Nilsson

  Onekligen får vi börja vänja oss att leva våra liv som i de forna öststaterna.

  Ett “offentligt” liv där var och en av oss omger oss av en aura av skyddande vita lögner, där det mesta är luftslott.

  Det andra och riktiga är ens “privata” liv, som man inte yppar för någon, inte ens för sig själv.

  Det enda positiva man kan säga om en sådan värld är att den alltid ruttnar innifrån och till slut förgör sig själv. Hur många generationer det nu kan ta…

 3. Shaun

  För de unga i världen.
  Vilket förtroende detta ger till domstolar hos både unga och gamla!
  Att Tomas Norström inte ens kunde misstänkas vara jävig. Han är alltså en reko domare i ett upphovsrättsmål. Det ger inte trovärdighet till rättssystemet.

  Man blir bara arg!

 4. Johan

  Det är underligt med ipred-målet, eftersom att vi förmodligen aldrig kommer att få reda på hur det låg till. Om ägaren av filservern är skyldig, eller känner att han har känt sig lite frusen om fötterna (helt förståeligt) så finns förmodligen inte datan på servern kvar längre. Det finns då inget som kan göra skillnad på om “bevisningen” verkligen bevisar något, eller om den bara är genererad för att sätta dit ägaren i fråga. I praktiken så kommer det att vara fritt fram att generera sådana “bevis” och pressa folk på pengar, eller vidta andra rättsliga åtgärder mot oskyldiga om inte detta stoppas.

 5. L

  Jag förstår inte.
  Nämndemannen, som var medlem i Sveriges tonsättares förening, ansågs vara jävig pga att föreningen vill främja upphovsrätten. Detta är domarens anledning till att nämndemannen fick gå.
  Var i ligger skillnaden??
  De föreningar som domaren är med i, vill inte de också främja upphovsrätten??

  Jag har alltid “rankat” det svenska rättssystemet högt, säkert och med god transparans…men nu vet jag inte längre. Jag förstår inte hur de tolkar saker och ting och det ger mig en orolig känsla i magen.

 6. Karin Svensson

  Detta är en svart dag för svensk rättssäkerhet! Jag kan inget annat säga än att det gör fysiskt ont att läsa dagens nyheter och veta att jag inte kan lita på de som skall säkra mig en opartisk rättegång.

  Ps: Rick, sluta prata om “de under 40”: vi är väldigt många som är över 40 och ÄNDÅ både förstår och sympatiserar med PP. Ds

 7. Framtidens rättsröta « Mårten Schultz.

  […] en framtid partiet utser nämndemän som besjälas av samma inställning om rättstillämpning som partiledningen företräder. Nämligen att rättstillämpning som leder till resultat som är politiskt […]

 8. Svålen

  Nu krävs det krafttag och pengar, massor av pengar. Och jag uppmanar dig Rick att vädja till alla våra medlemmar att verkligen börja donera.

  Vi är så pass många nu att 500-1000kr från var och en skulle innebära runt 30 mille. Och då räcker det att man betalat in den summan under 12 månader. Själv kommer jag donera 200kr i höst och 500 till vårkanten.

  Det är dags att spotta i nävarna och ta i nu, eller åtminståne efter semestern 😉

 9. Emil

  Hmm inte för att jag är över 40 men jag tycker det är för mycket bashing på folk över 40?

 10. […] ordförande tidigare använt för att beskriva de svenska domstolarnas arbete. Och på sin blogg skriver Falkvinge följande (och jag kursiverar en aning men fetstilen är […]

 11. Peter

  Nog är det en svart dag alltid…

  Ett litet kampanjförslag: uppmana alla 49886 PiratPartister att skänka 10 kronor var till Ephone – rättegångskostnaderna täckta OCH en budget för att driva fallet i högre instans.

 12. Mattias Bjärnemalm

  Jag instämmer visserligen helt i att besluten är beklagliga, men vad hände med att det skulle vara färdigskrikit från partiets håll?

  Att en domstol kommer fram till ett beslut som var vettig människa inser är felaktigt innebär inte automatiskt att den är korrupt. Den kan helt enkelt enbart ha fel.

 13. Urban Sundström

  Jo, jag fyllde 50 år den 22 juni, så det finns många som är äldre och förstår Internet. Christian till exempel. Till höger så finns det en rubrik “Aktuella kampanjer”. Den om EU-valet är väl inte riktigt aktuell ?

  Hälsn. Urban Sundström i Sandviken

 14. Rick Falkvinge

  Jag kan hålla med om att den ungefärliga åldersgränsen var onödig. Tack för påpekandet.

 15. Shaun

  Demonstration?

  För förståelse av internet.
  Förstå, gör inte bort er ännu mer.

  Alltså, vi vill inte ha gratis, vi vill ha frihet!
  Att slippa bli åtalad för att ha länkat till nåt obetydligt… Ser vi som en rättighet (nu talar jag bara för mig själv).

 16. Fredde

  Fan pinsamt!
  Skämdes för att vara svensk då TPB vart dömda, likaså då det vart spikat att IPRED-lagen blir aktuell, likaså FRA-Lagen..
  Detta tar fan priset!
  Korruption totalt!

  Fyyyy fan!

 17. micke

  Det enda positiva är att svenskarna får upp ögonen för den korruption och rättsröta som alltid funnits existerar! Innan internet revolutionen så fick de flesta inte reda på all skit som hände i samhället, det stannande hos de närmst berörda. Idag sprids fakta till större delan av befolkningen blixtsnabbt! Därför sitter makten i mediamaffians knän de har gemensamma intressen, att stoppa internet och direkt kommunikationen mellan alla människor som är hotet mot dom själva.

 18. Anders

  Tycker det är mest spännande med det hela mot ePhona och FTP-servern. Det ansågs tydligen att det var för många som hade tillgång till en “privat” server och därmed inte riktigt kunde räknas som privat.

  Betyder det att större nätverk som t.ex. det med alla sjukjournaler och liknande (som ju kan kommas åt av sjukt många inom området) är allmänt och det är helt OK att ta sig in o läsa lite?

 19. Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

  Nä, det blev ingen ny Pirate Bay-rättegång……

  Tomas Norström, domaren i The Pirate Bay-rättegången, var inte jävig. Det har hovrätten nu slagit fast vid, vilket betyder att det inte blir någon ny rättegång. Jag tror inte någon är förvånad (som Monique säger). Visst pekade bevisningen …

 20. jens

  Jag är ytterigare en nyfylld 50-åring som har använt inet under lång tid. När jag började med inet under 80-talet, så bestod mail adresser av en sekvens nodnamn med ! mellan, som angav vilken väg mailet skulle färdas från nod till nod med UUCP. Och Gopher hette det innan http kom.

  Nå…, dinosaurie som jag tydligen är, så skulle det ändock vara trevligt att slippa höra att bara unga människor begriper inet.

 21. Henrik

  Sätta demokratin i sank, ja varför inte, det är ju sommar och fint väder…

 22. Rude Sandelius

  Varför är jag inte förvånad? På sistone har allt fler och fler domar gått stick i stäv med allmän rättsuppfattning här i landet och nu dessa två senaste exempel viker inte av från “praxis” om man får vara lite fyndig.

 23. Rickard

  Det är nog dags att Piratpartiet tar ställning till korruptionen i rättssystemet. Ni som vill så gärna bevara internet demokratiskt kan också försöka få lite mer kött på benen genom att ha en politik för att minska korruptionen i rättssystemet. Det handlar om demokratins framtid, vi får inte låta staten kontrollera internet och inte heller ska rättssystemet vara odemokratiskt.

 24. Anne Kekki Forshaga

  Hur ska vi förhålla oss när andra Riksdagspartier, spelar olaglig musik tom när en av Sveriges högsta ministrar är med?
  Jag har föreslagit mig själv att inte gå in i *taskspel* Men vi kanske ska förbereda oss på att vi kommer att jagas av motståndare i Riksdagsvalet, eftersom vi är så stora nu, då kommer ju de mindre trevliga sidorna fram i kampen mot oss, oss som är för Sverige och utveckling…
  Behöver vi ta fram bra jurister som våra medlemar kan kontakta om de behöver stöd och om de blir åtalade?

 25. oväntat? « Another Form of Expression

  […] Rick Falkvinge skriver om vårt rättssamhälle på sitt sedvanliga uppkäftiga sätt. Även Henrik Alexandersson bidrar. […]

 26. Elias

  FY fan !

 27. Martin

  I dag är en väldigt bra dag att gå med i Piratpartiet! Det enda som är dåligt med att vara med är att man inte kan gå med igen när det händer nästa gång.
  /M

 28. William

  Hur långt ska det gå? Det här är bara pinsamt. Nästa sak som sker är väl att överklagan nekas I TPB målet och dicecourtdomen träder ikraft?

 29. Tommy

  Verkligen förjävligt.. jag känner mig helt… tom.. vad ska man säga egentligen? Det finns inget att säga.. det enda hopp jag känner är att kanske, kanske, förhoppningsvis, kanske kommer PP in i riksdagen nästa år. Men vad händer om inte…?

  En idé: Prata med e-phone, övertyga dem att vägra ge ut uppgifterna och riskera vitet på 750000 kr, eller vad det var. Sedan öppnas ett konto för att samla in pengar (crowd funding, igen) för att täcka de utgifter och de onödiga kostnader de riskerar för att ta striden. 750000 borde vara enkelt med så många internauter här ute! E-phone har gjort ett jävligt bra jobb och de bör inte bli lidande ekonomiskt för det här, samtidigt som vi inte kan tolerera att sådant här få ske i Sverige. Civil olydnad ftw! Vi är fler och vi har rätt!

 30. Billy G

  Om inte annat så bör vi fixa crowdfunding till ePhones rättegånskostnader så att det inte blir en anledning till att de inte vill överklaga..

 31. Bengt

  Såg för en stund sedan en nöjd Danowsky på TV-nyheterna som tyckte det var bra att inte belasta polisen med att spåra upphovsrättsbrotten. :-O

  Det logiska blir då härnäst att helt enkelt låta Hells Angels (TM) driva in pengarna för att inte belasta domstolsväsendet med utdragna rättegångar. H.A. har dessutom en 100%-ig indrivningsstatistik på sin meritlista. 😉

 32. […] vill nämnda person inte känns vid. Reaktionerna lär dock inte vänta på sig, som exempelvis hos Rick Falkvinge (föga förvånande som representant för piratpartiet, men ändå), som talar om svågerpolitik […]

 33. Glenn

  Hur mycket pengar måste man skramla ihop för att köpa nästa domare tro ? nån som vet vad upphovsrättsmaffian pyntade senast ?

  Vi får väl skramla ihop lite pengar så det blir nån dom som blir korrekt dömd.

 34. Jonas

  Hur kan det bli skadestånd för att man ifrågasätter en bevisning!?

  När det nu är årets största rättsfall, uppmärksammat över hela världen, troligen prejudikat, osv, VARFÖR väljer man domare/nämndemän som har ens den svagaste koppling till någon av parterna? Det är ju så ONÖDIGT! Tänk om de bara hade valt folk som inte hade någon koppling till upphovsrättsindustrin, så mycket diskussion och misstrohet som aldrig hade uppstått! Hur tänker de? Hur tänkte domaren? “Äääh, det kommer nog inte fram…” och sen satte han på sig sin APB-keps och gick på månadsmötet?

  Man känner sig sviken och maktlös…

 35. David

  Jag håller fullt med om att båda fallen rör sig om allvarliga rättskandaler. Det finns dock en sak som måste påpekas, då det ger viktig information om något som behöver åtgärdas.

  “Att upphovsrättslobbyn hade begått inbrott i en privat server och obehörigen givit sig själva tillträde till privat data.”

  Vad gäller den här biten har domstolen faktiskt dömt korrekt enligt svensk lag. Oavsett hur olagligt du burit dig åt för att få fram information, så är bevisningen giltig i domstol. Du kan sedan stämma dem som tagit fram informationen i ett nytt sepparat mål för exempelvis dataintrång, men det har ingen inverkan på bevisningen som lagts fram i DET HÄR målet.

  I Amerika har de en s.k. “double jeopardy”-lag, vilket innebär att bevis som framkommit på illegalt vis inte får användas i domstol. Det är ett bra incitament för åklagarsidan att inte bryta mot lagen.

  Jag föreslår att Piratpartiet borde arbeta för en liknande lagstiftning. Antingen om bevismaterialet förklaras ogiltigt eller om straff/böter skulle utdömmas till dem som överträtt lagen åt båda håll i samma domslut.

  Den stora rättskandalen i det här fallet är avsaknaden av “double jeopardy”-lag, att domstolen går med på att det är en öppen server och att de fått rätt till informationen utan verklig bevisning för vad dem hävdar.

 36. Enok

  Hur man angriper det politiskt? Nu är PP inne i parlamentet, utnyttja era kommande kontakter för att skapa ett direktiv som skärper upp reglerna kring jäv. Detta är också något som i än högre grad skulle uppskattas ute i europa har jag på känn..

 37. Anders

  Som alla har märkt så har det gått ovanligt bra för upphovslobbyn på senare tid, de kan visst inte förlora nånting längre, även när de ligger i stort underläge. Inte heller tar man tag i saken när lobbyn gör flera fel, det är väldigt underligt.

  Korruptionen har nåt till Sverige och övriga EU, det är bara att inse det. Eller finns det något annat sätt att förklara det som händer? Hela EU har ju fan över en jävla natt total vänt och tagit i hårdhanskarna mot fildelare, förstår ni, FILDELARE, som om de vore en av de grövsta brotten. Jag blir inte förvånad om man får livstids fängelse för fildelning om några år, pengar styr nämnligen.

 38. Martin

  Finns det juridiska möjligheter att föreslå domare? Någon som vet?

  I så fall kunde de åtalade i TPB-rättegången föreslå någon domare som begriper. Det måste ju finnas någon, eller?

 39. Mind

  Bara tio år kvar tills min mardröm om att jag springer runt med vapen i näven besannas. Hoppas på att slippa få se det bli verklighet.

 40. frebe

  Utdrag ur IPRED-beslutet:
  “Ljudboksförlagens utredning visar att det fanns en stor mängd ljudböcker på servern. Detta talar för att det också fanna många “kunder” som hade tillgång till inloggningsuppgifter.”

  Hela målet hänger på om FTP-servern var tillgänglig för en större krets eller inte. Tingsrätten kommer fram till att kretsen är stor pga att det fanns många filer på servern!! En helt privat FTP-server kan alltså betraktas som publik om hårddisken är välfylld. Hur kan en domstol på egen hand, utan bevisning, hitta på ett samband mellan antalet filer och antalet användare?

 41. Oldtimer

  @David: “Double jeopardy” avser att man inte kan åtalas två gånger för samma brott. Det har inget att göra med begreppet “inadmissible evidence”.

  @Rick: Även om “alla under 40” inte är logiskt ekvivalent med “ingen över 40”, känns det onödigt att spela ut ålderskortet om sådant här. Även vi 50-plussare ser hur detta innebär slutet på vårt rättssamhälle.

  @Mattias: Det är dags att börja skrika igen. Antingen våra domare är korrupta eller bara genomkorkade och inkompetenta, så är det dags att ställa till ett jävla liv. Det räcker inte att knyta näven i fickan längre.

 42. Sanna

  Det rättssystem som vi just nu upplever som korrupt och täckt av värsta sortens rättsröta är inget nytt. Det är bara en ‘vanlig dag på jobbet’ för den svenska domarkåren.

  Det som är nytt är att TPB- och ePhone-fallen fick oanad medietid och otroligt mycket uppmärksamhet, något som det svenska rättsväsendet inte ens kunde drömma om och därför handlade precis som vanligt.

  Detta slentrianmässiga handhavande, som vi upplever som fruktansvärt och ett av de största hoten mot en modern demokrati, är endast ett tecken på ett gammalt och väl inarbetat system, där integritet och rättssäkerhet inte längre är ledord för det arbete som är tänkt att säkerställa medborgarens okränkbara rätt till en oberoende och rättvis prövning.

  Rötan går djupare än till TPB-domen och ePhone-utlåtandet. Rötan är idag en del av systemet och det är dax att göra något på riktigt. Tänk på alla de fall som inte får denna mediala uppmärksamhet och backning. Tänk på alla de människor som inte åtnjuter offentlighetens skydd och är ivrigt påhejade av sympatisörer världen över. Tänk på alla de som vet att systemet har behandlat dem felaktigt – de som har upplevt hur de inte ‘förtjänar’ rättssäkerhet.

  Något måste göras! Vi kan inte längre acceptera detta! Ett konkret förslag är att se till att en myndighet eller tjänsteman ALDRIG utreder sig själv. Det är enkelt att vara klanderfri när man själv är den ende som dömer.

  Det är då en jävsutrednig av en domare tar ett par minuter och utspelar sig i domarens huvud, utan möjlig insyn eller granskning av någon utomstående, någon som är opartisk och endast har systemets rättssäkerhet för sina ögon.
  Det är då domaren slutar att ta sitt ämbete på allvar och endast ser det som en summarisk process – en vanlig dag på jobbet.

  Det är då medborgaren inte längre kan lita på systemet och det är då hon måste säga “STOPP!”

  Det är nämligen först när vi säger “STOPP!” – på ett sätt som syns och hörs och inte kan ignoreras – som våra domare måste sluta att se sin uppgift som en ‘vanlig dag på jobbet’ och börja arbeta i medborgarens tjänst.

 43. Bengt Svensson

  Konstigt att ingen har uppfattat att Tomas Norström faktiskt förklarades som jävig av hovrätten.

  “I hovrättens beslut får också domaren kritik för att han inte berättat före rättegången om de föreningar som han varit styrelseledamot i.”

  Tumregel för delikatessjäv: KAN man uppfattas som jävig, då ÄR man jävig.
  Samtidigt vill man inte döma för jäv i juridisk mening.

  “Att en domare ställer sig bakom de principer som denna lagstiftning vilar på kan inte utgöra grund för jäv”, skriver hovrätten i sin motivering.

 44. David

  188.000/Mån, grattis! Visste inte att man kunde tjäna så mycket som personlig assistent=)

 45. Globetrotter

  Jag tycker inte att det är helt rätt att både ordföranden och vice ordföranden är i Bryssel.
  Jag tycker inte det är rätt heller att ordföranden blir anställd som assistent (ens till namnet).

  För min del får Rick gärna jobba i Bryssel de kommande 5 åren (eller är det 4 år), men i så fall ska vi ha en annan ordförande.

  Vad händer om vi kommer in i riksdagen nästa år, ska Falkvinge bli riksdagsman också då?

  Nej, nån måtta får det vara – även om Falkvinge inte har något vettigt sätt att få försörjning på.

 46. Slumpad svensk

  David, om jag förstått allt rätt innebär “double jeopardy” endast att du inte kan lagföras för ett brott du passerat genom en domstol för (oavsett om du fällts eller friats).

 47. Lennart

  Upphovsrättsmaffia – Internationella affärsmän – lobbyverksamheter – judiska affärskonstellationer – zionistiska intresseföreningar? Vilken etikett vågar man sätta utan rasistmaskinen går igång? Ena stunden sanslöst skratt! För att i andra sekunden förbytas till isande skräck! Pervers dekadent pornografi går hand i hand med små nuttiga colorerade barnböcker i denna sjukligt giriga media och affärsvärld. Till och med de fruktansvärt tragiska lägerkatastroferna under världkriget har dessa lobbyverksamheter gjort till sin egen affärsdrivande verksamhet inklusive copyright, jurister och PR folk. Nu står vårt internet på turordningen! Vanliga vardagsmänniskor skall terroriseras med hot och verkställighet av skadestånd som fördärvar deras liv! Regeringen och vårt rättsväsen, som egentligen skall skydda oss mot en sådan sanslös fräckhet, har redan blivit dess offer. Dessa sjukligt giriga sammanslutningar kommer inte att bli tillfredställda även om våra IP-nummer och bankonto är direktkopplade online med debiteringsfunktion. De kommer att kräva framtida tillgång i minst 70 år. Våra barn och barn skall också betala! Nu finns det chans att protestera! När de har kontroll över nätet är det kört! Och tack för att hr Falkvinge finns och inte har mustach. Skulle fel ledare ta över alla dessa missnöjda människor skulle vi ha ett nytt 30-tal här. Det vill ingen ha! Endast ett fritt nätsamvetande till gagn för oss alla! Även för lobbyverksamheterna!

 48. Andrea

  Hur gick det med löftet att sluta med nollnings-maskulinismen?

 49. Hans J

  Jag kopierar en kommentar jag gjorde för 3 månader sedan:


  Chefsrådmannen Leif Carbell vid stockholms tingsrätt ansåg att stockholms tingsrätt inte hade råd att vara noga med jävssituationer:

  “Carbell brukade nästan aldrig låta domare vid Stockholms tingsrätt avträda målen p g a jäv. Processekonomin var enligt Carbell, ett mycket starkt skäl till detta. ”

  -> LÄS SJÄLV <-

  Just Stockholms tingsrätt är ett riktigt JÄVS-TRÄSK ! Man skiter där totalt i sådant som på andra ställen i landet direkt skulle klassats som jäv. Det råder helt enkelt olika rättssystem i olika delar av landet.

  Man låter i Stockholms tingsrätt domare döma som är gifta med bolagsjurister i ena partens företag. Man till och med låter dem, helt utan påföljd, döma totalt felaktigt till förmån för sådana företag!

 50. Tommy

  @Billy G: Ja precis, det var för E-phone jag menade att det borde crowdfundas! Så att de vågar bestrida kravet att lämna ut uppgifterna.

 51. Dennis Nilsson

  @Glenn
  “Hur mycket pengar måste man skramla ihop för att köpa nästa domare tro?”

  Att köpa en domare lär kosta 50 miljoner. Läste det nog på Flashback. Huruvida det ligger något i det eller inte får var och en avgöra själv.

 52. Rick

  Fegisar. Svenska gammelpolitiker och jurister: fegisar. Hycklande fegisar. Som inte vill hjälpa utsatta i Iran och inte ville hjälpa utsatta i den tsunami-disaster som slog 2004 – men ack så beredvilliga att ställa upp på allt Hollywood kräver! Fy.

  Och detta skadar Sveriges anseende utomlands. Sweden Schweden Suede Suecia: landet som ger vika för odrägliga (men rika) toffelhjältar från Beverly Hills. Det stinker rättsröta på långt håll. Och alla svenskar får lida för det här internationellt. Folk kommer att tappa respekt för oss. Och med sådana som Norström och Eka, Bodström och Ask, det är föga förvånande.

 53. Rick

  @Bengt Svensson: Jo men vad var hovrättens beslut? Där har du poängen.

 54. Jakob Greek

  Säg att man skulle vilja ordna en demonstration mot dessa domstolsbeslut i helgen, hur går man till väga då?

 55. Calendern: Tidskrävande med domstol « Calandrellas blogg

  […] presenterades den första domen som tillkommit i enlighet med den så kallade IPRED-lagen, lagen IPRED (det är alltså en lag),  i […]

 56. […] uppflammade debatten om upphovsrätt beror på att, tack vare internet, allt fler idéer håller på att […]

 57. Robin

  patetisk verkligen ynkligt,vårt lagsystem är tillför att skydda hos. vad då Hollywood vi har en lag i Sverige att handla så det finns däremot lag att man måste hjälpa katastrofoffer dessutom så är Sverige en av dom som sänker mest i proportion av landet. du kanske ska läsa på lite innan du säger något. PS hovrätten är nog mest kapabel att avgöra och tolka lagen.

 58. Robin

  om ni blev berömda så tror jag säkert att ni skulle villa ha alla pengar ni kunde få och rätt att ta betalt för era verk

 59. Marcus

  Robin, klart som fan man vill ha så mycket pengar som möjligt. Men hur låter det när jag säger det nu?

  Jag vill ha massor pengar. För ingenting. Hur stor chans tror du det är att det kommer en lag för att folk som jag ska få pengar?

 60. Robin

  ursäkta om du tog illa upp

 61. […] felaktigt – varför berättar jag nedan – men däremot inte en enorm rättsskandal, som vissa andra dock tycker. Eller, tja, en rättsskandal är det nog (milt sagt en dålig nyhet), men det […]

 62. Daniel

  Inget av detta förvånar mig det minsta. Vad som förvånar mig något är att folk blir förvånade.

  Men det gläder mig att fler vaknar upp och ser rättsväsendet, polisväsendet, och även resten av myndighetsväsendet, för vad det är. Även om det inte är vackert.

 63. Isabella

  När jag läser PP:s Rick Falkvinges blogg, som i huvudsak är vettig och oerhört sympatiskt författad, så reagerar undertecknad på att han oförtrutet vänder sig till- och upprepade gånger håller fram “alla under 40”, som PP:s målgrupp och intelligens. Han begår ett allvarligt misstag om han nu är av uppfattningen att det bara är “alla under 40” som fattar vart det barkar med både Internet och rättssäkerheten.

  Att använda “alla under 40” som retoriskt, suggestivt mantra är både olyckligt och politiskt ostrategiskt. PP är ett parti som akut behöver ett utvidgat, förnuftigt partiprogram, inte en Kalle Anka-klubb på grillparty.

  Falkvinge verkar vara omedveten om hur många över 40 som har gett- och fortfarande ger PP sitt stöd, men som på det här krassa viset känner sig diskriminerade och satta på undantaget.
  Själv är jag 46 och blir ärligt talat förbannad.

  Falkvinge bör hålla i jävligt aktuellt minne att det är de över 40 som var med när Internet växte fram. Det var de som lärde upp alla under 40, och det är sannolikt de över 40 som är mest politiskt medvetna och intresserade av att stötta ett parti som äntligen värnar om kärnfrågor som rättssäkerheten och integriteten. I allmänhet och Internet i synnerhet.

  Fortsätter PP negligera målgruppen över 40, så har PP ganska snart förlorat de erfarenhetskraftigaste väljarna, och har partiet -i sin linda- råd med det fatala misstaget?

 64. Rick Falkvinge

  Isabella: Ja, du har helt rätt. Flera tidigare kommenterade också det, och det är en dum reflex jag måste sluta med.

 65. Hans J

  @Isabella:

  Det är bra att du som är 46 blir förbannad. Själv är jag 54 och är djävligt förbannad!

  Men vi måste visa oss. När Rick och Christian vid en presskonferens utanför centralstationen i Stockholm förra veckan presenterade i vilken partigrupp i Bryssel som Piratpartiet kommer att delta så var jag med. Jag höll i en av de Piratpartiflaggor som utsmyckade presskonferensen. Jag stod lite i utkanten av “klungan” och där stod också en, som det senare visade sig, reporter från Dagens Eko.

  Hon passade på att ställa några frågor till mig och hon frågade om det, för mig som hon “såg var lite äldre”, inte kändes konstigt att vara tillsammans med så mycket ungdomar.

  Jag svarade att det inte kändes det allra minsta konstigt men att det inte heller var riktigt sant för att genomsnittsåldern långsamt ökade i partiet.

  Jag svarade att det fanns en hel del som var äldre än jag i partiet.

  MEN VAR NÅGONSTANS FANNS DE???

  Snälla Isabella!

  Du måste bli ännu argare – BLI ASFÖRBANNAD (som jag är)!

  Du och alla vi “äldre” måste börja engagera oss – Gå på möten – Gå på demonstrationer – Skrik högre!

  Den omedelbara känslan och kunskapen om Internet finns faktiskt i “gruppen under 40”. Nu ingår ju Rick själv i den gruppen så det är väl lite retligt av honom att säga så men det är till stor del sant.

  På de sammankomster jag varit på är troligen medelåldern lägre än medelåldern på medlemmarna i gemen.

  Så låt oss som är över 40 visa att vi minsann också förstår och att vi också är ärligt förbannade.

  Slynglarna “under 40” har ingen ensamrätt på att inse att samhället håller på att gå käpprätt åt helvete! Väl mött på onsdag då Piratpartiet i Stockholm håller möte klockan 18.30 på café Gråmunken i Gamla Stan. (Är du inte stockholmare så finns säkert motsvarande möten där du bor annars får DU starta en grupp!)

  Psst: 46-åringar är också ungdomliga och bortskämda ligister… 😉

 66. Ted

  @Hans J:

  Alltså, jag är 52, och hade tillgång till det tidiga “internet” 1977 – Vadå, “under 40”? Senare när modem blev tillgängligare för vanligt folk, runt 1982-1985 så var det BBS världen som gällde, jag drev en i nästan 10 år OCH hade tillgång till det “internet” som idag är en helt annan variant än det då jag började, för då var det nästan helt textbaserat. Och inte gick det fort heller. Så nu blir jag lite förbaskad, vadå “under 40”?? Min mentor, som idag är avliden höll på med datakommunikation under 60-talet var den som höll mitt intresse vid liv, och jag har haft förbaskat kul som utvecklare och systemingenjör under den tiden… Fnys, vadå “under 40”?
  Idag är vi fortfarande en stor grupp som håller kontakt, utvecklar och försöker hitta på nya vägar för fri kommunikation, och jag är YNGST i sällskapet, den äldsta är 77! Vadå “under 40”? 😉

 67. Hans J

  @Ted:

  Om du höll BBS i tio år så har jag nästan med 100% säkerhet varit inne i din BBS. Jag var “point” i många år på en annan. “Ted” känns bekant. Jag skickade mail över hela världen via de gateways till “usenet” som fanns och skrev också några “insändare” till dåvarande “fidonews”.

  Jag skrev en egen version av nåt TELIX-liknande för CP/M i Turbopascal med interrupt-rutinerna i Z80-assembler. För att filöverföringen skulle fungera så skrev jag en egen X och YMODEM implementation.

  Jag sorterade hålkort redan i slutet av 60-talet så inte är Internet och datorer enbart något för de “under 40”.

  Ja man kan fråga sig vad det är med de “under 40”. Men då får vi väl vi andra för höge farao aktivera oss lite. Vi har upplevt en tid utan övervakningskameror och utan mobiltelefoner. Låt då vår erfarenhet läggas till resten av piratrörelsen.

  Så blir vi precis den “tsunami” som kommer att sopa bort sådant trams som FRAs “signalspaning i kabel” eller IPRED-övergrepp eller obligatorisk registrering av alla telefonsamtal.

  Världen håller på att gå käpprätt åt helvete och ALLA åldrar behövs i kampen för att behålla ett anständigt samhälle.

  “Ctrl-Z”

 68. Ted

  @Hans J:

  Det har du säkert, och de system jag körde till en början med var ju skrivna för CP/M-burkarna och liknade OPUS och senare QZ, tills Ulf Hedlund lyckades med en bra portering till DOS 🙂 Körde TCL och låg ett tag som point under Uffe, senare under Nattugglans BBS, till sist blev jag en egen FIDO, men som sagt, i och med utvecklingen en snabbare modemstandard och windowssystem som First Class så struntade jag i det hela. Men tiden innan, med ABC80, PC2000 och Compisburkarna, för att inte tala om HP150, Ericsson Step-one som inte ens var kompatibla med sig själva, så var det en härlig tid. En bekant till mig skrev ett flernods-system för compis i CP/M som han körde ner i Småland någonstans. Då minns du GABBS också?? Massor av Apple II:r i flernodssystem,jaja, då är du som jag, en gammal uv i brancshen, 3vligt, men jag ids inte skrika längre, jag stör ut gaphalsarna med erfarenheten istället, så när dom står och säger: “Vad hände?” så är jag redan på väg och har garderat mig 😉
  Hålkort, jaha, då minns du kanske honeywell DDP-516 man använda ofta här i Svedala?? Jösses, vad man kan lära de där “Under 40”! *ASG*

 69. Isabella

  @ Hans J

  Bra! Då börjar vi gadda ihop oss och bli många gammelgäddor i internetvattnen, som är heligt förbannade.

  Men, nu har ju Falkvinge meddelat att han ska sluta med sina “under fyrtio”, så då får vi väl sätta förhoppning till sanningen i det – eller vid minsta tendens till löftesöverträdelse skicka honom en bestraffning. Den kan se ut på olika sätt.
  Det kan vara allt från en särskilt intensiv övervakningstrojan (som konsekvent raderar allt han skriver som innehåller “under 40”) till en mailbomb innehållande en självextraherande omröstningsfil, som plötsligt förändrar hela valresultatet.

  Gamla gäddor lurar i vassen och dom är fler i antal, än han kanske tror – och listiga. Det är därför dom är så svåra att fånga, särskilt i valtider.
  Nu har ju PP lyckats bra med sina valfångstnät, så då får dom också vara uppmärksamma på att laga påpekade hål i dem, så det inte går nätmask i hela partiet.

  Skämt å sido. Jag är redan aktiv. Jag står en kommunledare bi i vått och torrt, men det finns gränser. Det tar liksom emot att behöva sitta på Ingestrands camping och elda korv med rosetter i håret om sommarkvällarna, när det finns så många kärnfulla debattartiklar att skriva. Det känns på något sätt angelägnare i dessa tider.

  Det finns många olika sätt att vara aktiv- och bidra med sitt på, och samtliga behövs. I alla åldrar och med olika erfarenhetsområden. Innan man vet ordet av kan en gammelgädda vara precis det man behöver som mest.

  Allt gott.
  🙂

 70. Claes

  OK..här kommer lilla jag..snart 60 år och varit med i partiet från första valet….Rick är ju en hyvens kille,så nu vet han att vi backar upp ungdomen.:)

 71. The Pirate Bay ska säljas « Piratpartisten

  […] sist men inte minst har hovrättens Anders Eka avgjort att Thomas Norström (domaren i TPB-rättegången i tingsrätten) inte är jävig. Nu behöver de bara avgöra om Anders Eka är jävig också, han har nämligen också kopplingar […]

 72. Bengt Svensson

  Så kom Antipiratbyrån åt FTP-servern

  Servern var väl skyddad, inte bara med användarlogin utan även med IP-spärrar. Så även om ett login kom på avvägar så gick det inte att logga in utan att sitta på rätt användares nätverk. Så man lyckades få in en infiltratör, övertala en redan medlem i den slutna gruppen att samarbeta.

  Det här är naturligtvis anledningen till att man inte ville tala om hur man lyckades accessa servern, det skulle ju vara att visa för rätten att den inte alls var tillgänglig för allmänheten som man påstår.

  Det intressanta är att infiltratören även planterade bevismaterial på servern i form av en upphovsrättsskyddad film.

  Det här var nog någon slags plan B, om ljudboksförlagen inte ville ställa upp som målsägare med tanke på det tvivelaktiga förfarandet, så fanns det andra som inte skulle tveka.

  http://www.idg.se/2.1085/1.237920/sa-kom-antipiratbyran-at-servern

 73. Kalle
 74. […] verkar vara (sedan tidigare: http://rickfalkvinge.se/2009/04/23/friande-tpb-domare-inte-javig/http://rickfalkvinge.se/2009/06/25/tva-rattsskandaler-pa-samma-dag/) av åsikten att folk som är jäviga inte bör uttala sig i frågor som rör dem just på grund av […]

 75. pilla

  Det är inte bar i det här fallet rättsväsendet havererat. Hittade ett intressant fall med en jätteförskingring där skattemyndigheten och polis ej samarbetat, trots att detta tydligen skulle kunna lösa fallet, se http://www.rättsröta.se . Länken kanske inte funkar att klicka på, men då får du skriva in den i webadress fältet. Vårt rättsväsende började halta påtagligt efter att man i början av 1990 talet gjorde sig av med 480 civilanställa poliser som skötte kontorsarbetet. Efter detta började man lägga utredningar på hög och skrev sedan godtyckligt av ärenden.

Comments are closed.

arrow