Aftonbladets rubriksättare ljuger som hästar travar

Det sitter just nu en helt vansinnig rubrik i Aftonbladet om att jag skulle kunna anställa mig själv för 188000 per månad. Det finns inte ett enda uns av sanning i det.

Till att börja med kan jag inte anställa mig själv. Vad det handlar om är att Europaparlamentarikern får en påse med pengar att anställa assistenter (flera stycken) för, pengar som också ska räcka till en hel del annat.

Dessa pengar är sammanlagt någonstans omkring 188000 kronor per månad.

Det är sant att jag har hoppats på att en del av dem ska kunna räcka till att avlöna mig, så att jag inte behöver oroa mig för mat och hyra, och inte längre behöver leva på donationer. Men det viktigaste är att Christian Engström får de assistenter han behöver i Bryssel. Att skriva som Aftonbladet gör idag, och påstå att jag skulle kunna anställa mig själv för hela beloppet, saknar helt enkelt all form av sanningshalt. Jag förstår inte varför de påstår en sådan sak.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Emil Eklindh

  För att Aftonbladet är en skittidning med ungefär lika stor journalistisk kunskap som en groda i en gyttjepöl.

  Och att de är rädda att PP kommer att ta plats i riksdagen. Då blir det ju mindre platser till S.

 2. Anaïs

  Inse, Rick Falkvinge, att vad du än gör så kan du inte tillfredställa Aftonbladet…
  Att vara medellös är fel. Att vara “miljonär” (Engström) är också fel. Att leva på medlemmarnas bidrag är fel. Hade det varit statliga bidrag hade det också varit fel. Att du får lön är givetvis också fel!

 3. Anaïs

  Förresten; du kan visst tillfredställa Aftonbladet. Enkelt: du söker anställning i verkstadsindustrin, ansluter dig fackligt och går med i det socialdemokratiska partiet. Men du bör fråga dig – Är det värt det? 😉

 4. Klas

  Aftonbladet lever på att sälja rubriker som låter värre än vad innehållet visar.

  Så, tja, inte mycket att göra.
  Aftonbladet är vinklat och suger och lever för att tjäna pengar över folks gravar.

 5. Claes

  Ja när det gäller Aftonbladet så är det mesta ljug o propaganda, och även viss censur tillämpar de…du behöver inte vara orolig för de flesta har genomskådat aftonbladet och andra media.

 6. Robert

  “så att jag inte behöver oroa mig för mat och hyra, och inte längre behöver leva på donationer”

  Vadan detta ? Hur ser du på de upphovsrättsmän/kvinnor som ev behöver göra/kommer att behöva göra det pga Generation Free som Du företräder ?

  Hyckleri!

 7. Rasmus

  jojo, har kungen råkat skrapa knät när han snubblade över mattkanten på morgonkvisten, heter det i aftonbladet att han måste amputera;)
  de har aldrig varit bra på att hålla isg tillsanningen… det konstiga tycker jag är att folk fortsätter att läsa skiten…

 8. Klas

  Robert:
  Han hoppas kunna göra det men är beredd på att göra det.
  Det är inte hyckleri, och jag lovar att ingen missunnar en artist att kunna leva på vad den gör.

 9. Simon Strandman

  Robert: De får väl producera något som folk vill betala för eller skaffa sig ett extraknäck. Precis som alla andra.

 10. DanceK

  Jag står i stort sett bakom partiet i detta – EU är trots allt inte en politisk kropp som är skild från sina medlemsländer.

  Däremot skulle jag gärna vilja veta exakt hur mycket medel CE får att disponera, och exakt hur de fördelas.

  Jag har sökt runt lite i forumet, men jag hittar ingen tråd på ämnet.

 11. Uffe

  Robert, vi behöver inte upphovsrättsmän/kvinnor längre. Det dessa står för i samhällsskada överstiger vida det de möjligen kan prestera i samhällsnytta. Min personliga åsikt, precis som din om hyckleri.

 12. Anaïs

  @Robert: Kreatörerna kanske kunde begära en större del av förtjänsten? Denna går nu i de flesta fall till upphovsrätts_innehavarna_ – vilket är mellanhänder (förlag och skivbolag – som exploaterar kreatörerna som statare med parodiskt usla villkor.
  Idag tar den stora distributionen förtjänsten; ungefär som inom livsmedelsindustrin. Vi vill alla att både bönder och kreatörer skall få ersättning. De producerar nämligen något av värde som vi alla uppskattar.

 13. Anonym fegis

  Uffe: Menar du med upphovsrättsmän/kvinnor det som nog får betecknas upphovsrättsindustrin? Då får du medhåll. Om du menar upphovsmän/kvinnor (utan rätts) blir det annorlunda, för sådana behövs alltid.

  Rick: För att en smaskig rubrik säljer lösnummer, genererar annonsfinansierade klick och skapar massor av debatt. Sanningen är för tråkig.

 14. Robert

  Uffe:
  Då förutsätter jag att du inte tittar på tv,går på bio eller läser böcker/tidskrifter?? Korrekt?

  Anais:
  Är det Generation Free’s sak att slåss för det?
  Som det funkar i övriga samhället är “lön” någonting som görs upp emellan arbetsgivare/löntagare, vad är skillnaden här ?
  Skriver man på ett dåligt skivbolagsavtal istället för att streama ut materialet från en egen hemsida utan deras inblandning är väl inte det någon annas fel än artistens ?

 15. Peter Andersson

  Jag tycker att PP nu initialt skall anställa sex stycken assistenter på halvtid, en med någon form av backgrund i M, en med någon form av bakgrund i C, en med någon form av bakgrund i Kd, en med någon form av bakgrund i S, en med någon form av bakgrund i Mp och en med någon form av bakgrund i V. CE himself har bakgrund i Fp så på det sättet blir alla de sju gammelpartierna “täckta” – och viktigast av allt – inför hemmavalet 2010 tar vi på det sättet udden av alla patetiska försök att placera oss på den gamla höger-vänsterskalan.

  Positiv sekundäreffekt till detta blir förstås också att sedan efter att vi kommit in i riksdagen 2010 och beroende på vilka vi hamnar i säng med som vågmästare där så kan det ju bli fullt naturligt att flytta hem några av de initiala assistenterna därför att de behövs bättre på hemmaplan och då kan man antingen gå ner på tre heltidsassistenter i Bryssel eller välja någon annan kreativ lösning.

 16. Robert

  Simon:
  Håller med om att artister kan få hitta nya vägar för inkomster, men grunden måste vara att vill man inte köpa musiken, skall man heller inte ladda ner den gratis.

 17. John

  ”Jag förstår inte varför de påstår en sådan sak”
  Enkelt min käre Watson:
  För att skapa lockande rubriker och för att misskreditera det ”hotfulla”.

 18. Oliver

  Anmäl till allmänhetens pressombudsman.

 19. Anaïs

  Det blir Piratpartiets problem i och med att dessa storföretag vill försäkra sig om sin vinst – inte genom att fixa affärsmodeller av typen win-win – utan genom att försöka ta kontroll över Nätet. Detta drar in större värden, eftersom deras “kontroll” ovillkorligen måste innebära övervakning, repression, integritetsförlust och samhällsskada, som det ser ut idag. Därför blir det vårt problem. Artister, anser jag, bör givetvis agera som du föreslår; genom att göra sig oberoende. Dessvärre väljer många att ta parti för sina (ursäkta ordvalet) “kapitalistiska utsugare”, vilket är beklagligt. Det skapar en motsättning som egentligen inte finns.

 20. HR

  En MEP får:

  7400 euro i lön.
  17000 euro till assistenter.
  4200 euro till ett kontor i hemlandet.
  4000 euro resor — per år förmodar jag.

 21. Simon Wikerstål

  Håller med Peter Andersson, ett bra tillfälle att anställa assistenter som har bred kompetens både inrikes och utrikes. Tycker att det är väldigt positivt att PiratPartiet får mycket uppmärksamhet internationellt i media. Sverige påverkas mer och mer av EU och omvärlden för varje år som går.

  Bra jobbat PP!

 22. Anaïs

  @Robert: (förra inlägget var givetvis till dig också.) Det finns många som engagerar sig i (PP) som helt saknar intresse för fildelning eller att ladda ner saker “gratis”. För oss handlar det om – japp! – principer.

 23. Falkvinge spär på politikerföraktet? | Jinges Web och Fotoblogg

  […] Men, alla partier är väl angelägna om att förtala PP så det kanske är en hårdvinkling som Aftonbladet gör. Falkvinge svarar! […]

 24. Robert

  Anais:
  Jag är också emot “kapitalistiska utsugare” men anser att det skall vara självsanerande och inte att man snyltar på det fast man inte vill betala för sig och dessutom säger att större delen är skräp men jag laddar ner för att ha något att lyssna på/se på.

  Angående kontrollen av nätet som nu uppkommit med IPRED etc hade inte funnits om det inte fanns olaglig fildelning, så roten till IPRED är just Generations Free’s agerande anser jag.

 25. HR

  CE får en extra anställd av partigruppen enligt avtalet.

  CE kan då anställa 4 personer till dräglig lön.

  Rick och Amelia är klara såhär långt.

 26. Tim

  Är inte sådant olagligt? Eller är det OK om de skriver en notis om det på s. 17 imorgon?

 27. Robert

  Anais:
  Det har jag full respekt för, principer är viktiga!!
  Dock är majoriteten av GF inte ett dugg intresserade utav integritet utan att fortsatt få ladda ner fritt. Att integriteten skadas är en livlina att ta till när man redan sitter med fingrarna i syltburken.

  Ingen vill väl ha ett övervakningssamhälle, men om det inte funkar på annat sätt kommer vi inte undan.

 28. Infokrigaren

  Detta är bara början på demoniseringen och svartmålningen, se nu till att få saker gjorda i EU så att väljarna inte tappar förtroendet, tyvärr råkar det vara väääldigt tungrott att bekämpa EU-systemet så vi får hoppas att nåt blir gjort..

  Det oroar mig lite att ni ingår i en grupp av “gröna” partier, dessa kommer göra allt för att sänka levnadstandarden för eu-medborgarna med klimat/miljöskatter på allt..!

 29. Anaïs

  @Robert: Jag anser att Ipred specialbeställts av intressen som saknar existensberättigande. Deras agerande är samhällsfarligt eftersom det helt saknar proporioner. Ipred/privatpolislagen kastar om samhällets roller. Som jag ser det skapar lagen sprickor i samhällsfundamentet; sprickor som kan sprida sig åt vilket håll som helst. Nu kan vi t ex se en stor misstro mot rättsväsendets neutralitet växa fram tillsammans med en övertygelse att demokratin är mycket svag. Det är ett stort problem. Och detta för att skydda underhållngsindustrin från den tekniska utvecklingen? Oacceptabelt…

 30. Robert

  Anais:
  Självklart är IPRED specialbeställt, men varför ?? För att folk laddar ner upphovskyddat material olagligt givetvis.

  Att det sedan tyvärr blivit så att det inte är polisen som utreder och att det förmodligen blir civilrättsliga processer är mycket olyckligt.

  Men återigen är dessa argument något som har uppkommit för att vi nu sitter i en situation som vi inte hade behövt sitta i.

  Ger dig helt klart en poäng att nöjesindustrin borde varit med för över 10 år sedan och utvecklats ihop med internet, men kan inte se att det på något sätt ger någon rätt att tanka hem musik/filmer gratis, sluta konsumera det överhuvud taget ? JA, då hade det fått en självsanerande effekt eftersom ingen hade brytt sig om/bloggat om/skrivit om/länkat till verken etc

 31. nicke

  Aftonbladet ljuger och lurar bara idioter.

  @Peter Andersson

  +1

  Med det sättet att räkna får sossarna, om de har 6 mandat, 6 x 70.000 (420.000) + 188000 x 6 (1.128.000) = TOTALT 1.548.000
  Med andra ord får sossarna 1.55 MILJONER i månaden. Det reagerar ingen på!?

 32. Krille

  Jag undrar en sak. Om du kommer vara anställd som assistent åt Christian, kommer du då kunna fortsätta jobba på det sätt som du har gjort hittills, eller kommer dina arbetsuppgifter av nödvändighet förändras?

 33. zay

  @Robert
  “grunden måste vara att vill man inte köpa musiken, skall man heller inte ladda ner den gratis”
  Etiskt kanske man kan motivera detta. Ekonomiskt sett är det väl paradoxalt nog nästan tvärtom: de som laddar hem men annars inte skulle vilja köpa musiken (exempelvis pengalösa ungdomar) orsakar ju inte ekonomisk skada, utan deras nedladdande genererar snarare större intresse för artisterna och sannolikt framtida vinster därigenom. Men de som laddar ner istället för att köpa, där kan man tala om förluster för artist och skivbolag. Vilket ej hindrar att även detta kan ha positiva ekonomiska effekter på längre sikt.

 34. sanktcolonist

  Anmäl Aftonbladet för förtal. Större skittidning finns inte, och de behöver sättas på plats.

 35. Simon Wikerstål

  Överväger att rösta PP i nästa riksdagsval om PP samarbetar med Moderata samlingspartiet. PP har kompetens och värderingar som speglar vad det svenska folket tycker, något som resterande partierna helt saknar.

 36. Anaïs

  @Robert: Fildelningens skadlighet är i och för sig mycket seriöst ifrågasatt. Underhållningsindustrin slåss för sin överlevnad, mot den förlust av makt och kontroll som Nätet faktiskt innebär – vilket är deras eget fel och därför deras eget problem. Det ger dem inte rätt att försöka kväsa nätet med aggressiva och djupt omoraliska metoder.
  De är som tobaksindustrin: rika, mäktiga och hänsynslösa; de ljuger, producerar lögnaktiga rapporter och har massor av lobbyister… Både tobaksindustrin och underhållningsindustrin borde gå samma väg – skadliga som de är! Dessvärre röker jag – men jag laddar inte ner! 😉

 37. Smen

  Det stora problemet med Aftonbladet är väl att dikt och lögn blivit en så betydande del av deras varumärke att man frågar sig när första lögnaren skall dras inför rätta för varumärkesintrång. Det ger ett synnerligen intressant perspektiv på Ipred.

 38. Fredrika

  @Robert

  Du verkar ha missförstått hur samhället ska fungera, och vem som bestämmer?

  Om folkets rättsmedvetande anser att det är ok att fildela gratis, så ska lagarna återspegla det och fixa till upphovsrättslagen så fildelningen blir tillåten?

  Människor har alltid ansett att kostnadsfri kopiering är ok utan att ersättning utgår till upphovsmannen, enda sen kopieringsutrustningen kom på 70-talet.

  Att omfattningen på kopiering utökats via fildelningen är inget märkligt eller något som förändrar vilka handlingar som är ok?

  Det är helt moraliskt ok att fildela, men politikerna verkar har missförstått det, vem som bestämmer och hur lagstiftningen ska fungera.

  Att skylla Ipred på fildelare är helt missriktat. Det ska skyllas på politikerna som helt har glömt vem deras arbetsgivare är, och från vem makten ska utgå.

  Men det spelar mindre roll, folket kommer gå runt Ipred med Oneswarm, kryptering och VPN-tunnlar som inte kan spåras, för vi har bestämt att vi vill, och att vi tänker fortsätta fildela, eftersom det är helt ok att kostnadsfritt ta del av kultur utan att ersättning utgår till upphovsmannen.

  Du tycks inbilla dig att den tekniska utvecklingen, och möjligheterna som kommer med den, ska anpassa sig till upphovsrätten?

  Då är du grundlurad. Varenda gång ny teknik har kommit, så är det upphovsrätten som har fått anpassa sig till tekniken och dom fantastiska möjligheter den ger, och så kommer det givetvis bli även denna gången.

 39. Tobias Adersjö

  “– Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning. Rent formellt skulle det heta att jag är assistent, men det jag skulle göra är att leda partiet.”

  Stämmer följande citat så får han skylla sig själv eftersom det öppnar upp för en sådan rubriksättning. Det är trots allt MEDIA det handlar om (vilka sköter sin uppgift som samhällsgranskare på ett jävligt dåligt sätt och egentligen bara är ute efter sensationer). Här nämns inte någonstans om att det är fler som ska anställas (om han nu inte sagt det i intervjun men det kan ju inte jag veta då jag inte var där) så det öppnar ju upp för det hela.

  Tycker faktiskt det är dåligt av Rick att inte ha lärt sig hur man hanterar media än. Det är inget jippo det här utan så allvarligt det kan bli då det i slutändan handlar om att fatta beslut som direkt påverkar människors vardag.

 40. Anaïs

  Note to self: Anställ pressekreterare. ;).

 41. Anaka

  Rick i.o.m att du redan nu myglar undan det som vi alla andra får betala nämligen skatt, social avgifter mm så får du nog finna dig i att tidningar förväntar sig att du skall mygla på andra sätt också. Se till att betala in de korrekta avgifterna på det som de flesta ser som din lön – sen kan du efter det gappa om att du inte myglar.

 42. Lobster

  Grattis, du kommer aldrig behöva oroa dig för att inte ha råd med kondomer till dina “valmöten” framöver!

 43. Fredrika

  @Anaka

  Rick myglar ingenting? Han betalar redan in dom korrekta avgifterna på dom gåvor han får, dvs 0kr.

  Om du har problem med att gåvor är skattebefriade så ska du ta upp det med den regeringen som beslutade att det ska vara på det sättet.

  Jag ger Rick en liten gåva varje månad för att jag tycker han är hysteriskt underbar, och han ska bannemej inte betala skatt på min skattebefriade gåva. Gör han det så tänker jag ge honom bannor!! =)

 44. MrArboc

  Som man bäddar får man ligga. Börja t ex med att redovisa hur mycket cash du får i “gåvor” av medlemmarna efter ditt patetiska tiggeri.

 45. aösldjfa

  Dn är rätt goda kålsupare också. I exakt alla sammanhang då PP nämns, följer också en benämning av SD – speciellt om förstasidematerial, som idag. Så att läsarna undermedvetet ska vänja sig vid att koppla ihop pp med sd – rätt jäkla sofistikerad smutskastningsteknik av dem. Efter den ögonöppnaren litar jag inte alls på dn längre. Jävla skittidning. Jävla skittidningar.

 46. N

  En sådan rubrik säljer, Aftonbladets syfte är ju att sälja tidningar å få många som besöker deras sida vilket ökar annonsörernas intresse att annonsera i aftonbladet…

 47. Falkvinges snusk och fusk « Badlands Hyena

  […] juni 2009 · Kommentera Piratpartiets ledare Rick Falkvinge vill anställa sig själv och erhålla 188 000 kr/månad i assistentersättning, skriver Aftonbladet. Tanken på politiker […]

 48. Anaka

  @Fredrika
  Precis, Rick begår inget brott med att be om gåvor istället för att ta ut lön från partiets kass bestående av medlemsavgifter – och denna form av handling brukar kallas mygla – alltså inget brott bara rent mygel.

 49. Anaka

  @Fredrika
  Om folket tycker att det skall vara lagligt att fuldela så får de rösta på partier som också anser detta, varpå partiet får jobba för att ändra lagarna. Fram tills det sker är det ett brott att fuldela och då får de som sysslar med fuldelning stå sitt kast. Precis som när man kör för fort, eller kastar skräp i naturen eller plockar fridlysta blommor eller tar springnota från en veckas hotel nätter eller går mot rödgubbe, eller undanlåter att deklarera inkomst.

 50. Robban

  @ Anaka

  Ta ut lön från partiets kassa bestående av medlemsavgifter? Det hade blivit en riktigt låg lön det.. eftersom vi inte har medlemsavgift. Helt rätt annars, förutom att det var fel.

 51. Anaka

  Tillägg – Jag är en förre detta Piratpartist som efter att ha läst många av Ricks och Christians “debatter” om annat än fuldelning slutat vara det.

 52. Simon Strandman

  @Anaka: Partiet har inte tillräckligt med pengar för att anställa en partiledare, tex. för att vi inte har medlemsavgifter. (Om du är en före detta piratpartist som du påstår borde du väl veta det?) Så Falkvinge bad om donationer istället. På vilket sätt är det att mygla?

 53. Rick

  Jo Rick, du påstår att du förstår inte varför AB påstår en sådan sak. Men det gör du nog – ABs sossar såsom så många i gammelmedia vill komma åt ett PP som hotar deras självgoda lata existens. Självklart.

  Jag gillar hur de utländska journalisterna beskrev dig som ‘överbegåvad’, ‘mycket intelligent’, och ‘mycket smart’. De tycks begripa mer än ABs lata värdelösa skribenter. För du är det de påstår – du har lärt oss alla ofantligt mycket under alla dessa år och vi tackar dig för det.

 54. Fredrika

  @Anaka

  Du skriver att Rick ska betala in korrekta avgifter och det gör han, dvs inga, så din uppmaning är helt felaktig.

  Du skriver att alla vi andra får betala in skatt och sociala avgifter. Det stämmer inte, ingen betalar in skatt och sociala avgifter på gåvor.

  Du skriver att det är mygel, det är din personliga åsikt. Rick får gåvor, gåvor är skattebefriade. Jag ger Rick en gåva varje månad. Jag gör det av fri vilja. Jag och lagen anser att den inte ska skattas eller betalas sociala avgifter på. Något mygel förekommer inte helt enkelt inte. Ivarjefall inte enligt dom som ger gåvorna, och lagstiftningen.

  Att be någon som uppskattar en, om pengar som gåva, är inget mygel.

  Myglar du när du ber din mamma om 20kr för att köpa dig en korv?

  Sen diskuterade jag och Robert inte vad lagen säger, så ditt bemötande är helt vilset. Men lite lustigt så har folket redan gjort det som du föreslår, Persson och Reinfeldt svarade att man inte ska jaga en ungdomsgeneration på frågan om fildelning ska tillåtas. Av någon anledning så gör inte dom folkvalda partierna som dom sagt att dom ska göra.

  Följaktligen upphör lagarnas legitimitet i folkets ögon, det bevisas tydligt av att halva befolkningen fildelar, och högaktningsfullt skiter i vad lagarna säger om saken.

  När halva befolkning struntar rakt av i vad en lag säger, då är det inte läge att påpeka att man ska följa lagen, eller upplysa om vad lagen säger, för då har man ett mycket större problem, nämligen att lagarna inte återspeglar det allmänna rättsmedvetandet, och att dom sittande politikerna bevisligen missförstått sina mandat, och vem som bestämmer.

  Jag tror inte en sekund på att du tidigare varit Piratpartist, jag tror du ljuger. Men eftersom du inte kan bevisa på ett trovärdigt sätt att du tidigare “varit” en Piratpartist, så är det ganska meningslöst av dig att överhuvudtaget dra upp det. Det inger ingen trovärdighet alls, att komma med påståenden som inte går att verifiera.

  Å andra sidan, om det nu stämmer, så verkar Piratpartiets sympatisörer har växt rätt så rejält sen du hoppade av, sett till både både medlemsantal och väljarresultat, så kanske är det ok och naturligt att partier emellanåt tappar enstaka sympatisörer?

  Piratpartiet tillsammans med Miljöpartiet verkar faktiskt vara dom partier som tappar minst antal sympatisörer. =)

 55. Robert

  Fredrika:
  Jag tror att det är du som missförstår, det är inte en majoritet av folket som anser att det skall vara gratis att ladda ner upphovsrättsskyddat material, om det hade varit så är det helt riktigt att t ex IPRED inte skulle funnits eftersom folket bestämmer genom sin rösträtt.

  Moraliskt rätt att fildela ? Det har jag inte ens hört innan i diskussionerna att GF blandar in moral i sina förehavanden.

  Säg gärna att du fildelar hur mkt du vill tills du åker fast, men prata inte moral för jösse namn.
  Det är verkligen inte moraliskt rätt att fildela upphovsrättsskyddat material, därom kan vi inte ens tvista.
  Skulle du ändå välja att göra det så är jag intresserad utav en diskussion med dina föräldrar vad dom har lärt dig för grundvärderingar i livet.

 56. Fredrika

  @Robert

  Kan jag få bilda mig en egen uppfattning om vad som är moraliskt ok, eller måste jag dela din egna personliga subjektiva moral?

  Att kostnadsfritt kopiera utan att ersättning utgår till upphovsmannen har både jag och alla jag känner ansett varit ok ända sen barnsben. Det är inget nytt. Kopiering som sker i icke-förvärvssyfte är helt ok.

  Nej, jag missförstår inte, enligt dom undersökningar som finns i ämnet, så är en majoritet av befolkningen för fri fildelning. Känner du inte till det?

  En grundvärdering är att man inte kan lägga över ett omöjligt ansvar på en privatperson, som att hålla reda på vad varje enskild upphovsmän bland säkert hundratals miljoner, har för åsikt om kopiering av varje enskilt verk bland miljarder olika, och mycket riktigt så har vi aldrig behövt fundera över sådant när vi kopierat för privat bruk, sen tekniken uppfanns. Det vore av naturliga skäl en praktisk omöjlighet.

  Jag tänker sannerligen inte börja reflektera över sånt nu, när man kopierar tusen gånger mer än tidigare, och har oändlig tillgång på kultur. Det får upphovsrättslagen helt enkelt anpassa sig till.

  Upphovsmännen har inte beviljats något privilegium att motsätta sig att deras verk finns tillgängliga kostnadsfritt på bibliotek.

  Upphovsmännen har inte beviljats något privilegium att motsätta sig att deras verk får kopieras för privat bruk kostnadsfritt utan att någon ersättning utgår till dom.

  Upphovsmännen ska självklart inte beviljas något privilegium att motsätta sig fildelning av deras verk, om den sker i icke-förvärvssyfte.

  Enkelt som snus.

 57. DanceK

  Shit, vad det är frusterade när diskussioner trådar ut såhär. Skulle man inte kunna bygga diskussionstrådar som dendrogram istället?

  @Robert:
  Vi verkar vara överens om att IPRED är en olycklig lag. Bra. Men sedan säger du i princip att den behövdes, för att skydda upphovsmännen. IMHO är detta en mindre viktig fråga – att införa IPRED för att skydda dem är som att hugga av sig foten för att man har nageltrång.

 58. Angelica

  MrArboc: Snacka inte onödig skit, inget har bett om det. Allt Rick gör är att tillåta att folk donerar, och många vill göra det, så dom gör det. What’s the problem? Det är inte tiggeri. “Tiggeri kallas det när en eller flera personer med hjälp av ord eller till exempel kroppshållning ber om monetärt eller annat bidrag från en främling” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tiggeri). Rick vill ha stöd åt ett fucking parti, du kan inte kalla det tiggeri.

 59. RikMatts

  #Robert

  “Angående kontrollen av nätet som nu uppkommit med IPRED etc hade inte funnits om det inte fanns olaglig fildelning”

  Nej och Berlinmuren hade aldrig byggts om inte folk olagligt hade lämnat Östtyskland. Men det var inte rätt att bygga en mur för det.

 60. Robert

  Fredrika:
  Du har fin retorik men det är lite ihåligt där bakom ?
  Du behöver inte dela Min personliga uppfattning om moral, däremot bör du om du är normalt uppfostrad fått en hel del grundvärderingar som borde enligt stora massan innefatta att man gör rätt för sig oavsett vad det gäller.

  Du menar på fullt allvar att du inte vet att Madonnas senaste låt är upphovsrättsskyddad ??
  Vet du inte det så är det helt ok med ditt synsätt, men 99,9% av övriga befolkning har koll på detta det kan jag lova.

  Finns ingen undersökning som säger att majoriteten är för fri fildelning utav upphovsrättskyddat material, däremot får Din sida väldiga sympatier pga det klantiga tillvägagångssättet men det skall Ni nog inte tolka som att det är samma sak för då blir ni besvikna.

  Jag är dock beredd att köpa ditt resonemang om du from nu skickar 70% av din månadsinkomst till mig. Varför? Ja, jag tycker inte att Du skall beviljas ett sådant privilegium såsom att få ut 100% lön/skolbidrag/bidrag.´

  Är vi överrens ?

 61. Robert

  DanceK:
  IPRED är en mkt olycklig lag som tillkommit och branchen missade ju tyvärr i-net tåget för ett tiotal år sedan, men återigen lagar skapas av en anledning och den anledningen är inte att folk sköter sig.

  Som situationen är nu är det nog fullständigt omöjligt att stoppa vare sig fildelning eller stramare lagar och ärligt så vet jag inte vem vi skall lasta. Å ena sidan giriga skivbolag å andra sidan GF som inte skulle ge 1:-/låten.
  Enda lösningen är väl isåfall att PP får majoritet i nästa riksdagsval.

 62. Robert

  RikMatts:
  Kan köpa ditt argument till viss del, men då fråga jag istället vad är din lösning på problemet ?

 63. Oliver

  Robert,

  “Jag tror att det är du som missförstår, det är inte en majoritet av folket som anser att det skall vara gratis att ladda ner upphovsrättsskyddat material, om det hade varit så är det helt riktigt att t ex IPRED inte skulle funnits eftersom folket bestämmer genom sin rösträtt.”

  http://rickfalkvinge.se/2008/10/31/fler-vill-legalisera-fildelning-an-behalla-det-kriminellt/

  Tyvärr kan vi inte rösta om enskilda lagar, våra representanter (politikerna) har istället ansvar att lagarna ska överrensstämma med det allmänna rättsmedvetandet. Men de etablerade poltikerna tar inte sitt ansvar och delvis därför finns piratpartiet.

 64. Robert

  Oliver:
  Vad jag kan se finns ingen info om hur undersökning gått till, vilka målgrupper, hur många har sagt sitt ? Men erkänner att jag blev överraskad av att GF har 42% medhåll, 9% till och sedan är det klart förutsatt att PP skaffar sig en bredd som tar upp resten av politiken också.

 65. Fredrika

  @Robert

  Det är inte faktumet att Madonnas låt är upphovsrättsskyddad som avgör om jag får fildela den eller inte, allt som uppnår verkshöjd är automatiskt upphovsrättsskyddat, känner du inte till denna grundläggande fundamenta om upphovsrätt?

  Jo, det finns visst en(njae det finns faktiskt flera) undersökning som säger att en majoritet av befolkningen är för fri fildelning. SOM-Institutets “Morgondagens Publik 2006” sid 36. (och även 2007 som du fick länkad precis ovan)

  Eftersom du verkar ha missat dessa två faktum, så är det inte konstigt att du har svårt att köpa piraternas argument.

  Läs på om ovan grundläggande faktum i upphovsrättsdebatten, sen kan vi förhandla mer om köp, men jag har inte speciellt mycket pengar kvar, jag och övriga pirater är ju faktiskt dom största köparna och betalande konsumenterna av kultur, så pengarna räcker inte till alla som så gärna vill ha, medans dom sitter still.

  Det behövs för övrigt ingen majoritet för att sätta stopp för Ipred, det räcker med minst 4% och mer än skillnaden mellan blocken. Läs på om Piratpartiets vågmästarstrategi:

  http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

 66. Strand

  Finns det människor som fortfarande läser Aftonbladet? Alla jag känner skrattar ju åt deras Kalle-Anka journalistik. Ett tips Rick, ta bort aftonbladet från dina bookmarks och läs aldrig skiten. Själv läser jag DN varje dag, en ypperlig tidning.

 67. Uffe

  @Robert, helt korrekt. Jag slutade gå på bio för länge sedan. Jag har läst en bok de senaste 10 åren (Piraterna : de svenska fildelarna som plundrade Hollywood). Tv visar i princip skräp 24/7 nuförtiden, så nej. Musik lyssnar jag på på Spotify och mina listors innehåll är pre-2000 endast. Upphovsrättsmän och kvinnor som inte aktivt tar avstånd från mediamaffian vill jag inte ha något med att göra, alls.

 68. Flick Flack

  @ Anaka och MrArboc

  Mygel får stå för er. Var istället glada för att era skattepengar slipper bekosta Ricks lön. För just precis – era skattepengar går åt till att avlöna politikerna eftersom de facto lever på bidrag från oss skattebetalare. Så oavsett om du ogillar Maud eller Lars så betalar ni deras löner.

  Det kallas partistöd och finns till just för att politikerna inte ska behöva vara beroende av bidrag.

  http://riksdagen.se/templates/R_Page____1117.aspx

 69. Harlekin

  @Falkvinge:

  Låt så mycket pengar som möjligt gå tillbaka till PP valkampanj inför riksdagsvalet 2010!

  Dom pengarna kommer garanterat att behövas för kampanjmaterial och turnerande etc.

 70. Robert

  Fredrika:
  Din retorik är lysande och jag kan inte glida in i dina fina omskrivningar.
  Hur som haver, majoritet för mig är +50% och den jag såg låg på 42% i Er favör, så som jag skrev förut så behöver PP bara 9% till för att få majoritet, dock kommer PP inte få dessa procent i ett riksdagsval eftersom politik innehåller aningen mer än IPREDs vara eller icke vara.

  Att Du saknar pengar kan inte vara kul alls och då kan jag förstå att man väljer att fildela, men det jag kan inte förstå är att man rättfärdigar det och använder den personliga integriteten som ett vapen när det finns lagar och paragrafer som säger att det inte är tillåtet.

  Kör du inte för fort kan du inte få fortkörningsböter…… Fildelar du inte kan du inte åka dit för det heller…..

 71. Anaïs

  @Robert: appropå detta med “Generation Free” – alltså, jag vill verkligen inte ens ha underhållningsindustrins produkter ens gratis. Jag är en utpräglad textmänniska som läser på Nätet alt. lånar böcker på bibliotek! Bibliotek är väldigt “pirat”. Men även bibliotek har man bråkat om tidigare enl. modellen “varje boklån är ett uteblivet köp”, osv. Men trots att jag är helt ointresserad av masskulturell film och musik – till skillnad från fildelarna, som spenderar mer pengar än de flesta på detta utbud – så blir jag djupt upprörd över det jag ser som angrepp på demokratiska principer. Och det jag ser som en motbjudande korporativism och brist på rättvisa. Det stör min rättsuppfattning något oerhört! Och dessutom väljer man att klampa in på MITT område; Nätet, och styra, ställa och inskränka på ett oacceptabelt sätt medan man tjatar om fildelning… Bah!

 72. Robert

  Uffe:
  Jag respekterar dig för din inställning eftersom du lever som du lär.
  Nåja nästan iaf 🙂

 73. Anaïs

  @Och Robert…Man kan ju inte ursäkta en orättfärdig lag med att “sköter du dig blir du inte straffad”. Typ; “säg inte emot din man så slipper du ju få stryk!”

 74. Fredrika

  @Robert

  Då vet du alltså inte ens vad ordet majoritet betyder. Ytterligare en sak på listan över saker du uppenbarligen behöver läsa på om. Har du läst på nu om ditt felaktiga påstående om Madonnas låt, och Piratpartiets vågmästarstrategi?

  För övrigt så blandar du ihop den procentiella fördelningen över Piratpartiets sympatisörer, med den procentiella fördelningen för befolkningens åsikt om fildelning, varför gör du det?

  Återigen, Piratpartiet behöver inga 50% av rösterna för att sätta stopp för Ipred, det räcker med 4-5%, förstår du detta?

  Jag använder för övrigt inte den personliga integriteten som argument för varför fildelning är moraliskt försvarbart? Måste du använda dig av halmgubbar?

  Förövrigt så vänder du på det i helt fel riktnig, det är inte fildelarna som ska motivera fildelning, det är i upphovsrätten beviljad kontroll över fildelning som sker i icke-förvärvssyfte som ska motiveras, mycket väl. Något som fildelningsmotståndarna har misslyckats helt med.

 75. Claeskrantz.se » Ljuger Falkvinge eller Aftonbladet?

  […] Det är sant att jag har hoppats på att en del av dem ska kunna räcka till att avlöna mig, så att jag inte behöver oroa mig för mat och hyra, och inte längre behöver leva på donationer. Men det viktigaste är att Christian Engström får de assistenter han behöver i Bryssel. Att skriva som Aftonbladet gör idag, och påstå att jag skulle kunna anställa mig själv för hela beloppet, saknar helt enkelt all form av sanningshalt. Jag förstår inte varför de påstår en sådan sak. http://rickfalkvinge.se/2009/06/26/nej-jag-far-inte-188000manad/ […]

 76. Transparens

  Att skylla Ipred-lagen på illegala fildelningen är att simplifiera problemet. Om vi nu säger att den illegala fildelning lade grunden för Ipred-lagen, vad lade då grunden för den illegala fildelningen: Människors snålhet, omoraliska förhållning och lagstridighet eller nöjesindustrins ovilja att anpassa sina affärsmodeller efter den tekniska utvecklingen? Att vi inte skulle ha Ipred-lagen om folk inte fildelade illegalt är motsvarande deduktion om att vi inte skulle haft illegal fildelning om industrin anpassade sig från början.

  Nu är jag förvisso inte av den åsikt att enbart illegala fildelningen har bidragit till Ipred-lagen. Grundproblemet handlar om att politiker resonerar repressivt och ger upphovsrättsindustrin ett alldeles för stort inflytande på lagstiftning – man ser det väldigt enögt och är inte objektiv när man enbart lyssnar till industrins lobbyorganisationer. Den största bidragande orsaken är enligt alltså, enligt min åsikt, politikers repressivitet och bristande inblick i tekniken och även internets betydelse. Motståndarna till etablissemangets agerande är av den åsikt att internet är ett digitalt samhälle, som kontrast mot det analoga – att samma lagar ska gälla här som där.

  Här kommer dock det riktiga problemet, själva roten, upp till ytan. Upphovsrättens infrastruktur är skriven för en analog värld, inte en digital. Och applicerar man internets infrastruktur, som kort bygger på kopiering och länkning, blir problemet uppenbart. Upphovsrättens infrastruktur krockar med internets infrastruktur. Och då finns det två alternativ: Antingen reformerar man upphovsrätten eller så reformerar man internet.

  För mig är det självklart vilken väg man bör ta, av väldigt många anledningar. Tyvärr har våra politiker valt en annan. Att främjandet av upphovsrätten på internet innebär grova inskränkningar på personlig integritet, rättsosäkerhet, brott mot medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter, verkar inte spela någon roll – på internet prioriteras upphovsrätten först.

  Vi har alltså ett scenario där en rättighet väger tyngre än så många, många fler rättigheter. Det är orimligt att den ska väga tyngre på internet, i det digitala samhället, om den inte vägre tyngre i det analoga samhället.

  Att tillåta fildelning av upphovsrättsskyddat material för privatbruk kanske av många, och i synnerhet nöjesindustrin, ses som ett skämt – men om man sätter det i kontrast mot vad vi annars kan förlora ser jag det som en självklarhet. Illegala fildelare jagas ju som om de vore terrorister. Det vore en åtgärd. En annan åtgärd vore att anpassa affärsmodellerna för den digitala marknaden. Det är bekväma affärsmodeller och tjänster som kommer minska den illegala fildelningen, inte repressiva beställningslagar. Det enda i lagväg som skulle kunna motverka den illegala fildelningen är en totalitär stat med övervakningssyndrom – dit tror jag ingen är beredd att gå, inte ens för att stoppa dessa hemska illegala fildelare.

  Ett bra exempel på hur lite nöjesindustrin förstår internet och kulturen som florerar inom den digitala världen, är DRM-skyddet som fram till i början av det här året funnits på de flesta cd-skivor och även mp3-låtar man betalat för att kunna ladda ner. Incitamentet att ladda ner gratis musik som _inte_ har något kopieringsskydd ökar ju då snarare än att det minskar. Det får inte heller vara för krångligt, det ska som sagt vara bekvämt. Att behöva installera program för att kunna ta del av en musiktjänst online gör att många väljer att avstå. iTunes är ett bra exempel på det, jag är övertygad om att väldigt många fler hade nyttjat Apples tjänst om man inte hade behövt ladda ner själva programmet först.

  Exemplarförsäljning av digital kultur, rippade filmer, skivor etc, verkar inte heller riktigt fungera. Det innebär att ett objektivt värde har satts på en digital informationsfil (iTunes har t ex ett pris på 12kr per icke-kopieringsskyddad låt), som av många inte anses vara av något värde. Själva värdet som ska sättas är visserligen en annan diskussion men jag tror att tjänster, där man för en avgift, eller som är reklamfinansierad, får ett helt musik- eller filmbibliotek till sitt förfogade är den bästa nuvarande åtgärden för att minska den illegala fildelningen. Att det är enkelt, att man inte behöver ladda ner, att man har allting där via ett klick.

  Den moraliska diskussionen brukar jag helst vilja undvika då den är godtycklig och endast består av subjektiva värderingar om hur saker och ting ska vara. Det viktiga blir då, tycker jag, att införa ett konsekvent tänkande. Någon eller några som skapar något, distribuerar det, ja, marknadsför produkten – ska självfallet ha rätt att få betalt. Men de ska inte ha betalt till vilket pris som helst. Om jag skulle säga Volvo, Saab eller något annat företag, skulle de flesta hålla med – men om jag skriver upphovsman, t ex i form av en musiker, då blir det något helt annat. Nej, det är inte vilket arbete som helst – det handlar om företagsamhet, om att sälja en produkt. Och det är frivilligt. Säljer inte ett företag tillräckligt bra, då är det i allmänhet logiskt att företaget måste anpassa sig i någon riktning, sälja eller gå i konkurs. Säljer inte en upphovsmans produkt, då skylls allt på den illegala fildelningen och det ska sanktioneras med idiotiska lagar – allt för att upphovsmannen ska få någon monetär ersättning. Det är inte konsekvent.

  Att skylla allt på den illegala fildelningen är inte det heller endast ignorant utan också ett tecken på konstigt resonemang, med tanke på att det implicerar att en illegal nedladdning är equivalent med ett förlorat köp. Den kausaliteten är långt ifrån bevisad, samtidigt som det har kommit fram fler och fler studier som får fram helt motsatta resultat, om att den illegala fildelningen inte minskar omsättningen. När det finns två motsatta sidor av någon företeelses effekt i ett sammanhang, så är det absurt att påstå att just den företeelsen är den enda som utgör en effekt i sammanhanget. Det är förvisso alltid absurt att endast ta hänsyn till en plausibel faktor när det finns flera andra plausibla faktorer, men här, i denna diskussion blir det bara löjligt.

  Sedan, huruvida det är rätt eller fel, att för privatbruk kopiera någons verk utan dennes tillåtes – kan vara en moralisk fråga, men den behöver nödvändigtvis inte vara det. Att göra den moralisk är ett slöseri med energi, vilket det oftast är att fäktas med sina subjektiva värderingar som i de flesta fall grundas på cirkelresonemang. Fildelning/kopiering av upphovsrättsskyddat material för privatbruk, är inte en fråga om rätt och fel, utan det är en pragmatisk fråga. En fråga om vilken väg vi ska gå: Där ett fortsatt förbud för oss närmare till korporativism, inskränkningar på många fri- och rättigheter och fortsatt kulturmonopol för nöjesindustrins bolag.

  Jag vill inte se det hända.

 77. Fredde

  Och aftonbladet har haft rätt förut?
  Näe..
  AB är inget att lita på, en blaska som direktkopierar(översätter) från utländska medier..
  Inhemskt har dem inte en susning om.

 78. Johannes

  Bara jag som tror Rick skulle behöva lite medieträning? Så jävla många mediewurpar nu på senaste att håller det här i sig kan vi lika gärna glömma riksdagsvalet.

 79. Robert

  Fredrika:
  Saxat från NE gällande majoritet:
  “majoritet, flertal, övervägande antal; motsats: minoritet. Absolut majoritet innebär mer än hälften av rösterna, relativ majoritet flest antal röster (men mindre än hälften) och kvalificerad majoritet förstärkt majoritet, t.ex. två tredjedelar av de avgivna rösterna.”

  När man i folkmun pratar om majoritet gäller övervägande antal.

  Gällande Madonnas låt finns inte mycket att orda om, den är anmäld till STIM eller liknande och får inte distribueras fritt av godtyckliga GF anhängare.

  När det gäller PP:s vågmästarroll får jag ge mig eftersom jag inte är politiskt insatt på den nivån du pratar om.

  Det är en stor del av problemet att ingen av sidorna tar ansvar, skiv/filmbranchen är 10 år sena med teknisk utveckling och lyckas få länder med på noterna och GF sitter på sin kammare och surar och skyller IPRED på nya Stasi samhället Sveige där man “snyft” inte får sprida film och musik helt i egen smak och tycke.

 80. Robert

  Anais:
  Vem bestämmer att den är orättfärdigad ? PP och dess anhängare ? Helt OK, men jag och många fler tycker att den är tråkig men är det vad som krävs så accepterar jag det. Sen får folket se till att rösta på rätt parti så det blir ändring om majoriteten är missnöjda.

  Jag tycker t ex att det är helt ok att köra för fort på +90 vägar, men när jag gör det så är jag helt på det klara med vad som kan ske i straffväg bortsett från riskerna att jag skadar någon annan människa förstås.

  Så att fildela eller köra för fort är inte det jag motsätter mig allra mest tro det eller ej, det är argumentationen för att man gör rätt som gör mig orolig eftersom vi hamnar i ett konsumtionslöst sammhälle eftersom ingen vill betala för varken tjänster eller produkter.

  Ouch riktigt osmakligt att blanda in kvinnomisshandel i denna diskussionen, blir faktiskt illa berörd….

 81. Anaïs

  Äsch! Jag blandade inte in “kvinnomisshandel”! Det var ett exempel på att försvara en orimlig sanktion med motivet att man ju slipper det om man lyder. Var inte överkänslig.

 82. Fredrika

  @Robert

  Precis, och 42% är övervägande antal, när motståndarna har mindre än 42%. Du bevisar dig alltså själv fel genom att citera från NE, skickligt!

  Huruvida någon av Madonnas enskilda låtar är anmälda till Stim har jag inte en aning om.

  Oavsett så var det inte det vi diskuterade. Du påstod att faktumet att låten var upphovsrättsskyddad var det som avgjorde om den fick fildelas eller inte. Det var felaktigt, och du verkar nu ha insett att du kom med ett felaktigt påstående, även om du inte kan med att säga det rätt ut.

  Tänk om du kunde låta bli att komma med påstående efter påstående som är direkt felaktiga? Vad tid vi skulle spara.

  Jag kan tyvärr inte återgälda det du sagt och berömma din retorik, för den är under all kritik. Men jag betackar mig för pikar om att det är “ihåligt där bakom” från någon som kommer med så mycket felaktiga påståenden som du gör, från någon som inte ens har koll på Piratpartiets vägmästarstrategi, eller orkar ägna en minut åt att läsa igenom den sidan, innan samma felaktiga påstående om hur mycket röster Piratpartiet behöver upprepas, eller inbillar sig att det finns någon universell moral.

  _
  > “..eftersom vi hamnar i ett konsumtionslöst sammhälle eftersom ingen vill betala för varken tjänster eller produkter.”

  Lever du i verkligheten? Samstämmig oberoende forskning säger att fildelare är dom som lägger MEST pengar på kultur, som betalar MEST pengar för tjänster och produkter. Om dina ställningstaganden om fildelning bygger på dina egna framfantiserade verklighetsfrånvarande bild av hur det fungerar, så är det inte konstigt att du landar så snett som du gör.

  Vad sjutton gör du på den här bloggen egentligen? Hänger du på alla partiledares bloggar, och bevisar hur illa insatt du är i respektive partis politik och strategi?, genom att sprida flertalet felaktiga påståenden, upprepade gånger?

 83. Robert

  Anais:
  Inte överkänslig, dåligt exempel från din sida bara eftersom det är gravt mkt allvarligare ämne än fildelning.

  Vi är väldigt förskonade i Sverige gällande lydnadsstraff, en bit utanför EU huggs det av händer pga stöld t ex, det är lydnadsstraff det….

 84. Anaïs

  @Robert: “Inte överkänslig, dåligt exempel från din sida bara eftersom det är gravt mkt allvarligare ämne än fildelning.”

  Där är du rätt ensam bland fildelningsmotståndarna med din välbalanserade åsikt. Rättsväsendet anser det vara mycket värre.

 85. Robert

  Fredrika:
  Detta blir det sista…..

  Upphovsrättsskyddat material får inte spridas utan upphovsrättshavarens tillåtelse och det får inte t ex Du gällande Madonnas låtar, något annat kan du inte komma med för då får Du läsa på gällande den punkten.

  Hur kan Ni fildelare lägga mest pengar på kultur när var och varannan utav Er (bla Du själv) säger att ni har mkt begränsad ekonomi ?

  Har erkänt att jag inte kan kommentera politik djupare en bit här ovan…….

  Folk blandar ihop fildelningens rätt/fel med IPRED och övervakningssamhället.

  *Fildela hur mkt Ni vill, kom bara inte och säg att det är rätt och försök försvara det utan säg som jag… Jag kör för fort på +90 vägar för att jag vill det så köper jag det på stående fot, men när det skall försvaras så går det inte eftersom att fildela upphovsrättsskyddat material är brottsligt.

  Ps hänger inte alls på politiska bloggar, kom in på denna då en kamrat visade mig dementien på Aftonbladets utspel om Falkvinge och då kunde jag inte låta bli att tycka till om hans åsikt om att han inte ville oroa sig för mat/hyra…. sen rullade det dock på…

 86. Robert

  Anais:
  Tyvärr läggs inte pengar på det som är viktigast.. När det gäller den biten är fildelning rätt långt ner på listan över vad som bör tas tag i på vår jord…tyvärr…..

 87. Anaïs

  Robert: Då prioriterar du rätt, åtminstone. 😉 Tack för intressant diskussion.

 88. Jesper

  Vad bra, länka vidare denna blogg…

 89. NetRunner

  Då var den historien utagerad med andra ord där det tyvärr inte är första gången och säkerligen inte den sista som media i allmänhet försökt / försöker göra skit för nya partier i detta land.Har sett det ett antal gånger redan.Ibland tror man ta mig fan att denna media är betald under bordet av redan sittande regeringar.Men sedan å andra sidan så skulle det knappast vara förvånande i dessa tider när det mesta är upp och ner och oftats helt utan ansvar.

 90. Anaka

  Gåvorna Rick lever på borde gå till Piratpartiet som i sin tur borde betala Rick en lön som partiledare. På den lönen skall det betalas sociala avgifter och skatt. GÖR OM GÖR RÄTT – sliuta mygla och utnyttja systemet.

 91. Fredrika

  @Robert

  Återigen sprider du direkt felaktiga påståenden. Huruvida Madonnas låtar får fildelas fritt beror på vad hon har för åsikt i frågan, om låtarna är registrerade hos Stim, och under vilken form av licens. Jag känner inte till svaret på någon av dom frågorna. Det är du som behöver läsa på, på den punkten.

  Jag påstår inte att jag har rätt att fildela Madonnas låtar, jag påstår att det är omöjligt att verifiera huruvida man får fildela varje enskilt verk bland miljarder, och att det därför är helt orimligt att bevilja upphovsmannen sådan kontroll i upphovsrättslagen, på samma sätt som det hade varit helt orimligt att bevilja upphovsmännen rätt att förbjuda dagens lagliga privatkopiering.

  Jag har inte skrivit att jag har en begränsad ekonomi, även om det ter sig självklart. Jag skrev att jag inte har så mycket pengar kvar, eftersom vi fildelare är dom som lägger mest pengar på kultur. Hur kan du ha så svårt för att läsa en mening och förstå vad som sägs i den?

  Jag blandar inte ihop någonting. Jag har inga problem med att moraliskt rättfärdiga fri fildelning, oavsett vad upphovsmannen eller lagen säger om saken.

  Jag har inga problem att förklara vad som är helt uppåt väggarna fel med Ipred, och peka på hur det sanktionsdirektivet på flera olika detaljer totalt frångår normalt svenskt rättsförfarande, och är extremt rättosäkert.

  Jag har inga problem med att förklara hur dagens upphovsrättslag kräver ett totalitärt övervakningssamhälle och massavlyssning av allas kommunikation, inklusive oskyldiga icke-fildelare, för att kunna upptäcka och beivra den olagliga fildelning som sker i privat kommunikation.

  Det är inte brottsligt att “fildela upphovsrättsskyddat material”. Det saknas avgörande faktorer i det påståendet för att eventuell brottslighet ska kunna bedömas.

  Den enda som blandar ihop saker och ting här verkar vara du. Återigen. För minst femte gången. Ska du satsa på att dubbla?

 92. Fredde

  Robert, vet ej om du kommer besvara detta, men det vore roligt att få höra ditt resonemang i det. Övriga får ju givetvis besvara med 🙂

  Jag har en Köpt DVD eller Blu-Ray film.
  Denna film får enligt föreskrifter i början endast visas för sluten grupp. Hur stor/liten är en sluten grupp?
  Säg 30 pers för att ta nåt.

  Exempel 1
  30 pers ser den. 1 av dessa 30 lånar hem från ägaren som köpte mediat.
  Han i sin tur visar för 30st.. sen lånar en av dem samma film, köpt av ägare i föregående grupp.
  Och han visar för 30 pers, då har nästan 100 personer tagit del av Mediat, är det fildelning?

  Exempel 2
  Samma version som ovan, men vi gör om den lite.
  Köparen tar mediat, stoppar in i sin dator, gör en Image-fil utav det köpta mediat, bränner ut nästan 100 skivor, som ges ut till exakt samma människor som deltog i Exempel 1..
  Är det fildelning?

  Exempel 3
  samma som Exempel 2, men, iställetför att bränna ut ca 100 skivor, så skapar köparen en FTP-server, där samma människor som ovan får ansluta och själv ladda image-filen till sin egen dator för att sen se den.
  Är detta fildelning?

  Alla Exempel är identiska, utförs på olika sätt bara.
  I mina ögon är inget av dem ett brott, är ett av dem ett brott i någons ögon, så är alla det isåfall..

 93. Fredrika

  @Anaka

  Är det ok om jag själv bestämmer vem jag ger gåvor, och vart jag “borde” donera pengar?

  Jag ger gåvor till dom jag själv vill, och jag vill ge gåvor till Rick, och för mig förefaller det helt naturligt att inga skatter eller sociala avgifter ska utgå på en gåva.

  Jag anser inte på något sätt att jag “utnyttjar systemet” när jag ger någon en gåva.

  Något mygel föreligger följaktligen inte.

  Vad exakt är det du efterfrågar? Att gåvor ska förbjudas i lag, eller att gåvor ska beskattas?

 94. Anaka

  @Fredde
  Du missade det exempel det egentligen handlar om.

  Exempel 4
  Köparen lägger upp Image-filen på Piratebay och 12 000 000 indivder laddar ned den.

 95. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gruppval och anställningar

  […] En annan fråga som också visar att vi inom partiet måste ta oss en fudnerare på vår organisation är frågan om anställningar för EU-medel. Aftonbladet försitter inte tillfället att sätta en skandalrubrik. Det är bra att Rick direkt går ut och dementerar vansinnigheterna. […]

 96. Anaïs

  @Fredrika: Litet överseende… “Robert” hänger inte vanligtvis på politiska bloggar…

 97. Anaka

  @Fredrika
  Jag efterfrågar att man skall göra rätt. Och när man använder sin position som partiledare för att be om gåvor och partitrogna respnderar så gör man inte rätt när man använder pengarna för sitt privata leverne.

  Du får själv bestämma precis hur du vill göra med dina pengar vem du vill skänka dem till eller om du vill göra små gulliga PP pamfletter av dem.

  En partiledare som jobbar heltid för sitt parti och därför inte kan försörja sig bör få betalt från sin arbetsgivare och han bör betala skatt och sociala avgifter på sin lön. Rick hade inte fått gåvor om han inte varit partiledare för PP som bett om gåvor

  GÖR OM GÖR RÄTT istället för att bete er som opportunistiska mygel politiker som böjer reglerna i brygga.

 98. Fredrika

  @Anaka

  Då kontrar jag med ett femte alternativ.

  En person fildelar Image-filen via sin IM-klient eller Oneswarm, och sprider filen fritt och lagligt till sina 10 närmaste vänner.

  Dessa 10 sprider den i sin tur vidare till 10 andra nära vänner, lagligt.

  Osv, och efter 7 hopp så har hela svenska befolkningen fått en kostnadsfri och laglig kopia.

  Det är det exemplet det handlar om, ifall inte upphovsrättslagen ändras, och fildelningsmotståndarna inom kulturindustrin lägger ner jakten på fildelarna omedelbart.

  Hur har du tänkt dig att du ska sätta stopp för den fildelningen? Förbjuda privatkopiering, utrota konceptet privat kommunikation, och förbjuda möjligheten att kommunicera krypterat med vänner och bekanta?

  @Anaka

  Göra rätt för sig? Rätt enligt vems moral? Din allsrådande, eller får jag ha min egna ifred?

  Kan jag själv få bestämma utav vilket skäl jag donerar gåvor till Rick, eller måste det vara i egenskap av partiledare enligt dig?

  Han är inte heller anställd av Piratpartiet, så någon arbetsgivare finns det inte att orda om.

  Huruvida Rick inte hade fått gåvor om han inte var partiledare vet du ingenting om. Men jag kan upplysa dig om att om Rick imorgon avsäger sig allt ansvar för Piratpartiet, och inte tänker ägna sig åt politiken mer, eller avsätts av styrelsen, så kommer jag fortsätta donera gåvor till honom tills den dagen han är självförsörjande igen, om det så tar 10 år.

  Rick har enligt mig, gjort mer för mig, medborgarna, och det här landet på 3½ år, än vad en normal politiker gör under en livstid, och det tänker jag belöna så länge det passar mig, eller tills jag dör, på vilket sätt jag helst behagar. Är det ok?

  Eller är det något mer detalj gällande mitt privatliv och min privata ekonomi du vill lägga dig i?

 99. Per Andersson

  Irriterande när aftonbladet gör som de gör. Självklart ska Rick få lön till hyra och mat, han producerar faktiskt något som vi vill ha (förhoppningsvis ;). Sen kan man undra om hur mycket pengar de andra partierna får om piratpartiet får BARA 188000.

 100. Jimmys länktips June 26, 2009 | Jimmy lilla cyberhörna

  […] Falkvinge (PP) – Aftonbladets rubriksättare ljuger som hästar travarJune 26, 2009 – Hur kan nån ens TRO att partiet skulle lägga ALLA pengar på […]

 101. Anonym

  Jag blev så förbannad på Aftonblaskan efter denna historia att jag loggade in på min bank och blev Guldpirat.

  Hoppas att flera gör det samma.

 102. kenny_lex

  Som att det skulle vara fel att leva på “skattebetalarnas” pengar, det är ju exakt vad politiker i stort gör och det är ju en av anledningara till att man betalar skatt.

  Men eftersom Aftonbladet inte är en nyhetstidning så tog jag allt med den vanliga nypan salt som man brukar göra när man läser Aftonbladet.

 103. Benke

  Va gött att pengarna som vi skattebetalare skickar till EU används till nåt vettigt…..;)
  Kör hårt, Rick, du är värt varenda krona av den lön du nu får!

 104. JL

  Piratpartiet ska inte ta ställning för något valutasystem, men om man är tyst så erkänner man dagens valuta system som styrs av det privata monopolet Federal Reserve. Det ska inte Piratpartiet göra, piratpartiet ska inte ta ställning för Federal reserve, vilket man gör idag om man inte står upp för rätten att få skapa egen fri valuta utanför det privata Federal reserves makt som även svenska kronan är slav under. Skärpning piratpartiet, stå upp för er politik.

 105. Bobban

  Nu när jag och andra har lyckats sätta in 1 eller kanske 2 i parlamentet, kommer dessa representant/er att tjäna fett mycket pengar, mer än 100 000 kr (jag själv tjänar per månad 2 tiondelar av den lönen). Vi då som har hjälp den/dem ditt, kommer vi få några pengar för det? NÄ! Ingen jävla kompensation, ingen tack än ett mail med “tack vänner, vi har skapat historia och bla bla bla.” Kommer ens FRA, och Ipred att försvinna, nähe du, glöm det. Fy fan vad världen är korrupt och jag känner fan lurad. Kanske jag ska köra med samma spår och börja begå synder så som bibeln beskriver.

 106. Marcus

  Bobban… Inget tack förutom ett tack… 😀

 107. Henrik Larsson

  @Bobban Vad hade du förväntat dig att du skulle få en fet check hem i lådan och att IPRED och FRA skulle försvinna bara sådär? Vi har inte ens börjat skrapa på ytan ännu. Du låter mest bara bitter och avundsjuk om jag skall vara helt ärlig.

  People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

 108. Har Falkvinge gått på grund? « Kent Persson (m) blogg

  […] 188.000 kronor i månaden. Givetvis är det inte så och det skriver också Falkvinge själv på sin blogg. Däremot bekräftar Falkvinge själva nyheten och dementerar beloppet, men han vill ha en […]

 109. Anders Forsman

  Journalistik är ett yrke av karaktär,karisma och vetskap och kunnande. Aftonbladet har inte den styrkan och har aldrig haft den. Förblir endast en billig skvallerkärringblaska som inte ens får plats hos damfrillan.

 110. kras

  @ Robert

  Alla hoppas att kunna få betalt för det arbete dom utför, men det får inte gå ut över folket i form av övervakningsmani.

  “Håller med om att artister kan få hitta nya vägar för inkomster, men grunden måste vara att vill man inte köpa musiken, skall man heller inte ladda ner den gratis.”

  Grunden måste väl ändå vara att köper man en vara så bestämmer man över den. Man ska kunna dela med sig den till kompisar eller göra kopior av den. Grunden måste väl också vara att man inte kan äga information (läs digital data i binär form) i 70 år.

  “Jag är också emot “kapitalistiska utsugare” men anser att det skall vara självsanerande och inte att man snyltar på det fast man inte vill betala för sig och dessutom säger att större delen är skräp men jag laddar ner för att ha något att lyssna på/se på.”

  Är det inte självsanerande när folk slutar betala för saker de inte tycker är värt priset? Att dom sedan “snyltar” på samma verk har rätt liten betydelse då det ändå inte resulterar i någon minskad försäljning.

  “Angående kontrollen av nätet som nu uppkommit med IPRED etc hade inte funnits om det inte fanns olaglig fildelning, så roten till IPRED är just Generations Free’s agerande anser jag.””

  IPRED skulle heller aldrig funnits om politikerna insåg bristerna med upphovsrätten i tid. Skyll inte på folket, skyll på politikerna!

  “Ingen vill väl ha ett övervakningssamhälle, men om det inte funkar på annat sätt kommer vi inte undan.”

  Eller så får vi köra med nytänkande. Som Einstein sa:
  “”We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

 111. iZac

  Nu har jag inte läst kommentarna, men när man surfar bloggar om denna “nyhet” så inser man att många läser aftonbladet som f-n läser biblen…

 112. kras

  @Anaka

  Det finns redan ett befintligt system för att donera pengar till Partiet, men det har uppenbarligen inte gett tillräckligt med pengar för att kunna anställa Rick. Därför gick Rick ut med en personlig vädjan och folk började att donera även till han personligen. Det finns inget mygel här. Du kan resonera att “En partiledare som jobbar heltid för sitt parti och därför inte kan försörja sig bör få betalt från sin arbetsgivare “, men det finns ingen arbetsgivare som har pengar att anställa han. Därför arbetar han ideellt.

 113. morrhår

  @anon 19:47

  Blir så jävla less på att media gör sitt yttersta för att kasta skit på en sann gräsrotsrörelse jämt och ständigt, skittråkigt att se folk falla för det och börja tvivla… Är därför skönt att se att det finns någon positiv effekt ur hela sörjan. Hoppas fler gör som du.

 114. Nemesis

  Lite kul att läsa all drama som verkar finnas här.
  Men glömmer ni inte att dom där jävla skivbolagen som “bryr sig” om artisterna ger inte en jävla krona av det som dom stämmer TPB för, eller det som väldigt många kommer få hem snart i brevlådan. Ett krav brev som säger att dom vill ha pengar annars drar dom upp dig i rätten och då är du körd för alla domare här i Sverige är helt körda i huvudet och vet inte hur man ens startar en dator ännu mindre hur man laddar ner på den.
  Ni snackar om att artister ska få pengar för det dom gör, visst fine.
  Men genom att ge skivbolag, bokförlag och pirat ponten mer makt är helt fel ute.
  Alla som inte fattar att PP är dom ENDA som LYSSNAR på vad folket vill ha är också körda i huvudet.
  Så länge PP håller vad dom lovar så får gärna rick ta hur mycket pengar han vill.
  Skivbolagen kan i stort sätt skicka ett krav brev till alla i hela sverige ungefär som tv-licens och säga vi vill ha pengar annars stämmer vi er.
  Och så som det ser ut nu så kommer alla att betala för dom vet att det funkar inte om det ända dom behöver som bevis mot dig är ett skärm dump. Det kan man ju kolla hur det fick med första IPRED fallet när dom bara hade en skärm dump på filerna och kräver att dom ska ha namnet bakom IP nummret.

  VILL NI INTE HA ETT KRAV BREV HEM SÅ RÖSTA PÅ PIRAT PARTIET!

 115. jardenberg kommenterar – 2009-06-27 — jardenberg unedited

  […] Rick Falkvinge (PP) » Aftonbladets rubriksättare ljuger som hästar travar […]

 116. X

  Jag rekommenderar *starkt* att du läser denna text av Václav Havel om hur han upplevde det att plötsligt bli landets president:

  http://www.cs.utexas.edu/users/vl/notes/havel.html

  The prize I’ve been honored with today is usually given to intellectuals, not to politicians. I am obviously what can be called an intellectual, but at the same time, fate has determined that I find myself — literally overnight — in what is called the world of high politics.

  With your permission, I would like to take advantage of my unusual experience and try to cast a critical eye of an intellectual on the phenomenon of power as I have been able to observe it so far from the inside, and especially on the nature of the temptation that power represents.

  […]

  http://www.cs.utexas.edu/users/vl/notes/havel.html

 117. Jeff Jansson

  Rick skrev: “Det finns inte ett enda uns av sanning i det.” och

  “Dessa pengar är sammanlagt någonstans omkring 188000 kronor per månad.

  Det är sant att jag har hoppats på att en del av dem ska kunna räcka till att avlöna mig,”

  Tidigt på morgonen och kanske har jag missat något… men hur kan det sakna sanningshalt om du vill ha del av pengarna som väl är öronmärkta för assistenter?

  Vad aftonbladet påstår är att Engström som inte är partiledare ska portionera ut lön till ett ändamål som inte stämmer överens med vad de öronmärkta pengarna skall gå till. Det sticker nog i ögonen på många som saknar möjlighet att påverka sin lön på något sätt.

 118. RikMatts

  #Robert
  “RikMatts:
  Kan köpa ditt argument till viss del, men då fråga jag istället vad är din lösning på problemet ?”

  Ja det frågade ledningen i Östtyskland dem som kritiserade muren också. Hur tycker ni då att DDR skall räddas?

  Men en död häst kan inte piskas till liv igen. Ibland måste man ta det minst onda av två onda ting. Gå vidare i livet. Nostalgi leder bara till dåliga saker.

 119. nicke

  @Robert
  “Det är verkligen inte moraliskt rätt att fildela upphovsrättsskyddat material, därom kan vi inte ens tvista.”

  Vad som är “RÄTT” och “FEL” är subjektivt och samhällets värderingar ändras konstant.

  Vad som är “RÄTT” idag var definitivt “FEL” förr ett par hundra år sen. Ta t.ex. rösträtt för kvinnor, att kvinnor får ta körkort, hur man såg på homosexuella osv…

  Du inser själv att det inte är ristat i sten vad som är rätt och fel. Dessutom är det alltid den nya generationen som fasar ut den gamla med sina nya värderingar. Du gjorde säkert det själv mot dina föräldrar på 60-70 talet. Du vet att jag har rätt.

  Dessutom tycker jag att du är vag när du säger: “Finns ingen undersökning som säger att majoriteten är för fri fildelning utav upphovsrättskyddat material.”

  Hur vet du det? Har du läst alla världens forskningsrapporter? Vilken forskning baserar du det på? Baserar du det på propagandan som upphovsrättsindustrin förser dig?

  Det jag snabbt kan se är att av de tillfrågade i expressens undersökningar fildelar 87% av de tillfrågade.
  Källa här: http://tinyurl.com/qa888q

  “Tre av fyra struntar i lagen mot fildelning” heter en artikel skriven i DN. Där presenterar HÅKAN HYDÉN
  Samuel Pufendorf-professor i rättssociologi vid Lunds universitet, STEFAN LARSSON
  Tekn lic, doktorand i rättssociologi och MÅNS SVENSSON
  Fil dr i rättssociologi forskning som säger “75 procent av de tillfrågade ser inte det faktum att fildelning är olagligt som skäl att låta bli. En nästan lika stor andel tror inte att förändringar av lagstiftningen i en mer repressiv riktning kommer att hindra dem från att fildela.”
  Källa: http://tinyurl.com/b3cund

  “Nio av tio struntar i lag mot fildelning” skriver efter undersökning.
  Källa: http://tinyurl.com/oobd77

  “Sju av tio tänker fildela anonymt” enliget aftonbladets undersökning.
  Källa: http://tinyurl.com/cvctt5

  90.4% av de tillfrågade i aftonbladets undersökning tycker det var FEL att döma killarna bakom The Pirate Bay. Noteras bör kanske att det är mer än 137.000,(ETTHUNDRA TRETTIOSJU TUSEN) människor som svarat på den frågan.
  Källa: http://tinyurl.com/cknacw

  Det ser onekligen ut som att majoriteten är för fildelning. Var är din forskning/undersökning som säger att majoriteten inte är för fildelning?

  Vi har haft fildelning i mer än 10 år sen Napster. Försäljning och konsumtion av kultur har bara ökat sen dess. Dessa domedagsprofetior är inget annat än trams.

  Det finns MASSOR av VETENSKAPLIG FORSKNING som visar på att upphovsrätten faktiskt är skadlig och otidsenlig ur flera perspektiv.

  Du bör läsa åtminstone en artikel i DN från förra veckan. Där har du en nationalekonoms EMPIRISKA bevisning för at upphovsrätten faktiskt är den som är skadlig.

  Här finns artikeln:
  http://tinyurl.com/mt3pkv

  Ta nu detta till dig, läs artikeln och fundera ORDENTLIGT på detta. Inse sedan att det finns MYCKET MER forskning att backa upp tesen att fildelning gynnar sammhälet, och ökar försäljningen, och gör inte att någon förlorar pengar alls. Vakna upp nu och fyll inte i den steroetypiska bilden att äldre inte förstår. Ta ditt ansvar och sätt dig in i FAKTA innan du öppnar munnen nästa gång.

  Forskningen finns, bara du är villig att se ta del av den.

  Här är ett litet axplock jag hittade med hjälp av att bara skriva “forskning fildelning” på Google.

  Forskare: Fildelning påverkar inte försäljning
  http://tinyurl.com/pxlu28

  Forskare försvarar fildelningen
  http://tinyurl.com/d9japg

  Forskare kräver ny syn på fildelning
  http://tinyurl.com/d78k48

  Forskarna kräver fri fildelning
  http://tinyurl.com/okzndk

  “Fildelning ökar musikförsäljningen”
  http://tinyurl.com/pde8fb

  Forskare kritiska till hårdare fildelningslag
  http://tinyurl.com/r6zzyg

  VAR ÄR DIN OBEROENDE FORSKNING OM ATT FILDELNING ÄR FEL/SKADLIGT?

  För skojs skull klipper jag in en länk till en sida där det finns ytterligare en samling med länkar till vetenskaplig forskning kring fildelning.

  Det är inte heller vem som helst som gjort forskningen, vad sägs om dessa tunga namn;

  Harvard, Kungliga Tekniska högskolan,
  Myndigheter i Holland, Universitet i London,
  Internationella universitetet i Tyskland
  och franska universitet och SOM-insitutet.

  Här är länken:
  http://tinyurl.com/rxt5z7

  Var god nu och förse oss med den OPARTISKA forskningen du bygger din slutsats att det är moraliskt fel i majoritetens ögon att fildela och att fildelning är skadligt för samhället.

  Seså, upp till bevis Herr Robert.

  Med vänlig hälsning från en insatt medborgare som definitivt inte är 14 år gammal.

 120. Mats

  Det känns väl fint att ha fått med ditt till maktens korridorer.

  Nu är det bara en smärre tidsfråga innan Piratpartiet blir lika koruppta som alla andra partier som får vara med och stjäla av dina & mina pengar dvs skatten.

  Det är så verkligheten är alla politiker vad de än säger kommer om de inte redan är att bli TJUVAR.

 121. Fredde

  @Anaka

  Ditt Exempel 4 är identiskt med Exempel 3 som jag gav.
  Så, Med andra ord tycker du att lägga Image-filen på en FTP och låta 30 pers ladda ner den från skaparen av Image-filen är ett brott?
  För, det är INGEN skillnad om 30 personer lr 12 000 000 personer laddar ner, fortfarande samma gärning 🙂

 122. Martin

  @Jeff Jansson
  Jag tror du är lite snäv i din definition av vad en assistent kan vara. Försök tänk bortom någon som vässar pennor, håller ficklampan och springer efter pizza. Det skulle istället kunna vara någon som kommunicerar med hemmapartiet och med hemmaopinionen och som förankrar beslut. Vem skulle göra det bättre än Rick? Kan det inte rent av antas att Rick är en nyckelperson för utfallet av Christians arbete i Bryssel? Jag tror inte att man kan få en bättre assistent än Rick.
  Rick hade säkert gjort jobbet ändå, men alla har ju som bekant rätt att få betalt för sitt arbete;-)
  /M

 123. kras

  @Jeff Jansson

  Om du ska citera Falkvinge så är det en fördel om du citerar hela stycket:

  “Det sitter just nu en helt vansinnig rubrik i Aftonbladet om att jag skulle kunna anställa mig själv för 188000 per månad. Det finns inte ett enda uns av sanning i det.”

  Vad Falkvinge påstår är att det inte finns “ett enda uns sanning” i att han skulle kunna anställa sig själv för 188 000 kr per månad. När det gäller ändamålet så kan det diskuteras.

 124. Marcus

  Fredde,
  Man får ju ladda upp till familj och nära vänner ändå. Som jag har förstått det iaf.

 125. kras

  @Mats

  Piratpartiet har inte varit med och beslutat om några lönenivåer, så den biten kan dom inte belastas för. På vilket sätt partiet skulle stjäla skattepengar kanske du kan förklara lite mer ingående?

 126. Markus G.

  “Idag tar den stora distributionen förtjänsten; ungefär som inom livsmedelsindustrin. Vi vill alla att både bönder och kreatörer skall få ersättning. De producerar nämligen något av värde som vi alla uppskattar.”

  Mellanhänder producerar i regel något av värde. Dem transporterar mat till var och när du behöver der, förädlar mat(e.g. färdiglagad fiskgratäng eller malet och förpackat mjöl), allokerar mat(e.g. för mycket mat i Stockholm och för lite i Göteborg leder till en arbitrage-möjlighet, detta garanterar att skillnader jämnas ut om det finns konkurrens).

  I musikindustrin så finns ineffektiva mellanhänder som inte adderar något av värde, insisterar på att sälja små obehändiga plast-diskar, begränsar utbudet och begränsar tillgången(till skillnad från mat så kan musik kopieras i obegränsat antal upplagor till mycket lågt pris).

  Tills den dag då en “replicator” som i Star trek uppfinns, som kan nästan gratis tillverka kopior av fysiska föremål, så är situationen väldigt annorlunda.

 127. Jeff Jansson

  Martin, det finns gott om folk i samhället som väljer att inte se utanför ramarna. Särskilt media är mer intresserade av att hitta skandalrubriker där Svensson kan sätta morgonkaffet i halsen än att vara innovativa och flexibla eller ens bry sig om vad som är bra och effektivt för Piratpartiet.

  Kras, Angående citeringen så är det en tolkningsfråga som kan ses på 2 sätt. Dels så finns det ingen uns av sanning i att hela beloppet ska användas. Men dels så är det motsägelsefullt att det inte skulle finnas något uns av sanning då Falkvinge visat ett litet intresse av att ta del av en del av pengarna. En slags paradox med andra ord…

 128. Robin.

  — Transparens – Jun 26, 2009 — 15:20

  Kan man få en TL;DR-version på den? Jag har orkar inte läsa hela.

 129. Mats

  Till Kras alla partier och politiker som kommer till maktens boning blir tjuvar det är en naturlag på samma sätt som jorden roterar runt solen.

  Makt korumperrar människan helt enkelt och en piratpartist skiljer sig inte från någon annan människa.

  Nu har piratpartiet kommit till ett parlament och därmed fått ta emot en liten skärva makt därmed börjat förfallet för partiet.

 130. Marcus

  Mats, du kan ju åtminstonde FÖRSÖKA motivera det du säger lite. “Jasså falkvinge vill ha råd att äta nu? KORRUPTION!!!!!!”

  Du vet om att han har ganska grova skulder pga att han har varit arbetslös sen han startade partiet va? Jag försöker inte säga att han är en ängel på något sätt, tvärtom. Han är bara en människa. En människa som gör en hel del nytta som politiker. Och bara för att han är politiker ska han inte ha rätt till de vardagslyx en vanlig människa har?

 131. vaktis

  men du rickard varför ska du få en del av dom pengarna
  de är väl inte därför du blev partiledare
  utan för att göra någon nytta i samhället och världen

  för tittar man på alla Resor Samt middagar som du bjuds på så är de en hel del pengar som går där

  Visst om du nu ska ha rätt till pengar så är de inga 30-40 000 i månaden utan rimligt 15000 efter skatt i så fall
  Om de ska täcka upp dina personliga utgifter
  samt att du får dom viktiga resor betalda i så fall

  men mer tycker jag inte du ska ha rätt till!!

 132. David

  aftobladet är rad med flera journalister men en sak man vet! Journalister jobb är att rabbla ihop flera ord och meningar i sin artiklar som är inte ens är sant. Deras jobb är att ljuga eftersom att de tjänar pengar med skitsnack. från första början när jag läste artikel visste jag att de inte va sant i artiklen…..

 133. Agge

  vaktis: Vem bryr sig vad du tycker, du rösta säkert inte ens på PP. Denna tråd är fylld med folk som låtsas att de röstat på PP och nu är de besvikna. PP får denna summa, de väljer själva hur de ska fördela den. Tycker ni inte PP gör ett bra jobb så rösta inte på de, annars rösta på dem. Ska vi snacka om löner och förmåner, så titta bara på riksdagen, så ser ni ett stort slöseri.

 134. LIGIZT

  Kan inte för min själ se något tokigt i att den sk EU lönen används till förståndiga saker. Man kan tycka vad man vill om Falkvinges uttalanden osv MEN.. Utan honom skulle partiet ej funnits.
  Våran partiledare gör ett otroligt stort arbete helt ideellt, att han skall få leva/bo/äta UTAN allmosor ser jag som en självklarhet.

  Riksdagen 2010, here we come hehe 🙂

 135. Mats

  Till Marcus

  Jag har inget mot Falkvinge som privatperson jag har emot politiker alla politiker slutar som skurkar det är en naturlag den som tror annat är blåögd & naiv.

 136. Mats

  En sak som är bra med Falkvinge är att han är den enda partiledaren som har en blogg där han låter såna som mig skriva vad de tycker i sina kommentarer utan att redigera bort dem.

  På så sätt är han bättre en alla andra svenska partiledare.

 137. Elias

  Måste svara dig mats:

  Alla blir inte tjuvar men säkert 85%

 138. Japp

  Jag brukar likna Aftonbladet vid den gamla tidsskriften “En ding-ding värld”.
  Ni som upplevde den tidningen minns nog att dess journalistiska nivå var likvärdig med Aftonbladets.

 139. joel

  oj har aftonbladet äntligen insett det vidriga i att vissa personer kan leva pa skattebetalarnas pengar? jag har iofs hört att det finns en del socialdemokratiska politiker som gör det ocksa. blir det kanske fler artiklar i den här serien?

 140. kras

  @ Jeff Jansson

  Det jag menar är att Falkvinge bara motsätter sig Aftonbladets vinkling om att han skulle anställa sig själv för 188 000 kr per månad. Han har aldrig nekat till, utan tvärtom informerat om, att han hoppas att en del av pengarna räcker till för att avlöna honom. Jag kan inte se någon paradox här.

  @ Mats

  För det första har du fortfarande inte svarat på vilket sätt Piratpartiet skulle stjäla ur skattepengarna. För det andra så har Piratpartiet en mycket fokuserad politik med strategin att inte kompromissa bort hjärtefrågorna. För att ett sådant parti ska överleva så krävs det ju att partiet också följer den strategin, för annars röstar folket inte på dom vid nästa val. Då partiet är bundet till att följa denna plan för den egna överlevnaden, så tror jag att det blir mycket svårt att bli lika korrumperad som andra partier.

  För det tredje börjar jag undra över vad din agenda är. Är detta något du går omkring och postar på alla partiers bloggar? Vad är nyttan med att gå omkring på politiska bloggar och informera folk att alla politiker förr eller senare blir korrupta? Vad tjänar man på det?

 141. kras

  @ vaktis

  Det låter på dig som om politiker inte är berättigad ersättning för sitt arbete. Om det har undgått dig så kan jag upplysa dig om att Falkvinge har jobbat gratis i över 3 år för vår skull. Det har helt enkelt inte funnits några pengar att anställa honom med, men ändå har han slitit som ett djur under en så lång tid. Är inte detta om något ett bevis på att han vill förändra världen? Det bör tilläggas att Falkvinge är en helt vanligt människa. Han har samma vardagliga behov som oss alla, och dessa kräver pengar. Dessutom, vad gör Falkvinge för nytta inom politiken ifall han på övrig tid blir tvungen att ha ett heltidsjobb för att få ihop den privata ekonomin?

 142. Mats

  Till Kras

  Bara det att PP nu är med EU-parlementet innebär att de är med och stjäl av mina skattepengar precis som alla andra partier som är med i parlamentet och visst vill du betala till dem så gör du det men jag har då FAN aldrig bett om att betala skatt (bli bestulen) som ska gå till något parlament.

 143. Fredde

  @Markus

  “till familj o nära vänner”
  Låter för bra för att vara sant 🙂
  För, “alla” har nog minst 100 bekanta som man kan tänka sig att dela filer med via nätet, om sen varje person av dem 100 som Du/Jag/Vemsomhelst delar en fil till, i sin tur delar en fill till 100 pers och sen fortsätter detta, så är “spektaklet” tillbaka på ruta 1 igen.

  För i mina ögon så anser “våra” lagar fortfarande att skicka en CD-R / DVD-R med en film via post eller ge direkt till handen åt någon är ett brott.
  Skicka filmen på nätet till sin kompis, eller bränna ut o ge på skiva till sin kompis, ingen skillnad.
  På nätet kan “dem se vad man gör” mer än vad dem kan om du träffar någon IRL och “fildelar” hand till hand..

 144. kras

  @ Mats

  Svenska folket röstade faktiskt ja till EU och har sedan dess inte gett något parti en fullmakt att gå ur unionen. Alltså stjäl inte partier några skattepengar bara för att de har EU-parlamentariker i Bryssel. Vill du skylla på någon så skyll på det svenska folket.

 145. Mats

  Till Kras med din logik kan man säga att svenska folket röstade ja till Ipred & FRA och att därför behövs inte PP.

 146. PP-medlem

  Nyfikenheten på vad den slutliga summan blir finns ju dock kvar. Men det är väl ingen hemlighet som statligt anställd kan jag tänka mig…

 147. PP-medlem

  Citat:
  “Till Kras med din logik kan man säga att svenska folket röstade ja till Ipred & FRA och att därför behövs inte PP.”
  Har “folket” röstat fram Ipred & FRA? Det var nog nyhter för de flesta väljare.

 148. AryanAngel

  Hur mycket får du då?

 149. kras

  @ Mats

  Är det så svårt att förstå att svenska folket röstade i ett EU-val, och inte ett Ipred-val eller ett FRA-val. Dessutom är det väl tämligen logiskt att politiker inte har som mål att jobba ideellt och det blir då en självklarhet att någon måste avlöna dom. Det är väl ingen hemlighet vars dom pengarna tas från.

 150. Mats

  Till Kras Svenska folket röstade JA till de riksdagmän som röstade ja till dessa lagar.

  Och det är just det att politiker tydligen inte vill jobba ideelt som gör att jag föraktar dem oavsett partitillhörighet.

 151. kras

  @ Mats

  Att svenska folket röstade ja till riksdagsmän som röstade igenom dessa lagar är väl i det här fallet oväsentligt. Svenska folket röstade ja till ett EU-medlemskap och detta innebär att det kommer att sitta politiker där som kommer att bli avlönade på samma sätt som de som sitter på hemmaplan, nämligen via skattepengar.

  Du får förakta politiker hur mycket du vill för att de inte vill jobba ideellt, men att gå omkring och kalla dom för tjuvar bara för att de vill ha lön för sitt arbete är väl ändå att ta i?

 152. Mats

  Tja, du Kras jag röstade ja till EU men det stod då aldrig på min valsedel att ockrare i ett EU-parlament skulle stjäla mina pengar.

  Och om det vore så att politiker skulle ta betalt för det deras arbete är värt så skulle de snarast få betala pengar till dig, mig och alla andra skattebetalare.

  Det var du som drog in vad och hur svenska folket har röstat i tidigare val. Utfallen i dessa val har varit positivt både för EU, Ipred & Fra lagar.

  Fast ett vet jag säkert det nämndes aldrig på min ja-valsedel att en EU-parlamentariker skulle sko sig likt en blodsugare på min bekostnad, och jag är tämligen övertygad om att de är ledamöterna i EU-parlamentet som satt sina löner och inte min Ja-röst till EU.

  Nu har PP blivit en del av de etablerade och det lär du bli varse om du med så småningom.

  DET FINNS INGA HEDERLIGA POLITIKER!

 153. kras

  @ Mats

  Om du vill prata om lönenivåerna så är det en annan diskussion, för du har hittills helt fokuserat på att alla partier är tjuvar bara för att de får lön, bland annat genom detta uttryck:

  ” Och det är just det att politiker tydligen inte vill jobba ideelt som gör att jag föraktar dem oavsett partitillhörighet.”

  Det ska inte behöva stå på valsedlarna att politikerna kommer att få lön som dras från skattepengarna, då detta inte är någon hemlighet och borde vara tämligen uppenbart för alla vid det här laget. Anledningen att jag drog upp EU-valet var att du skrev följande:

  ” Bara det att PP nu är med EU-parlementet innebär att de är med och stjäl av mina skattepengar precis som alla andra partier som är med i parlamentet och visst vill du betala till dem så gör du det men jag har då FAN aldrig bett om att betala skatt (bli bestulen) som ska gå till något parlament.”

  Då återkommer vi igen till det faktum att svenska folket faktiskt röstade ja till en Europa-union och eftersom det inte är en hemlighet att politiker kommer att få betalt för sitt arbete så utgår även lön till de som jobbar i Bryssel, och det är heller ingen hemlighet att politikers lön vanligtvis kommer från skattepengar.

  Det kanske skulle vara ett bra tillfälle att berätta vad din agenda är, för det här ser mest ut som smutskastning. Om du tycker att lönerna i Bryssel är för höga så är det bättre att gå och klaga hos de partier som suttit där ett längre tag. Piratpartiet har omöjligen kunnat vara med och bestämma lönerna, och de har heller inte suttit i Bryssel så länge att de har kunnat föra en dialog om lönesättningen.

 154. Mats

  Men suck piratpartiet kommer att knulla dig i röven och en oseriösare skara får man ju leta efter.

  KOM IHÅG VART DU LÄSTE DET FÖRST

 155. Hans J

  @Mats:

  Bravo!

  Kanske kunde Piratpartiet bli en smula seriösare om du engagerade dig mer direkt?

  Att du kan tänka dig att arbeta rent ideellt är också någonting som låter positivt. Om du bor i Stockholm kan du väl komma ned till vårt möte i morgon – torsdag?

  Kom och kolla att det inte är så oseriöst som du skriver.

 156. Rick Falkvinge byter jobb! « Vinklade verkligheter

  […] Falkvinge påstår på sin blogg att Aftonbladet ljuger men medger några rader längre ner att han vill ha del av de öronmärkta pengar som jobbet som Engströms assistent kan ge! […]

 157. […] Efter att ha blivit något av mediadarlings dagarna efter valet, så har dock både Engström och Piratpartiet därefter ibland blivit omskrivna i lite mindre smickrande ordaval. ”Piratpartisten planerar att skolka” skriver Expressen och i Aftonbladet skrevs en artikel som fick partiledaren Rick Falkvinge att replikera med ”Aftonbladets rubriksättare ljuger som hästar travar.” […]

Comments are closed.

arrow