Uppdatering i eftervalskoman

Hej alla,

jag vet att det har varit lite ont om uppdateringar den senaste tiden. Det beror helt enkelt på att precis som vi alla är trötta efter valet, så gäller det även mig och resten av ledningen. När vi dessutom har dränkts i telefonsamtal och medieintresse och massor av rutinsaker som behöver ordnas så här efter valet, så gör det att vi går på ångor och helt enkelt försöker hålla näsan ovanför vattenytan.

Därav att det inte varit några nyhetsbrev på ett tag.

I skrivande stund är jag på väg till Aktuelltstudion för att debattera Stockholmsprogrammet mot Johan Lindander (C). Det är EUs ramprogram för de kommande fem åren som svenska regeringen nu driver igenom, och som innehåller ganska omfattande inskränkningar i medborgarrätten. Exempel:

 • Alla våra resor in och ut ur unionen ska registreras elektroniskt.
 • Alla ekonomiska transaktioner ska övervakas för att hitta “misstänkta” transaktioner, och på samma sätt ska alla medlemsländer få reda på våra banktillgångar.
 • Direktivet om fyra års fängelse för fildelare, och för internetleverantörer som accepterar dem, väcks till liv igen.
 • Internet ska censureras, webbsajter ska stängas ner eller blockeras, officiellt för att bekämpa barnporr (men vi vet sedan tidigare att det är mycket annat som blockeras också, inklusive politiska sajter, och det används alltid som murbräcka för att etablera censur som princip).
 • Så mycket övervakningsdata om möjligt om vårt privatliv ska spridas mellan myndigheter i hela unionen. Grundprincipen ska flyttas från “datat är skyddat” till “eftersom datat ändå är skyddat ska det spridas över allas Europas myndigheter”, lite sarkastiskt.
 • En ny sorts terroristhandling introduceras i lagtexten, “terroristprat“, alltså regimkritiskt propagerande. Detta ska inte ha någon yttrande- eller åsiktsfrihet och terroristpratare ska aktivt hindras från att använda Internet. (Jag kunde inte föreställa mig att den svenska regeringen skulle slåss för att regimkritiker inte skulle ha åsiktsfrihet, att det skulle sjunka så långt. Men det är bara att läsa innantill.)
 • Internetleverantörer ska kunna förklaras kriminella och deras IP-adresser ska kunna dras in. Mig veterligen har det aldrig hänt med postverk eller telefonbolag.
 • Stockholmsprogrammet pratar om ett “Säkrare Internet”. “Säkrare” i det här sammanhanget betyder alltid “censurerat”.

Det här programmet tar väldigt mycket uppmärksamhet just nu, av förklarliga skäl. Det är alltså detta, bland annat, som den svenska regeringen för stunden arbetar med att försöka sätta som ramverk för EUs kommande fem års arbete.

Jag återkommer så snart jag kan med mer detaljer. Den som vill kan läsa Stockholmsprogrammet själv så länge, och missa inte Framtidsgruppens rapport som ligger till grund för programmet. Än så länge har bloggosfären bara börjat analysera innehållet i dokumenten.

Det finns lite positiva nyheter också. Våra framgångar i EU-valet har inspirerat pirater över hela världen att grunda och expandera piratpartier. Svenska Dagbladet hade en artikel häromdagen om att PP nu finns i 33 länder, Expressen hakar på med en djupare artikel, och i Danmark grundades nyss Ung Pirat, vilket är det fjärde piratungdomsförbundet efter (svenska) Ung Pirat, Junge Piraten, och Piraattinuoret.

Det går bra för piratrörelsen i världen nu.

I övrigt vill jag passa på att säga en annan sak: precis som när jag skickade ut ett nyhetsbrev om att Piratpartiet sätter sig i den gröna gruppen samtidigt som pressen fick veta det, så är det viktigt för mig att berätta om saker så fort de blir klara.

Men nere i Bryssel är det många saker som fortfarande inte är helt klara, till exempel hur vår Europaparlamentarikers assistentstab kommer att se ut. Jag vet att det florerar många rykten om det, både ifrån personliga berättelser och från artiklar i media, men innan det är bläck på papperet, så är det inte färdigt. Så även om det florerar rykten, så vill jag förklara varför det inte kommer någon officiell information om hur saker organiseras i Bryssel: det finns ingen officiell information ännu. Så fort det är klart, så kommer alla medlemmar naturligtvis att få veta.

Jag återkommer med mer information inom kort. Ber dessutom om ursäkt för den något utmattade tonen — jag är i ordentlig eftervalskoma.

Höres,
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Calandrella

  Rick, jag personligen betvivlar inte att det du säger finns med i Stockholmsprogrammet finns med, men kan du visa på konkreta stycken/utdrag ur Stockholmsprogrammet där det du nämner nämns? Annars blir det så lätt för Linander (såg på Aktuellt nyss…) och company att säga att vi ljuger. Att själv trackla ett flersidigt dokument på byråkratisk engelska är inte världens lättaste…

 2. Isaksson

  Tack för uppdateringen, Rick. Det är mycket upskattat.

 3. Nybliven Pirat

  Nybliven piratröstare och ny läsare av bloggen. Håller tummarna för er och hoppas det blir lite tid att andas ut också! Kör hårt, vi litar på dig/er!

 4. morr

  Ingen som har lust att fiska fram en länk till inslaget? jag som inte har någon tv och tydligen inte verkar vara så bra… hmm.. såg klockslaget nu… de kanske inte har hunnit få ut det än 😉

 5. Rick

  Hej Rick och tack. Det du berättar får oss att vilja lämna EU helt.

 6. Rick

  Hej Rick och tack. Det du berättat får oss att vilja lämna EU helt.

 7. Eric

  Aktuellt på svt.se detta sändes 15/7 kl 21:00
  (Denna video finns tillgänglig t.o.m. ons 22 jul)

  http://svtplay.se/v/1626305/aktuellt/15_7?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1617757/sb,p102536,1,f,-1

 8. Ole Husgaard

  Thanks for the explanation about why we haven’t heard anything from Bryssels yet. I was beginning to worry.

  And a small correction about Ung Pirat in Denmark: They have not yet officially been founded, but have just put up a website and announced that they are preparing a founding meeting.

 9. Claes

  Bra Rick..såg dig i aktuellt..ska de jämka med 27 andra länder så vet vi stockholmsprogrammet blir så djävligt som befarat…

 10. Rev. Smith

  Shit, det märks att du har fått mer mediavana sedan jag sist kommenterade dina framträdanden. Det var många slam-dunk där du tog hem hela debatten. Bra att du var så pass förberedd också och visste vilka motargument som skulle komma och var förberedd med rekvisita och allt – centerpartisten visste inte ens vad han skulle säga efter det. *lol*

  All cred till dig!

 11. Tim

  Jag föreslår att du debatterar _med_ honom istället för mot honom.

 12. lolcat

  bra jobbat, fattade inte riktigt vad centerpartisten yrade om…

 13. David

  Tack för ett bra jobb Rick!

  Jag blir nästan trött bara jag ser hur ni sliter i toppen av PP. Hoppas ni får lite välförtjänt sommarlov snart.

  För alla som vill veta vad som står var i dokumenten, vill jag föreslå att vi skapar/letar upp en tråd i PP:s forum och nystar upp allt med sidnummer och citat. Om vi gör fotjobbet själva spar det kraft som ledningen kan behöva för att tackla media och kanske referenserna rent av kan hjälpa dem.

 14. fric

  Första kommentaren av Calandrella undrar vart i Stockholmsprogrammet detta finns med. Låt mig citera lite text:
  “Utnyttjandet av Internet för terrorismändamål måste övervakas mer intensivt…”

  Senare i samma stycke:
  “Målet är att minska spridningen av terroristpropaganda…”

  Johan Lindander (C) som säger att Rick är fel ute borde själv läsa vad som står.

 15. Vabadus, turvalisus ja õigus « Larko peegel

  […] kodanike teenindamine üllastest printsiipidest lähtudest või on seal varjatuid eesmärke sees. Mõned arvavad lausa, et tegelikult on eesmärgiks demokraatia ja vabaduse hävitamine ning üleeuroopalise […]

 16. Blubb

  Hej Rick!

  Jag har bläddrat lite i dokument som du postar (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0262:FIN:SV:PDF från 2009) (jag har även kollat den engelska versionen http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0262:FIN:EN:PDF ).

  Dock kan jag i dessa inte längre hitta den passagen om “terrorist speach” som fanns i det ursprungliga dokumentet från 2008 ( http://www.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/00786/Read_the_full_EU_re_786870a.pdf ) och som där ju formulerades som:

  “…making it very clear that terrorist speech leads to further aggression and that terrorist propaganda is not covered by the freedom of speech” (sida 25).

  Men, dokumentet innehåller en rad hänvisningar till andra dokument som jag inte har, så det kan mycket väl vara så att regeln om “terrorist speech” fortfarande finns, men har flyttats till en mindre uppenbar plats!!

  Dessutom, bara för att jag inte längre kan hitta detta om “terrorist speech” i klartext, så behöver det ju inte betyda att det i slutänden inte kommer att leda till samma praktiska resultat. Sådana här skrivelser ska alltid tolkas och ges en praxis (läs “användningsglidning”) och det vet vi ju hur det kan gå.

  Som fric skriver om i kommentaren ovan, så finns det ju skrivelser som är minst lika varnande (och vars användning kan komma att glida lite hur som helst):

  “Utnyttjandet av Internet för terrorismändamål måste övervakas mer intensivt, bland annat genom att förstärka de övervakande myndigheternas operativa kapacitet. Lämpliga tekniska verktyg måste finnas till hands och samarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn behöver ökas. Målet är att minska spridningen av terroristpropaganda […] Detta samarbete bör också underlätta att identifiera personer som hör till terroristnät.” (sidan 24 i svenska dokumentet)

  Precis som kommentatorn Lucas (http://rickfalkvinge.se/2009/07/12/demonstration-mot-stockholmsprogrammet/#comment-30979), så vill jag ju också påminna om hur anti-terrorlagarna i UK användes för att konfiskera tillgångar som tillhörde isländska banker:
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601102&sid=aXjIA5NzyM5c

  Man ska heller inte glömma bort alla andra otrevliga punkter som Stockholmsprogrammet fortfarande innehåller!

 17. Because YOU are a terrorist « Piratpartisten

  […] om Stockholmsprogrammet: Hax | Hax | Hax | Hax | Rick Falkvinge | Rick Falkvinge | Rick Falkvinge | Mattias Bjärnemalm | Karl Sigfrid (ett riktigt bra inlägg som reflekterar över sånt som […]

 18. KDs fortsatta inskränkningar på medborgaren. « My blog

  […] för att förslagen hotar integriteten för kvinnorna i registret. Det har de helt rätt i. Blir Stockholmsprogramet en realitet i den form det diskuteras nu så kommer det betyda att medlemsländerna i EU kommer få […]

 19. Fredrika

  Tänker du uppmärksamma Egmont:s Kalle Anka-fadäs när du tagit dig ur din koma?

  http://stefanflod.blogspot.com/2009/07/kalle-anka-utbildar-dagens-unga-i.html

  Flera andra jag pratat med har använt samma ord för att beskriva den strippen, att det är det obehagligaste dom någonsin läst i en serietidning.

  Att privata intressenter med kommersiella och politiska intressen sprider politisk propaganda som inte stämmer överrens med det eftersökta syftet med upphovsrätten*, gällande en högaktuell politisk fråga, på det sättet, i en serietidning som huvudsakligen(antar jag?) riktar sig till målgruppen 5- till 15-åringar, får det att vrida sig i magen på mig riktigt rejält.

  Det finns inga trackbacks till Stefans inlägg, och det känns som att detta fått alldeles för lite uppmärksamhet.

  Jag har faktiskt nyligen gått i tankarna att teckna en prenumeration på Bamse, för att återuppliva minnen och se om den fortfarande håller samma klass som på 70/80-talet, men det är det stopp med nu, eftersom Bamse ges ut av Egmont.

  *(Knattarnas uttalande gällande att syftet med upphovsrätten skulle vara upphovsmännens levebröd.)

Comments are closed.

arrow