Piratpartiet över riksdagsspärren i ny mätning

Idag presenterar Aftonbladet / United Minds en opinionsmätning till riksdagen där Piratpartiet får 4,2 procent. Det är otroligt intressant på åtminstone fem sätt:

 1. Piratpartiet kommer för första gången över riksdagsspärren i en mätning (hurra!). Vi har varit över riksdagsspärren i partiella mätningar tidigare, t.ex. i en mätning direkt efter EU-valet, men inte på den presenterade stapeln. Det kan tyckas vara ett “ja, ja”, men det är faktiskt en riktigt, riktigt stor milstolpe.
 2. Det är inte ett tillfälligt mätfel — vi hade 3,9% i deras förra mätning, så mätningarna är konsekventa. Schlingmann (M) försökte bortförklara mätningen med att “det är en sommarmätning”.
 3. PP ligger dessutom över kriddarna (4,0) och sverrarna (4,1).
 4. Det är fyra partier som ligger väldigt nära riksdagsspärren. Det är vi, som är ökande för i stort sett varje mätning, det är kriddarna, som har legat och balanserat vid tröskeln länge (uppifrån), det är sverrarna (dito nerifrån), och det är… centern! som störtdyker mot oblivion (4,5) och som var ett av de partierna som vi slog i EU-valet, mycket (min gissning) beroende på att det är de som svikit sina medborgarrättsideal hårdast och sålt ut den för regeringsmakt.
 5. Piratpartiet hamnar i den eftertraktade vågmästarställningen om alla staplar är valresultat.

Jag ser att TT också har tagit upp nyheten nu på morgonen, liksom Nyheter24.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  PP får vågis endast om det bruna partiet går ihop med de borgerliga.

  Som jag ser det blir det en klar rödgrön regering på det resultatet, men vi kan växa ytterligare eller så kan det bruna partiet hamna utanför.

 2. minata

  @HR
  http://jinge.se/

  Jinge (Bloggvänster) ställer ett krav till de röd-gröna. Ett uttalande att röd-gröna sparkar Thomas Bodström som blivande justitieminister. Annars röst på Piratpartiet.
  Var står Piratpartiet i frågan: justitieminister Thomas Bodström?. Ty röd-gröna kommer att riva upp FRA-lagen men icke Alliansen. Spänd på att få ditt (som har ett vänsterhjärta), HR:s, svar.

 3. Webster

  @HR: Låt oss hoppas att det bruna partiet stannar utanför, men jag tror att valrörelsen kommer att göra att Axelmakterna tar ett kliv uppåt medan de rödgröna tar ett steg tillbaka. Under en valrörelse måste nämligen partiledarna yttra sig, och varje gång Mona Sahlin faktiskt öppnar munnen och säger nånting flyr fem tusen socialdemokrater till moderaterna…

 4. HR

  Hade inte PP funnits så hade S varit mitt parti, men jag tvekar inför Mona Sahlin, så då kanske V hade fått min röst eller så hade jag struntat i att rösta denna gången.

  Nu när debatten om storebrorssamhället kommit igång och de borgerlig marscherar mot densamma så röstar jag på PP, då blir det min tredje röst på det partiet.

  Thomas Bodström som i EU fixade integritetskränkande direktiv som Sverige nu måste införa är pappa till Bodströmsamhället som det kallas.

  Nej, Thomas Bodström skall inte ingå i en regering.

 5. Grå

  Det här betyder att vi kommer få ytterligare kritik riktat mot oss. Redan sett flera bloggar som talar om “kampen att hålla småpartierna utanför” som om det vore något som är positivt för demokratin.

  Spärren kom en gång till för att hålla det Kommunistiska partiet utanför riksdagen. Det gick inget vidare, eftersom det ju fortfarande finns kvar (under namnet Vänsterpartiet). Flera gånger tidigare när olika utmanarpartiet kommit har det talats om att höja gränsen. Det var tal om det när KD kom, när MP kom, när NyD kom, och varje gång SD kommit över 4% i någon optionsmätning. Vi kan alltså räkna med likadant prat denna gång, fast nu med avsikten att hålla både PP och SD utanför.
  Men, KD och C också ligger väldigt nära gränsen. Varje gång det skett tidigare att ett “etablerat” parti hamnat nära i en opinionsundersökning har det varit prat om att sänka gränsen istället. Vi lever alltså i intressanta tider.
  Lite generallierat tror jag vi kommer höra de rödgröna tala om en höjd gräns och alliansen om en sänkt.

 6. jens

  Det finns en ganska stor grupp av politskt vilsna allmänborgliga väljare. Dessa känner sig klart besvikna (bedragna) av Reinfelts vänstersväng. För denna grupp (som jag själv tillhör) är en röst på ett alliansparti inte självklart längre, eftersom det blir en röst på fortsatt vänstersväng och mer övervakning.

  Här finns rent strategiskt ett öppet mål för PP. Inför riksdagsvalet nästa år, börja artikulera frihetstanken i större utsträckning än hittills.

  Om jag ska våga mig på att gissa (eller önska) om PPs utveckling över den närmsta femårs perioden, så tror jag att partiet kommer att (borde) byta namn till PrivatPartiet, eftersom det namnet mer essentiellt speglar den allmänna politiska strömmning som pågår och som piratrörelsen i viss utsträckning fångat upp.

  Det som piratrörelsen hittills inte har fångat upp av den underliggande strömningen, är tröttheten bland s.k. vanligt folk (om nu uttrycket tillåts) på politisk inblandning i våra liv. Klåfingrigheten att reglera mer eller mindre varenda del av våra liv har bara blivit för mycket. FRA, IPRED och lagringslagarna är bara toppen på det politiska isberget. Under ytan finns det betydligt mer.

  Detta kan sammanfattas i två enkla slogans: (1) “Backa ut ur mitt liv” samt (2) “Rätten till att få leva sitt liv på ett politiskt inkorrekt sätt”. Båda slogans artikulerar samma sak, men från olika vinklar. Nummer (1) på ett polemiskt imperativt sätt riktat till den politiska nomeklaturan och nummer (2) på ett förbehållande sätt utifrån det här vill ‘jag’.

  Att den här frihetsströmningen finns just nu är egentligen ganska självklart. Du har själv tangerat detta många gånger i dina bloggposter, då du pratar om deltagarkulturen. I dag kan alla själv skaffa sig kunskap och information på ett kolossalt enkelt och snabbt sätt och accepterar inte översitteri. Människor vill helt enkelt inte längre bli fösta omkring och tillsagda vad de ska tycka, tänka och göra.

  Det är dags för en ‘politisk avreglering’ och jag hoppas/önskar att PP tar ledningen för 2000-talets stora förändring nämligen politikens uttåg från vanliga människors liv. “Vi kan själva”.

 7. Svålen

  Det blir också intressant att se hur siffrorna ser ut nästa år, med tanke på det kommer in en ny kull som blir röstberättigade.

  Får en känsla av att en rätt stor del av dom kommer rösta PP.

 8. Jano

  Flera bilinteresserade jag känner IRL och på nätet röstade på Kd för de ville sänka soppaskatten med två kronor? Något de fick ge upp ganska snart efter valet.

 9. Putte

  Tjoho, hurra, grattis, Rick!

  Jag håller inte med jens om att PP ska gå till höger. Då förlorar man möjligheten att attrahera vänsterväljare, vilket gör att trycket på S att ta dessa frågor på allvar minskar. Den nuvarande strategin är jättebra.

  PS. Sverigedemokraterna har kommit för billigt undan debatten om övervakningssamhället. Innan FRA-frågan exploderade förra sommaren och SD backade taktiskt var SD starkt för FRA-lagen och alla andra övervakningslagar. (SD tror ju att dessa lagar bara kommer att användas mot Araber.) Jag känner (tyvärr) en person som är aktiv i SD och han tycker att allt som innebär mer av repressiv polisstat och hårda tag är jättebra. Han vill ha SWAT-team i alla svenska polisdistrikt samt att polisen ska ha rätt att skjuta för att döda och att sådant inte ska utredas av åklagare utan av polisen själva.

 10. Hans J

  Det är klart att många både från vänster och från höger är mycket missnöjda med såväl alliansregeringens politik som med vänsterblockets alternativ.

  Dessa väljares frustration utmynnar i stöd för partier som inte nu är representerade i riksdagen.

  I några fall flyr medborgare till ett parti som Sverigedemokraterna som säger sig vilja behålla Sverige svenskt i andra fall så flyr medborgare till Piratpartiet som vill ha stopp på massavlyssning och ett intågande kontrollsamhälle.

  Några av dessa frustrerade medborgare skulle kunna tänka sig att stödja vilket som helst av dessa partier och det intressanta är att det kan bli ett race mellan vilka av dessa partier som dessa medborgare till slut uppfattar som det mest seriösa alternativet.

  Piratpartiet kan alltså komma att rädda Sverige från att få ett invandringsfientligt parti representerat i riksdagen samtidigt som marschen mot Storebrors-samhället kanske kan saktas ned rejält.

  Det finns många skäl att arbeta för att Piratpartiet blir representerat i riksdagen!

 11. jens

  @HansJ
  Huvudalternativet för vilsna väljare är inte att välja mella PP eller SD, utan ‘Kronblomspartiet’.

  @Putte
  Att vilja bli lämnad ifred och få sköta sitt eget liv ligger utanför den sk vänster-höger skalan, vilket demonstreras ganska tydligt av piratrörelsen.

 12. Grå

  Jag är lite kluven när det kommer till SD. Å ena sidan vill jag att så många som möjligt ska kunna känna sig representerade i riksdagen. Å andra sidan snubblade jag nyligen över deras hemliga 33-punktsprogram om invandring som strider mot både svensk grundlag och FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter.

 13. Hans J

  @Jens:

  Men för höge farao…

  Även Kronblom måste väl för fasen rusa ut ur huset när både kökssoffan och resten av huset tagit eld?

 14. Martin

  Jättekul att vi blivit ännu lite svårare att avfärda som ett tillfälligt “problem”. Det här borde göra det lättare att få plats i media framöver, och varje gång Rick får förklara vad PP står för kommer vi att öka lite till. Rick gör ju det så fantastiskt mycket bättre än tex Hökmark eller Qarlsson:-)
  Jag skulle vilja höra vad det finns för tanke om vad PP skall göra i ett läge med två jämnstarka block samt två jämnstora småpartier, ett brunt och ett lila. Det är inte önskeläget, men likväl ett utfall vi kan få finna oss i en dag. Hur skulle vi hantera en vågmästarroll delad med sd?

 15. […] Relaterat: Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande kommenterar siffrorna. […]

 16. Vind i Seglet, PP for president » Mattias Andersson

  […] Falkvinge om mätningen hittar du här […]

 17. Anders Andersson

  En “delad vågmästarroll” är ingen vågmästarroll alls. För att ett parti skall kunna agera vågmästare, så måste övriga partiers blocktillhörigheter vara givna (om de inte är så små att deras blockval saknar betydelse). Om (sd) skulle binda sig till de rödgröna, då får antingen detta block över 50 procent eller (pp) en egen vågmästarroll. Om (sd) däremot satsar på de blå gäller det motsatta.

  Skulle (sd) i likhet med (pp) ge sig in i förhandlingar med båda blocken för att välja sida, då går det inte att hitta en stabil regeringslösning som tar hänsyn till båda “vågmästarnas” krav samtidigt; att (sd) och (pp) skulle samsas om en gemensam kravlista och bilda ett “vågmästarblock” finner jag otänkbart ur både ideologiskt och PR-mässigt perspektiv.

 18. minata

  @Anders Andersson
  Det finns en tysk lösning:
  Moderater och Socialdemokrater regerar tillsammans. Lösningen som tidigare har varit rådande är en socialdemokratisk minoritetsregering. Men det ställer inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet upp på, ett nej utan statsrådsposter.

 19. Wildclaw

  “Om jag ska våga mig på att gissa (eller önska) om PPs utveckling över den närmsta femårs perioden, så tror jag att partiet kommer att (borde) byta namn till PrivatPartiet, eftersom det namnet mer essentiellt speglar den allmänna politiska strömmning som pågår och som piratrörelsen i viss utsträckning fångat upp.” – jens

  Jag tycker redan att piratpartiet har fegat sig en del och gömmer sig bakom integritetsargumentet alldeles för mycket, och talar för lite om fördelarna med fritt tillgänglig kultur.

  “Fildelning är ett ringa brott och att skydda integriteten för alla är viktigare än att bekämpa dessa brott”, är visserligen ett giltigt argument, men det är också ett negativt argument. Det är inte ett argument om att skapa en bättre framtid, utan ett argument om att att det inte finns en bra lösning.

  Istället så finns ju det positiva argument, “Billig kopiering kan skapa en framtid där alla har enkel och fri tillgång till allting som någonsin skapats. Vi behöver finna ett bättre sätt att uppmuntra skapande än att begränsa kopiering”. Ett argument som fokuserar på att vi kan skapa en bättre framtid.

  Det är skillnaden mellan positivt och negativt tänkande. Och även om protesterande och negativa argument är enklast att driva populistiskt sätt, så tror jag inte att det är bra långsiktigt.

  Jag vet att många som röstade på piratpartiet i EU-valet gjorde det just p.g.a. integritetsfrågor och ibland som en direkt protest mot existerande partier. Men det existerar även en stor grupp (främst unga) inom partiet som är besvikna på lagar inte respekterar deras synvinkel. En synvinkel där det är positivt att kopiera och dela med sig.

  Jag tycker att båda frågorna är viktiga och vill inte att piratpartiet skall underordna den ena frågan under den andra. Båda frågorna skall drivas med en positiv anda om att skapa en bättre framtid.

 20. Erik E

  Väljare är förrädiska, och jag tvivlar starkt på att piratpartiet kommer lyckas hålla integritets och internetfrågorna aktuella i ett helt år. Under 2010 lär arbetslösheten ligga högre än på mycket, mycket länge – och då har väljarna det att bekymra sig för. Dessutom utvecklas kontinuerligt de digitala och reklamfinanseriade gratistjänsterna på internet, i höst anländer t ex Voddler – där man kan se film gratis. Behovet av fri fildelning för svenska ungdomar urholkas därmed som en funktion av tiden.

  Jag tror att det är läge att ha en “Plan B” för att påverka i de frågorna. Om näringslivet kunde få hela sossedynastin på reträtt i fråga om löntagarfonder genom demonstrationer på 80-talet, varför skulle inte medborgarrättsaktivister kunna få etablissemanget att kapitulera genom samma aktionsvägar 2009?

 21. Elias

  Voddoler är en Spotify wannabe men Spotify´s utbud är dåligt, vad kommer Voddler då vara ?

 22. Putte

  Amazon fjärr-deletar redan köpt bok på din Kindle – gissa vilken? Svar: 1984

  http://www.techcrunch.com/2009/07/17/amazon-why-dont-you-come-in-our-houses-and-burn-our-books-too/

 23. larserickf

  Bra att pp nu ligger över 4%. Det bör lägga ännu mera press på de gamla partierna. Och kan ju förklara en del av deras tillbakagång.

  Tycker att Jens i allt väsentligt har bra förslag och kommentarer. Höger-vänsterperspektivet är inte lika viktigt idag som frihetsperspektivet. Och ett byte till privatpartiet skulle kunna ge en skjuts ytterligare åt pp. Och innebära ett förtydligande av vad det är fråga om. Och ge anledning till en fördjupning och precisering av pp´s politik, vilket många skulle uppskatta.

 24. Registrera aborter inte märkligt… « Calandrellas blogg

  […] var det ja. Om denna har flera bloggare skrivit: Rick Falkvinge anser den vara intressant på minst fem olika sätt, Kent Persson (M) ser fram emot ett högintressant […]

 25. kras

  @ Wildclaw

  Även om jag håller med dig på ett långsiktigt plan tycker jag att största fokus just nu bör ligga på att stoppa den pågående utvecklingen. När PP sedan har etablerat sig i både EU och riksdagen och förändringar börjar ske så biter förmodligen de positiva argumenten bättre.

  @ Erik E

  Det dessa väljare missar är att oavsett vilket block som får majoritet så kommer de att prioritera arbetslösheten. Frågan som väljarna istället bör ta ställning till handlar fortfarande om huruvida PPs politik väger tyngre än skillnaden mellan de båda blockens.

  När det gäller ”gratistjänsterna” på nätet så är deras effekt på den illegala fildelningen i en hög grad beroende av vilket utbud och funktionalitet tjänsten har. Uppfyller inte tjänsterna förväntningarna så kommer den illegala fildelningen bestå. För övrigt står inte PPs politik och faller med den illegala fildelningen, och då makthavarna fortfarande inte visat tecken på en ändring i integritetsfrågorna så är min förhoppning att dessa frågor fortfarande kommer att vara aktuella 2010.

 26. kras

  @ larserickf

  Även om Piratpartiet haft ett annat namn skulle vi i mångas ögon fortfarande vara Piratpartiet, Tjuvpartiet, Snyltarpartiet eller någon annan kombination. Jag tror inte att ett namnbyte skulle vara aktuellt inom den närmsta tiden, och när sedan ett lämpligt tillfälle skulle ges så vet jag inte om jag skulle vilja att partiet bytte namn.

 27. Martin

  Om både Sd och pp kommer in och inget av blocken får egen majoritet, då tror jag pp ligger riktigt bra till. Både S och alliansen gör ju vad som helst för att slippa sd. Regeringsmakten mot att skippa FRA och andra integritetskränkande dumheter tror jag är en deal som både Mona och Reinfeldt skulle acceptera utan stor tvekan. Så maktkåta är de.

 28. Daniel Flöijer

  Härliga nyheter!

 29. Rick

  Yes! Yes! Yes! Yes! Yesssssss!

 30. Rick

  Håller med Martin. Är bestämt emot namnbyte. Schlingmann med ‘det är en sommarmätning’ – han var bra rolig. Tycker förklaringen till Centerns fall låter logiskt. Punkt 5 är visserligen önsketänkande men tänk bara!

 31. AndersLindqvist

  Grattis till framgångarna, som jag tror och hoppas kommer att fortsätta.
  Men kalla politikermotståndarna vid deras rätta namn. Annars låter du som en del av dem, som nedlåtande föraktar ditt parti!

  Anders Lindqvist

 32. Hans J

  Nu lyssnar vi på Webutsändningen av Polisens medverkan i FRA-avlyssningen.

  Du ser den här:

  WEButsändningen om polisens FRA-avlyssning Tisdag 12:30

 33. Jocke

  vaffffn betyder “kriddarna” och “sverrarna”?

 34. Cordy

  Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna.

 35. Elias.L

  Fy för dom två ;(

Comments are closed.

arrow