Kommunalval, igen

Det går ut nya rapporter om att Piratpartiet ställer upp i kommunalvalet. Även om jag tror att det blir så, så vill jag betona att inget är formellt beslutat ännu. För övrigt skulle det inte innebära en breddning av partiprogrammet — snarare en insikt om att vissa delar av det faktiskt ligger på kommunal nivå (skolor, förvaltning etc).

Det är ingen i styrelse eller ledning som har gått ut med nyheten till pressen, vad vi vet.

Mer om det står i mitt senaste funktionärsbrev, där jag ber lokala funktionärer att komma med synpunkter på just kommunalvals för- och nackdelar.

I övrigt har jag semester. 🙂

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Robert

  PP behövs både i Bryssel och i riksdagen, men i kommun och landsting? Nja.
  Behåll fokus på de viktiga frågorna, ge allt där vi vet att ni gör skillnad.
  Ställer ni upp i val till kommunfullmäktige känns det som att ni skaffar makt för maktens skull, något jag upplevt att ni är emot…

 2. Emanuel Kumlien

  @Robert:
  Nja, däremot så tycker jag att det är bättre att vi siktar mot de val vi vet att vi har en chans att vinna och lägger all energi och budget på det. Det vore tråkigt om vi hamnade på 3.9% i riksdagsvalet för att vi även satsade på kommunvalet.

  Vad vi nu ska göra i kommunen över huvud taget förstår jag inte heller riktigt, kanske kommer det att handla om en utbredd informationsteknisk infrastruktur (WiMAX till Stockholm kanske) eller propagering för fri mjukvara i kommun och landsting. Men nu gissar jag bara.

 3. Hans J

  Vissa media går ut och påstår att PP kommer att delta lokalt???

  http://www.thelocal.se/20854/20090723/

 4. HR

  Till kritikerna:

  Riksdagskampanjen är viktigast. De som ställer upp i kommunalval gör det själva. Partiet centralt bör inte till exempel stå för betalningen av kommunala valsedlar.

  I de kommuner där mandat uppnås så blir även riksdagsvalet 2014 enklare i och med partistödet. I år hade vi 1000 kronor per valkrets, alltså för hela året. Om pirater tar mandat i en medelstor kommun, så blir det plötsligt 100000 kronor för en kommun.

 5. […] agenda för Piratpartiet 23 juli 2009 Om man som jag är en ivrig anhängare till att Piratpartiet borde ställa upp i kommunval så följer här en lista på förslag till agenda för de som har ett brinnande engagemang och är […]

 6. […] agenda för Piratpartiet 23 juli 2009 Om man som jag är en ivrig anhängare till att Piratpartiet borde ställa upp i kommunval så följer här en lista på förslag till agenda för de som har ett brinnande engagemang och är […]

 7. Elias

  Underbart !

  Snälla kan vi ställa upp i min kommun södertälje, nej men var som helst duger.

  Hoppas vi kommer någon vart nu 😀

 8. Hans J

  Enligt SRs Dagens Eko så kommer partistyrelsen att ta upp frågan på styrelsemötet den 10 augusti. Enligt partisekreteraren Mårten Fjällström så finns det intresse i flera kommuner.

 9. mikael

  Ställa upp i kommunalval vore ett helgalet misstag, vi skulle antingen framstå som irrelevanta eller något sorts lokalt missnöjesparti. Oavsett vilket skulle det slå hårt mot det viktiga målet, nämligen riksdagen, och alla skeptiker skulle få vatten på sin kvarn.

  Driva lokala frågor om öppen källkod och patientregisters, varför då? Det gör ju redan de etablerade partierna, vad har vi att bidra med?

  Nej, låt oss satsa på det som gäller, den verkliga lagstiftningsmakten i Stockholm och Bryssel, det är där vi behövs. Låt oss inte göra självmål i någon sorts eftervalsyra.

  Snälla tänk igenom detta, vi skulle tappa väldigt mycket fart i opinionen om vi börjar förvirra vårt centrala budskap med diverse lokala utspel. Varje lite tabbe lokalt skulle blåsas upp i riksmedia big time.

  2010 kommer vi att få känna på det riktiga fulspelet som vi slapp i EP valet, då gäller det att var fokuserad, lättbegriplig och med klara mål

  Så stopp och belägg, hoppa inte i galen tunna!

 10. Erik

  Håller med Mikael.

  Jag skulle förmodligen lämna PP om ni gör detta.

 11. HR

  Japp, dom otrogna lämnar partiet.

  Vi lever i ett fritt land.

 12. mindmaze

  Håller också med Mikael.
  All kraft och fokus bör läggas på riksdagsvalet, som trots allt är det viktigaste för pp i dagsläget.

 13. Mattias Andersson

  Håller med Mikael. För mig är finns det inte nog med klara fördelar varför Piratpartiet ska ställa upp på kommunnivå. Är det verkligen legitimt att driva kommunpolitik på så få frågor som Piratpartiet kan påverka på den nivån? Risken är att en del kommuner använder Piratpartiet som inkörsport för deras egna politiska åsikter. Att säga att vi satsar på vågmästaroll i kommunerna är ju bara löjligt, skulle tippa att man medvetet har en inställning att stödja en viss typ av höger/vänster-politik om man säger så och har således försakat allt Piratpartiet står för.

 14. Hans J

  För mig skulle det inte vara helt främmande att man deltog i kommunalvalet som test. Man kunde delta i kommunalvalet på något ställe där vi är väldigt starka. Då kunde ett ordentligt kommunalpolitiskt program utvecklas. Men att delta på flera ställen verkar inte så förståndigt.

  Vi får helt enkelt inte ta för mycket kraft ifrån riksdagsvalet. Dessutom bör organisationen få chansen att “sätta sig” något. Det är bättre att växa på ett kontrollerat sätt än att tappa kontrollen och att riskera att få ett antal politiska vildar på halsen. De alla flesta behöver studera ordentligt och att komma oförberedd till beslutande församlingar verkar inte vara det bästa. Däremot tror jag att Piratpartiet skulle orka med en 10% i ett riksdagsval.

  Hur valsedlarna till riksdagsvalet ser ut och att det finns en någorlunda fördelning över landet är viktigt. Så kommer också alla delar i landet att bli representerade.

  Vi står inför en enorm uppgift även utan den extra bördan av att behöva utbilda mängder av kommunfullmäktigeledamöter.

  Kanske deltagande i ett eller möjligen två kommunfullmäktigeval men inte mer. Detta bör dessutom beslutas om på partistyrelsenivå.

 15. Jesper

  Jag röstar i alla fall i nuläget för att vi bör hålla oss utanför den kommunala politiken. Det stämmer att det finns saker att uträtta, men på ett helt annat sätt än på makrostadiet (riksdag, regering och EU-parlament). Det är inte helt självklart att det skulle kunna smaka mer än det kostar.

  Jag ser i trackbacklistan en sida som ger förslag på förändringar, och jag håller med om många av dessa. Däremot ställer jag mig också frågan: är det inte risk att, om vi skulle väljas in i varje kommun, vi skulle ha en del dötid givet att vi bibehåller vår policy om att varken gå höger eller vänster? (Samma policy som jag tycker är bra och ska upprätthållas!) Och om vi *inte* ska in i varje kommun, vilka kommuner ska vi då in i? Ska vi in i landsting?

  Det kräver också en anmärkningsvärd kraftansamling mot luddiga mål. Det är inte lika tydligt att vi kan göra den stora skillnaden. På det större stadiet förankrar vi våra principer i att de grundlagsvidriga förslagen stoppas och motarbetas; jag ser ingen tydlig motsvarighet i kommunalpolitiken, såvida inte $PARTI bestämmer sig för att släcka biblioteken och införa övervakning och medborgarbokföring på eget bevåg. Vi kan självklart se till piratprinciperna i varje fråga, men ju lokalare man kommer, desto mindre torde risken bli för att dessa kränks.

  Det betyder inte nödvändigtvis att vi inte har en åsikt eller står utan talan. Vi kan mycket väl fungera som “Svenssons samvete” och rikta strålkastaren på grava förseelser. (Det kan också vara så, liksom det blev med rikspolitiken, att det *krävs* att någon kommer inröstad på allmänhetens mandat och väsnas för att det ska hända något. Jag har emellertid inte upptäckt någon slags stort vakuum här.)

  Att gå all-in från noll precis på en gång med ett viktigt riksdagsval samma dag, det ser jag som att gapa lite för mycket. Vi bör ta det lugnt och samla krafterna där det verkligen behövs. Just nu tror jag inte att jag är ensam om att se mycket mera “bang for the buck” i riksdagsvalet.

 16. Elias

  Såklart är riksdagsvalet är viktigast men om någon kommun har extra många medlemmar varför inte ställa upp ?

 17. Alakai

  Lokal politik sköts som brukligt på lokal nivå. Alltså ser jag HRs första kommentar som mitt generella tycke. Trots allt, vi är en till stor del decentraliserad organisation.
  Skulle dock gärna se att man tar det långsamt och helst efter riksdagsval om nödvändigt.

  Tredje sidan, säkert redan noterat, det är lättare för individer att påverka lokala politiker än att påverka riks- och EU-politiken, så att gå in som parti behöver inte vara nödvändig. Att tala med rektorer, företagare och hålla föredrag, är oftast mycket mer effektivt än att sätta namn på politiken.

  Men varför tar vi inte detta i forumet? 🙂

 18. Lars

  Snälla, spä inte ut er politik genom att ställa upp i val som är helt irrelevanta för lagstiftningen om patent, övervakning och upphovsrätt! Om ni missar chansen att ta en vågmästarställning för att ni fokuserar på andra saker, eller bara _uppfattas_ fokusera på andra saker, så kommer det att dröja väldigt länge innan det blir några riktiga ändringar åt rätt håll i piratfrågorna – vi kommer helt enkelt att få vänta tills de nuvarande politikerna dör ut.

  Jag vill verkligen ha ett fokusparti för immaterialrättsreform och stärkt privatliv att rösta på till riksdagen 2010 men ett fokusparti utan fokus är meningslöst. Snälla, tänk om! Satsa på de val som spelar roll! Piratpartiet har ungefär lika mycket att göra i kommunfullmäktige som i kyrkostiften.

 19. Anders Wallin

  Tycker att våra frågor finns över allt då borde vi också finnas överallt, men jag tycker att riksdagsvalet är viktigast. Men finns det intresse för kommun eller landsting så varför inte…

 20. kras

  Som en del andra här så tycker jag inte att partiet bör vara med i kommunalvalen.

 21. Henric

  Vilka tänkbara frågor på kommunal nivå skulle kunna vara relevanta för PP?

 22. Christian Valtersson: Kommunpolitik - möjligheter och utmaningar

  […] inget formellt beslut på om de ska ställa upp lokalt och kommunalt, något till exempel partiledaren Rick Falkvinge uttalar sig om.Tomas Melin har skrivit ett mycket tänkbart inlägg med kontentan att kommunpolitik är ett måste […]

 23. HR

  “Vilka tänkbara frågor på kommunal nivå skulle kunna vara relevanta för PP?”

  Det vet dom bäst som ställer upp till kommunval, annars hade dom ju inte ställt upp.

  Detta är inget som partiet centralt skall besluta om utom möjligen en (bred) politisk ram inom vilken de aktiva skall hålla sig.

  Styrelsen kan omöjligen bestämma hur valprogrammet i oxelösund ska se ut i detalj.

 24. […] handlar om, frågor som Piraterna tidigare har dissat. Tydligast i dissningen av dessa frågor har Rick Falkvinge […]

 25. ingvar
 26. Jesper

  Elias: “Såklart är riksdagsvalet är viktigast men om någon kommun har extra många medlemmar varför inte ställa upp ?”

  Varför inte? Om det i sig, på grund av andra nackdelar, vore en dum idé att ställa upp. Här ser bilden annorlunda ut på kommunbasis, som HR noterar. Egentligen är “ska Piratpartiet ställa upp i kommunalval?” fel fråga att ställa sig, och producerar bara motfrågor och äskanden om precisering. *Var* skulle vi ställa upp?

  Det som är den viktiga frågan är “ska Piratpartiet *överhuvudtaget* ställa upp i kommunalval?” — alltså, ska det vara ett av flera möjliga ben att stå på? Om man kalkerar den existerande modellen så ter det sig kanske “glasklart” att man ska göra så om än bara för att optimera spridningen. Piratpartiet kan dock nå ut till väljarna på många andra sätt som ej ännu anammats av andra partier.

  Enligt mig övergår det då i frågorna “Kan vi få igenom så mycket lokalt att det är värt det?” och “Är det kris och panik och brända säkringar om inte krafter med Piratpartiets infallsvinklar och perspektiv befinner sig i rummet?”. Här är svaren inte bara svåra att komma fram till utan faktiskt varierande över kommunerna. Det här är ingen lätt nöt att knäcka.

 27. Markku i Vara

  Efter att jag blivit hotad både via telefon av nazister, sjuka kommentarer på min blog och verbalt på stan här i Vara känner jag ett stort behov av att förtydliga mig.
  Många har sitt ursprung i min absoluta övertygelse om att det behövs ett demokratiskt och kommunalt parti som värnar medborgarrätten.
  Dvs Piratpartiet.

  Ordet medborgarrätt kanske skulle kunna vara något för er att fördjupa dig i.
  För Piratpartiet är ett medborgarrättsparti.
  Då är medborgarrätten överordnat allting annat.
  Vi har en sviktande och svajande demokrati.
  Inför EU-inträdet sa ja-sägarna att vi skulle få mer att säga till om.
  Det blev precis tvärtom och den repressentativa demokratin förvandlades till maktelitens sprattelgubbar, och hoppar till vid varje tillfälle då den finansiella maktkoncentrationen gör sig påmind om sina behov via sina lobbyister och intressegrupper.
  Att i det perspektivet förneka behovet av en reformering av demokratin och förringa piratpartiet en större förmåga än att bara bejaka 3 frågor är att inte förstå hur saker hör ihop.

  Ett kommunpolitiskt alternativ som en arena för medborgarrätten och dess utveckling känns snarare klockren. Jämfört med alla dessa självutnämnda experter som tror sig veta vad som har och saknar värde.
  Vi får det samhälle vi förtjänar och Piratpartiet är ett lysande exempel på ett redskap av förädlingen av det vi kallar medborgarrätt eller folkrätt.

  Det är i den lokala närmiljön vi förenar det bästa av båda världar.
  Internet och den fysiska tillvaron.
  Båda sakerna är en förutsättning för varandra att skapa en positiv samhällsutveckling.
  För mig personligen finns det inget annat parti där min självklara rätt till ett engagemang är så tydligt som i Piratpartiet.
  DET är i sig en signal om vilka fantastiska möjligheter vårt parti kan ha för den totala samhällsutvecklingen.

  Och vad beträffar andra sakfrågor än våra egna uttalade:- vad Falkvinge tycker är en sak.
  Det är dock inte alltid helt överrensstämmande med vad medlemmarna tycker och vilken utveckling partiet ska ha.
  Piratpartiet är en demokratisk “organism” som formas av medlemmarnas intressen och behov ute i verkligheten.
  Det borde vara glasklart för vem som helst.
  Piratpartiet är inget enmanskorståg eller en firma.
  Det är ett demokratiskt redskap för en samhällsutveckling som bygger på medborgarrätt.
  Därför är jag Piratpartist.
  Utan att jag för den sakens skulle har några som helst personliga, privata ambitioner i kommunpolitiken.

  Och till dig som kallade dig för “murveln i piratpartiet” vill jag säga:
  – våga stå för dina åsikter och visa dig inför människor du angriper.
  Det värsta du kan råka ut för är att få motargument och kanske en och annan ny insikt.

 28. Lars

  @Markku:

  Varifrån kommer din uppfattning att piratpartiet först och främst är ett parti som värnar “medborgarrätten”?

 29. Uno Hansson

  Det som PP kanske skulle kunna göra inom kommunerna är att agera så att korporativistisk planekonomi princip i undviks. Detta gäller då för alla typer av nätbaserade, återkopplade och processreglerade flöden (alltså även fysiska flöden) såväl som sociotekniska interaktioner.

  Fjärrvärme kan kanske ses som ett enkelt exempel via följande citat:

  ” Den typen av korporativistisk planekonomi gynnar varken fjärrvärmekunderna eller miljön som hade kunnat tjäna på att fler valde fjärrvärme…//… Istället borde man separera näten från produktionen, se till att flera oberoende producenter kan ansluta sig till samma nät och att kunderna fritt kan välja mellan dessa producenter utan rent fysiskt behöva lägga om några rör…//… Vertikal integration [– som när det gäller nuvarande elleveranser –] bör undvikas, näten bör ägas och drivas av andra aktörer än producenterna. Det vore kanske lämpligt om kommunerna ägde näten, medan producenterna utgörs av privata företag…//… Det är dock rimligt att producenterna kan äga och driva de rör som ansluter deras värmeverk till distributionsnätet, men sen bör en oberoende nätägare ta över.”
  http://www.bloggregeringen.se/2007/11/12/mer-marknad-och-mindre-korporativism-for-fjarrvarmen/

  Det finns ytterligare historiska exempel på min tills vidare bestämda åsikt, att beslutande demokratiska organ enligt ett lands konstitution, egentligen borde vara skyldiga att se till att ”negativ vertikal korporativism” neutraliserar och balanserar den historiskt spontana tendensen till ”positiv horisontell korporativism” med skråväsende, Saltsjöbadsandan osv.

  Andra varnande exempel är bondekooperationen och konsumentkooperationen. (OBS! förväxla inte kooperation med korporativism (eller korporation) – kolla skillnaden på Google.).
  Båda kooperativen började kanske med att storskaligt avropsavtala om lägsta möjliga inköpspriser och minimala interna administrationskostnader, men satte sig ganska snart på två stolar genom att försöka konkurrera produktionsmässigt för att sälja med vinst till de egna medlemmarna!!! Även om de till en början delade ut vinsten till medlemmarna, så tog Parkinsons lagar ganska snart över. Citat, Parkinson: ”Utgifterna stiger för att motsvara inkomsterna.”

  Jag håller f.n. på med att försöka beskriva mina idéer under arbetsnamnet ”Kapitalism 2.0”!
  Detta är något som jag från och till enträget har funderat på under de senaste 20 åren. Visionerna om att det verkligen behövs en ”negativ och vertikal korporativism” för att balansera och neutralisera den hittillsvarande kapitalismens envisa benägenhet att etablissemanget outtröttligt och enträget lobbar för skapandet av skråväsende och positiv horisontell korporativism, har mer och mer mognat och övertygat under tiden.

  Att jag kallar det för ”negativ korporativism” beror på deklarationerna om negativa rättigheter; och negativ frihet enligt Amartya Sens definition: ”Med negativ frihet menas att det inte finns några yttre hinder som gör att man inte kan förverkliga sina önskningar.” Begreppet korporativism kommer förstås från att statliga organs beslut om att ”omotiverat” hindra konsumenter och användares behov, skall och bör övertrumfas av grundlagen!

  Begreppen vertikal och horisontell kommer förstås från nödvändigheten av varuflöden t.ex. ”från jord till bord” kan ses vertikala flöden, och mellanleden med företag, arbetare och branschorgan (mästare och gesäller inom skråväsendet) kan historiskt ses som horisontella korporativ med jordbrukssubventioner, LO, LAS mm. vs demokratiskt representativa riksdagsbeslut utan att övertrumfas av grundlagen om individuella medborgarrättigheter.

  Då jag samhällsvetenskapligt och ekonomiskt inte har någon som helst universitetsbakgrund – utan enbart 7-årig folkskala sedan slutet av 1930- och 40-talet – så skulle jag väldigt gärna vilja samarbeta med någon forskare, uppsatsskrivare eller liknande som ville engagera sig för idéerna om någon form av ”Kapitalism 2.0”!
  Hälst då någon forskare eller studerande inom Göteborg!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Parkinsons_lag
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Interaktion
  http://interaktion.nu/

 30. ingvar

  Markku i Vara – Jul 25, 2009 — 15:53

  > För Piratpartiet är ett medborgarrättsparti.

  Dom som inte är medborgare, vad ska ni göra med dom?

Comments are closed.

arrow