Idag skriver Hax om tjänstemannapolitik, något som är lika fetfel och grundlagsvidrigt som ministerstyre eller politikerförvaltning.
Sveriges författning är konstruerad så att politiker ska fatta de politiska besluten, och tjänstemän ska förvalta dem. Däremellan går ett helt vattentätt skott (utom på Utrikesdepartementet). Politiker får inte lägga sig i förvaltning. Men på sistone har tjänstemän alltmer försökt påverka politiken. Det är lika fel, och lika farligt. De skäms dessutom inte ens för det — en upphovsrättsmaximalist på Justitiedepartementet har sagt käcka saker som “vi delar inte Piratpartiets politiska uppfattning” till mig. Tjänstemän ska vare sig dela eller odela politiska uppfattningar.
De tjänstemän som driver en politisk agenda, och upptäcks med det, då Piratpartiet har något att säga till om, åker ut på arslet utan någon som helst vidare utredning. Respekten för Sveriges författning är viktigare än anställningstryggheten hos enskilda tjänstemän.
Det finns redan flera sådana tjänstemän på listan. Ni vet själva vilka ni är. Hint: FRA. Hint: IPRED.
[purpleline]
Pingat på Intressant. Andra bloggar om tjänstemannapolitik, korruption
Det är ett mycket viktigt arbetssätt hos socialdemokraterna att så att säga infiltrera alla andra institutioner i samhället.
Socialdemokratin förespråkar att man ska socialisera hela samhället, att alla aktörer ska ha en socialdemokratisk världsbild.
I detta ingår att placera politiker i alla myndigheter:
1. Socialdemokratiska nämndemän i domstolarna,
2. (s)-folk i högskolornas styrelser,
3. (s)-folk i kyrkan,
4. (s)-folk som politiska tjänstemän,
5. (s)-politiker i granskande myndigheter som
riksrevisionen, granskningsnämnden, försvarets underrättelsenämnd osv osv…
Kolla hur mycket de politiskt korrekta och mer eller mindre socialdemokratiska ungdomsförbund får av ungdomsstyrelsen och skolverket.
Det finns till och med ett ord för denna infiltration och cementering: betongsocialism.
låter bra förutom punkten att sparka folk pga anklagelser utan utredning.
nu brukar ju utredningar ta 2år och komma fram till att inget var fel, så förstår uttalandet.
men gillar inte tanken på att bli sparkad bara för att jag inte kommer överens med en kollega (som sedan anklagar mig för ha åsikter om saker)
jonasN
om 40% av landets befolkning är sossar så är det svårt att inte ha dom i alla instanser.
dock helt korrekt att dom inte ska ge alla pengar till dom själva
Desutom bör PP mycket noga bevaka var strategiskt placerade tjänstemän hamnar om de byter jobb. Antag att IPRED-handläggaren herr A slutar på Justitiepartementet direkt efter att något riktigt kontroversiellt lagförslag gått igenom. Om han direkt går till ett extremt välbetalt jobb för t.ex. IFPI eller någon PR-byrå som arbetar åt IPR-lobbyn är det dags att skrika ordet korruption för full hals.
PS. Sverige behöver tuffare regler om karenstid för att hindra att det blir svängdörrar mellan regeringen och lobbyisterna.
Detta vet ju de flesta om, men ingen gör någonting, detsamma med svågerpolitiken.
Och att vi aldrig blir av med politikerna, för de hamnar alltid efter nån groda eller pension på någon plats i samhället där de fortsätter att monotont predika samma saker.
Vi får nog börja övervaka dom.:)
Bra inlägg – här måste vi verkligen mobilisera!
Speciellt justitiedepartementet stinker av partiskhet och gör allt för att gynna upphovsrättslobbyn.
Självklart skryter de om sin ensidighet – de vill ju få sin välförtjänta belöning av Hollywoodetablissemanget, som vet hur man belönar de sina. Ett exempel är den korrumperade polisman, som nu ses som förebild av många inom polisen, åklagarväsende och domstolar. Hans saftiga belöningar gör många potentiella prisjägare hungriga. Att jaga vanliga medborgare är ju riskfritt…
Denna korruption måste fram i ordentligt strålkastarljus!
Vilka kan vi lita på? Och vilka sviker medborgarna för trångsynta särintressen?
Här är sociogram en utmärkt metod att använda mot de mäktiga själva. De mäktiga ska tåla genomlysning, och det är medborgarnas plikt gentemot varandra och i rent egenintresse att göra den genomlysningen. Vilka i maktetablissemanget är nära förbundna med upphovsrättslobbyn? Allt ljus på dem!
Det blir alltmer uppenbart att de som är satta att tillvarata våra intressen och dessutom är betalda av oss, uppträder som våra fiender. Vi ska faen inte låta det gå obemärkt förbi…
“De tjänstemän som driver en politisk agenda, och upptäcks med det, då Piratpartiet har något att säga till om, åker ut på arslet utan någon som helst vidare utredning. Respekten för Sveriges författning är viktigare än anställningstryggheten hos enskilda tjänstemän.”
Förstås är det dåligt med tjänstemannapolitik, och förstås är det bra om det kan lösas. Men det vore ett rättssäkerhetsproblem om det skulle räcka med att någon (vem?) upptäcker att någon driver en politisk agenda; alla har rätt till något slags utredning, åtminstone, innan de sparkas.
Calandrella,
Det viktiga första steget är att de blir avslöjade. Tydligt och klart, för alla att se!
Det är ett enormt viktigt upplysningsarbete. Vi måste veta var vi har de mäktiga. Framför allt – vilka är våra fiender?
“De tjänstemän som driver en politisk agenda, och upptäcks med det, då Piratpartiet har något att säga till om, åker ut på arslet utan någon som helst vidare utredning. Respekten för Sveriges författning är viktigare än anställningstryggheten hos enskilda tjänstemän.”
Du kan inte vara seriös? Det enda det kommer leda till är en fet jäkla häxjakt med folk som anklagar varandra till höger och vänster.
Rick, du hintar om att montera ner FRA. Det är inte speciellt bra att säga att man ska lägga ner en så pass stor del av svensk underrättelsetjänst. Sen när du också säger “utan utredning” angående tjänstemännen så har är du ju lika jäkla fel på det som makthavarna är just nu! Riksdagen kan inte sparka individer i departement utan utredning.
Jag har klagat på dig mycket på sistone, jag gillar inte att göra det. Men snälla Rick, att säga att detta är Piratpartiets officiella ståndpunkt sätter oss enbart i dålig dager.
Räknas EU-parlamentarikers assistenter som tjänstemän?
Det här rä ett gammalt problem och man löser det inte genom att ge folk sparken.
Däremot så har jeffer rätt. Det viktiga är att de avslöjas. Det bästa vore om man satte upp en websajt med utgivningsbevis som publicerar all information om tjänstemäns jävsförhållanden och vilka politiska agendor de driver.
Va! Registrering, svarta listor.. Akta dig Rick, hugg inte huvudena av precis de ideal du sade dig vara för.
Problemet löser man med att:
1)införa tjänstemanna ansvar.
2)riva alla institutioner som har mer än 20 år på nacken och starta om från början med NYA tjänstemän utan kopplingar till de gamla.
Bra. Häfta till. Bra. Mycket bra!
Allmän followup: När jag pratar om “utan vidare utredning” så pratar jag om när någon har ertappats med alla fingrarna i syltburken, så som t.ex. IPRED-tjänstemannen gjorde långa föredragningar på Föreningen För Upphovsrätt om hur det hela skulle se ut långt innan lagförslaget kom. En sådan person har förverkat mitt förtroende.
Det är också sant, som påpekats, att riksdagen inte kan sparka personer. Men regeringen kan.
Vad gäller att avslöja dem — det görs ju hela tiden, men det hjälper ju inte. Vad gör man då?
Vad gäller FRA — plan A har alltid varit att lägga ner myndigheten, bomma igen den, slå igen, låsa portarna, och ersätta den med ingenting alls. I varenda uttalande och varenda pressmeddelande sedan 2007. Den har förverkat allt förtroende.
Se http://www.webhackande.se/plan_a.
FRA torde göra mycket annat än att göra wiretap på enstaka personers samtal. Det kan inte vara helt fel att ha en organisation som har förmåga att lyssna på radiotrafik från främmande makts trupprörelser, till exempel. Att helt lägga ner FRA är inte ett seriöst förslag.
Amendment till mitt föregående inlägg: jag har nu följt länken till Plan A; det som står där är OK och väl värt att diskutera. Tycker dock att Din formulering “och ersätta den med ingenting alls” är helt missledande; det är ju inte det som står i Plan A.
Bara en stilla undran.
Jag älskar att läsa bloggar.Bland annat denna.
Men vad jag förstod skulle du ju vara ledig ett tag.Bara njuta och vara en liten semester-svensk.
Läst på något ställe för ett litet tag sedan.Se nedan.
Personligen har jag arbetat otroligt hårt under EU-valskampanjen, och fick dessutom inte vila efteråt heller när vårt valresultat stod klart, så symptomen på överstress börjar bli lite väl tydliga. Därför kommer jag att ta några veckors semester nu, och Anna Troberg kommer att vara tjänstgörande partiledare under tiden. Alla beslut som jag kan fatta, kan hon fatta. Jag återgår i tjänst klockan 1955 måndag den 10 augusti.
Trevlig sommar — och ta hand om den trötthet, som jag tror att vi alla har lite till mans!
Rick.
DS:Kan du inte koppla av ens på din välbehövliga semester?
PS:Den som lever får se.
JL.2009.07.27
Eftersom vi människor är som vi är, ATT makten och härligheten fördunklar och korrumperar våra omdömen så skall inte riksdagsledamöter sitta för länge vid köttgrytorna. Inte längre än två valperioder, och därefter lämna plats för nya förmågor med öppna sinnen.
En annan fördel med två valperioder som vinns är att vi då får en vital livskraftig demokrati. Våra riksdagsledamöter blir mer självständiga, törs och vågar driva frågor mot partilinjen.
Man behöver inte vara rädd för repressalier och mobbning, när man ändå inte får sitta längre än två perioder.
I en levande och vital demokrati skall inte arbetet med att vara riksdagsledamot vara på livstid.
Därmed skulle inte heller tjänstemännen kunna styra våra politiker lika enkelt som tidigare, eftersom man som politiker törs vara mer självständig än idag.
Fler f.d riksdagsledamöter får möjligheter att jobba som lobbyister, efter politikerkarriären än vad som är möjligt idag.
Vad sägs om det?
God morgon! Kolla, vi är stalinister i Aftonbladet idag! 😀 http://sippan.blogs.se/2009/07/27/piratpartiet-aer-sovjetkommunism-6595846/
1, Assistenterna till EU-parlamentariker är att betrakta som tjänstemän. Om Falkvinge skulle vara assistent till Christian skulle han därmed behöva sparkas direkt med sina egna ord.
2, Betyder det här att PP vill ändra arbetsrättslagstiftningen? Skrota LAS?
3, Någon skrev om det otroligt korrupta justitiedepartementet som lyder under upphovsrättslobbyn. Ge gärna ett exempel och om det nu är så gör du bäst i anmäla detta. Eller så slutar du med konspirationsteorierna.
4, Falkvinge har tidigare gnällt över den svenska rättssäkerheten… nu ska man få sparken för sina åsikter utan någon form av förklaring eller utredning. Det är inte svårt att politisera ett agerande, därmed kan alla få sparken omedelbart. Det är helt sjukt… som fascist börjar jag ju luta åt att rösta på PP.
Om en domare under en rättegång säger att han inte tänker ta hänsyn till ett vittnesmål eftersom vittnet var miljöpartist, ska vi låta henne eller honom sitta kvar då bara för anställningstrygghetens skull? Om poliser började dela ut summariska fängelsestraff till folk de inte gillade, ska de få vara kvar då? Med logiken som vissa här i kommentarerna använder sig av verkar svaret bli “ja”.
Det er ingen tilfældighed, at svenske såvel som danske embedsmænd, går for at være nogle af de dygtigste i verden.
I Danmark har vi set tydelige eksempler på denne dygtighed, vi ser hvordan skiftende regeringer fører stort set den samme politik.
Embedsmandsapperatet er et kæmpe problem, især i demokratier, hvor vælgerne skal forestille at have ansvaret fordi vi stemmer ved valg.
Det er samtidigt en af grundene til, at jeg ikke kalder mig for demokrat, thi at tro på demokratiet er for mig som at spytte i modvind, vi aflevere al magt til embedsmændene og afskærer os fra at fyre dem, når de ikke længere tjener folkets interreser, men blot deres egne.
Desuden er det værd at overveje, hvor mange embedsmænd, der reelt kunne udskiftes med åben software, har vi i det hele taget brug for disse store statsapperater som vi ser i norden?
Nicholas Miles, jag hittar ingen kommentar som menar att en domare skulle hindra sveriges fria bevisprövning vilket inte går, inte heller hittar jag någon som verkar så korkad att de tror polisen delar ut fängelsestraff.
Jag tycker Tierps pirater bör gå tillbaka till skolbänken och läsa på lite om svenskt rättsväsende. Det verkar nämligen bara som det är dess representanter som har så märkliga tankar.
@Dennis Nilsson: Vad sägs om detta istället. Återinför det gamla förfarandet att kunna stryka ut personer på valsedeln. När denna möjlighet togs bort och ersattes med att kryssa in, så blev vi ju faktiskt fråntagna den demokratiska rätten att utkräva ansvar av de som misskött sig. Idag kan vi bara lyssna till fagra ord som inte behöver vara värda ett dugg, väl inröstade vänds lojaliteten istället mot partiledningen som har makten att hålla dem kvar i hierarkin (Federley..?). Vi kan inte längre visa vårt missnöje mot enskilda dåliga element med mindre än att rösta på ett helt annat parti, och detta minskar möjligheten dramatiskt för folket att hålla mindre lämpliga element borta från riksdagen. Dagens kryssförfarande ger incitament till att ljuga och bedra, gårdagens system med att stryka ut gav en viss möjlighet till att bevira sådant beteende. Över tid innebär givetvis dagens system att mindre lämpliga element utan ryggrad ackumuleras i riksdagen. Jag tycker att vi har nog så klara bevis för det idag.
@petrus:
Nej visst, om 30-40% av befolkningen sympatiserar med (s) så kommer naturligtvis alla styrelser, myndigheter osv att ha sossar, av rent statistiska skäl.
Men vad jag menar är att dessa personer inte bara sympatiserar med (s) utan de ser det som som sin uppgift att göra skolan, myndigheten, arbetsplatsen till en socialdemokratisk enhet.
En lärarrepresentant i en högskolas styrelse är inte utsedd av partiet, inte vald i konkurrens med representanter från andra partier, utan sitter ofta där bara för att ingen annan lärare ville.
Men ett så svagt mandat hindrar inte henne eller honom från att försöka pådyvla hela styrelsen sina personliga villfarelser om klasskamp, feminism och annat socialkonstruktivistiskt flum.
Som styrelseledamot är hon ansvarig för högskolans hela budget, hon är en tjänsteman på en statlig myndighet och man borde kunna vänta sig en viss professionalitet och objektivitet.
Av egen erfarenhet kan jag säga att sådan professionalitet och objektivitet ibland saknas hos många styrelseledamöter.
Jag inbillar mig att detta är generaliserbart till de flesta organ i landet.
Varning för storföretag som försöker leka moralpolis:
AT&T Reportedly Blocks 4chan. This Is Going To Get Ugly
http://www.techcrunch.com/2009/07/26/att-blocks-4chan-this-is-going-to-get-ugly/
Inte bara FRA-omröstningen. Även parlamentsledamöter i UK behandlas som boskap:
http://www.theregister.co.uk/2009/07/27/mp_quits_after_mckinnon_vote/
David B: Det var menat som en analogi. Attityden jag ville belysa var den att vi inte generellt inte ser något fel att statligt (eller kommunalt) anställda som syns i vardagen sparkas för grova tjänstefel, men att den möjligheten inte borde finnas om tjänstepersonen ifråga råkar jobba på kontor.
@Putte: Det verkar visa sig att det är inte AT&Ts fel denna gången:
http://encyclopediadramatica.com/AT%26T_Blocks_4chan
Det är inte så enkelt Nicholas. I princip ALLT du gör kan kopplas till någon form av politisk ideologi. Detta gör att ingen skulle vilja jobba för staten då din anställningstrygghet är betydligt sämre där. Detta måste då kompenseras med betydligt högre lön, alternativt att platserna ges till idealister. Dock vill vi ju ha den bästa, inte idealisten. Vidare ska min arbetsgivare skita i min politiska åsikt, detta kommer nu användas som vapen emot mig. Jag kommer då inte göra ett skit på jobbet om jag inte har någon form av enormt utförlig skriftlig beskrivning av varje sak jag ska göra. Detta så att jag kan bevisa att min chef sagt åt mig att göra detta.
Det skulle aldrig fungera och är därmed ett värdelöst förslag. Tycker nämligen det är bra om en arbetare på en myndighet kan säga “Vi använder ju väldigt mycket papper här, om vi gör såhär sparar vi in 50% papper årligen” utan att få sparken för att bedriva miljöpolitik. Vi skulle hamna i en situation där byråkratin skulle växa, mindre bli gjort, och det skulle vara ännu dyrare.
Tanken är dock god. Minskad korrumption, minskad svågerpolitik, nepotism etc… det är sådant som ger er röster från de unga i samhället. Socialdemokraternas maktfullkomlighet har lämnat många chockade.
Glöm inte heller bort att en politisk mångfald är en fördel inom en organisation. Det kan ge andra infallsvinklar där den som fattar beslutet helt drivs av ideologi. Detta försvinner om du riskerar få sparken om du uttalar dig i politiska frågor.
Monique Wasted i farten igen. Herregud. http://bit.ly/8mZHv
[…] det påminner mig också om vad Rick Falkvinge skrev häromdagen om tjänstemannapolitiken. Så skall vi inte ha det. På arslet med […]
Kom ihåg att det är viktigt att hela tiden upprepa att:
1. Integritet är för privatpersoner
2. Genomlysning och kartläggning är ok om det görs mot tjänstemän, politiker, och andra statliga verksamhetspersoner.
Annars blandar den stora massan ihop detta, och blandar bort korten
Medlemsantalet i Piratpartiet är nu 50000 !
Klockan 16:29 den 29 Juli 2009.
HIPP HIPP HURRA!!!!
Menar du att tjänstemän inte ska få ha politiska åsikter? Skulle du kunna uteckla ” en tjänsteman sa till mig”? Sa han det medan han arbetade eller var han bara någon random anti-pirat som råkade jobba som tjänsteman?
@ZastDerg:
Rick skrev:
att en person på Justitiedepartementet hade sagt att “vi delar inte Piratpartiets politiska uppfattning” till honom.
Spelar det någon roll när han sa det om han sa det i rollen som tjänsteman eller om han sa det som privatperson?
Det centrala var “vi delar inte” och frågan du borde ställa borde då vara: “När delar de inte”… Om de “delar” en politisk uppfattning på arbetstid eller fritid är det viktiga.
Sannolikast så handlade det om konsensus på myndigheten under tjänstetid.
Inte konstigt om jurister som yrkeskår i allmänhet är anti-piratiga av sig. De har ju arbetstillfällen som står på spel i frågor om IP och upphovsrätt.. Det har väl märkts delvis i TPB-rättegången.
—————————
Återigen är det viktigt (som vissa i denna tråden gjort) att påpeka i debatten att storebrorsfasoner är ok mot makten men inte mot hela folket som sådant.
FYI till Pirater:
Inte bara EUs Datainspektion kritiserar,
även UKs “Datainspektion” är kritisk till datalagring:
http://www.theregister.co.uk/2009/07/29/ico_imp/
Från artikeln:
…… such as the London School of Economics’ Professor Peter Sommer, who has argued the current distinction in law between communications data (who contacts whom, etc) and content (what they say) is meaningless when applied to the internet via deep packet inspection. The government has sought to maintain the distinction, ……
Du kallar dig “ultra-kapitalist” men har du koll på din Milton Friedman, Rick Falkvinge? Jag tro inte det! Du är mer “ultra-kommunist”!!!