Johanna Sjödin bötfälld i iransk domstol

Jag fick precis reda på att Johanna Sjödin, bloggaren som kampanjar för bl.a. nätverket Bara Bröst (och därför visar sina bröst i sin blogg), har stämts av Iranska Väktarrådet i domstol. De menar att det inte är förenligt med Revolutionsrådets tolkning av Sharialagar att en 16-årig kvinna visar sina bröst offenligt, och särskilt inte att någon debatterar politiskt för rätten att göra det, och stämde därför Sjödin i en iransk domstol. Sjödin har nu aldrig varit i Iran, och fick inte reda på något av detta, utan är, enligt sin blogg, just nu en allmänt glad volontär på Stockholm Pride.

Domstolen meddelade således inte Sjödin om att målet pågick, eller lät henne få tillgång till domslutshandlingarna efteråt. Däremot kräver nu den iranska domstolen efter förhandlingarna med Väktarrådet att Sjödin här ifrån Sverige ser till att just heliga iranska medborgare inte kan få tillgång till hennes sajt som domstolen alltså beslutat är oförenlig med Sharialagarna, och om hon inte följer detta, så bötfälls hon med 400 miljoner iranska rial per dag (300 000 kronor).

Detta är, naturligtvis, totalt hjärnlöst.

Följande frågor förblir obesvarade:

 1. Varför anser en iransk domstol att en svensk medborgare på svenskt territorium ska följa iransk lag, eller ens iranska domstolsutslag?
 2. På vilket sätt kan en iransk domstol kräva böter av svenska medborgare över huvud taget?
 3. Varför fick Sjödin inte reda på att målet existerade, och får inte ens domstolshandlingarna efter målet är färdigt?
 4. På vilket sätt tror Väktarrådet att en svensk sajtägare kan hållas ansvarig för lagarna i andra länder?
 5. På vilket sätt tror Väktarrådet att det är en svensk sajtägares ansvar att hindra andra från att ta del av fritt utsänd information, modell rundradio, för att den inte passar lagarna där de bor?
 6. Kanske viktigast: hur är egentligen vädret på deras planet?

Eller vänta nu. Jag får in en lapp här… jag hade tydligen uppfattat vissa detaljer fel. Det var inte Johanna Sjödin som var stämd i domstol, utan Anakata, TiAMO och Brokep. Och det var inte över Bara-Bröst-kampanjen, utan över ett påstått upphovsrättsintrång. Och det var inte i en iransk domstol, utan i en holländsk.

Då återstår i stället följande frågor:

 1. Varför anser en holländsk domstol att en svensk medborgare på svenskt territorium ska följa holländsk lag, eller ens holländska domstolsutslag?
 2. På vilket sätt kan en holländsk domstol kräva böter av personer i Sverige över huvud taget?
 3. Varför fick de tre påverkade inte reda på att målet existerade, och får inte ens domstolshandlingarna efter målet är färdigt?
 4. På vilket sätt tror en holländsk domstol och holländska upphovsrättslobbyn att en svensk sajtägare kan hållas ansvarig för lagarna i andra länder?
 5. På vilket sätt tror en holländsk domstol och holländska upphovsrättslobbyn att det är en svensk sajtägares ansvar att hindra andra från att ta del av fritt utsänd information, modell rundradio, för att den inte passar lagarna där de bor?
 6. Kanske viktigast: hur är egentligen vädret på deras planet?

Det är dags att sluta dalta med de här organisationerna nu — upphovsrättslobbyns alla ansikten. De är samhällsfarliga på riktigt, och behöver behandlas som den grova organiserade kriminalitet de utgör.

Personligen ser jag fram emot den dag Antipiratbyråns, IFPIs och MAQs advokatbyrås tillgångar förklaras förverkade såsom använda för grov organiserad brottslighet, och piratpartier runt om i Europa och Latinamerika ändrar lagarna på motsvarande sätt. Det är dags att få ett slut på det här.

Andra som skriver: Ravenna, Oscar, TPB själva.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. linduxed

  Mycket träffsäkert. Jag ser personligen inte något slut på den här idiotin innan piratpartier blir väletablerade runt om i världen.

  Man får hoppas att valet 2010 blir en början åtminstone.

 2. Mollemand

  I think I have the solution to the problem, but I don’t think that Holland will give me the keys to their international back-bone. I am pretty sure that is the only way to make Pirate Bay disappear from their internet. Talk about things going hay-wire…

  Where is the Swedish government in this matter? Are they not supposed to protect their citizens in such cases of unmotivated attack from foreign governments? Perhaps they are too busy SMS-ing?

 3. MrArboc

  7. Hur tror PP att deras medelålders man i parlamenetet ska kunna påverka detta när han tänker avstå de flesta förhandlingar. Ska han kolla svenska bloggare för att se vad om är intressant, eller tänker han bara sitta där och få tillbaka de pengar (+generös ränta) han stoppat in i kampanjen?

  Det här exemplet som Brutenvinge tar upp är ju bara fånigt, det fins tusentals andra som är viktigare. Sådana som rör riktiga människor. Men Piratebay ger mer publicitet.

 4. Calandrella

  Nja, liknelsen haltar lite. Det vore självklart allvarligare om någon fälldes för politiskt engagemang och nyttjande av yttrandefriheten är för drivandet av en webbplats. Och, nog för att APB och company har använt dumma metoder, men att kalla dem “samhällsfarliga på riktigt” och sysslandes med “grov organiserad kriminalitet”… tja, det är överdrivet.

 5. Simon

  MrArboc: “Brutenvinge”
  I see what you did there! Very clever! 😉

 6. Mollemand

  MrArboc, I believe that you are a couple of days late in that discussion and that you are on the wrong facts. Could be that you read Expressen and trust them? Gathering your information without scrutiny will get you no where in life fast. If you want to speak to the man, visit http://christianengstrom.wordpress.com/ I’m sure that you will find that you are wrong.

  Please try to get into your head that these people has worked 24/7 to get this Party up and running. They are not about to piss it away for coffee-break money.

 7. Klas

  Borde det inte var de (påstått) ansvariga bakom blogg.se som stämdes för att liknelsen skulle vara fullständig?

  I övrigt, utmärkt. Detta Hollandsskämt är en aning bisarrt.

 8. Anonym

  Vi måste lyda Holländska lagar sedan lagen om Europeiska arresteringsordrar gick igenom.

 9. Anonym
 10. C

  Borde man inte kunna stämma systembolaget? Det är ju faktiskt en enorm verksamhet (dessutom i allra högsta grad kommersiell), och jag är säker på att det finns länder/religioner där alkohol är förbjudet? =)

 11. Daniel Wijk

  Anonym: Jasså? Även Litauens anti-homolagar då? Dom är ju lika mycket med i EU som Holland så vi bör väl börja med att arrestera folk på priden direkt då?

 12. Daniel Wijk

  För att förklara så kan man iten dömma folk för brott som dom begått i ett annat land. Det finns väldigt speciella omständigheter som säger vad för brott som faktiskt bryter mot detta praxis. Upphovsrättslagar är, vad jag vet, inte en utav dom.

 13. Mollemand

  Are these EU-laws even in accordance with the EU court? They are implemented under a constitution that is not enforced by its citizens. Internal national laws are not part of the Maastricht treaty. Where did they come from?

  The Lisbon treaty has been accepted by our EU counsel, without support from the nation. How come we allow such atrocities?

  If EU is going to be our ‘government’ at least let it be democratic!

 14. Mattias

  Jag trodde ett tag där att mitt idogna uppskrivande av [email protected] på all världens porrmailinglistor hade gett resultat.

 15. Strand

  Enligt din realtidsposition så är du nästan hemma hos mig när detta inlägg skrives. 🙂

 16. anonym

  för att eu har gjort så Sverige inte har nån suveränitet i vårat land. utan om du bryter lagen nånstans inom unionen så gör du dig skyldig i alla unions länderna… förlåt jag menar stater vi är inte ett land längre.

 17. Micke

  Mycket roligt, men ack så sant… TPB historien blir mer och mer absurd hela tiden…

  Callandrella nu tycker jag du är lite naiv. APB tillför absolut ingenting till samhället utom som spridare av idioti. Att de sedan är lite småkriminella (ingen vet ju riktigt HUR mycket dirty bussiness de sysslar med, men vissa saker är väldigt skrämmande) och dessutom får en gräddfil av domstolar för att deras namn uppger att de finns till för att stoppa pirater!

 18. Anders Forsman

  LÅter ruggigt , men vi är väl där nu – jobba på – vi behövs verkligen!

 19. Hej

  Det som PP behöver inse är att det är en evig kamp att hålla friheten och integriteten levande. Ibland verkar det som att personer inom PP tror att det räcker med att snabbt visa “någon annan” att integritet och frihet är viktigt, och sen kan man dra sig tillbaka och inte kämpa vidare.

  Men det är fel. Piratpartiet kommer alltid att behövas. Ingen annan kommer förstå eller ändra sin agenda. Piratpartiet måste ta evigt ansvar för integriteten och friheten på Internet. Som permanent och globalt parti.

  “The only thing needed for evil to triumph is for the forces of good to do nothing”

 20. Daniel Wijk

  anonym: Stämmer inte. Läs det jag skrev. Det som den inlänkade texten handlar om är utlämningsavtal. Du blandar ihop det med brottsmål.

  Man måste själv begå brottet i landet där man blir dömd.

 21. Daniel Flöijer

  Klockrent skrivet!

 22. Anders Troberg

  Micke: Har du några fakta, eller är du bara en strumpdocka från upphovsrättslobbyn som sprider ogrundad dynga, som vanligt?

 23. Anders Troberg

  Rättelse:

  Micke, jag ber om ursäkt, läste APB som TPB. My mistake, du har rätt. Sorry.

 24. gastlind

  Man får väl tänka på att islamistiska lagar anses gälla utan politiska territoriella gränser (som nationsgränser) i islamska teokratier. Vi har lite annorlunda synsätt på hur lagar ska gälla här och där.

  Dock delar väl knappast Sverige eller resten av väst den synen.

 25. Werner

  Daniel Wijk:

  Du har rätt i att grundprincipen för utlämning är att (det misstänkta) brottet har begåtts i landet som vill ha personen, samt att gärningen är brottslig i båda länder.

  Dock är undantagen från detta väldigt många, se slutet på http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2003:1156
  för hela listan.
  Piratkopiering är punkt nummer 22.

  Ett exempel på hur dessa ordrar har använts på ett tveksamt sätt är fallet med Fredrick Töben, som vid en mellanlandning på Heathrow greps av Brittisk polis eftersom Tyskland hade begärt det. Hans brott var att han förnekat förintelsen på sin hemsida. Han är Australisk medborgare och var på en flight mellan USA och Dubai. Detta var möjligt eftersom rasism är ett undantag från huvudregeln.

 26. jeffer

  Bra att du tar upp trakasserirättegångarna mot Pirate Bay.

  Tanken är att statuera exempel på grundarna för att avskräcka andra från att använda internet fritt och naturligt. Etablissemanget har bestämt sig för att övervakad kabel-tv är framtidsmodellen och att alla ska underkasta sig det.

  Eskalerande tvångsåtgärder riktade mot allt fler medborgare är metoden. Attackerna mot Peter Sunde mfl är bara en generalrepetition inför massangrepp mot vanliga svenssons. All lagstiftning syftar mot det – FRA, IPRED-1 till IPRED-X, datalagring, ACTA osv.

  Världsbildskonflikten är total. Jag har aldrig känt mig så främmande inför de etablerade politikerna. Det känns som om de och jag inte har något gemensamt. De är skamligt inställsamma mot upphovsrättslobbyn. Jag ser lobbyn som ett av de värsta hoten mot frihet och medborgarrätt, men även mot kunskapsspridning och kreativitet.

  Det som Pirate Bay grundarna utsätts är samma hot som ligger över oss alla – miljoner av oss. De som vill skada Peter Sunde mfl är de som vill skada oss. Deras fiender är våra fiender. Våra fiender föraktar oss därför att vi är vanliga medborgare utan ingångar till etablissemanget. Det är sant, men vi är många… och vi blir fler… Christian Engström till Bryssel, medelålders precis som jag, är bara början.

  Självklart måste PP in i riksdagen – det finns inga andra som står på den vanliga medborgarens sida i konflikten med den vidriga upphovsrättslobbyn.

 27. Gustav Tröghjärna

  Anders Troberg – Aug 1, 2009 — 09:23 & 09:25

  Den var bäst, först spred “Micke – Aug 1, 2009 — 01:13” dynga, sedan var hans inlägg helt rätt.

 28. Sune Mangs

  Är inte poängen här att TPB:s servrar står i Nederländerna? Och det är därför som de faller under nederländsk jurisdiktion.

 29. kras

  @ Gustav Tröghjärna

  Han läste fel från början. Vad är det som är så konstigt med det?

  @ Calandrella

  Jag håller inte med. Det TPB gjort i första hand är att driva en neutral fildelarsajt, och inte politiskt arbete eller nyttjande av yttrandefrihet. För att liknelser ska fungera så ska båda sidor vara så lika som möjligt. Se bara på hur löjliga alla ICA-liknelse blir, de som upphovsrättsförespråkarna gärna använder sig av.

  “samhällsfarliga på riktigt”

  Om de är medskyldiga till att skapa mer och mer övervakningslagar och om dessa lagar inte är samhällsnyttiga, ja då är de ”samhällsfarliga på riktigt”.

  “grov organiserad kriminalitet”

  Det beror väl på hur man ser på det. Likt en maffia anser de sig skydda de som betalar till dom och driver obefogad och oproportionerlig utpressning mot andra. Om det sker lagligt eller inte kan jag inte uttala mig om.

  @ MrArboc

  Om du enbart har läst artikeln i Expressen kan du gå till Engströms blogg där han förtydligar det hela. Vi har bara en man där och han kommer att ha häcken full.

  ” Sådana som rör riktiga människor”

  Vad pratar du om? Har du missat att TPB existerar i verkligheten eller anser du att människor som inte delar din åsikt inte är riktiga? Kanske räcker det för dig att blunda så finns dom inte längre?

 30. HR

  Du var i Alingsås 17.08 ungefär och Västra Bodarna någon minut tidigare.

  Troligtvis sitter du på tåg nummer 442 som är ett X2000 från Göteborg till Stockholm. Avgång 16.42 Ankomst 19.55.

  http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=7343&a=77291&l=sv&l=sv#

 31. HR

  Nej, du färdas i bil.
  Se upp för fartkameror.

 32. Hans J

  Vi räknar ut snitthastigheten senare och hoppas att det inte blir för högt…

 33. hannes

  @anonym

  Det står i utlämningsavtalet att man inte kan utlämnas om man är dömd för brottet i ett något EU land, och så är väl fallet ???

 34. […] Falkvinge gör ett exempel av hur konstigt det är att svenskar blir dömda i utlandet, utan möjlighet att försvara sig […]

 35. Ignyte

  @Calandrella

  Visst är yttrandefrihetsinskränkande allvarligare, men det är faktiskt sekundärt i liknelsen. Rick gör principiellt en korrekt analogi här. Orätt är orätt oberoende av graden av moraliskt fel det är i det orätta.

  Sen att Rick kallar lobbyisternas verksamhet för grov brottslighet är att ta i, men på sätt och vis har han en poäng. Deras verksamhet är ett demokratiskt hot, då de ser till att företagens röster väger tyngre än väljarnas. Och det om någonting är ett hot mot det fria samhället.

  Dock kunde han kanske valt att formulera sig bättre. Men man kan förstå att han är pissed.

 36. Anaka

  @Hannes
  Den Holländska domstolen hanterade inte samma brott som den svenska domstolen då den Svenska gällde tidsbestämda händelser som inträffat för ngt år sedan. Den holländska handlar om vad som sker just nu – kontinuerligt.

 37. Jonas B.

  Liknelsen är ganska löjlig. Om du befunnits skyldig i ett EU-land är du automatiskt skyldig i alla. Reinfeldt genomdrev detta i Sverige och fick kritik från bland annat nu avhoppade Pålsson. Iran är inte med i EU sist jag kollade, och skulle nog ha svårt att bli godkänd.

 38. David B

  Falkvinge vill skriva nya lagar vilket gör en laglig verksamhet olaglig, någonting han kritiserar lobbyn från att göra. Inget fel med det… eller?

 39. Ignyte

  @David B

  Haltande kritik eftersom det är vad brottslagar går ut på. Göra tidigare lagliga saker olagliga. Dessutom skiljer metoden. Rick vill göra det på rätt sätt, via folkets röst. Lobbyisterna vill påverka lagstiftningen genom att gå vida cirklar runt folket och piska politiker och media i rätt riktning. Vilket anser du är moraliskt mest försvarbart?

 40. Jonas

  Det skulle vara en bättre liknelse om det var olagligt att visa brösten i Sverige också och om det var bilder på iranska bröst som visats utan den Iranska kvinnan i frågas tillåtelse.

  Nackdelen efter att man har gjort det till en bra liknelse är ju iofs att det inte är lika uppseendeväckande längre eftersom det är detaljerna som är påhittade i det ena scenariot som är mest värda att reagera på.

 41. Wille

  Visst är det lite överdrivet. Men med tanke på antalet kommentarer har han (Falkvinge) ju uppnåt målet.
  Provocera lite lagom och alla vill säga sin mening.
  😀

 42. Fuck you Umeå censurs-IT & feministisk barnporr « MMN-o

  […] länder som Kina. Eller för den delen Iran, där Johanna Sjödin (i sin ovetande frånvaro) blivit fälld i domstol för att hon visat sina då 16-åriga bröst offentligt på […]

Comments are closed.

arrow