Kommentarer till DN- och N24-artiklarna

Det finns två artiklar just nu, en på Nyheter24 och en på DN, som påpekar att jag var jävig vid ett styrelsebeslut i partiet, något jag kände till och också talade om vid tillfället. Jag tänkte ge lite bakgrund från där jag är ute på västkustöarna (vilket f.ö. syns i min sidebar 🙂 ).

Men eftersom vi spelar öppet, så tänkte jag först ge länkar till den som vill läsa hela diskussionen själv: den interna diskussionen som ligger till grund för artikeln finns här, och har också diskuterats här efter artikeln. Det är mycket bättre att läsa allt själv än att förlita sig på andrahandskällor som får betalt per annonsexponering.

Till att börja med är rubriken ganska missvisande. Jag anklagades inte för jäv, utan deklarerade solklart att jag var personligen påverkad av ett beslut jag var med om att ta (definitionen av jävig).

Det är en kultur som jag har varit väldigt noggrann med att försöka odla i styrelsen — att var och en av oss är valda på förtroendet att kunna lägga personliga intressen åt sidan och rösta för organisationens bästa. Jag har varit tydlig med att jag inte vill se att någon låter bli att rösta bara för att ha ryggen fri i alla framtida scenarier — i mina ögon har det varit att man låter bli att göra det jobb, som man är vald till: att fatta beslut.

Så naturligtvis behöver jag då också leva som jag lär, i en situation där jag var väldigt tydligt personligen påverkad, en omröstning som handlade om min personliga ersättning. Jag resonerade som så, att så länge jag kan motivera tydligt varför jag röstade på ett visst sätt, så valde jag hellre att tydligt försöka göra mitt jobb i varje läge, även när det var traditionellt obekvämt.

Själva beslutet förtjänar också att nämnas. Det handlade inte om en lön per se — det handlade om ifall styrelsen skulle utfästa en lönegaranti ifall min planerade, kommande lön från Bryssel (som alltså inte kommit igång ännu, och som kommer att dröja ytterligare ett par månader) understeg 45k. Diskussionspunkten handlade om styrelserekommendationer till vår europaparlamentariker, men beslutet om lokala assistenter ligger slutligen hos honom och bara honom, oavsett vad styrelsen bestämmer sig för att rekommendera.

Frågan som diskuterades i forumtråden efter mötet var alltså inte ifall jag var personligen påverkad av beslutet, för den biten var alla inblandade överens om: det var ju helt uppenbart. Efterdiskussionen gällde ifall principen att alla skall rösta, även om de är personligen påverkade, är en bra princip.

Diskussionen slutade med att Mikael Nilsson citerade ur aktiebolagslagen, där det tydligt framgår att ledamöter i aktiebolagsstyrelser inte får vara med och handlägga frågor som rör avtal mellan styrelsen och dem själva. Det här skulle mycket väl kunna falla under en sådan punkt.

Eftersom jag har mycket respekt för att aktiebolagskonstruktionen som sådan har överlevt de flesta saker som folk har kastat på den, så backade jag vid den punkten, och noterade att det är viktigare för långsiktig överlevnad att styrelsemedlemmar inte ens kan misstänkas för att ha satt sig själv framför organisationen, än att de röstar i varje fråga. Citat från mig ur tråden:

I stand corrected och jag korrigerar både analys och agerande. Jag kommer att ta tillfället på nästa styrelsemöte, under förutsättning att vi då förtydligar beslutet ovan, att inte vara med och handlägga frågan.

För att detta ska bli möjligt krävs naturligtvis att någon annan än jag bereder ärendet. Jag ska därför försöka skicka ut handlingar inför styrelsemötet någon dag tidigare än planerat — typ imorgon.

Jag är personligen otroligt imponerad av svärmens kapacitet att laga defekter i en organisation. När något upptäcks som kan fungera bättre, så tar det oftast inte lång tid förrän allt har svängt. I en traditionell organisation hade ledningsskiktet gjort sig onåbara och struntat i vad folk var upprörda över. (“Alla tjänar på om debatten lägger sig.”) Det är att kasta bort kompetens.

Man kan också uttrycka det så här: Vi gör fel ibland. Då lär vi oss något, gör om, och gör rätt. Men vi fortsätter att sätta en stolthet i att hela tiden försöka göra vad vi tror är rätt, och att hela tiden försöka bli bättre på det vi gör.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Robin Rönnlund

  Tycker att det är bra att du postar en kommentar – jag får känslan av att DNs försök att få tag i dig kan vara lite halvhjärtade.

  Över lag så tycker jag att diskussionen är klart intressant och givande – hoppas att den fortsätter mot ett bra resultat.

  Hoppas att du har det bra i skärgården, det är fint omkring Björkö!

 2. Anne Kekki Forshaga

  Bra skrivet. vi jobbar öppet och det är vår styrka. Jag känner bara att jag blir styrkt i vårt sätt att arbeta. Det går undan och vi får ändra oss när det blir fel.
  Den enorma kompetens som Piraterna besitter gör att Piratskeppet går stadigare framåt. Jag personligen har bestämt mig för att stanna ombord och följa med på Piratpartiets spännande resa.

 3. […] i röstningen och Falkvinge deltog i omröstningen och lät då sin ordföranderöst avgöra. På Falkvinges blogg kan man ta del av hans syn på detta.  Falkvinge med att erkänna att han har fel och att beslutet […]

 4. DalaPirat

  Det är tråkigt att något sånt här hände, det kommer vara lätt att peka på och säga att “vi bara är ett enfrågesparti utan struktur där man sätter sin egen lön”.

  Hoppas verkligen att beslutet omprövas på ett nytt sätt och att det kommer ut i media att ni faktiskt tar det här på allvar

 5. Lennart Lindsjö

  svarade på artikeln i dn:
  45000? 450 000 är för lite! Ett fritt samvetande nätmedvetande utan kränkande ofrivilliga registreringar där ettor och nollor kan flöda fritt handlar om vår frihet. Om att våra barn skall slippa bli menlösa kreatur och konsumentslavar till en utvald aristokrati! Rick Falkvinge är en nutida äkta frihetskämpe. Självklart att han måste kunna fortsätta sitt verk utan onödiga bekymmer för det tarftliga! Själv ökar jag min månatliga donation trots att jag har en moderat inställning!
  Så nu vet Min Hjälte vad jag tycker!:) Vila upp Dig snart börjar kriget på allvar!

 6. Joel

  Sker med 100% säkerhet skummare saker som handlar om mycket mer pengar inom (S) och (M), men dom förväntas inte vara perfekta, och om dom gör något fel så blir det oftast inga konsekvenser ändå, jag har inte förstått varför ett så ungt parti som PP förväntas göra rätt i varenda liten sak redan från början.

 7. Joel

  Glömde ju självklart det här:
  http://www.youtube.com/watch?v=YolWuQJX-rY
  Du behöver nog inte oroa dig, om hon kan komma undan med allt det där och vara partiledare för (S) så kan du nog komma undan med att personligen engagera dig i frågor inom partiet även om dom rör dig och din ekonomi. När det ställs i perspektiv till vad hon har gjort så ser jag inte ens något fel med det du gjorde längre.

 8. Mattias Andersson

  “det är viktigare för långsiktig överlevnad att styrelsemedlemmar inte ens kan misstänkas för att ha satt sig själv framför organisationen, än att de röstar i varje fråga.”

  Tack Rick! Det var precis det här bemötandet jag (och många andra) väntat. Inga åsikter om lönenivåer, det är rätt oväsentligt så länge de inte kan falla tillbaka på partiet.

 9. Partiet framför allt » Mattias Andersson

  […] Rick går själv ut och bemöter kritiken här, jag citerar; […]så backade jag vid den punkten, och noterade att det är viktigare för […]

 10. Uno Hansson

  Jag upprepar vad jag skriver på PP:s forum:

  ag tycker att det är helt sanslöst att jämföra jävsituationer som en del här har gjort! Några tycks t.ex. vara oroliga för att massmedia (eg. gammelmedia) kommer att göra detta. Men det är väl en himmelsvid skillnad om jävsituationer gäller någon annans individuella negativa rättigheter, eller om det BARA berör den egna personens möjligheter att tillgodose sitt eget fysiska välbefinnande!

  I domarens fall kan det gälla en relativt långvarig hjärntvätt som påverkat hans värderingar så att han gör vinklade subjektiva bedömningar av ANDRA PERSONERS mänskliga rättigheter!!! Skall de hamna i fängelse och betala miljoner i skadestånd… eller…

  I PP:s fall gäller det om var och en av pp:s medlemmar är beredd att i snitt betala 20 öre/mån!!! för att behålla den nuvarande partiledaren ett år före valet!!!

  10 000 kr/50 000 medlemmar = 20 öre (om vi exempelvis hade haft 1,20 kr/år i medlemsavgift)

  Amartya Sen: Med negativ frihet menas att det inte finns några yttre hinder som gör att man inte kan förverkliga sina önskningar. Med positiv frihet menas att man har praktiska möjligheter att förverkliga sina önskningar.

 11. OSMIDIGT » Alla måste sluta upp

  […] Rick visar redan reaktioner och på det positiva egenskapen hos han, att svänga det glädjer så backade jag vid […]

 12. Jonas B.

  Det var en väldigt lång text med oklart innehåll. Röstade du i frågan om din egen avlöning eller inte? Om så är fallet, hur ska du reparera ditt eget rykte? Om du nu vill ha mer pengar i medlemsbidrag så får styrelsen inte uppfattas som oseriös.

 13. Simon

  “Det var en väldigt lång text med oklart innehåll. Röstade du i frågan om din egen avlöning eller inte?”
  Ja eller hur? Jag håller med. Fattar fortfarande inte om beslutet ska göras om, utan Falkvinges medverkan, på nästa styrelsemöte, eller inte?

 14. Hans J

  Jag var själv med på Piratpartiets valvaka.

  Där kunde jag se någonting med egna ögon som såg skrämmande ut… Jag såg Rick Falkvinges ansikte – svullet, plufsigt… – Ansiktet var liksom utsmetat och med rödsprängda ögon.

  Valrörelsen hade tagit musten ur honom!

  Han hade givit ALLT! Och för vad?
  Jo, för någonting han trodde på (“idioten”) !

  Han hade arbetat utan någon lön av något slag, som en tiggare, för DIN och MIN skull. I flera år dessutom…

  När han sedan begär (vad jag förstår – jag har inte mycket mer än protokoll att gå efter jag heller) den HÖGST MODESTA ersättningen av 45000 i månaden för att dels arbeta som Christian Engströms assistent för vilket han ska få 33000 kronor och sedan om jag har förstått rätt ytterligare 12000 kronor för att jobba resterande 16 timmarna på dygnet samt helger som partiledare – så blir det liv?

  12000 kronor i månaden? Men hallå – KOM IGEN!

  Nu är det nog inte något liv om detta egentligen!?!
  Dagens Nyheter – som är en svuren fiende till Piratpartiet – liksom Nyheter24 (TV4:s hatweb) skriver om att Piratpartiet nu skulle vara kluvet?!? – Vem tror på sådan skit!

  DN och N24 agerar i Alliansens och FRAs intresse. Detta vet vi ju sedan tidigare!

  1. Rick är värd de pengar han har begärt.
  2. Dagens Nyheter och Nyheter24 kan dra åt helvete.

  Hela Piratpartiet är enigt! (med möjligen några få undantag)

 15. Magistern

  Hej Rick!

  Jag hoppas verkligen att du kommer att stå fast vid ditt beslut att partiet kommer att betala 55.000 kr per månad i lön till dig. Detta beslutet kommer att gynna kulturarbetare såsom musiker och skådespelare på så många olika plan, tro mig.

  Jag tycker också att du i konsekvensens namn måste stå fast vid det här beslutet. Det är ju trots allt piratpartiet vi talar om. Pirat = stöld = Att ta med våld utan att ge något tillbaka.

  Ner med rättigheterna för alla porrfilmsladdande tonårskillar med sunkig kvinnosyn, fram för upphovsrätt för musiker och artister!
  /Magistern

 16. Per Andersson

  Det är synd att det är så många som tror på det dom läser i tidningar och ser på TV. Visst, det står bra saker i dom ibland men sen släpper dom något sånt här. Det är helt klart vidrigt!

 17. Jonas

  Det var alltså en annan kille som vann valet? Ger de en godtyckligt vald polare 35000 i lön? Och detta räcker alltså inte för en sympatilön för ett jobb man inte utför. Varför behöver Engström en assistent när Piratpartiet ändå skiter i 99% av politiken. Det kan väl inte vara så svårt att sätta sig in i den resterande procenten själv så man vet vad man ska rösta en gång i kvartalet eller så när en sådan fråga råkar komma upp.

 18. Mattias Lönnqvist

  Inledningsvis: jag är inte piratpartist utan aktiv i ett annat parti. Däremot tycker jag att piratpartiet gör en viktig insats och jag hade inte blivit ledsen om PP kommit in i riksdagen 2006 (så länge ni inte fällde en borgerlig regering)

  Vidare: jag har inga anmärkningar kring lönenivån i sig. För mig framstår den som väldigt låg, men det är en fråga för piratpartiet och dess väljare; inte för mig.

  Däremot är jag förundrad över hur situationen ens kunde uppstå. Det är ett så solklart fall av jäv att ingen borde kunna missa den, och det finns aldrig skäl att försätta sig själv i en jävssituation. Visst, alla måste lära sig i början, men ni kandiderar till riksdagen och för diskussioner om att kandidera i några kommunfullmäktigen och ni har inte förstått varför man som politiker ska undvika att sätta sig i en jävssituation?

  Det är inte rakryggat att ta beslut som rör en själv som person. Däremot kan man givetvis inte gömma sig bakom jäv om man berörs som en del av en grupp.

  För att ta en jämförelse med näringslivet (som tycks vara populärt, trots att det är två helt olika saker) så förhandlar man inte lön med sig själv. Punkt. Enda undantaget är enmansföretag där man själv är ägaren. Så är knappast fallet med något parti.

 19. Uno Hansson

  @Mattias Lönnqvist – Aug 3, 2009 — 23:32
  Självklart är det jäv; men det är ju skillnad om denna jäv gäller att försöka tillgodose sitt eget fysiska välbefinnande med i snitt 24 öre/månad från varje partimedlem, eller om det gäller långsitigt hjärntvättade subjektiva bedömningar av ANDRA PERSONERS mänskliga rättigheter!!!

 20. Ahrvid Engholm

  Bara en liten idé: Varför inte prestationslön?
  Rick kunde få X antal 1000 kr per tiondels procent i de månatliga opinionsundersökningarna. (Man kunde göra en “korg” av olika opinionsinstitut, och ta deras medelvärde, t ex.) Man kan ha en garantinivå, där man utgår från att PP i alla fall har minst 2%. Ligger PP på 4% bör utfallet bli en bit över önskade 45 000 kr/mån. Och det kan kombineras med en bonus om PP går över 4% i riksdagsvalet.
  F ö är det nästintill ekonomiskt självmord att betala ut *lön*, med tanke på alla skatter. Jag hoppas att så mycket som möjligt går ut som vad som lagligen kan utgå som fringies (tjänstebil, resor, traktamenten o dyl).

  –Ahrvid

 21. JonasN

  Det har ju alla aktiva i partiet varit införstådda med. Rick har flera gånger tydligt deklarerat att han har offrat ett par år a sitt liv och ett par års förlorad inkomst.

  Vi har redan diskuterat att den dagen partiet har en stabil inkomst ska Rick få en rejäl lön.

  Det har aldrig varit en hemlighet. Rick har skrivit om det i den här bloggen. Det var ingen som proteserade då.

  Rick, jag skänkte ett par tusen till dig när du hade det knapert. Nu får du en riktig lön istället. Det är bra för oss alla.

 22. Qer

  Jag tänker inte bry mig om att lägga mig i om det är en jävssituation eller ej, det finns det så många andra som redan tycker till om att det uppenbarligen räcker och blir över, däremot vill jag bara säga att jag tycker det är STARKT att publikt gå ut att säga att “Jag hade fel, jag kommer inte göra om det”. Skitbra, helt enkelt skitbra.

  I och med det är hela jävsfrågan överspelad i min värld. Du gjorde en grej som resulterade i att många medlemmar blev upprörda, du tog åt dig av kritiken (befogad eller ej) och har lärt dig av protesterna. Det visar på en förbannat mycket rakare rygg än vad Fredrik “Alla vinner på att debatten lägger sig” Reinfeldt har. Kudos.

  Vad gäller lönenivån anser jag att 45 papp är kaffepengar i sammanhanget. 45 papp i månaden kommer aldrig kunna betala tillbaka vad allt det jobb du gjort för Sverige, privatlivet och integriteten har inneburit. Jag har varit med om att starta företag och levt på svältgränsen för att jag brann för det jag trodde på, det funkar ett tag men till slut blir det jävligt jobbigt när spisen måste bytas ut, bilen faller sönder, soffan är nedsutten etc etc etc. Det tär på en, alla dessa detaljer, allt det som måste lappas och lagas för att man inte har råd.

  Klart du måste få en fungerande personlig ekonomi igen nu när det finns en chans för PP att garantera det. Det är du värd.

 23. Anders Hagel

  TACK! för allt Rick! Du har ju tagit en del lån,för att försvara våra mänskliga rättigheter.Så 45000kr/månaden är kanske inte så mycket som det ser ut?! Vi kanske ska kolla vad andra partiledare får? Hur som helst du är värd varenda rävis! MVH Anders Hagel

 24. Robert Eriksson

  Så här ser jag på det:

  1. Beslutet borde tagits utan inblandning av den det berör, det är min allmänna inställning och har inget med Rick personligen att göra. Men jag tror det kan föra något positivt med sig, vi lär så länge vi lever.

  2. Vår partiledare är värd vartenda öre, snacka om engagemang..

 25. Daniel Flöijer

  Förstår inte riktigt varför vissa (troligtvis få) är upprörda. PP har haft en linje att alla ska rösta i alla beslut, oavsett jäv. Rick har följt den linjen och tydligt deklarerat att han var jävig innan beslutet. Allt har alltså gått rätt till.

  Vad man sen tycker om linjen att alla ska rösta oavsett jäv är ju egentligen en separat fråga.

  Kämpa på Rick, och alla andra. Du/ni gör ett fanatiskt arbete!

 26. Makthavare » Falkvinge förnekar jävanklagelser

  […] sin blogg förnekar Falkvinge att han anklagats för jäv. I stället ska han själv tydligt deklarerat att […]

 27. David B

  Jag förstår fortfarande inte hur Rick Falkvinge kan tänka sig att vara assistent, och därmed tjänsteman åt Engström, samtidigt som han arbetar med PP. En tjänsteman ska ju inte hålla på med politik enligt hans egna ord.

  Jag ser också ofta att medlemmar i PP yttrar sig om politikers höga löner. Är inte 45’000 också en väldigt hög lön. Är det inte något av ett hån mot många av partiets medlemmar att partiledaren inte anser integritet vara viktigast.

  Faktum kvarstår att Herr Falkvinge precis satt ett pris på vår integritet, och det är 45’000kr i månaden. Får han mindre så skiter han i integriteten. Falkvinge har visat att han bara är en del av samma lobbyistskara som han försöker få folk att hata. Men PPs anhängare är väl för upptagna med att skrika hallelujah för att bry sig.

 28. Filur

  Jag tycker det är självklart att styrelseledamöter inte ska vara med och rösta om egna ersättningar.

  Förstod jag rätt att styrelsen återigen kommer att behandla frågan om Ricks lön vid nästa möte samt att Rick då inte är med och röstar?

  Om hurvida lönenivån är skälig eller ej har jag ingen åsikt. Jag ser dock inget uppenbart orimligt i den föreslagna lönen.

 29. Meastro

  Nu får ni väl ge er? Helt otroligt vad många avundsjuka personer det finns i piratpartiet. Jag skäms nästan över att vara med medlem nu, inte för att Falkvinge får pengar utan för att jag trodde att partiet stod för något viktigare, Integritet. Liksom att stå fast vid sina principer och inte låta gammelmedia hålla på som dom gör just nu. Jag blir besviken på alla partimedlemmar som gnäller över Falkvinges lön. Han har offrat flera år av sitt liv för att vi ska få det bra i detta land. Han har kämpat för att vi ska få ett privatliv. Jag tycker det är bättre att vi fokuserar på nästa fråga och det är hur antipiratbyrån ska få fortsätta med sitt onda grepp i detta land. Bry er om det istället för lite pengar. Jäv och jäv lägg av nu va? seriöst, han är partiledare och FÖRTJÄNAR VARTENDA ÖRE.

 30. Hans J

  Det finns säkert några i Piratpartiet som uppriktigt och ärligt anser att alla i Piratpartiet borde arbeta ideellt.

  Men ingen anser väl ändå att Christian Engström på grund av denna idealitet borde vägra att ta emot någon lön från EU-parlamentet. Ingen anser väl att han borde avstå från att anställa assistenter då dessa borde arbeta ideellt.

  Att få en eller flera ledamöter till EU-parlamentet har aldrig varit Piratpartiets mål. Det har möjligen varit ett delmål. Att vi har lyckats att få Christian Engström till EU-parlamentet är ett medel. Det är ett medel för att få genomslag med Piratpartiets politik – ingenting annat.

  Vi använder de resurser som vi får tillgång till på det sätt som bäst gagnar den politik som vi vill genomföra: Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv. Vårt nästa stora delmål efter att ha fått in så många ledamöter som möjligt i EU-parlamentet (vi klarade tyvärr inte att få in mer än EN) är att komma in i Riksdagen! Vi ska använda våra resurser till det. Vi ska använda alla våra resurser till det – även sådana resurser som vi kan få tillgång till genom att vi fått in en ledamot i EU-parlamentet. Margot Wallström deltog i socialdemokratiska sammankomster inför senaste val. Varje parti försöker få pengar för “EU-upplysning”. Det handlar naturligtvis om smygpropaganda och vi i Piratpartiet måste sluta att ha blå dunster för ögonen. Vi kämpar en kamp! Vi kommer att få slåss för varje millimeter politik vi vill genomföra! Vi kommer inte att få någonting gratis!

  Våra politiska motståndare gör allt för att stoppa oss!
  De ljuger – De hittar på skandaler om oss – De kallar oss tjuvar – De hindrar oss från att få delta i debatter – De försöker få medlemmarna att vända sig emot vår egen partiledning – De kommer att försöka splittra oss…

  De kommer att göra ALLT – men vi går inte på sådana finter. Vi förstår att politiken är obarmhärtig – det är väl en av de saker vi vill förändra!

  Självklart skulle fienderna önska att vår partiledare svalt ihjäl (Jobba gratis ditt svin!) Självklart skulle de vilja att Piratpartiet klövs i flera delar (Piratpartiet har djupa sprickor!)

  Vi använder de resurser vi har till förfogande så att de bäst gynnar VÅR POLITIK! Vår politik gynnas just nu av att Rick Falkvinge arbetar som “Christian Engströms assistent” i Sverige! Vår politik gynnas just nu av att Rick Falkvinge slipper att bekymra sig för om han har råd att köpa den eller den maten i affären. Han gör ett bättre jobb om han slipper att också fundera på sådant!

  “Alla är volontärer” – Javisst, men inte alla måste ställa upp klockan två på natten för att bli intervjuad av japansk TV, inte alla tvingas gå upp klockan fyra på morgonen för att åka till en TV-studio efter att ha sovit 3 timmar, inte alla “bor i en resväska”… För denna del anser Rick att han åtminstone ska kunna leva lite bekymmerslös och slippa att behöva cykla med en käpp nära framhjulet.

  Detta är vad våra fiender skjuter in sig på – och kallar “jäv”. Kanske är det tekniskt så, men min uppfattning är att DN, Expressen, andra partiers moralgiganter (bonus”tjuvar”), Bonniers opinionspsykologer, Partitaktiker, TV4, IPRED-kramare – kan dra åt helvete!

  De som är “för samvetsömma” hindrar vårt arbete med att få stopp på övervakningssamhället, de hindrar vårt arbete med att reformera upphovsrätten så den passar i 2000-talet, de hindrar vårt arbete för att få till stånd en anständig patenträtt.

  Det var “jäv” av Rick att starta partiet! Men det var väldigt bra gjort!

  Nu ska vi ha honom och ett tiotal pirater till in i Riksdagen! (Så att de får anständiga löner 😉 och så att vi andra kan få bort FRA)

 31. larserickf

  Instämmer i mycket med David B i hans inlägg.
  PP har angripit höga politikerlöner.
  45 000 är en mkt hög lön. De som säger ngt annat lever i en annan värld än de flesta andra.
  Och jäv är det. Delikatessjäv.
  Smutsa inte ner dig på detta sätt Rick.

 32. Hmm

  Vill du ha betalt för ditt arbete? Jag förstår inte. Ska inte allt vara gratis?

 33. Christoffer

  Jag tycker inte lönen i sig är något problem men det finns en brister i partiets demokratiska organisation som förhoppnings åtgärdas efter detta.
  Kom ihåg att partiet inte har många år på nacken!

 34. David B

  Nej, en partiledare behöver inte jobba ideelt. Men det här visar bara att jag haft rätt i saker jag skrivit tidigare. Falkvinge skiter i våra rättigheter, han vill bara tjäna pengar på hela debatten. Hur mycket? Jo, han vill tjäna minst 45’000kr i månaden, annars skiter han i det här.

  Vidare ska han ta resurser från EU för att bedriva nationell politik. Sen kommer PP att gnälla över att inget blir gjort i EU. Kanske skulle mer bli gjort om de som jobbar för EU arbetade med EU och inte bara med Sverige.

  Antingen så stödjer man de höga politikerlönerna, eller så gör man det inte. Det är verkligen inte ok att stödja det “Om det är en politiker som tycker det jag tycker”. DET är en väldigt farlig väg att gå. Acceptera de folkvalda som folkvalda av HELA folket och därmed ALLAS löner. Inte bara din favvo.

  Tycker det är väldigt synd det här. Tror PP kan bli någonting riktigt bra i slutändan… men det är nog dags för Falkvinge att gå tillbaka till sin forna karriär. Tycker nämligen snabbt vi ser en maktfullkomlighet växa fram. Snart ser vi Falkvinges bild i ordboken bredvid “hypokrit”.

 35. Henrik Hultberg

  Så du är på västkusten? Inte långt från Secret island festival då som precis är avslutat. På grund av ett jäkla oväder så blev de flesta av debatterna inställda. En lastbåt gick ner precis utanför med sex man..
  Det blev ett rejält party dock..på lördagen då vädret var bra.
  Nästa år är det ju valår och jag hoppas vi kan ta nya tag då.
  Fridens
  P.S Din lön är ju knappast något att orda om.

 36. […] har Rick kommenterat hela saken på sin blogg. Fortfarande menar han att det inte fanns något principiellt fel med att […]

 37. Jep

  Jag tycker att Falkvinge borde jobba utan särskild ersättning. Om det finns någon som tycker att han gör något bra och förtjänar en slant, kan han göra sig en hemsida med en donera-knapp där eventuella välgörare kan skänka valfritt belopp.

 38. Rick Falkvinge

  @Jep: Du har inte reflekterat över att jag levt precis så i ett drygt halvår, och att det faktiskt fungerar?

 39. Hej

  Om man bråkar internt så är man svag som grupp, och då vill ingen annan ge sitt stöd till den svaga gruppen.

  Därför är det nog viktigt att köra mer intern kommunikation och dialog. De flesta problem blir lösta om man pratar om dem tillräckligt mycket. Och då menar jag inte på ett forum. Bättre med Skype isåfall.

 40. kras

  @ Magistern

  För att kalla sig för magistern så har du väldigt dåligt med faktaunderbyggda argument…

  @ Jonas

  Du kan väl allvarligt inte tro att det är lätt att driva ett fokusparti som Piratpartiet? Om du hade orkat leta upp fakta och tänka ett steg längre så skulle du förmodligen inte ha skrivit som du gjorde.

  Engström kommer att ha fullt upp, Falkvinge kommer att ha fullt upp, och alla andra som jobbar med partiet kommer att ha fullt upp. Det läggs inte ner mindre tid bara för att frågorna är färre till antal. Sedan är det inte heller en hemlighet att Falkvinge har levt utan lön en längre tid och ådragit sig en massa lån. Dessutom kräver hans arbete även att han reser omkring mycket.

  @ David B

  Falkvinge har offrat mycket för partiet och detta har inneburit en stor privatekonomisk förlust. Om han har en åsikt att det krävs en lön på x kr för att han ska orka fortsätta som partiledare och snabbt få ordning på sin privatekonomi så varför inte ta det i beaktande? Falkvinge har väl mer än många andra visat att han står på integritetens sida, så dina försök att måla upp det motsatta scenariot bleknar rätt fort. Att jämföra han med de lobbyisterna som du refererar till visar bara på bristen på sakliga argument från din sida.

  @ Hmm

  Piratpartiet har aldrig sagt att allting ska vara gratis.

  @ David B

  Hur kan Falkvinge skita i våra rättigheter när det är han som varit den största förespråkaren av dom? Om det enda Falkvinge var ute efter skulle vara pengar så finns det bra mycket bättre sätt att nå sitt mål än att skapa detta parti. Vidare är PP knappast det enda parti som anställer lokala assistenter.

  ” men det är nog dags för Falkvinge att gå tillbaka till sin forna karriär. Tycker nämligen snabbt vi ser en maktfullkomlighet växa fram.”

  Är det därför Falkvinge varje gång han begått ett misstag har bett om ursäkt?

  @ Jep

  Om vi ska ha en partiledare som fokuserar 100 % för att partiet ska blomstra så behöver han även få ersättning för detta.

 41. Hmm

  Kras. Och Sverigedemokraterna säger inte att de är rasister, men…

 42. Robert Andersson

  Vad jag kan förstå så befann sig styrelsen i ett läge där fem röster stod mot fem. Nu var det inte så att de som var emot förslaget i sin helhet, också var emot alla delar av förslaget. Skulle det inte ha varit bra att inte anta förslaget utan istället dela upp det i dess beståndsdelar. Nivån på ersättningen kunde ju ha hänskjutits till ett årsmöte, eller åtminstone en vidare grupp. Att du sedan förmodligen inte skulle vilja tacka ja till ett sådant arrangemang, gör väl att man kan överväga andra kandidater.

 43. Globetrotter

  Min enkla åsikt är att partiledaren inte ska ha en lön från Bryssel. Varifrån han ska få sin lön är en annan femma.
  För nu har vi både ordföranden och vice ordföranden i Bryssel (även om det ska vara en assistent “hemma”) och därav får jag känslan av att “lägga alla ägg i samma korg”.

  Det är ju jättekul att man kan få lön från Bryssel, men med det så hänger ju en hel del arbetsuppgifter samman; vilken fot ska partiledaren stå på när det kommer till att avgöra vad som är viktigast i arbetsuppgifterna?

 44. Abbenorm

  Varför ska politiker ha betalt över huvud taget? Feta löner från Europaparlament eller rikstad?

  Politik bygger på engagemang. Det enda vi vet säkert är att det alltid kommer att finnas efterfrågan på politik, och många vill vara med och bestämma, utan att få betalt. Det kommer inte vara lätt, men det är det inte idag och har heller aldrig varit.

 45. David B

  Kras:

  När man offrar någonting så kräver man inte senare avkastning i form av 45’000kr. Jag säger inte att Falkvinge ska jobba gratis, men 45’000kr är långt mer än vad de flesta i landet tjänar. Falkvinge klarar sig på en lägre lön, men han väljer hellre att skita i partiet, än att ta den lägre lönen. PP är en jättebra affärsidé och Falkvinge tjänar (eller kommer tjäna) miljoner på att hålla föredrag kring PP i framtiden… det hela är planerat… och detta är ett tecken på att jag har rätt.

  Falkvinge ber om ursäkt när han blir påkommen att ha fel, någonting som sker ganska ofta. Jag brukar också be om ursäkt. Om du suttit i en mordrättegång så brukar de flesta där också vara oskyldiga. Tycker det är så bra att mördare erkänner… alla som erkänner borde slippa straff.

  Vidare må Falkvinge vara den största förespråkaren för rättigheter (Iaf en viss grupps föreställningar av vad som ska vara rättigheter och utan att förklara hur detta kan komma att vara rättigheter). Dock är detta inte hans högsta prioritet… det handlar egentligen om pengar. Någonting som han bevisat. Likväl som han fattar beslut a partiets vägnar utan mandat, men han ber ju om ursäkt så det är ok. Sen om besluten står fast…

  Tycker ni inte det är märkligt att Falkvinge inte bemöter frågor kring hur han som tjänsteman under Engström med sina egna ord måste sparka sig själv om han utöver någon form av politiskt arbete?

 46. Rick Falkvinge

  @Robert Andersson: Nja, det var inte fem röster mot fem om förslaget. Den slutliga lydelsen i beslutet gick igenom med röstsiffrorna 7-3, och min röst hade alltså inte gjort vare sig från eller till där.

  Däremot var det ett steg på vägen som blev oavgjort, och som min utslagsröst avgjorde. Men eftersom det var i ett tidigt skede i omröstningen — jag tror att det var den första voteringen av tre för att komma fram till vad vi slutligen skulle rösta om — så är det svårt att säga hur det skulle påverkat slutresultatet, om jag avstått från att rösta då.

  Den näst sista voteringen valde mellan två olika formuleringar, som båda gav mig 45′ i lön. Jag minns inte röstsiffrorna där. Den sista voteringen var alltså då att anta eller avslå formuleringen, och den antogs med röstsiffrorna 7-3.

  Så min röst hade inte gjort från eller till, just där. Även så, så är det viktigare för långsiktig överlevnad, att berörda avstår (åtminstone om man ska modellera efter aktiebolag, vilket vi gjort).

 47. Anders Forsman

  Har man dragit igång något som PP och legat i som jag vet du gjort , så är det ballefan dax att få betalt? Kämpa på bara – du har mitt fulla stöd;)

 48. kras

  @ Hmm

  Isåfall kanske du kan förklara varför partiets politik skulle innebära att allting blir gratis eller att alla börjar arbeta gratis.

  @ David B

  Det Falkvinge har begärt är en lön på totalt 45 000 kr, vilket är lägre än övriga partiledares ersättningar. Skälet till denna nivå är till stor del personligt, men tänk på att under alla dessa år av ideellt arbete så har han hunnit samla på sig en hel del skulder. Utan att ha en inblick i Falkvinges privatekonomi så tror jag inte att du är rätt person att avgöra hur mycket Falkvinge klarar sig på. Att vara partiledare är heller inte ett ”vanligt jobb”, och att PP skulle vara en bra affärsidé tvivlar jag starkt på. Först säger han upp sig från sitt vanliga jobb och lever flera år utan lön för att sedan få en lön som är mindre än den förra. Är det en bra investering?

  Falkvinge ber om ursäkt när han har fel, vilket många andra inte gör. Detta är en bra kvalitet. Att du sedan jämför detta med mordrättegångar känns inte bara ovidkommande utan även löjligt.

  Om du hade läst länkarna som Falkvinge postade skulle du ha insett att han inte har brutit mot några stadgar i styrelsemötet. Han har även förklarat hur dessa möten har gått till och efter en diskussion i forumet nu ändrat åsikt och bett om ursäkt.

  ” Tycker ni inte det är märkligt att Falkvinge inte bemöter frågor kring hur han som tjänsteman under Engström med sina egna ord måste sparka sig själv om han utöver någon form av politiskt arbete?”

  Vad han gör som tjänsteman och vad han gör som partiledare är väl två helt olika uppdrag?

 49. Gert

  Rick… hade du inte klarat uppehället med en lön på 30k? Om inte… varför?

  Jag är inte emot att du får lön, men partiet har tyvärr begränsade resurser… resurser som skulle kunna användas till så mycket mer än att göra dig till en högavlönad piratkapten.

 50. Jonas

  Att bara jobba som partiledare utan att behöva bedriva politik samtidigt eller ha ett riktigt jobb tror jag inte är svårt nej, det är mest att sitta på arslet och tycka saker och vänta på att man blir fler som tycker samma sak. Man behöver inte presentera några hållbara lösningar för något. (vilket piratpartiet INTE gjort, de har bara gnällt än så länge) Det kanske krävdes ett par timmars arbete för att hitta en så naiv väljargrupp att sikta in sig på, antar att man först gick igenom gratis öl, fria bordeller och sen fastnade för gratis film/musik eftersom det tydligen inte är lika uppenbart att det kostar pengar att framställa sånt som när det gäller öl…

 51. OSMIDIGT » Om viljan finns är en omvotering möjlig

  […] Rick säger själv i sitt inlägg Jag är personligen otroligt imponerad av svärmens kapacitet att laga defekter i en organisation. När något upptäcks som kan fungera bättre, så tar det oftast inte lång tid förrän allt har svängt. I en traditionell organisation hade ledningsskiktet gjort sig onåbara och struntat i vad folk var upprörda över. […]

 52. Dennis Nilsson

  Jag fortsätter med att donera en slant till Rick varje månad.

  Den perfekta människan är ännu inte skapad, och kommer aldrig att bli det. Ifall man kräver att Rick skall vara perfekt så skall man minst vara det själv.

  Det är annan sak att makten och pengarna berusar och korrumperar även den bästes omdöme. Vi grässrötter får påminna Rick, Christian och de andra om detta, när det behövs, så de inte faller in i samma fålla som etablissemanget.

  Heja på! 🙂

 53. linduxed

  Jag är glad att du berör detta Falkvinge, ett förtydligande av situationen var verkligen på plats.
  Jag vet inte hur jag skall se på den här incidenten än, men att ha två sidor av ärendet är alltid bra.

 54. Stoffe

  Nej detta känns inte ok. Gör om gör rätt, hur fan ska man kunna vara trovärdig mot jäviga domare när partiledaren säger att “jäv är dåligt, fast det gäller ju inte mig”. Sen är det välförtjänta pengar kanske å ena sidan, men väldigt mycket pengar å den andra som kunde användas till annat och hela affären luktar ganska unket.

 55. Anonym

  45 jävla tusen? Så det visade sig vara sant till slut att Falkvinge saknar egentlig ideologisk övertygelse utan bara är ute efter stålarna. Ungefär tjugotusen mindre så kan vi snacka rimligt. Verklighetsfrånvänd och helt utan kontakt med gemene mans situation, i vanlig ordning bland de politiker som har lyckats etablera sig. Detta har förstås då och då kunnat skönjats redan i tidigare blogginlägg (svamlandet om att de fasta arbetstiderna var ett minne blott, någon?).

 56. Partiet som vinstmaskin « Mårten Schultz.

  […] som en korrupt soppa av partiets företrädare. PP har nämligen beslutat att modellera sig efter aktiebolagets modell. Således sitter partistyrelsen och läser aktiebolagslagens regler på sina […]

 57. Eric

  Bra diskussion. Utan Falkvinge hade PP inte varit vad det är idag – så du, Falkvinge, förtjänar lön för mödan. Men att klämma i med ett så högt belopp i en nätrotsrörelse är inte smakligt. Det må vara en rimlig lön för en partiledare, det är säkert en ekonomiskt försvarbar lön vid det här laget, men i mina ögon är det inte en rimlig lön i vårt lilla parti.

  Halvera ditt löne-anspråk så tjänar du rätt mycket good will hos mig nu. Jag som fattig student donerar vad jag kan undvara per månad, har köpt en partitröja för egna slantar och kört runt med valsedlar och tagit mig tid… och det har vi alla gjort. Hur bra du än må vara för Piratpartiet så hade du fortfarande inte varit någonting utan alla oss andra som fortfarande jobbar gratis för vad vi tror på.

 58. Erik

  Varför har ni modellerat efter aktiebolag?

 59. MrHama

  jävligt många Jantefolk här som stör sig på nivån i stället för att diskutera det som spelar roll: principerna. Eftersom debatten är öppen så har felet korrigerat sig själv, vilket inte alltid sker i andra styrelser.

  dessutom är inte 45k-skatt en hög nivå om man har utgifterna och arbetsbördan som Rick mfl. har. Det är mycket mer än 40h veckor utan OB som det handlar om här. Pengarna ska räcka til så att Rick kan vara någorlunda ekonomiskt oberoende så att han i stället fokuserar på andra delar av livet än att jaga den billigaste maten och kan ha råd med en bil så han kan ta sig runt smidigt i stockholm på AFK-möten exempelvis

 60. Rickard Olsson

  Gert, de här pengarna är öronmärkta för just anställningar, de går inte att använda till annat (även om styrelsen valde att använda 35′ av EU-medlen och 10′ av egna medel så var det inte det alternativ som Rick röstade för).

  För övrigt så var det här “beslutet” inte ett beslut i vanlig mening utan bara en rekommendation till Christian, som enligt EUs ledamotsstadga skall fatta beslutet själv om vilka han anställer, till vilken lön.

 61. Allvarliga problem för Piratpartiet « infallsvinkel

  […] leder till ett växande internt missnöje och befogad kritik. Paradexemplet är naturligtvis att Falkvinge själv var med och bestämde om sin […]

 62. Kalle E

  Assistent = tjänsteman?

  Tror inte det. T.ex. ingen av de assistenter som arbetar på Sveavägen är tjänstemän.

  En tjänsteman är en person som arbetar för staten eller kommunen för att BEREDA ÄRENDEN eller HANDLÄGGA ÄRENDEN EFTER BESLUT för politikerna. Detta är ett arbete som fortgår oberoende av vilka partier som sitter i ledningen eller i opposition. En tjänsteman får därmed inte arbeta politiskt eftersom det skulle sinka personens arbete ifall “fel” politiker frågar efter underlag, statistik eller genomförande av beslut etc.

  Det Rick skulle anställas som, är Christians personliga assistent. Det har inget med tjänsteman som svenskt koncept (se ovan) att göra.

 63. infallsvinkel

  Personligen tycker jag att det bästa vore om partiet gav dig en retroaktiv lön för de år som du har arbetat oavlönat.

  Jag har stor respekt för att du valt att offra stora ekonomiska värden för det politiska arbetet.

  Dock anser jag att 45 000 kr. är en vansinnig hög lön. Varför ska en politiker tjäna mer än en högstadielärare?

  Det är bara utifrån perspektivet, din långa och trogna tjänst, som jag kan acceptera denna lönesättning.

 64. infallsvinkel

  Jag menar alltså att eftersom Piratpartiet inte ger några hundratusen i retroaktiv ersättning til Falkvinge, så är lönen ok.

 65. David B

  Kras: Jag har aldrig hävdat att någon begått stadgebrott. Du däremot hävdar att han har stora privata skulder, trots att du själv säger att du inte har någon aning om hur hans privata ekonomi ser ut.

  Om Falkvinge tycker att han jobbar så mycket att han förtjänar så mycket pengar… då kanske han ska delegera lite. Det gör han dock inte då han inte kommer få full utdelning senare för det här projektet, om för mycket strålkastare lyser på någon annan pirat.

 66. kras

  @ Jonas

  ” Att bara jobba som partiledare utan att behöva bedriva politik samtidigt eller ha ett riktigt jobb tror jag inte är svårt nej, det är mest att sitta på arslet och tycka saker och vänta på att man blir fler som tycker samma sak.”

  Så du tror att Falkvinge satt inne på en pub och tyckte en sak och vips så hade partiet 50 000 medlemmar? Går du omkring på alla partiledares bloggar och postar samma sak, eller är det just piratpartiet du har ett behov att förlöjliga?

  ” Man behöver inte presentera några hållbara lösningar för något. (vilket piratpartiet INTE gjort, de har bara gnällt än så länge)”

  Du kanske kan precisera dig lite om vad du syftar på? Jag anser att partiets politik är framtidssäker. För övrigt är det inte politikernas jobb att hitta affärsmodeller till alla medborgare.

  ” Det kanske krävdes ett par timmars arbete för att hitta en så naiv väljargrupp att sikta in sig på, antar att man först gick igenom gratis öl, fria bordeller och sen fastnade för gratis film/musik eftersom det tydligen inte är lika uppenbart att det kostar pengar att framställa sånt som när det gäller öl…”

  Du verkar ha missat hela debatten på senaste tiden då du påstår att piratpartiet är synonymt med gratis film och musik. Det krävs bra mycket mer än detta om du vill smutskasta partiet.

  @ Anonym

  ” 45 jävla tusen? Så det visade sig vara sant till slut att Falkvinge saknar egentlig ideologisk övertygelse utan bara är ute efter stålarna. Ungefär tjugotusen mindre så kan vi snacka rimligt.”

  Menar du att en partiledare med vad allt det innebär ska ha en lika låg lön som outbildade kan få genom ”vanliga” jobb? Det är absolut inte rimligt. För övrigt hoppade Falkvinge av sitt vanliga jobb och har levt utan lön under alla dessa år, och detta har medfört stora skulder. Tycker du det verkar vara en bra investering med tanke på att den lönen han begär är lägre än den han hade innan?

  ” Verklighetsfrånvänd och helt utan kontakt med gemene mans situation, i vanlig ordning bland de politiker som har lyckats etablera sig.”

  Försöker du applicera det här på Falkvinge så har du nog valt fel politiker. Han har levt på privata donationer under den senaste tiden. Det är lugnt under ”gemene mans situation”.

 67. Rickard Olsson

  David B, du har uppenbarligen inte skuggan av en aning om vad Rick gör, eller varför. Vet du t.ex. hur mycket han faktiskt delegerar, eller hur mycket han försöker knuffa fram andra i media? Vet du ens vem som är partiledare just nu?

 68. kras

  @ Eric

  ” Men att klämma i med ett så högt belopp i en nätrotsrörelse är inte smakligt. Det må vara en rimlig lön för en partiledare, det är säkert en ekonomiskt försvarbar lön vid det här laget, men i mina ögon är det inte en rimlig lön i vårt lilla parti.”

  Jag hänvisar till Rickard Olssons inlägg. Det är endast 10 000 kr som skulle komma från partiet enligt styrelsens rekommendation, resten är öronmärkta pengar för anställningar.

  ” Halvera ditt löne-anspråk så tjänar du rätt mycket good will hos mig nu.”

  Jag hänvisar till mitt svar till Anonym

  @ infallsvinkel

  ” Dock anser jag att 45 000 kr. är en vansinnig hög lön. Varför ska en politiker tjäna mer än en högstadielärare?”

  Det är inte bara en politiker i det här fallet, utan en partiledare. En typisk högstadielärare har väl fasta arbetstider, fasta rutiner, ledig en stor del av sommaren, är inte jagad av massmedia, mm. Jag har svårt att se varför en partiledare inte skulle tjäna mer än en högstadielärare. Det är större press, mer resor, mer offentlighet, mer ansvar (?), etc.

 69. kras

  @ David B

  ” Jag har aldrig hävdat att någon begått stadgebrott.”

  Det har jag heller aldrig påstått, men det var ett svar i samband med att du ifrågasatte hans mandat.

  ” Du däremot hävdar att han har stora privata skulder, trots att du själv säger att du inte har någon aning om hur hans privata ekonomi ser ut.”

  Det jag har sagt är att ”under alla dessa år av ideellt arbete så har han hunnit samla på sig en hel del skulder”, vilket ter sig rätt naturligt om man först avsäger sig sitt jobb och tar ett lån och sedan lever så många år utan en vanlig lön.

  Det andra jag sa var att såvida du inte har en inblick i Falkvinges privatekonomi är du inte rätt person att avgöra hur stor lön han behöver. Det är sant att jag inte har den inblicken heller, men jag går i fall inte och påstår att Falkvinge klarar sig på x kr per månad.

 70. Rickard Olsson

  @infallsvinkel

  Det är rätt typiskt att man drar till med en yrkeskategori som de flesta tycker tjänar för lite — högstadielärare. Varför inte jämföra med undersköterskor när man ändå håller på?

  Fast att jämföra med rörmokare, advokater, bankdirektörer eller svetsare på norska oljeborrplattformar, DET går ju inte…

  Grundfrågan här blir ju; varför ska Rick ha en för låg lön bara för att det finns andra i samhållet som också har för låg lön? Och vad har Ricks lön med deras löner att göra? Det är ju inte alls samma typ av arbete, arbetstider eller arbetsinsats. Gå och kräv samma lön för parkarbetare och läkare först så kan du komma hit och härja sen.

 71. Jep

  @Rick: jo, jag har reflekterat över att du levt på gåvor från sympatisörer. Förstår inte riktigt varför du föredrar att under åtminstone misstänkt jäviga former rösta till dig en fast lön, när PR-värdet av att PP:s partiledare lever som han lär borde vara skyhögt – du säger ju själv att det har fungerat, för övrigt, så … Om det inte är för att din gåvoekonomi i själva verket INTE riktigt förmår uppfylla dina önskemål om inkomst, antingen för att summan av dem är för liten eller för att du upplever att gåvoekonomin är alltför osäker och nyckfull.

 72. Gert

  @Rickard Olsson – Grundfrågan här blir ju; varför ska Rick ha en för låg lön bara för att det finns andra i samhållet som också har för låg lön?

  Vaddå låg lön? Att säga att 30k istället för 45k är låg lön är som att spotta på låginkomsttagarna i samhället.

 73. Rick

  Vad jag uppfattat så har du Rick haft den avgörande rösten – det stod 4 mot 4 innan nämligen. I en sådan situation var det klart fel av dig att rösta. Tilltro är viktigare än några futtiga kronor.

 74. Troed

  Om jag minns rätt ur budgetförslaget så drar (pp) in 100k i månaden på guldpirater. Jag var själv en sådan tills jag fick intrycket att Ricks lön nu är löst – jag blev nämligen enbart guldpirat för att lösa Ricks försörjning under tiden han på heltid driver det här arbetet.

  Dvs, (pp) skulle kunna betala Rick utan att lösa det via EU-parlamentarikerposten. Mao blir frågan lite lätt irrelevant – och jag misstänker att om vi tittar på när de flesta guldpiraterna dök upp så var det väl ändå när Rick påpekade hur ohållbar hans situation var?

  F.ö håller jag med om att 45k är en låg lön. Det är fullständigt ointressant att det finns andra grupper i samhället som har lägre.

 75. Fredrika

  @Troed

  Guldpirats-donationerna har aldrig gått till Rick:s levnadskostnader. Dom som donerar till Rick privat gör det via en separat donation, som inte räknas med i Guldpirats-donationerna.

  Rick får fortfarande inga pengar från Christian eller Bryssel, det kommer dröja ytterligare några månader innan Rick eventuellt lyfter lön därifrån(det är faktiskt inget bestämt och avgjort ännu så vitt jag vet), och när/om Rick får sådan lön, så kommer han enligt egen utsago omedelbart gå ut och uppmana alla att avsluta sina privata donationer till honom. Där är vi ännu inte.

  Det känns som att mindre än hälften av alla som kommenterat detta blogginlägget verkligen har läst igenom varken vad Rick skrivit här, eller vad som skrivits i den ursprungliga tråden om mötesprotokollet. Det är pinsamt mycket tyckande och gnäll här som helt saknar grund eller verklighetsförankring, som visar på att man kanske inte har läst vad som faktiskt har hänt, eller det bakomliggande resonemanget som har förts.

  Men å andra sidan så har fakta, saklighet, och konsekvent eller logiskt resonemang sällan varit en relevant hörnsten i all den kritik PP och Rick fått dom senaste åren, så jag är inte förvånad.

  Men att missförstånden nu börjar synas även hos påstådda sympatisörer gör mig aningen orolig..

 76. Troed

  @Fredrika

  Tack! Jag har precis läst om nyhetsbrevet där Rick bad om donationer och eftersom jag redan tagit bort min stående överföring har jag nu i efterhand inte den blekaste aning om ifall jag förde över pengar till Ricks privata (?) konto eller till ett Piratpartikonto enligt guldpiratsidan. Det låter som om jag skulle behöva återinsätta den ett tag till dock, och den här gången får jag väl se till att vara träffsäker på tangenterna så att det är Rick som får pengarna.

 77. David

  Hej Rick!

  Jag vet att tidningarna har nyhetstorka såhär års. Men faktum kvarstår ändå att du förhandlat om din lön, visst? Och inte för att verka långsint, men det bli ett ganska, låt oss uttrycka det “girigt” intryck utav dig som person, då du för en tid sedan frågade medlemmarna i Piratpartiet om hjälp till hyran. Jag backar dig till 75%. Men jag tror du får slipa lite på din image, annars tar någon annan över inom kort! Förresten, kan du hjälpa en fattig arbetare och piratpartist som mig, har lite tajt den här månaden?/David från Piratpartiet

 78. kras

  @ David

  Hjälpa med vad? Falkvinge har fortfarande inte lön.

 79. Politisk strategi och kommunikation » Mattias Andersson

  […] för att åstadkomma något som förhoppningsvis blir bättre. Där tycker jag Piratpartiet visar framfötterna […]

 80. Rick Falkvinge (PP) » Gult kort till TV4 Nyheterna

  […] handlade det om när jag var med och röstade om min egen lönegaranti, något jag också bloggat om. (Det senaste styrelsemötet gjorde vi om voteringen, och då deltog jag inte. Styrelsen röstade […]

Comments are closed.

arrow