Kvantitetsjournalistik

Jag har gradvis märkt hur verklighetsuppfattningen mellan anställda och frilansande journalister och, eh, resten, har glidit isär. Reportrar och journalister pratar om kvalitetsjournalistik och att kvalitetsjournalistik måste få kosta.

Problemet är att ingen ägnar sig åt kvalitetsjournalistik. Med möjligt undantag för vissa tyngre vecko- och månadstidskrifter. Alla tidningar har blivit artikelfabriker vars enda uppgift är att få ut så mycket text som möjligt med så lite nedlagd tid som möjligt, och i processen upphör allt vad journalistik heter.

Kvalitetsjournalistiken är död och har lämnat plats åt kvantitetsjournalistik.

Det är inte Google som gör att tidningsbranschen är i kris. Det är att man har offrat det enda kommersiella värde man har — kvalitet i nyhetsrapportering — för kvantitet i nyhetsrapportering. Inte olikt när ett varumärke som en gång stått för kvalitet bestämmer sig för att mjölka ut så mycket det går ur själva varumärket, och helt enkelt casha in i det lilla tidsfönster som uppstår innan (de tidigare) kunderna upptäcker att varumärket inte längre har kvar något värde.

Kvantitetsjournalistiken tar sig många uttryck, men en av de tydligaste är att det inte längre handlar om faktafel som smyger sig in i artiklarna — numera kan hela artiklar vara baserade på felaktiga fakta utan att någon reagerar, eller faktafelen vara sådana att det riktiga förhållandet är det rakt motsatta. Tre exempel som råkar vara ur domäner där jag har mycket sakkunskap:

 • Östersunds-Posten skriver i en ledare om att jag har åkt till Europaparlamentet för att göra min första vecka på nya jobbet som Europaparlamentariker. Ahem. Det var Christian Engström, och inte jag, som valdes till Europaparlamentariker. Det skadar ju inte att skriva om rätt politiker.
 • En ledare i Norra Skåne utnämner Thomas Bodström till “FRA-lagens grundare”. Ahem. Tompa Bodström stoppade och begravde FRA-lagen i februari 2006 i Ekots lördagsintervju. De som grundade den var Krigsdepartementet genom sin S-minister Leni Björklund. Sedan grävde nästa borgerliga krigsminister, Odenberg, upp lagen igen.
 • Sundsvalls Tidning skriver idag att jag med en utslagsröst godkände min egen lön i Piratpartiet, och baserar en hel ledarartikel på det. Ahem. Röstsiffrorna i styrelsens slutbeslut var 7-3, och som Mikael Nilsson i styrelsen konstaterar huruvida jag borde deltagit i omröstningen; “jag upplever frågan som hypotetisk, eftersom jag bedömer att beslutet inte hade påverkats av Ricks frånvaro“. (ST skriver också något om att hela partiet är i uppror, vilket är ganska långt ifrån verkligheten. Jag vet inte om det är önsketänkande eller bara… kvantitetsjournalistik.)

Jag har svårt att tänka mig att det är markant annorlunda utanför mina egna kunskapsdomäner. Det här är bara ett par exempel off the top of my head.

Om de som säger att kvalitetsjournalistik måste få kosta faktiskt också ägnade sig åt det som enligt dem själva måste få kosta, i stället för kvantitetsjournalistik, så hade det varit mycket enklare att debattera.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Calandrella

  “Med möjligt undantag för vissa tyngre vecko- och månadstidskrifter.”
  Ja, till exempel Filter.

  “Röstsiffrorna i styrelsens slutbeslut var 7-3, och som Mikael Nilsson i styrelsen konstaterar huruvida jag borde deltagit i omröstningen; “jag upplever frågan som hypotetisk, eftersom jag bedömer att beslutet inte hade påverkats av Ricks frånvaro“.”
  Hypotetisk? Ja, kanske spelade det i praktiken ingen roll. Men principiellt är frågan om att folk inte bör ha beslutanderätt i frågor som rör dem personligen väldigt viktig.

 2. […] Kvalitetsjournalistiken är död och har lämnat plats åt kvantitetsjournalistik. http://rickfalkvinge.se/2009/08/05/kvantitetsjournalistik/ […]

 3. Troed

  @Calandrella

  Det är fullt normalt att ha beslutanderätt i frågor som rör en personligen i svenskt föreningsliv. Något längre sådan diskussion i mina kommentarer till bloginlägget här:

  http://kentpersson.wordpress.com/2009/08/03/alla-gor-vi-fel-ibland-till-och-med-pirater/

  @Rick

  Journalister har aldrig haft koll, vilket alla som läst en artikel inom ett område de själva har stor kunskap väl känner till 🙂 Det är möjligt att det blivit värre nu i de sista minuterna av gammelmedias dödskamp dock.

 4. Robert

  Speciellt som alla tidningar (även DN och SvD) numera bara copypejstar från TT och Reuters, varpå man dessutom knappt märker någon skillnad i deras rapportering, annat än möjligtvis i prioriteringen av olika nyheter.

  Då undrar man var nämnda kvalitetsjournalistik sker. TT och Reuters förmodar jag, man kanske borde börja läsa direkt från dem istället.

 5. Hans J

  !

  +1

 6. Sargoth

  Pierre Bourdieu skrev för tid sedan en kortare bok där han driver samma tes. “Om televisionen” heter dess svenska översättning, och dess huvudtema är att journalisterna först och främst skriver för andra journalister, och att det här med att roa och informera läsarna är underordnat målet att alltid hinna före sina konkurrenter med den där Viktiga Nyheten. Och vilken socialpsykolog som helst kan berätta för en att folk blir som de människor de kommunicerar med.

  I likhet med kvantitetsjournalistik så kostar denna godbit till bok ingenting – den finns inne på snart sagt varje bibliotek. I likhet med kvalitetsjournalistik så är den dock värd att ge några timmar åt.

  Om du någonsin behöver någonting att läsa under någon av alla dina resor runt omkring här i denna åvr värld så är den starkt rekommenderad. 😉

 7. Daniel Gustafssom pp

  Rick, det är stor skillnad mellan reportrar och journalister, reportrar har vi massor av idag i alla tidningar och i medierna generellt sett, de bara upprepar/repeterar pressmeddelanden och sådant som de blir tillsagda att skriva och det tolkar den allmäna massan som inte gör egna undersökningar som sanningen, därför är det så lätt att påverka folk med fel information. Mark Twain

  “In religion and politics people’s beliefs and convictions are in almost every case gotten at second-hand, and without examination, from authorities who have not themselves examined the questions at issue but have taken them at second-hand from other non-examiners, whose opinions about them were not worth a brass farthing.”

  Sedan finns det RIKTIGA journalister som gräver mycket mera och vågar ifrågasätta den allmäna bilden, men dem, dem blir det färre och färre av tyvärr.

  Checklista: Reportrar = Repeterare =(Bla Bla Bla Bla Nonsens), Journalister (under förutsätning att de är begåvade och har riktiga meriter och har gjort bra ifrån sig tidgare, annars se reportrar)då kan man förvänta sig en del.

 8. zay

  Håller helt med om beskrivningen. Tidningarna gnäller över ytlig nätinformation samtidigt som de själva ger avkall på den kvalitet de säger sig stå för. Men exemplen var kanske inte klockrena: ledarskribenter har alltid varit ett släkte för sig, partipolitiska tyckare som sällan underkastat sig de faktagranskningskrav som traditionellt ålagts riktiga journalister. De liknar mer kolumnisterna och kåsörerna, med den skillnaden att dessa brukar skriva mer underhållande.

 9. JonasN

  Det är intressant. Jag upplever samma sak i de ämnen jag är insatt i. Det som står i dagstidningar är inte bara en förenkling av sanningen ämnad för en bredare, mindre insatt publik. Nej det är mycket värre.
  Tidningsartiklar i sin helhet är ibland fullständigt felaktiga.

  Jag tänker på DNs vetenskapsredaktör Karin Bojs som i en artikel, på fullt allvar, framförde åsikten att dataspelet Spore är ett bra sätt för barn att lära sig om biologisk evolution.

  Som vetenskapsredaktör för sveriges viktigatse dagstidning borde hon veta bättre, mycket mycket bättre.

  Eller många artiklar om Tibetfrågan, där verkligheten ofta är helt väsensskild från någon sorts sanning. Jag tänker särskilt på en bild som publicerades i samband med kravallerna i Tibet 2008 med en bildtext om att kinesiska poliser i Lhasa slagit ner demonstranter. På fotot syntes nepalesiska(!) poliser.

  Men om tidingar skriver så illa om de saker just jag råkar känna till, måste jag dra slutsatsen att de är lika dåliga på att skildra även alla andra ämnen jag inte kan något om.

  Det är en skrämmande tanke.

 10. Kluris

  @Robert: Som du själv skrev, det är bara klipp o klistra från de stora nyhetsbyråerna, ingen journalistik alls. Många gånger skulle “journalisterna” kunna bytas ut mot datorer. Men du förmodar fel om nyhetsbyråerna, det är där som det värsta snuttifierade och vinklade skräpet produceras, i våldsamma mängder. Dessutom kan de ses som samhällsfarliga propaganda-apparater som står under fullständig kontroll av sina ägare. En vinkling i ägarnas favör sprids idag med ljusets hastighet över världen. Gör man bara ett enkelt sociogram över människorna som sitter i styrelserna och vilka andra bolag de också kontrollerar, så ser man snabbt hur intresse-sfären ser ut. Det handlar i huvudsak om amerikanska intressen inom energi, kemi, läkemedel, livsmedel och vapenindustri.

  Folkmord i Sudan får vi läsa, inte att striden egenligen har sin grund i kontrollen över oljetillgångar mellan framförallt Kina och USA.

  Ryssland angriper Georgien får vi läsa, det skrevs väldigt lite om att Ryssland hade ett fredsbevarande uppdrag av FN efter förra gången som Georgien attackerade Ossetien. Än mindre talas det om vilket ful fisk Sahkasvili är, eller vilka som förser honom med vapen, eller hans NATO-ambitioner, eller att figurer från amerikansk militär fanns närvarande under attacken samtidigt som Bush låtsades vara överraskad av Ryssland “aggression”.

  Skrämselpropaganda om svin-influensan har periodvis kommit dagligen. Hela länder bunkrar diverse mediciner för rena fantasisummor. Den förra influensan som hette Hongkong, som vi alla haft och fortfarande finns kvar, som ursprungligen startade 1968 tog cirka 700 tusen liv talas det mindre om (snitt 17 tusen per år). Före det var det Asiaten som tog över 1 miljon liv med ännu högre snitt. I jämförelse är svininfluensan mycket lindrig, en bagatell. Skillnaden då mot nu är framförallt mediakoncentrationen, där småsaker kan ta skruv och få globala proportioner, framförallt då skrämselpropaganda som säljer bra. Virus och liknande har alltid muterat, det är fullt naturligt och ingår i evolutionen. Det är inget nytt att djurskjukdomar börjar spridas till människor, eller tvärt om. Så har det alltid sett ut. Men medicinernas utveckling har också en baksida och det är att människan blir svagare. Om du klarade förra influensan en gång utan mediciner, då blev du inte sjuk året därpå när den härjade igen, ditt immunförsvar hade byggts upp. Försvarsmekanismer muterar och förändras också, bara man inte berövar dem möjligheten. Det är i detta perspektiv man bör se landstingens rop på pengar för att bunkra diverse mediciner. Det är då man inser att de går medicinbolagens ärenden påverkade av propaganda, istället för något genuit samhällsskydd baserat på eftertanke.

  I en digital värld behöver inte samhället tidningar, samhället behöver journalistk. Idag har journalistiken fullständigt kapitulerat, med några få undantag. Medias makt ligger i drevet. När cirkusen går igång och politiker får 35 kameror tryckta i ansiktet, det blixtrar överallt och mikrofoner trycks upp under hakan. Familjemedlemmar intervjuas mot sin vilja och pararazzis ligger i buskarna och trycker. En oerhört obehaglig situation som får vem som helst att fundera en gång till, framförallt alla i personens omgivning som har inflytande på vederbörande.

  Vi kan idag utgå ifrån att allting som står i tidningen antingen är en direkt lögn eller har utelämnat större delen av underliggande fakta. Vill vi bilda oss en uppfattning om någonting idag så måste vi söka själv och jämföra vad som skrivs av olika intressen. Läser vi saker som kommer från de västliga nyhetsbyråerna så måste vi jämföra med vad asiatiska och ryska propaganda-apparater skriver. Någonstans däremellan ligger sanningen och det vi får fram är bara grund för ytterligare grävande. Några källor att hålla koll på när det gäller världsnyheter är: atimes.com, therealnews.com, economist.com, times.com, russiatoday.com och aljazeera.com men ta inte någon av dem som objektiv sanning. Tyvärr är vi tvungna till detta när all journalistik har abdikerat och bara sysslar med klipp o klistra av ren propaganda dikterad av mäktiga intressen. Väst media har ofta god koll på vad öst pysslar med och publicerar gärna snaskigheterna, men tro mig, är det några som har koll på västliga oegentligheter så är dem i öst, i synnerhet då sånt som västliga medier varken vill eller törs publicera när de går sina ägares ärenden.

  Man kan också hålla reda på enskilda journalisters hemsidor som t ex. F.W. Engdahl, Eric Margolis mfl. Journalister som uppenbarligen inte backar från att vara minst sagt obekväma. Ofta innehåller deras hemsidor den fulla storyn istället för de korta snuttar som de stora drakarna publicerar av dem. Men samma gäller här, svälg inte allt okritiskt, dubbelkolla med “andra sidan”.

  Hur det ser ut idag. Vilka drabbas av medias makt idag? Inte är det makten i första hand, det är idrottsmän och kändisar som journalistiken nyttjar sin makt emot. I de allra flesta fall. Ibland kan de gå igång över någon brottsling eller något omoraliskt, men ytterst sällan gällande maktens maktutövning. Detta samtidigt som samhället blir allt mer digitalt och i mindre behov av tidningar. Man skulle kunna säga att de gör vad de kan för att hjälpa till med att gräva sin egen grav, de står med spaden i högst hugg. Vad de borde göra är ju precis tvärt om, i synnerhet gällande nätupplagorna där någon utrymmesbegränsning knappt existerar. Alla tidningar står dock under dödshot idag och de som kräver svar på hur de skall få ihop det ekonomiska, begär att vi skall ljuga för dem. Men det finns allt färre som fortfarande kan ljuga trovärdigt för dem.

  Vi har aldrig vetat särskilt väl om vad framtiden framtiden bär i sitt sköte, än mindre hur vi skall tackla det. När bönder i drivor blev utan arbete, inte visste vi då vilken industriell omvälvning som väntade. När tekoindustrin kolapsade, inte visste vi vad sömmerskorna skulle syssla med i framtiden. När ingen längre köpte Facits mekaniska räknemaskiner, så hade vi inte en susning om hur alla 10 tusen skulle tjäna sin inkomst framöver. Sedan dog hela varvsindustrin, inte såg vi internet, mobiltelefoner osv. på den tiden. Skulle man dessutom skydda det gamla, så binder man upp människor i sådant som ändå är dödsdömt. Det om något är resursslöseri som hindrar utveckling och gör att man hamnar på efterkälken, det är att stjäla människors tid som kunde använts kreativt för utveckling och brytande av nya vägar.

  Dagens journalister är bara bittra.

 11. Anna Troberg

  Visst, media har inte alltid rätt, ganska ofta har de helt fel. Men det är väl knappast en nyhet? Det är inte heller en nyhet att de ägnar sig åt effektsökeri för att sälja lösnummer. Det är den verklighet vi valt att kasta oss in i som parti. Jag kan helt ärligt inte se vad vi vinner på att älta det. Vi ska naturligtvis rätta för stora misstag, men att ideligen påpeka massmedias fel och brister är att slå in öppna dörrar. Även om vi har rätt i sak, så får det oss att i bästa fall framstå som lite småtjatiga och i värsta fall som stingsliga foliehattar.

  Låt massmedia göra sitt jobb även om det ibland lämnar en del övrigt att önska, så kan vi istället fokusera på att göra vårt jobb så bra vi bara kan.

  Jag skrev igår ett blogginlägg om relationen mellan PP och massmedia. Jag hoppas att så många som möjligt läser det. http://www.annatroberg.com/2009/08/04/lite-granskning-gor-oss-bara-battre/

  Och slutligen, tidningar har saxat nyheter från TT och Reuters sedan TT och Reuters kom. Det är liksom själva poängen med nyhetsbyråer. Det är inte i sig ett tecken på dålig journalistik, även om det möjligen kan vara lite trist att läsa samma text i fem olika tidningar.

 12. Klaus

  Idag råder det en inofficiell tävling bland redaktionerna om vem som kommer ut först med en nyhet. Det kanske det gjorde under tryckpressens tidevarv också, men nu när nyheterna publiceras direkt med en knapptryckning så finns det helt enkelt inte tid för att kolla upp källor, fakta eller korrekturläsa det färdiga resultatet. Och som Robert skriver återger många bara TT rakt upp och ned. Vem kollar att det TT skriver är korrekt? De gräver sin egen grav.

 13. RikMatts

  Någon nämnde att DN och SvD bara copypastar från TT. Det är desto allvarligare, eftersom TT ofta har rena faktafel i sina nyheter, och dessutom åtminstone SvD stänger kommentarsfunktionen på TT-telegram.

 14. Stefan

  “Inte olikt när ett varumärke som en gång stått för kvalitet bestämmer sig för att mjölka ut så mycket det går ur själva varumärket, och helt enkelt casha in i det lilla tidsfönster som uppstår innan (de tidigare) kunderna upptäcker att varumärket inte längre har kvar något värde.”

  i think Gottfrid is a pretty cool guy. eh sells out TPB and doesn’t afraid of anything :p

 15. Stoffe

  “jäv är jättedumt, utom när det gäller mig”

 16. Eduronflux

  Felet med dagens journalister är att de inte har någon utbildning och erfarenhet. Vid mogna 18 eller så börjar de på journalisthögskola, lär sig att skriva hjälpligt och åker sedan ut på redaktionerna där de i stort sett väntar på att få komma till TV för att bli “kända”.
  Jag förfäktar min gamla tes. Ingen borde få jobba som journalist (på redaktion åtminstone) innan de fyllt 35 (helst 40)och ha erfarenhet från minst 5 olika yrkesområden plus bred allmänbildning.

 17. Piratreportern

  Hej Rick Falkvinge, jag har en fråga angående följande uttalande av dig angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

  Rubrik på Youtube: Rick Falkvinge i Arvika 4

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är starkare här i Sverige.”

  Slut citat, tid: 2:50.

  Fråga till Rick Falkvinge:

  Hej Rick Falkvinge den grundläggande planen enligt dig är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

  Men enligt piratpartiet och dig Rick Falkvinge, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsanktioner sker emot Sverige.

  Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA.

  http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

  Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

  Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen är lagar som kommer ifrån EU. Vi har även Stockholmsprogrammet asom vill förbjuda terroristpropagandea och snart står vi kanske inför Lissabonfördraget.

  Du rick Falkvinge känner ju till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra lagar utan att folket kommer att få rösta om det.

  Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sifg till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA. Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget.

  Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

 18. DanielS

  Min fråga är: Vad kan piratpartiet göra för journalistiken?

  Det är fullkomligt tydligt att man idag får skriva vilka lögner som helst och komma undan med det. Problemet är att man kan påverka hur folk röstar genom detta. Så hur kan man behålla yttrandefriheten och granskningen som journalister ska ha men se till att de faktiskt inte massproducerar lögner och förtal åt den som har pengar?

  Jag vet, jag vet. Den som vinner kriget skriver också historien om det.

  Allt jag vill ha är en enda tidning som jag kan läsa och veta med mej att de faktiskt skriver sanningen som den är. Och inte vinklade felciteringar. Är det verkligen för mycket begärt?

 19. Micke A

  Håller med Anna T om allt detta.

  @ DanielS
  Det drömmer vi väll alla om men det är nog en omöjlig utopi. Alla som skriver eller rapporterar i någon annan form tex bild ljud osv. Har sitt sätt att reflektera det på och som inte kanske speglar hur du skulle upplevt det om du varit och sett/upplevt det. Så det enda som gäller är väll som med allt annat man kan inte och ska aldrig ta en källa som sanning. var alltid kritisk och kolla alltid upp det du tycker verkar tveksamt med flera oberoende källor. Trodde detta är och bör väll vara ganska almänbildat att ha den inställningen till dagens media?

 20. Jörgen E

  Ur Depeche Modes “New Dress” (1986) som handlar om att media redan då tyckte det var viktigare att skriva om prinsessan Dianas nya klänning än om viktiga saker.

  “You can´t change the world
  but you can change the facts
  and when you change the facts
  you change points of view

  If you change points of view
  you may change a vote
  and when you change a vote
  you may change the world”

 21. DanielS

  @Micke A
  Jo men frågan var: Vad kan vi göra för att ändra det?

  Inte sitta ner och konstatera att så här är det. Plus att jag trodde de lärde ut om moral och etik på journalist högskolan??

 22. Globetrotter

  Rick, i det här fallet tycker jag det är ett dumt retoriskt knep att benämna försvarsministrarna som “krigsminister”.
  Var gärna lite sakligare, annars är det svårt att ta dig på allvar.

 23. Micke A

  @DanielS

  Ja jag vet inte… svaret ligger väll lite i det jag sa att alla har sin tolkning av verkligheten och man själv får väll söka sig till så många källor som möjligt som bekräftar/säger emot det man hört/vill veta.

  Sen kan jag hålla med dig fullständigt om att moral och etik bör väll utbildas på journalistshögkolan men känns som dom flesta missat dom lektionerna 😉

  Men det är ganska kul ofta då folk blir omskrivna i media på ett positivt sätt då där det även finns sakfel är det inget klagomål. Bara där man befinner sig i negativa sammanhang.

  Detta är inga nyheter och sjukt nog så särbehandlar inte media någon alla blir oftast behandlad lika. Får de uppfattningen om att något lurt skett ja då kan det vara jobbigt att få dom att sluta skriva. Men som sagt detta gäller alla. Där av “gammel politikerna” alltid vill tysta ner jobbiga riksdagsbeslut som FRA osv för dom vet att med tiden söker sig media till något annat att skriva om. Det är ren taktik.

  PP bör inse hur media fungerar och jobba efter dess principer än att försöka ändra dem. Visst det vore väll underbart men det känns som om det verkligen skulle ta fokus ifrån vad PP största uppgift är.

 24. Micke A

  Det jag menar är att då man läser en artikel media skriver som man gillar och som talar för allt man själv trott och tycker ska man vara minst lika kritisk då som då man får smaka på dem själv.

  Vet inte hur många Uppdrag gransknings avsnitt jag sett där jag blir galen på alla sakfel/vinklingar då jag är riktigt insatt i det hela. MEN då jag ej är insatt köper jag allt med hull och hår och blir tok kritisk till det jag hör om.

  Pratar media negativt om en sak som jag också tycker är dåligt så är det som att hälla vatten på en gås jag slutar totalt vara kritisk för då får jag allt bekräftat som jag vill. och dom då som blir utsatta känner sig jätteöverkörda och gnäller då på media. Och då tyckte jag media var jätte bra då dom skrev det jag ville.

 25. Lennart

  @Anna Troberg
  Nej Anna Troberg det tror inte jag. De etablerade mediala och ekonomiska lobbyverksamheterna är mycket strategiska, välorganiserade, målinriktade och långsiktiga. De kommer skriande att dyka ner på varje godbit likt hungriga måsar på vår gemensamma soptipp. Helt klart finns en plan på hur piratpartiet skall förledas gå samma väg som tex ny demokrati. Därför är det inget ältande, enligt min mening, av vår partiledare Rick Falkvinge att envist hänga kvar och ständigt belysa. Om inre sridigheter, om än sofistikerade, så stärker det endast den lobbyn som önskar Piratpartiet åt h-e.

 26. Rick Falkvinge

  @Globetrotter: Att jag kallar ministrarna för deras äldre titel, krigsminister, är en del i min retorik. Sverige bedriver numera anfallskrig i främmande land och man ska kalla en spade för en spade.

 27. Kluris

  OT. Förslag till slogan: Man kan inte publicera information och fortfarande betrakta den som hemlig.

  Jag tycker det där sammanfattar grunden till hela Piratpartiets politik.

  När musik, film eller nyhetsbolag publicerar sin information, så begär de att vi skall betraktakta det masspublicerade som hemligheter när de vill hindra icke-kommersiell spridning.

  När staten tilltvingar sig personlig information som vi inte vill sprida, så blir den i effekt publicerad inom en krets människor när staten bryter förtroligheten, vi publicerade ju inte. Ungefär som om någon bröt sig in hos en musiker och kopierade outgivet material, fast värre.

 28. Piratreportern

  Snälla Rick, ge mig ett svar på mina frågor. För mig är detta avgörande för om jag ska rösta på er i riksdagen eller inte.

  Hej Rick Falkvinge, jag har en fråga angående följande uttalande av dig angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

  Rubrik på Youtube: Rick Falkvinge i Arvika 4

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är starkare här i Sverige.”

  Slut citat, tid: 2:50.

  Fråga till Rick Falkvinge:

  Hej Rick Falkvinge den grundläggande planen enligt dig är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

  Men enligt piratpartiet och dig Rick Falkvinge, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsanktioner sker emot Sverige.

  Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA.

  http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

  Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

  Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen är lagar som kommer ifrån EU. Vi har även Stockholmsprogrammet asom vill förbjuda terroristpropagandea och snart står vi kanske inför Lissabonfördraget.

  Du rick Falkvinge känner ju till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra lagar utan att folket kommer att få rösta om det.

  Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sifg till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA. Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget.

  Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

 29. Piratreportern

  Viktig intervju som berör kriget i Afghanistan.

  BILL MOYERS JOURNAL | Jeremy Scahill | PBS
  http://www.youtube.com/watch?v=1feTAeju31g&feature=channel

 30. Rick Falkvinge

  @Piratreportern: Ser frågeställningen, återkommer med svar efter helgen. Det är för långt för att jag ska tänka på det på semestern 🙂

 31. Fredrika

  @Reportern

  Du kan få ett upprepat svar av mig med en gång, som du inte bemötte sist du spammade ut dina frågeställningar.

  Anser du att Spanien utsätts för svåra handelssanktioner från USA nu, pga av att all fildelning som sker i icke-förvärvssyfte är lagligt i Spanien?

  Anser du att EU sätter press på Spanien?

  Dom bakomliggande argumenten för varför all fildelning som sker i icke-förvärvssyfte för privat bruk, måste legaliseras, är väldigt genomtänkta och djupgående, och dom går i praktiken inte att ta sig runt i en hederlig argumentation där man låter bli att skrika stöld, och för ett konsekvent och logiskt resonemang från början till slut, där man tittar på syftet med upphovsrätten, och omöjligheten med att bevilja upphovsmännen rätten att avgöra om fildelning får ske eller inte, och sen förvänta sig att privatpersoner ska hålla reda på det för varje enskilt verk.

  http://rickfalkvinge.se/2009/07/25/badlands-hyena-briljerar/#comment-31772

 32. Sune

  Norra skåne är ju en center tidning det är därför som de hela tiden tar upp Bodström som boven istället för att erkänna att Centern har något med FRA att göra.

  Som chefredaktör råkar de ha utsett Johan Hammarqvist förre detta pressekreterare till Maud, hans uppdrag är att attackera S,v och mp samt allt som står i vägen för alliansen.

  Fakta får inte vara ett hinder i den kampen.

 33. Henrik

  Jaaa, jag jobbar ju på TT (Spektra), så jag får ju se hur det går till här på redaktionen. Och nej, det läggs inte alltid ner så mycket tid som det borde ibland. Fick t ex höra hur TT hade lyckats göra en misstänkt politiker till en åtalad politiker, osv. Överlag behövs dock någon sorts strukturerande apparat, om än inte helt objektiv, för att höja kvaliteten på nyhetsbevakningen.
  Det finns ju trots allt vissa tidningar som inte bara är skvallerblaskor.
  Tragiskt nog har jag blivit mer och mer förfärad över massmediernas utveckling de senaste åren och precis som du skriver Rick så har kvaliteten sänkts. Det är dock svårt att hitta alternativa lösningar som fungerar bättre! Det ÄR ett problem när medierna finansieras genom presstöd och det är ett problem när ingen vill betala för tillgången till objektiv journalistik. Lösningen hoppas jag ligger inom en snart framtid!

 34. JonasN

  Jag prenumererar på The Guardian Weekly, en fantastisk tidning. Den tar de bästa artiklarna ur the Washington Post, le Monde och The Guardian.
  Definitivt ingen skräpjournalistik utan djupa filosofiska diskurser om riktiga globala samhällsfenomen.

 35. Daniel Wijk

  Henrik: Jag tror att du kan vara trygg i förvissningen att marknaden tar hand om problemet åt dig. Vill inte folk läsa skräpet och skräpet inte längre går att sälja så kommer skräpet att försvinna.

  Så länge som dom inte hålls flytande utav presstöd då alltså…

 36. piratreportern

  @Fredrika

  Först och främst är frågan ställd till Rick Falkvinge, han är piratpartiets ledare och han har en utarbetad plan som jag har rätt att ställa frågor om.

  Sedan undviker du Fredrika helt och hållet min frågeställning hur Piratpartiet skall kunna skydda sig emot EU. Samt varför ska man ha en beskyddare som EU när denna beskyddares makthavare uppenbarligen vill ta ifrån oss stora delar av vår nationella makt, som är nödvändig att ha kvar om Piratpartiets plan skall lyckas.

  Ditt exempel angående spanien visar bara att de blir skyddade emot USA, men vem skyddar Sverige emot EU när Lissabonfördraget genomförs. Hur ska Piratpartiet kunna påverka någonting på nationell nivå om ändå alla viktiga beslut skall fattas i EU utan omröstningar. Kan verkligen Piratpartiets plan fungera i nuläget?

  Är det verkligen frågan om att skyddas emot USA, är det inte globala krafter i form av monopol som påverkar politiker över hela världen som är det stora hotet emot friheten på Internet? Är Verkligen ett medlemskap i EU det bästa skyddet emot detta, med tanke på att just EU används som ett effektivt redskap av just privata monopol. Är inte en självständig ekonomisk stat ett bättre skydd emot dessa krafter, än ett medlemskap i EU?

  I övrigt är Spaniens ekonomi värre än på länge, satsningen på att anpassa till globalwarming har gjort många arbetslösa. Spanien är ett land som ligger rätt risigt till i nuläget, jag skulle inte vilja leva i Spanien idag, detta land har idag svåra problem och kan knappast hävda sig emot andra nationer. Man är snarare mer beroende av EU än man varit tidigare, frågan är om inte detta beroende av EU är rätt farligt med tanke på vad som håller på att hända inom EU. På vilket sätt ska Spanien kunna hävda sig emot EU:s planer som inskränker friheten när de i nuläget inte kan överleva utan EU. Vem tror du vinner den kampen i slutändan, EU eller det ekonomiskt svaga Spanien?

  Men som sagt, jag inväntar vad Rick Falkvinge har att säga, han har lovat att komma med ett svar och jag föreslår att både jag och du Fredrika, inväntar vad Rick har att säga innan vi diskuterar vidare.

  MVH

 37. Fredrika

  @Reportern

  Så du säger alltså att Spanien inte upplever några noterbara repressalier eller hot från EU eller USA idag pga att fildelningen är fri där?

  Så när fler länder i EU börjar revidera sina upphovsrättslagstiftningar i enlighet med folkets vilja, och legaliserar fildelningen, så menar du alltså att dom idag icke-existerande handelssanktionerna och hoten skulle bli än värre, eller då överhuvudtaget påbörjas får vi väl kalla det, när krafterna bakom fri fildelning vuxit sig ännu starkare, varvid det blir ännu svårare att stoppa fri fildelning?

  Exakt vilka är handelssanktionerna från USA du pratar om? Drabbas alla dom länder i världen som idag har fri fildelning utav dessa sanktioner just nu?

 38. piratreportern

  @Fredrika

  Piratpartiet har en plan, en del av den planen är att få en vågmästar roll och sedan ändra lagen om nfildelning på nationell nivå. I planen ingår också att ett medlemskap i EU är nödvändigt för att skyddas emot USA. Jag undrar om den planen verkligen kommer att lyckas. Så uppenbarligen finns det handelshot att skydda sig emot. Min fråga är hur man ska skydda sig emot övriga hot, jag kan inte se att Piratpartiets plan innefattar detta.

  Pirate bay rättegången som skett i Sverige, låg hollywood lobbyn bakom. Lissabonfördraget håller på att gå igenom som kommer göra EU till en självbestämmande superstat.

  Jag är inte här för att disskutera med dig Fredrika, utan jag vill få konkreta svar vad Rick Falkvinge och Piratpartiet har för planer emot hotet ifrån EU.

  Så Fredrika, jag har förstått dina argument och försvar av PP:s plan. Men jag tvivlar ändå och det får du helt enkelt acceptera.

  Jag kan helt enkelt inte se att PP:s plan kommer att kunna lyckas. Lissabonfördraget ser jag som det mest konkreta hotet ifrån EU, med tanke på vad etablissemanget hela tiden försöker göra genom EU. Både FRA och Ipred är på ett eller annat sätt relaterat till EU. Jag undrar som sagt om beskyddaren EU är en beskyddare, eller om de snarare är en organisation som sysslar med något som kan liknas vid beskyddarverksamhet. Nämligen EU skyddar Sverige emot USA, men styr ändå över Sverige via Lissabonfördraget och därav blir Piratpartiets plan verkningslös.

  EU är full av lobbyister, lobbyister som ofta har starka band till privata banker och monopol.

  Frågan är ska Sverige va kvar i EU, hur ska PP:s plan klara av hoten ifrån EU?

  Kommer inte besvara mer inlägg ifrån dig nu Fredrika, utan inväntar Rick Falkvinges svar, sedan kanske jag kommer besvara dig.

  Men som sagt jag är intresserad av vad Rick Falkvinge har att säga, vad du du svarat på mina frågor vet jag redan Fredrika. Du har nämligen inte svarat, utan valt en advokatteknik, nämligen att besvara en fråga med en fråga. Du får givetvis fortsätta med det om du vill, men den typen av konversation intresserar mig inte.

  För övrigt är du inte Piratpartiets ledare och det är från honom jag vill få svar på frågorna inte ifrån dig.

 39. TTime

  “En cyniker är en person som har fel på ögonen. Han ser världen som den är, inte som den borde vara”

  Krigsdepartementet!? Tihihi.

  Svensk trupp ut ur Afganistan!

 40. Fredrika

  @Reportern

  Jag försvarar inte PP:s plan, jag ifrågasätter det du skriver. Delar av premisserna för din kritik mot PP:s plan, som du kallar den, är att försvar behövs mot handelssanktioner. Jag frågar dig om handelssanktioner idag sker mot dom länderna som redan har sådan lagstiftning som PP förespråkar, med fri fildelning?

  Är frågan för svår för dig?

  Du säger att det uppenbarligen finns handelshot, om dom är så uppenbara så ser jag gärna att du pekar på dom, tack.

  FRA-lagen och den svenska implementeringen av Ipred har för övrigt inget med EU att göra, det är vanliga svenska ryggradslösa politiker som har infört dom lagarna helt efter eget val.

  Advokatteknik? Det är du som har påbörjat diskussionen med påståenden om domedagsscenarion. Nu ifrågasätter jag dina domedagsscenarion, är dom verkligen sanna, eller hittar du bara på, för att ha något att angripa PP:s politik med?

  Den typen av hitta på-konversation intresserar inte mig.

  Vi har ingen som helst anledning att invänta Ricks svar på din samlade kritik, du kan svara på mina enskilda frågor NU, om du överhuvudtaget har svar att komma med. Eller spelar du något slags spel här, där du anser att pusselbitarna måste ramla på plats i en enligt dig förutbestämd ordning? Är du kanske överhuvudtaget inte intresserad av att diskutera, eftersom du inte svarar på mina frågor, när du har chansen?

  Man kan börja med att ifrågasätta varför du upprepade gånger spammar ut din frågeställning som kommentarer till massa olika blogginlägg där dom inte håller sig till ämnet? Rätt ställe att diskutera enskilda punkter gällande PP:s politik vore väl forumet?

  Eftersom du inte gör det, utan spammar ut diskussionen på helt irrelevanta ställen, så får man intrycket av att du är mer intresserad av att synas, än att verkligen diskutera.

 41. Anders Forsman

  @Fredrika, (reportern) ja ser bara ett troll ja 😉

 42. Piratreportern

  @Anders Forsman

  Okej, jag är ett troll eftersom jag ställer frågor, om det är definitionen på troll så säger det mer om dig än vad det säger om mig.

  @Fredrika

  Nej Fredrika jag är inte intresserad av att diskutera med dig, alldeles riktigt. Ja din fråga är inte av intresse för mig för du bryr dig inte om frågeställningen, du vill bara attackera min frågeställning istället för att besvara den. För övrigt är jag inte intresserad av vad du har för svar på frågan. Jag är verkligen inte intresserad av vad du tycker.

  För övrigt, Rick Falkvinge säger ju själv att det är bra att va med i EU för att skydda sig emot handels hot emot USA. Nu undrar jag vad man har för plan för att skydda sig emot EU som man vill va med i för att det är ett beskydd emot USA. Är den frågan för svår för dig, så kan jag återigen lugna dig med att jag aldrig ställt dig frågan, samt att jag aldrig bett om att diskutera med dig.

  Tyvärr har jag själv en brist, jag har svårt att låta bli att besvara människor när de tilltalar mig. Som sagt inväntar svar från Rick Falkvinge.

 43. Piratreportern

  @Fredrika

  För övrigt Lissabonfördratet tillsammans med flexibilitets klausulen och passarellerna, är hur konkreta saker som helst som visar vad vi har att vänta av EU om detta Lissabonfördrag går igenom. Detta har både Rick Falkvinge och Christian Engström varnat om. Så jag förstår inte vad du får idén ifrån att jag kommer med massa påhitt. Dessutom är det märkligt att man inte får ifrågasätta en plan om man ser brister eller har svårt att förstå den. Jag tycker man har rätt att ställa frågor till sina politiker då, speciellt när jag själv rösta på Piratpartiet i EU valet. I övrigt Fredrika så anser jag att du borde ta och slappna av. Du angriper mig helt utan proportioner utan anledning, trots att Rick Falkvinge sagt att han ska besvara frågan.

  ja det var allt och återigen, jag bryr mig inte om dina svar, du är inte Piratpartiets ledare, dina svar betyder tyvärr ingenting i sammanhanget.

 44. Hans J

  @Piratreportern

  Jag är också intresserad av Ricks svar men det hindrar väl inte andra personer att få lov att kommentera vad du skriver?

  Jag uppfattar det som om du “letat upp” några enstaka ord som Rick yttrat och attackerar just dessa.

  Vad Rick tycker i frågan är naturligtvis intressant men han bestämmer inte partiets politik. Det gör piraterna tillsammans. Då borde det väl vara okej att andra får ha synpunkter de också?

  Du skriver att just detta skulle vara avgörande för om du kommer att rösta på Piratpartiet. Tillåt mig att tvivla. Skulle det vara sant så har du nog missat huvuddelen av Piratpartiets åsikter.

 45. David B

  Spanien har visst fått påtryckningar från USA. Spanien blev svartlistade och sedan krävdes ett uttalande från USTR. Upphovsrättsindustrin ville då veta om USA ska ta att ett land som spanien bara ser genom fingrarna på allt detta.

  Några månader senare så fick spanien ny lagstiftning där även privat nedladdning blev olaglig. Spanien är inte alls den frizon som Fredrika hävdar. Har kommentarerna spårat ut så fullständigt att ni inte ens läser bloggen? Den handlade om att folk inte kollar upp fakta innan de uttalar sig!!!

 46. piratreportern

  @Hans J

  Jag vill veta om Piratpartiet har en ordentlig plan, för att ha förtroende för dem som parti. Rick Falkvinge är PP:s frontfigur och det är hans uttalande som partiledare jag refererar till.

  @David B

  Kan du lägga upp en länk till dina påståenden om Spanien. Jag tror dig, men det skulle va intressant att se det konkret. För i så fall fungerar ju inte ens EU skyddet emot USA i praktiken, vad jag kan se.

  @Rick Falkvinge

  Ser att din semester är över nu, ser fram emot ett svar snart.

 47. piratreportern

  @Hans J

  Det är för övrigt avgörande att Piratpartiets plan ska fungera för att deras politik ska fungera i praktiken, därför ser jag det som en avgörande fråga. Styrkan med piratpartiet är att det haft en tydlig plan för att få sin politik genomförd och att just Sverige är det bästa landet för att lyckas med denna plan. Därför är det verkligen helt avgörande att planen fungerar och därför ställer jag frågor kring detta.

 48. Fredrika

  @David B

  Nej, det är uttryckligen tillåtet att kopiera för privat bruk enligt spansk upphovsrättslagstiftning, och i motsats till den svenska så finns det ingen begränsningen om att kopiering måste ske inom en vänkrets.

  Den lagändringen du nämner, från sommaren 2006, gjorde inte fildelningen straffrättsligt förbjuden, varvid den fortfarande är laglig att utföra, utan den handlade om Spaniens implementerade om Ipred1, som gjorde fildelningen till ett civilrättsligt föremål, där rättighetsinnehavare kan begära ersättning för den lagliga fildelningen spanjorerna utför.

  Sen drogs ISP:n Telefonica till domstol för ett Ipred-förläggande, som nu med Ephone i Sverige, där nån rättighetsinnehavare försökte utnyttja lagändringen för att få tag i abonnentuppgifter, så dom lämna fildelaren ett civilrättsligt erbjudande den inte kunde säga nej till, men där tog det stopp, eftersom domstolarna, även i högre instans, inte ansåg att uppgifterna behövde lämnas ut enligt Ipred1.

  Spanska domstolar har sen början av 2000-talet kastat ut åklagare som försökt driva straffrättsliga fall mot fildelare, med tydlig hänvisning till att fildelning är lagligt. Domstolarna har alltså inte ens tillåtit straffrättslig prövning då ingen relevant lag finns att åtala efter.

  I början av juli 2009 kom en dom i ett straffrättsligt fall om fildelning mot en länksajt, där det för första gången svart på vitt av en spansk domare klargjordes på papper att fildelning som sker i icke-förvärvssyfte, är lagligt.

  Där är vi idag i Spanien. Innehållsindustrin lyckades lobba igenom Ipred1 i Spanien, det fick dom inget för.

  Sommaren 2009 dök även Spanien och fildelning upp i årliga Special Report 301 som tittar på immaterialrättigheter världen runt, där Obama:s styre påpekar att Spanien huserar ett av världens mest utspridda fildelningsområden per capita, eller vad det nu stod.

  I rapporten ligger Spanien, tillsammans med bl a Norge, på en lägre nivå av länder som bevakas. I rapporten fördes även fram krav från innehållsindustrin om att upphovsrättsintrång skulle stoppas med olika lösningar, men detta rör inte fildelningen, eftersom den klart och tydligt inte utgör upphovsrättsintrång enligt spansk lag. Det ska tydliggöras ordentligt att dessa krav kommer från innehållsindustrin. Det är även deras påståenden som ligger till grund för rapporten.

  Några hot om handelsblockader mot Spanien föreligger inte.

 49. piratreportern

  @Fredrika

  Även du får nog ta och börja visa bevis för dina påståenden. Du påstod tidigare att Ipred-lagen inte hade något med EU att göra. Men det är uppenbarligen ett EU direktiv. Så jag har ett bristande förtroende för vad du skriver i nuläget när det gäller fakta.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ipred-lagen

  @alla läsare
  I övrigt handlar min frågeställning om Piratpartiets plan och om dess funktionalitet.

 50. piratreportern

  @Fredrika

  Har hittat lite länkar om spanien och fildelning, kan inte riktigt se att de stämmer överens med vad du skriver.

  Spansk fildelare dömd till fängelse. (Hittar dock inga källor till artikeln)
  http://www.musiknyheter.nu/spansk-fildelare-domd-till-fangelse_20090414.html

  Spanien förbjuder P2P-fildelning
  http://www.nordichardware.se/nyhet,10643.html

  http://www.tmcnet.com/usubmit/2006/06/27/1696993.htm

  Den här artikeln är nog vad du pratar om Fredrika.

  EU-dom öppnar i jakten på fildelarna
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1726659.ab

  Det står i ovanstående artikel, Citat: ”Personrelaterade trafikuppgifter”, alltså namnet på internetabonnenten, får bara lämnas ut till behöriga statliga myndigheter och inte till upphovsrättsinnehavare och deras organisationer, konstaterade generaladvokaten.
  Slut Citat

  Jag har svårt att tolka detta som att fildelning blivit en frizon i Spanien efter detta.

  @David B

  Väntar även på att du kan lägga upp källor och länkar för dina påståenden.

  @Rick Falkvinge

  Lägg upp en bloggpost om detta och redogör för hur Piratpartiets plan skall lyckas.

 51. Fredrika

  @reportern

  Om man är intresserad av Spaniens situation, så är det bara att läsa den spanska upphovsrättslagen, eller googla på korrekta spanska fraser, eller orden “spain file sharing” om man vill läsa engelskspråkigt, så får man upp mängder med källor om Spaniens Ipred-implementeringen från 2006, Telefonica-fallet, och alla övriga rättsfall mot fildelare i Spanien, och domarnas klara syn på vad som är tillåtet enligt spansk URL.

  Ipred är ett EU-direktiv ja, men HUR direktivet ska implementeras i svensk lag, och VILKA möjligheter Ipred ska bevilja rättighetsinnehavare, är VÅR sak att bestämma. Svenska regeringen bestämde utformningen på den svenska implementeringen av Ipred, inte EU.

  Svenska regeringen kunde utformat Ipred-implementeringen annorlunda, och till att börja med ljusår mer rättssäkert än vad det är idag, och dom kunde struntat i Ipred-direktivet helt, och sagt nej rakt av, som Sverige har gjort i nästan 20år med avloppsdirektivet från EU.

 52. piratreportern

  @fredrika

  Ge mig länkarna istället till dina påståenden.

  Spansk fildelare dömd till fängelse. (Hittar dock inga källor till artikeln)
  http://www.musiknyheter.nu/spansk-fildelare-domd-till-fangelse_20090414.html

 53. piratreportern

  Spanien förbjuder P2P-fildelning
  http://www.nordichardware.se/nyhet,10643.html

 54. Dennis Nilsson

  @piratreportern

  Nu får du allt ta och kamma dig. Vad är du för “reporter” som inte ens bemödar dig med att gör egen research?

  Är du så nyfiken på att söka bevis på vad som är sant och inte sant så ligger stora delar av sanningen inte längre bort än några knapptryckningar på din dator.

  Ifall du vill ha några rejäla “sanningar” kan du börja med lyssna på vad Alex Jones har att säga.

  OBS! Det sista stycket är avsett som ironi.

 55. piratreportern

  Den här artikeln är nog vad du pratar om Fredrika.

  EU-dom öppnar i jakten på fildelarna
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1726659.ab

  Det står i ovanstående artikel, Citat: ”Personrelaterade trafikuppgifter”, alltså namnet på internetabonnenten, får bara lämnas ut till behöriga statliga myndigheter och inte till upphovsrättsinnehavare och deras organisationer, konstaterade generaladvokaten.
  Slut Citat

  Jag har svårt att tolka att detta enskilt skulle få fildelning att bli en frizon i Spanien efter detta. Ge mig länkar till domarna

  Sen kan jag inte låta bli att tycka att spanien är ett dåligt exempel, med tanke på deras enormt usla ekonomi.

  @David B

  Väntar även på att du kan lägga upp källor och länkar för dina påståenden.

  @Rick Falkvinge

  Lägg upp en bloggpost om detta och redogör för hur Piratpartiets plan skall lyckas.

 56. piratreportern

  @Dennis Nilsson

  Det hela är mycket enkelt, jag har frågat Rick Falkvinge om piratpartiets plan och hur den ska kunna fungera. Vem ska beskydda oss emot EU, och återigen så undrar jag hur Rick Falkvinge ser på detta.

  Jag ställer frågor och om någon anser sig ha bra insikt i ett ämne så kan de ju visa de länkar de anser vara mest informativa.

  Anledningen till att jag ber både, David B och Fredrika om specifika länkar är för att de har direkt motsatta påståenden. Det är inte mer än rätt än att man då frågar var de grundar sina kommentarer på för källor, samt presenterar dem med en länk. Det är som sagt enkelt, det krävs bara några knapp tryckningar.

 57. piratreportern

  Någon som vet något mer om denna artikel.

  http://www.musiknyheter.nu/spansk-fildelare-domd-till-fangelse_20090414.html

  En spansk domstol har dömt en 22-årig man till sex månaders fängelse för att han drivit en illegal fildelningssida på nätet. Domen sammanfaller med installationen av landets nya kulturminister Ángeles Gónzalez-Sinde som har tagit ställning mot sådan verksamhet och dess effekter på på musik- och filmindustrin.

  Detta är det första målet mot illegal fildelning i Spanien som lett fram till en fällande dom. En dom i Pirate Bay-rättegången här hemma i Sverige väntas i Stockholm nu på fredag den 17 april.

 58. piratreportern
 59. piratreportern
 60. piratreportern

  @Fredrika

  På vilket sätt är fildelning laglig i spanien om en man kan få 6 månaders fängelse för att bedriva olaglig fildelning?

  http://news.digitaltrends.com/news-article/19732/spanish-p2p-man-gets-six-months-in-jail

 61. Fredrika

  Det är som någon tidigare påpekade en stor skillnad på reporter och journalist, så du har verkligen valt rätt tillfällig signatur. Du bevisar både bloggpostens ämne och rubrik gång på gång.

  Hade du bedrivit journalistik istället för okritisk rapportering hade du letat dig vidare och upptäckt att han som “fälldes” i april 2009(din första länk) “fälldes” därför att han ansågs utföra direkta upphovsrättsinträng I FÖRVÄRVSSYFTE! Han hade annonser på sajten, tog betalt för DIREKTA nerladdningar via SMS, och tvingade på registrerade användare nyhetsbrev med annonser. Det fallet rörde sig alltså inte om klassisk P2P, utan direktnerladdning, och utöver det så är i stort sett samtliga engelskspråkiga nyheter om det fallet grovt missvisande, då något riktig “dom” aldrig fälldes i domstolen, fallet gjordes upp i godo mellan målsäganden och den åtalade.

  http://latecnopolis.com/2009/04/un-juez-condena-a-prision-a-un-joven-por-lucrarse-con-una-web-de-descargas/

  Lagändringen från 2006(din andra länk) syftar på den Spanska civilrättsliga implementeringen av Irepd1, där Nordichardware gått på rubriken och inte innehållet, när man försökte sig på att rapportera en översättning av en engelsk nyhet. Rubriken är 100% missvisande.

  http://www.tmcnet.com/usubmit/2006/06/27/1696993.htm

  Din tredje länk till Aftonbladet klargör bl a att förhandsavgörandet från EUs generaladvokat, utöver Telefonica-domen, torpederar innehållsindustrins önskemål med Ipred, då han hävdar att personrelaterade trafikuppgifter INTE får lämnas ut till rättighetsinnehavare, dvs det Ipred1 ämnar göra, utan bara till “behöriga statliga myndigheter” för straffrättsliga utredningar.

  Även Aftonbladets rubrik och huvudnyhet är grovt missvisande. Jag minns att Piratpartiet gick ut med ett pressmeddelande den dagen och förklarade vad domen faktiskt sa, eftersom domen var en seger för piraterna.

  http://www.piratpartiet.se/nyheter/pressmeddelande_piratseger_i_eg_domstolen

  http://rickfalkvinge.se/2008/01/29/hundraprocentig-seger-i-eg-domstolen/

  Dina efterföljande länkar om “fängelsedomen” styrker mina påståenden, då det klargörs att han fälldes pga av att han hade annonser på sajten, dvs FÖRVÄRVSSYFTE, läser du inte ens det du länkar?!?!?!?!??????????? *massa fjortis-frågetecken*

  Jag förtydligar för en sista gång, riktig P2P-fildelning i ordets normala bemärkelse syftar på exemplarframställning i ICKE-FÖRVÄRVSSYFTE. Sådan fildelning är laglig i Spanien!

  “Fängelsedomen” om vi nu kan kalla den för det, berör exemplarframställning i förvärvssyfte, och sådan “fildelning” är olaglig i Spanien, men sådan fildelning sker i praktiken inte, då dom faktiska P2P-fildelarna normalt inte tar betalt för uppladdning, eller betalar för nedladdning.

  Om det är på den här nivån du läser starkt missvisande dåligt översatta rapporterade nyheter, och efterforskar källor, så kommer den här bloggposten förmodligen fortsätta spammas sönder av dina kommentarer.

  Att skjuta bollen i öppet mål kan vara jobbigare än vad uttrycket leder en att tro. *skapar passande ordspråk*

 62. David B

  1, Den information jag hade om att fildelningen var olaglig var samma som du själv hänvisat till reporten. Efter att ha grävt vidare måste jag gå på Fredrikas linje att hennes definition av fildelning är laglig.

  2, Jag har aldrig sagt att USA har hotat om handelshinder. Men med tanke på de uttalanden som gjorts och de utredningar som verkar göras kring spanien så är detta inte alls en omöjlig framtid.

  3, Innan det så kommer spanien troligtvis att behöva vika. EU har gått på en klar linje där man vill förhindra piratkopiering. Det lär därmed komma direktiv som tvingar spanien att ta en hårdare ställning.

  4, Spanien bör verkligen inte målas upp som en fristad. Spanien har dömt folk till fängelse för fildelningssidor och stängt ner många andra. Vidare har vi rättegången mot blubber, där tekniken står i fokus. Att personer som fildelar lite smått inte hamnat i fängelse lär snarare bero på att myndigheterna inte orkar lägga resurser på det, och inte vågar gå så långt att man kriminaliserar en stor del av befolkningen.

 63. piratreportern

  @Fredrika

  Jag ställer frågor och jag inväntar svar. Om jag minns rätt så blev även de ansvariga i Pirate Bay dömda för olaglig fildelning för att domstolen ansåg att man tjänat pengar på fildelning via annonser. Är inte det likvärdigt med domen i Spanien. Min poäng är att en domstol kan anse att man sysslat med olaglig fildelning för att tjäna pengar även om många anser att så inte är fallet. Så vad som är lagligt olagligt är sällan relevant.

  Ja Fredrika du bevisar gång på gång att du behöver slappna av. Att ställa frågor och be om svar är knappast något fel. Att ställa frågor till dig och begära svar ifrån dig är knappast att va okritisk, jag frågade både dig och David B om samma sak, trots att ni tidigare sa olika saker.

  @Rick Falkvinge

  Jag ska förenkla min frågeställning. Min fråga är, vad har Piratpartiet för plan för att skydda oss i Sverige emot Lissabonfördraget när det tillsammans med flexibilitets klausulen och passarellen kommer kunna bli ett självspelande piano. Hur ska man skydda sig emot Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terror propaganda.

  Är det verkligen lättare att skydda sig emot detta genom ett medlemsskap i EU. Är inte lösningen att gå ur EU och försöka göra Sverige till en självständig ekonomisk stat. Visst det är inget enkelt projekt. Men hur ska Piratpartiet kunna lyckas med sin politik inom EU. Vad är planen för att skydda oss emot EU. Är verkligen EU:s skydd värt att ha när det samtidigt hotar vår frihet via exempelvis Stockholmsprogrammet och Lissabonfördraget.

 64. Fredrika

  @David

  3) Men fildelning utgör inte piratkopiering i Spanien? Att slå ner på den spanska fildelningen är som att slå ner på den svenska privatkopieringen, båda är lagliga, varje enskilt land bestämmer själva vilka privilegium rättighetsinnehavare ska beviljas i respektive lands URL, och hur utbredda dom ska vara.

  4) Nej, inte en enda person har dömts för någonting i Spanien, när det gäller fildelning i icke-förvärvssyfte. Utöver det så har sajter med reklam likt Piratebay helt korrekt frikänts av spanska domstolar, eftersom dom där faktiskt höll sig till verkligheten, och stod för faktumet att man inte visste ifall några huvudbrott begicks, något man rakt av antog i Piratebay-rättegången, helt i motsats till normalt rättsförfarande.

  @reportern

  Nej, dom som dömdes i Piratebay-rättegången blev inte fällda för olaglig fildelning, dom blev fällda för medhjälp till påstådda obevisade rättighetsintrång, dvs oskyldiga individer tills dom blivit fällda i domstol, så Piratebay blev fällda för medhjälp till en laglig handling. Hela den domen är en fars.

  Ok, så när du spammar ner bloggen med en drös inlägg på bara några minuter, för att bevisa att du inte klarar av att söka, läsa och förstå nyheter om ämnet du hugger emot, så är det jag som ska slappna av? Exakt när ska då du slappna av?

  Men jag noterar dina åsikter, när du ställer frågor, då är det rätt att ge dig svar, och när vi andra ställer dig frågor, då är du inte intresserad av att ge svar. För du vill inte diskutera med oss.

  Gud förbjude att du skulle posta inlägg med dina frågeställningar om PPs politik på rätt ställe, dvs i forumet under rätt avdelning, istället för att spamma sönder bloggar hos alla företrädare för PP.

 65. piratreportern

  @Fredrika

  Ärligt talat Fredrika du beter dig som en Scientolog när någon ställer en fråga om Piratpartiet, minsta lilla kritik och du går i taket.

  Ja du ska slappna av. Jag ställde en fråga till Rick Falkvinge, jag var inte ett dugg otrevlig bara frågande. Men då dök du upp som en överspänd fiolsträng och agera som självutnämnd propagandaminister för piratpartiet och börja uppträda aggersivt och otrevligt, som du alltid gör. Helt enkelt i linje med hur scientologer uppför sig om man ställer frågor till dem.

  Inte en enda gång har du för övrigt berört problemen med Lissabonfördraget eller Stockholmsprogrammet.

  Alla borde va bekymrade om inte Rick Falkvinge kan ge ett svar på mina frågor. Men han har som sagt lovat att göra det.

  Att jag börja ställa frågor till dig ändå Fredrika var för att David B påstod något helt annat. Jag bad honom redovisa för sina påståenden och sedan dig när du svara honom.

  I övrigt så verkar inte vilja se att Exempelvis Ipred aldrig hade kommit till i Sverige om det inte var för EU. Det var där som man sådde fröet till denna ide. Och så är det även med mycket annat inom EU.

  Angående Piratpartiets forum, så anser jag det vara helt meningslöst att skriva där, eftersom MAb hela tiden censurerar, låser trådar, samt tar bort trådar som handlar om exempelvis detta ämne. Det sker hela tiden av MAb, han har förstört forumet, men tyvärr finns många likasinnade.

  Att ställa en fråga till Rick på hans blogg ser jag inga som helst problem med. Dessutom sysslar inte Rick med Censur, jag anser Mab vara Ricks motsats på många sätt.

  Ja Fredrika jag vet vad som kommer nu, ett långt överspänt försvarstal för att MAb är bra och att jag ska slappna av och att Piratpartiet är helt felfritt och det bästa som hänt sen hjulet uppfanns. Visst Scientolog-Fredrika, ordet är ditt, du har återigen gjort ditt bästa för att attackera alla som har frågor om PP. Själv tycker jag inte om Scientolog-tendenserna som du visar upp hela tiden.

 66. Fredrika

  Du spammar poster på Ricks blogg, det tycker jag är otrevligt. Du spammar poster som inte hör till bloggpostens ämne, det tycker jag är otrevligt. Du spammar posterna under en nyskapad fiktiv signatur, vilket är klassiskt trollbeteende, man byter signatur varje gång man trollar, så man aldrig behöver stå till svars för sina tidigare trollningar. Det tycker jag är otrevligt.

  Du kom med premisser i dina frågeställningar som helt enkelt inte stämmer, om att en viss upphovsrättspolitik skulle innebära problem och leda till handelsblockader, jag ifrågasatte dom premisserna och det resonemanget, då vägrar du svara, det tycker jag är otrevligt. Du har fortfarande inte gett ett enda verklighetsförankrat exempel på att en viss upphovsrättspolitik skulle leda till handelsblockader eller hot värda namnet, så jag ser fortfarande på den delen av din argumentation som lika trovärdig som att vi skulle behöva ett försvar mot rosa elefanter. Det är helt enkelt påhitt från din sida. När någon hittar på som du gör, så ifrågasätter jag dina påhitt.

  Du använder Ricks och andras bloggar som din personliga plattform för ditt spammande, inte för att diskutera, utan för att synas, det tycker jag är otrevligt.

  Ipred hade aldrig kommit till Sverige om inte Regeringen + Socialdemokraterna själva helt efter eget bevåg hade valt att rösta igenom den lagen, i konflikt med dom mandaten dom har fått av väljarna, i konflikt med den rådande opinionen och folkviljan. Det är obestridliga fakta. Att skylla ifrån sig på EU är trams, från människor som inte vågar ta ansvar och sköta sitt jobb, dvs att lyda sin arbetsgivare, dvs svenska folket.

  Att det sås många korkade frön i EU är inte på något sätt en relevant ursäkt, korkade frön bränner man upp, dom startar man inte en inrikes odling på.

  Kan du länka en tråd DU skapat på forumet om detta ämnet, och visa på att den felaktigt blivit låst? Eller var det bara en ursäkt från din sida? Har du alltså inte ens försökt föra diskussionen på rätt ställe?

  Varför kallar du mig bara för scientolog, i din adhomimen-argumentation, där du angriper min karaktär? Vore det inte roligare om du kallade mig för mördar-våldtäkts-tjuv-pedofil-nazist-spädbarnskrossande-fosterätande-hora?

  Jag känner allt för att suga i mig lite foster idag, och bli stark som Christopher Reeve.

  Damn you, HackMan!!

  Burning Looting, Raping Shooting..

 67. piratreportern@gmail

  @Fredrika

  Allt jag gjort är att citera Rick Falkvinge själv att EU melemskapet skyddar oss emot USA om de skulle få för sig att försöka sätta upp handelshinder. Så på vilket sätt hittar jag på saker? Du lever i din egen värld och du för hela tiden ett personligt korståg.

  Det är svårt att länka till forumen där Mab har rört om eftersom de raderas av Mab, flyttas om så att ingen kan hitta dem etc.
  Visst kan jag ta en dag och redovisa detta, men detta var bara en bisak, men Mab dyker upp lite här och var, enklast är att kolla igenom alla kommentarer han skrivit på hans konto.

  Att du dessutom skriver att det vore roligare om jag istället kallade dig för massa hemska saker som har sexuella våldsanspelningar, får bara min aningar om dig bekräftade. Du vill precis som en Scientolog överdramatisera och styra konversationen åt ett helt vansinnigt håll. Det finns ingen anledning att konversera med människor som dig som uppenbarligen bara vill göra en sak. Nämligen förstöra och attackera i värsta Scientologstil, istället för att försöka göra sig förstådd. Du vill ralijera och trycka ner människor, det är osmakligt för mig.

  I övrigt om jag spammar, vad gör då du? Det ända jag gjort är att ställa frågor och besvara dem. Men jag antar att du sysslat med något högre och finare än vad jag gjort.
  Ditt agerande har kritiserats, inte din person, även här sysslar du med attacker som kan liknas vid Scientologers sätt att attackera människor.

 68. Johan

  Jag var hela tiden helt övertygad om att röstsiffrorna varit 6-5, med Ricks röst som utslagsgivande – annars kan jag inte begripa varför diskussionen blev så yvig och hätsk. Finns resultatet av voteringen i någon forumpost? Jag lyckas inte hitta den. Jag fick nämligen plötsligt en känsla av att någon ville skriva om historien, men jag hoppas att jag har fel.

 69. Fredrika

  @Kontinuerligt varierande signatur

  Om EU skyddar sina medlemsländer mot angrepp från yttre hot, så gäller väl det alla länder i EU? Om EU inte skyddar sina medlemsländer, så är din frågeställning något som berör samtliga svenska partier. Om EU utgör ett hot mot samtliga medlemsländer, så är din frågeställning något som berör samtliga partier.

  Men du tycker tydligen att ditt resonemang om att EU är ett hot, eller inte skulle utgöra ett skydd, är mest applicerbart på just Sverige och Piratpartiets politik, eftersom den form av upphovsrättslag som flera Svenska partier vill ha, enligt dig skulle dra på sig USAs vrede.

  Du vill göra den tesen till något som berör just Piratpartiet, för jag kan inte se att du spammar ut dina frågeställningar på bloggar tillhörande företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

  Nåväl, premissen för ditt resonemang är följande, du skriver: “Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.”

  Det är ditt citat, inte Ricks. Jag efterfrågar källa till dina påståenden om dessa hot verkligen existerar i verkligheten, och du vägrar lämna dom. Jag pekar på att andra länder som har sådan upphovsrättslagstiftning INTE på något reellt sätt hotas av varken USA, eller EU. Jag tog Spanien som exempel. Premissen för ditt resonemang om att Piratpartiets “plan” inte skulle vara trovärdig pga hot, finns alltså INTE, den är påhittad av dig.

  Ytterligare delar av ditt resonemang om att EU är ett hot som vi inte kan skydda oss emot gjorde gällande att FRA-lagen och Ipred-implementeringen kommer från EU, men inte heller det påståendet stämde. Du kommer med påståenden som inte stämmer. Du hittar på premisser som inte stämmer. Trovärdigheten kring resonemanget bakom din kritik får därmed anses vara mycket låg.

  Din frågeställning är alltså inte relevant för just Piratpartiet. Men ändå är det enbart på Piratpartiets företrädares bloggar som du spammar ut den. Var “personligt korståg” uttrycket du använde?

  Att kalla någon för “Scientolog-Fredrika” är alltså inte persongrepp? Ok..

  Men visst, jag ser att du vill fortsätta diskutera mig, så gör det för all del.

  Om dina trådar på forumet är raderade, så kommer inga kommentarer från Mab i den tråden finnas kvar. Alltså finns det inget att söka fram gällande Mab. Om dina trådar inte är raderade så är det bara att länka till din användare så syns dins trådar med en gång. Att du inte kan diskutera kring dina frågeställningar på forumet, eller att Mabs moderering är ett problem, fortsätter att vara enbart ett påstående från din sida.

  Att upprepade gånger posta samma kommentarer på massa olika bloggar, som inte hör till bloggpostens ämne, ÄR att spamma.

 70. Piratreportern

  @ Fredrika

  Det är Ricks Citat jag grundar min hela frågeställning på se information nedan:

  Rubrik på Youtube: Rick Falkvinge i Arvika 4

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är på nationell nivå här i Sverige.”

  Slut citat, tid: 2:50.

  Jag frågar just Piratpartiet och Rick Falkvinge, eftersom det är det enda parti jag kan tänka mig kan göra något åt detta. Men jag har med tanke på utvecklingen blivit skeptisk till om planen som piratpartiet har kan lyckas, med tanke på att den innefattar ett medlemskap i EU.

  Planen är tydlig, ta minst ett mandat i EU och ett i riksdagen, få vågmästarroll och fokusera på att endast få igenom ett fåtal politiska frågor. När detta genomförts på nationell nivå, så skyddas Sverige av EU emot handelshot från USA och via mandatet i EU kan man sprida sin politik till andra länder.

  Detta är Piratpartiets plan och det är tack vare denna plan som Piratpartiet varit ett trovärdigt parti och anl3edningen till varför folk ser en mening med att rösta på dem även om det bara får ett mandat i EU och i riksdagen, eftersom ett enda mandat kan påverka så starkt. Men när jag ser EU med Lissabonfördraget, Stockholmsprogrammet och massa andra inskränkningar av demokrati och yttrandefrihet, så ställer jag mig frågan om det verkligen är möjligt att genomföra denna plan i EU, med tanke på att starka krafter i EU verkar va på väg att göra EU till en odemokratisk stat där alla nationer tvingas bedriva samma politik och väljarnas inflytande via rösträtten begränsas kraftigt.

  Jag vill veta vad Piratpartiet tänker göra, om man har en konkret plan, eller om man tänker köra vidare på originalplanen. oavsett vilket, så vill jag veta hur man resonerar och vad man har för plan för att skydda sig även emot EU.

  Visst skulle Piratpartiet få 50% i nästa val så kan de göra mycket. Men PP:s plan består av att man bara behöver ett mandat i EU och i Riksdagen för att lyckas. Men jag undrar om det verkligen räcker med tanke på allt som både händer i EU och USA och den ekonomiska krisen.

  Alla länder verkar förlora sin ekonomiska självständighet och samtidigt ropar Kina på en ny världsvaluta. Vad kommer här näst? Är det en Ekonomisk världsunion på gång? Om det nu redan är så mycket problem med EU, vad kommer det inte då bli med en Världsunion, samt hur blir det med demokratin i världen med ett ännu mer ekonomiskt starkare Kina och ekonomiskt svagare USA.

  Sen har vi Google och andra storföretag/monopol som gång på gång samarbetat med diktaturer, Google hjälpte ju tom kinesiska staten med Censur i Kina.

  Det händer en hel del i världen som är mycket större än vår lilla dispyt och jag undrar om Piratpartiets en-mandats plan verkligen fungerar nu när läget har skruvats upp så kraftigt.

 71. Piratreportern

  @Fredrika

  Och än en gång om du tror att Ipred och FRA hade kommit till utan EU:s existens, att idéerna om detta övervakningssamhälle inte kommer i från EU samt USA, ja då får du tro det. Men du är i så fall naiv och ser världen genom ett nyckelhål.

  Inom EU planerar även politiker som moderaten Fjellner att utöka samarbetet med Nafta, Nordamerikanska unionen. Visst du kanske säger att det inte finns någon sådan union, men planerna finns. Att det finns tankar på att skapa en världsunion borde inte ha undgått någon med tanke på krisen, men för dig har det gjort det. Det spelar ingen roll hur mycket artiklar, fakta och lagförslag som jag visar dig, du kommer ändå inte att se det. Du saknar intelligens för att kunna se det. Jag vill nu veta om Rick Falkvinge och Piratpartiet kan se detta, kan de inte det, kan de inte heller genomföra sin politik.

 72. Fredrika

  “med tanke på utvecklingen”

  Du menar att Piratpartiet nu finns i närmare 40 länder runt om i världen, och fler tillkommer hela tiden, och att PP i nästa EU-val troligtvis kommer ställa upp i vartenda EU-land som finns, och fullt möjligt ta mandat från vartenda EU-land, varvid det helt plötsligt sitter minst 50 pirater nere i Bryssel, är det den utvecklingen du pratar om?

 73. Piratreportern

  @Fredrika

  Jag vet att Piratrörelsen växer, men min frågeställning försvinner inte för det. Det är också i Sverige som Piratrörelsen ska spridas till andra länder och då förutsätter det att deras plan lyckas. Än så länge finns bara ett mandat i Bryssel de närmaste åren.

  Saker och ting går väldigt fort nu, hur saker och ting ser ut inför nästa EU val är svårt att veta.

  När jag ställer frågor om problem så vill du påtala möjligheter, men du gör det utan att nämna Lissabon fördraget och Stockholms programmet.

  Jag vet att du anser dig vara självutnämnd propagandaminister för Piratpartiet, men du går för långt. Lägg ner tid på att angripa någon annan istället. Du är tokig som känner dig hotad av mina frågor.

  Föreslår att du tar en kurs i Yoga.

  @Rick Falkvinge

  När ska du svara egentligen?

 74. Jeezabel

  Jag tror Rick = Fredrika.

Comments are closed.

arrow